Филтер
 • Конкурс за пројекте из области спорта

  28. децембар 2017.

  SportКомисија за доделу средстава за програме и пројекте из области спорта расписује Конкурс за пријаву пројеката у области спорта који ће се суфинансирати из буџета Општине Рума у 2018. години.

  Пријаву на конкурс, са свом потребном документацијом, доставити у затвореној коверти до 12. јануара 2018. године, до 15 часова.

  Текст конкурса, Правилник о начину остваривања права на доделу средстава из буџета општине Рума и обрасце за конкурисање можете преузети на нашем сајту, тачније на страници Конкурси за пројекте.

   

 • Конкурс за Румски ликовни салон

  5. децембар 2017.

  Културни центар "Брана Црнчевић" расписује конкурс за Румски ликовни салон.

  Право учествовања имају сви уметници који доставе своје радове (до два рада највише) у просторије Културног центра, Вељка Дугошевића 102 Рума, најкасније до 22. децембра 2017. године. Пријем радова је сваког радног дана од 8 до 15 часов. Сви ликовни медији могу да буду заступљени (слика, скулптура, графика, цртеж, дигитална графика, фотографија, видео, инсталација, стрип, костим...).

  Контакт особа је Ненад Вукелић: 069/715 772.

  Отварање Румског ликовног салона је у петак, 29. децембра у 19.00 часова.

 • Решење о додели студентских стипендија за академску 2017/2018. годину

  28. децембар 2017.

  Додељује се укупно 108 студентских стипендија за академску 2017/2018 годину студенатима од прве до последње године основних академских студија првог степена и студија другог степена (мастер).

  Висина стипендије износи 8.400,00 динара месечно и исплаћује се у трајању од десет месеци.

  Решење

 • Конкурс за доделу средстава за редовне активности и програме удружења

  27. децембар 2017.

  UduzenjaКомисија за доделу средстава за програме удружења на територији Општине Рума расписала је почетком јануара Конкурс за доделу средстава из буџета Општине Рума намењених за редовне активности и програме удружења са територије Општине Рума у 2018. години.

  Пријаве на конкурс се подносе Комисији од 28. децембра 2017. године до 18. јануара 2018. године, на посебном обрасцу, који је саставни део конкурсне документације.

  Конкурс се расписује за области:

  - људска права и развој цивилног друштва;

  - социјално-хуманитарне активности;

  - екологија, заштита животне средине и здравља грађана;

 • Новогодишњи коктел - Успеси обележили 2017. годину, велика очекивања и у наредној

  29. децембар 2017.

  Koktel Nova godinaГодина прожета успесима ближи се крају.

  -Убрзани развој Општине Рума је обележио 2017. годину, али са истим еланом, ентузијазмом и још већим стремљенима очекујемо наредну 2018. годину, у којој ће сигурно наша општина напредовати у свим аспектима, рекао је председник Општине Рума Слађан Манчић, на традиционалном новогодишњем коктелу, који је одржан у Градској кући.

  У друштву покрајинских званичника, сарадника из Општинске управе, представника јавних предузећа и установа, привредника који послују у румској општини, представника медијских кућа, те чланова Већа и одборника локалног парламента, председник Манчић је истакао да је поносан на велики искорак који је Општина Рума направила у 2017. години, али и да је тренд развоја настављен четврту годину заредом.

  Председник Манчић је такође свим грађанима Општине Рума пожелео срећну Нову 2018. годину, уз жеље да предстојеће празнике прославе у кругу својих породица и пријатеља, у миру, здрављу, срећи и благостању.

 • Новогодишња честитка председника Скупштине општине Рума

  29. децембар 2017.

  {vsig}ngsk2018{/vsig}

 • Новогодишња честитка председника Општине Рума

  29. децембар 2017.

  {vsig}cestitka2018{/vsig}

 • Обавештење о радном времену за време државног празника

  29. децембар 2017.

  Nova godinaОпштинска управа Општине Рума неће радити у понедељак 1. јануара и у уторак 2. јануара 2018. године.

  Према Закону о државним и другим празницима у Србији, Нова година је државни празник и празнује се 1. и 2. јануара.
  Општинска управа ће данас 29. децембра радити скраћено до 12 часова.

  Током новогодишњих празника Дом здравља "Рума" неће радити 1. и 2. јануара.
  Радиће дежурне службе по следећем распореду:

  • - Дежурна служба за одрасле од 07.00 до 19.00
  • - Дежурна служба за децу и омладину од 07.00 до 19.00
  • - Дежурна стоматолошка служба од 07.00 до 19.00
  • - Дежурна апотека је Апотека „Рума“ у центру и радиће од 7.30 до 19.30
  • - Служба хитне помоћи ради од 00.00 до 24.00.

  ЈП "Комуналац" у Руми обавештава кориснике својих услуга да неће одвозити смеће 1. и 2. јануара из оних градских улица и села која су по распореду за те дане. Смеће ће бити одвежено у првом наредном термину.

  Градска пијаца у Руми неће радити 1. јануара 2018. године, и на дан Божића 7. јануара 2018. године.

  На гробљима у Руми сахране се неће обављати 2. јануара 2018.

  ЈП "Паркинг и инфраструктура" у дане празника 1. и 2. јануара неће наплаћивати паркинг у Руми.

 • 19. Румски ликовни салон

  28. децембар 2017.

  ПлакатПетак 29. децембар, 19.00 часова
  Велики хол Културног центра
  Улаз слободан

  За крај године, како традиција већ налаже, Културни центар "Брана Црнчевић" организује још један Румски ликовни салон, 19-и по реду. Примљено је преко 70 ликовних радова од 43 аутора који су конкурисали, а селектор Милијана Јуца Јовановић, историчарка уметности, је за учешће на овогодишњем салону дала предност следећим учесницима:

 • Модернизација румског биоскопа

  27. децембар 2017.

  KC RumaНа Јавном конкурсу финансирања и суфинансирања пројеката у кинематографији за 2017. годину у категорији Преддигитализација и дигитализација биоскопа, од стране Филмског центра Србије, Културни центар "Брана Црнчевић" у Руми је добио новчана средстава у износу од 1.200.000 динара.

  Средства су намењена за преддигитализацију биоскопа односно за куповину новог пројекционог платна и допуну постојеће технолошке опреме.

   

 • Изложба "Амбари и котобање-народно градитељство"

  27. децембар 2017.

  У четвртак, 28. децембра, као последња активност за текућу годину, у Завичајном музеју Рума биће отворена изложба "Амбари и котобање-народно градитељство". Основни циљ изложбе је представљање традиционалних архитектонских објеката, у овом случају, економских зграда, амбара и котобања, у Руми и њеној околини, а и указивање на девастацију и нестајање објеката народног градитељства. Отварање изложбе је у 19.30, у сали легата Феђе Соретића, а гостоваће Вокални гимназијски састав, са диригентом Маријом Ратанчћ. Улаз је слободан.

 • Промоција публикације Милорада Стокина

  27. децембар 2017.

  плакатУ организацији Градске библиотеке "Атанасије Стојковић" и ОМШ "Теодор Тоша Андријевић" у четвртак 28. децембра у читаоници Градске библиотеке биће представљена књига Милорада Стокина Међународно такмичење соло певача "Никола Цвејић" у Руми. Почетак промоције је у 17.00 часова.

   

   

 • Промоција хаику песништва у Срему

  27. децембар 2017.

  Haiku Poezija SremaПанорама сремског хаику песништва на почетку XXI века приређена у књизи "Свитац на прагу", биће представљена румским читаоцима у четвртак 28. децембра у Средњој техничкој школи "Миленко Брзак Уча".

  Књигу "Свитац на прагу" приредио је познати румски писац и хаику песник Јаника Печи, а унутар корица наћи ће се стихови 43 писца хаику поезије из Срема.

  Почетак представљања књиге је заказан за 19 часова, а сви љубитељи писане речи и хаику поезије су добродошли. О књизи ће говорити књижевник и новинар Тодор Бјелкић и приређивач књиге сремског хаику песништва Јаника Печи.

  Након поетске вечери одржаће се и састанак Књижевне заједнице "Фрушка гора", која окупља писце са територије Руме и осталих места са подручја Срема.

 • "Визура" - "Железничар" Лајковац /четвртак 19 часова

  27. децембар 2017.

  Ruma.rsРеванш меч полуфинала Купа Србије, у коме ОК "Визура" Рума дочекује "Железничар" из Лајковца, на програму је у четвртак 28. децембра у Спортском центру "Рума".

  Утакмица почиње у 19 часова, а подршка са трибина је "Визури" више него потребна, јер су популарне "Ајкулице" у првом мечу претрпеле пораз резултатом 3:2.

  У случају да противници имају по једну победу, финалисту одређује бољи сет количник из одиграних утакмица, односно бољи поен количник из сваке утакмице појединачно, уколико је сет количник исти.

 • Отворена изложба радова 45. ликовне колоније "Борковац"

  27. децембар 2017.

  Славко ЖивановићСиноћ је у Завичајном музеју Рума отворена изложба радова са 45. ликовне колоније „Борковац“.

  На овогодишњој колонији учествовало је осам аутора који лични артистички исказ дефинишу кроз стилску и медијску форму сликарско-вајарских техника насталих током деценија прве половине прошлог века: реди-меид (ready made), асамблаж (asammblage), колаж.

