Штаб за ванредне ситуације донео три нове превентивне мере

величина слова

18. март 2020.

Gradska kucaНа данашњој седници Штаба за ванредне ситуације донетa је одлука да се сви запослени у јавном сектору, Општинској управи, јавним предузећима и установама чији је оснивач Општина Рума, који имају децу до 12 година, буду послати да раде од кућа, уколико је то могуће.

Другом мером поново је коригован јавни превоз. Суботњи режим вожње, уведен на прошлој седници Штаба, додатно је преполовљен, како би се испратиле мере Владе. С обзиром да Рума субвенционише превоз школараца, пензионера, а да нема наставе и да је уведена забрана кретања логичан потез је смањење броја линија. Раднички аутобуси, до 50 путника, ће саобраћати и даље. Инспекција ће контролисати дезинфекцију возила.

Трећа мера се односи на радно време. Због увођења забране кретања у времену од 20 до 05 часова, радно време свих угоститељских објеката, продавница, маркета и сл. ограничено је на време до 19 часова.

Након седнице Штаба председник Општине Рума Слађан Манчић је изјавио да у Срему и даље нема забележених случаја корона вируса, да грађани румске општине добро прихватају прописане мере, уз апел да нема места паници и да се сви морају придржавати савета стручњака, мера и одлука Владе Србије.

Mancic"Сремски округ и Западнобачки округ су једини без случаја корона вируса. То нам даје додатну енергију и елан да наставимо са спровођењем мера. 297 лица из иностранства је у последњих два дана стигло у Срем, од тога њих 28-оро је дошло у нашу општину. Морам похвалити и Полицијску Управу Сремска Митровица и Полицијску станицу Рума на ангажману. Обишли су сва лица и обилазе их свакодневно. У два случаја непоштовања самоизолације и превентивних мера су писане и кривичне пријаве", рекао је председник Манчић.

Полиција у Руми ће данас из аутомобила мегафоном упозоравати грађане на важност поштовања забране изласка. Већ од сутра креће казнена политика, а за све оне који крше прописане мере кретања биће изречене казне у висини од 150.000 динара.

Председник Манчић је напоменуо да је у првих 48 сати рада Штаба урађено много тога, да је дат максимум у дезинфекцији јавних установа, школа, вртића.

"Инспекцијске службе су поднеле извештај да је 99 посто власника локала испоштовало наредбу о радном времену. Првих 24 сата народ је био недисциплинован, већ после других 24 сата или 48 сати је другачија слика у граду и народ је схватио озбиљност ситуације и добронамерност мера на локалу и републици и изразио веру у локалну и републичку власт, што се види и на друштвеним мрежама, на нама је да се боримо и све што смо договорили је у првих 48 сати спроведено", поручио је Манчић осврнувши се и на оформљени кол центар.

"Кол центар је у првих 24 часа имао 19 позива, већ после 48 сати то је 55 позива, неки људи су тражили храну, неки су тражили доставу лекова, већина позива је била информативне природе, од тога један мали број сеоских месних заједница, очекујемо да после ових нових мера о забрани кратања старијих од 65 година да ће број позива бити већи", рекао је Манчић.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001