Филтер
 • Оглас - Закуп пословног простора

  31. мај 2017.

  ОгласиОпштина Рума даје у закуп путем јавног надметања пословни простор у Руми и то:

  ЛН број 3738 к.о. Рума под парцелом 240 зграда културе Улица Вељка Дугошевића 102 ("Културни центар" земљиште под зградом - објектом површине 23ара 83 м2 уписано као својина Општине Рума) и то:

  1. Пословни простор површине 19,77 м2 - улаз у простор бочно од улаза у хол КЦ-а са почетном ценом месечне закупнине од 9.885,00 динара (500 дин м2) са обрачунатим ПДВ-ом и:

  2. Пословни простор у површини од 16 м2 улаз из Улице Вељко Дугошевић са почетном ценом месечне закупнине од 8.000,00 динара(500 дин м2) са обрачунатим ПДВ-ом.

  Оглас о јавном надметању је отворен од 31.5.2017. године до 15.6.2017. године, а пријаве за учешће на јавном надметању са свим прилозима достављају се Јавном комуналном предузећу "Паркинг и инфраструктура" Рума  на писарницу предузећа и поштом.

  Преузмите оглас

 • 4. Међународни фестивал једноминутног филма "Mister Vorky 2017"

  31. мај 2017.

  Mister VorkyУ Културном Центру Рума од 2. до 4. јуна одржаће се 4. Међународни фестивал једноминутног филма “Mister Vorky 2017“, на којем ће бити приказано 105 домаћих и страних једноминутних филмова. Фестивал се одржава под покровитељством Општине Рума и Министарства културе Србије.

  Отварање четвртог Међународног фестивала једноминутног филма “Мистер Воркy 2017“ је у петак, 2. јуна, са почетком у 20 часова. На отварању ће наступити Гимназијски вокални састав са филмском музиком, а потом следи Први такмичарски програм, са видео презентацијом чланова жирија и селектора, на крају вечери биће отворена изложба “Воркапић-цртежи“. У склопу фестивала биће организована предавања, презентације и концерт. Организатор фестивала је Ворки тим Рума.

 • Нова купалишна сезона на румском базену почиње 17. јуна

  31. мај 2017.

  Базен Борковац 2017Отварање Базена Борковац планирано је за 17. јун 2017. године у 10.00 часова. Ове сезоне посетиоце очекују садржаји забавног карактера, ноћна купања, журке, игре на води, као и још пуно тога, како би им боравак на Базенима Борковац био право уживање. По први пут ове сезоне отвара се и школа ватерпола, а све информације у вези рада базена, дешавања и понуде можете добити на facebook страници Базена Борковац или на број 069775162.

   

 • Преусмеравање саобраћаја за време вашара

  31. мај 2017.

  Јавно предузеће "Комуналац" обавештава грађане и привредне субјекте да ће због одржавања вашара саобраћај бити преусмерен од 1. до 3. маја.

  Обавештење о преусмерењу саобраћаја можете преузети овде.

   

   

 • Успешно реализован други догађај у оквиру пројекта "Умрежавање градова и укључивање грађана за заштиту водних ресурса у Европи"

  30. мај 2017.

  Други пројектни догађај у оквиру пројекта "Умрежавање градова и укључивање грађана за заштиту водних ресурса у Европи - H20 WR" , који се финансира из програма ЕУ, Европа за грађане и грађанке, мере 2.2. Мреже градова, одржан је од 24. до 26. маја 2017 у општини Праг 9 у Републици Чешкој.

  Одобрена средства ЕУ за реализацију овог пројекта износе 142.500,00 евра. Носилац пројекта је општина Рума а партнери су следећи: Туристичка организација општине Рума, општина Праг 9 -Чешка, град Нашице - Хрватска, општина Разлог - Бугарска, оштина Литија - Словенија и Сигет - Мађарска.

  У оквиру другог догађаја, сви партнери су активно учествовали и пренели своја искуства и примере добре праксе у реаговању у ванредним ситуацијама, односно поплавама. Одржане су презентације пројектних партнера на тему заштите водних ресурса у Европи, сарадње општина учесница на предстојећим пројектима/програмима које ће ЕУ пројектовати за наредни програмски период.

 • Представа "Моја ти"

  30. мај 2017.

  PlakatУторак, 13. јун у 20.00 часова
  Велика дворана Културног центра Рума

  Атеље 212 Београд
  Олга Димитријевић

  Моја ти

  - претпремијера -

  Режија: Александра Милавић Дејвис
  Играју: Светлана Цеца Бојковић, Тања Бошковић, Горица Поповић, Софија Јуричан и Иван Михаиловић
  Цена улазнице - 700 динара

 • Развој одрживог тржишта биоенергије у региону Срема

  30. мај 2017.

  RRA SremРегионална развојна агенција Срем у партнерству са немачком организацијом ГИЗ ДКТИ спроводи заједнички пројекат под називом: „Развој одрживог тржишта биоенергије у региону Срема“.

  У оквиру овог пројекта данас је, у Хотелу Парк" у Руми, одржан састанак Међуопштинске радне групе (МОРГ) за енергетску ефикасност и обновљиве изворе енергије.
  На овом састанку је спроведена и једночасовна обука у вези покретања и реализације пројеката производње биогаса, а представљени су и прелиминарни резултати рада на изради „Претходне студије оправданости за четири биогасне станице при изабраним пољопривредним газдинствима у Срему“.

  Директор РРА "Срем" Милан Мирић истиче да су за биогасне станице заинтересовани фармери из Руме, Новог Сланкамена, Гибарца и Крњешеваца.

 • Уложено 900.000 динара у бољу противградну заштиту

  30. мај 2017.

  ProtivgradneОпштина Рума је данас уручила Министарству унутрашњих послова 24 противграднe ракетe. Примопредаја ракета је обављена у Радарском центру "Фрушка Гора".

  За куповину 24 противградне ракете Општина Рума је издвојила 900.000 динара са ПДВ-ом. Купљене су високо дометне ракете "TRAYAL D8", које ће МУП накнадно дистрибуирати противградним станицама у Општини Рума.

  У Општини Рума тренутно функционише 12 противградних станица, а локална самоуправа и ове године стрелце стимулише са додатних 6.000 динара.

 • Грађански водич кроз буџет 2017.

  30. мај 2017.

  Gradjanski vodicПоштоване суграђанке и суграђани,

  Општинска управа Општине Рума вам представља Грађански водич кроз буџет наше општине за 2017. годину.

  Овај документ помоћи ће вам да боље сагледате буџет - како се пуни општинска каса, а на шта се све новац троши, који су најважнији пројекти који ће се финансирати из овогодишњег буџета, као и како смо реализовали пројекат укључивања грађана у буџетски процес.

  Осим најважнијих информација о буџету за 2017. годину, овај документ вам пружа и информације о околностима и смерницама којима смо се водили приликом састављања буџета.

  Надамо се да ће вам Водич олакшати сналажење у најважнијем финансијском документу наше општине и учинити буџет приступачнијим и разумљивијим.

  Грађански водич кроз буџет за 2017. годину

 • Свечани концерт награђених ученика Музичке школе

  30. мај 2017.

  Основна музичка школа "Теодор-Тоша Андрејевић" у Руми организује у петак, 2. јуна, свечани концерт награђених ученика. Концерт ће бити одржан у великом холу Културног центра Рума са почетком у 18.00 часова. Улаз је слободан.

   

   

 • Резултати румских спортских клубова

  29. мај 2017.

  DžudoСпортски викенд -  27/28. мај 2017. године.

  >>>>>>> ЏУДО <<<<<<<

  28.05.2017. године у Вршцу је одржано Првенство Србије за сениоре/ке.

  После кадетске и јуниорске медаље, Бранислава Бјелић, чланица ЏК „Словен“ освојила је медаљу (бронзану) и на сениорском првенству у категорији до 48 кг.

  Никола Јеремић, члан ЏК „Рума“ освојио је треће место у категорији преко 100 кг.

  >>>>>>> АТЛЕТИКА <<<<<<<

  Првенство Србије за старије пионире/ке одржано је 27/28.05.2017. године у Сремској Митровици.

  Петар Илић у бацању кугле и штафета 4 x 100 м освојили су бронзане медаље.

 • Матурантски плес ученика "Душанове" школе

  29. мај 2017.

  {vsig}maturantskiples{/vsig}

  Матуранти ОШ "Душан Јерковић" плесом су се опростили од основне школе. Уз аплаузе подршке родитеља, наставника и ученика нижих разреда матуранти су плесали уз композиције: "Слепи миш", Бечки валцер, Ужичко коло и "Пингвин денс".

 • Фестивал фолклора у Жарковцу

  29. мај 2017.

  Културно уметничко друштво "Жарковац" из Жарковца организује Фестивал фолклора "Војвођанска традиција" који ће бити одржан у сали Дома омладине у Жарковцу.

  Програм Фестивала

  2. јуна са почетком у 20.00 часова наступају:
  - Женска певачка група "Бринке" из Гросупља, Словенија
  - КУД"Жарковац" Жарковац.

  3. јуна у 17.00 биће одржан свечани дефиле учесника, а концерт у 17.30 на коме ће наступити:
  - КУД "Серефин" из Дероња
  - КУД "Чигра" из Љукова
  - КУД "Ружини цветићи" из Вилова
  - КУД "Бора Станковић" из Каравукова
  - КУД "Бранислав Нушић" из Лалића
  - КУД "Срем" из Маркушице, Хрватска и
  - КУД "Жарковац".

 • Златна плакета за АНИП „Бранко Радичевић"

  29. мај 2017.

  ANIP56. Музички Фестивал деце Војводине одржан је у недељу 28. маја Бачкој Тополи. Деца су се такмичила у две узрасне категорије, нижих и виших разреда. Учествовало је више од 1.500 деце из целе Војводине. На овом фестивалу припремни састав АНИП-а „Бранко Радичевић“ из Руме (у категорији виших разреда) освојио је Златну плакету. Румљани су се представили кореографијом под називом „Овде двори метени“ –лазарички обичај и игре Сврљига, кореографа Петра Поповића.

  Као најаву за активности у АНИП-у може се издвојити и поновно „вођење“ Краљица, извођење овог обичаја на други дан Духова, ове године je 5. јуна. Да подсетимо, Краљице су први пут вођене 2015. године после више од 150 година у Руми, а за овај обичај поред подршке Општине Рума, АНИП је добио и благослов од Владике Сремског г. Василија.

 • Обавештење - артиљеријско гађање на полигону у Никинцима

  29. мај 2017.

  НикинциЈединица Војне поште 2342-8 Никинци обавештава грађане да ће вршити артиљеријска опитна гађања у уторак 30. маја и среду 31. маја 2017. године, у времену од 9 до 19 часова.

  Границе опасног подручја биће обележене таблама упозорења.

  У току извођења гађања на територији војног полигона Никинци постоји могућност да ће остати неексплодираних пројектила који представљају опасност за лица која им се приближе или их дирају. Војска упозорава становништво да је најстроже забрањено свако прикупљање или дирање нераспрснутих зрна и да су при наиласку на таква зрна, дужни да о томе обавесте органе полиције или најближу команду Војске Србије.

