Филтер
 • Јавни позив за регресирање трошкова превоза студената у међумесном саобраћају

  30. новембар 2017.

  Право на регресирање трошкова превоза имају студенти високошколских установа чији је оснивач Република Србија или Аутономна Покрајина Војводина, a који кумулативно испуњавају следеће услове:

  - имају пребивалиште на територији Општине Рума;

  - свакодневно путују до високошколских установа које похађају, на једној од наведених релација: Рума-Београд, Рума-Нови Сад, Рума-Сремска Митровица, или на релацији од места пребивалишта до Шапца.;

  - школују се на терет буџета;

  - први пут уписују годину студија;

  - нису корисници услуга смештаја у студентским центрима; и

  - нису корисници студентских стипендија и кредита Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Владе АП Војводине, локалних самоуправа, Републичког фонда за развој научног и уметничког подмлатка, Фонда за стипендирање даровитих студената Универзитета у Новом Саду и других институција, фондова и фондација.

  Рок за подношење Захтева је од 4.12.2017. до 19.12.2017. године.

  Јавни позив

  Захтев

 • Обавештење Одељења за локалне јавне приходе

  6. новембар 2017.

  Одељење за локалне јавне приходе Општинске управе општине Рума обавештава грађане и правна лица из општине Рума да аконтација за четврти квартал по основу обавеза за порез на имовину и накнаде за заштиту и унапређење животне средине за 2017. годинудоспева 14./15.новембра, те да ће у наредном периоду свим обвезницима на кућну адресу бити достављене уплатнице са укупним стањем дуга по основу пореза на имовину и других локалних јавних прихода.

  Према Закону о порезима на имовину, порез на имовину се плаћа тромесечно, у року од 45 дана од почетка тромесечја.

  Овим путем обавештавамо грађане и да ће благовременим измиривањем обавеза по основу локалних јавних прихода избећи плаћање камате и покретање поступка принудне наплате. Неблаговремено плаћање пореских обавеза представља прекршај за који су предвиђене новчане казне у минималном износу од 5.000 динара.

  За све потребне информације обвезници се могу обратити надлежном Одељењу за локалне јавне приходе, које врше пријем странака сваког радног дана од 07:00 до 13:00 часова у згради Општинске управе, Главна 107, Рума.

 • Јавни позив за доделу награда и јавних признања Општине Рума

  6. новембар 2017.

  GRB

  Комисија за одликовања и друга друштвена признања расписује Јавни позив за доделу награда и јавних признања у 2017. години.

  Одлуком о додели награда и јавних признања Општине Рума предвиђена је додела звања почасни грађанин Општине Рума; додела "Румске повеље"; захвалница и новчаних награда.

  Јавни позив траје од 7. до 14 новембра 2017. године.

  На свечаној седници СО Рума 24. новембра биће уручена прва признања.

  Преузмите јавни позив

  Преузмите Пријаву

 • Јавни позив за доделу студентских стипендија за академску 2017/2018. годину

  2. новембар 2017.

  Расписује се Јавни позив за доделу 100 студентских стипендија за академску 2017/2018. годину, студентима са територије Oпштине Рума, и то:

  - 30 стипендија студентима прве године студија првог степена – основне академске или основне струковне студије

  - 55 стипендија студентима од друге до последње године студија првог степена – основне академске или основне струковне студије

  - 15 стипендија студентима другог степена студија – дипломске академске студије (мастер)

  Рок за подношење пријава је од 6.11.2017. године до 21.11.2017. године.

  Пријаве се подносе Комисији за доделу стипендија путем писарнице Општинске управе општине Рума, лично или поштом на адресу: Рума, Орловићева 5.

  Више информација о условима и потребној документацији у комплетном тексту Јавног позива.

  Захтев - прва година

  Захтев - друга до завршна година и мастер

 • Француски филмски караван - Циклус: Удахни живот

  30. новембар 2017.

  PlakatПетак-понедељак 1-4. децембар
  Велики хол Културног центра "Брана Црнчевић", 20.00

  Петак, 1. децембар - Полина живи за плес

  Субота, 2. децембар -  Тамара

  Недеља, 3. децембар - Видети свет

  Понедељак, 4. децембар - Положи матуру певајући

  Више информација о филмовима на сајту Ворки тима Рума.

   

 • "Визура" се пласирала у полуфинале Купа Србије

  30. новембар 2017.

  {vsig}vizurapartizankup2017{/vsig}

  Одбојкашице "Визуре" избориле су пласман у полуфинале Купа Србије. "Ајкулице" су синоћ, уз велику подршку Румљана, савладале "Партизан" максималним резултатом 3:0. "Визура" је рутински стигла до победе у реванш мечу четвртфинала Купа Србије, а тренер румског клуба Дејан Десница искористио је синоћни меч да пружи шансу играчицама које су до сада имале мању минутажу.

  "Визури" су остала још две прилике за уигравање, а реч је о мечевима "Суперлиге Србије". Наредног викенда "Визура" игра против "Тент-а", а 8. децембра у Руми поново против "Партизана".

  Након те две утакмице следи овогодишњи деби у Лиги шампиона, утакмица у Спортском центру Рума 12. децембра, против пољског "Хемика" у којем играју три златне репрезентативке Србије са прошлог европског првенства.

   

 • Огласи - закуп и отуђење грађевинског земљишта

  30. новембар 2017.

  1. Оглас за давање у закуп грађевинског земљишта јавне намене у сврху постављања привремених монтажних објеката киосака, гаража и рекламних паноа - билборда у општини Рума

  2. Оглас о отуђењу сувласничког дела грађевинског земљишта ради изградње у Руми

  3. Оглас о отуђењу сувласничког дела грађевинског земљишта ради изградње у Кленку

  4. Оглас о отуђењу сувласничког дела грађевинског земљишта ради изградње у Ерему

  5. Оглас о отуђењу сувласничког дела грађевинског земљишта ради изградње у Доњим Петровцима

   

 • Одбојкашице "Визуре" дочекују "Партизан" у Купу Србије - Рукометашице "Словена" избориле пласман у четвртфинале Купа Војводине

  29. новембар 2017.

  VizuraРеванш меч четвртфинала Купа Србије у одбојци игра се вечерас у Спортском центру "Рума". ОК "Визура" Рума угостиће вечерас од 19 часова одбојкашице "Партизана". Румљанке очекују сигуран пролаз у наредну рунду и наставак борбе за трофеј који им је измакао прошле сезоне.

  У првом мечу "ајкулице" су савладале "Партизан" максималним резултатом 3:0.

  Клуб позива публику да испуни румску халу и својом подршком да подстрек играчицама пред много теже утакмице, које им предстоје у најелитнијем европском клупском такмичењу - Лиги шампиона.

  ZRK SlovenЖРК "Словен" ове сезоне не зна за пораз, а поред успеха који бележи сениорска екипа, клуб је препознатљив и по раду са млађим категоријама. Сјајан успех у Купу Војводине сениорска екипа "Словена" је направила ове седмице.

  Румљанке су у осмини финала савладале "Железничар" из Инђије, екипу из вишег ранга такмичења, резултатом 35:25(16:13). По свим релевантним спортским параметрима ЖРК "Словен" заслужује да "Прву лигу Север" замени "Супер Б лигом Србије".

   

 • Јавни позив за једнократну помоћ за социјално угрожена избегла и интерно расељена

  29. новембар 2017.

  Повереништво за избеглице и миграције Општине Рума расписује Јавни позив за једнократну помоћ у висини од 15.000 динара за социјално угрожена избегла и интерно расељена лица са боравиштем на територији Општине Рума.

  Јавни позив почиње 4. децембра и траје до 15. децембра 2017. године. Захтеви се могу преузети у повереништву за избеглице и миграције, Главна 107 Рума или у месним канцеларијама.

  Јавни позив

  Захтев

 • Радионица "Израда и управљање пројектима Европске уније“

  29. новембар 2017.

  FuturizamЕдукативна радионица "Израда и управљање пројектима Европске уније“ је део пројекта који је покренула Туристичка организација Војводине, а као извршилац ангажована је компанија Футуризам доо из Новог Сада одржана је данас у Културном центру "Брана Црнчевић" у Руми. Едукација се реализује на основу потреба општина на територији Војводине и Туристичких организација за аплицирање на фондове Европске уније.
  Циљ едукације је пружање свих релевантних информација полазницима о бесповратним средствима и начину функционисања ЕУ фондова, едукација полазника за самосталну израду пројектне документације за ЕУ фондове, као и планирање и припрему буџета на ЕУ пројектима
  , каже директорица Туристичке организације Општине Рума Мирјана Вујасиновић.
  "Тема је врло актуелна и врло корисна. На радионицу смо позвали и јавни и приватни сектор, све заинтересоване који желе да се едукују на ову тему, да разреше неке недоумице или се ближе информишу о могућностима повлачења средстава из претприступних фондова Европске уније", рекла је Мирјана Вујасиновић.

  Милош Ћурувија из компаније Футуризам напомиње да постоје одређени модели по којима се раде готово сви пројекти који се финансирају из претприступних фондова ЕУ.

 • Друштвенa игрa на поклон школама у румској општини

  29. новембар 2017.

  Bitka na DriniСве основне и средње школе у Општини Рума добиле су јуче на поклон друштвену игру "Битка на Дрини".

  "Битка на Дрини" је о учило из области историје у форми друштвених стратешких игара. Играњем ове друштвене игре деца се веома брзо и лако упознају са чињеницама из српске историје. Уз посредство фирме "BTC Consulting" и Општине Рума, румским школама ову стратешку игру је донирала компанија "Фриго Жика". Градске основне и средње школе су добиле по две друштвене игре, а сеоске школе по једну "Битку на Дрини".

  Милорад Пејић правник и психолог у компанији "Фриго Жика" напомиње да нису имали ниједну дилему да ли да донирају "Битку на Дрини", јер је у питању сјајна друштвена игра која поред забаве, акценат ставља и на едукацију.

  Заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић захвалила се компанијама "Фриго Жика" и "BTC Consulting" на друштвено одговорном понашању и вредној донацији нашим школама.

 • Представљање пројекта "ХОРИС - Коњичке руте Срем"

  28. новембар 2017.

  HorisУводна конференција и прво јавно представљање пројекта "ХОРИС - Коњичке руте Срем" одржано је данас у малој биоскопској сали Културног центра "Брана Црнчевић" у Руми.

  Пројекат се финансира у оквиру Програма прекограничне сарадње Интеррег ИПА Хрватска-Србија 2014-2020, а реализују га и суфинансирају партнери на пројекту: Општина Нијемци, Општина Рума, Коњогојско удружење "Вранац", Средња пољопривредно-прехрамбена школа "Стеван Петровић-Бриле" и Удружење Коњички клуб "Срем" из Сремске Митровице.

  Општи циљ пројекта је да допринесе развоју обједињене туристичке понуде и боље управљање културним наслеђем у региону.

