Достава хране и лекова најстаријим суграђанима

величина слова

17. март 2020.

Sladjan MancicВолонтери румске општине започели су акцију доставе основних потрепштина, хране и лекова најстаријим суграђанима. У складу са препорукама Министарства здравља да старији суграђани остану у својим домовима, Општина Рума је формирала кол центре (471-699 и 478-314) где грађани који немају могућности да им неко достави основне потрепштине могу да се обрате локалној самоуправи, а храна и лекови ће им бити достављени на кућну адресу.

"19 људи се у првих 24 часа јавило на наше дежурне телефоне, од тога 15 из града и 4 из три сеоске месне заједнице. Свима се изашло у сусрет. Седморо је тражило помоћ у смислу куповине хране и лекова, остали су више звали информативно, питали да ли ће неко моћи да им достави пензију, плати рачуне. У току данашњег дана имамо мало повећан број позива. Имамо доста волонтера који се такође у великом броју јављају и нуде своју помоћ. Уз сарадњу грађана мислим да све иде у добром правцу. Поштовање превентивних мера је императив, то посебно важи за старију популацију.Синоћ смо се уверили да грађани поштују мере, угоститељи су своје локале затворили онако како је то било мерама наложено", оценио је председник Општине Рума Слађан Манчић.

 Dragan KosanovicКоординатор кол центра и лице задужено за рад са волонтерима Драган Косановић напомиње да се до сада пријавио велик број волонтера, махом младих људи који су показали солидарност и ставили се на располагање локалној самоуправи, јер желе да помогну угроженим суграђанима.

"Достава намирница се одвија планираном динамиком. Екипе волонтера у координацији са новооформљеним кол центром одлазе да помогну старијим људима, да им доставе намирнице по њиховом захтеву шта им је било потребно. Волонтери се и даље пријављују, имамо велик број њих који су на располагању и ангажујемо их по потреби у зависности од броја захтева грађана. Кол центар има у току дана велик број позива грађана, међутим значајан део се односи на нека општа питања, али наравно има и конкретних захтева. Захтеви се бележе, мапирају и затим следи расподела и на територији града и у сеоским срединама", рекао је Косановић.

Vojislav MiokovicДиректор Центра за социјални рад Општине Рума Војислав Миоковић наглашава да за сада нема проблема у раду.

"Најважније је да људи не паниче. Ко год позове ми ћемо у току дана, евентуално ујутру контактирати, ући ће у програм. Нико неће бити заборављен, све потребе ће бити задовољене. Данас до поподневних часова смо имали једанаест особа са реалним потребама, остали су звали због неких општих информације. Сарађујемо са другим установама тако да оно што није у нашој надлежности, прослеђујемо другим службама. У контакту смо са свим председницима месних заједница, са представницима села и њима смо такође дали инструкције што се тиче услуга које ми пружамо. Што се тиче једнократних помоћи проширили смо то на саме месне канцеларије. Људи не морају да долазе код нас, могу тамо да предају захтев, ти захтеви ће овде доћи, ми ћемо то реализовати исто као да су овде дошли, нема никаквих проблема", рекао је Миоковић.

Више информација о корона вирусу у Србији.

Kol centar

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001