  Свако лице које претрпи материјалну штету потребно је да достави пријаву Војној пошти 2342-8 Никинци, најкасније до 3. јуна 2017. године. Пријаве поднете после тог рока неће се узимати у обзир.

 • Дани словенске писмености и културе - О креманском пророчанству

  26. мај 2017.

  преузетоУ оквиру манифестације "Дани словенске писмености и културе" вечерас са почетком у 19 часова, у читаоници Градске библиотеке "Атанасије Стојковић" ће се одржати књижевна трибина "Креманско пророчанство".

  Предавач ће бити проф. др Бојан Јовановић.

  -27. мај Свечано затварање манифестације

  Ученици и професори ОМШ "Теодор Тоша Андрејевић" у Руми

  18 часова Хол КЦ

 • Одржана XXVII седница Општинског већа

  26. мај 2017.

  Opštinsko većeЧланови Општинског већа су на данашњој седници дали сагласност на измену Плана јавних набавки Општинске управе Општине Рума за 2017. годину. Разлог за измену Плана су трансферна средства са виших новоа власти. Наиме, Општина Рума је добила из АП Војводине 7,5 милиона динара за уређење атарских путева, а Министарство привреде је у општински буџет уплатило 100 милиона динара за финансирање изградње пречистача отпадних вода.

  "Поред тих 7,5 милиона динара, Општина Рума је издвојила и сопствена средства у износу од 12 милиона динара, за уређење атарских путева. Тендер за најбољег понуђача ће бити данас расписан, а уредиће се атарски путеви у Платичеву, Буђановцима и Жарковцу", изјавио је председник Општине Рума Слађан Манчић.

  Он је напоменуо и да би Општина Рума ускоро могла да приходује и од нове продаје земљишта у индустријској зони "Румска петља", јер постоји интересовање инвеститора за улагање у ову атрактивну радну зону.

 • Пријем за освајаче медаља са Републичког такмичења у атлетици

  26. мај 2017.

  PrijemПредседник Општине Рума Слађан Манчић и члан Општинског већа задужен за спорт Александар Бундало угостили су данас у Градској кући ученике румских основних и средњих школа, освајаче медеља са Републичког првенства у атлетици и мини атлетици.

  Подсетимо, најталентованији румски ђаци су на такмичењу у Крушевцу освојили 10 медаља у појединачној конкуренцији, пет златних, три сребрне и две бронзане. Освојене су златне медаље и у штафети 4x100 метара, а екипно прво место освојила је Основна школа "Вељко Дугошевић". Председник Манчић је честитао ученицима на одличним резултатима који су за понос и поручио им да марљиво уче и тренирају, а да подршка Општине Рума неће изостати.

  Честиткама се придружио и Бундало који је нагласио да су румски школарци изузетно талентовани за све спортове, а посебно за атлетику.

  "Девојчице и дечаци су на достојанствен начин представљали румску општину и своје школе. И овог пута је направљен прави подвиг, освојено је доста медаља чиме је потврђен и велики таленат који румска деца имају. Већина њих су чланови Атлетског клуба "Рума", међутим у "Вељковој" школској екипи од осам чланова тима само једно дете тренира атлетику, што јасан показатељ да наставници физичког васпитања одлично раде свој посао", изјавио је Бундало.

 • Друго место за Мирослава Главонића на Европском првенству у боди билдингу

  26. мај 2017.

  Miroslav GlavonicПротеклог викенда на Европском првенству у Будимпешти, чији је организатор ИБФФ боди билдинг федерација, репрезентативац Србије Мирослав Главонић(42) освојио је друго место у конкуренцији 12 такмичара.

  Румљанин је наступио у мастер +40 конкуренцији, а недељу дана раније је постао и балкански првак на такмичењу под окриљем НАББА федерације, које је одржано у Ковину.

  Сјајни резултати румског спортисте одлична су увертира пред наредно такмичење у Шпанији, где ће Мирослав покушати да оствари што бољи пласман на Светском првенству.

 • Младе рукометашице Словена избориле пласман на државно првенство

  26. мај 2017.

  ЖРК СловенНа завршном турниру Супер Лиге Војводине за девојчице до 12 година које је одржано у Фекетићу, екипа ЖРК "Словен" заузела је треће место. Узбудљива завршница због егал бодова између водеће три екипе на табели виђена је на последњем турниру који је одређивао и коначан пласман. Словен је у првој утакмици поражен од домаће екипе Јадрана која је била ношена домаћом публиком, да би своју другу утакмицу Јадран одиграо нерешено и тиме од сигурног трећег места екипи Словена отворио пут да се у другој утакмици са екипом Халас Јожеф из Аде бори и за злато. Нажалост, овога пута Ађанке су биле боље и заслужено славиле, иако је Словен већ имао победу над Адом у току лиге. На крају расплет на табели Словену доноси треће место, Јадрану друго, а Халас Јожефу прво место. Ове екипе и четвртопласирани Темерин пласирале су се на државно првенство које ће се одржати 3-4 јун у Великој Плани.

 • Заказана XXVII седница Општинског већа

  25. мај 2017.

  XXVII седница Општинског већа општине Рума ће се одржати 26.05.2017. године са почетком у 11.30 у Градској кући. За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Давање сагласности на измену Плана јавних набавки Општинске управе општине Рума за 2017. годину

  2. Предлог Решења о додели средстава црквеној општини Кленак

  3. Разматрање молбе за помоћ Удружења музичких стваралаца "Акорд"

  4. Разматрање молбе за помоћ Главонић Мирослава из Руме

  5. Разматрање молбе за помоћ Кукић Душана из Малих Радинаца

  6. Предлог Правилника о додели помоћи у натури у општини Рума

  7. Текућа питања.

 • 4. Међународни фестивал једноминутног филма Mister Vorky

  25. мај 2017.

  Dragan Cakić i Milan MilosavljevićПетак, 2. јун - недеља, 4. јун
  Улаз бесплатан

  Данас је у Културном центру Рума одржана конференција поводом 4. Међународног фестивала једноминутног филма Mister Vorky. На конференцији су говорили директор Фестивала, Драган Цакић и организатор Милан Милосављевић.

  Отварање Фестивала је у петак, 2. јуна у 20.00 часова, у малој дворани Културног центра Рума. Први део такмичарског програма биће приказан у 20.30, а потом ће бити отворена изложба „Воркапић-цртежи“. Програм Фестивала ће бити богатији другог и трећег дана. Осим у Културном центру, имаћемо програме и у Градској библиотеци и у Дому омладине, каже Драган Цакић. „Биће приказано 105 филмова из целог света, највише из САД-а и Шпаније, али има и филмова из егозотичних земаља као што је Иран што нисмо очекивали. Што се тиче окружења видећемо филмове из Хрватске, Словеније и Македоније, а биће приказано и седам филмова из Србије који су доста квалитетнији у односу на филмове са претходних фестивала“, рекао је Цакић.

  Гости фестивала су чланови жирија који ће имати своја предавања и презентације: Сунчица Фраделић из Сплита, председница Кино клуба „Сплит“, Горан Милорадовић из Београда, историчар културе и Радој Николов, филмски редитељ из Бугарске. „Оно што нам је драго је да је Божидар Зечевић потврдио гостовање са предавањем „Воркапић, Винавер и српска авангарда“ и надамо се да ће нам се придружити Бора Драшковић са студентима из Новог Сада, тако да ће субота бити занимљива“, рекао је Милосављевић.

  Проглашење победника је у недељу, 4. јуна када ће бити додељено седам награда: прва награда је гран-при фестивала, друге две су најбољи домаћи и најбољи страни филм, три специјалне награде сваког члана жирија и седма је награда жирија публике.

  Покровитељи Фестивала су Општина Рума и Министарство културе и информисања Републике Србије.

  Сатница Фестивала

 • Румљани одушевили на Републичком првенству у атлетици

  25. мај 2017.

  Републичко првенство за основне и средње школе у атлетици и мини атлетици одржано је 24. маја у Крушевцу. Румљани су на овом првенству освојили пет златних медаља, три сребрне, две бронзане медаље, штафета 4 x 100 прво место и екипно прво место освојила је Основна школа "Вељко Дугошевић".

  Мини атлетика:


  Александра Мандић - 60 метара, ОШ "Душан Јерковић" (од 1-4 разреда)  прво (1.) место, са резултатом 8.99с;
  Михајло Цвјетић - скок у даљ, ОШ "Вељко Дугошевић" (од 1-4 разреда) прво (1.) место са резултатом 4.22м;
  Стефан Зубовић - 60 метара, ОШ "Душан Јерковић" (5-6 разреда)  прво (1.) место, резултат 7.98;
  Дуња Шулава - 300м, ОШ "Вељко Дугошевић" (од 5-6 разреда) прво (1.) место, резултат 42.59;
  Марија Митровић - скок у даљ, ОШ "Душан Јерковић" (од 1-4 разреда) треће (3.) место, резултат 4.11м;
  Никола Петровић - скок у даљ, ОШ "Душан Јерковић" (од 5-6 разреда)  друго (2.) место, резултат 4.81;
  Богдан Заграђанин - скок у вис, ОШ "Змај Јова Јовановић" (од 5-6 разреда) прво (1.) место, резултат 141 цм


  Основне школе екипно прво (1.) место, у конкуренцији основних школа (дечаци) "Вељко Дугошевић".

 • Вампири у српској народној традицији

  25. мај 2017.

  Вампири у српској народној традицијиВампир – једна од ретких српских речи која је ушла у западне језике, али и руски језик. О феномену вампира у српској народној традицији, о веровањима, легендама, митовима и томе да ли се вампири још увек појављују, синоћ је у Градској библиотеци „Атанасије Стојковић“ говорио проф. др Љубинко Раденковић.

  Професор Раденковић је нагласио да писани извори сведоче да је 1725. године забележен први случај вампиризма у Србији. Након смрти Петра Благојевића, сељака из Кисиљева, људи у овом крају почели су после кратке и мистериозне болести да умиру. Настала је сумња да се Пeтар повампирио. На самртној постељи многи су тврдили да им се умрли Благојевић у ноћи указивао и да их је давио.

  После Перине смрти аустријска војна управа послала је комисију да испита да ли вампири у Србији постоје и да ли се развила епидемија вампира.Два месеца по укопу, у јуну 1725. године, отворен је Благојевићев гроб, тело му наводно није трулило, а на уснама је имао свежу крв. Мештани су проболи колац кроз његово тело и спалили га. Одговорни службеник аустријске управе био је против тога, али је пристао због великог страха који је владао међу становништвом.

  Извештај Фромбалда, царског начелника Градиштанске области, објављен је потом у бечком часопису Wienerisches Diarium и спада у прва помињања вампиризма у Европи и свету. Ипак, вампири у легендама нису искључиво српски бренд и постоје усмена предања о њиховој појави на Балкану ван граница Србије, тврди професор Раденковић.

