Општина купила нову Брајеву писаћу машину вишеструко талентованом Давиду Тркуљи

величина слова

21. септембар 2020.

Како би даровити и виспрени дечак Давид Тркуља из Жарковца наставио нормално школовање Општина Рума је овом осмогодишњаку, који од рођења има велико оштећење вида, донирала нову Брајеву писаћу машину.

У породичном дому Тркуља председник Општине Рума Слађан Манчић уручио је Давиду нову машину америчког произвођача Perkins, што ће олакшати наставак школовања малишану који паралелно похађа румску ОШ "Вељко Дугошевић" и новосадску школу за основно и средње образовање "Милан Петровић“ .

Одушевљени Давид је одмах испробао нову машину, на којој је, како каже, врло лако куцати, а затим је за бубњевима демонстирао и свој музички таленат, а потом и спретност у вожњи бицикла.

"Овај енергични дечак нас је све очарао. Он има један хендикет, али много врлина и талената и они су у првом плану. Драго нам је што можемо да му помогнемо да настави своје образовање и усавршавање. Како су нам рекли стара машина коју су добили од школе је дотрајала, није остајао отисак и хвала Богу сада има нову. Ми смо још пре 4-5 месеци на захтев породице донели  одлуку да помогнемо Давиду, међутим, ова ситуација са корона вирусом је цео процес успорила. Машина је из Немачке дуго путовала, на словеначкој граници је такође дуго стајала, међутим, све је то сад неважно. Оно што је битно да Давид, као и сва друга деца, има прилику да напредује", поручио је председник Манчић.

Општина Рума је за набавку машине издвојила 235.000 динара.

"Буквално бринемо о свима онима којима је потребан било каква помоћ. Имамо и ресурсе, имамо и позиције. Честито је, коректно и захвално помоћи у оваквим ситуацијама, пре свега децу. Ипак, морам да нагласим да имамо много захтева поготово неких људи који су навикли на то да им се помаже, а када би реално сагледали ствари, можда и не би ни требали да траже помоћ. Но, то је сад друга тема, ми ћемо и у будућности помагати свима којима је помоћ неопходна на територији наше општине", истакао је Манчић.

Родитељи Дарио и Горица у потпуности су се посветили Давиду како би он могао несметана да одраста, да напредује, да живи нормалан живот.

"Он је једно слободно дете, срећно, весело, воли да слуша музику, да рецитује, научио је да вози бицикли, упоран је, учитељ му је набавио бубњеве које вежба, које свира, има добар ритам тако да се надамо да ћемо и даље наставити да вежбамо и да ће се сав тај труд исплатити.Овим путем се захваљујем председнику општине што нам је омогућио да добијемо нову машину која ће Давиду омогућити да даље прати своју наставу како треба, што је веома битно за даље школовање", казала је Горица.

"Давид је сада други разред ОШ "Вељко Дугошевић“ у Руми, похађа редовну наставу коју прати нормално, један део иде на слушање као што је:Свет око нас, Српски језик.Све пише, имао је добру припрему у вртићу захваљујући васпитачима који су били посвећени њему. Ишао је од своје прве године у школу "Милан Петровић“ где се радило два пута недељно са њим и ту је самим тим индивидуалним третманима постигао колико год је могао да се постигне. Наставио је од првог разреда основне са својим третманима код тифлолога исто у школи „Милан Петровић“, два пута недељно иде. Доста обавеза имамо, али напредак је очигледан, он је срећан и то нам је најбитније", рекла је Горица.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001