Филтер
 • Јавни конкурс за организовање спровођења јавних радова

  28. фебруар 2017.

  Општина Рума и Национална служба за запошљавање - Филијала Сремска Митровица расписују Јавни конкурс за организовање спровођења јавних радова на којима се ангажују незапослена лица.

  Пријава за спровођење јавног рада подноси се, у периоду од 1.3.2017. године у два примерка на писарници Општинске управе општине Рума улица Орловићева број 5, на прописаном обрасцу.

  Јавни конкурс је отворен до утрошка средстава.

  Све додатне информације могу се добити у Одељењу за друштвене делатности општине Рума на број телефона 022-478-589 и у Пословном центру Националне службе, испостава Рума тел: 022/478-177.

  Јавни позив

  Пријава за јавне радове

 • Одржана XXII седница Општинског већа

  28. фебруар 2017.

  Opstinsko većeНа данашњој седници Већа усвојено је неколико планских докумената: Одлуке о изради планова детаљне регулације за насељена места Буђановци, Жарковац и "за део Блока 3-14-1 у радној зони" у Руми. Већници су дали сагласност на Статут ЈП "Комуналац" у Руми, чиме је он усклађен са новим Законом о јавним предузећима.

  Једногласно је подржан и Предлог Правилника о изменама и допунама Правилника о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у Општинској управи Oпштине Рума и Општинском правобранилаштву Oпштине Рума. Начелник Општинске управе Душан Љубишић је казао да се изменом систематизације жели постићи бољи и ефикаснији рад Општинске управе, али да је било потребно да се она усклади са новим законским одредбама, с обзиром да од 1. марта 2017. године послови овере потписа, рукописа и преписа прелазе у надлежност јавних бележника.

 • Огласи - Закуп грађевинског земљишта у сврху постављања монтажних објеката

  28. фебруар 2017.

  OglasiДонете су Одлуке о расписивању огласа за давање у закуп грађевинског земљишта јавне намена на одређено време ради постављања привремених монтажних објеката.

  Писмене пријаве се достављају на адресу Јавног предузећа "Дирекција за изградњу Руме", Улица 27.октобра 38/II поштом или преко писарнице Јавног предузећа до датума означеног у овом огласу.

  Огласи трају од 28.02.2017.године до 03.03.2017.године, а пријаве се подносе до 03.03.2017.године до 15.00 сати.

  Сва ближа обавештења и информације могу се добити у правној служби Јавног комуналног предузећа "Паркинг и инфраструктура" Рума , Улица 27.октобра 38/2 и на тел. 022/478-077.

  Оглас Платичево

  Оглас Рума

 • Румским куглашицама измакао трофеј Купа Србије

  28. фебруар 2017.

  ZKK SremОсвајањем другог места у Купу Србије за куглашице ЖКК "Срем" из Руме остварио је један од својих највећих клупских успеха.

  У полуфиналној утакмици, у суботу 25. фебруара, Румљанке су у Кљајићеву у убедљивој победи над екипом ЕДБ из Београда оствариле и екипни најбољи резултат, просек преко 550 чуњева по играчици!
  И у недељу,
  26. фебруара, на куглани у Бачкој Тополи, у финалној утакмици против екипе "Алименте" из Новог Сада, румске играчице су одиграле изванредно(просек 532 чуња), али умор и озбиљна повреда мишића једне од најбољих румских куглашица Јелене Богданов омеле су Румљанке да се домогну пехара.

 • Локални буџетски форум

  2. март 2017.

  Локални буџетски форум биће одржан данас у 13.00 часова, у Конференцијској сали Културног центра Рума.

  Локални буџетски форум је завршни корак пројекта "Партиципативно буџетирање", који је другу годину заредом реализовала Општина Рума.

  Подсетимо, у Одлуци о буџету Општине Рума за 2017. годину се налази чак пет пројеката из "Партиципативног буџетирања".

  Општина Рума позива све заинтересоване грађане и удружења да присуствују Локалном буџетском форуму и сазнају више о овогодишњем општинском буџету и пројекту "Партиципативно буџетирање".

 • Општина Рума финансира вантелесну оплодњу - пет парова већ остварило право

  27. фебруар 2017.

  Marija Stojcevic i Smilja LoncarОпштина Рума од ове године финансира четврти покушај вантелесне оплодње.

  Основни предуслов за остваривање права је да је брачни пар већ имао три покушаја вантелесне оплодње на терет средстава обавезног здравственог осигурања, а право ће имати и парови који су одбијени од стране Републичке комисије, а према медицинском налазу вантелесна оплодња је једини начин да дођу до жељене трудноће.

  Општина Рума ће у 2017. години финансирати 10 парова са по 220.000 динара, али уколико се у току године јави више од десет парова локална самоуправа је спремна да обезбеди и додатна средства за ову меру помоћи, истакла је заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић, на данашњој конференцији за медије у Градској кући.

  "Уколико буде поднето више од десет захтева у 2017. години, приступићемо ребалансу буџета и обезбедићемо средства како би изашли у сусрет свим паровима који имају проблема са стерилитетом. Иначе, старосна граница у Општини Рума за жене износи 44 године, што је за две године више него што је на снази у Републици Србији. Подизање старосне границе на 44 године је такође је један од начина да покушамо да помогнемо свим женама да се остваре као мајке и добију потомство", изјавила је Марија Стојчевић.

  Председница општинске Комисије за вантелесну оплодњу др Смиља Лончар је нагласила да је процедура за добијање средстава једноставна и кратка, али и да се Општина Рума скупштинским усвајањем Одлуке о условима и начину остваривања права на накнаду трошкова за вантелесну оплодњу сврстала у круг одабраних локалних самоуправа, које размишљају о будућности.

 • Важно обавештење o оверама

  27. фебруар 2017.

  GrbЗаконом о овери потписа, рукописа и преписа, који је усвојен у августу 2014. године, предвиђено је да од 1. марта 2017. године, у градовима и општинама за чије су подручје изабрани јавни бележници, послови овере потписа, рукописа и преписа пређу у њихову искључиву надлежност.

  С обзиром да на територији Општине Рума постоје именовани јавни бележници, Општинска управа од 1. марта 2017. године више нема надлежности за оверавање потписа, рукописа и преписа.

  Списак јавних бележника

 • Заказана XXII седница Општинског већа

  27. фебруар 2017.

  XXII седница Општинског већа Oпштине Рума ће се одржати у уторак 28.2.2017. године, са почетком у 10 часова, у Градској кући. За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Предлог Правилника о изменама и допунама Правилника о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у Општинској управи Oпштине Рума и Општинском правобранилаштву Oпштине Рума.

  2. Нацрт Одлуке о ангажовању екстерног ревизора за ревизији завршног рачуна буџета Oпштине Рума за 2016. годину.

  3. Предлог Закључка о давању сагласности на измене Плана јавних набавки за 2017. годину Општинске управе Oпштине Рума.

  4. Предлог Закључка о давању сагласности на измене Плана јавних набавки за 2017. годину Председника Oпштине Рума.

  5. Нацрт Одлуке о усвајању Консеционог акта за поверавање обављања делатности јавног превоза путника на територији Oпштине Рума и о покретању поступка доделе јавног уговора о јавно -приватном партнерству са елементима концесије.