  Једногласном одлуком жирија у саставу: мр Вања Јовановић, сликар-конзерватор, Љиљана Војводић, вајар и Драгомир Јанковић, историчар уметности-музејски саветник, плакета са ликом Миливоја Николајевића додељена је мр Славку Живановићу, академском вајару из Београда.

  Жири је заиста имао тежак задатак, јер су уметници створили врло озбиљна естетски дорађена уметничка дела, од ствари које су наизглед потпуно безначајне, рекао је Драгомир Јанковић, музејски саветник.

 • Конкурс за доделу средстава за програме и пројекте из области културе

  27. децембар 2017.

  imageКомисија за доделу средставa за програме и пројекте из области културе расписала je конкурс за доделу средстава из буџета Општине Рума, у 2018. години, за програме и пројекте из области културе који су од значаја за Општину Рума.

  Конкурс је отворен од 28. децембра 2017. године до 27. јануара 2018. године.

  Конкурс се расписује за области:

  -књижевност (стваралаштво, преводилаштво);

  -музика (стваралаштво, продукција, интерпретација);

 • Одржана XLVI седница Општинског већа

  26. децембар 2017.

  OpstinskoТрадиционално пред крај сваке године Веће доноси Правилник о додели средстава из буџета Општине Рума за програме и пројекте удружења са територије на наше општине, као и Правилник о додели средстава из буџета Општине Рума за програме и пројекте из области спорта који су од значаја за нашу општину.

  Такође, усвојена су и Решења о именовањима Комисија које ће одлучивати о додели средстава удружењима и спортским клубовима.

  Разматране су и жалбе на Решења Комисије за избор корисника помоћи у грађевинском материјалу породицама избеглица на територији Општине Рума.

 • Асфалтирање улице Никола Тесла у Руми

  26. децембар 2017.

  {vsig}nikoletesleulica2017{/vsig}

  Локална самоуправа наставља са санацијом путне инфраструктуре на територији Општине Рума.

  Вожња по рупама, џомбама и улегнућима биле су свакодневица за све становнике улице Никола Тесла у Руми и све оне који су пролазили кроз део улице који је простире између Виноградске и Лењинове. Северни део улице Николе Тесле имао је можда и најоштећенију путну инфраструктуру у целом граду.

  Сада захваљујући средствима из буџета Општине Рума почела је асфалтирање најкритичнијег дела улице, дужине нешто преко 400 метара. Председник Општине Рума Слађан Манчић обишао је данас радове на асфалтирању ове улице.

  "Реконструкцију улице Николе Тесле најавили смо пре десетак дана. Ја мислим да ће асфалтирање ових 400 метара улице која је широка 6 метара бити завршено у току данашњег дана. Остаје да се сутра ураде банкине и мислим да ће ова улица добити много бољи изглед, квалитенију путну инфраструктуру, али и да ће бити безбеднија за све учеснике у саобраћају. За ове радове је издвојено 3,5 милиона динара из буџета Општине Рума", изјавио је Манчић и напоменуо да ће Општина Рума на прави начин искористити лепо време у децембру.

 • Новогодишњи концерт АНИП „Бранко Радичевић“

  26. децембар 2017.

  У четвртак 28. децембра са почетком у 19 часова, у Великој сали Културног центра „Брана Црнчевић“ Рума одржаће се Новогодишњи концерт Извођачког састава Ансамбла народних игара и песама „Бранко Радичевић“ из Руме.

  Као што је традиција на крају календарске године АНИП је припремио интересантан програм са новим кореографијама, песмама и музиком. Концерти су прилика да се сумира и покаже оно што су чланови Извођачког састава припремали у претходној сезони. Гости концерта биће КУД „Вук Караџић“ из Темерина.

 • Одбојкашице ЖОК "Рума" јесење шампионке

  26. децембар 2017.

  ZOK RumaМладе  одбојкашице  "Руме" направиле су велики искорак у односу на претходне сезоне и заслужено су, на крају јесењег дела шампионата, прве на табели "Друге лиге - Север".

  У  последњој  утакмици  прве полусезоне  Румљанке  су сјајном  игром,  савладале  екипу  "ЕЛАН волеја"  из  Србобрана  резултатом  3:0 (25:22, 25:23, 25:18).

  Приказаном игром, залагањем и срчаношћу одушевиле су домаћу  публику  у  Спортском  центру "Рума" и најавили високе домете у пролећном делу првенства.

  Ово је румским одбојкашицама била осма победа у низу, а једини пораз су претрпеле још у трећем колу.

 • XLVI седница Општинског већа

  26. децембар 2017.

  XLVI седница Општинског већа општине Рума ће се одржати 26.12.2017. године са почетком у 13.00 часова у Градској кући у Руми. За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Предлог Правилника о унутрашњој организацији и систематизацији радних места у дневном боравки за децу, младе и одрасле са сметњама у развоју

  2. Предлог Правилника о начину и поступку оставаривања права на доделу средстава из буџета општине Рума за програме и пројекте из области спорта који су од значаја за општину Рума

  3. Предлог Решења о именовању Комисије за доделу средстава из буџета општине Рума за програме и пројекте из области спорта који су од значаја за општину Рума

  4. Предлог Решења о именовању Комисије за доделу средстава из буџета општине Рума за редовене активности и програме удружења са територије Општине Рума за 2018. годину

  5. Разматрање жалби на Решења Комисије за избор корисника помоћи у грађевинском материјалу породицама избеглица на територији општине Рума

  6. Текућа питања.

 • Асфалтирање улице Владимира Назора у Путинцима

  25. децембар 2017.

  Branko MandicПовољни временски услови омогућили су у децембру асфалтирање неколико улица у Општини Рума. Као што је и најављено прошле седмице, механизација је овог пута ангажована у Путинцима, где се асфалтира улица Владимира Назора. Реч је о завршетку уређења улице на које се чекало десет година каже председник Савета МЗ Путинци Бранко Мандић.

  "Сто метара асфалта у овој улици је урађено пре десет година и након тога се стало са радовима. Општина Рума је сада донела одлуку да се цела улица уреди и данас су почели радови на асфалтирању преосталих 212 метара. За ове радове из општинског буџета је издвојено 1,1 милион динара", рекао је Мандић и додао да МЗ Путинци има значајне планове за 2018. годину.

  "У 2018. години ће бити реализован пројекат пешачко-бициклистичке између Путинаца и Жарковца. Локална самоуправе је обезбедила преко 20 милиона динара за ту намену и радови ће почети чим стигне дозвола ЈП "Путева Србије" рекао је Мандић.

  Најзначајнији пројекат за Путинце у наредној години биће свакако изградња вртића, а корист ће свакако имати и малишани из околних Доњих Петроваца и Жарковца.

 • Пакетићи за децу из Дневног центра

  25. децембар 2017.

   

  {vsig}dnevnicentarpaketici2017{/vsig}

  Општина Рума је новогодишњим пакетићима и ове године прво обрадовала кориснике Дневног центра за децу и младе са сметњама у развоју. Новогодишње пакетиће је поделио председник Општине Рума Слађан Манчић у друштву шефа Одељења за друштвене делатности Светислава Дамјанчука и директора Центра за социјални рад Слободана Красића.

  Председник Манчић је деци у Дневном центру пожелео лепе и срећне новогодишње и божићне празнике, а они су му узвратили честиткама, али и пригодном приребном коју су извели за ову прилику.

  "Сву децу из наше општине гледамо на исти начин и трудимо се да им свима обезбедимо исте услове. Овде сам се заиста уверио у широки спектар талената који имају деца и млади у овом Дневном центру. Мени је част што су нас дочекали на овај начин, са приредбом, игром, песмом, рецитацијом... Сам сусрет са децом је био емотиван, али и испуњен позитивном атмосфером и срећом. Драго ми је што је у Дневном центру весело, што су деца задовољна, а сигуран сам и њихови родитељи. Још једном свима бих пожелео срећне празнике", рекао је Манчић.

 • ЈП "Гас - Рума" - пример одговорног пословања

  25. децембар 2017.

  Rada MaravicЈавно предузеће "Гас - Рума" је у 2017. години премашило све планове и пословне циљеве. У 2017. години ЈП "Гас - Рума" дистрибуирало је ка потрошачима 18.412.000 кубика гаса, што је за 1,96% више него што је планирано, а чак 10,12% више него 2016. године. Директор ЈП "Гас - Рума" Рада Маравић посебно је задовољан што у 2017. години није било ниједног ребаланса, што је јасан показатељ да је румски дистрибутер гаса брижљиво планирао трошкове и прилагодио се реалним околностима.

  "Врло смо задовољни са постигнутим резултатом у овој пословној години. Нето добит у овој години је планирана на 13.734.000 динара, а процене указују да ће највероватније бити остварена у износу од 18.624.000 динара, што је 35% више од планираног, а готово 150% више од претходне године. Рећи ћу и да је наша продавница остварила 68% већи промет у 2017. години него лане и опет 10% више него у плану", каже Маравић.

  Први човек ЈП "Гас-Рума" очекује наставак тренда раста потрошње гаса и још боље пословне резултате у наредним годинама, пре свега, захваљујући индустријском развоју Општине Рума и чињеници да сви новоотворени производни погони као енергент користе управо гас. Ако узмемо у обзир чињеницу и да су готово сви нови погони у фази проширења, и те како разлога за оптимизам има.

