Модернизација ЈП "Комуналац" - И ефикасније одвожење смећа и поштовање еколошких стандарда

величина слова

21. јануар 2020.

ЈП "Комуналац" од данас своју услугу одвожења смећа подиже на далеко већи ниво чинећи је и економски ефикаснијом, а уједно поштујући и еколошке стандарде.

У сарадњи са Општином Рума купљен је нови камион - аутосмећар марке Iveco Stralis са немачком надградњом Stummer и Еуро 6 мотором што је јако битно са аспекта смањења издувних гасова и заштите животне средине.

Директор ЈП "Комуналац" Драган Панић се захвалио Општини Рума на финансијској подршци захваљујићи којој је купљен један од најсавременијих камиона на тржишту. "Основна делатност ЈП "Комуналац“ је сакупљање, одвожење и депоновање смећа у нашој општини и имали смо заиста потребу да набавимо још један нови камион. Желим да се захвалим председнику Општине Рума и општинској власти што су нам изашли у сусрет и ребалансом буџета крајем прошле године одобрили средства од 10 милиона као помоћ при куповини", рекао је Панић, напоменувши да ће камион бити плаћен на лизинг, укупно 240 хиљада евра са порезом.

Dragan Panic"Нови камион је значајан помак у нашем пословању, јер је аутосмећар капацитета 22 метара кубних и ми ћемо са њим дупло или тродупло смањити  трошкове одвожења смећа. У једној тури можемо опслужити више месних заједница, а до сада је камион морао да се враћа на пражњење и по три пута. Такође, нов камион не захтева толико одржавања, па и ту правимо уштеде. Камион поседује Еуро 6 мотор што значи да је загађење минимално или да готово не постоји, о мањој потрошњи горива да не причам. Сам начин на који ради и скупља смеће је такав да ћемо имати значајне уштеде у људству и експлоатацији камиона", поручио је Панић.

Gajic West truckКомпанија "West truck", која је овлашћени дистрибутер Iveco возила и Stummer надоградње, је данас за раднике "Комуналца" одржала и обуку како да професионално и безбедно управљају и раде са новим возилом.

"Када испоручујемо наша возила на најпрофесионалнији могући начин приступамо и самој обуци радника, прво из разлога безбедности, друго из разлога ефикасности, како би сви они који су корисници директно на возилу знали на који начин да њиме управљају, на који начин да решавају евентуалне проблеме. Оно што је битно је то да је "Комуналац" у овој набавци имао и подршку KFW-а, то је фонд немачке Владе који партиципира са осам одсто у набавци управо ради унапређења еколошких стандарда за смањење емисије издувних гасова за више од 20 посто", изјавио је Небојша Гајић, генерални директор West truck-a.

ЈП "Комуналац" тренутно располаже са пет камиона - аутосмећара.

Iveco

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001