Сећање на Ратка Рацковића

величина слова

29. новембар 2019.

Secanje na Ratka RackovicaБројне колеге, сарадници, пријатељи и поштоваоци окупили су се синоћ у Градској библиотеци "Атанасије Стојковић" да одају пошту Ратку Рацковићу(1946-2017) и евоцирају успомене на човека који је обележио документаристички и историографски живот не само Руме, већ и читавог Срема.

Жељко Стојановић, директор Градске библиотеке "Атанасије Стојковић" казао је да Рума као грађанска средина има обавезу да негује сећање на људе који су били њени заслужни грађани, а да је то Ратко свакако био.

"Велику пажњу је посвећивао детаљима, темељно је радио, али све из срца. Иза себе је оставио фантастичан опус, који је закључен књигом "Школе и школарци Голубинаца", која је објављена постхумно. Готово нема сфере за коју, овај заљубљеник у прошлост, није имао интересовања. Ипак, ниједан сегмент његовог рада не може се назвати површним, напротив, сваку тему је обрађивао са великом преданошћу и педантношћу", рекао је Стојановић нагласивши да је Ратко учинио много за цркве и православну и католичку којима је сређивао архиве.

Могле су се синоћ у читаоници румске библиотеке чути и многе познате и непознате анегдоте које су обележиле дружења са Рацковићем, а њих су казивали Раткови пријатељи из његове Руме и Голубинаца, али и из Старе Пазове, Инђије, Шимановаца, Батајнице и других сремских места.

Ratko RackovicУ атмосфери прожетој ведрином и осмесима, али пре свега дирљивој, виђена је и по која суза.

Директор Стојановић сматра да ће се о Ратку тек говорити и писати, те да је Рацковић иза себе оставио потпуно уређењу библиографију која ће бити полазна тачка за све оне који буду желели да пишу о његовом раду и делу.

Својим радом на локалној историографији, дугогодишњи сарадник Завичајног музеја Рума и румске Градске библиотеке, Ратко Рацковић је оставио трајан траг и подстрек младим истаживачима да наставе истраживање и осветле заборављене детаље локалне историје.

 

 

 

 

Secanje

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001