  "Све више људи и домаћинстава се окреће гасу као енергенту и то нас веома радује. Међутим, пресудни значај за наше пословање има и индустријски развој Руме. Председник Општине Рума Слађан Манчић је често причао о томе, поред тога што запошљавају људе, нове фабрике у нашој општини користе и услуге свих јавних предузећа. Тренд раста испоруке гаса је неминован. Ми себе апсолутно видимо у тој причи, спремни смо да одговоримо на све ове захтеве о проширењу производних погона и да свим инвеститорима обезбедимо и дистрибуирамо енергент. На тај начин ми повећавамо профит нашег предузећа, а управо 70% тог "колача" уплаћујемо у буџет оснивача тј. Општини Рума", истакао је Маравић и додао да је у тренутку када је биран за директора у свом четворогодишњем програму рада изнео, прилично амбициозан, пораст физичке потрошње, те да је сада јасно да су се ти планови и реалност поклoпили.

 • Изложба радова са 45. ликовне колоније "Борковац"

  25. децембар 2017.

  ШарићЗавичајни музеј Рума,у уторак 26. децембра 2017. године, у 18 часова, у сали легата Миливоја Николајевића приређује приређује отварање изложбе радова са 45. ликовне колоније "Борковац". На изложби ће свечано бити уручена плакета са ликом Миливоја Николајевића једном од најуспешнијих учесника. Четрдесет пета ликовна колонија "Борковац", једна од најстаријих - традиционалних манифестација овог типа, ове године окупила је осам познатих српских уметника који лични артистички израз дефинишу кроз стилску и медијску форму сликарско-вајарских техника насталих током деценија прве половине прошлог века: реди меид (ready made), асамблаж (asammblage), колаж.

 • Гимназијалке друге на Републичком такмичењу у рукомету

  23. децембар 2017.

  RukometПоред стечног знања ученици Гимназије "Стеван Пузић" у Руми су успешни и на спортском плану. Овог пута истакле су се ученице. У петак, 15. децембра, у Лесковцу, после два дана такмичења у рукомету, румске гимназијалке су постале вицепрвакиње Србије. Финалну утакмицу су изгубиле од девојака из Лебана, резултатом 20:17, и тиме освојиле друго место на Републичком такмичењу. Честитамо на овом великом успеху.

   

 • Божићна честитка председника Општине Рума

  23. децембар 2017.

  image freeУпућујем најсрдачније честитке свим грађанима Општине Рума који предстојећи Божић прослављају по грегоријанском календару. Нека прослава Божића, у духу обичаја и верске традиције, у домове унесе радост, љубав и мир, ојача пријатељство, толеранцију и јединство међу људима.

  Председник Oпштине Рума Слађан Манчић

   

 • Божићна честитка председника СО Рума

  23. децембар 2017.

  free imageСвим грађанима Oпштине Рума који Божић славе по грегоријанском календару, од срца честитам предстојећи празник. Желим да Божић - симбол мира, толеранције и разумевања међу људима прославите у срећи, здрављу и благостању, у кругу својих породица и пријатеља. Нека Вам  празнични дани испуне домове топлином, хармонијом и радошћу.

  Председник СО Рума Стеван Ковачевић

 • Отворена "Божићна улица"

  22. децембар 2017.

  {vsig}bozulica2017{/vsig}

  У организацији Туристичке организације Општине Рума, а под покривитељством Општине Рума данас је на Градском тргу свечано отворена седма по реду „Божићна улица“, манифестација која повезује католички и православни Божић.

  „Последњи програм ће бити 6. јануара, када ће на Градском тргу бити обележено православно Бадње вече. У данашњем програму учествовали су малишани из Полетарца, Креативни погон из Новог Сада и хор „Лицидерско срце“ Александре Падров. Свих наредних дана програм ће бити богат, посвећен најмлађим суграђанима, бројне представе, анимације, радионице и обележиће се верски празници Материце и Оци“, рекла је Мирјана Јешић из Туристичке организације.

  Манифестацију је отворила Марија Стојчевић, заменица председника Општине Рума.

  Програм манифестације

 • Садња дрвећа за зеленији град

  22. децембар 2017.

  Dragan PanicЈавно предузеће "Комуналац" из Руме спровело је нову акцију озелењавања града.

  Зелене површине чине важан део било које урбане целине, а осим евидентне естетске улоге, ту је и она суштинска – да прочишћавају ваздух и штите животну средину.

  Око 140 нових садница распоређено је на неколико локација у граду, а в.д. директор ЈП "Комуналац" Драган Панић истиче да је посао озелењавања града и те како важан, посебно у време убрзаног урбанистичког развоја.

  "Свако дрво за нас је у данашње време веома драгоцено и са еколошког и са естетског становишта. Дрвеће смо посадили на укупно седам локација у граду. Реч је пре свега о локацијама где је дрвеће оштећено у невремену 17. септрембра ове године, али и о местима у граду где нам недостају зелене површине. Једна трећина стабала је засађена на гробљу "Баруновац", на местима где је гробље проширено, а није било засађеног дрвећа. Цео посао смо финансирали из уговора о реконструкцији и одржавању зелених површина који имамо са Општином Румом и наравно сличну акцију спремамо и у наредној години", изјавио је Панић.

 • Радионица "Празнична декорација"

  22. децембар 2017.

  Ученици Средње стручне школе "Бранко Радичевић" у Руми учествовали су у радионици "Празнична декорација".

  Радионица је осмишљена као место где ће се реализовати израда празничне декорације која би се поставила у холу школе, а касније послужила као сценографије у дечијој представи „Новогодишња емисија“ и за сличне потребе у будућности. Битан аспект ове радионице је употреба рециклажног материјала од којих се може направити занимљива декорација. Материјали који су коришћени су стиропор за паковање рачунара, новине  и старе књиге, рестлови матријала, канап, картон од амбалаже итд. 

   У реализацији су учествовали ученици одељења 2Мо под надзором разредног старешине Данијеле Драгојевић и наставника Жељка Радића. У неким активностима су помогли и ученици 2У и 1Мо.

 • "Партиципативно буџетирање" - Авантура парк у "Коцкици" нова атракција предшколске установе "Полетарац"

  21. децембар 2017.

  Dragana Stojsic i Dragan KosanovicУПВО "Полетарац" и објекат "Коцкица" од данас су богатији за "Авантура парк", јединствени играчки полигон који развија моторичке способности деце. Овакав Авантура парк румски малишани су до сада могли да искусе само ако их родитељи одведу у неки од највећих градова наше земље, а за коришћење Авантура парка је свакако било потребно издвојити и пристојан новац.

  Сада захваљујући свим грађанима наше општине који су се укључили у пројекат "Партиципативно буџетирање" овај вид забаве је доступан свим румским малишанима.

  Авантура парк се састоји од осам стаза које захтевају различите нивое спретности авантуриста, а деца ће на себи носити заштитну опрему, тако да се безбедност ниједног тренутка неће доводити у питање.

  Oprema za decuУз педагошки приступ васпитачи "Полетарца" и наставници физичког ће деци помоћи да упознају парк и савладају препреке.

  Директорица УПВО "Полетрац" Драгана Стојшић каже да ће Авантура парк бити доступан свој деци која похађају вртиће, али да је у плану да га касније користе и млађи школарци.

  "Ово је јединствен парк у нашој средини и намењен је деци од 4 до 10 година. Препреке су прилагођене деци тог узраста, иако изгледају, можда, мало захтевно, оне заправо мотивишу децу да развијају спретност и разне способности као што је истрајност, упорност и све остале психо-физичке карактеристике које су важне за развој детета. Авантура парк ће сигурно бити главна атракција на пролеће у нашој установи и захваљујући пројекту "Партиципативно буџетирање" ми сада имамо нешто чиме мало која предшколска установа може да се похвали", казала је директорица Драгана Стојшић.

  За ову намену Општина Рума је издвојила око 1.400.000 динара. Авантура парк у "Коцкици" је четврти од пет пројеката у оквиру овогодишњег циклуса пројекта "Партиципативно буџетирање". Чим се стекну процедурални услови биће реализован и пети пројекат чиме се затвара круг пројеката за 2017. годину, каже координатор тима за "Партиципативно буџетирање" Драган Косановић.

 • "Божићна улица" у Руми

  21. децембар 2017.

  Bozicna ulicaТур­ис­тичка орга­ни­зација Опш­тине Рума и ове године орга­низује „Божићну улицу“, ман­и­фестацију која сво­јим дату­мом одржа­вања повезује католички и православни Божић.

  У наредне две седмице на Град­ском тргу предвиђена су бројна занимљива дешавања. Свечано отварање манифестације је сутра у 12:30 часова на Градском тргу, а том приликом биће уприличен и новогодишњи мини карневал.

  Из ТОО Рума се надају да ће шарено­лики садржаји “Божићне улице”, као и претходних година, поново привући велики број посети­лаца. Наравно, про­грам који ће се одви­јати у овом пери­оду намењен је најмлађим становницима наше општине. Покровитељ ман­и­фестације је Општина Рума.

  Програм манифестације

 • Оглас - Закуп пољопривредног земљишта у државној својини

  21. децембар 2017.

  Расписује се оглас за јавну лицитацију у првом кругу за давање у закуп и на коришћење пољопривредног земљишта у државној својини у општини Рума.

  Рок за подношење документације за пријављивање је до 12 сати, дана 9.1.2018. године.

  Оглас

  Формулар за пријављивање

 • Румска Скупштина донела одлуку: Од 1. јануара бесплатни вртићи за сву децу

  20. децембар 2017.

  Predsednik Sladjan MančićРумска локална самоуправа ће од наредне године сносити све трошкове боравка деце у вртићима, потврђено је на данашњој седници Скупштине Општине Рума. Ова несвакидашња Одлука наишла је на опште одобравање јавности, али и одборника позиције и опозиције у локалном парламенту.

