Филтер
 • Непалски инвеститор донирао дресове свим фудбалским клубовима из румске општине

  31. март 2017.

  {vsig}dresovi{/vsig}

  Компанија "IN connect", која послује унутар непалског конгломерата"Cinnovation group", донирала је данас дресове фудбалским клубовима са територије Општине Рума.

  Непалска компанија, која индустријској зони "Румска петља" у априлу почиње са производњом, уручила је укупно 20 гарнитура дресова, са рекламом "Wai Wai" нудли, представницима исто толико клубова у румској општини.

  У име локалне самоуправе председник Општине Рума Слађан Манчић се захвалио непалском инвеститору на донацији.

  "Хвала компанији "IN connect" на заиста лепом поклону, који веома значи нашим фудбалским клубовима. Увек смо у преговорима са свим инвеститорима били максимално коректни, кооперативни и заиста нам је драго што се непалска компанија одлучила да обрадује свих 20 фудбалских клубова са територије наше општине. Дресови су само први корак, ми имамо заједничну идеју да када непалска компанија развије тржиште, да тада донира и један вртић. Дакле, уверен сам да је ово само почетак сарадње, али и да ће се све новоотворене компаније укључити у јавни, друштвени и спортски живот Општине Рума", рекао је Манчић.

  Један од челних људи компаније "IN connect" Зоран Дражета је поручио да ће се сарадња проширити и на друге области.

  "Ако је економија тело, онда су спорт и култура душа једног народа. Општина Рума и председник Манчић имају спортски дух, јер смо се ми у преговорима лавовски борили да се ова инвестиција реализује у Руми. Ја сам тада, још на почетку, рекао да непалски инвеститор овде неће бити само један финансијски моћан конгломерат, већ партнер локалне заједнице и зато сам сигуран да је ово само почетак једне успешне сарадње, не само у спорту, већ и у другим областима", казао је Дражета.

  Општина Рума је данас у Културном центру, преко Општинског фудбалског савеза Рума, донирала свим клубовима мреже за голове и заштитне мреже иза голова. Данас је подељено 8 парова мрежа, а у наредним данима оне ће стићи на све адресе фудбалских клубова у нашој општини.

 • Пријаве за наступ на 16. Концерту румских бендова

  31. март 2017.

  Омладински савет Рума позива све активне музичаре и бендове да се пријаве за наступ на 16. Концерту румских бендова - Промо весту 2017 чији ће се први пролећни део одржати у Руми крајем маја и почетком јуна. Рок за пријаву је 15. мај.

  Контакт: 063/7699-820, Главна 196 (просторије Омладинског савета)

   

 • Књижевно вече афоризама и шале

  31. март 2017.

  Knjizevno veceПоводом 1. априла, Светског дана шале, књижевна заједница "Фрушка Гора" организује сутра књижевно вече афоризама и шале.

  У програму ће наступити Бошко Маринковић, Ђура Шефер, Марко Надалин и чланови књижевне заједнице.

  Књижевно вече ће се одржати у просторијама Српске књиге М, Павловачка улица бр. 27, а почетак је заказан за 19 часова.

 • Преусмеравање саобраћаја за време вашара

  31. март 2017.

  Јавно предузеће "Комуналац" обавештава грађане и привредне субјекте да ће због одржавања вашара саобраћај бити преусмерен од 1. до 3. марта.

  Обавештење о преусмерењу саобраћаја можете преузети овде.

   

   

 • Румски ђаци уче јапански језик

  30. март 2017.

  Гимназију „Стеван Пузић“ у Руми данас је посетио јапански амбасадор у Србији, Ђуићи Такахара. Повод за долазак амбасадора је курс јапанског језика, који се организује у овој школи, као и у Основној школи „Душан Јерковић“ у Руми. Курс је почео у октобру 2016. године и траје до краја априла ове године. Амбасадор Ђуићи Такахара каже да грађани Србије показују велико интересовање за јапанску културу и јапански језик.

  „Веома ми је драго што сам данас у посети Руми и Гимназији "Стеван Пузић". Желео бих да кажем да смо у овој школи почели прошле године са учењем јапанског језика и да сада у Србији око 800 студената на различитим нивоима, почев од универзитетског до основних школа, учи јапански језик. Тренутно се у 15 до 20 институција учи јапански језик. Желео бих да као амбасадор Јапана наставим промоцију Јапана, културе и других елемената овде у Србији. Овај пројекат, факултативног курса јапанског језика, финансира компанија Мицубиши са седиштем у Београду“, рекао је амбасадор Такахара.

  Директорица Гимназије, Бранислава Коњевић каже да је интересовање међу ученицима било велико. "Наравно, тај број се временом мало осипао и они најупорнији и најистрајнији су остали, тако да ће у Гимназији курс завршити четири ученика и професорка Марија Ратанчић“, рекла ја директорица Коњевић.

  Курс за ученике нижих разреда одржавао се у ОШ „Душан Јерковић“, а директор ове школе, Лаза Миличевић каже да су се радо одазвали иницијативи Друштва јапанско - српског пријатељства. „Оформили смо једну групу од 30 ученика и то је веома успешно кренуло, пре свега захваљујући професору Милошу. Деца су одушевљена, редовно су долазила и ми смо стварно задовољни што смо узели учешће у пројекту“, рекао је Миличевић

 • Презентација дидактичких средстава којe су осмислили васпитачи "Полетарца"

  30. март 2017.

  DidaktickaУПВО "Полетарац" ће данас јавности презентовати дидактичка средства која су израдили васпитачи ове предшколске установе.

  Многи васпитачи су на тај начин допринели ефикаснијем, креативнијем, природнијем начину игара са децом, где се код малишана подстиче целокупан развој.

  -Како данас деца живе у експлозији некреативних и готових производа који не подстичу развој, ми као васпитачи желимо да нашим малишанима и родитељима покажемо да може и другачије, поручују из "Полетарца".

  Презентација ће се одржати у објекту "Коцкица", са почетком у 16 часова.

 • Обавештење бирачким одборима

  29. март 2017.

  izborni materijalРадно тело РИК-а ће у четвртак, 30. марта 2017. године, почев од 18 часова, у просторијама Градске куће(ул. Главна 155) у Руми, почети са поделом изборног материјала бирачким одборима на територији Општине Рума.

  Подела изборног материјала председницима и заменицима председника бирачких одбора вршиће се до поноћи.

   

   

 • Представљање књиге "Ramonda Serbica"

  29. март 2017.

  RamondaГрадска библиотека "Атанасије Стојковић" ће у четвртак, 30. марта, представити читалачкој публици у Руми роман "Ramonda Serbica", аутора Стамена Миловановића.

  О роману ће говорити Момир Васиљевић, Тодор Бјелкић и Ђока Филиповић.

  Почетак је заказан за 19 часова.

   

   

 • Обавештење ЈП "Водовод"

  30. март 2017.

  Voda Због најављених радова на електро мрежи изворишта у Јарку данас, у периоду од 0800 до 1200 часова, биће отежано водоснабдевање свих потрошача у систему, обавештава румски "Водовод".

  Поред отежаног водоснабдевања, за време трајања радова, постоји и могућност потпуног прекида у испоруци воде.

   

 • Избори 2017 - Немоћна лица могу гласати кући

  31. март 2017.

  IzboriБирач који није у могућности да на бирачком месту лично гласа (слепо, инвалидно или неписмено лице) има право да поведе лице које ће уместо њега, на начин које му оно одреди, испунити листић, односно обавити гласање, што се обавезно уноси у записник са бирачког места.

  Бирач који није у могућности да гласа на бирачком месту (немоћно или спречено лице) може, најкасније до 11 часова на дан гласања, обавестити бирачки одбор о томе да жели да гласа.

  Три члана бирачког одбора у проширеном саставу бирачког одбора који су представници подносилаца три различите изборне листе које одреди бирачки одбор одлазе код таквог бирача, утврђују његов идентитет и предају му службену коверту, оверени гласачки листић, збирну изборну листу, потврду о бирачком праву и посебан коверат за попуњени гласачки листић, упознају га са начином гласања, па напуштају просторију у којој бирач гласа.

 • Срђан Живанчевић у репрезентацији Србије у саватеу

  27. март 2017.

  Милан, Срђан и МиодрагУ недељу, 26. марта, у новом Спортском центру у Обреновцу одржано је Првенство Србије за јуниоре и сениоре у assaut саватеу. Пријавило се 59 такмичара из 18 клубова и сви они су се борили улазак у репрезентацију Србије у assaut саватеу, тј. наступ на Балканском првенству за јуниоре и сениоре у саватеу које ће се одржати у Руми 13-14. маја 2017. године у Спортском центру у Руми.

  На овом изборном такмичењу спортиста Савате бокс клуба "Рума" Срђан Живанчевић освојио је златну медаљу у сениорској конкуренцији до 85кг и тиме се пласирао у репрезентацију Србије. Имао је две борбе и обе је добио убедљиво одлуком судије 3:0. У полуфиналу победио је Милоша Костића из КБС "Соко" из Уба, а у финалу је победио Николу Новаковића из КБС "Вождовац" из Београда.

