Филм "Савијачи" - Оригами уметност у Руми

величина слова

29. децембар 2015.

Sa premijereПремијера филма "Савијачи одржана је јуче у Културном центру Рума.

Реч је о документарном филму, Независног филмског Центра "Vorky team" Рума у режији Драгана Цакића, који говори о истрајности, упорности и љубави, а инспирација је девојчица Садако Сасаки која у оригами уметности и легенди о 1000 ждралова – Сенбазуру налази смисао свог кратког живота.

Оригами и
нструкторка која води кроз цео филм је Стоја Вукајловић - Гаврановић из Сремске Митровице. Стоја обучава три групе полазника на радионицама у Геронтолошком центру Рума, у основној школи „Змај Јова“ у Руми и у Дневном боравку за децу и омладину са посебним потребама, такође у Руми.
Све три групе су одабране у знак сећања на девојчицу Садако Сасаки (умрла од последица нуклеарног бомбардовања Хирошиме), која је волела живот и само желела да живи, а постала је симбол погубности употребе атомског оружја.
У филму Стоја даје упуства и показује полазницима шта да раде по корацима, фазама. Полазници је прате и заједно праве оригами фигуру, која је и симбол Оригами уметности - ждрала.

Премијери филма је присуствовао и Јуићиро Омори аташе за културу у амбасади Јапана у Србији.

Plakat filma

"Веома сам почастован што сам вечерас у Руми. Јапан и Србија негују вишевековно пријатељство и сарађују у многим областима, од којих је, уз економију, можда најважнија култура. Надам се да су Румљани уживали у филму, јер се путем оригамија може много тога сазнати о менталитету јапанског народа", рекао је Јуићиро Омори.

Филм је сниман од 6. августа до 25. октобра, а ти датуми су намерно одабрани, јер имају симболичко значење, тврди аутор филма Драган Цакић.

о су два важна, али и тужна датума у историји Јапана. 6. августа је обележено 70 година од бомбардовања Хирошиме, док се 25. октобра навршава 60 година од смрти девојчице Садако Сасаки. Филм прати три групе у Руми које се баве оригамијем и успевају да направе 1.000 оригами ждралова у знак сећања на Садако Сасаки и легенду Сенбазуру, али и да укажу на страдање деце у рату", рекао је Цакић.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001