  Stevan KovacevicПредседник СО Рума Стеван Ковачевић сматра да је "Хорис" веома значајан пројекат за овај регион, јер Срем баштини богату традицију коњарства и коњичког спорта. "У Срему се одвајкада неговала љубав према коњима. Нажалост ситуација се данас променила, и радних и парадних коња има све мање, али љубав према овој племенитој животињи постоји, као и традиција узгоја. Мислим да ово може бити један иницијални подстицај да се оживи интересовање како за коњарство као привредну делатност, тако и за побољшање туристичке понуде и Општине Руме и Општине Нијемци када је у питању коњички спорт", истакао је Ковачевић.

  Посебна вредност пројекта је успостављање хипотерапије која је делотворна за особе са функционалним ограничењима, неуромоторним и сензорним дисфункцијама.

 • Успех младих румских гимнастичарки

  28. новембар 2017.

  Протеклог викенда у Основној школи "Свети Сава" у Пожаревцу  одржано је републичко такмичење у гимнастици на којем су учествовале победнице регионалних такмичења из свих градова Србије. 120 гимнастичарки такмичило се у категоријама индивидуално и екипно.

  Гимнастичарке ГРК "Ру Рит Ма" из Руме освојиле су:
  3. место екипно у категорији 1-4 разреда и то:
  1. Мартиновић Марија
  2. Мартиновић Милица
  3 Стајки Елвана
  4. Држајић Милица
  3. место екипно у категорији 5-6 разреда и то:

 • Обнова зграде Општине Рума

  28. новембар 2017.

  ObilazakОпштина Рума финансира обнову и уређење зграде Општинске управе у Главној 107.

  Радови обухватају замену столарије, а паралелно се ради и термо изолација (12цм) зграде саграђене педесетих година прошлог века.

  Општина Рума је за овај посао издвојила око два милиона динара буџетских средстава. Председник Општине Рума Слађан Манчић и начелник Општинске управе Душан Љубишић обишли су данас радове.

  Sladjan Mancic"Поред нове столарије и постављања стиропора, радиће се и фасада зграде и нови олуци. Прича о грађењу нове зграде подразумевала је напуштање ове зграде. Та прича још увек није коначна и док се нова зграда не направи, ова која постоји је функционална и одлучили смо да је уредимо. У Главној улици у Руми имамо више градилишта која се приводе крају тако да ће Рума добити једно ново лице када је реч о изгледу фасада и зграда", рекао је Манчић.

  У поменутој згради Општине Рума тренутно се налазе три одељења Општинске управе, а након радова биће подигнут и ниво енергетске ефикасности објекта. Очекује се да ће радови бити комплетирани у наредних 15 до 20 дана.

 • Превенција насиља над женама "Кроз живот без насиља“

  28. новембар 2017.

  TribinaУ оквиру глобалне кампање "16 дана активизма против насиља према женама" синоћ је у Културном центру "Брана Црнчевић" у Руми организована трибина о насиљу према женама и законским мерама заштите "Кроз живот без насиља“.

  Трибина је саставни део програма Завода за равноправност полова "Информисање јавности о мерама заштите у ситуацији насиља путем медија и кампања“ и активности које се организују у оквиру међународне Кампање "16 дана активизма борбе против насиља према женама“, а која се сваке године обележава широм света у периоду од 25. новембра до 10. децембра.

  Трибини су присуствовале грађанке и грађани Општине Рума, активи жена и друга удружења са територије наше општине, а на интерактивној трибини су говорили: Диана Миловић, директорка Завода за равноправност полова, Милена Дујовић, породична саветница и Дејан Укропина, адвокат. У име локалне самоуправе поздравну реч упутила је заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић.орба против насиља према женама не сме да се своди на сигурне куће и на санирање већ насталих последица, већ мора да подразумева активну превенцију, оснаживање и информисање жена и зато су важне овакве трибине", казала је Марија Стојчевић.

  Диана Миловић, директорка Покрајинског завода за равноправност полова наглашава да је насиље над женама у великом порасту.

 • Немачки медији о братимљењу Руме и Берзенбрика

  28. новембар 2017.

  TekstВест о братимљењу Руме и Берзенбрика медијски је пропраћена и у Немачкој.

  У тексту новинара Мартина Шмица направљена је ретроспектива сарадње српског и немачког града, а посебан осврт дат је и на прославу Дана Општине Рума, са историјском позадином одлуке о присаједињењу Срема Србији 24. новембра 1918. године.

  Такође, акценат је стављен и на заједнички пројекат "Партнерство одрживог развоја јединица локалне самоуправе"у оквиру Агенде Уједињених нација "Агенда 2030".

 • ЕУ пројекат -Упознавање "Бранкове" школе са португалским образовним системом

  28. новембар 2017.

  Еразмус+ је програм Европске уније који обезбеђује финансирање пројеката за сарадњу у три области: образовање, млади и спорт. У области образовања овај програм, између осталог, има и приоритете да оснажи везу образовања са светом рада, створи додатне вредности за европски простор образовања као и да повеже земље чланице у дефинисању образовних политика.
  ССШ“ Бранко Радичевић“ конкурисала је на прошлогодишњем позиву са пројекат под именом „Усвајамо знање за школу и живот“ чија је реализација у току.

  Прва група наставника, Зорица Жујић - као представник текстилства, Ивана Станковић - као наставник ИТ сектора и директор школе Мирко Зрнић провели су недељу дана у Португалији, у Барселосу. Наставници су посматрали наставу у школском центру домаћина, обилазили фабрике које су уско повезане са струком наставника, присуствовали радионицама формалног и неформалног учења, обилазили културно-историјске вредности поменутог краја.
  Посебно су се упознали са образовним системом на свим нивоима у Португалији као и са могућностима повезивања више сектора, као што су школа, општина, удружења, клубови у циљу бољег функционисања самих школа и могућности размена и бољег умрежавања на европском нивоу.

 • Покрајина ће наставити са финансијском подршком Општине Рума и у 2018. години

  27. новембар 2017.

  SastanakНакон данашњег обиласка фабрике"HealthCare Europe" и означавања почетка њеног проширења, покрајински премијер Игор Мировић је данас у Општини Рума одржао и радни састанак са председником Слађаном Манчићем. Разговарало се о започетим пројектима, које подржава Покрајина, као што је опремање радне зоне "Румска петља" и финансирању постављања расвете у поменутој радној зони, затим пројектима у областима путне инфраструктуре и у области образовања и здравства.

  "Општина Рума, са способношћу да припреми пројекте, нам је била значајан партнер. Драго ми је што је локална администрација већ припремила нове пројекте са којима ће конкурисати на наше конкурсе наредне године. Обавештен сам о плановима да се конкурише за средства којим ће се реконструисати Главна улица у Руми и реализовати друга фаза вртића "Коцкица". Размотрићемо колико ће бити наше учешће, а колико Општине Рума. Рума се развија заиста убрзаним темпом, отварају се нове фабрике, нова радна места, буџет је стабилан, решавају се значајни комунални проблеми и наша је дужност да финансијски помогнемо Руму у многим значајним пројектима", поручио је Мировић.

  Председник Општине Рума Слађан Манчић је рекао да је Покрајина, кроз разне програме, за Општину Рума у овој години издвојила око 200 милиона динара.

 • Положен камен темељац новог објекта фабрике „HealthCare Europe“ у Руми

  27. новембар 2017.

  {vsig}healthcare2017{/vsig}

  Председник Покрајинске владе Игор Мировић данас је у индустријској зони „Румска петља" положио камен-темељац за изградњу новог производно-складишног објекта компаније „HealthCare Europe“, која је за само две године изградила високотехнолошки комплекс са више од 500 запослених. Када буде изграђен нови објекат, чија инвестиција износи 3,5 милиона евра, запослиће се још 300 људи.

  Фабрика за производњу душека, јастука и других производа од меморијске пене, отворена у Руми 2015. године као резултат заједничког улагања кинеске компаније „Healthcare Europe“ и данске компаније „Everrest“, успела је да своје производе успешно пласира на најзахтевнијим тржиштима. Данашњој церемонији присуствовали су и председник Општине Рума Слађан Манчић, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић, директор Развојне агенције Војводине Никола Жежељ, начелник Општинске управе Душан Љубишић и начелник Сремског управног округа Перица Гаковић.

  Председник Покрајинске владе Игор Мировић изјавио је да су за Србију ово веома значајне компаније, посебно за Војводину, где у првих 10 месеци 2017. године, бележимо раст извоза већи за 20 процената у односу на исти период прошле године, као и смањење броја незапослених. Како је Мировић рекао, највећи апсолутни број смањења незапослених је из Војводине, у поређењу са другим деловима Србије, већим чак него у Београду.

  „На основу тих показатеља може се видети да се остварује она политика о којој сам говорио и која је везана за бржи и енергичнији економски развој Војводине. За нашу земљу је сада најважније да имамо политичку стабилност, да се настави са директним инвестирањем великог броја компанија, да са Републиком имамо комплементарне субвенције привреди. Морам да нагласим и да је привредни раст Руме више него очигледан, рекао бих чак и нестваран ако се сетимо каква је овде ситуација била пре неколико година. Верујем да би Рума врло брзо могла да постане једна од водећих општина на нивоу целе Србије, не само Војводине, изјавио је Мировић и навео да је у последњих шест месеци присуствовао отварању десетак фабрика у Војводини.

 • Румљанке доминантне у свим лигама

  27. новембар 2017.

  VizuraДерби одбојкашке Супер лиге Србија између ОК "Визура" Рума и "Железничара" из Лајковца припао је одбојкашицама из Руме. "Визура" је, пред око 500 гледалаца, славила резултатом 3:0 (25:21,25:2125.22). У егал мечу, где је у сваком сету резултат у завршници гласио 19:19, актуелне шампионке су потврдиле квалитет и заслужено славиле. Најјачи адут "ајкулица" био је блок, а у овом мечу посебно се истакао трио Слађана Ерић, Маја Алексић, Сара Лозо.

  У среду у Руми се игра реванш меч Купа Србије, а ривал "Визури" биће "Партизан". У првом мечу "Визура" је остварила победу, тако да се не очекују већи проблеми у реваншу. Заменица капитена "Визуре" Сара Лозо позвала је Румљане да и у наредним мечевима дају подршку "ајкулицама" како би екипа што спремније дочекала први меч у Лиги шампиона, који се игра 12. децембра у Руми, са почетком у 18 часова. Противник ће бити пољски "Хемик", у коме играју репрезентативке Србије Стефана Вељковић, Бианка Буша и Слађана Мирковић.

  Рукометашице "Словена" настављају победоносни низ. Овог пута ЖРК "Словен" је свој меч играо у Хртковцима, а рутински је савладана екипа "Темерина" резултатом 34:21 (18:5). Ово је Румљанкама био десети тријумф у исто толико одиграних кола и све је изгледније да ће једини конкурент у борби за прво место бити тим "Мокрина", који је до сада претрпео само један пораз и то баш од "Словена".

 • Друштвена игра на поклон румским школама

  27. новембар 2017.