 • Завршен 39. Међународни сајам туризма у Београду

  27. фебруар 2017.

  Too RumaЧетврти и последњи дан 39. Међународног сајма туризма у Београду, штанд "Диван је кићени Срем" посетилe су Марија Лабовић, директорка Туристичке организације Србије и др Олгица Миљковић, менаџер за тржиште Србије у ТОС-у.
  Из Туристичке организације Општине Рума поручују да им је било задовољство разговарати о актуелним темама везаним за туризам, све са циљем унапређења пословања Туристичких организација Срема и самим тим унапређења и развоја туризма Срема као дестинације.
  Као и претходних дана, извлач
  ени су добитници наградне игре, а све то зачинили су песмом тамбураши Градског тамбурашког оркестра " Бранко Радичевић " из Руме.

 • Представа ВОЗ - понедељак 27. фебруар

  27. фебруар 2017.

  Понедељак, 27. фебруар у 20.00 часова
  Велика дворана
  Цена улазнице 700 динара

  Звездара театар Београд
  Кормак Макарти

  ВОЗ

  -атеистичко-теистичка драмска игра-

  Режија: Војислав Брајовић
  Играју: Сергеј Трифуновић и Војислав Брајовић

 • Додељене награде најбољим спортистима за 2016. годину

  26. фебруар 2017.

  {vsig}sportistifeb17{/vsig}

  Најбољи спортисти Општине Рума за 2016. годину су теквондоисти ТК „Змај“ Ирис Јовић Вујаковић и Драшко Јовановић.

  ТК „Змај“ је изабран и за најбољи мушки клуб, док је у женској конкуренцији награђен Атлетски клуб „Рума“.

 • Промоција Општине Рума на Сајму туризма

  25. фебруар 2017.

  39. Међународни сајам туризма у БеоградуУдружене туристичке организације Срема настављају заједничку промоцију Срема на 39. Међународном сајму туризма. Штанд "Диван је кићени Срем" један је од креативнијих у овогодишњој сајамској понуди. Као и претходних дана и јуче су у штандом продефиловали бројни гости. Туристичка организација наше општине представила је манифестацију " Да и нашим шором Краљице крену" у извођењу АНИП " Бранко Радичевић " из Руме, а прилику за промоцију својих потенцијала искористиле су и све друге сремске општине.

  Трећег дана 39. Међународног сајма туризма у Београду подршку Туристичкој организацији Општине Рума у промоција наше општине, на штанду " Диван је кићени Срем", својим присуством пружили су представници локалне самоуправе. Штанд „Диван је кићени Срем“ су посетили: председник Општине Рума Слађан Манчић, председник СО Рума Стеван Ковачевић, заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић и начелник Општинске управе Душан Љубишић.

  Наградна игра на сремском штанду се наставља до 26.02.2017.

  ДОЂИТЕ ДА ОКУСИТЕ СРЕМ!

   

  {vsig}sajambg39{/vsig}

   

   

 • Отворен РУФ 4

  25. фебруар 2017.

  Отварање изложбе РУФ4Синоћ је у Великом холу Културног центра Рума отворена четврта по реду изложба фотографија РУФ.

  Изложбу је отворио графички уредник Културног центра, Ненад Вукелић.

  "Сваке године, у фебруару, окупљамо младе уметнике, аматере. Ове године учествује 27 уметника са 62 рада. Задовољство ми је што ове године учествују и ученици фото секције Основне школе "Змај Јова Јовановић". Фотографија је скуп хоби и људи се повлаче јер опрема брзо губи вредност, али бих рекао да овде преовладава ентузијазам и види се велики помак код уметнка који су са нама од почетка", рекао је Вукелић.

  Изложба ће бити отворена до 5. марта. Радно време Галерије је од 10.00 до 12.00 и од 18.00 до 21.00, осим недељом. 

 • Општина Рума на прагу ресертификације БФЦ СЕЕ стандарда

  24. фебруар 2017.

  Dragan KosanovićПроцес за ресертификацију Општине Рума и потврђивања БФЦ СЕЕ стандарда за повољно пословно окружење у југоисточној Европи се приводи крају. У протеклом периоду извршена је провера од стране ресертификационе комисије НАЛЕД-а, а јуче је одржан и састанак челних људи Општинске управе и јавних предузећа са Верификационом комисијом НАЛЕД-а.

  Ово је трећи пут да Општина Рума улази у процес ресертификације, а претходни пут испуњено је преко 90% свих критеријума. Стандард прописује укупно 12 критеријума и овог пута у процесу ресертификације локална самоуправа је дала одговоре на сва питања и поткрепила их потребном документацијом, истиче Драган Косановић, шеф Одељења за локални економски развој.

  "Похваљени смо од стране НАЛЕД-а да смо општина са доста ентузијазма. То је, како су рекли, изузетно важно, јер је људски фактор и енергија која се улаже у тај процес од пресудног значаја за примену стандарда у пракси. Морам нагласити да постоје велике шансе да и пројекат "Партиципативно буџетирање" буде један од критеријума за добијање стандарда. Управо ће за тај пројекат бити референтна Општина Рума, која је сама успоставила систем по коме ће се радити и више него успешно, транспарентно, реализовала партиципативно буџетирање", изјавио је Косановић.

 • Сајам туризма у Београду - "Диван је кићени Срем"

  24. фебруар 2017.

  SlikeСликом преносимо део атмосфере првог дана 39. Међународног сајма туризма у Београду. На штанду "Диван је кићени Срем" представило се осам туристичких организација из региона Срема. Многобројни посетиоци, представници медија и гости уживали су у пријатној атмосфери уз наступ групе "Врело" и дегустацију аутентичне гастрономске понуде овог краја.

  Велико интересовање владало је и за наградну игру која траје сва четири дана сајма на сремском штанду! Извучени су и први срећни добитници неких од награда.
  Позивамо све који то нису учинили да до 26.02.2017. буду наши гости, погледају како Туристичка организација
  Општине Руме, као и остале колеге из других општина представљају своје туристичке потенцијале и производе!
  Дођите да окусите
  Срем!
  Оне најсрећније очекују вредне награде
  , поручују из туристичке организације Општине Рума.

 • Процес ресертификације Општине Рума

  23. фебруар 2017.

  NaledВерификациона комисија НАЛЕД-а одржала је данас, у Градској кући, радни састанак са председником Општине Рума, начелником Општинске управе, шефовима одељења Општинске управе, представницима јавних предузећа и члановима Привредног савета.
  Повод за посету Верификационе комисије НАЛЕД-а је редован процес ресертификације и ово је трећи пут да је локална самоуправа у процедури за обнављање сертификата Општине са повољним пословним окружењем у југоисточној Европи.

  Одељење за локални економски развој, као носилац читавог процеса ресертификације општине, и потврђивања БФЦ СЕЕ стандарда, активно је радило на припремању све неопходне документације како би се потврдила испуњеност свих 12 критеријума и 81 подкритеријум које захтева сертификација НАЛЕД-а. Верификациона посета је само завршни корак у читавом процесу сертификације. На овом процесу се радило читаве претходне године. Посебно треба истаћи да је Општина Рума током 2010.године, и поново 2013.године била укључена у национални НАЛЕД-ов, а касније и у регионални БФЦ СЕЕ процес сертификације градова и општина са повољним пословним окружењем, са веома високом оценом регионалних Верификатора (преко 90%).

