Филтер
 • Рума домаћин 18. Републичког такмичења из области ветеринарске медицине

  7. април 2017.

  TakmicenjeСредња пољопривредно -прехрамбена школа "Стеван Петровић Бриле" домаћин је овогодишњег 18. Републичког такмичења из области ветеринарске медицине.

  За тродневно такмичење у Руми се пријавило 25 школа из Србије, а свечаном отварању јуче, у свечаној сали Пољопривредне школе, присуствовали су бројни републички и покрајински званичници.

  Такмичење је свечано отворио помоћник министра пољопривреде и бивши ученик румске Пољопривредне школе Ненад Катанић, који је напоменуо да је Пољопривредна школа у Руми у самом врху образовних установа у Србији.

 • Одржана XXV седница Општинског већа

  28. април 2017.

  RebalansЗбог преноса средстава са виших нивоа власти и уговора румске локалне самоуправе и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања по коме се Општини Рума преносе наменска средства на годишњем нивоу у износи од 10.214.072,61 динара, на данашњој седници Општинско већа усвојен је први ребаланс општинског буџета.

  Поред добијених средстава за социјалну заштиту румска локална самоуправа је искористила да у ребаланс, сходно потребама, смањи односно повећа поједине позиције у буџету рекао је председник Општине Рума Слађан Манчић.

  "Искористили смо прилику да повећамо средства по појединим позицијама у буџету, попут позиције за анализу пољопривредног земљишта, где је сада обезбеђено четири или четири и по милиона динара. Такође, издвојили смо додатних 750.000 динара за финансирање вантелесне оплодње, јер има пријављених парова који испуњавају критеријуме које је прописала Комисија за вантелесну оплодњу и треба људима прижити шансу да постану родитељи. Обећали смо да ћемо повећати ту позицију ако се укаже потреба и то смо и учинили. За заштиту животне средине, тј. управљање отпадним водама је издвојено 20 милиона динара", изјавио је Манчић.

  Чланови Већа су усвојили и Закључак о набавци противградних ракета за потребе функционисања противградних станица на територији Општине Рума и суфинансирању противградних стрелаца.

 • Обавештење ЈП "Комуналац"

  28. април 2017.

  ЈП "Комуналац" у Руми обавештава кориснике својих услуга о распореду рада за наступајуће празнике.

  Дана 1. и 2. маја смеће се неће одвозити из оних улица које су по распореду за те дане. Смеће ће бити изнето у првом наредном термину. На гробљима у Руми сахране се неће обављати 30. априла и 2. маја.

   

 • Представљена књига "Четири града - утисци из Кине“

  28. април 2017.

  Putopis o KiniУ читаоници Градске библиотеке "Атанасије Стојковић" синоћ је представљен путопис "Четири града - утисци из Кине", аутора Драгомира Јанковића, музејског саветника Завичајног музеја Рума.

  Представљању књиге о десет незаборавних дана путовања по четири велика града у Кини, тј. Пекингу (главном граду Кине), Шангају (највећем индустријском граду), Сјену (дравној престоници) и Ханџоу (граду свиле) је присуствовао и рецезент овог путописа саветник у Амбасади Народне Републике Кине Сји Хунг.

  "Као Кинез дивим се господину Јанковићу што је за тако кратко време обишао толико познатих и важних музеја. Увек сматрам да је културна сарадња и размена најбољи начин за повећавање међусобног разумевања и продубљавање пријатељстава међу народима света. Уверен сам да ова књига пуно помаже онима који још нису имали прилику да посете Кину, да се тако упознају са кинеском дугом историјом и богатом традиционалном културном" казао је Сји Хунг на добром српском језику.

 • Преусмеравање саобраћаја за време вашара

  28. април 2017.

  Јавно предузеће "Комуналац" обавештава грађане и привредне субјекте да ће због одржавања вашара саобраћај бити преусмерен од 1. до 3. маја.

  Обавештење о преусмерењу саобраћаја можете преузети овде.

   

   

 • 1. и 2. мај нерадни дани

  28. април 2017.

  Prvi MajОпштинска управа Општине Рума неће радити у понедељак и уторак.

  Према Закону о државним и другим празницима Празник рада, који је државни празник, ове године се слави 1. и 2. маја, а то су понедељак и уторак, саопштило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

  Први радни дан је 3. мај 2017. године.

   

 • Куповином новог аутосмећара "Комуналац" прави уштеде у одвожењу смећа

  27. април 2017.

  {vsig}autosmecar{/vsig}

  JП "Комуналац" ће одвожење смећа у Општини Рума убудуће обављати на још рационалнији начин, са значајним финансијским уштедама.

  У ово јавно предузеће данас је стигао нови камион/аутосмећар, које је "Комуналац", уз сагласност Општинског већа, купио на лизинг.

  ЈП "Комуналац" је до сада смеће из села румске општине одвозио са аутосмећаром који је има капацитет 16 метара кубних, а сада је купљен камион који има запремину 24 метра кубна. Цена новог камиона је 24.000.000 динара, а председник Општине Рума Слађан Манчић сматра да ће се са новим камионом на рационалнији начин одвозили смеће из великих села румске општине.

  "Набавком новог камиона на јефтинији и рационалнији начин ће се одвозити смеће из села румске општине. "Комуналац" покрива целу Општину Рума, а одређене месне заједнице су удаљене и по тридесетак километара, те се камион у села враћа и по два, три пута. С обзиром да је капацитет новог камиона за трећину већи, направиће се уштеде и у времену, гориву, радницима, амортизацији и знатно смањити трошкови одвоза смећа", изјавио је Манчић.

  Нови аутосмећар марке ИВЕКО је један од најмодернијих камиона који се тренутно може наћи на тржишту, истиче помоћник директора за техничке послове у ЈП "Комуналац" Жељко Дошен.

 • Заказана XXV седница Општинског већа

  27. април 2017.

  XXV седница Општинског већа општине Рума ће се одржати 28.4.2017. године са почетком у 12.00 часова, у Градској кући и Руми. За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Нацрт одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету општине Рума за 2017. годину

  2. Предлог Закључка о набавци противградних ракета за потребе функционисања противградних станица на територији општине Рума

  3. Предлог Одлуке о приступању реализацији пројекта " Замена и уградња вентила на Фабрици воде Рума"

  4. Предлог Одлуке о приступању реализацији пројекта " Израда истражно-експлоатационог бунара ИЕБЈ-10/2015 на подручју изворишта Сава I којим газдује ЈП " Водовод", Рума"

  5. Предлог Одлуке о приступању реализацији пројекта "Израда истражно-експлоатационог бунара ИЕБ-14/2017 на изворишту Фишеров салаш"

  6. Нацрт Одлуке о изменама и допунама Одлуке о држању домаћих животиња

  7. Нацрт Одлуке о изменама и допунама Одлуке о постављању баште угоститељских објекта на територији општине Рума

  8. Нацрт Одлуке о изменама и допунама Одлуке о поствљању и уклањању мањих монтажних објеката привременог карактера на површинама јавне намене

 • Не прети опасност од епидемије шарлаха

  26. април 2017.

  VrticУ румским вртићима нема епидемије шарлаха и УПВО "Полетарац" је преузео све потребне мере заштите. До сада су забележени само спорадични случајеви шарлаха и он је дијагностикован код четворо деце.