  Председник Општине Рума Слађан Манчић је казао да овај пионирски подухват румске локалне самоуправе није инициран жељом да се у нечему буде први у Србији, већ да се грађанима изађе у сусрет и омогуће што бољи услови за живот.

  "Нити смо проверавали да ли смо први у Србији који ће ову Одлуку спровести, нити нас то занима. Такође, ова Одлука није мотивисана било каквим прикупљањем поена у преизборној кампањи, јер сви знамо да смо у првој половини мандата и да избори нису ни на видику. Стабилан буџет и економски развој нашег града, који више нико не може да оспори, су нам омогућили да донесемо једну овакву Одлуку која ће сигурно значити грађанима. Неко ће рећи да 3.000 динара на месечном нивоу није много, међутим, када имате двоје деце и када један месец не платите вртић, у наредном месецу сте већ у проблему и треба измирити дуговање. Поносни смо на Одлуку која је данас донета и она је најбољи показатељ односа који ова локална самоуправа има према грађанима", изјавио је Манчић.

  Општина Рума је до сада финансирала 80% трошка боравка деце у вртићу, а сада ће издвојити додатних 40 милиона динара буџетских средстава којим ће се обезбедити финансирање целокупног трошка, тако да ће сва деца бесплатно похађати вртић.

  Први човек русмке општине истиче и да ће у наредној години бити решен и проблем листе чекања, захваљујући пројекту изградње II фазе вртића "Коцкица".

 • Одржана XV седница СО Рума - Отвара се велики број нових радних места, буџет за наредну годину задржао и развојну и социјалну компоненту

  21. децембар 2017.

  Sednica SO RumaИз године у годину Општина Рума се полако приближава зацртаном циљу од две милијарде динара у општинском буџету. Постоје реални изгледи да би се та цифра могла достићи већ у наредној години, а одборници СО Рума су на јучерашњој седници усвојили Одлуку о буџету Општине Рума за 2018. годину који је пројектован на 2.086.419.797,32 динара. Председник Општине Рума Слађан Манчић је за скупштинском говорницом рекао да је буџет реално планиран на основу анализе овогодишњег пуњења буџета.

  "Уверен сам да ћемо бити на граници две милијарде у наредној години. На то нам указују сви релевантни параметри. Морам истаћи да интересовање инвеститора за нашу општину не јењава, а постојећи инвеститори су готово сви покренули проширење производних погона. У фабрици меморијске пене "HealthCare Europe" је положен камен темељац за нови објекат који ће се простирати на 10.000 квадратних метара и где ће радити нових 300 радника. На пролеће компанија "Албон", која има рекао бих најкоректније плате, почиње изградњу нове фабрике и ангажоваће нових 250 запослених. Гумара завршава свој погон за произдводњу гума за бициклове, ту је у плану запошљавање 200 људи. "Хачинсон" увелико ради на проширењу. Крајем децембра или почетком јануара отворићемо фабрику "La linea verde" у Добринцима. Та компанија ће до 31. децембра ове године запослити 41 радника, а у наредној години још 109 људи", нагласио је Манчић.

  Први човек румске локалне самоуправе је рекао и да је општина продала осам парцела домаћим и страним компанијама и да ће сви они на пролеће кренути у градњу својих фабрика.

 • Конкурс за диригента Српског певачког друштва у Руми

  19. децембар 2017.

  SPDСрпско певачко друштво у Руми је расписало конкурс за диригента.

  Конкурс је отворен до понедељка, 25. децембра 2017. године, до 12 часова.

  Пријаве можете слати на мејл:dusha.ratkovic@yahoo.com

   

   

 • Још 10 дана за предају радова Хуманитарном фонду Јасмина Милошевић

  19. децембар 2017.

  ImageПоштовани ученици основних и средњих школа Општине Рума Хуманитарни фонд Јасмина Милошевић Вас подсећа да за 10 дана истиче рок за предају литерарних радова.

  Радове као и свих претходних година можете предати преко Ваших наставника или поштом или директно на адресу: Главна 89 Рума (Алфасофт продавница). И ове године, као и протеклих осам, Фонд ће изабрати најбоље радове и наградити најуспешније на Светосавској свечаности у јануару 2018. године.
  Конкурс за 2017-ту годину са условима учешћа и наградама је објављенна Вашим школским таблама, а можете га погледати и на сајту Хуманитарног фонда: www.jaca.rs

 • Награда "Атанасије Стојковић" роману ''Тајне Сокиног огледала''

  19. децембар 2017.

  BibliotekaНаграду "Атанасије Стојковић" за први необјављени роман ове године добила је Косана Марков из Ветерника, за рукопис романа "Тајне Сокиног огледала".

  Косани је јуче, на пригодној свечаности, у Градској библиотеци "Атанасије Стојковић" уручена награда.

  Председник књижевног жирија Момир Васиљевић рекао је за Косанин роман да је он аутентично дело, прожето емоцијама и заправо права породична сага, јединствена у нашој књижевности и потпуно на трагу онога што се назива "књижевна ангажованост у борби против породичног насиља".

 • ЖОК "Рума" најозбиљнији кандидат за пласман у виши ранг

  19. децембар 2017.

  RumaРумске  одбојкашице  су још једном заблистале и овај  пут у  пуном  сјају. ЖОК "Рума" је у мечу 10. кола "Друге лиге север", савладао екипу"Макса"  из  Шида  резултатом  3:0 (25:12,25:14,25:15).

  После  ове  утакмице  Румљанке  су  избиле  на  прво  место  на  табели са  26  бодова  и  са  амбицијом  да  то  место  задрже  и  до  краја  првенства. Румљанке су до сада у 10 мечева чак 9 пута победиле, а иза њих су на табели екипе из Футога, Новог Сада, Сомбора и Бачке Паланке.

 • Асфалтирање улица у Никинцима и Краљевцима

  18. децембар 2017.

  {vsig}nikincikraljevci{/vsig}

  Општина Рума доследно наставља политику равномерног развоја градских и сеоских месних заједница. У склопу унапређења путне инфраструктуре на неколико места у Општини Рума изводе се радовима на асфалтирању улица које су окарактерисане као приоритетне од стране месних заједница.

  Председник Општине Рума Слађан Манчић обишао је данас, заједно са председником СО Рума Стеваном Ковачевић, радове на асфалтирању дела Сремске улице у Никинцима. Асфалтира се део улице у дужини од 770 метара, који никада није имао асфалт, иако су поједине куће ту изграђене и пре 50 година.

  "Користимо још увек повољне временске услове за извођење радова на уређењу улица у нашој општини. Данас у Никинцима приводимо крају асфалтирање Сремске улице. Густина насељености није велика, изграђено је неких десетак кућа, међутим, ми смо то већ много пута рекли и доказали да је намера Општине Рума да свака улица буде уређења како треба, да ниједно дете до школе не иде по блату. Упоредо са радовима у Никинцима, у Краљевцима је асфалтиран пут ка фудбалском игралишту и сеоском гробљу" изјавио је председник Манчић.

  Општина Рума је за те радове издвојила близу 7 милиона динара буџетских средстава, али ту неће бити крај радовима на уређењу путне инфраструктуре у овој години. Ако дозволе временски услови уследиће радови у улици Николе Тесле у Руми, а у плану су и одређени радови у Витојевцима и асфалтирање једне улице у Путинцима.

 • Одржана XLIV Општинског већа

  18. децембар 2017.

  Opstinsko većeОпштинско веће је одборило молбу диригента ХКПД "Матија Губец" Јосипа Јурце за новчану помоћ за издавање књиге - партитура за велики тамбурашки оркестар.

  У књизи се налазе и ауторове песме о Руми, а на седници се могло чути да књига таквог формата још није издата у Војводини. Јурци су одобрена средства у износу од 80.000 динара.

  Већници су на данашњем заседању одбацили два амандмана одборника Бориса Шикића.

 • Полугодишњи концерт Музичке школе

  18. децембар 2018.

  OMSОсновна музичка школа "Теодор -Тоша Андрејевић" у Руми организује традиционални Полугодишњи концерт ученика.

  Концерт ће се одржати у среду, 20. децембра у 17 часова, у холу Културног центра Рума.

  Ученици ОМШ "Теодор -Тоша Андрејевић" нижу успехе на готово свим великим такмичењима у нашој земљи и ова је сјајна прилика да се румска публика увери у њихов раскошан таленат.

  Улаз је слободан.

 • Нова победа "Визуре"

  18. децембар 2017.

  VizuraЈош једном победом на свом паркету ОК "Визура" Рума учврстио је лидерску позицију на табели "Суперлиге".

  Протеклог викенда је савладана екипа "Спартака" из Суботице и то резултатом 3:1 (25:17, 29:31, 25:23, 25:14).

  Најбоље у победничкој екипи су биле Сара Лозо са 21 и Катарина Лазовић са поеном мање.

  Куглашице "Срема" оствариле су успех на првенству Војводине за тандеме (парови).

 • Уређење центра Хртковаца

  15. децембар 2017.

  Tomislav ŠimićОвих дана се склапају последње коцкице мозаика пројекта Општине Рума "Партиципативно буџетирање" за 2017. годину.

  Радови на реализацији пројекта "Уређење центра села у Хртковцима (I фаза)", који је један од пројеката који је уврштен у буџет за 2017. годину, су почели јуче.