  „Морамо истаћи да се појава вампира поклапа са временом романтизма и заправо је књижевност дала највећи печат феномену вампира, уобличивши сујеверје, народна веровања и предања. И дан данас, пре свега, у руралним, планинским деловима Србије с времена на време појави се вампир, али не убија људе него прави неред, лупа и узнемирава домаћине. Дакле, када причамо о вампирима ми не причамо о далекој прошлости, већ се овај феномен задржао и у модерним временима. Наравно у тим причама нема истине, јер вампир је мит, али сам сигуран да ће се о њему говорити и у наредним вековима“, рекао је проф Раденковић.

 • Кинези заинтересовани за реконструкцију Тржнице и отварање робне куће

  24. мај 2017.

  KinaПредседник Општине Рума Слађан Манчић угостио је данас у Градској кући делегацију Асоцијације кинеских привредника Војводине, представнике привредних удружења из вишемилионског кинеског града Лишуиа и Института "Конфучије" из Новог Сада.

  На данашњем састанку се разговарало о актуелној инвестиционој клими у Општини Рума и моделима сарадње српских и кинеских привредника, у којим би посредовала и Асоцијација кинеских привредника Војводине.

  Састанку су поред председника Манчића присуствовали директори ЈУП "План" и ЈКП "Паркинг и инфраструктура", као и представници Одељења за локални економски развој Општине Рума.

  На састанку је изнет заједнички став да су односи Србије и Кине на врхунцу и да то треба искористити за унапређење пословне сарадње и реализацију нових инвестиција.

  Изнета су и два конкретна предлога: о изградњи велике робне куће из познатог кинеског трговинског ланца "Панда", за чије се отварање добија лиценца, док је други предлог везан за улагање у затворени део Градске пијаце у Руми.

  Председник Манчић је након састанка казао да су и један и други предлог прихватљиви за Општину Рума и да ће локална самоуправа учинити све потребно да до реализације пројеката и дође.

 • Дани словенске пимености и културе - Вампир у српској народној традицији

  24. мај 2017.

  IlustracijaПрофесор др Љубинко Раденковић одржаће вечерас у Градској библиотеци "Атанасије Стојковић" предавање на тему "Вампир у српској народној традицији". Вечерашње предавање је саставни део програма манифестације "Дани словенске писмености и културе".

  Професор Раденковић ће говорити у читаоници Градске библиотеке "Атанасије Стојковић", а почетак је заказан за 19 часова.

 • Први глас Срема - субота 27. мај

  24. мај 2017.

  ДтејановциТрадиционално 17. такмичење певача аматера "Први глас Срема" биће одржано предстојећег викенда у Стејановцима. Организатори манифестације су МЗ Стејановци, стејановачки КУД ”Стеван Петровић Бриле” и Удружење грађана "Нектар", а покровитељ је Општина Рума.

  Музичка пратња певачима биће ансамбл РТВ Војводине под управом Миће Јанковића, програм ће водити Горан Ерор са РТВ Војводине.
  У суботу 27. маја у 18 часова биће уприличени фолклорни концерт, изложба колача и народне радиности. У 20 часова почиње такмичење певача аматера и избор најшармантније девојке.

 • Поправка сата на Градском тргу

  23. мај 2017.
   
  После скоро годину дана поново ће радити часовник на Градском тргу. Екипа земунске Инсе замениће постојећи француски механизам домаћим, тако да ће ускоро све четири стране часовника у центру Руме поново показивати тачно време. За поправку часовника издвојено је из општинског буџета 160 хиљада динара.
   
   
   
   
   
 • Представа ''Хипноза једне љубави''

  23. мај 2017.

  Среда, 24. мај у 20.00 часова, Велика дворана Културног центра.

  Цена улазнице – 700 динара.

  Звездара театар Београд

  Режија: Душан Ковачевић

  Играју: Љубомир Бандовић, Аница Добра, Драган Петровић Пеле, Нина Јанковић,Урош Јаковљевић и Иван Михаиловић

  Реч писца и редитеља:

     „Сваке године у Србији нестане један мањи град од четрдесет до педесет хиљада становника. Толико нас је мање јер одлазимо – напуштамо земљу, селимо се у неке друге крајеве или пут неба. А године брзо пролазе и за десет година нестаће град од пет стотина хиљада становника и ако се тако настави, Срби ће у Србији бити национална мањина за сто година. Једина нада је љубав према ближњима и земљи којој дугујемо све што имамо.“

 • ''Окто-истраживач дубина''

  23. мај 2017.

  Четвртак, 25. мај у 16.00 часова, Велика дворана Културног центра.

  Улазница 250 динара.

  Жанр: анимирани

  Глумци: Phil LaMarr, Jess Harnell, Jeff Bennett

  Режисер: Julio Soto Gurpide

  Година је 2100., људи су напустили Земљу, а колонија екстравагантних бића још увек преживљава у најдубљем понору океана. Окто, авантуристичка хоботница последња од своје врсте живи доле са своја два најбоља пријатеља: Евом, штреберском и неспретном рибом, и Алице, неуротичном шкампом. Када несрећа разори њихов дом, чувар понора, Кракен, ће послати Окта и његове пријатеље на опасан пут у потрагу за новим домом. У мисији ће им се придружити Маура па ће заједно да путују на невероватна места као што су потопљени Њу Јорк, Титаник и Арктик.

   

 • 16. Концерт румских бендова

  22. мај 2017.

  Ru koncertОмладински савет Рума и ове године у простору Дома омладине у Руми организује шеснаести по реду Концерт румских бендова - Промо фест, намењен промоцији ауторског рада неафирмисаних и мање афирмисаних музичара и бендова.
  Фестивал се организује у два дела - пролећном и јесењем.
  За пролећни део, који се одржава 27.05. и 03.06.2017. пријавило се пет румских бендова и уз њих ће на бини Дома омладине наступити и два гостујућа бенда. Првог фестивалског дана ће наступити power метал састав Amor's Arrows из Сремске Митровице, а другог дана гостујући бенд у сарадњи са Воркy
  тимом у оквиру њиховог Фестивала једноминутног филма.
  Улаз на обе вечери је бесплатан, а фестивал је суфинансирањем помогла Општина Рума из средстава намењених за културне манифестације у организацији непрофитног сектора.

 • Градска слава

  22. мај 2017.

  {vsig}slavagrada17{/vsig}

  Литургијом у Николајевској цркви и литијом кроз градске улице данас је у Руми обележена градска слава Пренос моштију светог оца Николаја.

  Литургији су присуствовали челни људи локалне самоуправе, јавних предузећа и установа,  представници румских удружења, верници и велики број деце.

  Председник Општине Рума Слађан Манчић је честитао грађанима наше општине празник и пожелео им много здравља, среће и благостања.

 • Дани словенске писмености и културе - Руска тема код Црњанског

  22. мај 2017.

  Milos CrnjanskiУ овиру манифестације "Дани словенске писмености и културе", вечерас ће гост Градске библиотеке "Атанасије Стојковић" бити проф. др Мило Ломпар.

  Професор Ломпар ће, у читаоници Градске библиотеке, одржати предавање на тему "Руска тема код Црњанског".

  Почетак је заказан за 19 часова, а улаз је слободан.

   

 • Председник Манчић обишао радове на обнови "Бродића паркића"

  19. мај 2017.

  Sladjan MancicРадови на обнови дечијег игралишта "Бродић паркић" приводе се крају. Општина Рума је за реновирање и санацију омиљеног градског дечијег игралишта "Бродића паркића" издвојила 3.999.000 динара, а радове су данас обишли председник Општине Рума Слађан Манчић и начелник Општинске управе Душан Љубишић.

  "Очекујемо завршетак радова за три, четири дана. Много тога је већ урађено и сада су преостали махом столарски радови. Бродић паркић смо оградили овог пута металном оградом, а свуда около ћемо поново асфалтирати тротоар. Мислим да ће овај Бродић паркић поново бити оно што је био, тј. омиљено дечије градско игралиште. Деца ће након санације у њему моћи да уживају и да се безбедно играју. Апеловао бих на грађане да чувамо овај објекат и водимо рачуна о њему", изјавио је председник Манчић.

  Челни људи румске локалне самоуправе су најавили и да ће обезбеђење објекта подићи на виши ниво.

 • 7. Дани словенске писмености и културе - Језик је најважнија институција коју имамо

  20. мај 2017.

  {vsig}danislovenske7{/vsig}

  Седма манифестација „Дани словенске писмености и културе“, која велича богато културно, духовно и историјско наслеђе словенских народа, свечано је отворена синоћ у Културном центру Рума.

  Овогодишњу беседу, у пуној великој дворани КЦ-а, одржао је академик Матија Бећковић.

  Бећковић је истакао да је језик најважнија институција коју имамо, у њему је сачувано више него и у једној библиотеци, архиву или музеју.

  Како је неки језик настао, то није одгонетнуто. Неко може да зна много језика, да буде полиглота, али ако пише песме, песме се пишу искључиво на матерњем језику. Родно место наше писмености и усмености је манастир Хиландар, који је подигао први српски писац Свети Сава.  Језик је једини живи сведок свих времена. Он није могао да гори, он није убијан, он је био невидљив и зато остао жив и запамтио и именовао све оно што се догодило од постања до данашњег дана“, рекао је академик Бећковић.

 • Одржана 22. седница Социјално - економског савета

  19. мај 2017.

  SesНа данашњој седници Социјално - економског савета разматран је Извештај о извршењу буџета Општине Рума за период од 1. јануара до 31. марта 2017. године, а чланови савета су анализирали Извештај Одељења за локалне јавне приходе, у оквиру ког је образложена пореска политика у нашој општини. Пред крај седнице је анализирана инвестициона клима у Општини Рума и дискутовано је о новим најављеним улагањима у румске индустријске зоне, казао је председавајући СЕС-а и начелник Општинске управе Општине Рума Душан Љубишић.

  "Извештај о буџету је показао уједно и да спроводимо добру пореску политику. Извршење наших изворних прихода, који су најзначајнија ставка у буџету, се одвија по плану. Опет бележимо и тренд раста прихода по основу пореза на зараде, иако су од 1. јануара ступиле на снагу законске измене и локална самоуправа сада приходује 74% пореза на зараде уместо досадашњих 80%. То такође указује да смо на правом путу", истакао је Љубишић.

  На седници је било речи и о Платформи Социјално-економског савета Војводине у коју су уврштени примери добре праксе из рада румског СЕС-а.

 • Економско оснаживање интерно расељених лица

  19. мај 2017.

  Ekonomsko osnazivanjeШест интерно расељених лица са Косова и Метохије, који живе на територији Општине Рума, потписали су данас уговоре у оквиру пројекта економског оснаживања Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије, који је подржала и румска локална самоуправа,

  Помоћ у износу до 200.000 динара су добили Нада Васић из Добринаца, Малина Милић из Грабоваца, Добривоје Рибаћ из Хртковаца, Милош Павић из Руме, Биљана Педић из Руме и Славиша Бурсаћ из Руме.

  Корисници помоћи су махом добили помоћ у виду алата и опреме за започињање пољопривредне производње, а у наредном периоду још три лица ће добити помоћ у виду опреме за постављање пластеника, изјавио је председник СО Рума Стеван Ковачевић.

