Штаб за ванредне ситуације - опрез, иако стање није алармантно

величина слова

9. март 2016.

StabШтаб за ванредне ситуације општине Рума заседао је данас у Градској кући. Главни разлог за сазивање седнице Штаба је била процена стања на водотоковима у румској општини и превентивне активности у случају евентуалних великих падавина и елементарних непогода.

Комадант Штаба за ванредне ситуације Слађан Манчић је нагласио да ситуација у нашој општини није алармантна, али да је присутан опрез, јер се, како је казао, ништа не жели препустити случају.

"Приступили смо одговорно целој ситуацији и на време процењујемо степен угрожености од поплава. Оно што је веома важно истаћи је да тренутно нема опасности од поплава, али да су све надлежне службе у стању приправности. Ми смо једина општина у Срему где је тренутно на снази ванредна одбрана, јер је река Сава код Кленка и Шапца на коти од 512цм, а редовна одбрана прелази у ванредну када Сава има ниво виши од 5 метара. Но, ипак овакав водостај је уобичајан за овај део године. Водостај ће бити у порасту у наредних три или четири дана, али ипак нема индиција да би се могла достићи кота од 666цм, као што је то био случај у мајским поплавама 2014. године", поручио је Манчић.

Штаб је данас упутио препоруку свим надлежним службама, јавним предузећима и установама да сагледају своју спремност за евентуалну одбрану од поплава.

Уколико за то буде потребе на располагању је и 30.000 џакова за утврђивање насипа, а на седници Штаба се могло чути и да је стање каналске мреже у румској општини на задовољавајућем нивоу.

"У санацију каналске мреже је уложено око 32 милиона динара. Сви они спорни пропусти и насипи су санирани, поготово ту мислим на Јеленачки и Борковачки канал који су нам у мајским поплавама изазвали много проблема. Прогнозе што се тиче падавина су различите и не можемо са сигурношћу још рећи какав ће бити интезитет, али се у сваком случају спремамо и за најтеже услове. Механизација којом располажемо је исправна, људска има довољно и верујем да на терену неће бити проблема", закључио је Манчић.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001