  Вредност радова износи 3 милиона динара са ПДВ-ом, а поред уређења строгог центра, изводе се радови на уређењу паркинг простора и простора испред сеоске Поште, каже председник МЗ Хртковци Томислав Шимић.

  Hrtkovci"Захваљујући овим радовима уредићемо центар села како и доликује једном великом селу попут Хртковаца. Више неће бити блата, а људи ће имати и уређен паркинг. Захвалио бих се Општини Рума и председнику Слађану Манчићу који су, кроз пројекат "Партиципативно буџетирање", омогућили грађанима да се сами изјасне шта је то најпотребније урадити у свакој месној заједници. Мештани Хртковаца, али и других места у нашој општини дали су подршку овом пројекту и ми смо због тога веома срећни. Такође, "Партиципативним буџетирањем" дата је једнака шанса и сеоским и градским пројектима, што је веома битно за равномеран развој наше општине", рекао је Шимић.

 • OK "Визура" Рума - "Спартак" Суботица - субота 19 часова

  15. децембар 2017.

  VizuraНакон спектакла у Лиги шампиона одбојкашице "Визуре" у суботу, 16. децембра, играју нови меч у Руми.

  У госте "Визури" долази екипа "Спартака" из Суботице, а утакмица се игра од 19 часова. Актуелни српски шампион у одбојци позива Румљане да у што већем броју дођу на утакмицу и оправдају епитет најверније публике у "Суперлиги" .

   

 • Вредна донација Општине Рума јавном предузећу "Комуналац"

  15. децембар 2017.

  PrimopredajaОпштина Рума је још једном показала какав однос има према јавним предузећима чији је оснивач. Поред тога што редовно и на време у потпуности измирује све своје обавезе према јавним предузећима и установама, честе су и донације које имају за циљ унапређење пословања.

  Тако је данас у ЈП "Комуналац" извршена примопредаја нових контејнера чију набавку је финансирала Општина Рума. "Комуналац" је добио 72 контејнера, а за ту намену издвојено је 2,4 милиона динара из општинског буџета. Ово је још један вид помоћи овом јавном предузећу како би унапредило своје услуге, овог пута је у домену одлагања смећа, казао је председник Општине Рума Слађан Манчић.

  Panic i Mancic"Комуналац ће побољшати своје услуге према грађанима у домену одлагања смећа, али ово је значајна ствар и за наш град. Уколико се буду користили на прави начин ови контејнери ће допринети да одлагање смећа буде контролисано, али ће и транспорт смећа бити лакши, јер их аутосмећар лако подиже и истовара", изјавио је Манчић.

  Реч је о модернијим контејнерима који имају другачији систем отварања, те се сада уместо руком поклопац отвара на притиском ноге на полугу која се налази при дну контејнера. Такав начин отварања је и са хигијенске стране унапредио одлагање смећа у Руми.

  Директор ЈП "Комуналац" Драган Панић се захвалио Општини Рума и председнику Манчићу на вредној донацији.

 • Ревија ритмичке гимнастике

  14. децембар 2017.

  {vsig}ritgim{/vsig}

  У организацији Савеза за школски спорт Војводине у новосадској основној школи "Прва војвођанска бригада", 13. децембра, одржана је III "Ревија ритмичке гимнастике". Учествовало је око 160 девојчица из целе Војводине. На овом такмичењу учествовале су девојчице ОШ "Душан Јерковић" из Руме, које су водиле и спремиле за такмичење наставнице Љиљана Орловић и Светлана Мишљановић.

 • Усвојена Одлука о општем кућном реду у стамбеним и стамбено-пословним зградама

  14. децембар 2017.

  Tanja DrobacОпштинско веће је на јучерашњој седници усвојило Одлуку о општем кућном реду у стамбеним и стамбено-пословним зградама на територији Општине Рума и то је прва одлука која је донета, а да је везана за Закон о становању и одржавању зграда. Ова одлука је прва у низу одлука којом се регулише кућни ред, а ниједна стамбена или стамбено-пословна зграда не може утврдити другачији кућни ред, који је у супротности са правилима кућног реда који прописује локална самоуправа.

  Шефица Одељења за урбанизам и грађење Тања Дробац каже да је у последњих неколико дана локална самоуправа бележи интезивирану пријаву свих заинтересованих заједница да се региструју, јер је 12. децембра био рок за регистрацију. До сада је упућено око 20 пријава и Општина Рума апелује да се што већи број стамбених јединица пријављује како не би дошли у ситуацију да локална самоуправа буде принуђена да поставља принудног управника.

  "Све до сада регистроване стамбене заједнице, изузев једне, су именовале управника из редова станара. По нашем сазнању једна стамбена заједница је именовала професионалног управника из Општине Стара Пазова. У Општини Рума још увек није ниједно лице лиценцирано и положило предвиђени испит за професионалног управника. У складу са законом о надлежности инспекцијских служби обилазиће се стамбене заједнице и доносити решења која им налажу да у року од 30 дана образују стамбене заједнице и по истеку тог рока ће локална самоуправа постављати принудне управнике свим зградама где нису образоване стамбене заједнице", рекла је Тања Дробац.

 • XLIV седница Општинског већа - Усвојен буџет за 2018. годину

  14. децембар 2017.

  Sednica VećaНа XLIV седници Општинског већа усвојена је Одлука о буџету Општине Рума за 2018. годину. Буџет је пројектован на 2.086.419.797,32 динара и то: 1.992.548.100,02 динара буџетских средства и 93.871.697,30 динара из осталих прихода буџетских корисника.

  Председник Општине Рума Слађан Манчић је рекао да је пројекција буџета рађена на основу овогодишњег буџета, као и да је реч о реалном буџету који је задржао и развојну и социјалну компоненту.

  "Нама су у току тендери који ће се пренети у наредну годину и ту су планирани радови вредни готово 200, 300 милиона динара. Ту мислим и на пречистач отпадних вода, асфалтирање улица у Буђановцима, расвету на "Румској петљи". Ако томе додамо и планирану реконструкцију Главне улице у 2018. години, могућност изградње и доградње појединих објеката и све оне радове које смо планирали у месним заједницама, све то гарантује да ће Општина Рума и наредне године бити једно велико градилиште", рекао је Манчић.

  Он је истакао и да ниједна социјална категорија неће бити занемарена, те да су социјална давања остала као и на нивоу у 2017. години.

 • Већи број парова ће имати могућност за вантелесну оплодњу о трошку Општине Рума

  14. децембар 2017.

  Sladjan MancicОпштина Рума наставља са унапређењем донетих мера за подстицај рађања. Јуче је на седници Већа XLIV донета Одлуке о изменама и допунама Одлуке о условима и начину остваривања права на накнаду трошкова за вантелесну оплодњу, којом ће бити проширен обухват жена које ће имати право на вантелесну оплодњу. И првобитна Одлука је наишла на добар пријем јавности, јер је у Србији старосна граница за жене подигнута са 40 на 42 године, а Рума нуди могућност свим женама, које испуне једноставне критеријуме, да остваре право на још један покушај вантелесне оплодње до ненавршене 44 године.

  Ипак, румска локална самоуправа је нашла простора за побољшање Одлуке и јучерашњим Изменама и допунама Одлуке је укинуто ограничење да право на накнаду трошкова имају жене које нису рађале или су родиле једно дете, јер је ово ограничење у супротности са популационим карактером ове Одлуке. Ако је циљ доношења Одлуке повећање наталитета, свеједно је да ли је рођено дете прво, друго, треће... по реду рођења. Заправо, код жена које су већ рађале постоје веће шансе за успех вантелесне оплодње.

  "Покушавамо да дамо свој допринос у борби за већи наталитет, јер је то наш национални, а не само локални проблем. Претходном Одлуком смо финансирали само један покушај (четврти) вантелесне оплодње о трошку локалне самоуправе, сада смо омогућили паровима да се у случају неуспешног третмана могу јавити и у наредним годинама и поново покушати вантелесну оплодњу о трошку Општине Рума. Средства за ову Одлуку су обезбеђења у буџету за 2018. годину, а издвајаћемо 220.000 динара по вантелесној оплодњи. Надамо се сви да ће што више парова добити потомство и то ће бити највећа сатисфакција и бенефит за нашу општину", изјавио је председник Општине Рума Слађан Манчић.

 • Заказана XV седница Скупштине општине Рума

  14. децембар 2017.

  XV седница Скупштине општине Рума ће се одржати 20. децембра 2017. године са почетком у 10.00 часова, у конференцијској сали Културног центра Рума. За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Разрешење Секретара Скупштине Општине Рума

  2. Постављење новог Секретара Скупштине Општине Рума

  3. Предлог Одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету Општине Рума за 2017. годину

  4. Предлог Одлуке о буџету Општине Рума за 2018. годину

  5. Предлог Кадровског плана Општинске управе и Општинског правобранилаштва Општине Рума

  6. Предлог Закључка о давању сагласности на Одлуку Надзорног одбора о усвајању Програма пословања ЈП " Водовод" Рума за 2018. годину

  7. Предлог Закључка о давању сагласности на Одлуку Надзорног одбора о усвајању Програма пословања ЈП " Стамбено" Рума за 2018. годину

  8. Предлог Закључка о давању сагласности на Одлуку Управног одбора о усвајању Годишњег Плана рада УПВО "Полетарац" за радну 2017/2018. годину

  9. Предлог Закључка о усвајању захтева Надзорног одбора за давање сагласности на Одлуку о измени и допуни ценовника Службе пијаце и вашара ЈП "Комуналац" у Руми

  10. Предлог Закључка о давању сагласности на Одлуку Надзорног одбора о усвајању Годишњег програма пословања ЈП " Комуналац" у Руми за 2018. годину

 • Од јануара у Руми вртићи бесплатни за сву децу

  13. децембар 2017.

