Активности Дома здравља поводом обележавања Националног дана без дувана

величина слова

29. јануар 2019.

Поводом обележавања Националног дана без дувана 31. јануара, Центар за превенцију, Саветовалиште за младе и Служба поливалентне патронаже Дома здравља „Рума“ ће спровести акцију у Средњој техничкој школи „Миленко Брзак Уча“ Рума у времену од 8.00 часова до 10.00 часова. За ученике друге године ове школе ће се одржати предавање о штетности употребе дувана. Такође ће ученици имати прилику да попуне анонимни упитник за проверу степена зависности од никотина.

Запослени радници ове школе ће имати могућност да бесплатно провере ниво шећера и холестерола из капиларне крви, измере телесну масу, висину, обим струка и да се упознају са индексом телесне ухрањености, као и да измере артеријски крвни притисак и изврше мерење густине кости на пети. Циљ активности је да скретање пажње на штетност употребе дувана, а запослени у овој школи који користе дуван имаће могућност да провере степен зависности од никотина попуњавањем упитника – Фагерстомов упитник.

У четвртак, 31. јануара, у улазном холу Дома здравља "Рума" од 12.00 до 13.30 часова биће организована провера степена никотинске зависности.

Никотинска зависност се мери тзв. Фагерстромовим тестом, који вреднује зависност помоћу градуиране скале. Такође биће вршена и дистрибуцију едукативног материјала на тему штетност употребе дувана.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001