  Како поручују из Завода за јавно здравље, овакав временски период је погодан за респираторне инфекције, тако да и није необично што има регистрованих случајева шарлаха. Уз благовремену примену антибиотика, шарлах је болест која се лако и брзо лечи.

  Из УПВО "Полетарац" обавештавају јавност да су предузете превентивне мере проветравања просторија, дезинфeкције играчака и да се одржава редовна хигијена и деце и простора у коме малишани бораве. Такође румски вртићи су у сталном контакту са надлежном службом румског Дома здравља, тако да нема места за панику.

 • Јавни позив за доделу спортских стипендија

  25. април 2017.

  stipendijeРасписује се јавни позив за доделу 10 стипендија спортистима који су у току 2016. године, у категорији појединачног или екипног олимпијског спорта, у конкуренцији кадета, јуниора или сениора, остварили један од следећих спортских успеха:

  1. учествовали на светском првенству и остварили пласман од првог до десетог места,

  2. учествовали на европском првенству и остварили пласман од првог до осмог места,

  3. учествовали на балканском првенству и освојили медаљу, односно остварили пласман од првог до трећег места,

   

  4. учествовали на републичком првенству и освојили медаљу, односно остварили пласман од првог до трећег места,

  5. наступили за репрезентацију Републике Србије.

  Стипендија се додељује у трајању од десет месеци у износу од 8.400 динара месечно.

 • Изградња свлачионица на стадиону у Вогњу

  25. април 2017.

  SlogaОпштина Рума наставља са улагањима у спортску инфраструктуру. Изградња свлачионица на сеоском стадиону у Вогњу тече по плану, а радове је данас обишао и председник Општине Рума Слађан Манчић.

  "Зидарски радови се приводе крају, као и покривање крова. Очекујемо ускоро унутрашње радове на инсталацијама, малтерисању и постављању плочица. Објекат, у две етаже, је површине 100 квадратних метара. Радови Општину Рума коштају нешто преко 3,5 милиона динара. Румски фудбал није на завидном нивоу, али оно што је до нас ми покушавамо да помогнемо. Улажемо у инфраструктуру, желимо да омогућимо спортистима добре услове, а на њима је да се кроз резултате доказују", изјавио је Манчић.

  Нови објекат ФК "Слога" Вогањ у приземљу има две свлачионице са мокрим чворовима и пратећом спортском инфраструктуром, док је на спрату, за потребе клуба, направљена велика сала.

 • Промоција путописа Драгомира Јанковића

  27. април 2017.

  Путопис Драгомира ЈанковићаВечерас у Градској библиотеци "Атанасије Стојковић" Рума, са почетком у 19 часова, биће приређена промоција путописа "Четири града - утисци из Кине", аутора Драгомира Јанковића, музејског саветника Завичајног музеја Рума. О књизи ће говорити Сји Хунг, саветник у Амбасади Народне Републике Кине, Жељко Стојановић и аутор.

  Овом књигом је аутор забележио десет незаборавних дана путовања по четири велика града у Кини, тј. Пекингу (главном граду Кине), Шангају (највећем индустријском граду), Сјену (дравној престоници) и Ханџоу (граду свиле). За кратко време је успео да обиђе велики број познатих и важних музеја чији експонати представљају не само достигнућа цивилизације не само кинеског народа већ и читавог човечанства, а овом публикацијом је стручно представљена богата историја и културна разноликост кинеске државе. Књига је штампана уз финансијску подршку Општине Рума.
  Промоцији ће присуствовати високие званице из Амбасаде НР Кине у Београду.

 • Резултати румских спортских клубова

  25. април 2017.

  Kik RumaОд 21. до 23. априла, у Инсбруку (Аустрија), одржан је традиционални двадесети светски куп у кик боксу. Боје КК „РУ 09“ и реперезентације Србије бранила је Драгана Нешковић у дисциплини кик лајт контакт (по први пут ради меку дисциплину) у конкуренцији јуниорки +65 килограма. Драгана се пласирала у четвртфинале, где је заустављена у борби за улазак у полуфинале.

  >>>>>>> Р У К О М Е Т <<<<<<<

  18. коло, Прва лига група – Север, сениорке:

  23.04.2017. 17:00 ЖРК „СЛОВЕН“ Рума : ЖРК „Јадран“ Фекетић 27 : 20

 • Tеквондо клуб "Змај" најбољи у Србији

  25. април 2017.

  DragonsПротеклог викенда одржано је Првенство Србије за пионире и јуниоре (22.04.2017.) и ПРВЕНСТВО СРБИЈЕ за кадете и сениоре (23.04.2017.) у Београду, Хала спортова. Такмичари ТК „Змај“ су освојили укупно 22 медаље, од тога 12 златних; 1 сребрну и 9 бронзаних медаља.

  Такмичари ТК „ЗМАЈ“ у категорији пионира (узраст 8-9 година), по броју освојених медаља, освојили су ПРВО место у конкуренцији 54 клуба.

  ЗЛАТНЕ медаље освојили су:

  Вања Мандић, пионир А (8-9 г.), у категорији – 23 кг;

  Андреј Ивановић, пионир А (8-9 г.), у категорији – 25 кг;

  Петар Мијатовић, пионир А (8-9 г.), у категорији – 31 кг;

 • Асфалтирање улице Вељко Дугошевић

  24. април 2017.

  Слађан МанчићДанас је званично почело асфалтирање улице Вељко Дугошевић, у делу од Фрушкогорске до Врдничке улице.

  Председник општине Рума, Слађан Манчић је изразио задовољство што ће ова улица бити убрзо готова и што ће добити изглед какав заслужује. „У овом делу је урађена комплетна припрема за проширење коловоза са три на шест метара. Данас се ради први слој асфалта, до краја недеље ће бити урађен фини АБ асфалт. Поред ивичњака који су урађени, подлоге, приступних ћуприја, рађен је и део водоводне мреже са обе стране, тако да ће ова улица до краја недеље добити свој прави изглед. Вредност радова је 32.400.000 динара. Зима је била ригорозна, мразеви велики, температуре ниске и нисмо хтели да ризикујемо, чекали смо да изађемо из зимског периода, иначе би ова улица била урађена раније“, рекао је Манчић.

  ulica Veljko DugoševićНебојша Костић, технички руководилац ЈКП „Паркинг и инфраструктура“ каже да ће се завршетком радова у овој улици, као и проширењем са три на шест метара, растеретити саобраћај у Главној улици. „516 метара је грађевинска дужина, дотле се ради проширење и ивичњаци, а до следеће раскрснице, до улице Николе Тесле има 110 метара и ту се ради само хабајући слој јер је у ранијем периоду урађена пуна ширина улице од шест метара. Урађена је водоводна мрежа, сви кућни прикључци су замењени. Канализација је урађена раније, а сада су се само прикључила домаћинства која то нису раније урадила. Кишни канали остају отворени због екологије, поплава, снега и одржавања у зимском периоду“, изјавио је Костић.

  Извођач радова је предузеће "Катаго".

 • Концерт Сергеја Ћетковића

  27. април 2017.