  У свом уводном обраћању на данашњем састанку председник Општине Рума Слађан Манчић je рекао да заслуге за инвестициони развој румске општине припадају и НАЛЕД-у.

  "У смислу развоја и инвестиционог просперитета Општине Рума имали смо велику подршку од стране НАЛЕД-а. Ми смо то знали да искористимо и да страним инвеститорима покажемо да у Руми влада повољна инвестициона клима. Отворене су нове фабрике, радна места, људи су се запослили. Тренд отварања нових радних места се наставља и Општина Рума је заиста у пракси потврдила да смо сертификат добили сасвим заслужено и зато сам уверен у ресертификацију", поручио је Манчић.

 • Обично вече са Ланетом Гутовићем у Руми

  23. фебруар 2017.

  Лане ГутовићКултурни центар - четвртак, 2. март 2017. у 20.00 часова
  Цена улазнице - 700 динара

  Продаја улазница на билетарници Културног центра Рума

   

   

 • Јавни позив о условима за остваривање права првенства закупа пољопривредног земљишта у државној својини

  23. фебруар 2017.

  Министарство пољопривреде и заштите животне средине је у складу са одредбама Уредбе о условима, начину и поступку за остваривање права првенства закупа, критеријумима за утврђивање висине закупнине за право првенства закупа, као и документацији која се доставља уз захтев за остваривање права првенства закупа („Службени гласник РС”, број 105/16 од 26. децембра 2016. године) расписало Јавни позив о условима за остваривање права првенства закупа пољопривредног земљишта у државној својини на територији Републике Србије и документацији која се доставља уз захтев за остваривање права првенства закупа.Валидан захтев за остваривање права првенства закупа од стране потенцијалних инвеститора, подразумева Захтев који је предат званично Министарству пољопривреде и заштите животне средине у форми и на начин предвиђен објављеним Јавним позивом.
  Све додатне информације могу се пронаћи на званичном сајту Министарства пољопривреде и заштите животне средине.
   
   
 • Дуално образовање - Сарадња Општине Рума и привредника

  22. фебруар 2017.

  Privredni savetУ фокусу данашње II седнице Привредног савета Општине Рума био је систем дуалног образовања. Представници привреде, локалне самоуправе и Сремске привредне коморе дискутовали су о бенефитима система дуалног образовања, који има за циљ да реши проблем неусклађености понуде и тражње на тржишту рада.

  Председник СО Рума Стеван Ковачевић је истакао да је увођење дуалног образовања неопходно и да покретање привредних активности, што је био примарни циљ локалне самоуправе, мора пратити и дуално образовање.

  "Успели смо као локална самоуправа да у Општину Рума доведемо значајне привредне субјекте који су запослили велики број људи. Међутим, честа је појава да поједине тражене образовне профиле радника не можемо да обезбедимо. Привреда тражи динамичније промене у образовном систему и ми се надамо да ће образовни систем са увођењем дуалног образовања успети да подмири све потребе привреде. Локална самоуправа има велика очекивања од најављеног увођења дуалног образовања", поручио је Ковачевић.

  Презентацију о дуалном образовању одржала је Стана Јевић, самостална стручна сарадница из Сремске привредне коморе, која је том приликом истакла да у региону Срема постоје добре основе за увођење дуалног образовања, те да су поједине компаније попут "Вахали бродоградилишта" у Сремској Митровици и "Боша" у Шимановцима већ повукле конкретне потезе.

 • Филмско вече - Руска голгота

  22. фебруар 2017.

  ПлакатПотресни документарни филм о страдању цара Николаја Другог Романова и царске породице.

  Четвртак 23. фебруар, Велики хол Културног центра Рума, 19.00

  Улаз слободан

  Организатор: Ворки тим Рума и СПЦО Рума - Храм силаска Светог Духа на апостоле

 • Румске одбојкашице убедљиве

  22. фебруар 2017.

  OdbojkaДевојке из румског одбојкашког клуба "Рума" оствариле су протеклог викенда још једну првенствену победу. На свом терену у Спортској хали у Руми, дочекале су екипу женског одбојкашког клуба "Вршац".
  Одбојкашице “Руме” лагано су освојиле три бода у утакмици 15. кола
  "Друге лиге Север", пошто су победиле гостујућу екипу резултатом 3:0. Први сет је окончан резултатом 25:18, други резултатом 25:12, што довољно говори о односу квалитета екипа које су у недељу изашле на паркет румске хале. Румљанке су добиле трећи сет са 25:18.
  Иако у овој утакмици тренер
  Слободан Гајевић није могао да рачуна на капитена, његова екипа је без великог напора надиграла свог противника. У досадашњем току такмичења Румљанке су уписале 12 победа и 3 пораза. Тренутно се са 36 освојених бодова налазе на другом месту на табели.

 • Оглас - Закуп пословног простора

  22. фебруар 2017.

  Општина Рума даје у закуп пословни простор путем јавног надметања. Пријаву послати на адресу ЈКП  "Паркинг и инфраструктура" Рума, ул. 27. октобра 38/2.

  Оглас о јавном надметању је отворен од 23.2.2017. године до 9.3.2017. године.

  Преузмите Оглас

 • Представљење награђеног романа - "Зврј упразно"

  22. фебруар 2017.

  Miroslav JozicГрадска библиотека "Атанасије Стојковић" ће румској читалачкој публици представити победнички роман, књижевног конкурса(из 2015. године) ове установе, "Зврј упразно", аутора Мирослава Јозића.

  О књизи ће поред аутора говорити и чланови жирија књижевног конкурса "Атанасије Стојковић":Тодор Бјелкић и Момир Васиљевић.

  Књижевно вече је заказано за петак 24. фебруар 2017. године, а почетак је у 19 часова.

 • Заједничка промоција Срема на Сајму туризма у Београду

  21. фебруар 2017.

  TurizamПод слоганом „Уживајте на време“ од 23. до 26. фебруара у Београду ће се одржати 39. Међународни сајам туризма, највећа туристичка манифестација у земљи и југоисточној Европи. У шест хала београдског сајма ове године представиће се око 1.100 излагача из 56 земаља, а земља партнер овог пута је Црна Гора.
  Трећу годину за редом, на београдском сајму туризма заједнички ће наступити туристичке организације општина и градова Срема, обједињујући понуду Срема као јединствене туристичке дестинације. Под слоганом „Диван је кићени Срем“ наступиће општине Инђија, Ириг, Пећинци, Рума, Сремски Карловци, Стара Пазова, Шид и град Сремска Митровица.
  Срем ће се представити у хали 4, у оквиру простора Туристичке организације Војводине, на штанду величине око 100м².

 • Едукација ђака о штетности дуванског дима

  21. фебруар 2017.

  PredavanjeБрој пушача међу младима, или боље рећи децом, свакодневно расте. Забрињавајући је податак да се млади све чешће и све раније окрећу овом пороку, па један број њих први пут проба цигарету већ са 10 година. Најскорија истраживањима о употреби цигарета међу младима показала су да бар један од 10 ученика сада пуши цигарете.

