Подршка румским студентима

величина слова

3. децембар 2018.

Stipendije arhivaУ Руми је у току јавни позив за регресирање трошкова превоза студената у међумесном саобраћају. Он је отворен од 3. до 18. децембра 2018. године, а интересовање је као и увек веома велико.

Студенти се обично распитују о тој могућности на адреси ресорног одељења и пре отварања јавног позива, јер су упознати и навикнути на ту праксу. Услов је да редовно похађају студије, са буџета и наравно да већ нису остварили право на неку од стипендија. Иначе, у Руми је пракса да прво у току године буде објављен конкурс за доделу стипендија - што је био случај у месецу новембру, а којих се обично одобри између 100 и 115, да би одмах затим уследио позив за регресирање трошкова превоза. Поменути конкурси су засебни, одвојени, али уједно и повезани, јер и један и други представљају подршку студенту. Подразумева се, појединац не може остварити право на оба вида помоћи, већ само на једну. Евиденција показује да остварено право на бесплатне путне трошкове бројчано дупло превазилази број добијених стипендија, што значи да помоћ општине за путовање има око 200 корисника.

Са подршком академским грађанима у Руми кренуло се још 2004-те године, када је расписан позив за доделу 10 стипендија. Tада су додељене свега три, за најнижи просек од 9,75. Постојао је и критеријум да у разматрање улазе само пријаве за одређена, а не сва занимања. Међутим, временом се и то мењало. Просек успеха као критеријум сведен је на граничних 8,00, а у категорију подржаних сврстани су и они студенти који припадају друштвено осетљивим групама, по систему бодовања. Тако је деценију и по уназад повећаван број академских грађана које Рума као општина финансијски подржава и стимулише у процесу школовања.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001