  Сергеј ЋетковићСергеј Ћетковић, сигурно најпопуларнији црногорски певач и један од најбољих у региону, стиже нам у Руму. У петак, 28. априла одржаће концерт у великој дворани Културног центра Рума са почетком у 20.00 часова. Аутор многих хитова као што су: "Буди ми вода", "Пола мога свијета", "Два минута"... представиће се Румљанима концертом под називом "Мој свијет" који је део његове овогодишње турнеје. Цена улазнице је 1.000 динара.

   

 • Чај у 8 - Sanya D Rio

  26. април 2017.

  ПлакатВелики хол Културног центра Рума
  Среда, 26. април у 20.00 часова

  „Носталгично Путовање“ Sanya D Rio - Најлепше песме пева за Вас је име под којим ће се одржати серија концерата у Србији и региону на којима ће се поред једног броја ауторских песама изводити Ex-Yu песме као и поједини светских хитови и све то у новим аранжманима, који су посебно прилагођени за концепт ElectroAcoustic и амбијенту позоришта и сличних концертних простора. Први велики концерт одржан је 3. фебруара 2017. у Београду у позоришту „Opera & Theatre Madlenianum“ који је уједно означио почетак концертне активности. Иначе, по својим специфичним обрадама песама и оригиналној интерпретацији Сање Думоњић група Sanya D Rio (до недавно позната под именом Рио) је већ у ранијем периоду постала препознатљива. Након победе на фестивалу Врњачка бања и изласка првог ауторског албума (Са друге стране) уследио је албум са обрадама под именом „Сањамо“ (2009. године) са којим је одржано преко сто концерата широм Србије и у региону по позориштима, културним центрима и градским трговима у оквиру разних културних манифестација. Након дуже паузе група је почетком 2017. објавила свој нови ЦД - трећи по реду под именом „Ново Јутро“, а с обзиром на чињеницу да се ове године навршава десет година од постојања групе навело их је да се то у 2017-ој обележи једном малом концертном турнејом по Србији и региону.

 • Годишња приредба Полетарца

  21. април 2017.

  Поводом обележавања Дана Установе УПВО "Полетарац", 25.4.2017, у великој сали Културног центра Рума, одржаће се годишња приредба на којој ће се представити деца из објекта “Ливаде”, као и предшколске групе из Змај Јовине школе и две групе деце из школе "Вељко Дугошевић". Почетак приредбе је у 17 часова.

   

   

 • Модернизација рада СО Рума

  21. април 2017.

  LaptopoviОдборници локалног парламента добили су данас на коришћење лаптопове, чиме ће се модернизовати заседања Скупштине Општине Рума.

  Досадашња пракса била је да се штампани материјал допрема на кућну адресу сваког одборника, а када су на дневном реду заседања били, на пример, буџетски извештаји јавних предузећа, у питању су биле стотине листова штампаног материјала.

  Убудуће ће се сав материјал достављати у електронској форми, путем мејла, у PDF формату. На тај начин направиће се велика уштеда у буџету и сачувати новац који се трошио на папир, тонере, одржавање копир апарата и гориво.

 • "Лолина" школа слави 60. рођендан

  20. април 2017.

  Поводом обележавања 60. рођендана школе израђени су: билборд, посебан број школског часописа "Пролеће", позивнице и плакати. Испланиране су бројне активности: спортски сусрети, приредба и изложба у КЦ-у, радионице и дружење.

  {vsig}lolinaskola{/vsig}

 • Изложба слика Маје Ђокић Михајловић

  21. април 2017.

  plakatГалерија Културног центра

  Петак, 21. април 2017. год. у 19.00 часова

  О аутору

  Дипломирала је 1996. године на Факултету ликовних уметности у Београду, на одсеку сликарства, у класи професора Милице Стевановић. Постдипломске студије код истог професора завршила је 1999. године. Члан је УЛУС-а од 1997. године. Статус слободног уметника стекла је 2000. године.

  * Самостално је излагала 18 пута.

  * Колективно је учествовала на преко 150 изложби у земљи и иностранству, као и у раду многобројних ликовних колонија.

  * Добитница је пет награда за сликарство.

 • Планирана искључења струје за петак 21. април

  20. април 2017.

  StrujaРума од 08:30 до 14:00 часова.

  -ул. Главна непарна страна од бр.291 до бр.301.

  -ул. Јеленачка непарна страна од бр.1 до бр.29.

  Зграда ЈП "Комуналац" у ул. Јеленачка имаће нормално снабдевање ел. енергијом.

  У случају лоших временских прилика радови се одлажу!

 • Концерт хорова - Живот је музика

  20. април 2017.


  Петак, 21. април у 16.00 часова
  Велики хол Културног центра Рума

  Наступају: Centro de dia (Толедо, Шпанија), Хор Гимназије „Стеван Пузић“ из Руме и Хор Геронтолошког центра из Руме

  Улаз слободан

   

 • Румске одбојкашице завршиле сезону 2016/2017 на другом месту

  20. април 2017.

  Odbojkasice RumeРумске одбојкашице, чланице ЖОК "Рума“ победом су завршиле успешну сезону. У последњем 22. колу Румљанке су победиле ЖОК "Панонија" Бачка Паланка са 3:1 (у сетовима 25:23, 25:21, 11:25, 25:22) и оставариле осму узастопну победу у последњих осам првенствених утакмица.

  Нова одбојкашка правила у бодовном систему, донела су и несвакидашњу ситуацију, попут ове где другопласирана екипа ЖОК "Рума“ има један бод више од првопласиране екипе, али због једне победе више у првенству ЖОК „Партизан“ је освојио прво место на табели. Нови бодовни правилник налаже да: Победа од 3:2 у сетовима доноси 2 бода победничкој екипи, а 1 бод пораженој екипи, док победа од 3:1 и 3:0 доноси 3 бода победничкој екипи, а 0 бодова пораженој екипи.

 • Поетско вече ученика СТШ "Миленко Брзак Уча"

  19. април 2017.

  Poetsko večeГрадска библиотека "Атанасије Стојковић" организизује у четвртак 20. априла поетско вече ученика Средње техничке школе "Миленко Брзак Уча". У програму ће наступити Александар Дикић, Алекса Влаинић, Јелена Ручнов и Дејана Вулетић, а музичку подршку пружиће Аурора бенд.

  Почетак поетске вечери је 19 часова.

   

 • "Водовод" обнавља јавне чесме и планира нова улагања у водоводну мрежу

  19. април 2017.

  Slobodan StanicЈП "Водовод" у 2017. години планира радове на унапређењу водоводне мреже у Општини Рума. Водоснабдевање у Општини Рума је стабилно, али директор ЈП "Водовод" Слободан Станић напомиње да ово јавно предузеће размишља дугорочно и да зато за сваку наредну годину планира инвестиционе радове.

  "Већ две године производимо пијаћу воду са максималним капацитетом и он износи 250 литара у секунди. За сада воде има довољно, подмирујемо потребе свих новоизграђених фабрика и средњорочно гледано неће бити проблема у водоснабдевању. Међутим, морамо имати у виду чињеницу да радимо са максималним капацитетом и да поједина "уска грла" , попут фабрике воде, у неком наредном периоду морамо проширити. Зато имамо у плану и бушење нових бунара, чиме ћемо знатно повећати капацитете", рекао је Станић.