  "Ми полазимо од става да је успешна и задовољна локална заједница она у којој су успешни и задовољни њени појединци. Сваки напредак сваког појединца и сваке породице у исто време је и допринос напретку наше заједнице. У сарадњи са Комесаријатом ми смо у веома кратком периоду најпре доделили пет монтажних кућа за избегла лица, редовно током године учествујемо у програмима доделе грађевинског материјала за решавање стамбених проблема и ова средства која су намењена за економско оснажење заправо су средства која су намењена за уклапање тих људи у живот ове локалне заједнице и за њихов даљи допринос нашој локалној самоуправи", сматра Ковачевић.

 • Свечано отварање манифестације "Дани словенске писмености и културе"

  19. мај 2017.

  logoУ Културном центру вечерас од 20 часова биће свечано отворена седма манифестација "Дани словенске писмености и културе".

  Након уводних поздравних говора представника Општине Рума и Српске православне цркве, манифестацију ће свечано отворити др Небојша Кузмановић, заменик покрајинског секретара за културу АП Војводине.

  Традиционалну беседу ће говорити академик Матија Бећковић, а у званичном програму отварања наступиће и певачка група Гимназије "Стеван Пузић", АНИП "Бранко Радичевић" и оркестар хармоника ОМШ "Теодор Тоша Андрејевић".

  Свечаном отварању манифестације ће претходити изложба икона и калиграфских радова ученика ОШ "Душан Јерковић" и ССШ "Бранко Радичевић" у холу Културног центра, у 19:30 часова.

 • Фитнес фестивал у Руми - субота 20. мај

  19. мај 2017.

  Fitnes klubФитнес клуб "Power training" позива све заинтересоване Румљане да у суботу, у Спортском центру "Рума", буду део најлепше фитнес манифестације у Срему.

  - Одвојите суботње поподне за савршену екипу и још боље тренинге које ће презентовати инструктори на Фитнес фестивалу у Руми. Дођите да тренирамо заједно, уживамо и покажемо да је Рума град у ком Фитнес расте из дана у дан. У суботу са почетком од 15:00 часова креће први тренинг и за тај тренинг је неопходно да се пријавите, јер учесници добијају Cangoo ципеле у којима се тренира. За други тренинг такође је неопходна пријава због реквизита који ће се користити у тренингу. Физичко вежбање је битно за здравље, стога поведите неког са собом и дођите у Спортску халу да се дружимо, тренирамо или само као посматрач да погледате тренинге како би се мотивисали и можда кренули да тренирате, поручују из Фитнес клуба "Power training".

 • Одржана 26. Ревија драмског стваралаштва предшколских установа Срема

  18. мај 2017.

  RevijaУПВО "Полетарац" био је данас домаћин 26. Ревије драмског стваралаштва предшколских установа Срема.

  Учесници ревије су била деца из предшколских установа Срема из Руме, Инђије, Сремске Митровице, Шида, Ирига и Старе Пазове. Одиграно је осам дечијих представа: "Чистоћа је од злата јабука", "Ја кроз игру растем", "Еколошка прича", "Пепељуга", "Алиса у земљи чуда", "У друштву и нула нешто значи", "Једна еколошка прича", "Ружно паче", а у програму је учествовало преко 200 малишана.

  У свом поздравном обраћању заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић је истакла да су дечје стваралаштво и креативност значајне полуге у укупном дечјем развоју.

 • Уклањање дивље депоније у улици Милоша Обилића

  18. мај 2017.

   

  DeponijaНакон асфалтирања коловоза, у улици Милоша Обилића у Руми данас се изводе радови и на чишћењу дивље депоније.

  Локација дивље депонија је на крају улице, у делу где се улица Милоша Обилића граничи са војним комплексом, а механизација ЈП "Комуналац" је ангажована на овом послу.

  Уклањање дивље депоније, која је могући извор заразе у том делу града, ће се завршити данас. Из Општине Рума апелују на грађане да на правилан начин одлажу отпад, како се не би направиле нове дивље депоније.

 • Оглас о отуђењу грађевинског земљишта

  18. мај 2017.

  Предмет Огласа је отуђење путем јавног надметања грађевинског земљишта у јавној својини општине Рума у насељеном месту Рума, парцела 6697/1, градско грађевинско земљиште у површини од 1ха 46а 65м2 ЛН. број 12742 к.о. Рума са почетном ценом отуђења од 8.505.700,00 динара у складу са Генералним планом Руме и Планом детаљне регулације "за блокове 3-14-1 и 3-14-3(дела индустријске зоне) у Руми са основном наменом радне (индустријске) површине.

  Оглас о јавном надметању је отворен од 18.05.2017. године до 16.06.2017. године, а пријаве за учешће на јавном надметању са свим прилозима достављају се ЈКП "Паркинг и инфраструктура " Рума   27 октобра 38/2 најкасније до 16.06.2017. године искључиво до 15.00 сати.

  Преузмите Оглас

 • 7. Дани словенске писмености и културе

  18. мај 2017.

  Дани словенске писмености и културеТрадиционална манифестација "Дани словенске писмености и културе" биће одржана ове године од 19. до 27. маја.

  Културна јавност у Руми ће бити у прилици да се упозна са књижевним, музичким, ликовним, сценским и фолклорним достигнућима словенских народа.

  Свечано отварање манифестације је у петак 19. маја са почетком у 20 часова, када ће пред Румљанима традиционалну беседу говорити академик Матија Бећковић.

  Свечаном отварању манифестације ће претходити изложба икона и калиграфских радова ученика ОШ "Душан Јерковић" и ССШ "Бранко Радичевић" у холу Културног центра, у 19:30 часова.

  Свечано отварање - програм

  7. "Дани словенске писмености и културе" - програм

 • Тестирај се - буди одговоран!

  18. мај 2017.

   

  HIVУ оквиру обележавања Дана сећања на преминуле од АИДС-а Центар за контролу и превенцију болести Завода за јавно здравље у Сремској Митровици, у сарадњи са НВО Асоцијација Дуга из Шапца, дана 19.05.2017. године организује у Руми поверљиво саветовање и тестирање на ХИВ у специјализованом возилу Министарства здравља.

   

  Тестирање ће се обавити у петак 19. маја у термину од 15 до 17 часова на Градском тргу. 

 • Конкурс за ратне војне инвалиде и породице палих бораца

  18. мај 2017.

  Лого ратних војних инвалида СрбијеУдружење ратних војних инвалида Рума расписује конкурс за ратне војне инвалиде и породице палих бораца са подручја румске општине за рекреативни одмор и бањско лечење у хотелу "Термал" Врдник. Потребна документација:

  1. фотокопија решења о признатом статусу РВИ или решења корисника породичне инвалиднине

  2. фотокопија личне карте

  3. лекарска документација

  4. попуњен захтев (образац)

  Документација се предаје у просторијама Удружења ратних војних инвалида, Главна број 139, до 26.6.2017. године, радним даном од 8.00 до 12.00 часова.

 • Јавни позив за избор корисника помоћи за решавање стамбених потреба избеглица

  17. мај 2017.

  Предмет јавног позива је решавање стамбених потреба избеглица кроз доделу 5 пакета помоћи у грађевинском материјалу за побољшање услова становања избеглица на територији општине Рума.

  Пријаве са потребним доказима се подносе у периоду од 18. маја 2017. године до 19. јуна 2017. године.

  Јавни позив

  Изјава подносиоца пријаве

  Образац за пријављивање

   

 • 26. Ревија драмског стваралаштва предшколских установа Срема

  17. мај 2017.

  26. Ревија драмског стваралаштва предшколских установа Срема ће се одржати 18. маја у Културном центру Рума са почетком у 9 часова. Овогодишњи домаћин и организтор ревије је УПВО "Полетарац" Рума.

  Учесници ревије су деца из предшколских установа Срема: Рума, Инђија, Сремска Митровица, Шид, Ириг, Стара Пазова. Представиће се са осам дечијих представа: "Чистоћа је од злата јабука", "Ја кроз игру растем", "Еколошка прича", "Пепељуга", "Алиса у земљи чуда", "У друштву и нула нешто значи", "Једна еколошка прича", "Ружно паче".

 • Чај у 8 - Далида Грмуша

  17. мај 2017.

  Dalida GrmušaАуторско вече Далиде Грмуше
  Велики хол KЦ Рума
  Среда, 17. мај у 20.00 часова
  Улаз слободан
  Са концертом Далиде Грмуше вечерас се завршава овогодишња пролећна сезона програма "Чај у 8".

  Далида Грмуша, пијанисткиња, је наша Румљанка која тренутно живи, ради и ствара у Београду.
  Румска публика је имала прилике да је гледа неколико пута у оквиру програма"Чај у 8", али увек другачију, посебну, склону импровизацији са циљем да сваки свој концерт учини непоновљивим.

 • Пријемни испити за упис у Музичку школу и нове награде

  17. мај 2017.

  ОМШ “Теодор-Тоша Андрејевић“ Рума организује пријемне испите за упис ученика у припремни и први разред школске 2017/2018. године. Пријемни испити ће бити одржани од 22. до 26. маја у времену од 9 до 13 часова. За све информације обратити се секретаријату школе, ЈНА 140 или на телефон 474-042.

  На Фестивалу „Исидор Бајић“ који је одржан у Новом Саду 13. маја, ученици хармонике ОМШ “Теодор-Тоша Андрејевић“ Рума, постигли су следеће резултате:

  1. Duo „Flashtones – 1. награда

  • Милош Мирковић, 1. разред

  • Никола Нићифоровић, 1. разред

  1. Duo „Victoria“ – 1. награда

  • Михајло Станић, 3. разред

  • Јован Бероња, 3. разред

  Класа: Дамир Васиљевић - Тоскић, проф.

 • Aсфалтирање улице Милоша Обилића

  16. мај 2017.

  {vsig}mobilica{/vsig}

  Општина Рума ће у одржавање и санирање путне инфраструктуре ове године уложити 50 милиона динара буџетских средстава. Улица Милоша Обилића у Руми је прва у којој су почели радови на уређењу коловоза, а након завршетка посла креће санирање и асфалтирање и других улица са лошом путном инфраструктуром у Општини Рума.

  Радове у улици Миоша Обилића данас је обишао и председник Општине Рума Слађан Манчић, који је напоменуо да је иницијатива за асфалтирање потекла од самих грађана поменуте улице.

  "Улица није велика, асфалтира се око 200 метара коловоза, ширине 3 метра, тако да већ данас очекујем и завршетак целокупног посла. Улица је била у изузетно лошем стању те је санација била неопходна. Из општинског буџета финансирамо радове, а вредност је око 1,3 милиона динара. Драго ми је што су грађани ове улице задовољни, јер они су пре неке две недеље дошли код мене и информисали ме да је улица у лошем стању. Стручне службе су изашле на терен, улицу смо заједно обишли, с обзиром да свакодневно овуда пролазим и донели смо одлуку да се она асфалтира", изјавио је Манчић.

  Бака Марија Ђурић која станује у улици Милоша Обилића сведочи да је асфалт био у лошем стању. "Улицом се није могло проћи од рупа. Тротоар је доста узан, тако да ако овуда идете са колицима за бебе, или са инвалидским колицима морате мало прећи и на коловоз, а ту због рупа нисте могли ни да макнете. Веома сам срећна што ћемо сада имати лепшу и бољу улицу", истиче Марија.

