Завршена реконструкција ГЦ "Срем" - Министар Ђорђевић: Да сви геронтолошки центри у Србији буду модерни, савремени и да пружају квалитетну услугу попут овог у Руми

величина слова

16. август 2019.

GC Srem u RumiМинистар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Зоран Ђорђевић посетио је данас, у друштву председника Општине Рума Слађана Манчића, Геронтолошки центар „Срем“ који је потпуно реконструисан захваљујући Влади Републике Србије која је, путем Канцеларије за јавна улагања, са милион евра финансирала комплетну реконструкцију објекта.

"Жеља нам је да као Министарство променимо филозофију улагања и да не радимо више само крпљење, већ да када улажемо да то стварно урадимо капитално, јер ово треба да остане за будућност. Пракса показује да је тако и јефтиније касније одржавање, а мислим и да су корисници задовољнији када имају такве услове живота. Румски геронтолошки центар треба да буде пример како треба и на другим местима да функционишу ове установе. Ако у неком ближем периоду сви геронтолошки центри у нашој земљи буду изгледали као овај у Руми, биће то победа Србије", оценио је министар Ђорђевић.

RumaПрви човек румске општине Слађан Манчић се захвалио Влади РС, председнику Србије и ресорном министарству што су препознали значај овог пројекта, јер установе, попут геронтолошког центра, морају увек да стреме ка бољим и квалитетнијим условима за боравак свих корисника.

"На делу је права друштвена одговорност, јер су, управо, корисници услуга ГЦ "Срем" цео свој радни век уложили у државу. Као Општина настојимо увек да социјалну заштиту подигнемо на виши ниво, да будемо и путоказ другим локалним самоуправама. Ми смо као локална самоуправа урадили пројекат, конкурисали, Влада је препознала то, одобрила средства и сада након завршетка радова сви могу да се увере да те паре нису отишле узалуд, да су утрошене онако како је пројекат то и захтевао", рекао је председник Манчић.

GC SremДиректор ГЦ "Срем" др Зоран Славујевић наглашава да је ово највеће улагање од када је ова установа основана.

"Урађена је комплетна реконструкција целог објекта. Укупна вредност грађевинско-техничких радова је преко милион евра. Установа је имала добре темеље, али ово је највеће улагање од 1976. године када је ГЦ "Срем" основан. Побољшан је амбијент свих корисника и мислим да смо са овом реконструкцијом апсолутни лидер у региону, а и шире, у оваквој области социјалне заштите", казао је Славујевић.

Пре посете ГЦ "Срем" Манчић и Ђорђевић су одржали и састанак у Градској кући на коме је било речи о будућим пројектима које ће ресорно министарство подржати.

"Када је у питању социјална заштита договорили смо се да један од пројеката буду у наредном периоду звучни семафори, да покријемо све семафоре у Руми и тако помогнемо слепим и слабовидим, али и свим другима који данас куцају мобилне телефоне и прелазе улицу. Мислим да ће то бити корисно, а са друге стране показаће одговорност и нас и локалне самоуправе према особама са инвалидитетом. То је само мали почетак свега онога што желимо да радимо и да наставимо у сарадњи са Румом", напоменуо је Ђорђевић.

У овом тренутку капацитети ГЦ "Срем" су 100 одсто попуњени. Министар Ђорђевић тврди и да је држава променила и однос према радницима у социјалној заштити и да ће од 1. јануара радницу у установама попут ове имати 10 одсто веће плате. То је, каже, само део оног што они заслужују, јер посвећено и одговорно, са љубављу, раде нимало лак посао.

Министру су данас у Руми уручени и симболични поклони: монографија нашег града - "Рума у Срему кићеном", монографија ГЦ "Срем" - "Јуче-данас-сутра", као и слика настала на традиционалној ликовној колонији ове Установе.

 

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001