Нема места паници, али је потребна дисциплина

величина слова

19. март 2020.

Mancic Rumaдаље нема места паници, али је и даље потребна дисциплина, одговорност, што мање контаката, што мање гужве, што више изолација, поготово ако говоримо о старијој популацији, хроничним болесницима", поручио је председник Општине Рума Слађан Манчић, након данашње седнице Штаба за ванредне ситуације.

рајем ове недеље и почетком следеће се очекује пораст броја заражених и јачи удар епидемије. Наредних 10-15 дана је период у којем треба сви да покажемо своју максималну одговорност и ми ћемо свима бити на располагању, све наше службе раде све ово време које је дозвољено. Дезинфекција града се ради свакодневно, чак смо и проширили акцију на цео град. Укључили смо и камион који освежава улице хлороводоничним раствором, и на тај начин покушавамо да убијамо бактерије и све оно што нам је из ваздуха претња", рекао је Манчић.

Рума има велики број волонтера, а још увек није велики притисак на кол центар.

Koronaа 24 часа смо имали 44 позива што није велики број. Дом здравља је имао 50, али то је разумљиво јер даје и стручне одговоре и упутства. Има доста и лажних позива. Апелујем на грађане који злоупотребљавају број телефона и кол центар да се не служе таквим стварима. Ми ћемо рад кол центра, мислим на бројеве 478-314 и 471-699, смањити до 19 часова јер смо јуче од 20 до 22 часа имали само два позива и то два позива која нису била битна за ову ситуацију", напоменуо је први човек румске локалне самоуправе.

 

Заштитне маске су и даље дефицитарна роба.

"То је нешто што је случај не у Руми, већ у целој Србији. Имамо их за нужду, располажемо са одређеним бројем. Почела је од данас производња заштитних маски у нашој компанији "HealthCare" која ће да производи за државу. Ми смо већ добили одређени број, све службе су подмирене са заштитним маскама. Што се тиче заштитних средстава Дом здравља је добио одређену количину од Министарства здравља и Покрајинског секретаријата. Ми смо им данас као локална самоуправа додатно уручили 100 литара алкохола за дезинфекцију и 50 заштитних одела, мантила, које смо у претходним данима обезбедили одлуком Штаба, тако да смо на тај начин помогли Дом здравља да не дође у ситуацију да им фали дезинфекционих средстава и заштитне опреме" казао је Манчић.

Сутра или у суботу почиње дељење асепсола и алкохола грађанима, односно локалима који користе могућност рада до 19 часова. Рад је ограничен до 19 часова, а да ли се локали отворити у 5, 6, 7 или 8 часова и даље је одлука власника истих.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001