Заседао Штаб за ванредну ситуације - Донет низ превентивних мера у борби против короне вируса

величина слова

16. март 2020.

ŠtabНа територији Републике Србије од јуче је проглашено ванредно стање. Тим поводом данас је у Руми заседао и Штаб за ванредне ситуације Општине Рума који је донео низ превентивних мера којима се на локалном нивоу жели спречити ширење корона вируса.

Након Штаба за ванредне ситуације комадант Штаба председник Општине Рума Слађан Манчић је одржао конференцију за медије и заједно са председником СО Рума Стеваном Ковачевићем и начелником Општинске управе Душаном Љубишићем јавности предочио донете мере.

Као што је раније познато школе и предшколске установе неће радити до даљњег, а председник Манчић је напоменуо да почиње дезинфекција свих објеката, те да ће се по принципу случајног узорка вршити контроле.

Радно време угоститељским објектима на територији румске општине ограничено је од 8 до 20 часова. У објектима неће моћи боравити више од 50 особа истовремено, а као и све мере и ову ће констролисати надлежне инспекцијске службе.

Јавни превоз ће у наредном периоду обављати по викенд режиму вожње(субота), а превозници су дужни да, уз присуство општинских инспектора, обављају редовну дезинфекцију аутобуса. Такође, број путника је ограничен до 50.

SednicaРадно време Градске пијаце се ограничава до 13 часова. Такође, акценат ће бити стављен на хигијени и заштитним превентивним мерама.

Центар за социјални рад, Дом здравља "Рума" и Црвени крст биће на услузи свим грађанима, посебно угроженој старијој популацији, било да је реч о здрављу, лековима, допремању хране. Волонтери ће достављати храну корисницима народне кухиње старијим од 65 година, али и млађим грађанима који за тиме имају потребу.

Оформљени су и општински кол центри (7-22 часа) 022/478-314 (Општина Рума) и 022/471-699 (Центар за социјални рад), а позивом на поменуте бројеве грађани се могу обратити за помоћ. 

COVID 19 - Дежурство и информације Дом здравља "Рума"  022/471-220; 022/470-322; 022/470-422; телефон за респираторне инфекције 069/643-583, у времену од 7 до  19 часова.

Из буџета Општине Рума, рекао је председник Манчић, обезбеђена су средства за набавку 1000 литара дезинфeкционих средстава које ће се у наредном периоду и делити власницима радњи и сличних објеката како би их мотивисали на чешћу дезинфeкцију. Биће набављено и 150 заштитних одела и 500 пари рукавица у случају ширења вируса, што се надамо, напомиње Манчић, неће бити случај уколико се сви буду придржавали савета стручњака.

"Апелујемо на све грађане да озбиљно схвате савете и препоруке, пре свега, Министарства здравља и Владе РС, јер ако се будемо придржавали савета последице пошасти, која је погодила и Европу и свет, биће далеко мање. Имамо кол центар, надлежне службе су ту за све грађане, нема ширења панике, али се мора понашати одговорно. Посебно ту мислим на старије суграђане, јер струка каже, па и искуства земаља које су погођене корона вирусом, да су они најугроженија категорија становништва. Баш зато сви сложно треба да се придржавамо савета здравствених стручњака и да спречимо да нам се догоди ширење вируса као у Италији или Шпанији. Немамо ниједан потврђени случај за сада у Руми, не знам да ли ће тако и остати, али сигурно је да ако се будемо сви придржавали препорука могућности за ширење вируса су вишеструко смањене", поручио је Манчић.

SednicaЈП Комуналац је наложена дезинфекција јавних површина.

Јавна предузећа и установе, Општинска администација послаће раднике из угрожених група, хроничне болеснике на рад од кућа, а иста препорука је упућена и приватним фирмама.

Радно време се неће скраћивати. Привреда такође наставља са радом, али као и сви мораће да обезбеди додатне заштитне мере и редовну дезинфекцију простора.

Ригорозније мере су такође могуће у случају ширења вируса.

Сви културни догађаји у Завичајном музеју, Културном центру и Градској библиотеци се до даљњег отказују.

Спортски догађаји и манифестације се до даљњег отказују. Спортски центар "Рума" започиње свеобухватну дезинфекцију спортског комплекса. Рад свих теретана у општини се забрањује.

Румски вашар се до даљег неће одржавати, а поштовање мера контролисаће инспекцијске службе.

Лица која која раде у иностранству пре путовања морају се обратити здравственим радницима.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001