 • Изложбе у Музеју - "Успомене из Руме“ и "У знаку три потока"

  16. мај 2017.

  ПозивницаУстанова Завичајни музеј Рума у оквиру манифестације "Музеји Србије 10 дана од 10 до 10" вечерас у 19 часова отвара  изложбу "Успомене из Руме“.
   
  "Успомене из Руме“ је изложба разгледница из колекције Јосипа Циндрића, приватног колекционара. Разгледнице са мотивима града Руме датирају од краја 19. века до друге половине 20. века. Разврстане су у неколико целина, према временским периодима, улицама и објектима, и на крају према знаменитостима Руме.

  Такође, у оквиру манифестације "Музеји Србије 10 дана од 10 до 10" вечерас у 19 и 30 часова биће отворена изложба "У знаку три потока" - изложба о румским грбовима.

  Први грб Руме, као слободног трговишта, датира из 1749. године, други 1986. године и трећи 2003. године. Централни мотив изложбе је континуиран симбол на сва три грба, три водотока (три потока на територији Руме), Јеленачки, Борковачки и Кудошки, што представља хералдички симбол града Руме.

  Улаз на обе изложбе је слободан.

 • Дани словенске писмености и културе - Промоција седме уметности

  16. мај 2017.

  Dva filmaУ оквиру манифестације "Дани словенске писмености и културе", која се у нашем граду одржава од 19. до 27. маја, биће уприличене и две филмске пројекције.

  Градска библиотека „Атанасије Стојковић“ Рума и Ворки тим Рума ће, у сарадњи са Руским домом из Београда, Румљанима приказати филмове "Турски гамбит" и "Државни саветник".

  Пројекција филма "Турски гамбит" ће се одржати у Великом холу КЦ-а у суботу 20. маја, са почетком у 20 часова. У недељу 21. маја у истом термину је пројекција филма "Државни саветник".

  Опширније на сајту Ворки тим Рума

 • АНИП "Бранко Радичевић" учествовао на зонској смотри фолклора

  15. мај 2017.

  АНИП Бранко Радичевић 14. мај 2017.У недељу 14. маја 2017. године две дечије групе АНИП-а "Бранко Радичевић" Рума су учествовале на зонској смотри фолклора у Челареву. Ове две групе су прошле општинску смотру и упућене су на даљи ранг такмичења који је био у Челареву.

  Ове године је, после дуго времена, АНИП имао представника у млађој категорији. Млађа група се представила играма Ужица - кореограф и уметнички руководилац је Верица Смиљанић. Старија група се представила лазаричким обичајем и играма Сврљига - кореограф и уметнички руководилац је Петар Поповић.

  Резултати свих зонских смотри ће се знати крајем ове недеље када ће бити познати да ли обе групе учествују на Музичком фестивалу деце Војводине који се одржава у Бачкој Тополи 28. маја.

 • У току реновирање Бродића паркића

  15. мај 2017.

  Brodic parkicОпштина Рума издвојила је 3.999.000 динара за реновирање омиљеног градског дечијег игралишта "Бродића паркића". Управо је обнова овог игралишта био један од пет пројектних предлога који су, у оквиру пројекта "Партиципативно буџетирање", уврштени у буџет Општине Рума за 2017. годину.

  Радови на ограђивању "Бродића паркића" су завршени и уместо досадашње дрвене сада је постављена метална ограда. У унутрашњости "Бродића паркића" се реновира палуба и метална конструкција брода, обављају се фарбарски радови, замена бехатона и поставља нови мобилијар.

  Добар део ових радова на унутрашњости је већ завршен, па врло брзо треба очекивати да "Бродић паркић" поново буде доступан свој деци да се у њему играју и безбедно бораве.

 • Србија најбоља на Балканском првенству у савате боксу - Румљанима два злата и једно сребро

  15. мај 2017.

  Srdjan ZivancevicСрђан Живанчевић и Јована Касап освојили су златне медаље на Балканском првенству у савате боксу, које је протеклог викенда одржано у Руми, док је трећи члан Савате бокс клуба "Рума" Алекса Станишић заустављен у финалу.

  Срђан је медаљу освојио у сениорској конкуренцији, док су Јована и Алекса наступили у јуниорској конкуренцији.

  На дводневном такмичењу је учествовало око 100 такмичара из Грчке, Мађарске, Словеније, Босне и Хецеговине, Хрватске, Црне Горе и Србије.

  У укупном пласману највише одличја је освојила репрезентација Србије, 14 златних, 7 сребрних и 2 бронзане медаље, друга је хрватска селекција са 8 златних и 5 сребрних, док су трећи Грци са 2 злата и 5 сребрних и једном бронзом.

 • Председник Манчић посетио ХКПД "Матија Губец"

  12. мај 2017.

  {vsig}mgubecruma{/vsig}

  Председник Општине Рума Слађан Манчић посетио је данас Хрватско Културно Просветно друштво “Матија Губец” из Руме, једно од најстаријих друштава у Војводини, основано давне 1903. године.

  Председника Манчића су дочекали чланови друштва предвођени председник ХКПД "Матија Губец" Павлом Шкроботом. Они су првог човека румске општине упознали са радом друштва, али и његовом историјом, традицијом и показали му сталну поставку фотографија које красе просторије друштва и сведоче о плодном раду ХКПД "Матија Губец".

  Председник Манчић је искористио посету и да преда поклон рачунар које је овом друштву донирала локална самоуправа.

  "Најкраће речено импресиониран сам. Ово ми је први пут да као председник долазим у посету ХКПД "Матија Губец", али сам одмах схватио да је реч о изузетно озбиљном друштву, што најбоље потврђује и податак да постоје и раде у нашем граду већ 115 година. Поклон у виду рачунара је симболичан знак захвалности на томе што су деценијама уназад промовисали нашу Руму, не само у Срему и Србији него и у другим државама. Ово друштво може да рачуна на помоћ Општине Рума и у будућности, јер је оно то свакако и заслужило", изјавио је Манчић.

  Председник ХКПД "Матија Губец" Павле Шкробот се захвалио председнику Манчићу на посети и досадашњој сарадњи, а локалној самоуправи на поклоњеном рачунару.

 • Почиње санирање путне инфрастуктуре

  12. мај 2017.

  Sladjan MančićНаредне седмице у Општини Рума креће асфалтирање улица са лошом путном инфраструктуром и крпљење ударних рупа.

  Прва улица која ће се асфалтирати је улица Милоша Обилића у Руми, а иницијатива је потекла од самих грађана те улице, изјавио је председник Општине Рума Слађан Манчић, који је обишао поменуту улицу и уверио се у лошу путну инфраструктуру.

  "Грађани те улице су обавестили да је пут у веома лошем стању, али и да има проблема са дивљом депонијом на крају улице, у делу где се она граничи са војним комплексом. Ја сам обишао поменуту улицу, стручне службе такође, сагласили смо се да је улицу потребно асфалтирати и то ћемо учинити већ у наредних десетак дана. Надлежне службе ће третирати новонасталу депонију, која је могући извор заразе, због бројних глодара који су је настанили", поручио је Манчић.

  Након улице Милоша Обилића санираће се и Железничка улица у Руми, а након чега крећу радови на територији целе румске општине.

 • Одржана XXVI седница Општинског већа - на помолу нова инвестиција

  12. мај 2017.

  Opstinsko veceЧланови Општинког већа усвојили су на данашњем заседању Предлог Одлуке о избору организације која ће извршити процену тржишне вредности парцеле бр. 6679/1 к.о. Рума. Процену ће обавити Пореска управа, филијала у Руми, а реч је о земљишту у власништву Општине Рума у радној зони "Румен", за које је заинтересован један озбиљан инвеститор, казао је председник Општине Рума Слађан Манчић.

  "Ово Општинско веће смо и заказали да би убрзали процедуру за расписивање огласа за продају земљишта. Контактирао нас је доста озбиљан инвеститор, који је спреман да добар део инвестиције реализује већ у септембру. Инвеститор би требао да запосли између 100 и 150 радника, а ми смо се у прелиминарним разговорима договорили да плата тих радника не буде испод 500 долара на месечном нивоу. Надам се да ће та одлука и бити испоштована, јер нама су такве инвестиције и потребне. Наш циљ, у овом тренутнку, је да упослимо незапослене људе са већом стручном спремом и омогућимо им боља примања", рекао је Манчић.

  Оглас за продају земљишта ће бити расписан вероватно већ следеће седмице, а парцела је површине 1ха 48ари 13 метара квадратних.

 • У сусрет седмим "Данима словенске писмености и културе"

  12. мај 2017.

  Zeljko StojanovicТрадиционална манифестација "Дани словенске писмености и културе" биће одржана ове године од 19. до 27. маја.

  Манифестација посвећена афирмацији културе, филозофије и уметности свих словенских народа, једно је од културних обележја нашег града.

  Као и претходних година организатори из Градске библиотеке "Атанасије Стојковић", под покровитељством Општине Рума, су се потрудили да понуде програм који ће, на најбољи могући начин, представити богатство културне баштине словенских народа.

  Културна јавност ће бити у прилици да се упозна са књижевним, музичким, ликовним, сценским и фолклорним достигнућима словенских народа. Свечано отварање манифестације биће уприличено 19. маја, у Културном центру од 20 часова, када ће пред Румљанима традиционалну беседу говорити академик Матија Бећковић.

  Директор Градске библиотеке Атанасије Стојковић" Жељко Стојановић се захвалио на подршци Општини Рума и свим установама културе и удружењима која учествују у организацији овогодишње манифестације.

 • XXVI седница Општинског већа

  11. мај 2017.

  XXVI седница Општинског већа општине Рума ће се одржати 12.5.2017. године са почетком у 11.00 часова, у Градској кући у Руми. За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Разматрање Извештаја о извршењу Одлуке о буџету општине Рума за период 01.01.-31.03.2017. године

  2. Предлог Одлуке о избору организације која ће извршити процену тржишне вредности парцеле бр. 6679/1 к.о. Рума

  3. Предлог Решења о додели средстава црквеној општини Мали Радинци

  4. Разматрање молбе за помоћ Симетић Љубице из Добринаца

  5. Текућа питања.

 • Борба КМФ "Викинг" за улазак у виши ранг

  11. мај 2017.

  VikingУ последњем колу "Футсал лиге Војводина" фудбалери КМФ "Викинг" из Руме, на свом паркету дочекују екипу ТФК "Темерин".

  Утакмица се игра у недељу, 14. маја 2017. године, почетак је у 19:30 часова, а румски фудбалери победом обезбеђују улазак у виши ранг.

  Из клуба позивају све љубитеље спорта у Руми да испуне трибине спортске хале и пруже подршку румским фудбалерима.

 • Књижевна трибина у румској библиотеци

  10. мај 2017.

  Preuzeto sa LogosaГрадска библиотека „Атанасије Стојковић“ организује у петак 12. маја књижевну трибину на тему „Достојевски, Толстој и црква", на којој ће говорити Владимир Меденица.

  Почетак књижевне трибине је заказан за 19 часова.

