Од понедељка пет вртића у нашој општини почиње са радом

величина слова

7. мај 2020.

Sladjan MančićРумски вртићи од понедељка поново почињу са радом. Све неопходне припреме, дезинфекције простора се приводе крају, те ће УПВО "Полетарац" спремно у понедељак, 11. маја, дочекати око 330 малишана, колико их је пријављено за боравак у вртићу. То је петина од укупног броја деце који похађају румске вртиће, па ће у складу са тим и "Полетарац" организовати свој рад, те ће деци на располагању бити три градска и два сеоска вртића.

Председник Општине Рума Слађан Манчић, у друштву најближих сарадника, обишао је данас румске вртиће, уручивши "Полетарцу" и заштитну опрему коју је обезбедила локална самоуправа, како би се на прави начин испоштовале све превентивне мере.

"С обзиром да имамо захтеве од 330-оро деце, од тога 30 из сеоских средина, отворићемо пет објеката. У граду ће деци бити доступан објекат "Коцкица", објекат у Првомајској улици и објекат "Центар", а у селима ћемо отворити објекте у Путинцима и Платичеву. Данас смо видели да је све урађено како треба, дезинфекција се приводи крају, хигијена је на завидном нивоу, објекти су у доста добром стању. Локална самоуправа је обезбедила за све запослене заштитне маске и рукавице, као и визире, с обзиром да ће сви радници који су запослени у предшколској установи, њих скоро 200, бити ангажовани без обзира што радимо са 20 одсто капацитета", изјавио је Манчић и напоменуо да ће се превентивне мере, упркос укидању ванредног стања, строго спроводити, да их се морају придржавати и запослени, али и родитељи.
"Поклонили смо вртићу 1.000 пари стерилиних рукавица, 1.500 заштитних маски, од тога HealthCare је донирао 1.000 хируршких, ми смо донели 500 памучних које су за вишедневну употребу. Донели смо и 50 визира првенствено за васпитаче који ће радити са децом", рекао је Манчић.

Вртићи почињу са радом у понедељак од 5:30 часова, пријем деце је као и до сада до 7.15 часов. Оброци се неће служити у трпезарији, него по инструкцијама ресорног министарства у радним собама, уз поштовање свих сигурносних мера. У групама ће бити од 10 до 12-оро деце, а родитељи ће добити сва неопходна упутства, истиче Радослав Машић, директор УПВО "Полетарац".

Radoslav Mašić"Све ћемо обавестити о новим мерама предострожности, родитељи ће морати имати рукавице и маске када доводе децу, да деца и родитељи морају прећи преко дезобаријере приликом уласка, на вратима ће бити сестра превентивне здравствене заштите, која ће измерити температуру детету и родитељу, урадити ту тријажу, затим ће васпитач преузети дете и одвести  до собе,  када се дете преобује и спреми, дете иде  у купатило где пере руке и улази  у радну собу. Тај процес се понавља  када дете одлази кући, васпитач обучено дете води до улазних врата где га сачекује родитељ и одлази кући. Први дан  ће родитељи морати донети потврду да су запослени и уверење од педијатра да је дете вакцинисано и  да је здраво. Само са тим папирима  родитељи могу довести дете у нашу установу", казао је Машић.

"У вртићима је спремна и соба за изолацију. Ако се деси да неко дете добије температуру, зову се родитељи, ако родитељи због посла не могу да се јаве, зове се хитна служба и онда се то дете прегледа, али претходно буде у изолацији. Такође, смо добили инструкције и за држање дистанце. Уз различите игре и песмице, наша психолошка и педагошка служба ће радити на томе са децом, а на располагању су и родитељима и наравно нашима васпитачима", поручио је Машић.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001