 • Чај у 8 - Чопор и Измена времена

  18. април 2017.

  PlakatВелики хол Културног центра у Руми

  Среда, 19. април у 20.00 часова

  Роберто Водановић Чопор (Р. Хрватска) и Измена времена (Р. Србија) вас воде у интимне крајолике саздане од љубави, сете, страхова, надања... храбро зароните са њима у дубине у којима владају друга правила и у којима нема правила... удахните дубоко и задржите дах, не морате да дишете, јер тамо где вас они одводе ништа није онако како јесте.

 • Слободна зона - филм "Неруда"

  18. април 2017.

  NerudaФилмски фестивал Слободна Зона овог пролећа креће на своју 11. турнеју у преко 40 градова и места широм Србије. Осам најбољих филмова са 12. издања Слободне Зоне одржаног током новембра у Београду, Новом Саду и Нишу, по избору публике и селектора фестивала, од друге половине априла, па до краја јуна имаће прилику да погледа публика и у Руми.

  Турнеју Слободне Зоне подржали су Француски институт у Београду и Дистрибутерска кућа Five stars.
  Уторак, 18. април, 2017. године
  Велики хол Културног центра Рума, 20
  часова
  Турнеја фестивала Слободна зона 2017.
  Филм: "Неруда"

 • Ускршња акција румског вртића

  18. април 2017.

  UskrsТрадиционална акција прикупљања слаткиша и ускршњих шарених јаја је и ове године реализована заједно са децом, родитељима и васпитачима у УПВО "Полетарац" Рума.
  Заједно са волонтерима Црвеног крста прикупљени слаткиши и ускршња јаја подељена су социјално најугроженијој деци, као и деци из Дневног центра Рума.

   

 • Сјајни хармоникаши румске Музичке школе

  18. април 2017.

  Muzicka slolaНа Београдском фестивалу хармонике, 08. априла 2017. године ученици хармонике ОМШ “Теодор-Тоша Андрејевић“ Рума, постигли су следеће резултате:

  -Лука Балог, 1.разред, класа: Дамир Васиљевић-Тоскић - 1. НАГРАДА

  -Андреј Радовановић, 2.разред, класа: Дамир Васиљевић-Тоскић - 1. НАГРАДА

  На 5. Интернационалном фестивалу хармонике „Мehfest“ у Београду, 10. априла 2017. године ученици хармонике ОМШ“Теодор-Тоша Андрејевић“ Рума, постигли су следеће резултате:

 • Прослава Ускрса у Геронтолошком центру "Срем"

  18. април 2017.

  GC SremНакон освештавања ускршњих јаја, од којих је део дониран од стране румског Храма Вазнесења господњег и Општинског удружења пензионера, у ГЦ Срем је по први пут одржано такмичење у разбијању ускршњих јаја – прва Туцијада. Такмичење је протекло у пријатном дружењу великог броја учесника, корисника и радника Установе.
  Посебно су задовољни били они најуспешнији: прво место је освојио Раде Богуновић, друго Марко Јаковљевић, а треће Милица Шатара.

 • Обавештење ЈП "Комуналац"

  13. април 2017.

  Logo Komunalca ЈП "Комуналац" обавештава кориснике својих услуга о распореду рада за наступајуће празнике и користи прилику да верницима пожели срећан Ускрс.

  Дана 14. и 17. априла 2017. године ЈП "Комуналац" неће одвозити смеће из оних села и градских улица које су по распореду за те дане. Смеће ће бити одвежено у првом наредном термину.

  Градска пијаца у Руми неће радити у недељу 16.04.2017. године на дан Ускрса.

  На гробљима у Руми сахране се неће обављати 14. и 16. априла 2017. године.

 • Јавни позив активним пољопривредним газдинствима за субвенционисање осигурања усева, плодова, вишегодишњих засада, расадника и животиња

  13. април 2017.

  Позивају се физичка лица, носиоци регистрованог пољопривредног газдинства у активном статусу, са пребивалиштем и производњом на територији општине Рума, да поднесу захтев за субвенционисање инвестиције осигурања у пољопривредној производњи (усева, плодова, вишегодишњих засада, расадника и животиња) за 2017.годину.

  Субвенционишу се трошкови осигурања усева, плодова, вишегодишњих засада, расадника и животиња у износу од 40% од укупног износа обрачунате премије осигурања, без обрачунатог ПДВ-а, а највише до 200.000,00 динара.

  Право на коришћење средстава може остварити физичко лице

  - носилац регистрованог пољопривредног газдинства,

  - има пребивалиште и пољопривредну производњу на територији општине Рума

  Право на накнаду дела трошкова осигурања може се остварити само по једном основу (за осигурање усева или плодова или вишегодишњих засада или расадника или животиња).

  Уз попуњен захтев доставља се:

  - фотокопија личне карте подносиоца захтева,

  - доказ да су носиоци пољопривредног газдинства (фотокопија потврде о регистрацији пољопривредног газдинства за 2017.годину),

  - копија полисе осигурања издата од стране друштва за осигурање код кога је подносилац осигуран у периоду од 01.11.2016.године до 31.10.2017.године

  - да су платили укупну премију осигурања

  - изјаву под кривичном и материјалном одговорношћу да нису остварили републичке субвенције за премију осигурања или да неће подносити захтев за субвенцију за премију осигурања Министарству финансије - Управа за трезор

  - фотокопија банкарске картице са бројем наменског рачуна пољопривредног газдинства

  Захтев са пратећом документацијом предаје се на писарници Општинске управе општине Рума, ул. Орловићева број 5.

 • Мика Антић у ГЦ "Срем"

  13. април 2017.

  Поезију Мике Антића приказали су у кафанском амбијенту чланови рецитаторске секције ГЦ "Срем", уз музику, вино, "леба масти", љубазну конобарицу, дотрајале кариране столњаке и штимунг којег се ни Мика не би постидео!
  {vsig}mikaanticgcrem{/vsig}

 • Јавни позив банкама

  13. април 2017.

  Позивају се банке заинтересоване за краткорочно кредитирање физичких лица – носиоца активног пољопривредног газдинства са територије општине Рума, за набавку нове пољопривредне механизације, машина, опреме и репроматеријала у сточарству, воћарству, повртарству и ратарству, куповину стоке, живине, пчела, изградњу пластеника и куповину садног материјала у повртарству и воћарству, средстава за заштиту биља, система за наводњавање и изградњу бунара, уз учешће Општине Рума у субвенционисању дела камате, да поднесу писане понуде са условима кредитирања.

  Право учешћа по овом јавном позиву имају све банке  

  - које су регистроване за обављање банкарских послова (доставити извод из АПР-а, не старији од 30 дана)

  - које доставе понуду у складу са овим јавним позивом

  Понуде се подносена писарници Општинске управе општине Рума, улица Орловићева 5, у затвореним ковертама са назнаком “Општина Рума, Одељење за финансије, привреду и пољопривреду - понуда за краткорочно кредитирање регистрованих пољопривредних газдинстава са територије општине Рума уз учешће општине Рума у субвенционисању дела камате на кредите за набавку средставаза пољопривредну производњу".

  Рок за достављање понуде је до 27.04.2017. године до 15 часова.

