Одржана Светосавска академија

величина слова

27. јануар 2016.

VukovciТрадиционално, дан уочи Светог Саве, у румском Културном центру одржана је свечана Светосавска академија. Овогодишњи програм свечане академије припремили су ученици ОШ "Змај Јова Јовановић", а обележавању те велике црквене и школске славе присуствовали су представници локалне самоуправе, црквени великодостојници, директори румских основних и средњих школа и други гости и грађани.

Велика дворана је била попуњена до последњег места, а многи грађани су стојећи испратили маштовит програм ученика "Змајеве" школе.

У име града окупљене је поздравила заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић.

Marija Stojcevic"Светосавском академијом одајемо признање Растку Немањићу - Светом Сави, који се определио за духовни живот и рад на унапређењу школства, породичних и културних вредности. Бројним приредбама ђаци заједно са својим учитељима, наставницима и професорима настављају Савину просветитељску мисију и преносе је на наредне генерације. И ми у свом раду црпимо снагу идеја Светог Саве и трудимо се да останемо на путу који је он утро. Поштоване колеге и драги ђаци срећна школска слава", рекла је Марија Стојчевић.

Током свечаности, петнаесторо ученика са територије румске општине је добило Светосавске повеље и новчану награду, коју је обезбедила Општина Рума, у вредности од 10.000 динара.

Добитници Светосавске повеље Општине Рума:

Ucenici Zmajeve skole

ОШ „Змај Јова Јовановић“ Рума – Теодора Митев

ОШ „Душан Јерковић“ Рума – Милица Вујић

ОШ „Вељко Дугошевић“ Рума – Младен Малобабић

ОШ „Иво Лола Рибар“ Рума - Нађа Вукелић

ОШ „Небојша Јерковић“ Буђановци - Ивана Бакић

ОШ „Милош Црњански“ Хртковци – Јелена Василић

Publika u KC-uОШ „Бранко Радичевић“ Никинци – Растко Цвијановић

ОШ „Миливој Петковић Фећко“ Платичево – Миломир Кукољ

ОШ „Доситеј Обрадовић“ Путинци – Јелена Јаношевић

ОШ „23. октобар“ Кленак – Ненад Стојановић

ОШ „VII војвођанска ударна бригада“ Грабовци – Стефан Гњатић

ССШ „Бранко Радичевић“ – Милица Милојевић

СППШ „Стеван Петровић Бриле“ – Биљана Нешковић

СТШ „Миленко Брзак Уча“ – Мирослав Аврамовић

Гимназија „Стеван Пузић“ – Јелена Весић

Vladika Sremski VasilijeСветосавској академији је присуствовао и Епископ Сремски Господин Василије који је позвао на свенародно јединство, богољубље и човекољубље, али и моралну обнову.

Владика Сремски је напоменуо и да ће Епархија ове године обележити три важна датума везана за стару српску породицу Бранковић, те да ће из манастира Крушедол на ходочашће по Срему кренути мошти Мајке Ангелине, али и да ће у истом манастиру, 12. августа 2016. године, обележавању дана Преподобне мати Ангелине српске присуствовати и патријарх Иринеј.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001