величина слова
  Планинарски клуб "Борковац" Рума
 
 
Адреса: Главна бр. 196
 

Планинарство у Руми везано је за далеку 1927. годину. Тада је основана Подружница војвођанског планинарског - смучарског друштва у Руми. У то време Подружницу су водили Јова Пазарски, трговац, а нешто касније инжењер Славко Вукајловић. О чланству Подружнице, из тог времена, нема много података.

 

Из архивских извора се може сазнати да је 1937. године одржана Скупштина Подружнице у Руми у саставу: председник др Вељко Георгијевић, адвокат; секретар: Павао Иванчић, управник банке; чланови: др Ђорђе Максимовић, Мартин Освалд, др Михајло Милинковић, Милан Мицић, Никола Милеуснић, Стеван Пинтер, Фридрих Хондл. Потомци ових угледних људи су наши суграђани, а неки су и активни чланови Друштва.

 

Још један податак из старих извора је веома занимљив. Повереник Хрватског - планинарског друштва изван Загреба за Срем, још 1878. године, био је поджупанијски перовођа Тибор Милин из Руме. За поверенике су бирани угледни појединци који су прихватали планинарску идеју и били спремни да је шире у својој околини.

 

Планинарско - смучарко друштво ''Борковац'', као самостално, оснива се 1950. године. Борковац је одредница зеленила, мира и најлепшег уживања у природи, одмах тик уз Руму. Прве активности ПСД ''Борковац'' везане су за Фрушку Гору, до које су планинари тих година долазили камионом или возом до Врдника, а онда за маркацијама тражили разне планинарске коте и врхове. Тих 50 - тих година чланство је било бројно, а на излете се ишло у великим групама. У руководству Друштва је било неколико ентузијаста, спомињу се имена: Пера Максимовић, Војислав Опачић, Станко Поповић, Гавра Остојић, Милош Воркапић. Планинари су се окупљали средом у малој адвокатској канцеларији господина Павла Лоша, маштајући о планинарском дому. Тај сан се остварио 1958. године. На простору борковачког излетишта, дом су градили сами планинари од цигала Пејачићевог двора, који је заувек нестао из архитектуре нашег града. Дом је био понос планинара, из њега су кретали према Тари, Проклетијама, Јастребцу, Бјеласици, Триглаву,... све до 80-тих година прошлог века, када је планинарима одузет дом у Борковцу, који до данас није враћен. Све жеље и покушаји господина Слободана Дедића да 1982. године оживи покрет и врати дом, били су узалудни.

 

Група љубитеља природе, предвођених Миланом Јаковљевићем, професором румске Гимназије и Баћом Антићем, такође професором, пензионером, готово немогуће, претварају у стварност, обнављају ПСД ''Борковац''. Друштво поново активно делује и у своје окриље прима сваке године све већи број заљубљеника природе. Активности Друштва имају снажно изражену социјалну и културну садржину, Друштво се разгранало, како по броју, тако и по степену организованости и знању. Афирмише се лепота заједничког дружења, лепота природе, гради се свест и став да је планинарење стил и начин живљења, који подразумева здрав однос према себи и покрету који се негује.

 
Чланови друштва се редовно окупљају сваке среде у времену од 18 до 20 часова у просторијама пчеларског удружења "Маслачак", ул. ЈНА бр. 181.
 

Контакт особе:

  • Председник клуба: Ненад Радић 063/74-31-116
  • Секретар клуба: Никола Штимац 063 / 700-72-45
  • Телефон клуба: 064/437-49-30

 

 

Интернет презентација: http://pkborkovac.org.rs

 

 

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001