  Са циљем подизања свести код младих људи (деце) о негативним последицама дуванског димаХуманитарна организација"АДРА Србија", организује предавањау румским школама из области штетности дуванског дима, превенције и одвикавања од пушења.

  Зоран Мирјанић из ХО "АДРА Србија" одржао је данас у ОШ "Душан Јерковић" предавања ђацима од петог до осмог разреда.

  "Радимо по програму др Петра Боровића. Уз презентацију и разговор са децом покушавамо да представимо причу о пушењу као нешто што је штетно, с тим што одвојимо време и да разговарамо и о стилу живота. Радимо у малим групама како би деца могла што лакше да прате предавања, али и како се не би устручавала да поставе питање", каже Мирјанић.

 • Младе рукометашице избориле пласман на завршни турнир државног првенства - Куглашице сигурне пред полуфинале Купа

  20. фебруар 2017.

  Kuglasice SremaПротеклог викенда у Сомбору је одиграна завршница "Супер Лиге Војводине" за рукометашице рођене 2000. године и млађе. У последња два кола лиге ЖРК "Словен" је савладао екипу "Југовића" из Каћа (21:20) која је заузела треће место и екипу "Лаки" из Црвене (19:18) која је била и прва, јер  је у коначном пласману имала два бода више од "Словена". Дуња Табак из екипе "Словена"је проглашена за најкориснијег играча лиге. Освајањем другог места обезбеђено је учешће на првенству Србије у јуну.

  У 14. колу Супер лиге Србије - за куглашице, екипа ЖКгК "Срем" из Руме је била убедљива. Румљанке су победиле екипу"ЕДБ-а" у Београду резултатом 6:2 и тиме су и стекле благу психолошку предност пред полуфинале Купа Србије, у коме ће снаге одмерити са истом екипом.

 • Филм "Бисер Бојане" вечерас у КЦ-у

  20. фебруар 2017.

  plakatФилм "Бисер Бојане" редитеља Милана Караџића биће приказан вечерас у Културном центру Рума уз присуство глумца Миме Караџић и чланова филмске екипе.

  Пројекције су заказане за 18.00 и 20.00 часова.

   

   

 • Алекса Станишић најбољи пионир Србије у савате боксу - Рума домаћин Балканског првенства 12-14. мај 2017. године

  20. фебруар 2017.

  Dodela priznanjaРедовна годишња скупштина Савате Савеза Србије одржана је јуче у Хотелу "Парк" у Руми, на којој је усвојен извештај о раду и финансијски извештај за 2017. годину, план активности и финансијски план за 2017. годину, основан организациони одбор Балканског првенства за јуниоре и сениоре у саватеу у Руми 12-14. мај 2017. године и изабрани најуспешнији спортисти савеза за 2016. годину.
  За најуспешније спортисте изабрани су:
  - најуспешнија млађа пионирка: Марина Мијин, СК “Макс Феникс” Жабаљ
  - најуспешнији млађи пионир: Војислав Миркоњ, СК „Арена“ Иђош
  - најуспешнија старија пионирка: Миона Вујошевић, КБС „Кикинда“ Кикинда
  - најуспешнији старији пионир: Алекса Станишић, СБК “Рума

 • Оглас - Закуп грађевинског земљишта у сврху постављања монтажних објеката

  20. фебруар 2017.

  Грађевинско земљиште јавне намене даје се у закуп на одређено време путем јавног надметања у сврху постављања привремених монтажних објеката у Железничкој улици у Руми. Писмену пријаву  доставити на адресу Јавног комуналног предузећа "Паркинг и инфраструктура", улица 27. октобра 38/II, до 20.3.2017. године.

  Преузмите Оглас

 • Прва медаља за Александра Теодорчевића

  20. фебруар 2017.

  Ru 09На првенству Војводине у дисциплини фул контакт, које је одржано у суботу у Новом Саду, такмичар Кик бокс клуба "Ру-09" из Руме Александар Теодорчевић је у свом првом такмичарском наступу освојио сребрну медаљу.

  Александар је у полуфиналу победио такмичара Кик бокс клуба "Спарта" из Темерина, а затим је поражен у финалном мечу од знатно искуснијег такмичара "Интернационала" из Зрењанина.
  Истог дана, на свечаној церемонији у Новом Саду, члан Кик бокс клуба из Руме Димитрије Вуковић проглашен је за најуспешнијег јуниора Кик бокс савеза Војводине за 2016. годину.

   

 • Савате савез Србије - Годишња седница Скупштине и додела признања

  17. фебруар 2017.

  У недељу 19. фебруара, у 14 часова, у конференцијској сали Хотела "Парк" у Руми одржаће се редовна годишња седница Скупштине Савате савеза Србије, као и додела признања најуспешнијим спортистима Савеза за 2016. годину.

  На седници ће бити усвојен план организације Балканског првенства за јуниоре и сениоре у саватеу које ће се одржати у Спортском Центру у Руми од 12. до 14. маја 2017. године у организацији Савате бокс клуба "Рума" и Савате савеза Србије.

 • Представа ВОЗ - понедељак 27. фебруар

  17. фебруар 2017.

  ПлакатПонедељак, 27. фебруар у 20.00 часова
  Велика дворана
  Цена улазнице 700 динара

  Звездара театар Београд
  Кормак Макарти

  ВОЗ

  -атеистичко-теистичка драмска игра-

  Режија: Војислав Брајовић
  Играју: Сергеј Трифуновић и Војислав Брајовић

 • Пријава за фестивал Mister Vorky

  17. фебруар 2017.

  ПлакатВорки тим Рума је расписао конкурс за пријем филмова за 4. Међународни фестивал једноминутног филма Mister Vorky, који ће се одржати у Руми од 2. до 4. јуна 2017. године. Пријаву можете преузети на сајту Ворки тима. Рок за слање је 7. мај.

   

   

 • Одлукa о додели средстава из буџета за редовне активности и програме удружења са територије Општине Рума у 2017. gодини

  15. фебруар 2017.

  На основу члана 38. Закона о удружењима („Сл. гласник РС“, број 51/09), члана 15. став 1. тачка 40. Статута општине Рума („Службени лист општина Срема“, број 6/2009, 38/2012 и 28/2014), као и члана 51. Пословника о раду Општинског већа Oпштине Рума („Службени лист општина Срема“, број 35/2009), Општинско веће Oпштине Рума, на седници одржаној дана 14.02.2017. године, донело је:

  Одлуку о додели средстава из буџета за редовне активности и програме удружења са територије Општине Рума у 2017. години

  Конкурси Општине Рума за област културе, спорта и рада удружења.

 • Одлукa o додели средстава из буџета за програме и пројекте из области културе који су од значаја за Општину Рума у 2017. години.

  15. фебруар 2017.

  На основу члана 76.  Закона о култури („Службени гласник РС“, број 72/2009), члана 15. став 1. тачка 19. и 40. Статута општине Рума („Службени лист општина Срема“, број 6/2009, 38/2012 и 28/2014), члана 51. Пословника о раду Општинског већа Општине Рума („Службени лист општина Срема“, број 35/2009) и члана 9. Правилника о начину и поступку остваривања права на доделу средстава из буџета Општине Рума за програме и пројекте из области културе који су од значаја за Општину Рума, бр. 06-112-5/2016-II  од 29.12.2016. године, на седници одржаној 14.02.2017. године, Општинско веће општине Рума је донело:

  Одлуку o додели средстава из буџета за програме и пројекте из области културе који су од значаја за Општину Рума у 2017. години.