 • Решење о додели средстава за суфинансирање пројеката ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања у 2017. години

  27. март 2017.

  SlikeПредседник Општине Рума Слађан Манчић је донео Решење за пренос средстава из буџета Општине Рума за суфинансирање пројеката изабраних по Јавном позиву за суфинансирање пројеката из буџета Општине Рума, ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања у 2017. години.

  Преузмите Решење

  Захтев за пренос средстава

 • „Арт Трема Фест" - Румљани уживали у сјајним представама - жири наградио најбоље

  27. март 2017.

  Trema festСвечаном доделом награда у суботу је, у Руми, завршен јубиларни 20. Арт Трема Фест". Жири у саставу глумица Ана Софреновић, театролог мр Мирослав Радоњић и редитељ Андраш Урбан је оцењивао представе и доделио награде у више различитих категорија.

  У категорији камерних форми Плакета за најбољу представу припала је представи „Укалупљивање“, а награду за најбољу костимографију добила је представа „Дует“. Плакету за најбољу сценску музику добили су Иван Павловић и Милан Срећковић за представу „Укалупљивање“. Златна маска за најбољу мушку улогу припала је Василу Дуеву из Бугарске за представу „Све на столу“ , за најбољу мушку епизодну улогу Радославу Миленковићу за представу „Сирена и Викторија“. Златна маска за најбољу женску улогу припала је Милени Живановић у представи „Дует“, најбоља женска епизодна улога Невена Ристић у представи „Дует“, специјална награда за најбољу женску улогу припала је Тањи Кецман у представи „Сирена и Викторија“. Плакета за тотал дизајн додељена је представи „Одлазни терминал“, Специјална плакета Трема феста се додељује ансамблу представе „Укалупљивање“, Бронзана маска за ауторски пројекат представи „Одлазни терминал“, а Сребрна маска представи „Све на столу“.

 • Две представе вечерас на „Тремa фесту"

  24. март 2017.

  TremaТрећег дана Арт Трема Феста" фестивалски дан почиње у 18.30 часова, када се даје представа „Путујуће позориште Шопаловић“ Академије уметности из Новог Сада. Театар „Љубомир Кабакчиев“ из Бугарске изводи монодраму према мотивима Чарлса Буковског под називом „Everything on the table“ од 21 час.
  Румска публика уживала је синоћ у бравурама Тање Бошковић и Раде Ђуричин у представи Примадоне, али и сјајној глуми Невене Ристић и Нине Левак у представи Дует - копродукција Свеучилиште Ријека и „Вихор“ театра из Београда.

  Фестивал се затвара у суботу, када ће бити додељене и награде. Програм за тај дан је: од 19 часова „Одлазни терминал“ у продукцији Сцене „Испад“ и Сцене „Вук“ из Београда, од 21 час „Сирена и Викторија“ са Миленом Павловић, Татјаном Кесман и Радославом Миленковићем.

 • Oбележена осамнаеста годишњица НАТО бомбардовања

  24. март 2017.

  Polaganje venacaПолагањем венаца на Градском гробљу, данас је Руми обележена осамнаеста годишњица од почетка бомбардовања СР Југославије. Ваздушни напади НАТО снага на Србију, односно тадашњу СРЈ, почели су на данашњи дан 1999. годинe. Представници локалне самоуправе, СУБНОР-а Општине Рума и грађани положили су венце на споменик погинулима у ратовима од 1990 до 1999. године.

  Секретар СУБНОР-а Рума Предраг Вукмирић је подсетио окупљене на бомбардовање нашег града и настрадале грађане из румске општине.

 • Хачинсон отворио нову фабрику у Руми - Премијер Вучић поручио: Имаћемо још више улагања у Руму

  23. март 2017.

  {vsig}hacinson2017otvaranje{/vsig}

  Француски гигант у производњи делова за аутомобилску индустрију "Хачинсон" отворио је данас у Руми и своју другу фабрику, у којој ће се производити црева за гориво.

  Отварању фабрике, у чију је изградњу и опремање уложено 3 милиона евра, присуствовали су и републички и покрајински премијери, Александар Вучић и Игор Мировић, представници румске локалне самоуправе предвођени председником Општине Рума Слађаном Манчићем, саветник за економска питања у амбасади Француске Жан-Пјер Гасто, министар привреде Горан Кнежевић и други високи државни званичници, као и челни људи суседних сремских општина.

  У новој фабрици "Хачинсон" већ ради 135 радника, а овај француски инвеститор у два производна погона у Руми тренутно запошљава 447 радника.

 • Створени предуслови за изградњу пречистача отпадних вода

  23. март 2017.

  Vorkapić i MančićПредседник Општине Рума Слађан Манчић и директор Републичке дирекција за имовину Републике Србије Јован Воркапић потписали су данас у Градској кући уговор о преносу власништва над парцелом 3883/29 у Западној индустриској зони(Индустријска зона "Румен").

  Влада Србије је одобрила пренос власништва над том парцелом у корист Општине Рума и то је главни предуслов, каже председник Манчић, да би у наредном периоду потписали уговор са Министарством привреде о преносу 100 милиона динара које је Влада обезбедила за изградњу пречистача отпадних вода.

  "Захваљујем се и Влади и Републичкој дирекцији за имовину и господину Воркапићу што смо у рекордном року одрадили сву процедуру која је била неопходна и врло брзо ће та парцела прећи у нашу својину. Мислим да ћемо уговор са Министарством привреде потписати наредне седмице и када добијемо новац расписујемо јавну набавку. Фабрика за пречишћавање отпадних вода ће се градити на површини од 40 ари. Колектор отпадних вода ће бити доступан свим инвеститорима, свим фабрикама које се налазе у радној зони "Румен". Нашем ЈП "Водовод“ ће бити поверено одржавање и управљање. Чињеница је да компанија "Хачинсон" у овом моменту има највише потребе за тим, све остале компаније имају потребе, али у много мањој мери, но кажем пречистач ће подмирити потребе свих компанија у поменутој индустријској зони", поручио је Манчић.

  Директор Републичке дирекција за имовину Републике Србије Јован Воркапић је нагласио да је изградња пречистача изузетно битна због заштите животне средине.

 • Почео 20. Арт Трема Фест

  23. март 2017.

  {vsig}Tremafest20{/vsig}

  Позоришни "Арт Трема Фест", једна од најбољих манифестација у Општини Рума, одржава се по 20. јубиларни пут у нашем граду. Трема фест је, синоћ у Културном центру, званично отворен изложбом „Фотографија на позоришном плакату Ференца Барата“ кустоскиње Љиљане Динић (Позоришни музеј Војводине у сарадњи са Завичајним музејом Рума), након чега је уследио перформанс „Изложба за једну слику у мраку ...“ уметника Јовице Јолета Панића, док су у такмичарском делу програма одигране представе „Међуигре 0 до 24Зијаха Соколовића и „Укалупљивање (Трагедија лоптања у Срба)“, продукција ФДУ.

  Уз примарне циљеве као што су развијање позоришне уметности и културе, промоције младих људи који почињу да се баве глумом и од самог почетка подршку локалне самоуправе, добили смо обрисе једног респектабилног фестивала који ће се у наредном периоду још боље позиционирати на позоришној мапи Србије, изјавио је један од главних организатора Арт Трема Феста Золтан Фридман из Градског позоришта "Рума".

 • Оглас о отуђењу грађевинског земљишта

  23. март 2017.

  Предмет Огласа је отуђење путем јавног надметања грађевинског земљишта у јавној својини Општине Рума у насељеном месту Стејановци.

  Оглас је отворен од 23.3.2017. до 24.4.2017. године, а пријаве за учешће на јавном надметању достављају се ЈКП "Паркинг и инфраструктура" Рума, 27. октобар 38/2.

  Преузмите Оглас

 • Савремена практична настава у новоотвореном Кабинету за ветерину и сточарство - Министар Шарчевић: Пољопривредна школа у Руми је узор другима

  22. март 2017.

  {vsig}kabinetzaveterinuistocarstvo2017{/vsig}

  Симболичним пресецањем врпце данас су председник Општине Рума Слађан Манчић, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и потпредседник Владе АП Војводине Ђорђе Милићевић свечано отворили Кабинет за ветерину и сточарство у Средњој пољопривредно-прехрамбеној школи „Стеван Петровић Бриле. Свечаности у румској Пољопривредној школи присуствовао је и министар пољопривреде и заштите животне среднине Бранислав Недимовић, те бројни покрајински и општински званичници.

  У новоотвореном кабинету ће се обављати практична наставе за два образовна профила – пољопривредни и ветеринарски техничар.Нови кабинет намењен је и производњи генетски квалитетног материјала којим ће се подићи квалитативни састав свињарске производње на подручју Срема. На овај начин ученици имају могућност да помогну пољопривредним произвођачима да буду што конкурентнији на тржишту.

