Рума купује 10.000 маски, а близу 6.000 грађана са примањима до 30.000 динара добија пакете помоћи

величина слова

25. март 2020.

Sladjan MancicШтаб за ванредне ситуације донео је на данашњој седници одлуку о куповини 10 000 заштитних маски, као и одлуку о помоћи најугроженијим суграђанима, пензионерима, примаоцима социјалне помоћи и свима онима који имају примања мања од 30.000 динара.

Општина планира да 10.000 заштитних маски подели грађанима, установама и свима онима којима су оне потребне, каже председник Општине Рума Слађан Манчић, и напомиње да би то могло да се деси до краја недеље.

"Ми смо спремни да као град издвојимо 1.200.000 динара са ПДВ-ом и купимо 10 000 маски и поделимо их нашим суграђанима. Употребићемо средства текуће буџетске резерве, а на тој позицији имамо 12.100 000 динара", изјавио је председник Манчић.

На основу препорука Републичке и Покрајинске Владе Општина Рума ће обезбедити пакете помоћи за најугроженије суграђане, пензионере, примаоце социјалне помоћи, све оне који имају примања мања од 30 000 динара.

"Таквих људи на територији наше општине има близу 6000. Ми смо спремни да изађемо у сусрет свим тим људима и да онако како гласе препоруке и једне и друге Владе, помогнемо суграђанима у виду одређених пакета, прехрамбених, пакета са хемијом за дезинфекцију, пакета за негу итд. Свако од тих људи ће на кућну адресу добити такав један пакет који је у вредности између 2000 и 2500 динара. И држава и општине желе да покажу и одговорност и солидарност за све те људе који имају мала примања, а многи су и у ситуацији да морају да буду изоловани", рекао је председник Манчић.

Он је апеловао на људе да не позивају кол центар у вези паката.

 

"Откако је објављено да ћемо помоћи у пакетима, више нико кол центар не позива да пита о вирусу, нити да пита за лекове, ни за шта друго само за пакете. Имамо евиденцију свих људи коју смо добили од Фонда за пензионо осигурање, са адресама, наши волонтери ће све једну адресу да обиђу, сваком ће бити достављен пакет. Само у претходних 24 часа смо имали 160 позива, од тога 140 зове и пита када ће бити пакет. Разумемо и оне који су можда у кризи и ми те људе сваки дан обиђемо, наши волонтери су до сада поделили преко 200-300 пакета хране, хемије, дезинфекционих средстава. Само нека буду стрпљиви. Сваког дана ћемо обавештавати грађане које улице радимо, где делимо, које месне заједнице. Ту је много и пољопривредних пензионера и много богатијих људи, али имају пољопривредне пензије и имају право. Ту је много корисника социјалне помоћи, људи који имају мале пензије, сви ће добити пакете на кућну адресу", поручио је Манчић.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001