  "Битка на Дрини" је учило из области историје у форми друштвених стратешких игара. Играњем ове друштвене игре деца се веома брзо и лако уче историјским чињеницама српске историје. Постоји на хиљаде друштвених игара овог типа, али први пут се Србија налази на једној од страна историјских учесника. "Битка на Дрини" је прва из едиције, док је друга игра овог типа "Пробој Солунског фронта", изашла пре два месеца.

  С обзиром да већина школа није у могућности да купује средства, а желимо да средства за учење и игру дођу до што више деце у Србији, компанија "BTC Consulting" (која је стпила у контакт са општином у жељи да школама донира поменуту игру) је нашла начин да привреда купује учила и поклања их школама.

  У општини Рума, добру вољу да финансира набавку овог учила показала је компанија "Фриго Жика", док је Општина Рума обезбедила простор и све што је неопходно за свечану доделу.

  На свечаној додели која ће бити одржана у уторак, 28.11.2017. године у 11 часова у холу Културног центра "Брана Црнчевић" у Руми, игра ће бити уручена свим основним и средњим школама са територије општине Рума.

 • Тестирај се - буди одговоран!

  27. новембар 2017.

  HIVУ склопу борбе против АИДС-а Завод за јавно здравље у Сремској Митровици у сарадњи са НВО „Асоцијација Дуга” из Шапца, у среду 29. новембра организује у Руми поверљиво саветовање и тестирање брзим тестовима на ХИВ.

  Тестирања на ХИВ ће се обављати у времену од 15 до 17 часова, а том приликом на Градском тргу биће постављено специјализовано возило за ту намену.

  У оквиру акције, поред тестирања на ХИВ свих заинтересованих грађана, биће организовано и дељењепригодног промотивног материјала са темама из превенције болести и здравих стилова живота.

 • Ученицима Пољопривредне школе представљен пројекат LandSense

  27. новембар 2017.

  Учецници радионицеУ петак 24. ​​новембра, у Средњој пољопривредно-прехрамбеној школи „Стеван Петровић -Бриле“ у Руми ​је одржа​на​ радионица на којој ​је ученицима представ​љен​ пројекат LandSense, концепт „грађанских опсерваторија“, те значај примене информационих и комуникационих технологија у пољопривреди. Посебан део радионице ​је био посвећен краткој обуци ученика за коришћење платформе CropSupport, будући да ће они у наредном периоду активно прикупљати податке о пољопривредном земљишту у оквиру својих наставних активности или на својим породичним имањима. У јуну месецу, ученицима који су активно учествовали у прикупљању података биће уручени сертификати, док је за најактивније ученике предвиђена и одговарајућа награда.

  Пројекат „LandSense“ се спроводи у оквиру европског Истраживачког и иновативног програма H2020. Један од главних циљева пројекта је демонстрација концепта „грађанске опсерваторије“ у сектору пољопривреде. Овај концепт подразумева укључивање „обичних“ грађана у процесе мониторнинга животне средине и активности прикупљања података о променама земљишта, а затим коришћење прикупљених података од стране научно-истраживачких институција (нпр. у сврхе изучавања климатских промена, унапређења система сателитских опсервација, итд.). У пројекту учествује преко 15 партнера из 9 европских земаља (Аустрија, Немачка, Француска, Белгија, Холандија, Италија, Велика Британија, Словенија, Србија).

 • Завршен хуманитарни турнир "Др Жарко Миладиновић"

  24. новембар 2017.

  {vsig}humturnir2017fud{/vsig}

  Финалном утакмицом у којој су наступиле екипе "Гимназија Стеван Пузић" и "Другари Рума" синоћ је окончан хуманитарни турнир у малом фудбалу „Др Жарко Миладиновић“. Славили су играчи румске Гимназије, ипак, резултат је овог пута био у другом плану. Турнир под покровитељством Општине Рума, а у организацији Храм Силаска Св. Духа на апостоле, имао за циљ прикупљање средства за социјално угрожену породицу Тепша из Хртковаца. На турниру је наступило 15 екипа и сви учесници су добили на поклон крст Светог Стефана Дечанског, док су три најбоље екипе добиле и медаље.

  Колико је средстава прикупљено на овогодишњем турниру биће ускоро познато, каже протојереј и архијерејски намесник румски Сретен Лазаревић.

  "Захвалио бих се свим екипама на учешћу и свим хуманим људима који су одвојили своја средства како би помогли породици Тепша. Напоменућу да овим турниром није завршена акција прикупљања хуманитарне помоћи. Акција у школама биће завршена током наредне недеље и кад све буде окончано објавићемо шта се све скупило и шта смо све учинили са прикупљеним средствима", нагласио је Лазаревић.

 • Потписана повеља о братимљењу Руме и Берзенбрика

  24. новембар 2017.

  {vsig}bratimljenje2017{/vsig}

  Ни удаљеност од око 1.500 километара није омела напоре српског и немачког града и жељу да се између Руме и Берзенбрика успостави трајна, вишеслојна сарадња на обострано задовољство. Тако је данас на свечаној седници СО Рума потписана Повеља о братимљењу два града.

  Повељу о братимљењу, у румском Хотелу Парк, потписали су председник Општине Рума Слађан Манчић и градоначелник Берзенбрика др Хорст Бајер и тиме је на најбољи начин крунисана двоипогодишња сарадња два града.

  У јуну 2015. године успостављени су први контакти између града у срцу Срема и града у немачкој савезној држави Доња Саксонија, када је делагација Берзенбрика први пут и посетила Руму. Након тога уследило је неколико узвратних посета румске делегације, коју су поред челних људи локалне самоуправе чинили и представници привреде, културе, образовања, спорта, а посебну важност у сарадњи два града има размена младих, те је за две и по године преко 100 тинејџера из Руме и Берзенбрика имало прилику да се упозна са другом културом и традицијом два народа.

  Управо је размена младих један од најбитнијих аспеката сарадње Руме и Берзенбрика рекао је председник Општине Рума Слађан Манчић.

 • Додељене награде и јавна признања Општине Рума за 2017. годину

  24. новембар 2017.

  {vsig}dodelapriznanja2017{/vsig}

  Да Општина Рума зна да вреднује сваки допринос било ког удружења, организације, привредног субјеката или појединаца, који има за циљ бољитак, напредак, унапређење и развој наше општине, доказано је и данас на свечаној седници Скупштине Општине Рума, на којој су додељена јавна признања и награде у 2017. години. Свечаној седници су присуствовали бројни републички и покрајински званичници, као и делегација немачког града Берзенбрика, са којим је потписана повеља о братимљењу.

  Звање почасног грађанина Општине Рума у 2017. години, због резултата и достигнућа од значаја за унапређење, развој и афирмацију Општине Рума, додељено Јовану Воркапићу, директору Републичке дирекције за имовину, а симболични кључ града почасном грађанину је уручио председник Општине Рума Слађан Манчић.

  Румска повеља у 2017. години, због значајних резултата у раду, односно нарочито истицање у прогресивним иницијативама и другим активностима, хуманитарним поступцима, или за животно дело, додељена је докторки Смиљи Лончар. Докторки Лончар која је радни век провела у румском породилишту. Повељу је уручио председник СО Рума Стеван Ковачевић.

 • Слава града - Свети Стефан Дечански

  24. новембар 2017.

  {vsig}svetistefandecanski17{/vsig}

  Литургијом у Саборном храму Силаска Св. Духа на апостоле обележена је градска слава Руме - Свети Стефан Дечански.

  Верски обред је служио протојереј Сретен Лазаревић, архијерејски намесник румски са свештенством Српске православне цркве.

  Литургији је присуствовала и делагација немачког града Берзенбрика са којим ће данас, на свечаној седници у Хотелу Парк, бити потписана повеља о братимљењу.

  Славски колач са свештеником ломили су: председник Општине Рума Слађан Манчић, кум славе и председник Привредног савета Душко Беић, градоначелник Берзенбрика др Хорст Бајер, државни секретар у Министарству пољопривреде мр Ненад Катанић, председник удружења "Градимо мостове" Хари Киндт и други челни људи Општине Рума.

 • Радионица „Израда и управљање пројектима Европске Уније“

  24. новембар 2017.

  Туристичка организација општине Рума у сарадњи са Туристичком организацијом Војводине Вас позива на едукативну Радионицу „Израда и управљање пројектима Европске Уније“ која је део пројекта  Туристичке организације Војводине, а као извршилац ангажована је компанија Футуризам доо из Новог Сада.  Едукација ће се одржати 29.11.2017. године у конференцијској сали Културног центра „Брана Црнчевић“ у Руми са почетком у 10:00 часова.

  Циљ едукације је пружање свих релеватних информација полазницима о бесповратним средствима и начину функционисања ЕУ фондова, едукација полазника за самосталну израду пројектне документације за ЕУ фондове, као планирање и припрему буџета на ЕУ пројектима.

  Едукација је усмерена ка локалним туристичким организацијама, удружењима грађана, које имају жељу да аплицирају на ЕУ фондове, локлној самоуправи за реализацију различитих пројектних активности које су комплементарне са позивима из ЕУ фондова, као и другим заинтересованим лицима.

  Позивамо све заинтересоване да се пријаве на mail milos.curuvija@futurizam.rs; ruma.too@gmail.com  или на телефон 022/470-655.

  План и програм можете преузети ОВДЕ.

  Напомена: Радионица на исту тему одржаће се и у Шиду, 30.11.2017. године.

  Учешће је бесплатно!

 • Почело обележавање Дана Општине Рума

  24. новембар 2017.

  {vsig}spomenikmiladinovic{/vsig}

  Свечаним полагањем венаца на споменик др Жарка Миладиновића испред Поште у Руми данас је почело обележавање Дана Општине Рума. Управо на данашњи дан пре 99 година у кући др Миладиновића у Руми, на Великом народном збору донета је одлука о присаједињењу Срема Србији, а дан касније ту одлуку је прихватила и Народна скупштина у Новом Саду.
  Венце на споменик др Жарка Миладиновића положили су председник Општине Рума Слађан Манчи
  ћ и председник СО Рума Стеван Ковачевић, али и гости из Берзенбрика, градоначелник др Хорст Бајер и др Жељко Драгић из удружења "Градимо мостове" задуженог за сарадњу српског и немачког града, као и представници општинског СУБНОР-а председник Томислав Милић и секретар Предраг Вукмирић.

  "24. новембар у историји није само значајан за Румљане или Сремце већ за цео српски народ. Др Миладиновић је на овим просторима можда и најистакнутија фигура са почетка 20. века. Човек који се увек максимално залагао за интерес свога народа. Румљани са дубоким поштовањем цене његов значај у политичком, економском и културном смислу и он је сигурно симбол Срема у том периоду", поручио је председник Манчић.

  Председник СО Рума Стеван Ковачевић је истакао и да је др Миладиновић једна од најзначајнијих личности у нашој целокупној историји, на кога су Румљани и те како поносни.