  Пројекат изградње Кабинета за ветерину и сточарство је финансиран од стране Општине Рума са 7.200.000,00 динара, Управе за капитална улагања АП Војводине са 12.856.581,87 динара и Пољопривредне школе са 2.396.492,97 динара.

 • Обука бирачких одбора

  27. март 2017.

  ilustracijaОбука за чланове сталних састава бирачких одбора за предстојеће председничке изборе биће одржана у уторак, 28. марта, у 18.00 часова у великој сали Културног центра Рума. Радно тело Републичке изборне комисије ће упознати чланове бирачких одбора са новинама у изборном поступку.

   

   

 • Планирана искучења струје за 23. март

  22. март 2017.

  Електродистрибуција Рума ће у четвртак, 23. марта, у периоду од 8.30 до 13.30, искључити електричну енергију у Кленку (комплетно насеље) и појединим улицама у Платичеву. У случају лоших временских услова радови ће бити одложени.

  Планирана искључења за 23. март

   

 • Нове награде ученика Музичке школе

  22. март 2017.

  На 19. Међународном сусрету флаутиста „Тахир Куленовић“ у Музичкој школи „Живорад Грбић“ у Ваљеву 26.02.2017. године, ученици флауте ОМШ „Теодор – Тоша Андрејевић“ Рума, постигли су следеће резултате:

  1. Дуња Радуловић, 1. разред, класа: Тања Минов – 1. награда (94,33)

  2. Милица Познић, 1. разред, класа: Марија Ивановић – 1. награда (90,00)

  3. Татјана Весић, 1. разред, класа: Тања Минов – 2. награда (89,33)

  4. Милица Драганић, 1. разред, класа: Марија Ивановић – 2. награда (85,67)

  5. Ена Манчић, 2. разред, класа: Тања Минов – 2. награда (88,50)

  6. Николина Стојисављевић, 2. разред, класа: Тања Минов – 2. награда (87,67)

  7. Серафима Суботић, 2. разред, класа: Тања Минов – 2. награда (86,67)

  8. Андреј Лакатош, 3. разред, класа: Марија Ивановић – 2. награда (81,25)

  9. Владимир Лакатош, 3. разред, класа: Марија Ивановић – 3. награда (79,25)

  10. Алена Лакатош, 5. разред, класа: Марија Ивановић – 1. награда (90,25)

  11. Ања Мандић, 5. разред, класа: Тања Минов – 3. награда (77,50)

  На 21. Међународном такмичењу младих пијаниста у Шапцу 05.03.2017. године, ученица Александра Шкаро, 3. разред, класа: Емилија Миодраг освојила је 2. награду (85,20).

 • Отварање нових фабрика у Руми значајна вест за цео Срем

  21. март 2017.

  Sladjan MancicПрема бизнис плану француска компанија "Хачинсон" ће до 2020. године у Руми изградити четири фабрике, у којима ће се производити различити производи намењени аутомобилској индустрији.

  Након прве фабрике која је почела са производњом у фебруару прошле године, ове седмице свечано ће бити отворена и друга фабрика овог француског инвеститора. Председник Општине Рума Слађан Манчић напомиње да "Хачинсон" планира да већ на лето крене са радовима на изградњи треће фабрике.

  "Невероватном динамиком граде буквално фабрику за фабриком. Пракса је показала да овај инвеститор све обавезе испуњава пре рока, верујем да ћемо четири фабрике имати и пре 2020. године, што гарантује отварање великог броја радних места у кратком временском периоду. Очекујемо да ће, могу слободно рећи, у индустријском комплексу "Хачинсон" у Руми, посао добити око 1.600 радника", изјавио је Манчић.

  Председник Општине Рума Слађан Манчић је оценио да храбри чињеница да све компаније које од недавно раде у Општини Рума планирају проширење производње и запошљавање нових радника. Како компаније отварају производне погоне и ангажују нове раднике, тако полако долазимо у ситуацију да ће смањење стопе незапослености индиректно условити инвеститоре да повећају месечна давања радницима, тврди први човек румске општине.

 • Оглас - Закуп пословног простора

  22. март 2017.

  Општина Рума даје у закуп путем јавног надметања пословни простор у Краљевцима и Добринцима.

  Оглас о јавном надметању је отворен од 22.3.2017. године до 6.4.2017. године, а пријаве за учешће на јавном надметању са свим прилозима достављају се Јавном комуналном предузећу "Паркинг и инфраструктура "Рума  на писарницу предузећа и поштом.

  Преузмите Оглас

 • Поетско вече у библиотеци

  21. март 2017.

  ČitaonicaСветски дан поезије, 21. март, обележава се данас бројним манифестацијама широм Србије.

  У склопу обележавања овог важног датума, али и свеопште популаризације поезије као књижевног жанра, Градска библиотека "Атанасије Стојковић" организује поетско вече, у коме ће учестовати завичајни песници.

  Почетак је заказан за 19 часова.

   

 • Презентација дидактичких средстава којe су осмислили васпитачи "Полетарца"

  21. март 2017.

  IlustracijaУПВО "Полетарац" ће крајем марта јавности презентовати дидактичка средства која су израдили васпитачи ове предшколске установе.

  Многи васпитачи су на тај начин допринели ефикаснијем, креативнијем, природнијем начину игара са децом, где се код малишана подстиче целокупан развој.

  -Како данас деца живе у експлозији некреативних и готових производа који не подстичу развој, ми као васпитачи желимо да нашим малишанима и родитељима покажемо да може и другачије, поручују из "Полетарца".

  Презентација ће се одржати у четвртак 30. марта, у објекту "Коцкица", са почетком у 16 часова.

 • Подела бодова у градском дербију, победе одбојкашица, куглашица и младих кошаркашица

  20. март 2017.

  JuniorkeУ румском, градском дербију фудбалери "Словена" и "Првог маја" су одиграли нерешено 1:1. "Први мај" сада заостаје четири бода за дивошким "Хајдуком", док је "Словен" девети. У осталим мечевима 17. кола "Сремске лиге" све екипе из румске општине су поражене. Витојевачки "Партизан је изгубио минималним резултатом 1:0 у Доњем Товарнику од екипе "Слободе", истим резултатом "Хртковци" су поражени у Адашевцима од "Граничара". "Борац" из Кленка је изгубио на гостовању у Љукову 2:1, а "Доњи Петровци" су са 3:2 савладани на гостовању у Мачванској Митровици.

  У 16. колу "Супер лиге Србије"куглашице ЖКК "Срем" Рума су оствариле тесну, али заслужену и веома битну победу у борби за трећу позицију. Румљанке су савладале екипу "Сингидунума" резултатом 3177:3173 (5:3 у интерним бодовима) и на табели су задржале трећу позицију која гарантује излазак на европску сцену и учешће у НБЦ купу, који ће се играти у Минхену.

 • Представа "Чикашке перверзије" - петак, 31.март

  28. март 2017.

  преузето са сајта КЦ-аПетак, 31. март у 20.00 часова
  Велика дворана КЦ-а
  Цена улазнице 800 динара

  Дејвид Мемет / Чикашке перверзије - комедија

  Режија: Омер Абу ел Руб
  Играју: Драган Јовановић, Бранка Пујић, Олга Одановић и Игор Ђорђевић

  Рађена по мотивима драме чувеног Дејвида Мемета "Сексуалне перверзије у Чикагу", представа је премијерно изведена 9. марта 1993. године у Југословенском драмском позоришту у Београду.

  Више информација на сајту Културног центра Рума.

 • Закључен бирачки списак - Вечерас истиче рок за подношење захтева за упис и промену/исправку података

  29. март 2017.

  Izbori 2017Министарство државне управе и локалне самоуправе је у петак 17. марта закључило бирачки списак.

  Након закључења бирачког списка грађани захтеве за упис и промену/исправку података подносе Министарству државне управе и локалне самоуправе, преко Општинске управе, најкасније 72 часа пре дана избора, односно до среде 29. марта 2017. године до 24 часа. Захтеви се подносе у згради Општинске управе у Орловићевој улици бр. 5, канцеларија бр. 20.

  Све додатне информације грађани могу добити на телефоне 433911, 069721155, као и путем мејла birackispisak@ruma.rs

 • Одржана презентација пројекта одржавања државног пута IБ реда број 21, деоница: Ириг - Рума

  17. март 2017.

  Презентација у КЦ РумаПредставници ЈП "Путеви Србије" одржали су данас у конференцијској сали Културног центра Рума јавну презентацију главног пројекта појачаног одржавања државног пута IБ реда број 21, деоница: Ириг 2 – Рума 1 (аутопут), L=15,245 km.

  Пројекат рехабилитације и унапређења безбедности путева је пројекат подршке међународних финансијских институција (Светске банке, Европске инвестиционе банке и Европске банке за обнову и развој) Влади Републике Србије у имплементацији Националног програма рехабилитације државне путне мреже. Институција задужена за реализацију пројекта је Јавно предузеће „Путеви Србије“.

