Невена Ђоковић - лауреат 22. Међународног такмичења соло певача „Никола Цвејић"

величина слова

30. новембар 2019.

Рума је по 22. пут била домаћин најбољим младим соло певачима из земље и региона. Међународно такмичење соло певача „Никола Цвејић“, које се више о две деценије одржава у свечаној сали ОШ „Душан Јерковић“, и овог пута изазвало је велико интересовање међу талентованим соло певачима, што јасно показује какву репутацију има такмичење.

Radmila BakovečićИако у Србији постоји много такмичења соло певача, ипак, за ово у Руми увек влада посебно интересовање, јер је квалитет увек био у првом плану, сматра др Радмила Бакочевић, српска оперска дива.

Од самог почетка ово такмичење је постало по мом мишљењу, не само по мом, него и по мишљењу критике, једно од најозбиљнијих такмичења некад у Југославији, сад и у Србији. Сваке године у Руму долазе озбиљне колеге, еминентни професори и певачи, који се радо прихватају да буду у жирију. Такође, морам истаћи и да смо овог пута имали чак 75 пријављених кандидата“, напоменула је професор емеритус Радмила Бакоћевић, осврнувши се и на свог професора Николу Цвејића, у чију част се такмичење и одржава.

„Наш професор није био само оперски певач, он је био и редитељ, диван човек, једини од педагога уопште, можда и у свету, који је на сцену извео 23 певача...То говори о њему као правом педагогу и уметнику“, закључила је професорка Бакочевић.

Лауреат овогодишњег такмичења је Невена Ђоковић, студенткиња мастер студија на Факултету музичких уметности у Београду, у класи професора Николе Китановског. Невена је по први пут лауреат такмичења у нашем граду, али јој ово није прва награда у Руми.

LaureatПре три године сам се такмичила и освојила прву награду у категорији. Много ми значи награда, јер је ово такмичење велика одскочна даска, пре свега за друга инострана надметања. Посебна је част наступати пред истакнутим члановима жирија и румском публиком, која из године у годину даје подршку нама, што је на почетку каријере веома важно“, изјавила је Невена.

Такмичење соло певача је свакако једна од манифестација са највећим рејтингом коју организује и подржава Општина Рума , казао је Стеван Ковачевић, председник СО Рума.

„То је манифестација која увелико превазилази регионалне оквире. Долазе заиста еминентни учесници из земаља у окружењу и наравно нама је драго да се то такмичење одржава у Руми и тиме је и културна  понуда нашег града подигнута на знатно виши ниво“, рекао је Ковачевић и нагласио да ће локална самоуправа тражити подршку и виших нивоа власти, јер то ово такмичење и заслужује.

Стручни жири су ове године чинили: Драгана Митић и Ана Алексић Шајрер, професорке музике у Музичким школама, др Берислав Јерковић, ванредни проф на Академији уметности и културе у Осијеку, мр Никола Китановски, редован професор на ФМУ у Београду, др Виолета Панчетовић Радаковић, ванредни професор на ФМУ у Београду, Андреја Рацков, уметнички директор Опере и балета „Мадленинум“ у Београду, мр Игор Влајнић, диригент и оперски певач ХНК Ријека и др Наташа Јовић Тривић, првакиња опере Народног позоришта у Београду.

Поред награде лауреата такмичења коју је Невени уручио Јовица Панић испред румског ротари клуба додељено је и неколико специјалних награда. Невена Ђоковић ће као специјалну награду добити улогу првог фаха у текућем репертоару опере и Театра „Мадленианум“, а учешће у једној од оперских представа, које су на текућем репертоару „Мадленианума“, добили су: Мина Николић, Блаж Галојлић, Радмила Станишић, Сара Ристић и Страхиња Тричковић.

Традиционалну награду Радмиле Бакоћевић добио је Блаж Галојлић, а специјалну награда Удружења „Мото“ добила је Ема Делач.

Након уручења награда одржан је и традиционални концерт, а част да први наступи имао је прошлогодишњи лауреат такмичења Борис Папак.

Престижан музички догађај, у спомен на вокалног педагога и великана наше и интернационалне оперске сцене Николу Цвејића, организовало је Удружење Никола и Марица Цвејић” у сарадњи са румском ОМШ Теодор Тоша Андрејевић” и ОШ Душан Јерковић”, а под покровитељством Општине Рума.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001