   

 • Заврти точак

  11. мај 2017.

  Заврти точак 2016. годинеМанифестација „Заврти точак“ ће се традиционално по трећи пут одржати 15.5.2017. године, са циљем обележавања Светског дана породице са почетком од 16 часова, у Главној улици у Руми на релацији од Дома ЈНА до Градског трга.

  Оранизатори и носиоци ове манифестације су УПВО „Полетарац“ и Удружење „Спорт за све - Мост“, са идејом да деца заједно са родитељима „заврте точак“ својих колица, ролера, тротинета, бициклова...

  Као и сваке године, акцију подржавају Општина Рума, Дом здравља Рума, Црвени крст Рума и Дневни боравак за децу и младе са сметњама у развоју.

 • Рума домаћин Балканског првенства у саватеу

  11. мај 2017.

  ПлакатУ суботу и недељу 13. и 14. маја, у Спортском Центру у Руми биће одржано Првенство Балкана у саватеу у организацији Балканског савате комитета, Савате савеза Србије и Савате бокс клуба "Рума".

  Наступиће седам земаља са преко 100 учесника који стижу у Руму у петак у Хотел "Парк", где ће бити смештени заједно са нашом репрезентативцима. "Гости који нам долазе су наши драги пријатељи са којима сарађујемо дуго година и никада нисмо имали ни један инцидент него увек пријатељске и спортске односе. Земље које наступају су: Босна и Херцеговина, Хрватска, Грчка, Словенија, Мађарска, Црна Гора и Србија", рекао је Миодраг Ракић, председник Савате савеза Србије.

  У суботу након финала одржаће се и изборна скупштина Балканског савате комитета након које се седиште комитета сели у Руму, Србију наредне две године. Комитетом ће председавати Миодраг Ракић који је последње две године потпредседник Балканског савате комитета.

  Четворо спортиста Савате бокс клуба "Рума" пласирало се у репрезентацију Србије. Они ће нас представити у суботу и недељу у дисциплини assaut савате:
  - Јована Касап до 52кг
  - Алекса Станишић до 60кг
  - Никола Ракић до 65кг и
  - Срђан Живанчевић до 85кг.

  Покровитељ организације Балканског првенства у саватеу у Руми је Влада Републике Србије - Министарство омладине и спорта.

  Првенство ће пратити медијске куће из Београда, Новог Сада и Руме.

 • Заједнички пројекат Руме и Берзенбрика - Постављање соларних панела на школу у Малим Радинцима

  10. мај 2017.

  SastanakЗванична посета високе делегације немачког града Берзенбрика настављена је данас посетом идустријским зонама у Руми и Ватрогасном дому у нашем граду. Свему томе је претходио радни састанак на којем су договарани даљи кораци у оквиру заједничког пројекта „Партнерство одрживог развоја јединица локалне самоуправе“, који је финансиран од стране немачких министарстава привреде и спољних послова.

  У оквиру тог пројекта израђена је и Агенда 2030 која подразумева подизање нивоа свести немачких и партнерских јединица локалне самоуправе и дефинише циљеве одрживог развоја.

  Реализација првог пилот пројекта постављања соларних панела у подручној школи у Малим Радинцима се очекује до краја године, а Општина Рума и град Берзенбрик су за ту намену добиле по 5.000 евра.

 • Обилазак индустријских зона и сарадња ватрогасаца Руме и Берзенбрика

  10. maj 2017.

  {vsig}berzenbrik3danmaj2017{/vsig}

  Одборници из Берзенбрика и градоначелник овог немачког града др Хорст Бајер обишли су данас радну зону "Румен" у Руми и индустријску зону "Румска петља", где им је председник Манчић презентовао тренутне привредне активности у Руми и информисао их са расположивим капацитетима, али и радом компанија које послују у овим радним зонама: "Хачинсон", "Албон", "Калцедонија", "Инсерт", "Healtcare Europe", "Inconnect" "Capitol grouop"и "Румекон".

  "Наши пријатељи из Немачке су се на лицу места уверили какве су озбиљне светске компаније уложиле свој новац у Руму. Када је у питању пословна клима, Рума је и више него на добром гласу и заиста нам је искрена жеља да у нашу општину инвестира и једна немачка компанија из регије у којој се налази Берзенбрик", истакао је Манчић.

  Рума и Берзенбрик успоставиће сарадњу и између ватрогасних служби два града. Начелник Одељења за ванредне ситуације Сремска Митровица Стеван Пејић упознао је данас, у Ватрогасном дому у Руми, госте из Немачке са радом ватрогасно-спасилачких служби у Срему, а са др Жељком Драгићем начелником ватрогасне службе и његовим замеником Денисом Линдеманом и чланом управног одбора Томасом Штајнкампом је разговарано о будућој сарадњи две службе.

 • Оглас - Закуп пословног простора

  10. мај 2017.

  Општина Рума даје у закуп путем јавног надметања пословни простор у Руми и то:

  1. Пословни простор површине 19,77м2 – улаз у простор бочно од улаза у хол Културног центра Рума

  2. Пословни простор у површини од 16м2 улаз у Културни центар Рума из Улице Вељка Дугошевић

  Оглас о јавном надметању је отворен од 10.5.2017. године до 25.5.2017.године, а пријаве за учешће на јавном надметању са свим прилозима достављају се Јавном комуналном предузећу "Паркинг и инфраструктура" Рума  на писарницу предузећа и поштом.

  Преузмите Оглас

 • "Музеји Србије 10 дана од 10 до 10" - Три изложбе у Руми

  10. мај 2017.

  MuzejУстанова Завичајни музеј Рума у оквиру манифестације "Музеји Србије 10 дана од 10 до 10" организује три изложбе. Гостоваће Галерија „Лазар Возаревић“, из Сремске Митровице, са изложбом из уметничког фонда, која садржи педесет дела из уметничког фонда галерије, а представљају својеврстан преглед актуелних кретања у уметничког животу последње четвртине 20. века. Фонд се годинама богатио путем откупа дела са Сремскомитровачког салона и Ликовног салона Срема, са самосталних изложби бројних сликара који су излагали, као и колективних изложби. Део збирке је набављен поклоном аутора, али и тестаменталним завештањем сликарке Милене Чубраковић. Отварање изложбе биће 11. маја 2017. године, са почетком у 19 часова.
  Следеће отварање је заказано за 16. мај, у 19 часова се отвара изложба "Успомене из Руме“, изложба разгледница из колекције Јосипа Циндрића, приватног колекционара.

 • Чај у 8 - Дамир Имамовић

  9. мај 2017.

  Преузето са сајт КЦ РумаДамир Имамовић

  ВЕЛИКИ ХОЛ
  Четвртак, 11. мај у 20.00 часова
  Улаз слободан

  Дамир Имамовић, сматра се предводником новог севдаха, музичког таласа модерне интерпретације босанске традиционалне песме кога је покренуо Мостар Севдах Реунион, а наставили су га Амира Медуњанин, Божо Врећа и група Диванхана. Оно што истиче овог аутора је оригиналан истраживачки приступ севдаху, којим стално померају границе и руше табуе везане за традиционалну босанску културу.

 • Обавештење о порезу

  9. мај 2017.

  RumaОдељење за локалне јавне приходе Општинске управе Општине Рума обавештава грађане и правна лица из Општине Рума да аконтација за други квартал по основу обавеза за порез на имовину и накнаде за заштиту и унапређење животне средине за 2017. годину доспева у понедељак, 15. маја 2017.

  Овим путем обавештавамо грађане и да ће решења о утврђивању пореза на имовину за 2017. годину бити достављена на њихове кућне адресе до краја месеца. До доспелости пореске обавезе по решењу, обвезник порез плаћа аконтативно, а након што му се достави решење дужан је да позитивну разлику између обавеза утврђених решењем и аконтационо плаћенихобавезауплати у року од 15 дана од дана достављања решења.

  Благовременим измиривањем обавеза по основу локалних јавних прихода избегавате плаћање камате и покретање поступка принудне наплате. Неблаговремено плаћање пореских обавеза представља прекршај за који су предвиђене новчане казне у минималном износу од 5.000 динара.

 • Сарадња Руме и Берзенбрика - У септембру 40 младих Румљана путује у Немачку

  9. мај 2017.

  {vsig}berzenbrikprijemgk{/vsig}

  Челни људи Општине Рума и немачког града Берзенбрика одржали су данас у Градској кући састанак на којем су дефинисани наредни кораци у процесу братимљења два града.

  Хари Киндт, потпредседник организације "Градимо мостове" задужене за сарадњу Берзенбрика и Руме, сматра да би сарадња Берзенбрика и Руме могла да буде пример и другим градовима у Европи.

  "Желимо да наша и ваша деца живе у мирној, пријатељској Европи. Име организације "Градимо мостове", која је основана и у Руми, је симболично јер желимо да градимо мостове пријатељства, пре свега међу младима, како би се наши народи боље упознали, поштовали и уважавали. Морамо знати да нас много више тога повезује него што нас раздваја. Упутио бих и велику захвалност нашим домаћинима у Руми, јер се овде осећамо као код своје куће, а са истом таквом срдачношћу ми очекујемо вашу нову узвратну посету", рекао је Киндт.

  Прошле године 40 младих Румљана је организовано посетило Берзенбрик, а исти број тинејџера ће и ове године у септембру отпутовати у тај град, каже др Жељко Драгић, председник организације "Градимо мостове" у Немачкој и један од иницијатора братимљења два града.

 • Обележен Дан победе над фашизмом

  9. мај 2017.

  Dan pobedeПолагањем венаца на споменике жртвама Другог светског рата, на Градском гробљу у Руми, данас је обележен 9. мај Дан победе на фашизмом. Венце су положили представници локалне самоуправе, борачких удружење и грађана.

  Заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић је у свом обраћању нагласила слободарску традицију српког народа уз констатацију да се жртве из Другог светског рата не смеју и неће заборавити.

  Секретар СУБНОР-а Општине Рума Предраг Вукмирић је истакао да антифашизам није идеолошко уверење, већ дубоко људско опредељење за мир и слободу.

 • Резултати румских спортских клубова

  9. мај 2017.

  Ana BjelicСПОРТСКИ ВИКЕНД -  06/07. MAJ 2017.

  >>>>>>> ЏУДО <<<<<<<

  Европски џудо куп за кадете у Плошетију (Румунија) донео медаље репрезентацији Србије. Чланица ЏК „Словен“ Ана Бјелић остварила је одличан резултат у категорији до 40 килограма освајањем бронзаног одличја.

  Ана Бјелић, у конкуренцији до 40 килограма, обрадовала је још једном све љубитеље џудоа у Србији, медаљом освојеном на Европском купу за кадете у Плоештију. У првом мечу Бјелићева је била боља од домаће такмичарке Анамарие Строе. У другом Мбера Гунес (Турска) нашла је решење за српску џудисткињу. После пораза од турске џудоке Бјелићевој је остала могућост да се бори у репасажу. Ову шансу Ана Бјелић није пропустила. Дуел са Мађарицом Естер Хармат решила је на њазари и чиме је Бјелићева освојила још једну вредну медаљу на међународној такмичарској сцени.