  Конкурси Општине Рума за област културе, спорта и рада удружења.

 • У ГЦ "Срем" обележени: Свети Трифун, Дан заљубљених и рођендани

  14. фебруар 2017.

  GC SremДанас је за кориснике Геронтолошког центра „Срем“ приређен изузетно богат програм. Верски обред за дан Светог Трифуна и беседу о овом светитељу је извео свештеник, протојереј у пензији Јован Хаџи Јовичић. Хор уз пратњу Дарка Ђокића на хармоници је извео сплет песама посвећених вину и љубави, рецитатори су приказали најлепше љубавне стихове, а чланови литерарне секције ГЦ "Срем" су говорили своје стихове о љубави.

  Приказан је нови игроказ кориснице Весиљке Николић, „На кибиц-фенстеру седим ја, налакћена“. Овог пута су рођендане прославили корисници рођени у јануару и фебруару, њих 42. Слављеници су добили поклоне, а сви присутни су се послужили тортама које је припремила кухиња Установе, али и породице слављеника.

 • XXI Oпштинско веће - додељена средства за културу, рад удружења и закуп сале спортским клубовима

  14. фебруар 2017.

   Opstinsko veće sednicaЗа редовне активности и програме удружења са територије Општине Рума у 2017. години биће издвојено 8.500.000 милиона динара, док ће локална самоуправа програме и пројекте из области културе финансирати са 7.500.000, динара.

  Веће је на данашњем заседању донело одлуку да се удружењима одобри 8.120.000 динара, док ће остатак средстава у износу од 380.000 динара остати у резерви и утрошиће се накнадно у току године, уколико се за тако нешто укаже потреба.

  Средства су одобрена за 56 удружења са територије Општине Рума, а укупно је 68 удружења поднело пријаву.

  Када је реч о култури од 38 апликаната за њих 28 су одобрена средства и то у износу од 7.245.600 динара, док је остатак од 254.400 динара остављен у резерви, казао је председник Комисије за доделу средстава из области културе Стеван Ковачевић.

  "За пројекте из области културе и рад удружења је издвојено 16 милиона динара. Износ средстава за културу је за око десет одсто виши у односу на претходну годину. Средства која смо одобрили покривају различите културне делатности. Заступљене су многе уметности попут сликарства, књижевности, те позоришта и филмског стваралаштва. Обезбедили смо средства за оне традиционалне манифестације које се одржавају на територији наше Општине, али и за функционисање културно уметничких друштава" нагласио је Ковачевић.

 • XXI Општинско Веће - нова возила за полицију и ЈП "Комуналац"

  14. фебруар 2017.

  Sednica Opštinskog većaОпштина Рума ће Полицијској станици у Руми донирати нови аутомобил Шкода Рапид, чија је куповина обезбеђена из средстава прикупљених од новчаних казни, изречених у саобраћају и уплаћених на рачун Општине Рума у 2016. години, одлучено је на данашњој седници Већа.

  Ово је пети аутомобил за протекле две године које Општина Рума донира Полицијској станици подсетио је председник Општине Рума Слађан Манчић.

  "Након две нове Шкоде Фабије и два половна Пежоа, у сврху унапређења безбедности у саобраћају на путевима на територији Општине Рума, одлучили смо да ПС у Руми поклонимо још једно возило. Такође, ми и на сваки други начин помажемо полицију и друге државне институције у нашем граду. На овој седници Већа је донет је и Закључак о преносу права својине без накнаде на рачунарској опреми у корист ПС Рума. За потребе административне службе смо полицији донирали пет рачунара, седам штампача, два скенера и осталу пратећу опрему", рекао је Манчић.

 • Обавештење - артиљеријско гађање на полигону у Никинцима

  14. фебруар 2017.

  ИлустрацијаЈединица Војне поште 2342-8 Никинци обавештава грађане да ће се извођење артиљеријског опитног гађања изводити 17. и 20. фебруара 2017. године у времену од 9 до 16 часова.

  У току извођења гађања на територији војног полигона Никинци постоји могућност да ће остати неексплодираних пројектила који представљају опасност за лица која им се приближе или их дирају. Војска упозорава становништво да је најстроже забрањено свако прикупљање или дирање нераспрснутих зрна и да су при наиласку на таква зрна, дужни да о томе обавесте органе полиције или најближу команду Војске Србије.

  Свако лице које претрпи материјалну штету потребно је да достави пријаву Војној пошти 2342-8 Никинци, најкасније до 24. фебруара 2017. године. Пријаве поднете после тог рока неће се узимати у обзир.

 • XXI Општинско веће- Извештај о извршењу буџета за 2016. годину и ЛАП запошљавања за 2017. годину

  14. фебруар 2017.

  Sednica VećaУкупно остварени приходи и примања буџета у периоду од 1. јануара до 31. децембра 2016. године износе 1.577.392.321,10 динара, односно 80,40% планираних прихода, док су бруто извршени расходи и издаци у истом временском периоду 1.488.525.143,10 динара, односно 75,85%, саопштено је на данашњој седници Општинског већа.

  Председник Општине Рума Слађан Манчић је констатовао да је буџетска година протекла доста добро, али да је приходна страна могла бити и за око 160 до 200 милиона динара већа, да се реализовао пренос средстава за изградњу пречистача(100 милиона динара) и продаја земљишта у радној зони, до чега ће доћи у врло кратком року.

  Општинско веће Општине Рума усвојило је Локални акциони план запошљавања Општине Рума за 2017. годину(ЛАПЗ). Основни циљеви активне политике запошљавања у 2017. години усмерени су на:

 • Конкурс за суфинансирање пројеката у области јавног информисања

  14. фебруар 2017.

  Начелник Општинске управе Oпштине Рума расписује Јавни позив/Конкурс за суфинансирање пројеката из буџета Општине Рума у области јавног информисања, у циљу информисања јавности о актуелним дешавањима од значаја за живот грађана Oпштине Рума.

  Висина буџетских средстава предвиђених за суфинансирање пројеката по Одлуци о суфинансирању пројеката из буџета Општине Рума ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања у 2017. години, износи 25.000.000 динара.

  Пријаве се подносе у року од 15 дана од дана објављивања Јавног позива.

  Јавни позив

  Образац 1 и 2

 • У винограду Пољопривредне школе обележен Свети Трифун

  14. фебруар 2017.

  RezidbaРезидбом винове лозе данас је у СППШ "Стеван Петровић Бриле" на симболичан начин обележен празник Светог Трифуна, заштитника виноградара, и уједно је озваничен почетак нове виноградарске сезоне.

  Ученици румске Пољопривредне школе у току свог школовања пролазе кроз целокупан процес виноградарске производње, а резидба је један од најважнијих елемената у воћарству и у виноградарству, сматра наставник стручних предмета Александар Мишковић.

  "Након теоријске, наши ђаци сада пролазе кроз практичну обуку. Имамо разне сорте грожђа тако да ученици могу да науче и примењују различите начине резидбе, од кратке резидбе до мешовите и дуге. Уз ученике треће године који орезују винову лозу, ту су и ученици прве и друге године који се уводе у тајне виноградарства, а све са циљем да стечана знања после пренесу у своје винограде", изјавио је Мишковић.