 • 20. Арт Трема Фест Рума

  22. март 2017.

  Арт Трема Фест Рума афирмише рад студената уметничких академија у региону приказујући њихове испитне, дипломске и професионалне продукције, као и камерних представа које настају у сарадњи са позориштима, независним театарским асоцијацијама и установама културе. И тако 20. година.

  Организатор ТРЕМЕ је Градско позориште Рума у сарадњи са Културним центром, Градском библиотеком и Завичајним музејом Рума. Све ове године подршку су давали: локална самоуправа, Покрајински секретаријат за културу, Министарство културе и информисања Републике Србије и локални предузетници.

  Ове године, 20. Арт Трема Фест Рума – први сегмент пројекта „Трема у марту“ биће одржан од 22. до 25. марта (одабрано је 8 представа од 92 пријављене на конкурсу).

  У такмичарском делу, током четири дана фестивала, гледаоци ће бити у прилици да виде по две представе дневно, изузев на отварању и затварању када су предвиђени додатни програми.

  20. Арт Трема Фест Рума званично се отвара у 18 часова изложбом „Фотографија на позоришном плакату Ференца Барата“ кустос Љиљана Динић (Позоришни музеј Војводине у сарадњи са Завичајним музејом Рума), пола сата касније следи перформанс „Изложба за једну слику у мраку ...“ уметника Јовице Јолета Панића, а у такмичарском делу биће изведене представе „Међуигре 0 до 24“ Зијаха Соколовића од 19 часова и „Укалупљивање (Трагедија лоптања у Срба)“, продукција ФДУ, са почетком у 21 час.

 • Три компаније у Руми ове године запошљавају 1.000 радника

  17. март 2017.

  Slađan MančićСамо годину дана након отварања прве фабрике "Хачинсон" у Руми, овај француски инвеститор покреће нови производни погон. Пробна производња у другој фабрици" Хачинсон" је почела ове седмице, а званично отварање фабрике се очекује 27. марта 2017. године.

  И друга фабрика "Хачинсон" у Руми ће се бавити производњом црева за аутоиндустрију, само за разлику од првог производног погона у коме се производе црева за расхладне уређаје, нова фабрика ће правити црева за гориво.

  До краја ове године у новој фабрици "Хачинсон" посао ће добити 400 радника, изјавио је председник Општине Рума Слађан Манчић.

  Slađan Mančić"То је веома важна ствар за нашу општину и апсолутно не сумњамо да ће "Хачинсон" до краја године запослити нових 400 радника. Ја ћу подсетити да је уговорна обавеза била да почетком 2017. године прва фабрика запосли 225 радника, а у њој је већ ангажовано 475 радника. Дакле, што се тиче динамике запошљавања "Хачинсон" је буквално за 100 одсто надмашио уговорну обавезу када је реч о првом погону. Стога очекујемо стална запошљавања у практично сваком месецу до краја ове године. Општина Рума ће им свакако дати пуну подршку, како би се запослио што већи број грађана", поручио је Манчић и оценио да је да је "Хачинсон" компанија за велики респект јер ће већ у другој години рада у Руми запослити близу 1.000 радника.

  Председник Манчић је подсетио да "Хачинсон" у Руми планира да изгради укупно четири фабрике, али да француска компанија није једини инвеститор који ће отворити велики број радних места.

 • Представљање књиге "Рума у периоду од 1861 до 1914"

  17. март 2017.

  BibliotekaГрадска библиотека "Атанасије Стојковић" ће вечерас  румској јавности представити књигу "Рума у периоду од 1861 до 1914", историчара Ђорђа Бошковића.

  Поред аутора о књизи ће говорити Жарко Димић и Жељко Стојановић.

  Почетак књижевне вечери је заказан за 19 часова.

   

 • Решено стамбено питање за три породице

  16. март 2017.

  RumaПредседник Општине Рума Слађан Манчић потписао је данас уговоре са три корисника који су добили куће на Јавном позиву за стамбено збрињавање избеглица на територији Општине Рума кроз откуп сеоских кућа.

  Реч је о наставку пројекта Комесаријата за избегла и расељена лица(КИРС) и Општине Рума из 2016. године када је додељено укупно 14 кућа.

  "Добили смо додатна средства за куповину још три куће. Наравно одмах смо обезбедили средства за учешће и помогли да три породице са територије наше општине из Руме, Краљеваца и Платичева реше своје егзистенцијално питање. Породицама које су купиле куће желим да у њима уживају дуги низ година, такође људима који су им те куће продали да у здрављу потроше тај новац. Ми ћемо наставити да подржамо и наредне конкурсе и верујем да ће КИРС и у 2017. определити знатна средства и да ће се стамбено збринути и друге породице", изјавио је Манчић.

 • Регресирање трошкова превоза - Списак

  15. март 2017.

  RumaСписак студената који имају право на регресирање трошкова превоза у међумесном саобраћају у школској 2016/2017. години можете преузети овде.

  Студенти који не испуњавају услов по конкурсу имају право жалбе у року од 5 дана од дана објављивања списка на сајту.

   

 • У општини Рума пописано преко 6 хиљада нелегалних објеката

  15. март 2017.

  Данас је у Влади Републике Србије одржана конференција за новинаре на којој је Потпредседник Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, представила резултате пописа нелегално изграђених објеката. Конференцији су присуствовали градоначелници и председници општина из локалних самоуправа које су најефикасније спровеле попис, међу којима је и општина Рума.

  ''У Србији има више од 2,2 милиона нелегално изграђених објеката, од чега је до сада пописано 1,4 милиона. Попис је завршило 100 локалних самоуправа аостало је још око 50 градова и општина да то заврше у наредних седам дана, а када све буде озакоњено од пореза на имовину годишње ће се остваривати приход од 100 милиона евра. До сада је донето ко 45.000 решења о озакоњењу, а од такси за то добијено је 1,2 милијарде динара, од чега је 70 одсто ишло локалним самоуправама, а остало држави. Приход од такси ће износити још најмање 15 милијарди динара или више од 100 милиона евра. То је новац ће бити усмерен за нове деонице аутопута, школе, канализације, обданишта и слично'', поручила је Михајловић.

   

 • Именована комисија за оцењивање пројеката у области јавног информисања

  15. март 2017.

  GrbНачелник Општинске управе Општине Рума Душан Љубишић, донео Решење о именовању комисије за оцењивање пројеката у области јавног информисања.

  На основу члана 9. став 2. Одлуке о суфинансирању пројеката из буџета Општине Рума ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања у 2017. години ("Сл. лист општина Срема", бр. 2/2017 године), а на предлог новинарских и медијских удружења, за чланове комисије именовани су Драгана Младеновић, Слађана Зечевић и Петар Кочић.

  Задатак Комисије је да размотри пријаве пристигле на Јавни позив за суфинансирање пројеката из буџета Општине Рума ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања у 2017. години, те да председнику Општине Рума достави образложен предлог пројеката који би требало суфинансирати.

  Решење

 • Отворена Канцеларија за смањење сиромаштва

  15. март 2017.

  Kancelarija za siromastvoУ Руми је данас отворена Канцеларија за смањење сиромаштва која је део пројекта „Повећање ефикасности социјалне услуге кроз међуопштинску сарадњу и промоцију активације (ангажовања радне снаге) рањивих група на локалном нивоу“, подржаном од стране Европске уније. Основни циљ ове канцеларије је успостављање нових локалних услуга које ће унапредити положај и квалитет живота социјално угрожених особа.

  Уз присуство челних људи Општине Рума Канцеларију за смањење сиромаштва свечано је отворио државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владимир Илић.

  Државни секретар је нагласио да на територији Републике Србије има 250.000 корисника новчане помоћи, а да је у стању социјалне потребе око 750.000 људи.

  "Желимо да корисника новчане помоћи буде све мање, али не на начин да се помоћ укида, већ да се људима да могућност да изађу из зачараног круга сиромаштва. У Руми 3.600 људи добија новчану помоћ што сигурно није реалан број и нама је циљ да кроз активацију свим радно способним грађанима омогућимо да посредством ове Канцеларије дођу до посла и обезбеде сигуран прилив новца за своје породице", изјавио је Илић.

  Председник СО Рума Стеван Ковачевић је напоменуо да је борба против сиромаштва изазов сваке локалне заједнице. Он је рекао да је за румску локалну самоуправу најбољи начин за борбу против сиромаштва подизање привредних активности.

 • Дежурство инспекцијске службе Општинске управе

  15. март 2017.

  GrbОпштинска управа општине Рума почев од 15. марта 2017. године уводи дежурства инспекцијских служби.

  Грађани ће моћи да се обрате општинским инспекторима и након редовног радног времена и то радним данима од 15 до 22 часа и викендом у времену од 8 до 22 часова.

  У наведеним терминима грађани ће моћи да контактирају инспекцијске службе на број телефона 069/721-132.