  Уз Ану Бјелић све похвале заслужују и Бранислава Бјелић ( до 48 кг) која је била на корак до медаље и остварила пласман на пето место.

  Репрезентативка Србије Андреа Стојадинов ( до 48 кг) после злата у Берлину, и у Плоештију (Румунија)се окитила шампионском титулом.

  >>>>>> Т Е К В О Н Д О <<<<<<<

  У организацији Теквондо клуба „Змај“ из Руме, 07.05.2017. у Спортском центру у Руми одржано је Првенство АП „Војводине“ за пионире, кадете, јуниоре и сениоре.

  Испред ТК „Змај“ наступило је 35 такмичара, а освојено је укупно (у свим категоријама) 32 медаље, од чега 12 златних, 10 сребрних и 10 бронзаних медаља.

 • Гости из Берзенбрика посетили румску Гимназију и упознали се са историјом, али и духовним наслеђем града

  8. мај 2017.

  {vsig}rumaposetanemacamaj17{/vsig}

  Обиласком једне од најугледнијих образовних установа у нашој земљи, румске Гимназије "Стеван Пузић", одборници Скупштине у немачком граду Берзенбрику данас су започели своју посету Општини Рума. Са образовним системом у Србији, историјом румске Гимназије и знаменитим Румљанима коју су похађали ову школу, госте из немачке савезне државе Доња Саксонија је упознала директорица Гимназије "Стеван Пузић" Бранислава Коњевић.

  Високи званичници из немачке локалне самоуправе посетили су данас и православну цркву Сошествија Светог Духа у центру Руме и румску римокароличку цркву Уздизања Светог крижa.

  У православном храму се тренутно изводе радови на обнови цркве и рестаурацији иконостаса и унутрашности, који се махом финансирају из општинског буџета, о чему је говорио и протојереј Сретен Лазаревић, архијерејски намесник румски.

  О историјату римокатоличке цркве у Руми и немачком становништву у нашем граду беседио је Марко Мијић, члан Пасторалног већа цркве Уздизања Светог крижa. У данашњој улози преводиоца са српског језика на немачки нашао се др Жељко Драгић, одборник у Скупштини Берзенбрика и председник удружења "Градимо мостове", које руководи процесом братимљења Руме и Берзенбрика.

  Председник Општине Рума Слађан Манчић и градоначелник Берзенбрика др Хорст Бајер положили су данас и венце гроб Фердинанда Ристера, некадашњег градоначелника Руме са почетка 20. века.

 • Одборници Берзенбрика у посети Општини Рума

  8. мај 2017.

  Delegacija NemackeВисока делегација немачког града Берзенбрика од данас борави у званичној четвородневној посети Општини Рума. Предвођени градоначелником др Хорстом Бајером у Руму су стигли одборници Скупштине Берзенбрика, а у фокусу посете је интензивирање сарадње које су српска и немачка локална самоуправа започеле пре две године и која би требала да се крунише братимљењем.

  У Руму је дошло 15 одборника од укупно 38 колико броји парламент Берзенбрика, а треба напоменути да је реч о представницима и позиције и опозиције, те да су у нашем граду представници све четири странке, колико их учествује у скупштинском раду града на северу Немачке.

  Њих је данас у румском Хотелу "Парк" угостио председник Општине Рума Слађан Манчић и срдачно им се захвалио на посети, уз опаску да ће време у нашој општини провести на најбољи могући начин, јер Рума има шта да понуди и покаже.

  "Две године градимо пријатељство са Берзенбриком и продубљујемо нашу сарадњу. За нас би била велика част братимљење са градом из Европске уније и земље која има најјачу економију у Европи. И ова посета показује озбиљност наших пријатеља из Немачке. Дошло је 15 одборника њихове Скупштине, представници и власти и опозиције, што је веома битно, јер се одлука о братимљењу у њиховом парламенту доноси двотрећинском већином. Госте из Немачке ћемо упознати са развојним потенцијалима Општине Рума и ми смо више пута рекли да нам је циљ долазак инвеститора из тог региона Немачке", нагласио је Манчић.

 • Озваничен почетак сарадње румских и словеначких школа

  8. мај 2017.

  Darja i ZoranОсновна школа "Змај Јова Јовановић" и ОШ "Об Ринжи" из словеначког града Кочевја потписали су данас у Руми Протокол о сарадњи ове две образовне установе.

  Две школе су успоставиле сарадњу прошле године, када су представници румске школе посетили основну школу у Кочевју. Сада су колеге из Кочевја у узвратној посети, а након потписаног Протокола о сарадњи кренуће и размена ученика, казао је директор ОШ "Змај Јова Јовановић" Зоран Дробац.

  "Нама је главни циљ да код ученика развијемо отвореност према другим културама и народима. Ми и основна школа"Об Ринжи" први покрећемо сарадњу, али верујем да ће се она проширити и на остале основне школе. Такође, сигуран сам да ће постојати и интерес за сарадњу средњих школа. У Кочевју средње школе функционишу на један потпуно другачији начин и ту има простора за размену искустава са нашим школама", сматра Дробац.

  Потписивању Протокола о сарадњи су присуствовали и челни људи Општине Рума, начелник Општинске управе Душан Љубишић и председник СО Рума Стеван Ковачевић. Љубишић је искористио прилику да нагласи добру сарадњу локалне самоуправе и Удружења Словенаца "Емона", чије је седиште у Руми, преко кога је и успостављен први контакт између Општине Рума и словеначког Кочевја.

 • Државна свечаност на полигону у Никинцима

  8. мај 2017.

  Foto Ministarstvo odbraneЦентрална прослава 9. маја Дана Војске Србије, Дана победе и Дана Европе одржаће су сутра у Никинцима.

  На свечаности ће бити приказан део способности Војске Србије, као и достигнути степен развоја српског наоружања и војне опреме.

  На полигону ће бити приказано дејство бојевом муницијом више од 20 система наоружања, војне опреме, артиљерисјко-ракетних система, авиона и хеликоптера Војске Србије и МУП, акције припадника Специјалне бригаде ВС и специјалних јединица МУП. Прослави ће присуствовати највиши државни званичници.

 • Потписан уговор о преносу 100 милиона динара Општини Рума

  8. мај 2017.

  Sladjan MančićМинистарство привреде и Општина Рума потписали су уговор о преносу 100 милиона динара, којим Влада Републике Србије помаже изградњу пречистача отпадних вода за индустријску зону "Румен".

  Поред субвенција које су издвојене за компанију "Хачинсон", која послује у индустријској зони "Румен", Влада Републике Србије се још 2015. године, приликом потписивања Меморандума о сарадњи и разумевању са француским инвеститором, обавезала да ће финансирати изградњу пречистача отпадних вода.

  Председник Општине Рума Слађан Манчић се на данашњој конференцији за медије у Градској кући захвалио министру Горану Кнежевићу и премијеру Александру Вучићу на издвојеним средствима за изградњу пречистача.

  Општина Рума ће већ сутра послати потврду Министарству привреде о преносу власништва над земљиштем на којем ће се градити пречистач и у року од 15 дана Министарство привреде ће на општински рачун пребацити 100 милиона динара. Након тога ће Општина Рума, уз консултације, припремити потребну документацију и расписати јавну набавку за пројектовање и изградњу пречистача.

  "Изградњом пречистача ће се у великој мери растеретити буџет Општине Рума, јер ми у овом тренутку финансирамо одвожење и збрињавање отпадне воде из "Хачинсона". Са друге стране наша радна зона "Румен" са пречистачем добија на атрактивности. Он ће сада бити доступна и другим инвеститорима који имају потребу за пречишћавањем својих отпадних вода. Ово је добар пример сарадње републичких институција и локалне самоуправе, али и потврда да се дата реч поштује, јер су сви почев од премијера Вучића и Владе РС испунили своја обећања", изјавио је Манчић.

 • Општина Рума презентовала пројекат социјалне инклузије на Сајму ЕУ

  8. мај 2017.

  Eu i SrbijaДелегација Европске уније у Србији 5. маја 2017. године у Зрењанину организовала је Сајам ЕУ пројеката "ЕУ и Србија на делу". Сајам ЕУ пројеката у овом граду био је организован у оквиру традиционалног догађаја Европско село. На Сајму су представљени пројекти из десет различитих области у којима је ЕУ активно учествовала: помоћ ЕУ поплављеним подручјима, запошљавање, социјално економски развој дунавске регије, социјална укљученост и помоћ расељеним и избеглим лицима, као и ромској популацији, цивилно друштво, медији и људска права, култура, прекогранична сарадња, образовање, иновације.
  Пројекат Општине Рума "Више искуства за више могућности - Унапређење социјалне инклузије и запошљавања Рома у Руми", изабран је као пример добре праксе и презентован је на Сајму заједно са пројектима Општина Ковачица и Стара Пазова.

 • Чај у 8 - Електрични гудачки квартет "Dinamika music"

  10. мај 2017.

  Dinamika MusicЕлектрични гудачки квартет "DINAMIKA MUSIC"

  ВЕЛИКИ ХОЛ
  Среда, 10. мај у 20.00 часова
  Улаз слободан
  DINAMIKA MUSIC је електрични гудачки квартет предвођен ДЈ-ем, који сједињује музику кроз време од Вивалдија до Мајкла Џексона.
  Динамику чине академски музичари школовани на Академијама у земљи и иностранству.
  Свирају у озбиљним и престижним оркестрима, предавали су на високим музичким школама у иностранству и током својих каријера се усавршавали, сарађивали су и дружили се са именима као што су Leonid Bernstein, Sergiu Celibidache, Christoph Eschenbach, Zubin Mehta, Martha Argerich, Rostropovich и многи други.

 • Словеначка делегација у посети Општини Рума - у првом плану сарадња у области школства

  6. мај 2017.

  Poseta SlovenacaОпштина Рума и словеначка Општина Кочевје настављају успешну сарадњу,успостављању пре неколико година посредством Удружења Словенаца Срема "Емона" , чије је седиште у Руми.

  Делегација Општине Кочевје предвођена градоначелником др Владимиром Пребиличем од јуче је у званичној посети нашој општини. У фокусу посете јесте сарадња у области школства, па су тако поред градоначелника Пребилича у Руми и представници словеначке Управе за школство и челни људи образовних установа у Кочевју. Њих су данас у Градској кући у Руми угостили председник СО Рума Стеван Ковачевић и начелник Општинске управе Душан Љубишић.

  Мислимо да је размена искустава у области образовања веома значајна, јерје словеначки систем школства доста напредовао и сигуран сам да постоје многе корисне ствари примењиве у нашим школама. Дакле,  у првом плану посете је школство, али смо отворени и за друге видове сарадње“ изјавио је председник СО Рума Ковачевић.

 • Министар Александар Вулин посетио ГЦ "Срем"

  5. мај 2017.

  {vsig}gcsremvulin{/vsig}

  Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Александар Вулин посетио је данас Геронтолошки центар „Срем“ у Руми, за чије је опремање и функционисање ресорно министарство од 2014. године до данас издвојило приближно 13,5 милиона динара.
  Овај геронтолошки центар, који је прошле године обележио четири деценије рада, одржава висок стандард својих услуга и корисницима омогућава да у добрим условима достојанствено проведу треће доба
  , истакао је министар Вулин.

