Предавање “Тровање пчела и шта чинити“

величина слова

13. децембар 2014.

ПчелеУдружење пчелара „Маслачак“ из Руме и Савез пчеларских организација Војводине организовали су данас у Културном центру Рума предавање на тему „Тровање пчела и шта чинити“. Предавању у Малој сали Културног центра присуствовало је око 50 пчелара из целог „Срема“. Председник Савеза пчеларских организација Војводине мр Стојан Анђелковић је напоменуо да се сваке године смањује број кошница у Србији, а да је тровање пчела један од највећих проблема за пчеларе.

„Широм Војводине одржавамо предавања са циљем да пчеларе упознамо са околностима које доводе до тровања пчела, како тровање препознати и шта је све потребно предузети у тој ситуацији. Дуго се већ суочавамо са проблемом тровања пчела и тај проблем није нов. Најчешће су за то одговорни инсектициди, тј. нестручно коришћење истих. Иако смо много пута покушали, нисмо успели да подигнемо свест пољопривредника, познато је да у нашем народу сви све знају, зато смо сада кренули да обучавамо пчеларе како да се изборе са тим проблемом и заштите своје  пчеле“, изјавио је Анђелковић.

 

Од 2007 до 2012. године у Војводини се број кошница смањио за 3.200. Велику бојазан за пчеларе представља и најављени увоз неквалитетног меда, као и продаја лажног меда упозорио је Анђелковић.

мр Стојан Анђелковић„Увоз меда из Кине, Аргентине или Бразила би био погубан за пчеларство у нашој земљи. Реч је о неквалитетном производу, чија је цена знатно нижа од домаћег меда. Не постоји рачуница по којој би даља производња меда у Србији била исплатива. Надам се да ће надлежне инспекције спречити и продају тзв. лажног меда.Треба спречити обману грађана, он нема никаква лековита својства, а продаје се као природни мед“, закључио је Анђелковић.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001