  "И да ништа друго у животу није урадио и да му је једини допринос било ангажаовање на присаједињењу и тада би златним словима био уписан у историју нашег града, Срема и Србије", рекао је Ковачевић.

 • Уређење тротоара у селима румске општине и изградња пешачко-бициклистичке стазе у Руми

  23. новембар 2017.

  {vsig}stazatrotoar{/vsig}

  Мештани Каменове улице у Грабовцима након вишедеценијског чекања добиће тротоар у доњем делу улице. Општина Рума паралелно финансира радове у три месне заједнице: Добринци, Витојевци и Грабовци. Радови у Грабовцима се приводе крају, у Добринцима је посао већ завршен, а ускоро ће механизација пут Витојеваца, каже председник Општине Рума Слађан Манчић.

  "Прошле године смо у Грабовцима уредили један део тротоара у самом центру села и поставили бехатон, а у Витојевцима смо урадили око 600 метара тротоара. Ове године из буџетских средстава Општине Рума расписали смо тендер од 10 милиона динара где је предвиђено да се уради готово хиљаду квадратних метара тротоара у поменуте три сеоске месне заједнице" изјавио је Манчић и додао да се упоредо, из истих средстава, изводе радови и на изградњи пешачко-бициклистичке стазе у Индустријској улици.

 • Спортски савез Општине Рума учествује на 6. Међународном сајму спорта у Београду

  23. новембар 2017.

  Плакат6. Међународни сајам спорта одржава се у Београду од 24. до 26. новембра у Хали 1 и 1а  Београдског сајма.
  Спортски савез Општине Рума као и сваке године има свој штанд на којем ће представити спорт у нашој општини као и клубове са територије Општине Рума и позива све спортисте и спортске раднике да га посете у Хали 1.

  Сајам је одтворен од 10.00 до 19.00 часова, а улаз је бесплатан.

   

 • Румљанин нова нада српског стонотениса

  23. новембар 2017.

  JockovЈован Јоцков стонотенисер из Руме још једном је потврдио свој вансеријски таленат. Јован, ученик ОШ "Иво Лола Рибар", је освојио златну медаљу на државном школском првенству у стоном тенису, које је одржано јуче у Хали спортова "Кристална дворана" у Зрењанину.

  Успех у Зрењанину није изненађење. Јован иза себе већ има прегршт медаља, углавном златних, а умеће је доказао и на међународним такмичењима.

  Млади Румљанин у свом узрасту важи за једну од највећих стонотенисерских нада наше земље.

   

 • Распоред утакмица на хуманитарном турниру "др Жарко Миладиновић"

  22. новембар 2017.

  ПлакатХуманитарни турнир "др Жарко Миладиновић", који је саставни део манифестације "Дани руске сестре милосрђа Наталије Берњикове", игра се 20, 22. и 23. новембара 2017. године у Спортском центру у Руми. Распоред утакмица за данас:

  16.00 Алба промет - Гимназија “Стеван Пузић”
  16.40 ССШ “Бранко Радичевић” - РВИ
  17.20 Идеалних 8 - Албон
  18.00 Кланица Радић - Другари Рума
  18.40 Полуфинале
  19.20 Полуфинале

 • Извештај са XIV седнице Скупштине Општине Рума

  22. новембар 2017.

  14. sednica SO RumaОдборници су на данашњој седници Скупштине Општине Рума усвојили деветомесечни извештај о извршењу општинског буџета. Укупни приходи и примања за период од 1. јануара до 30. септембра 2017. године износе 1.281.371.380,69 динара или 56,68 % планираних бруто прихода.

  Председник Скупштине Општине Рума, Стеван Ковачевић, задовољан је приливом средстава у општински буџет.

  "Успоставили смо тренд да из године у годину имамо номинално и процентулано све већи обим реализације извршења буџета. Посебан разлог за оптимизам је то што пуњење нашег буџета вршено из здравих ресурса, а чињеница је да до краја године можемо очекивати и значајнију наплату из дела пореза на имовину. Очекујемо и одређени трансфер средстава са виших органа власти", рекао је Ковачевић.

  Усвојено је и неколико планских докумената који имају за циљ да омогуће несметани развој Платичева, Путинаца и Вогња, а формирана је и јединица цивилне заштите опште намене Општине Рума.

  На препоруку Владе Републике Србије усвојен је Нацрт Одлуке о давању сагласности за отпис потраживања по основу уступљених јавних прихода у корист Друштва за одржавање зграда д.о.о. Београд.

  На данашњој седници усвојена је Одлука о братимљењу и успостављању сарадње између Општине Рума и Града Берзенбрика. Доношењем овог правног акта стварају се предуслови за потписивање повеље о братимљењу, које је планирано за 24. новембар када ће у нашој општини бити прослава Дана Општине Рума и градска слава.

 • Изложба слика Јадранке Димитријевић

  22. новембар 2017.

  PlakatВелики хол Културног центра "Брана Црнчевић" Рума
  Четвртак, 23. новембар 2017. год. у 19.00 часова
  Улаз слободан

  Ова изложба, како пракса већ налаже, уприличена је као награда победници прошлогодишњег ликовног салона. Јадранка Димитријевић је одлуком жирија освојила прво место на Румском ликовном салону 2016. и тиме стекла право на своју самосталну изложбу.

 • Чај у 8 - ГТО "Бранко Радичевић" Рума

  22. новембар 2017.

  PlakatВелики хол Културног центра "Брана Црнчевић" Рума
  Среда, 22. новембар 2017. год. у 20.00 часова
  Улаз слободан

  Гости концерта Ансамбл "Велос" из Новог Сада.

  На крају смо јесење сезоне програма Чај у 8. Част да затворе концертну сезону за ову годину припала је Градском тамбурашком оркестру "Бранко Радичевић" из Руме и њиховим гостима Ансамблу "Велос" из Новог Сада.

 • Заједнички пројекти Руме и Берзенбрика представљени у Сарајеву

  21. новембар 2017.

  {vsig}uSarajevu{/vsig}

  У оквиру програма "Engagement global" тренутно се у Сарајаву одвија конференција на којој су присутни представници 12 партнерстава. Делегација општине Рума, на челу са председником општине, Слађаном Манчићем, представља конкретне кораке у оквиру партнерства са Берзенбриком. Представљена је комплетна досадашња сарадња, а посебан акценат је стављен на пројекат "Постављање панела на школи у Малим Радинцима".
  На конференцији у Сарајеву су представљени изабрани циљеви из Агенде 2030, које је свако партнерство понаособ изабрало, у односу на постављене заједничке циљеве партнерства.
  Овим састанком мрежа учесника у пројекту "Партнерство одрживог развоја јединица локалне самоуправе" су детаљно дефинисани кораци сваког партнерства, разрешене су одређене недоумице и све евентуалне сметње, тако да је закључак да се након састанка може рећи да су сви спремни да у току 2018. године крену у конкретизацију активности на реализацији самих пројеката.
  Истакнут је значај свих партнерстава, као и утицај пројекта на локалну заједницу и истакнуто је да се овим жели поставити темељ за развој општина кроз изабране глобалне циљеве.
  Главни циљеви су: Подизање свести целокупне заједнице на локалном нивоу; Конкретан допринос одрживом развоју и остваривању глобалних циљева Агенде 2030; Покретачка снага умрежавању градова и заједничко деловање у реализацији поменутих циљева.

 • Навијај за Ајкулице!

  24. новембар 2017.

  {vsig}vizura2511{/vsig}

   

 • XX Међународно такмичење соло певача ‘’Никола Цвејић’’

  21. новембар 2017.

  ПлакатУдружење “Никола и Марица Цвејић” у сарадњи са румском ОМШ “Теодор Тоша Андрејевић” и ОШ “Душан Јерковић” организује 20. јубиларно Међународно такмичење соло певача “Никола Цвејић”. Ова традиционална манифестација носи велик културно-уметнички значај регионалног карактера, а организује се под покровитељством Општине Рума и Покрајинским секретаријатом за образовање. Очекује се учешће великог броја певача из земље и иностранства. Овај престижан музички догађај, у спомен на вокалног педагога и великана наше и интернационалне оперске сцене Николу Цвејића, ће се одржати 24. и 25. новембра 2017. у свечаној сали тз. ‘’Душанове школе’’ у Руми.

 • Уређење школе у Добринцима и адаптација Дома културе у Никинцима

  20. новембар 2017.

  {vsig}dobrincinikinci{/vsig}

  Радови на уређењу унутрашњих просторија ОШ „Иво Лола Рибар“ у подручном одељењу у Добринцима успешно су окончани.

  За радове на преуређивању подручне школе у Добринцима, Општина Рума издвојила је 1.200.000 динара. У ходницима и учионицама завршени су фарбарско-молерски радови, постављен је ламинат и урађено плафонско осветљење у учионицама. Учионице, хол и тоалети су окречени након низа година. Подручну ОШ “Иво Лола Рибар” похађа 67 ученика од првог до четвртог разреда.

  Значајна средства за обнову Дома културе издвојена су и у Никинцима. Унапређење услова у популарном сеоском кутку се ради у фазама, а месна заједница Никинци је овог пута заменила део дотрајале столарије. Замењено је четворо врата и велики прозор на улазу у Дом културе, а за тај посао је издвојено близу 243.840 динара. У Никинцима просторије Дома културе користе удружења, пензионери, али је објекат погодан и за организовање прослава и других догађаја. Такође, МЗ Никинци је санирала и аутобуско стајалиште (према Хртковцима), тако да ће сада ђаци и сви мештани који чекају аутобус имати уређено, наткривено стајалиште.

 • Данас почиње хуманитарни турнир "Др Жарко Миладиновић"

  20. новембар 2017.

  Plakat RumaХрам Силаска Св. Духа на апостоле у Руми по други пут организује хуманитарни турнир у малом фудбалу "др Жарко Миладиновић". Свечано отварање турнира и прве утакмице су на програму данас у Спортском центру у Руми. Турнир ће се играти и у среду и четвртак, када је на програму финална утакмица.

  Сав приход са хуманитарног турнира ове године биће упућен породици Тепша из Хртковаца.

  Распоред играња утакмица 20. новембар
  16:00 Отварање турнира
  16:05 Алба - СППШ
  16:40 ОФС - Гимназија
  17:20 Епархија с. - Економска
  18:00 РВИ - Општина
  18:40 Идеалних осам - Наставници
  19:20 ДДОР - Албон
  20:00 Словен - Кланица Радић
  20:40 СТШ - Другари Рума

  На отварању турнира ће наступити и певачка група "Јефимија" из Шапца.

 • Наставља се низ победа најбољих румских клубова

  20. номембар 2017.

  Одбојкашице "Визуре" из Руме оствариле су нову победу у "Супер лиги". "Ајкулице" су 3:0 (29:27,25:15, 25:23) савладале у гостима екипу "Клека". "Визура" и "Железничар" из Лајковца имају идентичан скор од пет победа и једног пораза и предстојећег викенда у Руми је програму велики дерби за прву позицију на табели.