   

 • Победа одбојкашица

  15. март 2017.

  Одбојкашице ЖОК РумаМладе одбојкашице из румског одбојкашког клуба ЖОК Рума ређају победе. У суботу су у Панчеву, у утакмици 18. кола Друге лиге север, као гостујућа екипа, одличном игром, савладале домаћу екипу *Панонија* резултатом, 3:1.

  Румљанке се боре за прво место на табели, а својом одличном игром су доказале да то и заслужују.

   

 • Изложба "Слободно зидарство у Србији 1785 - 2016"

  15. фебруар 2017.

  Слободно зидарство у Србији 1785-2016У четвртак, 16. марта 2017. године, установа Завичајни музеј Рума приређује отварање изложбе "Слободно зидарство у Србији 1785 - 2016".
  Аутор изложбе Бр. ББС је желео да демистификује појаву и деловање Слободног зидартсва, да помогне у разбијању предрасуда о масонима као тајанственој групи која кује завере и влада светом. Уводни део ове изложбе представља кратку причу о Слободном зидарству уопште, о његовој предисторији која сеже до почетка цивилизације, а затим, пролазећи кроз периоде антике, хуманизма, ренесансе и просветитељства, долази до Америчке и Француске револуције.
  Наредни сегмент посвећен је масонима, иначе познатим личностима, који су дали значајне доприносе у развоју људске цивилизације. Следећи сегмент говори о историјату настанка и развоја Слободног зидарства у Србији у периоду од 1785. до 1941. године, са завршним делом о добу између 1945. до 1989. године, када се поново активирало Слободно зидарство у Србији, и закључно са периодом до данашњих дана.
  Изложба ће бити отворена у сали легата Миливоја Николајевића, са почетком у 19 часова.

 • Подршка Ромима при запошљавању

  15. март 2017.

  Ljubisic, Jovanovic, CirkovicОпштина Рума је започела пројекат под називом "Више искуства за више могућности - јачање социјалне инклузије и запошљавања Рома". За тај пројекат Oпштина Рума је потписала уговор са Делегацијом Европске уније у Србији 20. децембра 2015. године и он је део пројекта "Европска унија Подршка инклузивном друштву" које финансира ЕУ са 5,4 милиона евра, а спроводи Делегација Европске уније у Републици Србији у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

  За овај пројекат ЕУ је издвојила 130,953.22 евра. Циљ Oпштине Рума и њених партнера на пројекту, Удружења Рома Руме и Кровне организације младих Србије, je да се обезбеде бољи услови за запошљавање младих Рома.

  "Чињеница да Општина Рума покреће пројекат подршке Европске уније инклузивном друштву пример је како практично може да буде започет процес веће инклузије ромске популације и укључивање радно способних чланова друштва у свет рада. Роми јесу равноправни кандидати за посао и јесу спремни да буду активни чланови друштва, с правом на једнаке могућности као и сви грађани Србије", поручила је покрајинска посланица Јелена Јовановић након састанка у Руми са начелником Општинске управе Душаном Љубишићем и општинским посредником за запошљавање Рома у Општини Рума Далибором Ћирковићем.

 • Три куће за стамбено збрињавање избеглица

  15. март 2017.

  Stambeno zbrinjavanje ilustracijaПотписивање уговора са три корисника који су добили куће на Јавном позиву за стамбено збрињавање избеглица на територији Општине Рума кроз откуп сеоских кућа, биће уприличено у четвртак 16. марта 2017. године.

  Уговоре у Градској кући ће потписати корисници: Мирјана Ненадић, Зорица Ђурђевић и Милан Вицковић.

  Уз куће, корисници добијају и пакет грађевинског материјала у вредности до 180.000 динара. Уговори ће бити потписани у 12 часова.

 • Одржана XXIII седница Општинског већа

  14. март 2017.

  Opštinsko većeЧланови Већа су на данашњем заседању усвојили предлог Одлуке о додели средстава из буџета Oпштине Рума за 2017. годину, за програме и активности цркава и верских заједница на територији Oпштине Рума.

  Од десет милиона динара колико је румска локална самоуправа определила на овогодишњем конкурсу је подељено око 9.393.000 милиона динара, док је остатак средстава остављен у резерви.

  Средства су добили:

  -СПЦО Вогањ, "Храм преноса моштију Св. оца Николаја - 500.000 динара;

  -РКЖ "Узвишење Светог Крижа" из Руме - 293.500 динара;

  -СПЦО Стејановци, "Храм преноса моштију Св. оца Николаја" - 600.000 динара;

  -СПЦО Рума, "Храм вазнесења Господњег" - 1.000.000 динара;

  -СПЦО Рума, "Храм силаска Светог Духа на апостоле" - 7.000.000 динара.

  Председник Општине Рума Слађан Манчић је казао да је Комисија приликом доделе средстава уважила сугестије верских заједница које су конкурисале, али и да се износ средстава по овом конкурсу из године у годину повећава.

 • Отварање Канцеларије за смањење сиромаштва

  14. март 2017.

  logoУ оквиру пројекта „Повећање ефикасности социјалне услуге кроз међуопштинску сарадњу и промоцију активације (ангажовања радне снаге) рањивих група на локалном нивоу“ сутра ће у Руми бити отворена Канцеларија за смањење сиромаштва.

  Уз присуство челних људи Општине Рума Канцеларију за смањење сиромаштва ће отворити Владимир Илић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

  Просторије Канцеларије за смањење сиромаштва ће се налазити у општинској згради у улици Железничка бр. 22 (зграда бившег Војног одсека).

 • Обавештење - артиљеријско гађање на полигону у Никинцима

  14. март 2017.

  ГађањеЈединица Војне поште 2342-8 Никинци обавештава грађане да ће се извођење артиљеријског опитног гађања изводити 14. 15. и 16. марта 2017. године у времену од 9 до 16 часова.

  У току извођења гађања на територији војног полигона Никинци постоји могућност да ће остати неексплодираних пројектила који представљају опасност за лица која им се приближе или их дирају. Војска упозорава становништво да је најстроже забрањено свако прикупљање или дирање нераспрснутих зрна и да су при наиласку на таква зрна, дужни да о томе обавесте органе полиције или најближу команду Војске Србије.

  Свако лице које претрпи материјалну штету потребно је да достави пријаву Војној пошти 2342-8 Никинци, најкасније до 20. марта 2017. године. Пријаве поднете после тог рока неће се узимати у обзир.

 • Медаља у Русији за младог боксера Ненада Јовановића

  14. март 2017.

  Zoran Jovicic i Nenad JovanovicНајбољи спортиста Општине Рума у јуниорској конкуренцији, боксер БК "Словен" Рума Ненад Јовановић, остварио је велики успех на Купу олимпијских нада, одржаном у руском граду Магадана.

  Јовановић (16) се као репрезентативац Србије на овом такмичењу окитио бронзаном медаљом. Након победа над боксерима из Русије и Молдавије, на поене је поражен од репрезентативца Русије, који је касније проглашен за најбољег боксера турнира.

  Тренер српске репрезентације Љуба Марјановић задовољан је учинком српских боксера у Русији (освојене три медаље), уз констатацију да је млади Румљанин сигурно могао више.

  о је касније и сам схватио. И поред тога, забележио је две сјајне победе против иностраних боксера и сигуран сам да ће у периоду који следи бити још бољи“, рекао је Марјановић.

  Пред Јовановићем је блистава каријера тврди његов тренер Зоран Јовичић из БК "Словен".

  "Таленат је заиста неоспоран и са преданим радом сигуран сам да ће направити велику каријеру. Његов потенцијал је препознала и Општина Рума, која је издвојила финансијска средства за пут у Русију и наш боксерски клуб и сам Ненад су локалној самоуправи на томе веома захвални. Ненаду сада предстоје државна такмичења, пун је набоја због медаље у Русији, па тако очекујемо нове победе", поручио је Јовичић.

  Подсетимо, Јовановић је поред награде за најбољег јуниора Општине Рума исто признање добио и од Боксерског савеза Србије.

 • Закључење бирачког списка

  15. март 2017.

  IzboriМинистарство државне управе и локалне самоуправе ће у петак 17. марта у 24 часа закључити бирачки списак. До тог датума грађани могу поднети захетв Општинској управи за упис и промену/исправку података у бирачком списку. Након закључења бирачког списка грађани захтеве за упис и промену/исправку података подносе Министарству државне управе и локалне самоуправе, преко Општинске управе, најкасније 72 часа пре дана избора, односно до среде 29. марта 2017. године до 24 часа. Захтеви се подносе у згради Општинске управе у Орловићевој улици бр. 5, канцеларија бр. 20.

  Све додатне информације грађани могу добити на телефоне 433911, 069721155, као и путем мејла birackispisak@ruma.rs

 • "Дугме спаса" - телеасистенција за старе и болесне у Општини Рума

  13. март 2017.