  Благовременим ће се сматрати све пријаве које стигну у писарницу Oпштинске управе Општине Рума до наведеног рока.

  Све додатне информације могу се добити у Одељењу за финансије, привреду и пољопривреду, ул. Главна 107 први спрат – канцеларија број 6 или на број телефона: 478-712 локал 109.

  Преузмите Јавни позив

 • Програм мера подршке за сповођење пољопривредне политике и политике руралног развоја

  13. април 2017.

  На овнову Закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју а уз претходну сагласност Министаства пољопривреде и заштите животне средине Општинско веће општине Рума донело је Програм мера подршке за сповођење пољопривредне политике и политике руралног развоја општине Рума за 2017.годину. Наведеним програмом се предвиђа спровођење две мере подршке: кредитна подршка и управљање ризицима (осигурање).
   
  Кредитна подршка ће се реализовати суфинансирањем камата за пољопривредне кредите а одобраваће се за набавку нове пољопривредне механизације, машина, опреме и репроматеријала у сточарству, воћарству, повртарству и ратарству, куповину стоке, живине, пчела, изградњу пластеника и куповину садног материјала у повртарству и воћарству, средстава за заштиту биља, система за наводњавање и изградњу бунара. Општина субвенционише део камате обрачунат по стопи од 10% на годишњем нивоу. Овом мером ће се подржати кредити у износу од 100.000,00 до 500.000,00 динара.
  Мером субвенионисања осигурања усева, плодова, вишегодишњих засада, расадника и животиња општина Рума жели да допринесе превентивној заштити пољопривредне производње од штета. Интензитет помоћи је 40% од плаћене премије осигурања умањене за износ пореза, а највише до 200.000,00 динара.
  Крајњи корисници наведених мера су физичка лица носиоци регистрованих пољопривредних газдинстава који имају пребивалиште и производњу на територији општине Рума .
   
  Све додатне информације могу се добити у Одељењу за финансије, привреду и пољопривреду, ул. Главна 107 први спрат – канцеларија број 6 или на број телефона: 478-712 локал 109
   
  Преузмите Програм
 • Ускршња честитка председника СО Рума

  13. април 2017.

  -Упућујем најсрдачније честитке поводом предстојећег празника Васкрсења Христовог свим хришћанским верницима у нашој општини. Нека ускршњи празници у свима нам пробуде најдубља осећања и подстакну нас да градимо и стварамо боље услове за живот будућих генерација.

  СРЕЋАН УСКРС, ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

  Председник СО Рума Стеван Ковачевић

 • Ускршња честитка председника Општине Рума

  13. април 2017.

  -Свим хришћанским верницима у Општини Рума од срца честитам предстојећи празник. Желим вам да празничне дане проведете у миру и благостању у кругу својих породица и пријатеља. Нека празнични дани буду испуњени духом толеранције, међусобног уважавања и разумевања.

  СРЕЋАН УСКРС, ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

  Председник Општине Рума Слађан Манчић

 • Обавештење о нерадним данима

  13. април 2017.

  ZastavaУскрс се ове године у Србији празнује од петка, 14. априла до понедељка, 17. априла и то су нерадни дани.

  Према Закону о државним и другим празницима, у Србији се ускршњи празници празнују од Великог петка закључно с другим даном Ускрса, а ове године то је од 14. до 17. априла.

  Према истом закону, Празник рада, који је државни празник, ове године се слави 1. и 2. маја, а то су понедељак и уторак, саопштило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

 • Монтажне куће у Хртковцима за пет избегличких породица

  12. април 2017.

  MontazneПет избегличких породица са територије Општине Рума данас је добило кључеве од монтажних кућа, чиме је након две деценије решено њихово стамбено питање. Радови су финансирани из буџета Републике Србије, а свих пет кућа изграђене су на општинском плацу у Хртковцима. Кључеве новим власницима данас је уручио Иван Гергинов помоћник комесара у Комесаријату за избеглице и миграције Републике Србије(КИРС).

  "У послу којим се ми бавимо у КИРС-у ретки су лепи и срећни тренуци. Углавном се свакодневно боримо да обезбедимо средства за лечење, за набавку огрева или школске опреме, јер живимо у продуженој избегличкој кризи, више од две деценије, што је недопустиво. Ипак, када положимо камен темељац за три зграде, као у Сремској Митровици, или доделимо монтажне куће као у Руми, онда смо веома срећни. Ми на дневном нивоу обезбеђујемо 4,7 стамбених решења, то је темпо који имамо од 1. јануара 2009. године. То је на први поглед јако лепо, међутим, треба нам још 18 година да тим темпом решимо све проблеме. Зато смо покренули и Регионални стамбени програм кроз који ћемо и ове године стамбено збринути значајан број избеглица које живе у румској општини", рекао је Гергинов.

  Председник СО Рума Стеван Ковачевић је напоменуо да је локална самоуправа на различите начине суфинансирала стамбено збрињавање избеглих и интерно расељених лица. Заједнички са КИРС-ом куповане су сеоске куће, грађевински материјал и монтажне куће.

 • Презентација савремених технологија пречишћавања отпадних вода

  12. април 2017.

  KC RumaЈавно урбанистичко предузеће "План" организовало је данас у Културном центру јавну презентацију посвећену савременим технологијама пречишћавања вода.

  Презентацији под називом "Нове методе пречишћавања отпадних вода као део система интегралног планирања развоја и ревитализације градова" присуствовали су представници свих сремских општина, али и гости из Републике Српске.

  Презентацију нових метода пречишћавања отпадних вода је одржао др Чедо Максимовић, професор на једном од водећих лондонских техничких универзитета.

  "Нашој земљи су потребне савремене технологије, далеко испред овог што тренутно користимо. Најновији пречистач око себе не шири лоше мирисе и можете га поставити у центар било код града, јер не смрди. Много мање кошта да се изгради савремени пречистач, а и много мањи су трошкови експлоатације", изјавио је Максимовић и додао да ће на путу придружења Европској унији један од услова бити и да свако насељено место, са више од 2.000 становника, има пречистач.

 • Књижевна трибина посвећена Иви Андрићу

  12. април 2017.

  AndricУ част српског нобеловца Иве Андрића Градска библиотека "Атанасије Стојковић" организује у четвртак књижевну трибину посвећену славном писцу.

  На трибини под називом "Иво Андрић - наш савременик" говориће проф. др Тихомир Брајовић. Повод за организовање књижевне трибине је 125 година од рођења Иве Андрића.

  Почетак је заказан за 19 часова.

 • Медаља у Чешкој за Ану Бјелић

  11. април 2017.

  Medalja za AnuМлада Румљанка Ана Бјелић, чланица ЏК „Словен“, имала је успешан наступ у кадетској репрезентацији Србије (у категорији до 40 кг) на ЕЈУ купу, у чешким Теплицама.

  Ана је бронзаном медаљом освојеном првог такмичарског дана наговестила одличне резултате националног тима. Бјелићева је у првом мечу победила Немицу Дарју Доровкиш на вазари. У другом дуелу на кадетском ЕЈУ купу савладала је Пољакињу Алцју Говарцевску ипоном. Ипак у полуфиналу Мубера Гунез (Турска) била је боља од Бјелићеве што је младу српску џудисткињу онемогућило да уђе у борбу за златно одличје.

