Подршка повртарима - Општина наставља откуп поврћа по тржишним ценама

величина слова

22. април 2020.

Као вид подршке румским пољопривредницима Општина Рума је протекле седмице започела откуп поврћа које, због новонастале ситуације са корона вирусом, румски повртари нису у могућности да пласирају на тржиште. Прошле седмице од два пољопривредника откупљено је 107 картона зелене салате и око 350 пакета златних шампињона, а ове седмице робу је понудило још шест повртара из наше општине.

"Све више повртара нам се обраћа, а тренутно су у понуди ротквице, блитва, спанаћ, млади лук, зелена салата. Морам рећи да су неки људи и нереални у ценама и немам проблем да то кажем јавно. Ми проверавамо тржишне цене производа, не може да буде разлика 100 одсто између цене на тржишту и оне коју би произвођач волео да му ми платимо. Свакако ћемо платити максималну цену, свима ћемо изаћи у сусрет и драго ми је што се све више људи јавља Комисији. Има примера и да одређени број повртара калкулише са ценом, имају продају, али мисле да код нас могу да добију вишу цену. Није проблем да платимо 20, 30, али да баш платимо 100 одсто скупљу цену од велепродаја које купују и продају и раде, које нису уопште били затваране ни у нашем граду ни у суседним градовима, то мислим да није реално. Ти пољопривредни произвођачи морају да схвате да ова мера није уведена да би неко профитирао, већ да би се помогло неком ко је у проблему", поручио је председник Општине Рума Слађан Манчић.

Када Комисија oве седмице утврди квалитет робе и Општина откупи поврће, оно ће бити усмерено ка Геронтолошком центру, Црвеном крсту, пензионерима и грађанима.

"У понуди су веће количине спанаћа, јер нам се јавио човек који има два јутра спанаћа. Ми не можемо све да купимо и Правилник дозвољава да купимо до износа од 200.000 динара по пољопривредној култури. Оно што је сигурно је да ћемо део спанаћа усмерити ка Геронтолошком центру, део ка Црвеном крсту и ка пензионерима и грађанима", рекао је Манчић.

 

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001