  Dugme spasaЦентар за социјални рад Општине Рума пружа својим корисницима широку лепезу услуга. Ова установа, уз подршку локалне самоуправе, тежи ка сталном побољшању квалитета услуга и иновацијама. Тако је данас стандардна услуга помоћ у кући геронто - домаћице достигла напредни ниво увођењем телеасистенције за старе и болесне.

  Програм под називом "Дугме спаса" подразумева 24-часовну бригу о корисницима. Услуга функционише тако што корисници добијају мале апарате и притиском на СОС дугме (Дугме спаса), успоставља се двосмерна комуникација са оператерима, који позивају полицију, хитну помоћ, лекаре, у зависности од тога каква је помоћ особи са друге стране жице потребна. Овај пројекат Центар за социјални рад ће спроводити уз техничку подршку компаније "Контакта".

  Ова услуга намењена је, пре свега, старијим, односно особама са инвалидитетом и са сметњама у развоју. Дакле, свима којима је потребан осећај сигурности 24 часа дневно, истиче директор Центра за социјални рад Слободан Красић.

  "Наше геронто - домаћице воде бригу о старим и инвалидним лицима у току дана, а увођењем програма "Дугме спаса" брига о нашим корисницима траје 24 часа дневно. Чести су случајеви да стара лица падну, да су сами и не могу никога да позову у помоћ, право решење за те проблеме биће управо "Дугме спаса". Ми смо наручили 20 апарата и они ће у овој првој фази пројекта бити уручени нашим корисницима. Добиће их десет корисника из града и исто толико из сеоских средина. Месечна накнада је 2.500 динара и те трошкове ће сносити наша установа. Са овим уређајима наши корисници ће имати сигурност да је неко увек уз њих и да могу да рачунају на брзу помоћ", изјавио је Красић и додао да је могућ и већи обухват корисника уколико пројекат буде успешан као што се очекују.

 • Јавна презентација главног пројекта појачаног одржавања државног пута реда број 21, деоница: Ириг 2 – Рума

  14. март 2017.

  Пројекат рехабилитације и унапређења безбедности путева (RRSP) је пројекат подршке међународних финансијских институција (Светске банке, Европске инвестиционе банке и Европске банке за обнову и развој) Влади Републике Србије у имплементацији Националног програма рехабилитације државне путне мреже. Институција задужена за реализацију пројекта је Јавно предузеће „Путеви Србије“ које овом приликом позива на Јавну презентацију пројекта локалној заједници, јавност, органе и организације заинтересоване за главни пројекат појачаног одржавања државног пута IБ реда број 21, деоница: Ириг 2 – Рума 1 (аутопут), L=15,245 km.

  Данас са почетком у 12 часова биће одржана јавна презентација главног пројекта појачаног одржавања у сали Културног центра, улица Вељка Дугошевића 102 у Руми.

  За додатне информације обратити се на следећу адресу: ЈП „Путеви Србије“ Сектор за инвестиције Влајковићева 19а Београд, тел./факс +381 11 / 30 34 744, E-mail: kopanja.velimir@gmail.com.

   
 • Одржана VI седница СО Рума

  10. март 2017.

  SO RumaЗаседање локалног румског парламента трајало је нешто мало мање од једног сата, а одборници су већином гласова усвојили све тачке предложеног реда. Поред првобитно предложене 22 тачке дневног реда, допуном је уврштена и Измена и допуна пословника СО Рума.

  Једна од најзначајнијих одлука која је донета на овој седници Скупштине је доношење концесионог акта и покретање поступка доделе уговора о концесији у моделу јавно-приватног партнерства за обавављање јавног превоза на територији Општине Рума, истакао је председник СО Рума Стеван Ковачевић.

  "После доношења овог акта покренућемо поступак јавне набавке доделе уговора и тиме ћемо решити питање превоза за наредних пет година. Морам да истакнем да је Рума једина општина, која ће, после Београда, увести овакав модел који се у великом граду као што је престоница Србије показао као задовољавајући и мислим да ће бити значајан бенефит за грађане Општине Рума", сматра Ковачевић.

  Поред превоза усвојена је и Одлука о стипендирању спортиста, којом је повећан износ који се исплаћује за спортске стипендије и он сада износи 8.400 динара.

 • Заказана XXIII седница Општинског већа

  13. март 2017.

  GRBXXIII седница Општинског већа Oпштине Рума ће се одржати у уторак 14.3.2017. године, са почетком у 12 часова, у Градској кући. За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Предлог Решења о употреби средстава текуће буџетске резерве у износу 360.000,00 динара.

  2 . Предлог Решења о употреби средстава текуће буџетске резерве у износу 2.280.000,00 динара.

  3. Предлог Одлуке о додели средстава из буџета Oпштине Рума за 2017. годину, за програме и активности цркава и верских заједница на територији Oпштине Рума.

  4. Разматрање жалби на Одлуку о додели средстава из буџета за програме и пројекте из области културе који су од значаја за Општину Рума у 2017. години.

 • Кроз сарадњу са ЕУ до боље заштите водних ресурса

  10. март 2017.

  EvropaОбиласком излетишта Борковац данас је у Руми завршен први пројектни догађај у оквиру пројекта "Умрежавање градова и укључивање грађана за заштиту водних ресурса у Европи - H20 WR".

  Претходна три дана Рума је била домаћин градовима из пет земаља Европске уније, који учествују у поменутом пројекту чији је наш град носилац. Током ова три дана у нашој општини су одржане бројне презентације о водним ресурстима Општине Рума, а све са циљем размене искустава, како би се ова важна област суштински унапредила.

  На данашњој радионици одржаној у румском Хотелу "Парк" осмишљаване су мере и одговори на изазове заштите животне средине, а дискутовано је и о развоју пројектних идеја у вези са заштитом становништва у хитним ситуацијама у случају временских непогода.

  Након Руме сваки од партнера учесника пројекта у оквиру Програма ЕУ - Европа за грађане, Мере 2.2 Мреже градова(Праг - Чешка, Нашице - Хрватска, Разлог - Бугарска, Сигет - Мађарска и Литија - Словенија) ће бити домаћин једног пројектног догађаја.

  За сваки пројектни догађај биће спремљене нове презентације, како се прича не би понављала, него квалитетно продубљивала, што је предуслов за бољу заштиту водних ресурса, сматра Драган Косановић, шеф Одељења за локални економски развој.

 • Представа "Чикашке перверзије" - петак, 31.март

  10. март 2017.

  fotografija sa predstaveПетак, 31. март у 20.00 часова
  Велика дворана КЦ-а
  Цена улазнице 800 динара

  Дејвид Мемет / Чикашке перверзије - комедија

  Режија: Омер Абу ел Руб
  Играју: Драган Јовановић, Бранка Пујић, Олга Одановић и Игор Ђорђевић

  Рађена по мотивима драме чувеног Дејвида Мемета "Сексуалне перверзије у Чикагу", представа је премијерно изведена 9. марта 1993. године у Југословенском драмском позоришту у Београду.

  Више информација на сајту Културног центра Рума.

 • H20 WR - Представљање водног потенцијала Општине Рума

  9. март 2017.

  {vsig}gomolavatrskovacaklenak{/vsig}

  Посетом археолошком налазишту Гомолава данас је настављена реализације пројекта "Умрежавање градова и укључивање грађана за заштиту водних ресурса у Европи - H20 WR" - који је финансиран од стране Европске уније.

  Представници Општине Рума и градова који учествују на пројекту (Праг - Чешка, Нашице - Хрватска, Разлог - Бугарска, Сигет - Мађарска и Литија - Словенија) поред Гомолаве су посетили и заштићено водно станиште Бару Трсковачу код Платичева и обалу реке Саве код Кленка.

  О Гомолави као примеру како вода може бити покретач за акције у заједници, говорио је Живко Рајаковић из хртковачког удружења "Римски дани". Рајаковић је госте упознао са праисторијским наслеђем Гомолаве, традиционалном манифестацијом "Римски дани", која се сваке године у септембру одржава у Хртковцима, али и са ерозијом земљишта на археолошком налазишту, које проузрокује река Сава.

 • Рума и градови из Европске уније започели пројекат заштите водних ресурса

  8. март 2017.

  {vsig}euzagradjanerumamart17{/vsig}

  Општина Рума је данас, у сарадњи са партнерским градовима из пет земаља Европске уније, започела реализацију пројекта "Умрежавање градова и укључивање грађана за заштиту водних ресурса у Европи - H20 WR".

  Пројекат - у оквиру Програма ЕУ - Европа за грађане, Мере 2.2 Мреже градова - је финансиран од стране ЕУ, а Општини Рума су за ту наменуодобрена бесповратна средства у износу од 142.500 евра.

  Општина Рума је носилац пројекта, а партнери су јој град Праг (Чешка) и општине Нашице (Хрватска), Разлог (Бугарска), Сигет (Мађарска) и Литија (Словенија).

  Данас је у Хотелу "Парк" започео тродневни, први пројектни догађај који је озваничен потписивањем Меморандума о сарадњи, који је председник Скупштине Општине Рума Стеван Ковачевић потписао са представницима партнерских општина на пројекту.