  "Ово је добар геронтолошки центар у који вреди улагати. Политика Министарства је да државни геронтолошки центри не заостају за приватним. Државни домови за старе могу бити само или бољи или истог квалитета као приватни. Зато и улажемо значајна средства како бисмо тако нешто и омогућили. Поред оних основних услуга здравствене заштите и медицинске неге веома је важан и однос запослених према корисницима. У Руми смо са тим факторима врло задовољни, а задовољни смо, јер су корисници задовољни. Можете некада за дан посете министра нешто да наместите и прикријете, међутим, у установи са оволиким бројем корисника је то немогуће и уосталом ја нисам овде први пут и знам какав је однос према корисницима", нагласио министар Вулин, који је данас обишао све објекте ове установе и разговарао са корисницима.

  Директор ГЦ "Срем" др Зоран Славујевић је напоменуо да се, без лажне скромности, може констатовати да је ова установа лидер у региону када је реч о пружању социјалних услуга.

 • Одржана VII седница СО Рума

  5. мај 2017.

  Stevan KovacevicСкупштина Општине Рума усвојила је на данашњем заседању Одлуку о изменама и допунама Одлуке о буџету Општине Рума за 2017. годину. Председник СО Рума Стеван Ковачевић је изјавио да је први ребаланс проузрокован значајним приливом средстава са виших нивоа власти.

  "Општина Рума је добила наменска средства од Министарства за рад, запошљавање у износу од 10.214.072,61 динара, а тај новац је сада распоређен по одговарајућим позицијама у буџету. И овај ребаланс је својеврсна потврда да смо на добром путу да остваримо све зацртане циљеве за ову буџетску годину. Ми смо општина која се врло брзо развија, што нас све у локалној самоуправи веома радује", рекао је Ковачевић.

  Одборници румског парламента усвојили су данас статуте јавних предузећа и установа, којим се они усаглашавају са постојећом регулативом, а донета је Одлука о изменама и допунама Одлуке о праву на финансијску пoмoћ незапосленим породиљама.

 • Завршени радови у улици Вељка Дугошевића

  5. мај 2017.

  V. DugosevicaПостављањем хоризонталне и вертикалне сигнализације завшено је комплетно уређење улице Вељка Дугошевића, у делу од улице Николе Тесле до Врдничке улице.

  Општина Рума је у санацију ове улице уложила 32.400.000 динара. Асфалт је проширен са три на шест метара, урађени су ивичњаци, асфалтирани приступи ћупријама и ревитализован део водоводне мреже са обе стране.

  Канализација је урађена раније, а сада су прикључена домаћинства која раније нису била прикључена на канализациону мрежу.

  Председник Општине Рума Слађан Манчић је напоменуо да ће локална самоуправа, врло брзо, кренути са крпљењем ударних рупа у румској општини, али и да је у плану и асфалтирање улице Милоша Обилића у Руми.

 • Оглас о отуђењу грађевинског земљишта

  5. мај 2017.

  Предмет Огласа је отуђење путем јавног надметања грађевинског земљишта у сврху постављања привремених монтажних објеката.

  Оглас је отворен од 05.05.2017. до 05.06.2017. године, а пријаве за учешће на јавном надметању достављају се ЈКП "Паркинг и инфраструктура" Рума, 27. октобар 38/2.

  Преузмите Оглас

   

 • Представа „Хипноза једне љубави" - 24. мај

  5. мај 2017.

  Hipnoza plakatХИПНОЗА ЈЕДНЕ ЉУБАВИ

  Среда, 24. мај у 20.00 часова
  Велика дворана КЦ Рума
  Цена улазнице – 700 динара

  Звездара театар Београд
  Душан Ковачевић
  -комедија-
  Режија: Душан Ковачевић
  Играју: Љубомир Бандовић, Аница Добра, Драган Петровић Пеле, Нина Јанковић, Урош Јаковљевић и Иван Михаиловић
  Реч писца и редитеља:
  „Сваке године у Србији нестане један мањи град од четрдесет до педесет хиљада становника. Толико нас је мање јер одлазимо – напуштамо земљу, селимо се у неке друге крајеве или пут неба. А године брзо пролазе и за десет година нестаће град од пет стотина хиљада становника и ако се тако настави, Срби ће у Србији бити национална мањина за сто година. Једина нада је љубав према ближњима и земљи којој дугујемо све што имамо.“

 • ЈП "Комуналац" улаже у пластеничку производњу цвећа

  4. мај 2017.

  {vsig}cvecekomunalac{/vsig}

  Јавно предузеће "Комуналац" је проширило своју производњу цвећа и из сопствених средстава финансирало је подизање новог савременог пластеника. Од 2014. године када је поново покренута производња из године у годину повећава се обим производње цвећа, а план "Комуналца" је да се што чвршће позиционира на тржишту. Ново проширење производње омогућиће "Комуналцу" да учествује на великим тендерима и отвори тржиште према трећим лицима.

  "За 30.000 садница је повећања производња цвећа у овој години, што је јасан показатељ да има простора за нови приход и да се са добром вољом и савесним и одговорним приступом послу може доћи до профита. Убеђен сам да ова делатност у "Комуналцу" има перспективу и да ово јавно предузеће ради у интересу грађана", казао је председник Општине Рума Слађан Манчић, приликом прошлонедељњег обиласка новог пластеника.

  Проширење производње подразумева и повећање зараде и профита ЈП "Комуналац", сматра помоћник директора за техничке послове у овом предузећу Жељко Дошен.

  "Последње две године су показале да је производња цвећа исплатива и нама је циљ да остваримо додатни приход од трећих лица, а не да само да се финансирамо од стране Општине Рума и радимо само послове поверене од стране оснивача. Зато смо и подигли најмодернији пластеник са дуплом фолијом, који има грејање и систем наводњавања "кап по кап". У њега је уложено 800.000 динара, а та средства су приходована од прошлогодиње продаје цвећа и садница", Жељко Дошен.

 • Модернизација рада Општинског већа

  4. мај 2017.

  Opstinsko veceУсвајањем Предлога Одлуке о изменама и допунама Пословника о раду Општинског већа Општине Рума, на последњој XXV седници, створени су предуслови за модернизацију рада Већа, али и смањење трошкова и буџетске уштеде. Сада је Пословником предвиђено увођење таблета, па ће се сав материјал члановима Већа слати у електронској форми, што ће омогућити велике финансијске уштеде.

  Подсетимо, недавно је локална самоуправа свим одборницима локалне Скупштине на реверс поделила лаптопове, чиме је окончана пракса штампања материјала, што је често поразумевало и неколико десетина хиљада утрошеног папира. Када се узму у обзир и уштеде у гориву приликом доставе материјала, јасно је да ће се средства уложена у модернизацију веома брзо исплатити", сматра председник Општине Рума Слађан Манчић.

  "Након модернизације рада Скупштине, наредни корак је бржи и ефикаснији рад Општинског већа. Већници ће убудуће материјал за седнице добијати у електронској форми, и сваки члан Већа ће на коришћење добити таблет. Тиме ћемо, као што је то случај био и са Скупштином, направити уштеде у потрошњи папира, тонера, смањити трошкове одржавања копир апарата, који нису мали, као и потрошњу горива", изјавио је председник Манчић.

 • 15,7 милиона динара за уређење атарских путева

  4. мај 2017.

  Atarski puteviОпштина Рума ће и ове године уложити значајна средства у ревитализацију мреже атарских путева.

  Из општинског буџета за ту намену је издвојено 8.238,162,92 динара, а Општина Рума је добила и бесповратна средства на конкурсу Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство: за суфинансирање уређења атарских путева.

  Тим поводом заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић је прошлог петка потписала уговор у Новом Саду, а румској локалној самоуправи је додељено 7.509.402,16 динара.

  У овој години ће за уређење атарских путева укупно бити издвојено 15.747.565,08 динара, а радови ће ускоро кренути у Жарковцу, Платичеву и Буђановцима.

 • Заказана VII седница СО Рума

  3. мај 2017.

  rumaVII седница Скупштине Oпштине Рума ће се одржати у петак 5. маја 2017. године са почетком у 10.00 часова, у конференцијској сали Културног центра у Руми. За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Предлог Одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету Општине Рума за 2017. годину.

  2. Предлог Закључка о давању сагласности на Одлуку о изменама и допунама Статута Завичајног музеја Рума.

  3. Предлог Закључка о давању сагласности на Статуг JП “ГАС-РУМА", Рума.

  4. Предлог Закључка о давању сагласности на Одлуку надзорног одбора o усвајању Средњорочног плана пословне стратегије и развоја предузећа за период 2017. до 2021. године JП "ГАС-РУМА“, Рума.

 • Резултати румских спортских клубова

  3. мај 2017.

  Biljana Vukelic i Marina JokicКуглашице "Срема" Марина Јокић и Биљана Вукелић освојиле су друго место на Првенству Србије у дисциплини Тандем. Сјајним резултатом ЖККг "Срем" је заокружио најуспешнију клупску сезону у 25 година постојања. Румљанкама је мало фалило да се попну на највише постоље, али су у разбацивању, тзв. златним куглама, обориле два чуња мање од такмичарки "Алименте" и морале су да се задовоље другим местом.

  Подсетимо, Биљана Вукелић је првакиња Србије у дисциплини Спринт , ЖККг "Срем" је освојио треће место у елитном рангу такмичења, чиме је изборен пласман у Европу, а Румљанке су и другопласирана екипа у Купу Србије.

  Репрезентативац Србије и члан Џудо клуба "Рума" Никола Јеремић освојио је прво место на Европском џудо купу за сениоре у Сарајеву, одржаном 29 и 30. априла 2017. године. Никола Јеремић освојио је златну медаљу у конкуренцији преко 100 килограма.

 • 11. Турнеја фестивала "Слободна зона 2017"

  3. мај 2017.

  PlakatТУРНЕЈА ФЕСТИВАЛА СЛОБОДНА ЗОНА 2017

  Од недеље 7. маја до уторка 9. маја - 20 часова – Велики хол КЦ Рума

  Пожар на мору (док) р. Ђанфранко Роси,2016,108’

  Чујте и почујте (док) р. Вернер Херцог, 2016, 98’

  Бескрајна поезија (игр) р. Алехандро Ходоровски, 2016, 128’

  Улаз слободан

  Опширније на сајту Ворки тим Рума

 • Чај у 8 - Ингмар Пиано Дуо

  3. мај 2017.

  KC FotkaВелики хол Културног центра Рума
  Среда, 3. мај у 20.00 часова
  Улаз слободан

  ИНГМАР ПИАНО ДУО је основан 2005. године од стране двоје пијаниста, Слободанке Стевић и Александра Глигића у Новом Саду.
  Њихов први ЦД објављен је 2006. године од стране бечког произвођача клавира „ Wendl&Lung “ за аустријско тржиште. Добитници су многобројиних награда и признања за свој рад.
  До сада су наступали у Јерменији, Малти, Израелу, Италији, Сан Марину, Мађарској, Словенији, Хрватској...

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001