Корак ближе добијању електричне и топлотне енергије из биомасе

величина слова

17. март 2015.

BiomasaЗавршна конференција пројекта „Мапирање локалних, просторних, инфраструктурних, ресурсних и логистичких предуслова за производњу електричне и/или топлотне енергије из биомасе у Сремском округу", одржана je данас, у Хотелу "Парк" у Руми. Поред представника локалних самоуправа из Срема, Сталне конференције градова и општина и Регионалне развојне агенције Срем конференцији је присуствовао и Пека Орпана, амбасадор Финске у Србији.

Његова екселенција амбасадор Финске у Србији Пека Орпана, је на данашњој конференцији истакао да ова скандинавска земља има велико искуство са производњом енергије из биомасе и да је Финска спремна да пренесе своја знања из ове области.

Ambasador Finske"Зато смо врло радо и подржали овај пројекат, који је веома добро написан. Имамо стручан кадар и врхунске компаније које се баве овом делатношћу. Као што знате Финска је најхладнија земља у Европи и производња енергије из биомасе знатно је унапредила наш енергетски сектор. Морам да истакнем да чак 40 одсто топлотне енергије долази из биомасе. Све компаније које су дистрибутери, било да су приватне или државне, су изузетно профитабилне, иако је грејање међу најјефтинијим у Европи. Имамо веома развијену шумарску индустрију и она нам је главни ресурс за биомасу. Са друге стране, регион Срема има огроман потенцијал производње биомасе из пољопривреде, а оно што је увек могуће је производња биомасе и из отпада. Наставићемо да подржавамо Србију у искоришћавању биомасе за добијање топлотне и електричне енергије. Наредне седмице, 27. марта Финска амбасада организује једну велику конференцију у Привредној комори Србије, на тему развоја биомасе у Србији, на коме ће бити презентован и пројекат о коме смо данас говорили у Руми", поручио је амбасадор фински амбасадор Пека Орпана.

 

Obnovljivi izvori energijeНа Скупу су представљени резултати Пројекта, односно Студија локалних просторних, инфраструктурних, ресурсних и логистичких предуслова за производњу електричне и/или топлотне енергије из биомасе у Сремском округу, као и методологија по којој је урађена. Средства за израду ове Студије, која су износила 55.000 евра, донирала је Финска амбасада, а за њих су аплицирали РРА "Срем" и СКГО.

Овај документ треба да послужи општинама у Сремском округу да сагледају потенцијале биомасе на својим територијама, као и тренутно расположиве и будуће потребне инфраструктурне предуслове за њенуинтензивнију употребу, каже Милан Мирић директор Регионалне развојне агенције Срем.

"Желели смо да сагледамо потенцијале када је у питању проитводња шумарске, пољопривредне и сточарске биомасе у Срему. Обухваћено је свих седам сремских општина, а Студију је радио проф. др Дејан Ивезић. Студија је урађена и она представља полазну основу. Следећи задатак је да се из ове Студије извуку могући пројекти, један је свакако и пројекат који води ЈП "Стамбено" из Руме, а тиче се изградње котларнице на биомасу у Тиволу. Генерално највећи изазов у овом пројекту на нивоу Срема је начин функционисања тржишта биомасе, односно како приволети пољопривреднике да отпад са својих ораница претворе у употребљиво гориво, тј. биомасу. Веома значи подршка Финске амбасаде и њихова спремност да нам логистички и на сваки други начин помогу у реализацију овог пројекта и сматрам да је употреба обновљивих енергетских извори у Срему пројекат од државног значаја", казао је Мирић.

Biomasa - Hotel ParkНачелник Општинске управе Општине Рума Душан Љубишић напомиње да је локална самоуправа веома заинтересована за овај пројекат. "Имамо у румској општини око 48.000 хектара обрадивог земљишта што је велика база за биомасу. Ово је почетни корак, права фаза у којој мапирамо ресурсе и искрено се надам да ћемо у догледно време бити једна од општина која користи обновљиве изворе енергије. Ми имамо идејни пројекат изградње котларнице на биомасу у румском насељу Тивол. Оно што јавност већ зна јесте да са мађарским партнером радимо на Студији оправданости иградње једног таквог постројења. Верујем да ћемо и успети да реализујемо тај, за грађане, веома значајан пројекат", казао је Љубишић,уједно похваливши и напоре Регионалне развојне агенције Срем који су уложени у овај пројекат.

О пројекту је на данашњој конференцији говорила и Маја Матејић, портфолио менаџер из УНДП.

Maja Matejić"Данас промовишемо пројекат који реализује програм Уједињених нација за развој у сарадњи са Министарством рударства и енергетике и Министартвом пољопривреде и заштите животне средине. Вредност пројекта је 3,1 милион долара и највећи део се финансира из средстава глобалног фонда за заштиту животне средине и делимично из средстава Уједињених нација за развој. У питању вишегодишњи пројекат са много компоненти, од којих се део односи на развој капацитета локалних институција и законски оквир за коришћење биомасе за производњу топлотне и/ или електричне енергије. Најважнија компонента је реализација грант механизма за подршку инвеститорима у постројење за производњу топлотне енергије. Укупно ће бити додељено 1,6 милиона долара за шест инвеститора у ова постројења. Средства ће се доделити путем јавног позива, које ће у априлу расписати Министарство рударства и енергетике. Искористила бих прилику да позовем инвеститоре да јаве на позив. Услов је да буду регистровани за ту делатност и да имају ододбрен кредит за финансирање пројекта од стране банке", изјавила је Маја Матејић.

У румском Хотелу Парк данас је потписан и Меморандум о сарадњи између Сталне конференције градова и општина – Савеза градова и општина Србије и Регионалне развојне агенције Срем, са циљем удруживања капацитета потписница зарад развоја области комуналних делатности, заштите животне средине, комуналне енергетике, енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије на локалном и регионалном нивоу у Сремском округу.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001