 • Обавештење о радном времену за време државног празника

  14. фебруар 2017.

  Према Закону о државним и другим празницима у Републици Србији, Сретење − Дан државности Србије је државни празник и празнује се 15. и 16. фебруара.

  У дане празника Општинска управа Општине Рума неће радити и први радни дан биће петак 17. фебруар.

   

   

 • Заказана XXI седница Општинског већа

  13. фебруар 2017.

  GRBXXI седница Општинског већа Oпштине Рума ће се одржати у уторак 14.2.2017. године, са почетком у 14 часова, у Градској кући. За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Разматрање Извештаја о извршењу Одлуке о буџету Oпштине Рума за период 01.01до 31.12.2016. године.

  2. Разматрање и усвајање предлога Локалног акционог плана запошљавања Општине Рума за 2017. годину.

  3. Предлог Закључка о преносу права својине без накнаде на возилу у корист ЈП" Комуналац" у Руми.

  4. Предлог Закључка о преносу права својине без накнаде на возилима у корист ПС Рума.

 • Општина Рума доделила студентске стипендије

  13. фебруар 2017.

  StipendijeСвечана додела уговора о стипендирању студената са подручја румске општине одржана је данас у Културном центру Рума. Студентима је уговоре о стипендирању уручила заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић, а ове године право на општинску стипендију остварило је 110 студената.

  Месечни износ стипендије износи 8.400 динара. Стипендија се исплаћује десет месеци.

  Општина Рума је увек гледала да изађе у сусрет најбољим студентима и ученицима и ово један од наших редовних видова помоћи младим људима, казала је Марија Стојчевић.

  "Свим добитницима стипендија честитам и желим успех у даљем школовању и усавршавању. Нека ова стипендија буде један додатни мотив да радите марљиво и вредно, како бисте остварили ваше зацртане циљеве. У Општини Рума ћете увек имати подршку и надам се да ћете се након завршетка школовања вратити у Руму и својим знањима и вештинама помоћи даљи развој наше општине", нагласила је Марија Стојчевић.

 • Одржан пикадо турнир у Руми

  13. фебруар 2017.

  PikadoРума је протеклог викенда по први пут била домаћин једног такмичења под окриљем Пикадо федерације Србије. У Културном центру јуче је одигран четврти мастерс турнир, а учестовало је око 200 играча из преко двадесет клубова.

  Пикадо је млад спорт и на организованом нивоу у Србији се игра тек од 2009. године. У Првој савезној лиги игра осам клубова, док се преосталих 17 клубова такмичи у Другој лиги.

  У Руми је јуче одигран појединачни мастерс турнир у мушкој и женској кункуренцији, а такође су одиграна и два редовна кола Прве и Друге лиге.

  Домаћин такмичења је био Пикадо клуб "Харолд" из Руме, који је у нашем граду основан у априлу прошле године.

  "Велика је част за наш клуб што је добио домаћинство за овако велики турнир. Иначе, наш клуб броји 12 чланова, такмичимо се у Другој савезној лиги. Планирамо у наредне две године да се пласирамо у елитни ранг такмичења. Позивамо све Румљане који желе да се баве овим спортом да дођу на тренинге, који се одржавају у кафеу "Harold Mr Stinking Goat" понедељком, средом и четвртком од 20 часова", изјавио је Дејан Божић председник румског клуба.

 • Додела награда најбољим спортистима Општине Рума

  24. фебруар 2017.

  СпортСвечана додела признања најбољим спортистима и клубовима из Општине Рума за 2016. годину, биће одржана холу КЦ Рума, у суботу 25.02.2017. године, са почетком у 19:00 часова.

  Комисија за избор најбољег спортисте бирала је најбоље спортисте у 2016. години у више категорија. Поред пионира, јуниора, сениора, традиционално биране су и најбоље школе, педагози физичке културе, спортски радници, а биће уручене и специјалне награде, као и награда за допринос у спорту.

  Из Савеза спортова Општине Рума позивају све спортске клубове, спортисте и спортске раднике да присуствују свечаности 25. фебруара.

  Списак награђених

 • РУФ 4

  13. фебруар 2017.

  Културни центар Рума позива румске фотографе да узму учешће у овогодишњој изложби фотографија РУФ 4. Пријем радова је до понедељка, 20. фебруара, сваког радног дана од 7.00 до 15.00 часова сем среде и четвртка (15. и 16. фебруар) када су нерадни дани због државног празника. Сваки уметник може да приложи највише 3 рада формата не мањег од 20x30 cm, а тема је слободна.

   

 • Борба за трофеј у Руми - КМФ "Викинг" уз помоћ навијача до Купа Војводине

  10. фебруар 2017.

  KMF "Викинг" из Руме бориће се сутра за трофеј Купа Војводине у футсалу. Утакмица се игра у Спортском центру "Рума", а ривал ће им бити екипа КМФ "Летећи Холанђанин" из Врбаса.

  Почетак је заказан за 19 часова. Улаз је слободан.

  Румљане очекује тежак меч јер гости из Врбаса наступају у елитном рангу такмичења. КМВ "Викинг" позива Румљане да испуне спортску халу и пруже подршку клубу у настојању да освоји први трофеј Купа Војводине у клупској историји.

 • Светско археолошко благо изложено у Завичајном музеју Рума

  10. фебруар 2017.

  Vincanska kulturaВинчанске фигурине старе између пет и шест хиљада година изложене су од јуче у Завичајном музеју Рума.

  Гостујућа изложба Народног музеја из Смедеревске Паланке "Између костима и орнамената антропоморфне фигурине винчанске културе", омогућила је Румљанима да се ближе упознају са антропоморфним фигуринама са локалитета Селевац и Медведњак, које потичу из средње и касне фазе винчанске културе, односно касног неолита и почетка енеолита(4500. п. н. е. - 3200. п. н. е.).

  Јединствена изложба открива богатство и раскош у уметничкој обради предмета у винчанској култури. Декоративни утисак појачавају и видљиви остаци бојења црвеном, белом и црном бојом.

 • У биоскопу од 9. до 15. фебруара

  9. фебруар 2017.

  BioskopХауард Лавкрафт и залеђено краљевство

  Жанр: анимирани
  Трајање:
  83 минута
  Година производње: 2016
  Земља порекла: Канада
  Језик:
  енглески
  Режија: Sean Patrick O'Reilly
  Након што је посетио свог оца у Аркам саниторијуму, млади Хауард Лавкрафт случајно користи легендарни Некрономикон и отвара портал који води ка чудном замрзнутом свету, са застрашујућим створењима и великим авантурама.

 • Без повећања цене гаса до краја грејне сезоне

  9. фебруар 2017.

  SlikeЦена природног гаса у Општини Рума се неће повећавати и до краја грејне сезоне она ће износити 37,63 динара са ПДВ-ом. Из ЈП "Гас-Рума" подсећају да је цена гаса у Руми ове грејне сезоне за 15,3% нижа у односу на претходну, док је у поређењу са максималном ценом у 2014. години, она нижа за чак 34,5 процената.