  Рукометашице "Словена" декласирале су у Сомбору домаћу екипу "Раванграда" резултатом 29:14(15:2). Након девет кола "прве лиге Север" Румљанке су прве на табели са свих девет остварених победа. Наредног викенда у Руми ЖРК "Словен" дочекује "Темерин".

  Куглашице "Срема" још једном су савладале лидера "Супер лиге" новосадски "Раднички". Предвођене Биљаном Вукелић (554) и Јеленом Богданов (546) Румљанке су са 7:1 у интерним бодовима славиле над "Радничким" и сада су први фаворит за освајање титуле првака Србије. Подсетимо, "Срем" и "Раднички" имају исти скор 8 победа и два пораза. У наредном колу "Срему" гостује петопласирана "Војводина".

  Одбојкашице "Руме" су у 6. колу "Друге лиге Север" тријумфовале у гостима над екипом "Новог Сада" резултатом 3:1(26:24, 21:25, 28:26, 25:19). Румљанке су једна од пет екипа у лиги које имају учинак од 5 победа и једног пораза.

  Кошаркаши "Словена" су пред својим навијачима савладали екипу "Радничког" из Ковина, резултатом 96:72. Румљани су након 8 утакмица тренутно петопласирана екипа "1. МРЛ Север", са скором 5 победа и три пораза. У рангу ниже румски "Ру-кош" је поражен у Шимановцима од истоимене екипе резултатом 93:64.

 • Представљање Едиције књига "Србија 1914 - 1918"

  20. новембар 2017.

  ПлакатЗавичајни музеј Рума, поводом обележавања стогодишњице Великог рата, у уторак 21. новембра у 18 часова, приређује представљање и промоцију Едиције књига "Србија 1914 - 1918".

  У Едицији "Србија 1914 - 1918" до сада је објављено 50 наслова који осветљавају догађаје од пре 100 година, прећуткиване теме, заборављени догађаји и жртве, непознате фотографије очима странаца и наших аутора. Издавачи Едиције су Издавачка кућа Прометеј и Радио-телевизија Србије. Програм ће отворити директорка Завичајног музеја Рума Снежана Јанковић. У програму учествују: Ратомир Рале Дамјановић, писац и приређивач, Славиша Павловић, писац, Драган Инђић, уредник РТС-а и Зоран Колундзија, директор Издавачке куће Прометеј.

 • Оптимизам у Руми - Визура сазнала ривале у Лиги шампиона

  18. новембар 2017.

  VIzuraОдбојкашице Визуре из Руме, четвороструке првакиње Србије, играће у Ц групи Лиге шампиона против Динама из Казања (Русија), Хемика из Полица (Пољска) и Марице из Пловдива (Бугарска). То је епилог жреба, одржаног у петак, у московском Хотелу „Карлтон Риц”.

  Популарне „ајкулице” на премијери, од 12. до 14. децембра, угостиће у Руми „српски” Хемик, са три европске шампионке из Бакуа, Стефаном Вељковић, Бианком Бушом и Слађаном Мирковић, а у јануару 2018. године следе гостовања у Пловдиву и Казању. Фебруар је резервисан за домаћинства Динаму и Марици и на крају следи путовање у Шћећин, где је пољски шампион био домаћин последњих година.

  Zoran RadojicicНаше шампионке у овој конкуренцији имају трећи рејтинг, али се с правом надају борби за друго место, пошто две најбоље другопласиране из све четири групе, настављају такмичење у другој рунди, тзв. „плеј-офу 6”.

  – Једног тешког смо морали добити и то је Динамо из Казања – рекао је  после жреба Зоран Радојичић, председник Визуре. – Прошле године су нас елиминисали у четвртфиналу ЦЕВ купа, али се нисмо обрукали. У сваком случају очекујем да на оба меча оставимо пуно бољи утисак. Угостити таквог великана у Руми, у четвртом колу, биће празник спорта.

 • Хуманитарни турнир у малом фудбалу "Др Жарко Миладиновић"

  17. новемабар 2017.

  Najava Наредна спортска седмица у Руми проћи ће у знаку хуманитарног турнира у малом фудбалу "Др Жарко Миладиновић", који другу годину заредом организује Храм Силаска Св. Духа на апостоле у Руми.

  Хуманитарни турнир, који је саставни део манифестације "Дани руске сестре милосрђа Наталије Берњикове", игра се 20., 22. и 23. новембара 2017. године у Спортском центру у Руми.

  Сав приход са хуманитарног турнира ове године биће упућен породици Тепша из Хртковаца, једној од породица у нашој општини која тешко живи.

  Тим поводом данас је у Градској кући одржана конференција за медије на којој су говорили протојереј и архијерејски намесник румски Сретен Лазаревић, члан Општинског већа Бране Кнежевић и Владимир Јоцић представник ветерана ФК Партизан.

  "Добровољним прилозима уз Божју помоћ помоћи ћемо породицу Тепша из Хртковаца. Реч је о породици која је прошла велико страдање деведесетих година у Хрватској, а касније и на Косову и Метохији. Сада породица живи у Хртковцима у тешким условима и наш заједнички циљ је да им помогнемо и створимо услове за бољи живот", изјавио је Лазаревић.

  Сви учесници турнира добиће на поклон крст, посебно израђен за ову прилику са ликом Св. Стефана Дечанског. Крст са ликом Стефана Дечанског на симболичан начин обједињује градску славу Руме (24. новембар) и манифестацију посвећеној Наталији Берњиковој.

  На турниру учествује 16 екипа, махом састављене од средњошколаца и омладине која жели да подржи хуману причу, тако се надам да ће што већи број Румљана присуствовати утакмицама и прилозима у складу са могућностима помоћи породицу Тепша, рекао је Бране Кнежевић.

 • Упутство за припрему буџета Општине Рума за 2018. годину са пројекцијама за 2019. и 2020. годину (ревидирано)

 • Унапређење социјалне инклузије особа са интелектуалним и менталним сметњама

  17. новембар 2017.

  {vsig}Euinkluzija2017nov{/vsig}

  Општина Рума, заједно са пројектним партнером Центром за социјални рад Општине Рума, одржала је данас Завршну конференцију пројекта "Унапређење социјалне инклузије особа са интелектуалним и менталним сметњама", финансираног од стране Европске уније.

  Овим пројектом успостављена је нова услуга социјалне заштите у Руми: оформљен је Дневни центар - дневни боравак за одрасле са менталним и интелектуалним сметњама, старости од 26 до 40 година, у циљу подршке социјалном укључивању и спречавању њихове институционализације.

  Успостављање ове услуге омогућило је самосталнији и активнији живот особа са интелектуалним и менталним сметњама у развоју, наглашава координаторка активности пројекта Бојана Ланц.

  "Најважније је рећи да након завршетка пројекта ова услуга остаје одржива и Дневни центар и даље постоји. Тренутно је 15 корисника услуга и петоро запослених који раде са њима. Одрживост услуга које је финансирала Европска унија раније, при том мислим на Дневни боравак за децу, је била предуслов и сада након завршетка овог пројекта који је предвиђен за одрасле особе Европска унија захтева да та услуга остане одржива, да је локална самоуправа суфинансира и даље", напомиње Бојана.

  Директор Центра за социјални рад Општине Рума Слободан Красић сматра да је пројекат "Унапређење социјалне инклузије особа са интелектуалним и менталним сметњама" апсолутно оправдан, али и потребан граду који се развија, као што је Рума.

  "То је друштвено одговоран и хуман посао као што су сви пројекти Центра за социјални рад. Свуда је лепа реч, пажња и помоћ добродошла. Корисници живе сада у другачијем амбијенту и другачије се понашају. Имају неку своју визију о животу, њима нису битне материјалне вредности већ окружење да се друже, они налазе свој садржај од 13 до 19 часова, то је њихово битисање, нешто лепо у животу. Ја сам задовољан и мислим да је добробит на свим странама: и код родитеља и код корисника и код локалне самоуправе и код Ценра, као непосредног извршиоца", поручио је Красић.

  Заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић се захвалила свим сарадницима на пројекту и изразила задовољство што је Општина Рума десет година у континуитету користила помоћ Европске уније и њених предприступних фондова.

 • Циклус Нордијска панорама 2

  17. новембар 2017.

  Плакат19. новембар, 20.00 часова
  Велики хол Културног центра "Брана Црнчевић" Рума
  Улаз бесплатан

  У сарадњи са БалканКулт Фондацијом Ворки тим Рума током два викенда новембра (12. и 19.) приказаће 7 филмова нордијских земаља, под заједничким именом НОРДИЈСКА ПАНОРАМА. Ради се о филмовима у којима су укључене продукције више нордијских земаља, па не може да се каже да је филм само из једне земље. На програму су кратки и средњеметражни документарни, играни, експериментални и анимирани филмови који су награђивани на нордијским (скандинавским) и светским фестивалима.

  Више информација о филмовима на сајту Ворки тима Рума.

 • Стручно усавршавање наставника ССШ "Бранко Радичевић"

  17. новембар 2017.

  Ове недеље три наставника Средње стручне школе "Бранко Радичевић" Рума обавила су финалне припреме пред одлазак у Португалију на стручно усавршавање. Директор Мирко Зрнић, Ивана Станковић професор пословне информатике и Зорица Жујић професор текстилне групе предмета, путују 18. новембра и боравиће 6 дана у Барселосу где ће пратити рад наставника истих професија. Јоb shadowing се обавља под пројектом “Усвајамо знање за школу и живот” који је подржала фондација Темпус из програма Еразмус +.

  Посетите web страницу школе srednjabr.edu.rs.

 • Заједнички пројекти Руме и Берзенбрика

  16. новембар 2017.

  {vsig}berzenbrik2017novembar{/vsig}

  Рума и Берзенбрик настављају заједничку сарадњу у оквиру Агенде Уједињених нација "Агенда 2030". У оквиру програма "Municipal Partnership for Sustainability" у сарадњи са "Engagement Global" у Берзенбрику је јуче одржана радионица на којој су представници српског и немачког града детаљно дефинисане даље активности које наше две партнерске општине треба да предузму у конкретизацији пројекта, који ће бити реализован на школама у обе општине.

  У Општини Рума то је основна школа у Малим Радинцима на којој је планирано постављање соларних панела за производњу електричне енергије за тај објекат. Поред корака који су дефинисани везано за овај пројекат, разговарано је о још неколико конкретних тема за сарадњу.

  Све активности у оквиру пројекта су базиране на Агенди 2030 и кроз 17 циљева Рума и Берзенбрик граде стратешку кооперацију између две општине, у настојању да се развију искуства и праксе кроз неколико циљева.

  Након јучерашње радионице, градоначелник Берзенбрика Хорст Бајер и председник Општине Рума Слађан Манчић су представили немачкој јавности партнерство и активности у оквиру сарадње два града, са посебним освртом на конкретне мере које се поред партнерства спроводе у сарадњи са "Engagement Global" (које ради у оквиру немачког министарства за привредну сарадњу "German Federal Ministry for Cooperation and Development").

 • Отказана књижевна трибина о Фаусту

  16. новембар 2017.