  У свом поздравном говору председник СО Рума Стеван Ковачевић је нагласио да је веома задовољан, јер је Рума једина општина из Србије којој је указано поверење да буде носилац пројекта у оквиру програма Европа за грађане.

  "Пошто смо од свих учесника пројекта ми једини град изван Европске уније нема сумње да ћемо стећи драгоцена искуства, али и вратити поверење грађана у европске институције. Тема овог пројекта умрежавања градова је изузетно битна, јер је брига о водним ресурсима и начинима за њихово боље коришћење, једно од најважнијих питања на глобалном нивоу", рекао је Ковачевић пожелевши свим гостима пријатан боравак у Руми.

 • Прослава 8. марта и мартовских рођендана у ГЦ "Срем"

  8. март 2017.

  Међународни Дан жена и рођендани 18 корисника су прослављени данас у Геронтолошком центру "Срем". Празник су заједничким програмом увеличали учениcи ОШ „Иво Лола Рибар“ из Руме, који су припремили луткарску представу, предшколци „Полетарца“, који су одрецитовали неколико рецитација и одиграли припремљени фолклорни програм и корисници ГЦ „Срем“ који су извели неколико хорских песама и сплет градских игара.

  Поред бројних корисника и рођака слављеника, прослави су присуствовали и чланови Удружења пензионера Општине Рума и Актив жена „Милева Марић“ из Руме, који су донели на поклон корисницима слаткше, који ће данас бити уз ручак сервирани на свим одељењима Установе.

  {vsig}gcsrem8mart{/vsig}

   

 • 12 награда за ученике ОМШ „Теодор Тоша Андрејевић"

  8. март 2017.

  Muzicka skolaНа 19. Међународном сусрету флаутиста „Тахир Куленовић“ у Музичкој школи „Живорад Грбић“ у Ваљеву, 26.02.2017. године, ученици флауте ОМШ „Теодор – Тоша Андрејевић“ Рума, постигли су следеће резултате:

  Дуња Радуловић, 1. разред, класа: Тања Минов – 1. награда (94,33)

  Милица Познић, 1. разред, класа: Марија Ивановић – 1. награда (90,00)

  Татјана Весић, 1. разред, класа: Тања Минов – 2. награда (89,33)

 • Срећан 8. март

  8. март 2017.

  ЧеститкаПредседник Општине Рума Слађан Манчић је у своје и у име својих сарадника, честитао свим дамама 8. март, Међународни дан жена.

  "Свим дамама из наше општине искрено од срца честитам 8. март - Међународни дан жена. Са поносом ћу истаћи да 8. март у нашој општини није једини дан у години када додатну пажњу поклањамо теми равноправности полова. Општина Рума је увек неговала праве вредности и значајну пажњу поклањала овој важној теми и на том пољу бићемо ангажовани и у будућности", поручио је председник Манчић.

 • Министар просвете Шарчевић: Рума једна од ретких општина која измирује на време све обавезе према школству

  7. март 2017.

  Poseta Ministra prosveteМинистар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије Младен Шарчевић посетио је данас Општину Рума и том приликом се у Градској кући састао са челним људима локалне самоуправе, председником Општине Рума Слађаном Манчићем и његовом заменицом Маријом Стојчевић.

  Један од главних разлога за министарску посету јесте и нови Закон о дуалном систему, који би на боље требао да реформише систем образовања у Србији.

  Председник Општине Рума Слађан Манчић се захвалио министру Шарчевићу на посети и напорима које Министарство просвете улаже у реформу школства и образовног система Србије.

  Sladjan Mancic"Ја сам министра Шарчевића упознао са напорима које ми као румска локална самоуправа чинимо како би се образовне установе подигле на што виши ниво. Информисали смо министра са висином средстава које издвајамо за основно и средње образовање. Са поносом смо истакли чињеницу да Општина Рума не дугује ниједној школи ни динара, ни по једном основу. Све обавезе редовно измирујемо и како нам је сам министар рекао једна смо од ретких општина која у томе успева. То за нас велико признање. Такође, дуално образовање ће наићи на велику подршку Општине Рума, привредни развој у нашој општини изискује увођење таквог једног система. Постоје одличне полазне основе, које се огледају пре свега у новим производним погодима који су, или који ће ускоро бити отворени у нашој општини.", изјавио је Манчић.

  Министар просвете Младен Шарчевић је нагласио да ће искуства развијених земаља бити путоказ и водиља у имплементацији дуалног образовања, а да се јавна расправа о Закону о дуалном образовању очекује у априлу.

 • Почиње реализација пројекта "Умрежавање градова и укључивање грађана за заштиту водних ресурса у Европи - H20 WR"

  7. март 2017.

  Први пројектни догађај у оквиру Програма Европске уније - Европа за грађане, Мере 2.2 Мреже градова биће одржан од 8. до 10. марта у Руми.

  У оквиру пројекта "Европа за грађане и грађанке" за меру Мреже градова, поднето је укупно 178 пројеката из чак 28 држава учесница програма ЕФЦ, а за финансирање је одабрано само њих 13.

  Подсетимо да је Општина Рума једини носилац пројекта из Србије и за ту намену одобрена су јој бесповратна средства у износу од 142.500 евра.

  Општина Рума реализује пројекат "Умрежавање градова и укључивање грађана за заштиту водних ресурса у Европи - H20 WR", овај велики пројекат укључује и партнерске градове из Мађарске, Хрватске, Чешке, Словеније, Бугарске.

  Тродневни пројектни догађај у Руми свечано ће почети сутра у 16 часова, када ће у Хотелу "Парк" бити одржана свечана презентација пројекта. У четвртак 9. марта и петак 10. марта предвиђене су бројне активности које ће у фокусу имати заштиту и одрживост водних ресурса. Планиране су и посете археолошком налазишту Гомолава, које се налази на обали реке Саве код Хртковаца, Кленку и излетишту Борковац, у оквиру којих ће бити презентоване и ЕУ директиве о квалитету воде.

 • Француски филмски караван/Циклус: Доба сазревања

  7. март 2017.

  Vorki timПоводом месеца франкофоније Ворки тим Рума и Француски институт у Србији (огранак у Новом Саду), румској публици ће, у периоду од 9. до 12. марта, представити филмове Француског филмског каравана из циклуса: Доба сазревања/L’âge de raison.

  Француски филмски караван – Циклус „Доба сазревања“– програм:
  четвртак, 9.3.2017.
  „Papa Lumière“ - 20 часова
  петак, 10.3.2017.
  „Fatima“- 20 часова
  субота, 11.3.2017. „Леп живот ”
  - 20 часова
  недеља, 12.3.2017. „Беба тигар“
  - 20 часова

  Опширније на сајту Ворки тима

 • Планирана искључења струје за 8. и 10. март

  7. март 2017.

  StrujaЕлектродистрибуција Рума ће у среду и петак на више локација у Општини Рума повремено искључивати електричну енергију, ради сече ураслих грана у ел. водовима.

  Планирана искључења за 8. март

  Планирана искључења за 10. март

   

 • Изложба "Поглед изнутра"

  6. март 2017.

  8. martЗавичајни музеј Рума, поводом Дана жена (8. март) приређује отварање изложбе слика Марије Здравковић "ПОГЛЕД ИЗНУТРА", 7. марта 2017. године у 19 часова, у легату Миливоја Николајевића.

  Марија Здравковић је дипломирала 2010. године на Факултету ликовних уметности у Београду, одсек сликарство, а од 2011. године је члан УЛУС-а.

  Има пет самосталних и дванаест заједничких изложби у земљи и иностранству. У серији слика инспирисаних флоралним мотивима, бавила се појмом "Време" кроз посматрање и изучавање природних форми у процесу рађања, живота и смрти. Осим интересовања за структуру и форму, своје последње слике доводи до границе имагинарног.

  Изложба је отворена до 28. марта.

 • Заказана VI седница СО Рума

  9. март 2017.

  GRBVI седница Скупштине Oпштине Рума ће се одржати дана 10.03.2017. године са почетком у 10.00 часова, у конференцијској сали Културног центра у Руми. За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Предлог Одлуке о ангажовању екстерног ревизора за ревизију завршног рачуна буџета Oпштине Рума за 2016. годину.

  2. Предлог Одлуке о доношењу Измена и допуна Плана детаљне регулације блока 3-2-1 у Централној зони у Руми.

  3. Предлог Одлуке о изради Плана детаљне регулације " Биоенергана" у к.о. Вогањ.

  4. Предлог Закључка о давању сагласности на захтев Надзорног одбора ЈП " Комуналац" у Руми за давање сагласности на Одлуку број 581 од 30.01.2017. године.

  5. Предлог Закључка о давању сагласности на захтев Надзорног одбора за давање сагласности на Статут ЈУП "ПЛАН" Рума.

 • Гласање према месту боравишта у земљи

  10. март 2017.

