Почетак изградње нове котларнице

величина слова

19. новембар 2019.

Рума не само да сама зна да реализује капиталне пројекте већ уме и да се ухвати у коштац са вишедеценијским проблемима. Један од најсложенијих проблема чије је решавање започела румска локална самоуправа у овој години јесте решавање проблема грејања у румском насељу Тивол, јер је постојећа, нерентабилна котларница на мазут правила великe губитке јавном предузећу "Стамбено". Камен темељац за изградњу модерног постројења - нове котларнице на гас положен је данас у Тиволу, а за ту намену издвојено је 120 милиона динара(две буџетске године) и то искључиво из локалног буџета. Дакле, не из кредита, већ из сопствених средстава и то најбоље демонстрира буџетску стабилност Општине Рума. Изградњом нове котларнице смањиће се трошкови при испоруци топлотне енергије, али сам пројекат је значајан и са еколошког аспекта, јер ће се мазут заменити са еколошки прихватљивим енергентом - природним гасом.

Чињеница да локална самоуправа може сама да без икаквог задужења и помоћи било кога да уђе у реализацију овог пројекта само по себи довољно говори о стабилности општинских јавних финансија, рекао је на полагању камена темељца председник Општине Рума, Слађан Манчић.

Пре пет година, што није много далеко, да се овакви пројекти раде без кредитног задужења, без помоћи, било је незамисливо. Ми смо данас способни да овакве и сличне пројекте радимо као да су то пројекти од пар милиона динара, али свему томе је допринела политика коју спроводи Влада Републике Србије у целој земљи, сам председник Републике, а коју ми на локалу пратимо у стопу. Буџетска консолидација и инвестициона улагања у смислу привлачења инвестиција су довели до данашњег дана и реализције оваквих пројеката. Имали смо велике проблеме у ЈП „Стамбено“, имамо котларнице које као енергент користе мазут, који је скуп, загађује околину, котларница Румен је 1,3 километара удаљена од насеља Тивол које греје и само је у 2018.  години направила губитак од 18 милиона динара и то је нешто што је неподношљиво. Рок за завршетак радова је 1. септембра надам се да ће од наредне сезоне сви грађани који овде живе бити задовољни, да ће имати квалитетнију и јефтинију топлотну енергију, а зауставићемо тренд губитка у ЈП Стамбено“, изјавио је Манчић.

 

Председник Општине Рума је најавио да ће јавна набавка за још једну котларницу, Солидарност или Север, бити расписана на пролеће. „Нисмо очекивакли, имали смо две продаје некретнина које нису биле планиране, два инвеститора су буквално исфинансирали једну котларницу куповином грађевинских парцела. Ми у овом моменту у финансијском смислу имамо много новца у буџету, преко 200 милиона, да смо знали да ће ситуација крајем године бити оваква могли смо да пустимо тендер за још једну котларницу која је сличне вредности, не бисмо губили на врмену. Али свакако да ће та котларница бити урађена, нова буџетска година је  пред нама и ставићемо и ту позицију буџета. То нам је нешто што ће да траје наредних педесет година, све котларнице које раде на мазут раде више од 50 година и ово што данас радимо трајаће наредних 50 година“, додао је Манчић.

Бранислав Петровић, в.д. директор ЈП „Стамбено“ је рекао да осим тога што котларница Румен има велики губитак на годишњем нивоу и представља велико оптерећење за буџет, други проблем који прави је еколошки.

„Гас је еколошки прихватљивији од мазута и то је веома значајно што ће те две ствари бити решене овим пројектом. Ја се надам и верујем да ће од следеће грејне сезоне „Стамбено“ пословати позитивно. Инсистирам од својих запослених да буду стално на располагању грађанима, да излазе у сусрет њиховим захтевима, рекламацијама и да буду њихов сервис и то је оно што сада можемо у овом тренутку да урадимо за грађане, као и то да грејање које пружамо ове сезоне буде квалитетно“, изјавио је Петровић.

Председник Општине Рума је 2016. године формирао стручно радно тело са задатком да сагледа последице пословања и техничке проблеме у ЈП „Стамбено“. Стручно радно тело је дефинисало приоритете, донело закључак шта то треба чинити и донело одлуку да се одустане од котларнице на биомасу и да се заправо определимо за гас као најпоузданији и најјефтинији енергент у овом моменту, рекао је председник стручног тела и начелник Општинске управе Општине Рума, Душан Љубишић.

„Требало је времена. Ми смо урадили пројектно техничку документацију током 2017. године, а пројектно техничка документација за овакве типове пројеката је прилично захтевна и изискује време. Обезбедили смо паре у буџету за 2019. годину за изградњу прве котларнице. Заиста сам поносан што смо успели да данас положимо овај камен темељац, да са сигурношћу можемо да кажемо да ћемо у грејној сезони 2020-2021. имати и ову котларницу у погону“, казао је Љубишић.

Румљани ће добити једну од најмодернијих котларница која може да се нађе у Србији, рекао је Момир Антонић, извршни директор предузећа ГасТех из Инђије.

„Ово је пројектована котларница са три котла снаге по 1,6 мегавата, значи укупне снаге око 5 мегавата, са најсавременијим гасним горионицима немачке производње са контролисаним квалитетом димних гасова. Ово су уређаји који користе природни гас као гориво и који остварују највеће параметре са аспекта екологије и не само екологије, овде су пројектовани кондезациони котлови, има искоришћење топлоте димних гасова, тако да степен корисности ове котларнице је око 95%. Котларница је тако електропрограмирана и пројектована да ће практично моћи да ради без надзора, са повременим обиласком, потпуно аутоматизован процес контрола свих параметара који су битни за искориштење горива и топлотне енергије“, рекао је Антонић.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001