  RumaИз оправданих разлога, због болести проф. др Драгана Стојановића, отказана је књижевна трибина посвећена Гетеовом Фаусту, која је требала да се одржи у петак у читаоници Градске библиотеке "Атанасије Стојковић".

  О новом термину трибине Градска библиотека "Атанасије Стојковић" ће благовремено обавестити Румљане.

   

 • Дани Наталије Берњикове - Филмски програм 2

  16. новембар 2017.

  PlakatВорки тим Рума, СПЦО Рума - Храм силаска Светог Духа на апостоле и Завичајни музеј Рума приказују документарно-играни филм "Милунка Савић, хероина великог рата".

  Субота, 18. новембар у 19.00 часова
  Завичајни музеј Рума
  Улаз слободан

  Биографска прича о добитници највише одликовања међу женама учесницама Првог светског рата, о жени која се на фронту борила раме уз раме са српским војницима. Аутор филма је Слађана Зарић, уредница у РТС-у, која је аутор бројних документарних филмова.

  Више информација на сајту Ворки тима Рума.

 • Концерт ученика Музичке школе

  16. новембар 2017.

  Уметнички парламент ОМШ "Теодор Тоша Андрејевић" организује концерт "Свирамо и певамо за нашу другарицу" 20. новембра у холу Културног центра "Брана Црнчевић". Парламент Музичке школе позива ученике да дођу у што већем броју и скромним прилогом подрже другаре у реализацији сјајне идеје. Почетак концерта је у 18.00 часова.

   

 • Заказана XIV седница Скупштине Општине Рума

  15. новембар 2017.

  RumaXIV седница СО Рума ће се одржати 22.11.2017. године са почетком у 10.00 часова у конференцијској сали Културног центра "Брана Црнчевић" у Руми. За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Разматрање Извештаја о извршењу Одлуке о буџету Општине Рума за период 01.01-30.09.2017. године

  2. Предлог Одлуке о формирању јединица цивилне заштите опште намене Општине Рума

  3. Предлог Одлуке о доношењу Плана детаљне регулације дела радне зоне у к.о. Путинци

  4. Предлог Одлуке о доношењу Плана детаљне регулације за део зоне централних садржаја у Платичеву

  5. Предлог Одлуке о доношењу Плана детаљне регулације "Биоенергана" у к.о. Вогањ

 • Представа "Хамлет" / Субота, 25. новембар у 20.00 часова

  15. новембар 2017.

  KC RumaХАМЛЕТ

  Вилијем Шекспир

  Велика дворана Културног центра "Брана Црнчевић"

  Југословенско драмско позориште Београд

  Режија: Александар Поповски

  Играју: Небојша Глоговац, Јасна Ђуричић, Власта Велисављевић, Никола Ракочевић, Јована Стоjиљковић, Горан Шушљик, Бојан Димитријевић, Борис Миливојевић, Милош Самолов...

  Цена улазнице је 800 динара

  Опширније на сајту КЦ-а

 • Дружење са одбојкашким шампионкама / Спортски центар Рума, петак 15:30 часова

  15. новембар 2017.

  {vsig}vizuranajava{/vsig}

  Румљани са великим задовољством желимо да Вас обавестимо да ће се у петак 17. новембра са почеком у 16 часова одржати извлачење група и распоред утакмица учесника овогодишње Лиге шампиона.

  Један од учесника овог такмичења је и одбојкашки клуб Визура Румa.

  Дођите у СЦ Рума у петак у 15:30 часова да заједно са играчицама и стручним штабом Визуре испратимо ко ће нам бити противник на утакмицама и које екипе ћемо угостити у Руми.

  Цео пренос ћемо пратити диретко из Москве, где се ове године организује свечано извлачење.

  Дођите да се упознамо и да нас подржите!

  ВАШ ОК ВИЗУРА РУМА

 • XLIII седница Општинског већа - Братимљење са Берзенбриком и признања Општине Рума

  14. новембар 2017.

  Opštinsko većeОпштинско веће је данас донело Одлуку о братимљењу и успостављању сарадње између Општине Рума и Града Берзенбрика. Доношењем овог правног акта стварају се предуслови за потписивање повеље о братимљењу, које је планирано за 24. новембар када ће у нашој општини бити прослава Дана Општине Рума и градска слава. На тај начин крунисаће се сарадња са немачким градом, која је успостављена у јуну 2015. године.

  Усвојен је и Нацрт Одлуке о додели јавних признања и награда у 2017. години. Звање почасног грађанина Општине Рума у 2017. години, због резултата и достигнућа од значаја за унапређење, развој и афирмацију Општине Рума, биће додељено Јовану Воркапићу, директору Републичке дирекције за имовину.

  Румска повеља у 2017. години, због значајних резултата у раду, односно нарочито истицање у прогресивним иницијативама и другим активностима, хуманитарним поступцима, или за животно дело, додељује се познатој румској докторки Смиљи Лончар.

  Захвалница Општине Рума у 2017. години, због доприноса развоју и афирмацији Општине Рума, додељује се предузећу Митас d.o.o.; Лазару Вуковцу (добровољном даваоцу крви) и теквандоисткињи Јовани Васиљевић (ТК "Змај").

  Новчана награда у 2017. години, у износу од 30.000,00 динара, биће додељена Лазару Вуковцу и Јовани Васиљевић.

 • Превенцијом против шећерне болести

  14. новембар 2017.

  Dom zdravljaСветски дан борбе против дијабетеса 14. новембар обележен је данас и у Руми. Стручни тим румског Дома здравља био је данас у апотеци у центру града на располагању свим грађанима који су хтели да се информишу о дијабетесу или ураде превентивне прегледе.

  Овогодишња кампања се обележава под слоганом "Жене и дијабетес - наше право на здраву будућност", а намењена је свима који су у ризику од дијабетеса или су оболели од шећерне болести.

  У Србији од дијабетеса болује око 500.000 људи, а претпоставља се да око 250.000 људи није ни свесно да болује од ове болести.

  У Руми од дијабетеса, према званичним подацима, болује око 2.700 грађана, каже специјалиста опште медицине др Драгана Босић Живановић.

 • Одржана XXV седница Социјално - економског савета

  14. новембар 2017.

  Sednica SavetaУ настојању да се продуби социјални дијалог између локалне самоуправе, послодаваца и синдиката одржана је још једна седница Социјално - економског савета Општине Рума.

  На дневом реду седнице нашла се Одлука о утврђивању просечних цена квадратног метра непокретности за утврђивање пореза на имовину зa 2018. годину на територији Општине Рума.

  Одлуку је члановима Савета образложила шефица Одељења за локалне јавне приходе Милева Ковачевић и том приликом напоменула да ће порез у румској општини остати на истом нивоу као и у 2017. години.

  "Наше Одељење је увидело простор за повећање пореза, поготово у I зони и за то су постојали објективни параметри, међутим, одлучено је да порез остане на истом нивоу као и ове године. Заправо, порез ће бити и мањи за 1 одсто уколико објекти нису достигли максималну стопу амортизације од 40 одсто. Једино повећање пореза је одобрено у IV зони и цена грађевинског земљишта је са 580 повећана на 610 динара по метру квадратном", рекла је Милева Ковачевић, дајући и приказ просечних цена општина у окружењу, које су знатно веће него у Руми.

 • Чај у 8 - Alice in WonderBand: "Да и Ре, тело као инструмент"

  14. новембар 2017.

  ПлакатВелики хол Културног центра
  Среда, 15. новембар у 20.00 часова
  Улаз слободан

  Alice in WonderBand је оркестар који плеше. Служи се гласом и техником body perccusion, у којој је тело ритмички инструмент. Изводи сопствене аранжмане домаћих и страних популарних, српских народних, као и ауторских, песама.

  Више информација на сајту Културног центра.

 • Предавање: Српско-руски односи у средњем веку

  14. новембар 2017.

  ПлакатЗавичајни музеј Рума
  Среда 15. новембар, 19.00 часова
  Улаз слободан

  У склопу Манифестације 2. Дани Наталије Берњикове у Руми биће одржано предавање Српско-руски односи у средњем веку, предавач је др Ђорђе Ђекић професор историје раног средњег века на Универзитету у Нишу.

 • Нове победе најбољих румских клубова

  13. новембар 2017.

  RukometРукометашице "Словена" настављају са сјајним играма. Румљанке су у 8. колу "Прве лиге Север" савладале, пред својим навијачима, екипу "Јадрана" из Фекетића резултатом 27:21(13:10). ЖРК "Словен" има стопроцентан учинак у првих осам кола и квалитетом сигурно заслужују пласман у виши ранг. У прилог томе треба рећи и да је гол разлика румског клуба након осам утакмица +109.

  Нову победу уписале су и одбојкашице "Руме". Румљанке су у гостима победиле панчевачку екипу "Одбојка 013" резултатом 3:0. У првих пет кола ЖОК "Рума" има скор од четири победе и једног пораза и једна су од екипа која конкурише за улазак у виши ранг.

  Куглашице "Срема" из Руме победиле су Апатин у 9. колу "Супер лиге Србије" и спремно чекају суботњи дерби у Голубинцима, када ће снаге одмерити са лидером првенства екипом Радничког из Новог Сада. У суботњем мечу Румљанке ће пробати да победом преузму прво место на табели од Новосађанки. "Раднички" је једини пораз у првенству доживео управо од Румљанки у првом сезонском дербију.

 • Заказана XLIII седница Општинског већа

  13. новембар 2017.

  XLIII седница Општинског већа општине Рума ће се одржати дана 14.11.2017. године са почетком у 15.30 у Градској кући. За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Давање сагласности на измену Плана јавних набавки Општинске управе општине Рума за 2017. годину

  2. Нацрт Одлуке о братимљењу и успостављању сарадње између Општине Рума и Града Берзенбрика

  3. Нацрт Одлуке о додели јавних признања и награда у 2017. години

  4. Нацрт Одлуке о додели средстава из буџета општине Рума за програме и пројекте из области спорта од значаја за општину Рума за 2017. годину

  5. Предлог Одлуке о избору организације која ће вршити утврђивање тржишне вредности земљишта катастарске парцеле бр. 639/24 к.о. Доњи Петровци

  6. Текућа питања.

 • Дани Наталије Берњикове - Филмски програм

  13. новембар 2017.

  PlakatВорки тим и СПЦО Рума - Храм силаска Светог Духа на апостоле приказују документарни филм "Бициклом путевима српске војске 1915-2015.".

  Понедељак, 13. новембар, 19.00 часова
  Завичајни музеј Рума
  Улаз слободан

  Филм је сниман на путу од Чачка до Крфа преко Црне Горе и Албаније и у повратку са Крфа до Чачка преко Епира, Охрида, Скопља и Ниша. Пут дуг преко 2.100 км враћа нас 100 година у прошлост, у 1915. годину, када су српска војска и народ били приморани на један од највећих егзодуса у историји. Бицикле су возили и истовремено снимали свој филм Стефан Лукић и његов најбољи друг Владан Пајић.