  "Србијагас је поручио да неће бити повећања гаса до краја грејне сезоне, тако да ЈП "Гас-Рума"нема ниједног јединог разлога за повећање цене гаса. Чак и уколико би "Србијагас" повећао цену гаса, ми морамо испоштовати законску обавезу да месец дана унапред потрошачима најавимо поскупљење, а с обзиром да је већ фебруар, поуздано можемо рећи да повећања цене гаса неће бити", изјавио је директор ЈП "Гас-Рума" Рада Маравић.

  ЈП "Гас-Рума" је из сопствених средстава омогућило репрограм, тј. одложено плаћање рачуна за период новембар 2016. - март 2017. године, што се, сматра Маравић, показало као изузетно добар потез, који је грађанима омогућио лакше измирење рачуна.

 • Конкурс за суфинансирање пројеката у области јавног информисања

  8. фебруар 2017.

  medijiНачелник Општинске управе Oпштине Рума расписује Јавни позив/Конкурс за суфинансирање пројеката из буџета Општине Рума у области јавног информисања, у циљу информисања јавности о актуелним дешавањима од значаја за живот грађана Oпштине Рума.

  Висина буџетских средстава предвиђених за суфинансирање пројеката по Одлуци о суфинансирању пројеката из буџета Општине Рума ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања у 2017. години, износи 25.000.000 динара.

  Пријаве се подносе у року од 15 дана од дана објављивања Јавног позива.

  Јавни позив

 • Обавештење Одељења за локалне јавне приходе

  8. фебруар 2017.

  УплатницаОдељење за локалне јавне приходе Општинске управе Општине Рума обавештава грађане и правна лица из Општине Рума да аконтација за први квартал по основу обавеза за порез на имовину и накнаде за заштиту и унапређење животне средине за 2017. годину доспева 17. фебруара, те да ће у наредном периоду свим обвезницима на кућну адресу бити достављене уплатнице са укупним стањем дуга по основу пореза на имовину и других локалних јавних прихода.

  Одељење за локалне јавне приходе подсећа да су физичка лица – власници непокретности код којих је дошло до промена власништва над непокретности (оставина, купопродаја, уговор о поклону) или укњижбе непокретности након озакоњења, у обавези да поднесу нове пореске пријаве (образац ППИ-2) у року предвиђеном Законом.

 • Почеле припреме фудбалера "Младости" из Буђановаца, клуб ангажовао шест нових играча

  8. фебруар 2017.

  Mladost BudjanovciФудбалски клуб "Младост" Буђановци започео је протеклог викенда припреме за пролећни део првенства. По веома пријатним временским условима играчи су одрадили први тренинг у недељу 5. фебруара на игралишту ФК "Младост".

  Првом тренингу и прозивци тренера Дејана Ракића присуствовало је двадесет од 28 фудбалера који се тренутно налазе на списку. Тренер је играчима изложио план тренинга који никако неће бити лак, јер клуб жели да избори опстанак и ако је могуће што бољи пласман у Међуопштинској лиги "Срем"(МОЛ "Срем").

  ФК "Младост" је јесењи део првенства завршила на десетом месту. С обзиром на статус "новајлије" и да се клуб у другом делу јесење полусезоне суочавао са повредама играча, у клубу су задовољни оствареним пласманом.

  У току припрема првотимци "Младости" одиграће шест контролних утакмица са екипама из вишег ранга.

 • Попис незаконито изграђених објеката - Одржана едукација нових пописивача

  7. фебруар 2017.

  EdukacijaОдељење за урбанизам и грађење организовало је данас у Културном центру едукацију за лица која ће бити ангажована на попису незаконито изграђених објеката. Општина Рума се одлучила да ангажује додатне пописиваче како би се убрзао процес пописа незаконито изграђених објеката.

  По једна пописна екипа је оформљена за свако насељено место Општине Рума, док ће поједина већа села попут Путинаца, Добринаца и Хрковаца имати по две пописне екипе. Попис у селима креће од среде 8. фебруара 2017. године.

  Општина Рума је до сада пописала негде око 1.700 објеката, а до краја пописа се очекује да та бројка буде знатно већа.

 • Освећен иконостас у Храму Сабора Српских Светитеља

  7. фебруар 2017.

  Osvecenje Његово Преосвештенство Епископ сремски Василије служио је Свету Архијерејску Литургију у недељу, 05. фебруара 2017. године, у Храму Сабора Српских Светитеља у Руми и том приликом осветио је новопостављени иконостас. У Храму препуном народа, Епископу је саслуживао велики број свештенослужитеља из Руме и околине, а за певницом, поред румских богослова и вероучитеља, појао је и дечији црквени хор „Звончићи“, под вођством диригента Александре Гаруновић.

  На крају Литургије, Његово Преосвештенство Епископ сремски Василије уручио је Грамате захвалности заслужним румским привредницима који су помогли изградњу и уређење Храма Сабора Српских Светитеља у Руми.

  Опширније на сајту радија Српски Сион

 • Изложба "Између костима и орнамената антропоморфне фигурине винчанске културе"

  9. фебруар 2017.

  Завичајни музеј Рума приређује вечерас у легату Феђе Соретића археолошку изложбу "Између костима и орнамената антропоморфне фигурине винчанске културе". Ово је гостујућа изложба Народног музеја из Смедеревске Паланке.

  Свечано отварање је заказано за 19 часова.

   

 • Ворки тим - Циклус норвешког кратког филма

  7. фебруар 2017.

  Norveski filmУ сарадњи са БалканКулт Фондацијом Ворки тим ће, током 3 дана, приказати 21 норвешки кратки филм.

  СРЕДА – ЧЕТВРТАК – ПЕТАК, 8 – 9 – 10. ФЕБРУАР, 2017.
  ВЕЛИКИ ХОЛ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА РУМА, 20 часова

  Улаз је бесплатан.

  Више о репертоару на сајту Ворки тима.

   

 • Словеначки амбасадор Гаспарич: Општина Рума атрактивна локација за стране инвестиције

  6. фебруар 2017.

  AmbasadaЊегова екселенција амбасадор Словеније у Србији Владимир Гаспарич посетио је данас Општину Рума. Амбасадор Гаспарич се састао са челним људима Општине Рума, са којима је у Градској кући разговарао о сарадњи у више различитих области.

  "Рума је феноменална дестинација за стране инвеститоре и зато и не чуди велико интересовање великих светских компанија за вашу општину. Ово је моја прва посета Руми, али у наредном периоду ћу овде долазити чешће и верујем да је ово почетак једне добре сарадње, на обострану корист", казао је амбасадор Гаспарич.

  Председник Општине Рума Слађан Манчић је апострофирао добру сарадњу са Републиком Словенијом и пре свега словеначким компанијама које послују на територији општине.

 • Више трансферних средстава за област социјалне заштите

  6. фебруар 2017.

  Mancic, Ivanisevic, SlavujevicПредседник Општине Рума Слађан Манчић одржао је данас, у Градској кући, састанак са државним секретаром Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије Ненадом Иванишевићем.
  На састанку
  се разговарало о развојним потенцијалима румске општине у области социјалне заштите, унапређивању сарадње са ресорним министарством, као и о EaSI програму ЕУ, значајном за запошљавање на локалном нивоу и програму немачке развојне банке KfW.