  Predsednik MančićОпштина Рума је на данашњој седници Већа започела пионирски подухват који има за циљ обезбеђивање бесплатног вртића за сву децу из наше општине. Једногласно је усвојена Одлука о бесплатном боравку деце у Установи за предшколско васпитање и образовање "Полетарац" у Руми , по којој ће целокупно финансирање боравка деце у вртићу сносити Општина Рума.

  Након што ова Одлука наредне недеље прође кроз скупштинску процедуру Општина Рума ће постати можда и једина локална самоуправа у Србији у којој ће сва деца имати бесплатан боравак у вртићу.

  Подсетимо, до сада су родитељи за прво и друго дете плаћали по 3.000 динара, а и та цена је била једна од најнижих у Србији и није мењана годинама. Ипак, председник Општине Рума Слађан Манчић сматра да локална самоуправа има потенцијала да омогући свој деци бесплатан боравак у вртићу, што ће умногоме растеретити кућне буџете родитеља.

  "Не ради се о никаквој политичкој кампањи или предизборној причи, једноставно Општина Рума је финансијски значајно ојачала, у протеклих пар година смо стабилизовали буџет и сада су се стекли услови да омогућимо бесплатан вртић деци. Родитељима са нижим примањима, поготово ако имају двоје деце у вртићу, ова Одлука ће много значити, али сигуран сам и свим осталим. Понашамо се крајне друштвено одговорно и имамо вољу да помогнемо нашим грађанима. Ово је сигурно из више аспеката, јер узимамо у обзир и проблем наталитета, значајна Одлука за нашу општину", изјавио је председник Манчић.

  Први човек румске општине је казао да ова Одлука обухвата преко 1.000 деце, те да су њом јасно дефинисане обавезе УПВО "Полетарац", а да се подразумева и контролисање броја деце који похађа предшколску установу и трошење средстава. Изградња друге фазе вртића "Коцкица", планирана за 2018. годину, избрисала би листе чекања и омогућила места за све румске малишане.

 • Годишњи концерт "Српског певачког друштва у Руми"

  13. децембар 2017.

  "Српско певачко друштво у Руми" обележиће 155 година постојања у петак 15. децембра у холу Културног центра "Брана Црнчевић". Почетак концерта је у 19.00 часова, а улаз је слободан.

   

   

 • Јавни позив за хуманитарну помоћ у виду пакета с храном

  13. децембар 2017.

  Повереништво за избеглице и миграције општине Рума расписује Јавни позив за хуманитарну помоћ у виду пакета с храном за лица која се још увек налазе у статусу избеглог или интерно расељеног лица. Јавни позив ће трајати од 14.12.2017. године до 20.12.2017. године

  Захтев за доделу помоћи преузима се у Одељењу за друштвене делатности Општине Рума, у Повереништву за избеглице и миграције,  у Месним канцеларијама или се може преузети на сајту општине Рума.

  Јавни позив

  Захтев

 • Спортски семинар у Руми

  15. децембар 2017.

  SportСпортски савез Општине Рума у сарадњи са Удружењем спорт за све „Мост“, данас у конференцијској сали Културног центра, у 17.00 часова, организује семинар о актуелним спортским темама.

  Предавачи ће бити проф. др Вишња Ђорђић редовна професорица Факултета за спорт и физичку културу која ће говорити на тему„Како задржати децу у спорту“ и проф. др Марко Стојановић, вандредни професор Факултета за спорт и физизичко васпитање и кондициони тренер сениорске фудбалске репрезентације са темом „Глутеална активација, шта, како, колико?

  Поред наведених тема, предавачи ће се дотаћи и још многих тема везаних за децу у спорту.

  У суботу, 16. децембра у 11.00 часова, одржаће се и семинар о антидопингу који одржава АДАС у сарадњи са Савате савезом Србије.

  Позивамо све клубове, а нарочито тренере млађих категорија, и све заинтересоване да присуствују овим предавањима.

 • Пораз у коме је „Визура“ много тога добила

  12. децембар 2017.

  {vsig}ligasamvizura{/vsig}

  „Ајкулице“ су у првом колу групе Ц пред више од 2.000 гледалаца у Руми изгубиле од пољске екипе „Хемик“ Полице са 3:0 (25:17, 25:21, 25:14).

  „Ајкулице“ су изгубиле утакмицу, али су добиле много више. Добиле су подршку Румљана који су до последњег места испунили румску халу. У спектакуларној атмосфери, пресудило је искуство прекаљене пољске екипе, која у свом саставу има репрезентативке Србије, САД-а, Бугарске и Пољске. Управо је квалитет наших златних репрезентативки Стефане Вељковић и Бианке Буше донео превагу у вечерашњем мечу. Упркос чињеници да нису узеле сет, далеко од тога да су младе играчице румске „Визуре“ разочарале. Напротив, показале су раскошан таленат на којима ће се сигурно темељити будући велики успеси на евро сцени. Победа је постигнута након меча када су играчице „Визуре“ делиле девојчицама у публици бројне аутограме, са њима се сликале и дружиле. Нема сумње да је долазак српског шампиона у Руму пун погодак и за клуб и за град.

  Капитен ОК „Визура“ Рума Слађана Ерић се након меча захвалила румској  публици на сјајној подршци.

 • Одржана XXVI седница Социјално - економског савета

  12. децембар 2017.

  SESОпштина Рума наставља са промоцијом социјалног дијалога и продубљивањем односа на релацији локална самоуправа - послодавци - синдикати. Данас је у Градској кући одржана нова седница Социјално - економског савета (СЕС), а на дневном реду нашле су се тачке везане за буџет Општине Рума.

  СЕС је дао позитивно мишљење на Нацрт Одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету Општине Рума за 2017. годину. Трећим ребалансом приходна страна је пројектована на нешто преко једну милијаду и 852 милиона динара.

  Члановима СЕС-а представљена је и пројекција буџета за 2018. годину, пo којој приходна страна износи нешто преко две милијарде и 86 милиона динара. На седници се могло чути и да се у новој 2018. години очекује већи приход по основу пореза на зараде, а захваљујући легализацији нелегално изграђених објеката проширена је и пореска база, те се и ту очекују додатни приходи. Такође, представљени су у велики пројекти за наредну годину, попут реконструкције Главне улице у Руми, а било је речи и о пионирским подухватима које ће Општина Рума радити прва у Србији, о чему ће бити више информација већ након сутрашње седнице Већа.

 • Заказана XLIV седница Општинског већа

  12. децембар 2017.

  XLIV седница Општинског већа Општине Рума ће се одражати 13.12.2017. године са почетком у 11.00 часова у Градској кући. За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Нацрт Одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету Општине Рума за 2017. годину

  2. Нацрт Одлуке о буџету Општине Рума за 2018. годину

  3. Предлог Правилника о изменама и допунама Правилника о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у Општинској управи Општине Рума и Општинском правобранилаштву Општине Рума

  4. Нацрт Кадровског плана Општинске управе и Општинског правобранилаштва Општине Рума

  5. Правилник о начину и поступку остваривања права на доделу средстава из буџета Општине Рума за програме и пројекте из области културе који су од значаја за Општину Рума

  6. Предлог Решења о разрешењу и именовању чланова Комисије за доделу средстава из буџета Општине Рума за програме и пројекте из области културе који су од значаја за Општину Рума

  7. Разматрање Програма пословања ЈП " Водовод" Рума за 2018. годину

  8. Разматрање Програма пословања ЈП " Стамбено" Рума за 2018. годину

  9. Разматрање Годишњег Плана рада УПВО "Полетарац" за радну 2017/2018. годину

  10. Разматрање захтева Надзорног одбора за давање сагласности на Одлуку о измени и допуни ценовника Службе пијаце и вашара ЈП "Комуналац" у Руми

 • Зимске службе спремне за погоршање временских прилика

  12. децембар 2017.

  ŠtabШтаб за ванредне ситуације Општине Рума усвојио је данас, на 3. редовној седници, Закључак у коме се констатује да су све надлежне службе и релевантни субјекти спремни за рад и деловање у зимским условима.

  На седници се могло чути да је механизација зимских служби исправна и спремна за евентуалне интервенције, а да залиха соли има довољно. Из ЈП "Комуналац" су поручили да на лагеру имају око 100 тона соли, али и да већ од 1. јануара постоји могућност за набавку нових количина, уколико за то буде потребе, што наравно зависи пре свега од временских услова.

  Залиха енергената има довољно за наредних месец дана, али ће  ЈП "Стамбено" у наредних десетак дана набавити и нове количине мазута. Стање гасне мреже ЈП "Гас - Рума" је беспрекорно и такође неће бити проблема у испоруци природног гаса.

 • Шампионке Србије верују у три бода против "Хемика"

  12. децембар 2017.

  VizuraАктуелне шампионке Србије вечерас, са почетком од 18 часова, у Спортском центру у Руми, у оквиру првог кола ЦЕВ Лиге шампиона, дочекују актуелног првака Пољске, "Хемик" Полице.

