V седница СО Рума – Донета Одлука о додели јавних признања и награда у 2020. години

величина слова

7. новембар 2020.

V седница Скупштине општине Рума одржана је данас у Великој дворани Културног центра „Брана Црнчевић“, а на њој је усвојен Годишњи Програм заштите уређења и коришћења пољопривредног земљишта у државној својини на територији Општине Рума за 2020. годину. Реч је о једној од најважнијих тачака која доноси Скупштина, а због кратких рокова и сагласности ресорног министарства која је тек добијена, седница је заказана за суботу, казао је начелник Општинске управе Душан Љубишић.

Укупна површина пољопривредног земљишта у државној својини за агроекономску 2020-2021. годину је 2.728 хектара и разврстанa је у 581 јавно надметање, oд тога по праву пречег закупа је опредељено 1.318 хектара по основу држања животиња, по праву пречег закупа на основу инфраструктуре 433 хектара, а за бесплатно коришћење опредељено је 193 хектара(пре свега Пољопривредна школа). За давање у закуп путем јавног надметања опредељено је 783 хектара.

Решењима Агенције за реституцију враћено је око 300 хектара земље ове године, ја ћу подсетити да је од 2015. године верским заједницама и физичким лицима враћено негде око 2.700 хектара и са ових 300 хектара практично је 3.000 хектара пољопривредног земљишта враћено по реституцији.Очекивана средства од закупа претходних година је 11,5 милиона динара, а очекивана средства за ову годину су 17 милиона динара“, изјавио је Љубишић.

Одборници су изгласали и Одлуку о додели јавних признања и награда у 2020. години. Председник СО Рума Стеван Ковачевић подсетио је одборнике да је праксу доделе јавних признања локална сампуправа увела 2017. године- поводом Дана општине и да је тако исправљена једна велика неправда коју је наша локална заједница чинила према својим истакнутим појединцима и колективима, који улажу велике напоре у унапређење наше Општине.

 „Ми смо више од деценије били једна од ретких Општина које нису имале та јавна признања и награде. Зато сада додељујемо општинска признања и награде ове године није стигао предлог за добијање највише награде, звање почасног грађанина. Желимо да задржимо дигнитет те награде и додељујемо је само најзаслужнијим појединцима. Румска повеља ће бити додељена Дому здравља „Рума“. То је установа која деценијама успешно обавља своју основну делатност, а у овој години коју обележава пандемија корона вируса заиста труд, прегнуће и пожртвовање запослених у овој установи није могло да прође незапажено и сасвим оправдано добијају, често ризикујући своје здравље, ту награду. Захвалницу за друштвено одговорно пословање уручићемо компанији Wai Wai, пре свега за допринос који је компанија дала у време борбе против корона вируса, јер је пратила све активности Кризног штаба и Општинске управе, помагала материјално, организационо и логичстички. Иначе је и пре тога показала висок степен друштвене одговорности, били покровитељи и донатори многим спортским колективима, нема велике манифестација да они нису учествовали и дали свој допринос. Захвалнице, уз новчану награду од 30.000 динара, ћемо доделити Јовани Мушицки, теквондисткињи која остварила изузетне резултате и на најбољи начин представила себе и нашу општину, а признање уручујемо и румском Удружењу ратних војних инвалида за допринос који дају у старању о својим члановима и породицама погинулих током ратова 90-их. Удружење показује висок степен солидарности и то је за сваку похвалу“, поручио је Ковачевић.

На седници је усвојено и више планских докумената којим се жели подстаћи даљи развој румске општине, а изгласани су и програми и планови рада за наредну годину установа културе: Градске библиотеке, Завичајног музеја и Културног центра.

Дата је сагласност и на Статут Установе за пружање услуга социјалне заштите „Солидарност“ Рума, усвојена је и Одлука о приступању изради стратешког плана одрживог развоја Општине Рума у периоду од 2021. године до 2030. године, као и Одлука о изменама и допунама Одлуке о максималном броју запослених на неодређено време у систему локалне самоуправе општине Рума за 2017. годину.

Новом Одлуком о месним заједницама на територији општине Рума направљно је неколико измена када је реч о Саветима МЗ.

„Број чланова Савета МЗ је смањен, то је и био захтев МЗ које су сигнализирале да у неколико последњих изборних циклуса, када је у питању кандидовање, проблем је обезбедити довољан број кандидата. Овлашећења се сужавају, па јењава и заинтересованост грађана да се укључе у рад Савета. То није добро, али морамо уважити ту чињеницу у 2021. имамо нове изборе и свака МЗ може предлагати нови број кандидата за чланове савета МЗ. Раније је било до 15, а сада од 5 до 7 чланова и то ће МЗ уградити у своје статуте“, рекао је Ковачевић.

За в.д. директора ЈП „Водовод“ именован је дипл. инж. пољопривреде Милан Карајловић. Досадашњем директору Слободану Станићу 30. новембра истиче мандат и Карајловић ће ступити на функцију 1. децембра 2020. године.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001