  SrbijaБирачи који ће на предстојећим изборима за председника Републике Србије гласати према месту боравишта у земљи, морају поднети захтев Општинској управи да се у бирачки списак упише тај податак, најкасније пет дана пре дана закључења бирачког списка, односно до суботе 11. марта 2017. године.

  Захтев се подноси у згради општине, Орловићева бр. 5, канцеларија бр. 20, као и у месним канцеларијама. Ако најкасније до 11. марта 2017. године у бирачки списак није уписан податак да ће бирач гласати на предстојећим изборима према месту боравишта, бирач може гласати само према месту пребивалишта.

  Све додатне информације могу се добити на бројеве телефона 022/433910, лок. 114, 470911, 069721155, као и путем мејла birackispisak@ruma.rs.

  Преузмите захтев

 • Обавештење грађанима Општине Рума - увид у јединствени бирачки списак

  10. март 2017.

  На основу члана 14. Закона о Јединственом бирачком списку („Сл. Гласник РС“, бр. 104/09 и 99/11) и главе IV тачке 10. став 2. Упутства за спровођење Закона о Јединственом бирачком списку („Сл. Гласник РС“, бр. 15/2012), а поводом расписаних избора за председника Републике Србије, Општинска управа Рума, Одељење за општу управу и заједничке послове, издаје следеће

  О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

  грађанима Општине Рума

              ИЗЛАЖЕ СЕ на увид грађанима Општине Рума део Јединственог бирачког списка за Општину Рума, почев од 3. марта 2017. године. Увид у део бирачког списка грађани могу извршити непосредно у Одељењу за општу управу и опште послове (Орловићева бр. 5, канцеларија бр. 20) сваког радног дана од 7 до 20 часова, као и суботом од 8 до 15 часова. Увид се може вршити и у месним канцеларијама сваког радног дана у току редовног радног времена о 7 до 15 часова. Грађани увид могу вршити и на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе уношењем података о ЈМБГ (http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal).

  Од проглашења кандидата за председника право на увид у бирачки списак има и подносилац предлога кандидата или лице које он овласти у складу са законом и то на исти начин и по истом поступку као и грађани.

  Увид у Јединствени бирачки списак могу вршити и интерно расељена лица са Косова и Метохије, која имају пријављено боравиште на територији општине Рума.

  Грађани који ће на предстојећим изборима гласати према месту боравишта морају поднети захтев Општинској управи да се у бирачки списак упише тај податак, најкасније пет дана пре дана закључења бирачког списка, односно до 11. марта 2017. године.

 • IQV - субота КЦ, 22h

  3. март 2017.

  IQVНајбољи ЕКВ tribute бенд - IQV после дужег времена свира поново пред домаћом, румском публиком.

  Концерт ће се одржати сутра у великом холу Културног центра са почетком у 22 часа.

  Цена улазнице износи 200 динара.

   

 • Планирана искључења струје за 6. март

  3. март 2017.

  strujaРума -Повремена искључења ел. енергије ради сечења грана и растиња у ел. водовима.

  У времену од 08:00 до 09:00 часова.

  -ул. Ј.Н.А. од ул. Партизанска до бр. 93 и 98.

  У времену од 09:30 до 10:30 часова.

  -ул. Врдничка од ул. Главна до ул. В. Дугошевића;

  -ул. В. Дугошевића од ул. Павловачка до ул. Врдничка.

 • Два злата за џудисте "Руме"

  3. март 2017.

  Dzudo klub RumaНа првенству Србије 2017. такмичари Џудо клуба "Рума" остварили су одличне резултате.

  Џудисткиња Катарина Орловић је у категорији +73кг освојила златну медаљу, а најсјанијим одличјем, у категорији -73кг, се окитио и Никола Курјега. Никола је у финалу савладао Димитрија Недељковића из Раковице. Добар наступ на државном првенству имала je и Мина Пешић,-48кг, али је у коначном поретку заузела пету позицију. Сјајни резултати на почетку године биће велики подстрек за наставак сезоне младих румских џудиста, а с обзиром на велику џудо традицију, по којој је наш град препознатљив, медаље се тек очекују.

   

 • Одржан Локални буџетски форум

  2. март 2017.

  Lokalni budzetski forumУ организацији Општине Рума данас је у Конференцијској сали Културног центра одржан Локални буџетски форум – јавна расправа о буџету за 2017.

  Позиви за локални буџетски форум упућени су свим релевантним организацијама, удружењима, невладином сектору и грађанима, а у фокусу је био пројекат "Партиципативно буџетирање".

  На форуму су говорили шефица Одељења за финансије, привреду и пољопривреду Биљана Дамљановић и координатор Тима за спровођење пројекта "Партиципативно буџетирање" Драган Косановић, који је окупљене у КЦ-у подсетио да је локална самоуправа у буџет за 2017. годину уврстила пет пројеката из "Партиципативног буџетирања".

 • Преусмеравање саобраћаја за време вашара

  1. март 2017.

  KomunalacЈавно предузеће "Комуналац" обавештава грађане и привредне субјекте да ће због одржавања вашара саобраћај бити преусмерен од 1. до 3. марта.

  Обавештење о преусмерењу саобраћаја можете преузети овде.

   

   

   

 • НИН-ова славодобитница у Руми

  2. март 2017.

  ArzamasРумска публика ће у петак, 3. марта, бити у прилици да се, недуго после доделе НИН-ове награде за 2016. годину, упозна са славодобитницом и њеним романом.

  Наиме, тог дана са почетком у 19 часова у читаоници библиотеке биће представљен роман "Арзамас" Иване Димић, који је одлуком жирија за доделу НИН-ове награде проглашен најбољим романом српске књижевности у 2016. години.

   

 • Књижевно вече љубавне поезије

  1. март 2017.

  Knjizevna zajednicaКњижевна заједница "Фрушка гора" организује у четвртак 2. марта књижевно вече љубавне поезије, које ће стиховима повезати два празника: Дан заљубљених и 8. март - Дан жена.

  Књижевно вече ће се одржати у просторијама Српске књиге М, Павловачка улица бр. 27, а почетак је заказан за 20 часова.

  Улаз је слободан и сви љубитељи писане речи су добродошли. Такође, позвани су и сви песници и писци који желе да се укључе у рад КЗ "Фрушка гора".

  Књижевној вечери ће претходити Скупштина Књижевне заједнице "Фрушка гора", која ће се одржати истог дана са почетком у 19 часова.

  Књижевна заједница "Фрушка гора" окупља писце са територије Руме и осталих места са подручја Срема.

 • Програм „Мисли глобално-привлачи локално“ жели да креира Војводину као бренд ка инвеститорима

  1. март 2017.

  FOTO APVПокрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправи и РАВ у оснивању – ВИП Фонд представили су јуче, у великој сали Скупштине Војводине, председницима локалних самоуправа и њиховим сарадницима едукативни програм „Мисли глобално – привлачи локално“, чији је циљ успостављање стандарда у начину презентовања инвестиционих потенцијала војвођанских локалних самоуправа.

  За овај програм је ВИП Фонд недавно добио специјално признање од магазина фДи Интелиџенс (fDI Intelligence), дела Фајненшел Тајмса (Financial Times), и та награда је додељена искључиво Војводини, због овог едукативног програма проактивног промовисања градова и општина на интернету.

 • Јавни позив за реализацију програма стручне праксе

  1. март 2017.

  У складу са Локалним акционим планом запошљавања за 2017. годину општина Рума расписује Јавни позив за реализацију програма стручне праксе.
  Општина Рума, и ове године, кроз програм стручне праксе финансира, најдуже 12 месеци, незапослена лица која се први пут стручно оспособљавају за занимање за које су стекла одређену врсту и ниво образовања или која су се стручно оспособљавала краће од времена потребног за полагање стручног испита.

  Програм стручне праксе траје у складу са законом, а најдуже до 12 месеци, односно у складу са актом о организацији и систематизацији послова код послодавца, и то:

  -        до 6 месеци за лица са средњим образовањем,

  -        до 9 месеци за лица са вишим или високим трогодишњим образовањем,

  -        до 12 месеци за лица са најмање четворогодишњим високим образовањем.

  Tоком трајања стручне праксе Општина Рума, за запошљавање:

  1. ангажованим лицима исплаћује новчану помоћ у месечном износу од:

  -       18.000,00 динара за лица са најмање четворогодишњим високим образовањем,    

  -       16.000,00 динара за лица са вишим или високим трогодишњим образовањем и

  -       14.000,00 динара за лица са средњим образовањем;

  1. врши обрачун и уплату доприноса за случај повреде на раду и професионалне болести, у складу са законом.

  Јавни позив је отворен од дана објављивања, а најдуже до утрошка расположивих средстава издвојених за ову намену.

  Све додатне информације могу се добити у Одељењу за финансије, привреду и пољопривреду Општинске управе општине Рума на број телефона 022-478-712 и у Националној служби за запошљавање - Испостава Рума на број телефона 022-478-177.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001