Светосавске повеље и новчане награде за најбоље ђаке румске општине

величина слова

26. јануар 2020.

Најбољи ђаци румске општине награђени су вечерас, на традиционалној свечаној академији, Светосавским повељама и новчаним наградама које је обезбедила Општина Рума.

„Сваки напредак обесмишљен је, ако наше школе не буду из године у годину пуније, тек тада ће нове клупе, нове учионице, нова наставна средства добити свој пуни смисао. О томе морамо да водимо рачуна и то да имамо увек на уму сви ми, од оних који доносе одлуке, креирају образовни амбијент и моделе, до оних који су свакодневно на било који начин укључени у њихово спровођење и реализацију“, поручио је на вечерашњој свечаности председник Скупштине Општине Рума Стеван Ковачевић.

Stevan KovačevicШто се тиче Општине Рума, спремни смо да понесемо свој део терета и радимо на томе да у оном делу који је до нас дамо свој допринос. И када је реч о мерама популационе политике, социјалних давања, али и побољшања услова у нашим школама. Пројекат бесплатних уџбеника за све ученике основних школа, који почињемо ове године, само је један од доприноса који дајемо у том правцу. Као што смо већ показали да је пројекат бесплатног вртића дугорочно одржив, показаћемо да је и ово одржива мера нове стимулативне популационе политике наше општине“, нагласио је Ковачевић.

15 најбољих ученика из четири средње и 11 основних школа добитници су Светосавске повеље и новчане награде од по 10.000 динара. Међу њима су Катарина Дупор, из ОШ „Душан Јерковић“, Урош Курјега, из ОШ„Змај Јова Јовановић", Елена Џамбас, из ОШ „Иво Лола Рибар“, Јована Врањешевић из ОШ „Вељко Дугошевић“ Рума, Сања Божић из ОШ „Небојша Јерковић“ Буђановци, Бранка Тркуља из ОШ „23.октобар“ Кленак, Милица Ороз из ОШ „Бранко Радичевић“ Никинци, Павле Стојанац из ОШ „Миливој Петковић Фећко“ Платичево, Данијела Такач из ОШ „Доситеј Обрадовић“ Путинци, Теодора Шкаро из ОШ „Милош Црњански“ Хртковци, Андреј Петровић из ОШ „Шеста ударна војвођанска бригада“ Грабовци, Милица Вујић из Гимназије „Стеван Пузић“ Рума, Огњен Ћирић из СТШ „Миленко Брзак Уча“, Алекса Ненадић из СППШ „Стеван Петровић Бриле“ и Јелена Ђикић из ССШ „Бранко Радичевић“ Рума.

Средња техничка школа „Миленко Брзак Уча“ Рума била је домаћин овогодишње Светосавске академије.

 

Vesna IlićСвечани програм одржан је у Великој дворани Културног центра „Брана Црнчевић“. Ученици школе су припремили програм, а на бини су им се прикључили и чланови Српског певачког друштва у Руми и црквеног хора „Вера“.

Задовољство нам је што након великог јубилеја, осам стотина година аутокефалности Српске православне цркве, организујемо ову свечаност посвећену Светом Сави, који у историји нашег народа заузима посебно место. Ја у списима нисам нашла да је наша школа икад била домаћин Светосавске академије, тако да је то ове године за нас посебна част, јер је обележено и 800 година аутокефалности Српске православне цркве, а надам се да ћемо се опет видети, јер догодине обележавамо и 60 година постојања школе, рекла је Весна Илић, директорка СТШ Миленко Брзак Уча“ Рума.

Branislav MiškovićО Светосављу је у име Српске православне цркве говорио свештеник Бранислав Мишковић, старешина Храма Сабора Српских Светитеља у Руми. Српски народ је од момента упокојења до данас неговао неугасиви пламен Светосавља, а тако мора бити и у будућности.

„Овај живи духовни пламен није био угашен ни у она црна времена кад су Срби били робови и тај живи пламен је сачуван и те 1594. године када је страх и злочиначка страст на Врачару спалила часне мошти великог Светог Саве. Јер како каже чика Јова змај „И где год је трунка пепела му пала, ту је нова љубав к роду засијала“. И надамо се да се та љубав и тај благотворни пламен огња светлости Светосавске неће никад угасити у срцу и души српског рода и православног Светосавља, него да будемо достојна деца достојног оца Светог Саве“, казао је свештеник Бранислав Мишковић.

dfg dСвој допринос свакој Светосавској академији даје и Хуманитарни фонд „Јасмина Милошевић“ из Руме који ове године обележава десет година рада. У претходним годинама награђивани су најбољи литерални радови ученика са тeриторије румске општине, а ове јубиларне, уместо уручивања награда ученицима, штампана је књига „Ризница речи“ са досадашњим награђеним радовима, а два лаптоп рачунара поклоњена су школама ОШ „Змај Јова Јовановић“ и ССШ „Бранко Радичевић“, које су највише радова слали на конкурсе Фонда. Поклон књиге уручене су и заменици председника Општине Рума, Марији Стојчевић и председнику Скупштине Општине Рума, Стевану Ковачевићу, за деценијску подршку Општине Рума раду Хуманитарног фонда. 

Школска слава - Свети Сава ће се 27. јануара обележити у свим школама наше општине.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001