  Ипак, у репасажу Бјелићева ништа није препустила случају и дуел са Немицом Елеонором Максин завршила је победом и бронзаном медаљом око врата.
  Овим успехом Ана Бјелић је обезбедила учешће на Олимпијади младих и Европском првенству.
  Честитке и Андреи Стојадинов (злато, до 48кг), Марици Перишић (сребро 57 кг)  на одличном резултату на кадетском ЕЈУ купу у Теплицама
  протеклог викенда.

 • Општинско веће - Усвојене две мере за подршку пољопривредника

  11. април 2017.

  VećeXXIV седница Општинског већа одржана је данас у Градској кући у Руми. На дневном реду се нашло 12 тачака дневног реда и све су једногласно усвојене.

  Веће је донело Програм мера подршке за спровођење пољoпривредне политике и политике руралног развоја општине Рума за 2017. годину. Општина Рума ће и ове године суфинансирати камате за пољопривредне кредите, а за ту намену обезбеђено је 5 милиона динара. У оквиру Програма издвојено је и 5 милиона динара за осигурање усева, плодова, вишегодишњих засада, расадника и животиња.

  "Ово је трећа година заредом како финансирамо камате у износу до 10 процената за краткорочне кредите. Ова мера је у претходне две године оправдала своје увођење и пољопривредницима доста значи и за пролећну сетву, али и за касније измирење потраживања. Први пут смо определили 5 милиона за субвенционисање осигурања. Прошле године катастрофалан лед је погодио поједине делове наше општине и ми на овај начин желимо да подстакнемо људе да осигурају своје усеве. Обе мере имају за циљ да помогну пољопривредницима", поручио је председник Општине Рума Слађан Манчић.

 • Хуманитарна акција "Храна за све"

  11. април 2017.

  Акција Храна за свеДФ СПЦ "Човекољубље" организује акцију "Храна за све" у изложбеном простору старих заната на Занатском тргу број 10. У сусрет најрадоснијем празнику хришћана, Васкрсу, сви грађани који желе и који су у могућности могу да донирају намирнице да и други, којима је то потребно осете радост празника. Храну можете донети испред изложбеног простора ДФ СПЦ "Човекољубље". Акција је почела 10. априла и трајаће до 14. априла, на Велики петак.

  Овим путем ДФ СПЦ "Човекољубље" позива све људе добре воље да се прикључе акцији и помогну својим суграђанима.

 • Никиначка школа добила Еко учионицу на отвореном

  11. април 2017.

  Eko ucionicaОШ "Бранко Радичевић" у Никинцима од ове седмице има могућност да организује наставу и на отвореном. Протеклог викенда у дворишту школе постављена је Еко учионица на отвореном, радове вредне 295.000 динара је финансирала Општина Рума у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за пољопривреду(средства за рурални развој), а посредством Локалне акционе групе "Срем ИН".

  Одржавање наставе у учионици на отвореном била је вишегодишња жеља руководства школе, али и никиначких ђака, казала је директорица ОШ "Бранко Радичевић" Мирјана Јанкелић.

  "Интензивно смо четири године маштали да наше школско двориште оплеменимо једном учионицом на отвореном, тј. летњиковцем. Иначе, прва идеја се јавила пре десет година. Сада када су снови остварени деца су више него одушевљена, а ми имамо услове за наставу на отвореном, у једном лепом амбијенту", изјавила је директорица Јанкелић.

  Подсетимо постављање Еко учионице у дворишту никиначке школе је био један од десет пројеката које су предложили грађани Општине Рума и за које се гласало у оквиру пројекта "Партиципативно буџетирање".

  "Постављање Еко учионице у Никинцима је доказ о важности процеса "Партиципативног буџетирања" за локалну заједницу. Дакле, овај пројекат није добио потребан број гласова да би ушао међу пет које ће Општина Рума финансирати у овој години. Међутим, препознат је као добар пројекат, од велике важности за ученике и локална самоуправа је нашла модел за финансирање и никиначки ђаци сада имају много лепши амбијент у школском дворишту", истакао је Драган Косановић, шеф Одељења за локални развој и координатор Тима за имплементацију пројекта "Партиципативно буџетирање".

 • Заказана XXIV седница Општинског већа

  10. април 2017.

  XXIV седница Општинског већа општине Рума ће се одржати 11.4.2017.године са почетком у 12.00 часова у Градској кући. За седницу је предложен следећи дневни ред:
   

  1. Предлог Одлуке о промени буџетске апропријације из додатних извора буџетских корисникау износу од 332.000,00 динара

  2. Предлог Одлуке о промени буџетске апропријације у износу од 169.000,00 динара

  3. Предлог Програма мера подршке за спровођење пољoпривредне политике и политике руралног развоја општине Рума за 2017. годину

  4. Разматрање захтева за давање сагласности на Одлуку Надзорног одбора ЈП " Водовод", Рума о набавци основних средстава

  5. Разматрање захтева за давање сагласности на Статут ЈП " Водовод", Рума

  6. Разматрање захтева за давање сагласности на Одлуку Надзорног одбора о усвајању Средњорочног плана пословне стратегије и развоја ЈП "Водовод", Рума за период од 2017. до 2021. године

  7. Разматрање захтева за давање сагласности на Одлуку Надзорног одбора о усвајању Дугорочног плана пословне стратегије и развоја ЈП "Водовод", Рума

 • Златна медаља за Срђана Живанчевића

  10. април 2017.

  Srdjan savate boksТакмичар Савате бокс клуба "Рума" Срђан Живанчевић (категорија до 85кг) освојио је златну медаљу и на Првенству Војводине за сениоре у асу саватеу, које је одржано протеклог викенда у Новом Саду.

  Подсетимо, Срђан је у Обреновцу на државном првенству 26.03.2017. године такође освојио златну медаљу у категорији до 85кг.

  Срђана сада очекују припреме за наступ на Првенству Балкана које се одржава у Руми од 12. до 14. маја 2017. године. Савате бокс клуб "Рума" као организатор позива све волонтере, медије и организације који желе да учествују у организацији овог међународног такмичења од интереса за Републику Србију и Општину Рума.

 • АНИП "Бранко Радичевић" се пласирао на Зонску смотру фолклора

  10. април 2017.

  АНИП Бранко Радичевић РумаНа оштинској смотри фолклора за дечије групе одржаној 9. априла у Културном центру у Руми АНИП „Бранко Радичевић“ се пријавио за обе категорије такмичарских група. Овог пута су имали и групе и млађег и старијег узраста. Млађа група (пета група школе фолклора АНИП-а) се представила играма Ужица, кореограф и уметнички руководилац Верица Смиљанић. Припремни састава АНИП-а се представио лазаричким обичајем и играма Сврљига у категорији старијих група. Обе групе су упућене на даље такмичење, односно на Зонску смотру.

 • Презентација намењена пољопривредницима - Како заштити пољопривредне машине

  12. април 2017.

  {vsig}shell{/vsig}

 • Стручна пракса за 30 младих Рома и Ромкиња

  7. април 2017.