  За пољску екипу наступају две бивше играчице "Визуре", Бианка Буша и Слађана Мирковић као и најбољи блокер са последњег Европског првенства Стефана Вељковић.
  Тим поводом одржана је конференција за новинаре на којој су
  говорили Зоран Радојичић председник клуба, Дејан Десница први тренер екипе и Слађана Ерић капитен јкулица".
  Сви у табору "Визуре" верују да ће екипа, ношена подршком са трибина, победом кренути надметање у елитном европском такмичењу.

  CEV"Прижељкујемо победу вечерас. Сачували смо екипу, само једну измену имамо у саставу у односу на прошлу годину. Искуснији смо и зрелији него лане. Ја сада могу слободно да кажем да је "Визура" скуп младих репрезентативки Србије, предвођена нашим капитеном Слађаном Ерић. И то је та златна генерација 1997. годиште, играчице које су јуниорске првакиње Европе из Естоније. Сада те играчице озбиљно куцају на врата сениорске репрезентације наше земље. Позвао бих све које воле одбојку да данас дођу у румску спортку халу и дају подршку играчицама и помогну им да остваре победу", изјавио је председник клуба Зоран Радојичић.

  Капитен екипе Слађана Ерић поручује да ће играчице оставити срце на терену.

  "Ја знам да ове девојчице живе за овакве утакмице, као и ја, иако имам 34 године. Играти Лигу шампиона је сан сваког спортисте. Знам да ћемо оставити срце на терену, да ћемо се борити за сваки поен, јер је сваки поен важан. Публика ће бити наш седми играч и не видим разлог зашто вечерас не бисмо победили", казала је Слађана Ерић.

 • Посни дан у "Бранковој" школи

  11. децембар 2017.

  Brankova skolaУченици ССШ „Бранко Радичевић“ још једном су демонстрирали своје кулинарско знање и умеће.

  Ђаци који се школују за куваре и угоститеље, традиционално сваке године у првој половини децембра припремају за своје другаре и професоре посну трпезу.

  Као и увек још једном је на делу показано да трпеза и у време поста може бити шарена, разноврсна и примамљива, а да на њој нема меса, јаја или млека.

 • Оптимизам у "Визури" пред сутрашњи деби у Лиги шампиона

  11. децембар 2017.

  Plakat VizuraУ последњој провери, пред овосезонски деби у Лиги шампиона, одбојкашице "Визуре" победиле су" Партизан" резултатом 3:0 (25:19, 25:17, 25:16) и тако задржале прво место у "Суперлиги".
  У "Визури" су најефикасније биле Слађана Ерић и Сара Лозо које су забележиле по 15 поена, док је Катарина Лазовић имала поен мање.

  ОК "Визура" Рума још једном позива навијаче да у уторак, 12. децембра, испуне румску халу и уживају у квалитетној одбојкашкој представи две врхунске екипе, какве су српски и пољски шампион.

 • Четврта година заредом у лиги најбољих

  10. децембар 2017.

  {vsig}koktel2017{/vsig}

  Одбојакшки клуб Визура Рума четврту годину заредом учествоваће у ЦЕВ Лиги шампиона а то је био и повод да управа актуелног шампиона Србије организује синоћ коктел како би на најлепши начин почела нову европску авантуру.

  На коктелу представљен је тим који ће наступати у овом елитном клупском такмичењу а присутнима су се обратили Зоран Радојичић председник клуба, Дејан Десница први тренер екипе и Слађана Ерић капитен Визуре.

  У овогодишњем издању Лиге шампиона Визура ће наступати у Ц групи у којој су још Кемик Полице из Пољске, Марица Пловдив из Бугарске и Динамо Казањ из Русије.

  Први меч Визура ће одиграти у уторак, 12 . децембра у Спортском центру у Руми а противник ће јој бити пољски Кемик Полице за који наступају две бивше играчице Визуре, Бианка Буша и Слађана Мирковић као и најбољи блокер са последњег Европског првенства Сефана Вељковић.

  Меч је на програму од 18 часова.

 • Проходни путни правци у Општини Рума

  9. децембар 2017.

  <Sneg RumaСви путеви у Општини Рума су проходни обавештавају надлежне зимске службе.

  Снег који је данас почео да пада није се задржао на коловозу, а дежурне службе ће, у случају нових падавина, кренути са интервенцијама. 

  Из Штаба за ванредне ситуације упутили су апел на све учеснике у саобраћају да прилагоде брзину кретања возила условима на путу.

 • Почетак сарадње Руме и кинеског града Нантонга

  8. децембар 2017.

  {vsig}kinaurumi{/vsig}

  Привредно политичка делегација вишемилионског кинеског града Нантонга (Покрајина Ђангсу, НР Кина) посетила је данас Општину Рума. Делегацију предвођену замеником председника општине Нантонг Маом Сјаопингом, у Градској кући у Руми, угостио је председник Општине Рума Слађан Манчић са својим сарадницима.

  Поред представника Општине Рума састанку су присуствовали републички и покрајински званичници, представници покрајинског секретаријата за привреду и туризам, Савета за сарадњу са Русијом и Кином, као и представници Асоцијације кинеских привредника Србије и Војводине.

  Први човек румске локалне самоуправе Слађан Манчић је рекао да Општина Рума жели да да свој допринос наставку унапређења економских односа двеју држава, тако да је централна тема данашњег састанка било остваривање шире сарадње у будућности.

  На састанку су презентовани економски потенцијали Општине Рума, радне зоне, ресурси. Посебно је представљена текстилна индустрија која има велику традицију у Руми, а један је од адута и кинеског града Нантонга.

  "Поносни смо што се поред Новог Сада и Београда висока кинеска делагација одлучила да посети у Србији још и Руму. Представници града Нантонга су упознати са економским просперитетом Руме, јер су имали директне информације од њихових привредника који овде послују, а ту пре свега мислим на компанију "HealtCare Europe". Кинеска делегација је показала интересовање за грађевинарство и то ће сигурно бити тема наредних састанака и обострана жеља је да се ови састанци крунишу инвестицијама. Дао сам гаранције кинеским привредницима да наша администрација професионално и брзо решава све појединости у вези инвестиција, али да наша држава субвенционише све оне добре пројекте", изјавио је Манчић.

 • ОК "Визура" Рума - "Партизан" / Увертира пред Лигу шампиона

  8. децембар 2017.

  {vsig}plakatlsampionadec2017{/vsig}

  Последњу проверу пред овогодишњи деби у Лиги шампиона одбојкашице "Визуре" имаће вечерас, а ривал у Спортском центру "Рума" ће им бити београдски "Партизан". Реч је о мечу 9. кола "Суперлиге", а подсетимо ове екипе су одиграле већ две утакмице у Купу Србије и ОК "Визура" Рума је славила оба пута максималним резултатом 3:0. Вечерашњи меч почиње у 19 часова.

  Овај меч је одлична прилика да румска публика још једном да "ветар у леђа" популарним "ајкулицама" и пружи им подршку пред најтежи меч у овој полусезони, који се игра у уторак 12. децембра у Руми. Пољска екипа "Хемика" има реноме у европској одбојци и за њу играју чак три златне репрезентативке Србије са прошлог европског првенства: Стефана Вељковић, Бианка Буша и Слађана Мирковић.

  Ипак, нема сумње да ће у препуној румској хали екипа "Визуре", ношена подршком са трибина, имати своју шансу да победом започне учешће у Лиги шампиона.

 • TОО Рума позива све заинтересоване бендове и DJ-eвe да узму учешће на “Божићној улици“

  8. децембар 2017.

  Туристичка организација Општине Рума, позива све заинтересоване бендове, као и DJ-еве да учествују на предстојећој манифестацији „Божићна улица“! Више информација на ruma.too@gmail.com; 022 / 470-655 или лично у просторијама ТОО Рума, улица Главна 172, Рума. Рок за пријаву, петак 15.12.2017. Уз добру музику, учинимо празнике лепшим!

   

 • Радови на крову Дома културе у Малим Радинцима

  7. децембар 2017.

  Živko StojkovićОпштина Рума, у сарадњи са МЗ Мали Радинци, финансира замену дела крова на згради сеоског Дома културе и објекту у коме се налазе просторије месне заједнице и месне канцеларије.

  Општина Рума је за ту намену одвојила око 275.000 динара, а очекује се да ће се радови окончати до краја седмице, каже Живко Стојковић, председник МЗ Мали Радинци.

  "Општина Рума нам је још једном изашла у сусрет и обезбедила средства да променимо старе, дотрајале лесонит и азбестне плоче на крову зграде. Кров је доста оштетио и олујни ветар који је средином септребра погодио нашу општину. Сада уместо старих плоча постављамо кровни филцани лим, а упоредо се изводе радови и на постављању нових олука", изјавио је Стојковић.

  KrovОн је нагласио и да ће се постављање олука изводити у две фазе, као и да ће месна заједница у наредној годину кренути у реализацију пројекта проширења сеоског гробља, за шта има подршку Општине Рума.

  Подсетимо, румска локална самоуправа је у Малим Радинцима финансирала и адаптацију здравствене амбуланте, просторија Савета месне заједнице и свечане сале која се користи за потребе села, а урађена је и ограда на фудбалском игралишту.

   

 • Промоција каталошке публикације „Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије“

  7. децембар 2017.

