Проглашена ванредна ситуација на територији Општине Рума

величина слова

13. новембар 2020.

Данас је у Градској кући одржана 27. седница Штаба за ванредне ситуације Општине Рума на којој је донета одлука да се данас од 11 часова уведе ванредна ситуација на територији целе општине, рекао је комадант Штаба и председник Општине Рума, Слађан Манчић.

С обзиром да по јучерашњем извештају Завода за јавно здравље имамо 55 пацијената који су позитивни на ковид19 и то је број који пали лампицу и по препорукама виших органа односно по препорукама 1 на 1000, то је моменат за увођење ванредне ситуације. Мере које иду уз ову одлуку су мере које ће покушати да ублаже епидемиолошку ситуацију на територији наше општине и са друге стране да покушају да код људи подигну свест у смислу пре свега личне, али и заштите других“, рекао је Манчић.

Једна од главних мера је да се на територији Општине Рума од данас ограничи радно време свих угоститељских објеката до 21 сат.

За угоститељске објекте важи и препорука да точење алкохола врше до 20 часова да би олакшали себи то јест њиховим радницима посао, али је наредба да радно време од данас свих објеката буде до 21 сат. То је мера коју ће припадници Министарства унутрашњих послова, али и наше инспекцијске службе почети да контролишу већ вечерас и у наредних неколико дана ће упозоравати и давати сугестије свим власницима да се та мера мора поштовати“, нагласио је Манчић.

Друга мера која је донета на данашњој седници Штаба за ванредне ситуације је да се забрани одржавање свих манифестација, прослава, изложби итд. на територији наше општине без претходне сагласности Штаба.

Штаб ће ту бити врло ригорозан, али и ако неко добије сагласност морају се примењивати мере које су препоручене и од Кризног штаба са вишег нивоа. Нико не може да организује манифестације у својој режији на територији наше општине без претходне сагласности Штаба за ванредне ситуације. То је мера која на неки начин држи под контролом дешавања у нашем граду и надам се да ће сви људи који се тиме баве пре свега из области културе то поштовати и на тај начин ћемо имати увид у многе ствари у које до сада нисмо имали“, рекао је Манчић и објаснио да се то односи и на власнике великих објеката, ресторана, сала за издавање који су одговорни пред законом и не би смели у овом моменту да организују рођендане, свадбе, прославе било какве врсте, а да се пре тога нису обратили Штабу за ванредне ситуације.

Трећа мера, која је подршка привреди, односи се на закупце угоститељских објеката.

„Мислим на објекте који продају пиће, али и на објекте који продају храну, пицерије, а који су у закупу у општинским локалима. Одлука која је данас донета на Штабу је да закупнина почев од месеца новембра па до краја ванредне ситуације буде умањена за 50 процената. То је помоћ локалне самоуправе у овом моменту с обзиром да ограничавамо радно време. Верујем да ће се јавити и други угоститељи који су у својим локалима, али они немају цену закупа, али за ове људе који су у општинским локалима оно што у овом моменту можемо да пружимо то је да им преполовимо закуп. Уз све ове помоћи које су и до сада добијали да ли од Републике у смислу минималца или у смислу наших давања из буџета за помоћ привреди, били су ослобођени закупа својевремено када је било ванредно стање, ово је још једна мера која ће ублажити оно што можда губе у овом моменту због епидемиолошке ситуације. Најпрече је здравље и циљ свега овога је да сачувамо здравље свих људи и да ширење ове заразне болести сведемо на што мањи ниво“, изјавио је председник Општине Рума.

Четврта мера Штаба за ванредне ситуације Општине Рума је да изда наредбу свим управницима стамбених заједница да у зградама или у објектима у којима су они одговорни организују дезинфекцију.

Са друге стране дали смо налог нашем Јавном предузећу „Комуналац“ да поново почне дезинфекцију јавног простора како у центру града, на пијаци, тако и у објектима и установама које су под нашом надлежношћу, а где се у великој мери народ окупља или долази не би ли обавио неке послове“, рекао је комадант Штаба.

Што се тиче спортских такмичења која се приводе крају, стоје наредбе да се одигравају без присуства публике са ограниченим бројем људи.

Треба избегавати групна окупљања и гужве, али мислим да се наше мере и борба са овим вирусом више односи на затворен простор. Сви стручњаци из медицине се слажу да се овај вирус преноси капљичним путем. И даље стоји препорука да у затвореним просторима сви носе обавезно маске, наше службе ће то контролисати. И даље стоји мера 4 квадратна метра по једној особи, али су препоруке да људи што више времена проводе на отвореном, да се дише свеж ваздух, тако да што се тиче спортских такмичења ту немамо ограничења“, објаснио је председник Манчић.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001