  Више информација о филму на сајту Ворки тима.

 • Припреме за свечаност братимљења Руме и Берзенбрика

  13. новембар 2017.

  {vsig}berzenbriknovembar17{/vsig}

  Делегација Општине Рума предвођена председником Слађаном Манчићем борави ове седмице у немачком граду Берзенбрику. Немачки град из савезне државе Доња Саксонија и Рума успели су у својој заједничкој мисији да две године грађено пријатељство крунишу братимљењем. Скупштина Берзенбрика је одлуку о братимљењу донела крајем септембра, готово једногласно. Председник Манчић, заједно са шефом Кабинета Војиславом Миоковићем и шефом Одељења за локални економски развој Драганом Косановићем усаглашава са челним људима Берзенбрика нацрт текста повеље о братимљењу, која ће ускоро бити потписана.

  Наредне седмице је планирана узвратна посета делегације Берзенбрика нашој општини и присуство прослави Дана Општине Рума и градске славе, када ће на свечаној седници СО Рума бити потписана и повеља о братимљењу.

  "Две године градимо пријатељство са Берзенбриком и продубљујемо нашу сарадњу у више сфера. Посредством удружења "Градимо мостове", задуженог за сарадњу наша два града, успостављена је размена младих, наша деца одлазе у Немачку, а исто тако сваке године ми угостимо тинејџере из Берзенбрика. За нас је велика част братимљење са градом из Европске уније и земље која има најјачу економију у Европи", рекао је председник Манчић.

 • XLII седница Већа - 10 милиона за путну инфраструктуру у Буђановцима, порез исти као и у 2017. години

  10. новембар 2017.

  Predsednik MančićВећници су на данашњој седници усвојили деветомесечни извештај о извршењу општинског буџета. Укупни приходи и примања за период од 01. јануара до 30. септембра 2017. године износе 1.281.371.380,69 динара или 56,68 % планираних бруто прихода.

  Председник Општине Рума Слађан Манчић задовољан је приливом средстава, али је уверен да ће се у последњем кварталу у буџет слити више средстава него у трећем.

  "Имали смо нешто мањи приход у трећем кварталу у односу на прва два квартала. Но, имамо разумевања реч је о летњим периоду и месецима годишњих одмора. У сваком случају очекујемо да ће четврти квартал бити доста бољи и да ћемо се приближити цифри од милијарду осамсто или милијарду деветсто милиона динара, што је тежња свих нас у локалној самоуправи", нагласио је Манчић. Веће је усвојило неколико одлука везаних за буџетске апропријације и употребе средстава буџетске резерве, од којих је најзначајније издвајање 10 милиона динара за суфинансирање санације улица у Буђановцима.

  Председник Манчић је обавестио већнике да ће поново бити расписан тендер за реализацију пројекта асфалтирања три улице у Буђановцима. Општина је од Покрајине добила нешто преко 46 милиона динара, али се испоставило да је предрачун мањи него што је стварна цена радова и скоро нико од понуђача није нашао своју рачуницу да приступи послу. Једини понуђач који се јавио је пробио цену за седам, осам милиона, рекао је Манчић.

 • У суботу се игра градски фудбалски дерби Словен - Први мај

  10. новембар 2017.

  Sloven i Prvi majУ жижи 13. кола Сремске лиге биће, као и увек кад се игра меч Словена и Првог маја, дуел ове две румске екипе. Фаворита као и у сваком дербију нема, иако познаваоци прилика у Сремској лиги овог пута веће шансе дају Првом мају. Тренутно четворопласирана екипа Првог маја у последња два кола има гол разлику од невероватних 13:0, стога ће одбрана Словена бити пред великим изазовом. Словен је у великим проблемима, са подмлађеним играчким кадром је тренутно последњепласирани са 6 бодова из 12. кола. Ипак руководство клуба гаји наду да ће суботњи меч бити прекретница сезоне и да Румљани могу бар до средине табеле.

  Уосталом ни ранијих година у окршајима ова два румска клуба није побеђивао увек фаворит.

  Утакмица на стадиону у Борковачкој долини се игра у суботу од 13:30 часова.

 • Удружење ратних војних инвалида Руме обележило славу

  9. новембар 2017.

  Слава УРВИУдружење ратних војних инвалида Руме обележило је 8. новембра своју славу – Светог великомученика Димитрија, у народу познатију као Митровдан.

  У просторијама овог удружења одржан је обред освећења славског колача и кољива, у присуству домаћина и гостију, представника војске, полиције, синдиката, као и пензионерских удружења.

  "Наше удружење је основано у октобру 1993. године, после свих оних несретних ратова, било је овде 105 породица палих бораца из целе бивше СФРЈ и 97 ратних војних инвалида. Данас, по нашој евиденцији, има нас укупно нешто испод 170 чланова. Наше удружење са углавном, финансира из средстава румске општине, кроз пројектно финансирање. Имамо тако средстава да годишње пошаљемо осам инвалида или чланова породица погинулих војника у бању Врдник, која такође, делом суфинансира овај боравак", рекао је Милија Вересија, председник УРВИ у Руми и додао да је прослава Митровдана прилика да се присетимо свих оних који су дали своје животе за отаџбину.

 • Циклус Нордијска панорама 1

  10. новембар 2017.

  Плакат12. новембар, 20.00 часова
  Велики хол Културног центра "Брана Црнчевић"
  Улаз бесплатан

  У сарадњи са БалканКулт Фондацијом Ворки тим Рума током два викенда новембра (12. и 19.) приказаће 7 филмова нордијских земаља, под заједничким именом НОРДИЈСКА ПАНОРАМА. Ради се о филмовима у којима су укључене продукције више нордијских земаља, па не може да се каже да је филм само из једне земље. На програму су кратки и средњеметражни документарни, играни, експериментални и анимирани филмови који су награђивани на нордијским (скандинавским) и светским фестивалима.

  Више информација о филмовима на сајту Ворки тима Рума.

 • ЈУП "План" добио трећу награду на 26. међународном салону урбанизма

  10. новембар 2017.

  Додела наградеНа 26. међународном салону урбанизма, одржаном у Нишу 8. новембра 2017. године, Јавно урбанистичко предузеће "ПЛАН" и Завод за урбанизам Шид су добили трећу награду салона у категорији Урбанистички пројекти и реализације за рад "Урбанистички пројекат урбанистичко-архитектонска разрада локације планиране изградње ритејл парка са пратећим објектима на к.п. бр. 5680/18 КО Рума".

   

 • ОК "Визура" Рума славила у дербију - Прегршт спортских дешавања у румској спортској хали у суботу и недељу

  10. новембар 2017.

  VizuraОдбојкашице Визуре, шампионке Србије, победиле су јуче Црвену звезду резултатом 3:2 (19:25, 25:23, 25:18, 19:25, 15:13) у првом мечу петог кола Суперлиге.
  У СЦ "Вождовац" на Бањици виђено је много преокрета, велике борбе, али су се на крају радовале првакиње државе.

  Визура је нанела први пораз у сезони екипи Црвене Звезде и сада нема више непоражених екипа у елитном рангу такмичења.

  У наредном колу "ајкулице" гостују екипи Клека. Тај меч се игра 17. новембра. У екипи ОК Визура Рума најбоља је била Слађана Ерић са 21 поеном, док се на другој страни истакла Бојана Миленковић са 23.

  PlakatИ предстојећег викенда Румљане очекује много спортских дешавања. Поред мечева фудбалских лига, Румљани ће имати прилику да у Спортском центру Рума уживају у играма румских рукометних, одбојкашких, кошаркашких и футсал екипа.

  Распоред мечева

   

   

 • Хуманитарни турнир у малом фудбалу "др Жарко Миладиновић"

  10. новембар 2017.

  Plakat ManifestacijeХрам Силаска Св. Духа на апостоле у Руми ове године по други пут организује манифестацију хуманитарни турнир у малом фудбалу "др Жарко Миладиновић" и то 20., 22. и 23. новембара 2017. године у Спортском центру у Руми.

  Сав приход са хуманитарног турнира ове године биће упућен породици Тепша из Хртковаца, једној од породица у нашој општини која тешко живи.

  Екипе и сви хумани људи који желе да узму учешће у турниру могу се пријавити на телефон: 062679787 - Александар К.

  Породица Тепша је почетком рата деведесетих година избегла са простора Републике Хрватске у Србију. Божица Тепша је најстарији члан породице, а по избеглиштву живела је и на Косову и Метохији са сином, кћерком, зетом и њихових троје деце са посебним потребама.

  На Косову и Метохији Божици су убијени и кћерка и зет, а једно унуче је умрло.

 • Заказана XLII седница Општинског већа

  9. новембар 2017.

  XLII седница Општинског већа општине Рума ће се одржати дана 10.11.2017. године са почетком у 10.00 часова у Градској кући. За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Разматрање Извештаја о извршењу Одлуке о буџету општине Рума за период 01.01-30.09.2017. године

  2. Предлог Решења о употреби средстава текуће буџетске резерве у износу од 2.000.000,00 динара

  3. Предлог Одлуке о промени буџетске апропријације у износу од 93.693,00 динара

  4. Предлог Одлуке о промени буџетске апропријације у износу од 777.000,00 динара

  5. Предлог Решења о употреби средстава текуће буџетске резерве у износу од 10.000.000,00 динара

  6. Предлог Одлуке о промени буџетске апропријације у износу од 1.000.000,00 динара

  7. Предлог Одлуке о промени буџетске апропријације у износу од 751.500,00 динара

  8. Предлог Одлуке о утврђивању просечних цена квадратног метра непокретности за утврђивање пореза на имовину зa 2018. годину на територији општине Рума

  9. Нацрт Одлуке о формирању јединица цивилне заштите опште намене општине Рума

  10. Нацрт Одлуке о доношењу Плана детаљне регулације дела радне зоне у к.о. Путинци

 • Бесплатан огрев за 14 нових породица

  9. новембар 2017.

  {vsig}ogrevborkovac{/vsig}

  Општина Рума приводи крају поделу огревног дрвета социјално најугроженијим породицама. Реч је о дрвету које је срушено и посечено након олујног ветра 17. септембра ове године, а одлуком Општинског већа то дрво се дистрибуира социјално угроженим породицама.

  Са платоа ЈП "Стамбено" данас су камиони са огревом кренули у испоруку последњег контингента дрва, а по три метра кубна дрвета добиће 14 породица.

  "Са овом испоруком завршавамо планирани посао. Из нечег лошег, као што је била олуја 17. септембра ове године, када су стабла и попадала, направили смо нешто добро и корисно. Ова количина огревног дрвета неће можда решити све проблеме у вези грејања, али сам сигуран да ће и те како добро доћи најугроженијим становницима наше општине. Дрва су исечена и спремна за цепање, а ако буде више дрвета него што је процењено помоћи ћемо и више од ових 14 породица", изјавио је председник Општине Рума Слађан Манчић.