  ObukaОбука за менторе из 6 јавних предузећа и установа, који учествују у пројекту "Више искуства за више могућности - јачање социјалне инклузије и запошљавања Рома", одржана је данас у Градској кући.
  Румска предузећа ''Водовод'', ''Стамбено'', ''Комуналац'', Општинска управа, Геронтолошки центар ''Срем'' и Пољопривредна стручна служба примиће 30 младих Рома и Ромкиња на двомесечну стручну праксу, а пројекат има за циљ да олакша младим људима запослење и повећа, кроз стечено искуство, њихову конкуретност на тржишту рада.
  Пројекат финансира ЕУ, а спроводи га Општина Рума уз партнере Удружење Рома Рума и Кровну организацију младих Србије.

  Координаторка пројекта Маријана Тодоровић је нагласила да ће задатак ментора бити да помогну младим људима да науче конкретне вештине на одређеном послу, али и важност етичности професионализма.

 • 15 породица добија помоћ у грађевинском материјалу

  7. април 2017.

  PotpisУговоре о додели помоћи у виду грађевинског материјала данас је у Градској кући у Руми потписало 15 избегличких породица. Грађевински материјал у вредности до 9.000 евра добиле су породице из Руме, Никинаца, Платичева, Хртковаца и Жарковца, а реч је о помоћи у оквиру Регионалног стамбеног програма, II талас.

  Укупна вредност овог пројекта је 126.000 еура, а испорука грађевинског материјала очекује се почетком маја, казала је заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић.

  "Регионални стамбени програм се спроводи од 2013. године. Општина Рума је узела учешће и у I и у II таласу и до сада је збринуто више од 40-ак породица. Ми очекујемо и проширење II таласа и поделу додатног грађевинског материјала, али и сеоских кућа", рекла је Марија Стојчевић.

 • 16 награда за ученике Музичке школе

  7. април 2017.

  На 19. такмичењу младих хармоникаша у Лозници, 25. и 26. марта, ученици хармонике ОМШ "Теодор-Тоша Андрејевић" Рума, постигли су следеће резултате:

  1. Лука Балог, 1.разред, класа: Дамир Васиљевић-Тоскић - 1. награда (лауреат)

  2. Андреј Радовановић, 2.разред, класа: Дамир Васиљевић-Тоскић - 1. награда

   

  На такмичењу солфеђа и теорије музике „VIVA LA MUSICA“ у Сремској Митровици, које је одржано 26. марта, ученици ОМШ "Теодор-Тоша Андрејевић" Рума, постигли су следеће резултате:

  1. Андрија Лукић, 5.разред, наставник: Дарко Ђокић – 1. награда

  2. Миња Томашевић, 6.разред, наставник: Дарко Ђокић – 1. награда

  3. Јелена Станковић, 6.разред, наставник: Дарко Ђокић – 1. награда

  4. Милица Весић, 6.разред, наставник: Милана Велимировић – 1. награда

 • Представљање романа "Манге"

  7. април 2017.

  CitaonicaУ читаоници Градске библиотеке "Атанасије Стојковић" вечерас ће румској читалачкој публици бити представљен роман "Манге", ауторке Весне Лаудановић.

  О роману, чији је издавач Градска библиотека "Атанасије Стојковић", поред ауторке ће говорити Тодор Бјелкић, Момир Васиљевић и Ђока Филиповић.

  Почетак је заказан за 19 часова.

   

 • Заједничка радионица најмлађих и најстаријих

  6. април 2017.

  Ускршњи украси били су тема радионице одржане у УПВО "Полетарац", у објекту ОШ "Вељко Дугошевић" у Руми.

  Чланови Радне терапије ГЦ "Срем" су посетили млађу и средњу обданишну групу, са којима су провели пријатно време у стицању нових вештина и дружењу.

  {vsig}gcipoletarac{/vsig}

 • Потписивање уговора о додели пакета грађевинског материјала

  6. април 2017.

  Stambeno zbrinjavanjeПотписивање уговора са корисницима који су добили грађевински материјал у оквиру Регионалног стамбеног програма, биће уприличено у петак 7. априла 2017. године.

  Уговоре у Градској кући ће потписати 15 корисника.

  Вредност пакета грађевинског материјала је до 9.000 евра.

   

 • Представа "Крчмарица Мирандолина" / уторак 11. април

  10. април 2017.

  Plakat KC-a- Крчмарица Мирандолина
  - Позориште “Бошко Буха” Београд
  - Уторак, 11. април 2017. године у 20.00 часова
  -
  Цена улазнице: 700 динара
  - Режија: Југ Радивојевић

  Играју: Андрија Милошевић, Катарина Жутић, Горан Јевтић, Ненад Ненадовић, Јелена Тркуља, Андријана Оливерић, Урош Јовчић и Игор Дамњановић

  Мирандолина је прича о неодољивој крчмарици, о жени која својом харизматичношћу осваја мушкарце, заводи их, сукобљава, доводи их до руба егзистенције, до емотивних сломова.

 • Куглашице избориле пласман у европска такмичења - медаље за румске савате борце

  5. април 2017.

  ZKK SremУ последњем колу "Супер лиге Србије" куглашице ЖКК "Срем" из Руме су оствариле победу над екипом зрењанинског "Баната"(5:3 у интерним бодовима). Победом су Румљанке заузеле изванредно треће место у такмичарској 2016/2017. години, а када томе додамо и друго место у националном Купу, јасно је да је иза ЖКК "Срем" једна од најуспешнијих сезона у 25 година постојања клуба!

  Освајањем трећег места Румљанке су обезбедиле излазак на европску сцену, тј. у НБЦ Куп који се ове године игра у Минхену.

  Протеклог викенда у Руми је одржано Првенство Србије за кадете, јуниоре и сениоре на којем је наступило 58 такмичара из 14 клубова. Организатор првенства био је Савате бокс клуб "Рума" и Савате Савез Србије, а покровитељи Министарство омладине и спорта РС и Општина Рума.

 • Осветљен пут Путинци - Доњи Петровци

  5. април 2017.

  Slađan MančićПостављањем јавне расвете на путу Путинци - Доњи Петровци саобраћај ће се, на овој деоници пута, одвијати на много безбеднији начин. Постављање расвете је финансирала Општина Рума из сопствених средстава, а иницијативу је покренула МЗ Доњи Петровци, казао је председник Општине Рума Слађан Манчић.

  "Добили смо захтев МЗ Доњи Петровци за осветљење прилазног пута ка селу из правца Путинаца. Предочено нам је да велики број грађана иде пешке или бициклом тим путем који је био неосветљен и да је зато смањена безбедност у саобраћају. Општина Рума је издвојила 497.000 динара и пре неколико дана је постављено 11 стубова са расветом. Сада је тај пут осветљен и сигурно да ће, у касним вечерњим или раним јутарњом сатима, безбедност бити подигнута на виши ниво", изјавио је Манчић.

 • У биоскопу - Викинг

  5. април 2017.

  plakatОд 6 до 13. априла у 18.30 и 21.00  час

  Цена улазнице 200.00 динара

  Из тешких времена мачева и тамних закона крви, када је притисак великог хаоса давао повод за хероје. Из средњег века долази нам прича која је променила Русију заувек... Сурови предели фјордова и бескрајна снага Леденог океана развијала је у староседеоцима осећај самопоштовања и жеље да буду достојни овог света. Та страст их је одржавала у овим крајевима Земље. Тако су постали Викинзи. Кијевска Русија, крајем 10. века... Након, смрти оца, владара Кијевске Русије, млади кнез је принуђен на изгнанство. У изгнанству окупља војску надајући се да ће поново освојити Новгород али се на том путу суочава са моћним Византијским снагама.

