13. седница Штаба за ванредне ситуације- Усаглашавање са републичким мерама, позив малим и средњим предузећима да искористе општинске подстицаје и наставак достављања хуманитарне помоћи најугроженијима

величина слова

21. април 2020.

Predsednik Opstine RumaС обзиром да су од данас на снази нове одлуке Кризног штаба Републике Србије којима је полицијски час са 17 померен на 18 часова, те да су пензионерима омогућени термини за шетњу, а пијацама дозвољен рад и Штаб за ванредне ситуације Општине Рума одржао је седницу на којој је локалне мере усагласио са републичким.

"Полицијски час од вечерас почиње од 18 и траје до 5 часова, самим тим то повлачи за собом и радно време малопродајних објеката, продавница, трговинских радњи итд. Радно време ће моћи да се продужи са 16 на 17 часова. Што се тиче пијаце она је у Руми све време радила. Ми смо проценили да је наша пијаца на отвореном доста уређена и пространа и испоставило се да то није био лош потез. Са једне стране омогућили смо да мали број пољопривредних произвођача продаје своје производе, грађани су имали прилике да уз одређене мере заштите купују производе.", изјавио је председник Општине Рума Слађан Манчић.

Општина Рума је недавно издвојила нешто преко 20 милиона динара као локалну меру подршке малим и средњим предузећима у нашој општини.

"Позивам сва мала и средња предузећа која су затворена општинском одлуком да искористе мере подстицаја које смо обезбедили за њих. Ту пре свега мислим на фризерске салоне, козметичке салоне, фитнес центре, теретане, објекте који би могли да после 27. априла крену са радом,  ја их позивам да се од данас пријављују нашој Комисији (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ) коју смо на једном од Штабова формирали и да већ по завршетку процедуре можемо одмах да уплатимо подстицајна средства из нашег буџета. То ћемо радити после 1. маја и са другим делатностима, пре свега мислим на кафиће, ресторане, барове итд.", рекао је Манчић и напоменуо да је у румској општини настављена подела пакета за социјално угрожено становништво.

"Ми смо до пре ускршњих празника поделили све четири месне заједнице у граду и више села: Вогањ, Павловце, Стејановце, Мале Радинце, Жарковац, Доње Петровце. Јутрос су волонтери поделили Краљевце, Добринце, у току је подела у Путинцима, настављамо данас да делимо Хртковце, Грабовце и највероватније Витојевце и остаће нам сутра или прекостура да поделимо у преосталим селима: Платичево, Кленак, Буђановци, Никинци", напоменуо је Манчић и додао да још увек има спорадичних позива кол центру у вези пакета помоћи.

"Људи зову и даље. То су углавном особе које не живе на адресама из личних карти, на пример од 24 позива утврђено је да осморо људи има право на пакет, али не живе на адреси на којој су пријављени и наравно волонтери су у току преподнева отишли и до њих и испоручили им помоћ. Имали смо позиве од 20 социјалних случајева, њих 19 је већ добило пакете. Пред ускршњи празник, смо с обзиром да је била већа циркулација људи у граду, подељено је скоро 3000 заштитних маски и рукавица, волонтери су на 4 пункта у граду радили до поднева. Наставићемо и даље са дистрибуцијом заштитних маски и хуманитарних пакета, дезинфекционих средстава. Само тражимо од грађана да поштују мере, да буду дисциплиновани, да поштују социјалну дистанцу", поручио је Манчић.

Председник Општине Рума је оценио и да је епидемиолошка ситуација стабилна, да током празника није било кршења мере забране кретања, те да ће локална самоуправа наставити са свим превентивним активностима како би се спречило ширење вируса.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001