Проглашена ванредна ситуација у румској општини- Председник Манчић: Људи водите рачуна о себи и о другима, морамо бити одговорни, све може да се надокнади, али не и изгубљени живот

величина слова

16. јул 2020.

"Морамо да будемо одговорни, да схватимо ситуацију. Људи водите рачуна о себи и о другима, здравље нам је најпрече. Вирус није шала, више то није нешто што се дешава тамо негде, напротив. Верујем да нема готово ниједног становника наше општине, а да не познаје неког ко је заражен. Изборићемо се са вирусом ако будемо одговорни, дисциплиновани, ако слушамо предлоге Штабова, савете здравствене струке, ако носимо заштитну опрему, ако избегавамо масовна окупљања, прославе. Када све прође, биће места и за славља, све се може надокнадити, само не изгубљени људски живот", поручио је председник Општине Рума Слађан Манчић, после данашње 21. седнице Штаба за ванредне ситуације на којој је проглашена ванредна ситуација на територији наше општине.

56 грађана румске општине до данас је позитивно на корона вирус. Републички Кризни штаб је позвао локалне самоуправе да размотре и евентуално уведу ванредну ситуацију на територији своје општине када број оболелих буде 1:1000.  Поштујући препоруке на данашњој седници Штаба донета је Одлука о проглашењу ванредне ситуације. Ванредна ситуација је ступила на снагу данас у 13 часова, а Штаб је донео и нове две мере.

Првом мером су забрањене све манифестације, сва обележавања, све прославе, све забаве у затвореним и отвореним просторима које броје више од 10 људи. Одлука се односи и на јавне установе и на организоване прославе у приватној режији.

Другом мером су свим спортским клубовима забрањени тренинзи у затвореном простору, било да је то Спортска хала, школска сала, комплекс градског базена и сл.

"Имамо толико спортских терена, паркова, Борковац, стаза, теретана на отвореном, мислим да то није проблем да тренери сву ту децу или спортисте изведу да тренирају на отвореном", рекао је Манчић.

Што се тиче теретана, фитнес центара, фризерских салона, козметичких салона, донета је и трећа мера у виду наредбе да поштују и примењују све превентивне мере у смислу дистанце, броја људи који су унутра или напољу, а инспекција ће контролисати њихов рад.

"У ванредној ситуацији радно време би требало да ограничимо до 20.00 часова, ми смо још увек размишљајући о том делу и аспекту привреде, одлучили да то радно време и даље буде до 23.00. Али код свих тих угоститеља, фризера и власника фитнес центара и теретана, од њихове озбиљности, од њиховог приступа спровођењу ових наложених мера ће зависити и радно време. Оставили смо могућност да уз озбиљан приступ и примену свих наложених мера наставе да раде у својим делатностима са што мање последица", казао је Манчић.

Са Штаба је поручено да су појединачни примери најбоље показали колико је вирус непредвидив и да и блага клиничка слика може да пређе у тешку и стога је још једном упућен апел свима да поштују прописане мере, носе заштитну опрему и држе дистанцу.

Старе мере које је Штаб донео на претходним седницама су и даље на снази, а Општина наставља поделу заштитне опреме и дезинфекцију јавних површина.

Covid амбуланта је прегледала 58 пацијената у току претходног дана, а троје је упућено на даље анализе у Сремску Митровицу.

Отварање базена Борковац је одложено до даљег, док су појачане контроле ношења заштитне опреме у јавном превозу.

Данашња седница Штаба је, уз поштовање превентивних мера, одржана на отвореном, на платоу базена "Борковац".

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001