  Општина Рума је до сада на овај начин помогла око 50 породица, а свака породица је добила по 3 кубна метра дрвета. Дрво које ће данас добити породице из Руме и неколико села румске општине су посечена у Борковачкој шуми, каже вд директор ЈП "Комуналац" Драган Панић.

 • XX Међународно такмичење соло певача ‘’Никола Цвејић’’

  9. новембар 2017.

  ПлакатУдружење “Никола и Марица Цвејић” у сарадњи са румском ОМШ “Теодор Тоша Андрејевић” и ОШ “Душан Јерковић” организује 20. јубиларно Међународно такмичење соло певача “Никола Цвејић”. Ова традиционална манифестација носи велик културно-уметнички значај регионалног карактера, а организује се под покровитељством Општине Рума и Покрајинским секретаријатом за образовање. Очекује се учешће великог броја певача из земље и иностранства. Овај престижан музички догађај, у спомен на вокалног педагога и великана наше и интернационалне оперске сцене Николу Цвејића, ће се одржати 24. и 25. новембра 2017. у свечаној сали тз. ‘’Душанове школе’’ у Руми.

 • Изложба слика "Митровица Руми"

  9. новембар 2017.

  PlakatИзложба Удружења ликовних уметника Сирмиум

  Велики хол Културног центра "Брана Црнчевић"

  Четвртак, 9. новембар у 18.00 часова

  Улаз слободан

  Изложба је отворена до 19. новембра.

  Више информација о Удружењу на сајту Културног центра.

 • Асфалтирање улице у Руми

  7. новембар 2017.

  {vsig}7.vojvodjanska{/vsig}

  Данас је у Руми почело асфалтирање улице 7. војвођанске ударне бригаде. Председник Општине Рума Слађан Манчић обишао је почетак радова, а механизација је ангажована на асфалтирању дела улице који се простире између Језерске и Првомајске улице.

  Асфалтира се укупно нешто преко 250 метара коловоза широког 6 метара, а радови на новом тротоару су већ завршени. Укупно ће за ове радове бити издвојено шест милиона динара.

  "Ова улица је пре више од десет година добила асфалт, али је урађен само први слој и шахтови су остали високо изнад површине коловоза. Решили смо да из буџетских средстава издвојимо готово шест милиона динара за ову улицу. Данас се ради завршни, фини слој асфалта, неких 1600 квадратних метара. Већ је урађено готово 1.000 квадратних метара тротоара", изјавио је Манчић и напоменуо да су за сутра су планирани радови на банкинама.

  "На извођачу је да заврши и копање канала са леве стране улице и да одговарајућом хоризонталном сигнализацијом обележи коловоз. Сигуран сам да ћемо након ових радова имати пристојну улицу, са одговарајућом путном инфраструктуром, на задовољство грађана који овде живе", изјавио је Манчић.

 • Руски цар у румском музеју

  7. новембар 2017.

  {vsig}ruskicar{/vsig}

  У склопу манифестације "Дани руске сестре милосрђа Наталије Берњикове" у Завичајном музеју синоћ је отворена изложба "У сусрет руском цару". Ову несвакидашњу изложбу чине црно-беле фотографије из Историјских архива и личних албума породице Романов.

  "Ово је део једне шире изложбе која броји негде око 300 фотографија. Изложба је гостовала већ у неколико места у Срему: Сремским Карловцима, Сремској Митровици, Инђији, Шиду и сада у Руми. У оквиру овогодишње манифестације посвећене Наталији Берњиковој спремили смо низ активности које ће приближити људима време од пре једног века и дати осврт на херојску борбу српске војске у Првом светском рату", рекао је архијерејски намесник румски Сретен Лазаревић и додао да јеизложба уприличена у сарадњи са Сретењским манастиром из Москве.

  Дејан Уметић, директор Историјског архива Срема и представник регионалног удружења српско-руског пријатељства "Срем" напоменуо је да ће се у наредним месецима бити још много догађаја у Срему који ће промовисати српско - руску сарадњу.

 • Манифестација "Дани руске сестре милосрђа Наталије Берњикове"

  6. новембар 2017.

   

  {vsig}natalija17{/vsig}

  Парастосом на обновљеном спомен комплексу Српског војничког гробља у Руми, тик уз које почива "Руска сестра милосрђа“ Наталија Берњикова данас је озваничен почетак манифестације која носи име руске медицинске сестре, која је неговала српске војнике у Првом светском рату.

  Наталија је током рата радила у "заразној" болници у Руми, а по завршетку рата, остала је да живи у нашем граду, где је и сахрањена 1922. године, у 31. години живота. "Руској сестри милосрђа“ су споменик подигле руска избегличка колонија у Руми, а добровољним прилозима, у знак захвалности за њено дело, помогли су и грађани Руме. Наталијина лична жеља је била да се сахрани тик уз Српско војничко гробље. Претпоставља се, мада нема материјалних доказа, да је Наталија Берњикова у Србију стигла у време Балканских ратова.

  Архијерејски намесник румски Сретен Лазаревић, који је данас са свештенством Српске православне цркве у Руми служио парастос, рекао је за Наталију Берњикову да је она симбол милосрђа и солидарности и то у најтежим временима, када је то српском народу било најпотребније.

 • Изложбе у Музеју

  6. новембар 2017.

  РомановПоводом почетка манифестације "Дани Наталије Берњикове" коју организјује храм Силаска Св. Духа на апостоле вечерас у 19.00 часова, отвара се изложба фотографија “У сусрет руском цару”. Пројекат реализују Сретењски манастир из Москве и студио “Руски цар”. Ову несвакидашњу изложбу чине црно-беле фотографије из Историјских архива и личних албума породице Романов. Пројекат је настао са жељом и циљем да се публици у Србији приближи лик и дело чланова последње руске династије. Изложба ће трајати до 24. новембра, а улаз је слободан.

  Поводом обележавања стогодишњице Првог светског рата и 150-е годишњице рођења знаменитог завичајног добротвора и великог војсковође, армијског ђенерала Божидара П. Терзића, Музеј рудничко-таковског краја, представиће 7. новембра 2017. године са почетком у 18.00 сати изложбу посвећену Терзићу у Галерији Завичајног музеја у Руми.
  Негујући успомену на министра војног и армијског генерала Божидара Терзића, Музеј рудничко-таковског краја припремио је изложбу посвећену управо овом знаменитом Милановчанину.
  На укупно 25 ликовно-документарних паноа, одштампаних на канвас платну, димензија 70x100 цм, сагледан је целокупан живот поменутог генерала, како јавни, тако и приватни. Поред тзв. „плотера“ постављених на зиду и оивичених алуминијумским држачима, поставку чини и велики број оригиналних докумената, књига, дневних новина, листова, часописа, фотографија, одликовања, делова војне униформе, као и комада намештаја. Они су распоређени по витринама, смештеним  у слободном простору.
   
  ПлакатПриликом реализације овог пројекта коришћени су фондови Војног музеја, Историјског музеја Србије, Народног музеја из Чачка, Архива Србије, Архива САНУ, Војног архива, Центра за војнонаучну документацију, информацију и библиотекарство, као и предмети у власништву појединаца. Истовремено, поставку прати и стручни каталог са детаљним пописом каталошких јединица.
  Као коаутори, изложбу „Ђенерал Божидар П. Терзић 1867-1939“ потписују кустоси Ирена Мандић и Александар Марушић. Рецензент поставке је музејски саветник Народног музеја из Чачка Радивоје Бојовић. Поред Горњег Милановца изложба је до сада гостовала у Петровцу на Млави, Врњачкој Бањи, Београду, Старом Селу, Александровцу, Чачку, Руднику, Паризу и Смедеревској Паланци.
  Отварање изложбе пратиће и пригодно стручно предавање кустоса Александра Марушића о богатом војничком животу и раду добротвора генерала Божидара П. Терзића.
 • Милионско улагање у ОШ "Душан Јерковић"

  3. новембар 2017.

  Dušanova školaИз буџета Општине Рума издвојено је око милион динара за замену дотрајалих плочица у ходнику ОШ “Душан Јерковић”. Школски ходници су били ризични за ученике, веома клизави, поготово у јесен и зиму, а доста плочица је и недостајало, каже помоћник директора "Душанове" школе Лаза Миличевић.

  спели смо да уз помоћ Општине Рума променимо плочице на доњем спрату школе. Имали смо велику потребу да заменимо дотрајале плочице, које нису биле безбедне. Како би безбедност ученика била на првом месту, старе плочице замењене су новим неклизајућим. Такође, сада имамо и естетски далеко лепши амбијент ", рекао је Миличевић.

  Вредност радова је нешто преко милион динара, а од средстава добијених од локалне самоуправе урађено је и прилазно степениште у школи.

 • Оглас о отуђењу грађевинског земљишта

  2. новембар 2017.

  Предмет Огласа је отуђење грађевинског земљишта у јавној својини Општине Рума ради изградње. Оглас је отворен од 2.11.2017. до 4.12.2017. године, а пријаве за учешће достављају се ЈКП "Паркинг и инфраструктура" Рума, 27. октобар 38/2.

  Преузмите Оглас

   

 • Дружење и едукативна предавања обележила месец солидарности у ГЦ "Срем"

  1. новембар 2017.

  {vsig}gcoktobardeca17{/vsig}

  Октобар месец солидарности са старијима обиловао је низом активности у Геронтолошком центру "Срем". Традиционално пред крај октобра кориснике ГЦ "Срем" су посетили најмлађи Румљани, предшколци"Полетарца" из објекта "Првомајска". Најстаријим суграђанима су приказали занимљив и разнолик програм, сачињен од песме, поезије, игре и глуме, а донели су и поклоне израђене својим рукама. Поред креативних активности месец октобар су обележила и стручна едукативна предавања.

 • "Визура" прошла у четвртфинале Купа, ЖОК "Рума" заустављен од суперлигаша

  1. новембар 2017.

  VizuraРумски одбојкашки клубови имали су половичан учинак у осмини финала Купа Србије. Одбојкашице "Визуре", актуелне државне првакиње Србије, савладале су рутински у гостима "Јединство" из Ужица, резултатом 3:0(16:25, 15:25, 14:25). Овом победом популарне "ајкулице" су избориле пласман у четвртфинале. Победнички низ у Руми ОК "Визура" ће имати прилику да настави у суботу 4. новембра, пред својим навијачима у Спортском центру "Рума". Одбојкашице "Визуре" ће снаге однерити са екипом "Динама" из Панчева. Утакмица почиње у 19 часова.

  До сада непоражена екипа у елитном рангу такмичења "Железничар" из Лајковца био је прејак ривал за ЖОК "Рума".

 • Књижевна трибина: Андрић и Крлежа

  1. новембар 2017.

  Andric i KrlezaУ четвртак, 2. новембра 2017. године, са почетком у 19 часова у читаоници Градске библиотеке ''Атанасије Стојковић'' одржаће се књижевна трибина на тему ''Андрић и Крлежа''.
  На трибини ће говорити Мирјана Мариншек Николић.

  Улаз је слободан.

   

   

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001