Општина издвојила преко 20 милиона динара за подршку малим и средњим предузећима, али и пољопривредницима

величина слова

8. април 2020.

Општина Рума је издвојила нешто преко 20 милиона динара као локалну меру подршке малим и средњим предузећима у нашој општини. Право на помоћ имаће 256 предузетника чији су објекти затворени у склопу превентивних мера борбе са вирусом COVID-19. У фокусу су пре свега они објекти који су одлуком Кризног штаба са републичког нивоа, тако и нашег локалног Штаба за ванредне ситуације затворени и онемогућено им је да обављају своју делатност из превентивних разлога како би смањили контакт између људи. Таквих објеката на територији наше општине има укупно 256 и то су фризерски и козметички салони, кафићи, барови, ресторани, фитнес центри и теретане. Фризерских и козметичких салона укупно имамо 87 на територији наше општине, 78 у граду, 9 у сеоским срединама. Кафића, барова и свих објеката који су регистровани за продају пића без хране имамо 99 на територији наше општине, 75 у граду, 24 у сеоским срединама. Имамо 59 ресторана, 45 у граду, 14 у сеоским срединама. Фитнес центара и теретана имамо 11 и сви се налазе на територији града. Сви они ће добити финансијску помоћ од локалне самоуправе, неовисно од републичке помоћи, изјавио је председник Општине Рума Слађан Манчић.

"Поред подршке Владе РС у смислу исплате минималца за сваког радника и Општина Рума је сремна да пружи локалну подршку за велики број румских привредника који не раде и трпе одређену штету. Да се разумемо, одређену штету трпе и локали које нисмо затворили, али мању, остварују неку врсту прихода, чак ови малопродајни објекти, велепродајни објекти, прехрамбени, раде можда и боље него у редовној ситуацији. Све ове друге објекте које нисмо затварали, пекаре, месаре, бутици, колико толико раде, трпе штету, али раде", рекао је Манчић појаснивши конкретне локалне мере помоћи.

Sladjan Mancic"Фризерске салоне, козметичке салоне, кафиће, барове и кафане сврстали смо у категорију делатности која упошљава од једног до три човека, у великој већини случајева. Спремни смо да сваком од њих одмах у првој недељи по укидању ванредног стања, односно укидања забране о раду исплатимо по 50.000 динара. Таквих има највише, 226 на територији Општине Рума и за такву меру нам је потребно 11.300.000 динара. Спремни смо да на тај начин тим људима помогнемо, да не отпуштају раднике и не гасе делатност, да ли је један радник или три није битно. Уз републичку меру где ће за сваког радника добити минималац ово је подршка са локала нашим локалним фирмама и желимо да Рума када изађемо буде јак град који живи, да све ове делатности и ови људи раде. Већином су ово породичне фирме или људи који су се самозапослили. Спремни смо да дамо 50.000 динара уз доказ да делатност није угашена, да радник није отпуштен, уз потписану изјаву да ће радити још најмање три месеца након добијене помоћи", рекао је Манчић.

"Имамо категорију објеката који упошљавају од 4 до 10 људи, то су објекти који су  регистровани као кафићи, уз то имају и кухињу, као што су пицерије, ресторани, и слично, који имају мало већи број људи. За њих смо спремни да издвојимо по 150.000 динара.Таквих на територији Општине има 25, за ту меру нам је потребно 3.750.000  динара уз исте услове  које ћемо тражити од свих њих. Ту је наравно и она категорија која запошљава преко 10 лица, ту пре свега мислим на велике ресторане, хотеле који запошљавају већи број људи а трпе штету, њима смо спремни да дамо по 300.000 динара. Ми смо навели да  их има 5, немамо ништа против да их има и 10. За ту меру нам је потребно 1,5 милиона динара. Размишљали смо како да помогнемо и фитнес центрима и теретанама. Ту смо одлучили да дамо најмање, с обзиром на то да они немају никаквог трошка и улагања, спремни смо да им као вид солидарности и помоћи дамо 30.000 динара и за ту меру нам је потребно 330.000 динара", казао је Манчић.

Рума ће помоћи и пољопривредницима пре свега повртарима.

