„Недеља за зеленију Војводину“- Акција пошумљавања и у Руми

величина слова

4. децембар 2019.

Захваљујући покрајинској кампањи пошумљавања - „Недеља за зеленију Војводину“, парк Геронтолошког центра „Срем" богатији је од данас за 90 нових садница црног бора.

„Зелена недеља у АП Војводини“ установљена је на основу Декларације о заштити животне средине коју је, на предлог Покрајинске владе, усвојила Скупштина Војводине. У оквиру ње, од 2. до 6. децембра на зеленим површинама око јавних установа у целој покрајини биће посађено 10.000 нових садница.

Рума је за ову акцију коју организује Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине, у сарадњи са ЈП „Србијашуме" и ЈП „Војводинашуме", добила 885 садница храста и црног бора, а поред парка ГЦ Срем", пошумљавање је спроведенои у румском излетишту Борковац, а део садница ће бити засађен и на неколико локација у самом граду.

Milica DevrnjaУ Геронтолошком центру Срем" стабла су плански сађена како би се додатно улепшао сигурно један од науређенијих паркова у нашој земљи, истакла је Милица Деврња, радно-окупациони терапеут.

„Како наши корисници воле доста времена да проводе у парку, ова акција ће допринети улепшавању њиховог животног простора. Важно је напоменути и да су наши корисници, који су ангажовани на радно-окупационој терапији, помогли нашим запосленима у садњи. Врло радо су узели учешће у акцији, доживљавају је и као рекреацију и као разоноду, тако да се цео посао одвија у једној лепој атмосфери, каква иначе и влада у нашој установи", рекла је Милица.

Еколошка секција има 32 члана, а чине је и корисници и запослени у ГЦ „Срем". Један од најстаријих чланова Светозар Јанковић (73) из Доњих Петроваца, се међу првима укључио у посао садње борова.

Cvece Jankovic„Зеленило нам свима много значи. Сва лепота у овом парку се види најбоље у пролеће, али ми у секцији се трудимо да све буде цакум-пакум током целе године. Доста корисних ствари сам и научио, тако да сам ја лично презадовољан и овде ми ништа тешко не пада, напротив, радујем се заједничким активностима", каже Јанковић.

Општина Рума и ГЦ Срем" су се захвалили Покрајини на донацији, нагласивши да су одговоран однос према природи и брига о заштити животне средине значајни не само краткорочно гледано, већ пре свега за будућност.

Како изгледа парк у ГЦ Срем" можете погледати у галерији испод:


Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001