Општина поврћем снабдела Геронтолошки центар, Црвени крст а сутра бесплатна подела поврћа и грађанима Руме

величина слова

23. април 2020.

Dušan LjubišićКао што је јуче најавио председник Општине Рума Слађан Манчић, локална самоуправа је откупила нове количине повртарских култура од румских пољопривредника. Од пет повртара из наше општине откупљено је 900 веза блитве, 2.350 главица зелене салате, 400 веза ротквица и 750 килограма спанаћа. Општина Рума је откупљено поврће дистрибуирала данас Геронтолошком центру „Срем“, Црвеном крсту Рума, а као и прошле седмице, свеже поврће биће бесплатно дељено и пензионерима, који сутра између 4 и 7 часова, буду обављали недељну куповину.

„У оквиру мера помоћи које Општина Рума пружа пољопривредницима кроз откуп повртарских култура данас је локална самоуправа откупила зелену салату, спанаћ, блитву, ротквице. Како које поврће доспева тако нам се пољопривредници и јављају. Имамо среће да можемо свеже поврће сутра да поделимо и грађанима. За сада све функционише онако како и треба. Локална самоуправа је ту да помогне и ова мера је, чини нам се, пун погодак, јер задовољни су и пољопривредници и установе попут Геронтолошког центра и Црвеног крста. Задовољни смо и ми, а задовољни су сигурно и грађани“, рекао је Драган Косановић, председник Комисије за откуп пољопривредних производа.

Општина Рума је за ову меру подршке пољопривредницима издвојила 3 милиона динара, подсећа начелник Општинске управе Душан Љубишић и наглашава да уколико буде потребе локална самоуправа ће издвојити и додатна средства.

Морам рећи да смо почели и са реализацијом мере помоћи предузетницима који су затворени локалном одлуком. Дакле, реч је о ресторанима, кафићима, фризерским и козметичким салонима и тако даље. Дали смо јуче могућност свима њима који имају право да нам путем нашег сајта упуте захтев и врло брзо ћемо кренути са исплатом финансијске помоћи. Имамо близу 17 милиона динара издвојених за ту намену. Од јутрос смо имали неких двадесетак захтева. Трудићемо се да будемо експедитивни и брзи. Процедура је једноставна, подноси се захтев, извод из АПР-а о регистрацији и МА образац којим се доказује број запослених на дан 16. март. Комисија ће брзо деловати, прве исплате очекујемo већ наредне седмице“, рекао је Љубишић који председава Комисијом за доделу помоћи румским предузетницима.

Црвени крст Рума је данас добио близу пола тоне спанаћа и 500 веза блитве што ће, како каже мр Бранислав Јовановић секретар Црвеног крста Рума, побољшати квалитет исхране корисника народне кухиње, што је веома важно, поготово у ово време када је потребно што више витамина уносити у организам.

„Хтео  бих да се захвалим у име Црвеног крста Рума на овој донацији локалној самоуправи, садарња је више него добра. Захваљујући овој акцији побољшаћемо квалитет исхране наших корисника у Народној кухињи којих тренутно има око 650“, истакао је Јовановић.

 Директор ГЦ „Срем“ др Зоран Славујевић, потврдио је да су сви досадашњи тестови у овој установи на корона вирус негативни, уједно се захваливши Општини Рума и Покрајини на свесрдној подршци.

„Радимо пуним капацитетом и на сву срећу заиста немамо никаквих компликација. Не постоји ниједна регистрована инфекција ни код корисника, ни код запослених. Овим путем се захваљујем локалној самоуправи и председнику општине на бризи о најстаријој категорији становника у граду. Исхрана је веома важна, овим надокнађујемо све врсте авитаминоза која не би стизала редовним путем и још једном истичем да до сада функционишемо одлично у изузетно тешким временима“, оценио је др Славујевић.

Сва возила којима је превожено поврће су претходно дезинфикована.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001