  Више информација на сајту Културног центра Рума.

 • Изложба скулптура Вукашина Миловића

  4. април 2017.

  склуптура Вукашина МиловићаУ четвртак, 6. априла, Завичајни музеј Рума приређује отварање изложбе скулптура Вукашина Миловића.

  Вукашин Миловић, магистар скулптуре, до сада је приредио 23 самосталне и учествовао на великом броју групних изложби код нас и у свету. За скулпторски рад 10 пута је награђиван. Скулптуре му се налазе у збирци Народног музеја у Београду и другим музејима и збиркама код нас и у свету. Вукашин Миловић већ три деценије ствара вајарска уметничка дела у сложеним, захтевним техникама обраде метала. Различитим поступцима, од древних ручних до савременијих механичких, Вукашин обликује и комбинује више врста метала: челик, месинг, алуминијум, гвожђе и друге, који појединачним елементарним особеностима постају битно изражајно средство у коначном изгледу и форми његових дела. На овој изложби Вукашин Миловић презентује три групе радова у две препознатљиве стилске категорије. Једно је већа група дела, рељефа и тродимензионалних скулптура, асоцијативних органских биоморфних форми. Другу групу чине изложена дела са укомпонованим елементима рециклажног материјала, одбаченог метала, који он слободно спаја, расеца, зарезује и бразда. Основни принципи Миловићевог опуса, утемељени на промишљеним креативним поступцима, омогућили су му да заснује сопствени ликовни израз, оригиналну симбиозу робусности материјала и суптилности артистичке поруке, једноставно и тачно дефинисан као и укупна стварност око нас - јединство супротности.

  Изложба ће бити отворена у сали легата Феђе Соретића са почетком у 19 часова, а улаз је слободан.

 • Почео упис деце у вртић

  3. април 2017.

  Vrtic ilustracijaУпис деце у Предшколску установу "Полетарац" почео је данас и трајаће до 28. априла 2017. године.

  Родитељи своју децу могу уписати сваки радни дан, у времену од 8 до 13 часова, у просторијама зграде Управе "Полетарца", Главна 146.

  Потребна документација за упис деце:
  - Извод из матичне књиге рођених за дете
  - Лекарско уверење надлежног Дома здравља
  - Лична карта родитеља (на увид приликом уписа)
  За запослене родитеље:
  - Потврда о запослењу за оба родитеља
  - Копија потврде о поднетој пријави на обавезно социјално осигурање М-А

 • Ворки тим - Циклус италијанског филма

  3. април 2017.

  Ciklus italijanskog filmaЦиклус италијанског филма је прва сарадња Ворки тима и Италијанског института за културу у Београду. Румска публика ће имати могућност да види 4 италијанска филма новије продукције, које су режирали познати и признати италијански редитељи: Бертолучи, браћа Тавијани, Гароне и ди Грегорио.

  ЦИКЛУС ИТАЛИЈАНСКОГ ФИЛМА У РУМИ:
  Среда 5. април – "ЈА И ТИ" -Бернардо Бертолучи;
  Четвртак 6.април – "ЦЕЗАР МОРА УМРЕТИ" -браћа Тавијани;
  Петак 7. април- "РИЈАЛИТИ" - Матео Гароне;
  Субота 8. април – "АВГУСТОВСКИ РУЧАК" -Ђани ди Грегорио.

  Пројекције - Велики хол Културног центра од 20 часова.

  Улаз је бесплатан.

  Опширније на сајту Ворки тим Рума

   

 • У Општини Рума гласало 55,83% бирача

  2. април 2017.

  ИѕбориПрема првим прелиминарним резултатима у Општини Рума је данас гласало 55,83 одсто уписаних бирача. Изборна места су затворена у 20 часова, а гласање у нашој општиним, за председника Републике, је протекло мирно и без неправилности. У току је бројање гласова.

  Први прелиминарни резултати очекују се око 22 часа, када заседа РИК.

   

 • Излазност до 14 часова - Гласала једна трећина бирача у Општини Рума

  2. април 2017.

  ИлустрацијаДо 14 часова своје бирачко право у Општини Рума искористило је 30,19% грађана. Право гласа у Општини Рума има 47.029 грађана.

  Грађани бирају између следећих кандидата: Саше Јанковића, Вука Јеремића, Мирослава Паровића, Саше Радуловића, Луке Максимовића, Александра Вучића, Бошка Обрадовића, Војислава Шешеља, Александра Поповића, Милана Стаматовића и Ненада Чанка.

  Бирач може да гласа само под условом да на бирачко место понесе важећу личну карту, пасош или возачку дозволу, на чијем обрасцу је наведен јединствени матични број грађана.

  РИК подсећа да ће бирачи којима је истекла лична карта моћи да гласају под условом да бирачком одбору, уз њу, приложе и потврду Министарства унутрашњих послова о поднетом захтеву за издавање нове личне карте.

 • Излазност до 18 часова 46,57%

  2. април 2017.

  izbori imageСвоје бирачко право у Општини Рума, до 18 часова, искористило је 46,57 грађана. Сва 43 бирачка места у Општини Рума су отворена до 20 часова, а бирачима који се у тренутку затварања затекну на бирачком месту биће омогућено да гласају.

  Грађани се опредељују између 11 кандидата. Бирачи са инвалидитетом могу да на бирачко место дођу уз помоћ пса водича, као и да уместо личног потписивања, користе печат са потписом, односно личним подацима.

  На изборима за председника Србије гласа се на укупно 53 бирачка места у иностранству, која су отворена у 32 земље. Бирачко право у иностранству моћи ће да искористи укупно 11.590 држављана Србије.

  Спровођење избора за председника Србије надгледа укупно 1.955 домаћих посматрача из четири удружења и 126 страних посматрача из 25 организација, изборних комисија и амбасада. Од домаћих посматрача изборе ће пратити Удружење Грађани на стражи, Центар за истраживање, транспарентност и одговорност (ЦРТА), Цесид и Јуком.

 • Отворена сва бирачка места - Излазност у Руми до 10 часова 11,46 %

  2. април 2017.

  ИлустрацијаУ Србији се данас одржавају редовни председнички избори на којима ће 6.724.949 бирача одлучити ко ће у наредних пет година бити шеф државе. Тачно у седам часова отворено је укупно 8.396 бирачких места, а гласање ће непрекидно трајати до 20 часова. Бирачима који се у тренутку затварања затекну на бирачком месту биће омогућено да гласају.

  У Општини Рума су јутрос, у седам часова, отворена сва бирачка места, а до 10 часова своје бирачко право је искористило 11,46 одсто грађана.

  Грађани могу гласати до 20 часова. Бирач може да гласа само под условом да на бирачко место понесе важећу личну карту, пасош или возачку дозволу на чијем обрасцу је наведен јединствени матични број грађана. Бирач може гласати само једанпут, а то ће бити контролисано специјалним спрејевима и УВ лампама.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001