"Остали улазе у сезону, раде иако има полицијског часа. Циљ је да помогнемо повртаре у пластеничкој и стакленичкој производњи. На све оне мислим који имају проблем са дистрибуцијом своје робе. Одлуком на Штабу смо издвојили 3 милиона динара да сваки то пољопривредник који се бави пластеничком производњом, према нашим испитивањима десетак их има у граду и толико отприлике у свим селима. Оно што је сада актуелно салата, млади лук, тиквице, спанаћ... за овај новац сваком том пољопривреднику који има проблема са продајом робе да се обрати нашој Комисији ми ћемо му откупити ту робу, општина и то у вредности 200.000 динара по свакој култури од сваког домаћинства, тако да нико неће свој труд и новац бацити узалуд. Ми ћемо ту робу платити, или је усмерити синдикатима јавних предузећа, који могу то да добију по синдикалним ценама, ако хоће, ако не ми смо спремни да ту робу делимо, као што делимо хуманитарне пакете, као свежу робу, свакодневно ако те производе будемо куповали", казао је Манчић и додао да ће за ову меру, ако буде потребно бити издвојено још средстава. Већ од понедељка можемо да купујемо ту робу од пољопривредника, поручио је председник Општине Рума.

"За све мере нам је потребно готово 20 милиона динара, а то ћемо обезбедити из буџета са позиције летњег одржавања путева на којој имамо 70 милиона за ову годину, процена је да с обзиром на ситуацију у којој се налазимо, трајање мера, да ће ту бити најмања штета да одатле узмемо новац и изађемо у сусрет малим и средњим предузећима, тако и пољопривредницима који се баве повртарском културом", оценио је Манчић и нагласио да ће за 10 радника Комуналца који даноноћно раде на дезинфекцији града и 10 радника Водовода који раде са камионима у две и три смене бити издвојено по 30.000 динара као награду за све оно што раде за све нас и наш град.

"Тако желимо да их наградимо за тај сталан рад. Та средства ћемо пребацити њиховим фирмама и оне ће им исплатити. Морамо да наградимо све људе који раде у име свих нас", напоменуо је Манчић.

"20 милиона динара не представља никакав проблем за наш буџет. Морам подсетити да смо на ранијим Штабовима донели мере подршлке где смо закупце општинских локала ослободили закупа за месеце март и април. То нас кошта готово два милиона динара. Они који су ослобођени мере плаћања закупа јер су у нашем локалу у зависности од висине закупнине, то ће им бити одбијено од 50.000 динара помоћи да не би били у повлашћеном положају у односу на остале. Подсетићу и да смо такође и свих 16.600 домаћинстава ослободили, у марту и априлу, плаћања услуге одвожења смећа Комуналацу", поновио је Манчић.

Штаб је на данашњој седници одлучио да Комисију за мала и средња предузећа чине: Душан Љубишић, председник, Маријана Колонџија и Јелена Бркљач, док су у Пољопривредну комисију именовани: Драган Косановић председник, Слађана Кулачин и Маја Миладиновић.

MaskeПредседник Манчић је истакао и да је настављена акција поделе заштитиних маски, али и  пакета помоћи најугроженијим. "Људи се јављају у кол центар, углавном не бораве на адреси из личне карте, или се из разноразних разлога нису нашли на списку ПИО фонда. Проверавамо, свако ко има право достављамо му на кућну адресу помоћ. Закључно са петком ми смо поделили 7.110 пакета помоћи, већ у понедељак је још 46 људи добило пакете, јуче још њих 44-оро. Данас по кол центру имамо још 41 особу. Крећемо и у поделу социјалних пакета за људе који примају социјалну помоћ. Њих имамо око 2.900, односно 1.511 су носиоци социјалне помоћи. Почињемо спремање и тих пакета, они ће се достављати  на кућне адресе по истом принципу волонтери ће да радити и тај посао и у граду и у селима", рекао је Манчић и напоменуо да је јучерашњи пожар на румској депонији локализован брзом акцијом ватрогасних јединица, а да је у акцији учествовало шест ватрогасних возила. 

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001