Штаб за ванредне ситуације - О поштовању мера, о подели пакета помоћи и подели заштитне опреме, о стању у Дому здравља и ГЦ "Срем" и о дезинфекцији јавних површина

величина слова

6. април 2020.

Sladjan MancicЧланови Штаба за ванредне ситуације анализирали су на данашој седници све оно учињено и предузето како би се спречила епидемија COVID-19 вируса. Општа оцена је да су људи у нашој општини озбиљно схватили ситуацију, те да су се доста одговорно и коректно понашали и да није било запажених кршења мера. Разговарало се и о акцији поделе пакета помоћи, али и дезинфекцији јавних површина у граду и селима румске општине.

"Готово 99 одсто пензионера, који имају пензију испод 30 хиљада динара, је добило пакете солидарности на кућну адресу. Одређени број људи се јавља свакодневно кол центру, распитују се, неки од њих имају право неки немају, рецимо за викенд њих шесторо од 42 који су се јавили имају право, од јутрос је звало њих 15, волонтери проверавају електронски списак који смо добили и сваком ко остварује право достављамо пакет", изјавио је председник Општине Рума Слађан Манчић.

Dezinfekcija"Током викенда смо урадили дезинфекцију комплетне територије наше општине, свих градских и свих сеоских месних заједница. У време трајања полицијског часа, буквално све улице су дезинфиковане, камион „Водовода“ није стајао 48 сати", напоменуо је Манчић и додао да је у нашој општини 519 људи у изолацији.

"Од тога 515 се редовно придржава, МУП их контролише, они се коректно понашају и налазе се у својим домовима. Против троје су поднете кривичне пријаве због кршења наложених мера, а једно лице је у бекству и за њим се трага. Апелујем на грађане да се придржавају мера Владе, да поштују уредбу о растојању на улици, да без преке потребе не излазе, да користе заштитну опрему, маске и рукавице, на тај начин бране себе, али бране и друге", истакао је Манчић.

На Штабу се могло чути да је стање у Дому здравља "Рума" стабилно, пре свега у новоформираној Амбуланти за респираторне инфекције и фебрилна стања.

"20 медицинских сестара је прошло обуку за деловање у оваквој ситуацији. За сада је стање стабилно, ова установа располаже са довољним количинама и заштитне опреме и дезинфекционих средства. Из Покрајинског секратаријата ће им данас бити испоручене и хируршке маске, колико сам обавештен. Од почетка полицијског часа у суботу па до јутрос била су само три позива кол центру у Дому здравља "Рума" и то је можда и прави показатељ да је стање заиста стабилно. Слично стање је и у Геронтолошком центру "Срем", јер су превентивне мере доста добро спроведне", рекао је Манчић, упутивши и апел грађанима да буду дисциплиновани, солидарни, да издрже још мало.

"Млади људи се вероватно осећају добро, спремно, крећу се, међутим, наш апел свима је да без преке потребе не излазе, да остану у својим кућама. Ко год нема заштитну опрему може нам се обратити путем кол центра, ми смо до сада поделили преко 12.000 заштитних маски и рукавица. Видео сам и разноразне коментаре зашто делимо заштитне маске у центру града, а не по периферији или по становима. Једноставно, чињеница је да је у центру града највећа фреквенција људи, ту су све те установе, банке, поште, људи обављају оно што вероватно морају и због тога смо делили заштитну опрему", поручио је председник Општине Рума.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001