  "Државни секратар нам је презентовао нове могућности за финансирање програма социјалне заштите у 2017. години. То је за нас веома битна тема, јер локална самоуправа из године у годину се труди да унапреди социјалну заштиту. Захвални смо секретару Иванишевићу и ресорном министарству, јер ће наменска средства у овој години бити за око 15 одсто већа у односу на 2016. годину", изјавио је Манчић.

  Државни секретар Ненад Иванишевић је нагласио да је са председником Манчићем разговарао о новим пројектима за побољшање социјалне инфраструктуре, који Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије реализује уз помоћ Немачке Владе.

 • Обавештење о попису незаконито изграђених објеката

  6. фебруар 2017.

  OzakonjenjeОбавештавају се мештани насељених места Општине Рума да ће овлашћени пописивачи почев од 08. фебруара 2017. године вршити попис незаконито изграђених објеката у свим селима Општине Рума.

  Попис ће се вршити у складу са одредбама Закона о озакоњењу (“Сл. гласник РС” број:96/15) и Програмом пописа незаконито изграђених објеката на територији Општине Рума.

  Предмет пописа биће искључиво објекти за које није поднет захтев за легализацију у складу са раније важећим законима.

  Моле се мештани да приликом пописа сарађују са пописивачима из разлога што попис представља основ за озакоњење бесправно изграђених објеката и представља јавни интерес Републике Србије.

 • Заједничким снагама до већег броја туриста у Срему

  3. фебруар 2017.

  Mirjana VujasinovicРегион Срема ће и на овогодишњем Сајму туризма изаћи са заједничком туристичком понудом, договорено је на данашњем састанку сремских туристичких организација у Руми.

  Осам туристичких организација из Срема ће наступити на заједничком штанду, што ће допринети да регион Срема буде видљивији на овогодишњем Сајму туризма, сматра директорица Туристичке организације Општине Рума Мирјана Вујасиновић.

  "Удружени можемо много лакше да се изборимо за место на туристичкој мапи Србије и то је уједно и боља полазна основа да на тржишту остваримо боље резултате. Саме сремске општине понаособ су мале туристичке дестинације, међутим, удружени заиста имамо много тога да понудимо туристима, како домаћим, тако и страним", истакла је Мирјана Вујасиновић.

  Уз познату крилатицу "Диван је кићени Срем" план је да штанд Срема буде уређен као једно етно сремачко двориште.

 • Обавештење ЈП "Водовод"

  3. фебруара 2017.

  VodovodЗбог цурења воде на једном хидранту у Змај Јовиној улици потрошачи у тој и околним румским улицама имају овог јутра слабији притисак воде.

  Екипе ЈП "Водовод" су на терену и раде на санацији квара, па се ускоро очекује нормално водоснабдевање.

   

   

 • Заједничка туристичка промоција Срема на Сајму туризма

  1. фебруар 2017.

  SremСастанак туристичких организација Срема у вези са даљим договорима око заједничког наступа на предстојећем Сајму туризма у Београду одржаће се сутра у Руми.

  Идеја је да све туристичке организације из Срема наступе на заједничком штанду и промовишу регион Срема, што је и била пракса неколико задњих година.

  Састанак ће се одржати у Градској кући, са почетком у 11:00 часова.

 • Рефундација ПДВ-а за куповину хране и опреме за бебе

  2. фебруар 2017.

  ПДВПраво на повраћај пореза на додату вредност за куповину хране и опреме за бебе сада се може остварити за износ до 75.029 динара, саопштила је Пореска управа.
  Одлуком Пореске управе измењени су лимити који се односе на нето приход и укупну имовину родитеља и старатеља. По садашњим прописима родитељи у години која претходи години у којој се подноси захтев за рефундацију ПДВ мора да има остварен приход мањи од 1.028.970,29 динара. Други услов је да је укупна вредност имовине родитеља на коју се плаћа порез мања од 25.081.150,62 динара.
  У првој години старости бебе, купац хране и опреме може да оствари рефундацију ПДВ-а највише у износу од 42.873,76 динара, а од навршене прве до друге године старости бебе, на износ од 32.155,32 динара. Дакле, укупан износ који се може остварити по основу рефундације ПДВ за куповину хране и опреме за бебе износи 75.029,08 динара.
  Рок за подношење захтева за рефундацију ПДВ-а за куповину хране и опреме за бебе је од 1. до 17. фебруара 2017, а захтеви за рефундацију ПДВ-а се подносе надлежној организационој јединици Пореске управе према месту пребивалишта подносиоца захтева.

 • Књижевно вече у Градској библиотеци

  2. фебруар 2017.

  knjigaУ Градској библиотеци "Атанасије Стојковић" вечерас ће говорити књижевник и новинар Ђорђе Рандељ.

  Том приликом биће представљена његова књига "Патријарх Павле - Светац којег смо познавали".

  Почетак књижевне вечери је заказан за 19 часова.

   

 • Подељен огрев грађанима румског насеља "Вашариште"

  1. фебруар 2017.

  podela briketaЦентар за социјални рад приводи крају акцију снабдевања огревом социјано најугроженијих становника Општине Рума.

  Брикети за огрев подељени су данас и у румском, неусловном насељу "Вашариште", где је 3.600 килограма огрева поделило 40 породица.

  Према речима директора Центра за социјални рад Слободана Красића на територији румске општине огревом ће укупно бити снабдевено око 500 социјално угрожених породица.

 • Обавештење Одељења за локалне јавне приходе

  1. фебруар 2017.

  Одељење за локалне јавне приходе Општинске управе општине Рума обавештава грађане и правна лица из општине Рума да аконтација за први квартал по основу обавеза за порез на имовину и накнаде за заштиту и унапређење животне средине за 2017. годину доспева 17. фебруара, те да ће у наредном периоду свим обвезницима на кућну адресу бити достављене уплатнице са укупним стањем дуга по основу пореза на имовину и других локалних јавних прихода.

  Одељење за локалне јавне приходе подсећа да су физичка лица – власници непокретности код којих је дошло до промена власништва над непокретности (оставина, купопродаја, уговор о поклону) или укњижбе непокретности након озакоњења, у обавези да поднесу нове пореске пријаве (образац ППИ-2) у року предвиђеном Законом.

  Овим путем обавештавамо грађане и да ће благовременим измиривањем обавеза по основу локалних јавних прихода избећи плаћање камате и покретање поступка принудне наплате. Неблаговремено плаћање пореских обавеза представља прекршај за који су предвиђене новчане казне у минималном износу од 5.000 динара.

 • Додела студентских стипендија - 13. фебруар

  10. фебруар 2017.

  StudentiСвечана додела Уговора о стипендирању студената са територије Општине Рума биће уприличена у понедељак, 13. фебруара, у Великом холу Културног центра Рума.  Почетак је заказан за 12 часова.

  Општина Рума позива све студенте и њихове родитеље да присуствују свечаности.

   

 • Конкурс за доделу средстава црквама и верским заједницама

  1. фебруар 2017.

  Расписује се јавни позив за доделу средстава из буџета Општине Рума за 2017. годину за програме и активности традиционалних цркава и верских заједница које делују на територији Општине Рума.

  Рок за подношење пријава је од 1.2.2017. године до 16.2.2017. године.

   

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001