  Завичајни музеј Рума,у петак 8. децембра 2017. године, са почетком у 18 часова, у сали легата Миливоја Николајевића приређује промоцију стручне каталошке публикације под називом „Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије“, Музеја рудничко-таковског краја из Горњег Милановца

  Негујући успомену на династију Обреновић, Музејско друштво Србије прихватило је предлог Музеја рудничко-таковског краја, да буде организатор скупа и израде ове стручне каталпшке публикације. Циљ овог пројекта је да се евидентирају и у форми каталога публикују сви предмети везани за династију Обреновић који се чувају у фундусима музеја, архива и библиотека Србије. Број тема и обимност материјала условили су да публикација има четири дела, а први том садржи укупно 363 странице. Прилози ове стручне публикације садрже основне информације о установама које третирају баштину династије, затим податке о историјату колекција, и коначно на који начин се долазило до експоната или докумената. Чланци такође садрже и веома интересантне податке који сведоче о односу Обреновића и појединих крајева Србије, као и поуздана сведочанства о тадашњим људима, како присталицама тако и противницима династије. О публикацијама ће говорити уредник Александар Марушић, кустос – историчар.

 • Репрограм за потрошаче ЈП "Гас-Рума"

  6. децембар 2017.

  Gas RumaЈП "Гас-Рума" и ову грејну сезону излази у сусрет својим потрошачима. Најуспешније румско јавно предузеће је одлучило да и ове године из сопствених средстава финансира репрограм, тј. одложено плаћање рачуна за испоручени природни гас за период НОВЕМБАР 2017. - МАРТ 2018. године и то за купце из категорије "домаћинства".

  Репрограм подразумева да се рачуни за испоручену количину природног гаса деле према датуму доспећа и то:

  - 70% месечног дуга доспева до 20-ог у текућем месецу за претходни месец;

  - 30% остатка месечног дуга доспева по истеку 170 дана од издавања рачуна.

 • Злато за Станка Цвјетићанина

  6. децембар 2017.

  Kik boksКик бокс клуб "РУ-09" завршио је трофејну сезону са још једном медаљом на клупском конту.

  Последњу медаљу у овогодишњој сезони румском клубу је донео Станко Цвјетићанин.

  Станко је протеклог викенда на међународном кик бокс турниру "Balkans best figters" у Нишу освојио златну медаљу и то у дисциплини кик лајт контакт.

  Румски борци иду на кратак заслужени одмор, а затим крећу нове припреме за наредну сезону у којој румски клуб поново стреми високим резултатима.

 • Изложба цртежа - Драган Дебиш

  6. децембар 2017.

  Велики хол Културног центра "Брана Црнчевић"
  Петак, 8. децембар у 19.00 часова

  Улаз слободан

  Драган је рођен 1974. године у Руми. Завршио је средњу школу за примењену уметност у Новом саду, графички одсек. Сликарством се активно бави више од двадесет година. Излаже четврти пут самостално, а учесник је многобројних групних изложби и уметничких колонија код нас и у иностранству. Добитник је више награда и признања за свој рад.

 • Почиње Лига шампиона - Први меч у Руми 12 децембра: Визура - Хемик (Пољска)

  5. децембар 2017.

  {vsig}plakatlsampiona{/vsig}

 • Мeђународни дан волонтере - Важност друштвеног ангажмана

  5. децембар 2017.

  VolonteriМеђународни дан волонтера, 5. децембар, обележен је данас и у Општини Рума. Радионицом у Културном центру "Брана Црнчевић", у организацији Канцеларије за младе Општине Рума, апострофиран је значај волонтеризма и његов несебични допринос друштву.

  На данашњем скупу се могло чути да су волонтери - људи добре воље који за свој ангажман не очекују материјалну надокнаду, већ само моралну и друштвену сатисфакцију, а помагање и посвећивање времена другима сматрају изразом људске хуманости, солидарности и узајамности, као и осећањем одговорности за своју заједницу.

 • Румски клубови убедљиви протеклог викенда

  4. децембар 2017.

  ZOK RumaОдбојкашице румске "Визуре" настављају победоносни низ у "Суперлиги Србија". У 8. колу савладана је екипа "Тент-а" резултатом 3:1(27:29, 25:19 25:20, 25:20). Треба напоменути и да је Слађана Ерић, капитен и коректор Визуре из Руме, проглашена за најбољу играчицу у новембру у Банка Поштанска штедионица Суперлиги 2017/2018. у избору Одбојкашког савеза Србије, Банке Поштанска штедионица, генералног спонзора одбојкашких лига у Србији и Спортског журнала. Љиљана Ашковић, председник Скупштине Банке Поштанска штедионица, предала је Слађани Ерић чек на 500 евра, намењен најбољој одбојкашици у новембру. Стеван Жунић, директор ОК ТЕНТ из Обреновца, предао је Слађани Ерић трофеј намењен најбољој одбојкашици у новембру.

  Младе одбојкашице ЖОК "Руме" сјајном игром у гостима савладале екипу "Волејстарс" из Сомбора резултатом 3:2 (25:16, 20:25, 21:25, 25:19, 15:9). ЖОК "Рума" је и даље на деоби првог места "Друге лиге Север", а исти скор 7-1 имају и "Нови Сад" и "Футог вест".

  Још једна лака и убедљива победа румских рукометашица. ЖРК "Словен" је у гостима савладао "Петроварадин" резултатом 38:22(21:12).

 • Одбор за медицинску етику у Руми разматрао оправданост употребе канабиса у медицинске сврхе, однос друштва према здравственим радницима, проблем мита и корупције

  1. децембар 2017.

  Eticki odborОдбор за медицинску етику Регионалне лекарске коморе Војводине одржао је данас своју 13. седницу у просторијама Дома здравља "Рума". Чланови Одбора су поред редовних активности и извештаја о раду са посебном пажњом разматрали и актуелне теме као што су употреба канабиса у медицинске сврхе и питање безбедности здравствених радника.

  Др Смиља Лончар, чланица Одбора за медицинску етику РЛК Војводине и дугогодишња радница румског Дома здравља се захвалила Општини Рума на покровитељству и заједно са директорицом Дома здравља "Рума" Јеленом Стојанац Мрачевић је подсетила да је заједнички задатак свих релевантних чиниоца да дају допринос унапређењу квалитета здравствене заштите, што директно утиче на квалитет живота наших грађана и због чега је свака размена искустава, идеја и предлога добродошла.

  Испред локалне самоуправе чланове Одбора за медицинску етику поздравила је заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић. Она је том приликом истакла да рад овог Одбора јача етичку и професионалну одговорност у здравственом систему на добробит грађана Србије, те да јој је драго што je на седници било речи о актуелним темама, које заслужују стручно мишљење етичког одбора.

 • Зимска служба спремно дочекала снег

  3. децембар 2017.

  3. decembar RumaЗимске службе у Општини Рума правовремено су одговориле на дуго очекивани снежни покривач. Дежурне екипе су протеклу ноћ провеле на терену где је успешно са путева уклоњен снег. Из надлежних служби поручују да су сви путни правци у Општини Рума проходни, као и да је на путеве првог приоритета посута со.

  Као и увек до сада упућен је и апел свим учесницима у саобраћају да брзину возила прилагоде условима на путу. У случају нових падавина надлежне службе су спремне за нову интервенцију.

 • Оглас - Закуп грађевинског земљишта ради пољопривредне обраде

  1. децембар 2017.

  Предмет Огласа путем јавног надметања је давање у закуп на одређено време грађевинског земљишта у јавној својини Општине Рума у индустријској зони "Румска петља" ради пољопривредне обраде.

  Оглас о јавном надметању је отворен од 1.12.2017. године до 11.12.2017. године, а пријаве за учешће на јавном надметању са свим прилозима предају се на писарницу Јавно комуналног предузећа "Паркинг и инфрастуктура" Рума и морају стићи најкасније до 11.12.2017. године до 15.00 сати.

  Оглас

 • Почела последња фаза замене столарије у Гимназији "Стеван Пузић"

  1. децембар 2017.

  {vsig}Gimaradovi17{/vsig}

  Општина Рума је и ове године уложила милионска средства за унапређење услова у образовним установама наше општине. У последње четири године Општина Руме континуирано улаже у све школске објекте, у свих 11 основних, четири средње и једну музичка школу. У све те објекте уложено је близу 29 милиона динара, каже начелник Општинске управе Општине Рума Душан Љубишић.

  Радови се изводе не само током распуста, већ и викендом како се не би угрожавало одржавање наставе. Тренутно су у току радови на последњој, трећој фази замене столарије у Гимназији "Стеван Пузић" у Руми.

  "Наша стратегија је да у фазама, сваке године, улажемо у унапређење школског амбијента. У Гимназији смо са заменом столарије почели 2015. године и ево ове године приводимо тај посао крају. Прво смо уложили 2 милиона динара буџетских средстава, затим 2016. године 1,5 милиона и ево сада 1,8 милиона динара", изјавио је начелник Општинске управе Душан Љубишић, који је са шефом Кабинета председника општине Војиславом Миоковићем посетио румску Гимназију.

  Директорица румске Гимназије Софија Благојевић подсећа да је и претходно лето у овој школи протекло радно, а да се са заменом столарије заокружује година великих улагања у једну од најпрестижнијих школа у Србији.

 • Изложба слика Синише Попова

  4. децембар 2017.

  Слика Синише ПоповаЗавичајни музеј Рума, у уторак 5. децембра у 19 часова, у сали Легата Миливоја Николајевића, приређује отварање изложбе слика аутора Синише Попова.

  Синиша Попов
  Рођен 1962. године. Дипломирао 1983. године на Вишој педагошкој школи у Београду. Излагао на пет самосталних и више групних изложби. Члан Савеза удружења ликовних уметника Војводине.
Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001