Одржана 31. седница Социјално - економског савета

величина слова

18. фебруар 2019.

SesСоцијално - економски савет Општине Рума дао је на данашњој седници позитивно мишљење на Предлоге одлука о накнадама за коришћење јавне површине; на измене и допуне Одлуке о локалним комуналним таксама и Локални акциони план за запошљавање Општине Рума за 2019. годину.

Шефица Одељења за урбанизам и грађење Јелeна Бркљач, известила је чланове СЕС-а да се Одлука о накнадама за коришћење јавне површине првенствено доноси са циљем усклађивања са новим законским прописима, те да висина накнада није повећавана и да је на истом нивоу као у 2013. години.

Она је истакла да су износи далеко испод оних које је прописао законодавац, па тако за коришћење јавне површине по основу заузећа грађевинским материјалом максималан прописан износ је 180 динара, а у румској, локалној одлуци је он на нивоу из 2013. години и износи 10 динара по метру квадратном. "По основу коришћења простора на јавној површини у пословне и друге сврхе законодавац је максимално предвидео 122 динара, код нас за прву зону накнада је 12 динара по метру квадратном", рекла је Јелeна Бркљач.

Sednica SES-aШефица Одељења за локалне јавне приходе Милева Ковачевић, такође је нагласила да су измене и допуне Одлуке о локалним комуналним таксама потребне како би се одлука усагласила са новом законском регулативом, те да нема повећања комуналних такси.

Локални акциони план за запошљавање послодавцима и синдикалистима је представила шефица Одељења за финансије, привреду и пољопривреду Биљана Дамљановић. Она је казала да је Општина Рума у 2019. години определила 15 милиона динара за финансирање стручне праксе(10 милиона) и јавних радова(5 милиона).

Као и до сада на седници се разговарало и о актуелној привредној ситуацију у Општини Рума. Председавајући Социјално - економског савета Драго Тешић, похвалио је ангажман Општине Рума у отварању нових радних места у реалном, привредном сектору. Тешић је позвао велике компаније и стране инвеститоре да узму веће учешће у социјалном дијалогу, јер је то, како сматра, у интересу и локалне самоуправе и радника, али и самих послодаваца.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001