Поклони за најстарије суграђане – Зелена салата и шампињони дар Општине за празничну трпезу

величина слова

17. април 2020.

Општина Рума је данас започела нову акцију солидарности са грађанима, а овог пута она је била усмерена ка најстаријем становништву. Румски волонтери су испред неколико маркета у граду свим суграђанима старијим од 65 година, који су јутрос од 4 до 7 часова обављали куповину, на изласку из продајних објеката поклањали зелену салату и паковања шампињона. Наиме, румска локална самоуправа започела је откуп повртарских култура од наших пољопривредних произвођача који су у новонасталој ситуацији имали проблем да пласирају своје производе на тржиште, а данас је у Руми подељено преко 100 кутија разних врста зелене салате(око 1.900 главица) и 350 кутија златних шампињона. Општина Рума је за откуп поврћа обезбедила 3.000.000 динара, казао је председник Општине Рума Слађан Манчић и оценио да се акција реализује на задовољство и локалне самоуправе и пољопривредних произвођача и самих грађана.

SladjanНа нашу срећу, први дан акције се поклопио и са даном када пензионери једном у седмици могу да изађу у куповину и са Великом петком и постом, те су и шампињони и зелена салата и те како добродошли. Ми смо током јучерашњег дана од повртара Маркића откупили вишак његових производа, преко 100 картона салате, од господина Косте вишак златних шампињона, са белим шампињонима нема проблема, али ови златни који су намењени пицеријама и ресторанима не иду, ми смо откупили од њега готово 350 пакета. Као што видите уз ову акцију где наши волонтери деле заштитне маске нашим најстаријим суграђанима који иду у куповину, одлучили смо да добију свежу салату и пакет шампињона. Реч је о квалитетним производима и по реакцији људи видим да су задовољни“, изјавио је Манчић, нагласивши да су издвојена средства од 3 милиона динара довољна, али да локалној самоуправи није проблем да тај износ и увећа уколико за то буде потребе.

Сви регистровани пољопривредници који имају било каквих проблема са дистрибуцијом поврћа могу се обратити Општини Рума. Прцедура је проста и једноставна, Потребно је само да је пољопривредни произвођач регистрован, да има активан статус, наша комисија излази на терен и ако је роба квалитетна и задовољава квалитет истог момента по тржишним реалним ценама откупљујемо. Имамо довољно новца, не желимо да ничији труд, рад и мука у претходном периоду пропадне, нити да дође у ситуацију да баци или да га неко уцењује. Имамо новца, откупићемо све, помоћи ћемо и тим људима, са друге стране помоћи ћемо и грађанима којима ћемо те производе поклонити“, казао је Манчић и напоменуо да би од средине седмице могао почети и откуп спанаћа.

AntunРумски пољопривредни произвођачи Антун Маркић и Коста Милојевић сагласни су да је Општина Рума рационално и одговорно поступила, те да је на делу искрена акција помоћи и да на срећу уложени труд неће бити узалудан.

Десила ствар која се ретко дешава, а то је да је и вук сит и овце на броју. Мало се шалим, но, заиста морам да похвалим одговорност челних људи Општине Рума који су притекли у помоћ сада када нема тржишта на која смо до сада пласирали робу. Ово је украсна салата која се дистрибуира по Београду, по хотелима и та се салата на западу једе 80 одсто, а код нас се једе ова путерица на коју смо навикли. С обзиром на то да хотели не раде, могли смо или да бацимо или овако да на овај начин поделимо. Спасио сам овогодишњи род, задовољан сам и треба да буду задовољни људи који добију ову салату, јер је изврсног квалитета“, сматра Маркић.

Шампињони нису роба која може да стоји, те свако одлагање пласмана производа доноси само финансијски губитак, истиче Коста Милојевић.

„Иду и нерадни дани, не раде ресторани, не раде пицерије и то је велики проблем за нас који се бавимо производњом шампињона. Дакле, јасно је колико нам ова подршка Општине Рума значи. Ми смо се борили сами колико смо могли, али не би успели да ово превазиђемо сами, јер велики је проблем што не раде ресторани и пицерије, то су озбиљни купци и то се одразило на продају не само у Руми, него и у читавој околини“, казао је Миливојевић који месечно производи око 3 тоне шампињона.

 

ZoranАкцију солидарности, али и друге активности Општине Рума у ванредном стању је поздравио је Румљанин Зоран Стевановић.

„Моја деца су у иностранству, ближе родбине немам, тако да сам се за помоћ за доставу лекова обраћао кол центру. Људи у кол центру су се јавили истог дана понудили помоћ, хвала им на томе. Наравно имам и дивне комшије тако да нема проблема. Морам да похвалим и румску библиотеку, волонтери су ми доставили књиге на кућну адресу и стварно види се да има организације и да у Руми постоји систем. То је за сваку похвалу“, оценио је Стевановић.

Сличног мишљења је и Љубица Чолић.

„Хвала им што мисле на нас, баш су нас обрадовали. Ово је једини период када можемо да изађемо и то користимо да обавимо набавку. Снабдем се за бар две седмице, тако да сам онда спокојна и не морам да зовем никог у помоћ“, рекла је Љубица.

 

 

 

Salata

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001