Филтер
 • Чај у 8 - Милош Зубац

  30. октобар 2017.

  Miloš ZubacСреда, 1. новембар,  у 20.00 часова
  Велики хол Културног центра "Брана Црнчевић"
  Улаз слободан

  Милош Зубац, књижевник, кантаутор и приповедач из Новог Сада, у Културном центру у среду 1. новембра, свираће и певаће своје песме, махом из његове последње збирке Краљ на киши (Rabic Art, Сарајево, 2017). Иако ће се чути највише његове поезије, као увек што воли да чини, Милош ће извести и одабране стихове песника из његовог уметничког али и породичног родослова – Мирослава Антића, Душка Трифуновића и Пере Зубца.

  Приповедаће приче. Повешће публику на магично лирско и музичко путовање, са оне стране времена, и вратиће их све до једног у културни центар, на почетну станицу.

  Више информација на сајту Културног центра.

 • Резултати 54. фестивала музичких друштава Војводине

  30. октобар 2017.

  54. ФМДВ54. фестивал музичких друштава Војводине одржан је протеклог викенда у Културном центру „Брана Црнчевић“. Жири у саставу професор Борис Черногубов, професор Татјана Остојић и доцент Божидар Црњански, донео је одлуку да прво место са 100 бодова додели Акадамском културно уметничком друштву Универзитета у Новом Саду „Соња Маринковић“, оркестру "Хармоника".

  Остали резултати

 • Обележен Дан ослобођења Рума

  27. октобар 2017.

  Polaganje venacaУ Руми је данас обележена 73. годишњица од ослобођења града у Другом светком рату. Пригодном свечаношћу у румском Дому пензионера и полагањем венаца на Градском гробљу одата је пошта жртвама у Другом светском рату.

  Венце су положили представници румске локалне самоуправе, покрајинског и општинског СУБНОР-а, сродних борачких организација, представници Војске Србије и амбасаде Руске Федерације, Јеврејске Општине Нови Сад, народни посланици из републичког и покрајинског парламента и бројни грађани.

  Председник СУБНОР-а Општине Рума Томислав Милић сматра да је од победа у Другом светско рату једна од највећих извојеваних у нашој историји.

  Polaganje venaca"Зато је важно је да се овај датум не заборави и да млађи нараштаји наставе да га обележавају као што смо ми претходне 73. У последње време се није велики број грађана одазивао, а данас сам пријатно изненађен бројем људи који су дошли да одају пошту жртвама из Другог светског рада. Морам да истакнем да имамо изузетно добру сарадњу са представницима локалне самоуправе и конретно са председником општине Слађаном Манчићем, тако да смо све ово организовали уз њихову помоћ. Желим да похвалим и седму силу јер нас је у свим значајнијим датумима које смо обележавали доследно пратила",казао је Милић.

  Заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић је истакла да су слобода, мир, толеранција и хуманост увек су били идеали нашег народа.

 • 54. фестивал музичких друштава Војводине

  27. октобар 2017.

  И ове године 54. фестивал музичких друштава Војводине ће се одржати у Руми, у великој дворани Културног центра.

  Фестивалски концерти су на програму у суботу и недељу, 28. и 29. октобра са почетком у 19.00 часова.

  Учесници долазе из многих градова Војводине (Нови Сад, Вршац, Сремска Митровица, Стара Пазова) тако да ће се румској публици представити осам хорских ансамбала, један мешовити оркестар и један оркестар хармоника. Наравно, наступају и домаћини, тј. Српско певачко друштво у Руми.

  Улаз на обе концертне вечери је слободан.

 • Подела огрева социјално угроженим породицама

  26. октобар 2017.

  OgrevНаставља се подела огрева социјално најугроженијим породицама у нашој општини. Реч је о ванредној акцији Општине Рума, Центра за социјални рад и ЈП "Комуналац" у којој се деле дрва од уклоњених стабала, која су посечена након олујног ветра који је нашу општину погодио средином септембра.

  До сада је већ подељено близу 50 кубика дрвета, махом посеченог у градским улицама, а недавно је почело уклањање и стабала и из Борковачке шуме.

  Надлежни очекују да ће из Борковца бити уклоњено око 80 стабала.

  Direktor Slobodan KrasićПрема општинској одлуци свака социјално угрожена породица добија по три кубика дрвета, подсетио је директор Центра за социјални рад Општине Рума Слободан Красић.

  "Два камиона су данас већ поделила огрев у Руми, сада настављамо пут Буђановаца и тако док не поделимо све залихе дрвета које тренутно имамо на платоу ЈП "Стамбено". Верујем да ћемо данас успети да помогнемо 11 породица, а сутра већ стижу нова дрва из Борковца и настављамо са акцијом", рекао је директор Красић.

 • Радови на канализационој мрежи у Руми

  26. октобар 2017.

  Kanalizacija radoviЈП "Водовод" изводи радове на изградњи канализационе мреже у дужини од 45 метара, у улици Милоша Црњанског у Руми. Радови су почели јуче, а завршетак се очекује у року од 7 дана. Екипе румског "Водовода" су ангажоване и на изградњи канализационе мреже у улици Мише Убоје, а планирани су и радови у улици Моше Пијаде.

  ЈП "Водовод" радове у улици Милоша Црњанског финансира из сопствених средстава, док је Општина Рума издвојила близу милион динара за радове у улицама Мише Убоја и Моше Пијаде.

  Вредност радова у поменуте три улице је око 1,5 милиона динара.

 • Књижевно вече посвећено Исидори Секулић

  26. октобар 2017.

  IsidoraПоводом 140 година од рођења Исидоре Секулић, Градска библиотека "Атанасије Стојковић" организује вечерас књижевну трибину са пројекцијом филма "Исидора".

  У књижевној трибини ће учествовати: Ивана Јаношевић и Лаура Барна.

  Почетак је заказан за 19 часова. Трибина ће се одржати у читаоници библиотеке, а улаз је слободан.

   

 • Румски писци гости Дечијег села у Сремској Каменици

  26. октобар 2017.

  Decije seloКњижевна заједница "Фрушка гора" огранизује данас у 18 часова дружење са децом у Дечијем селу у Сремској Каменици.

  Том приликом писци: Ђура Шефер, Синиша Пашћан, Слободан Радојчић, Тодор Бјелкић, Јаника Печи и издавач Милутин Живановић читаће своје књижевне радове за децу, дружити се са малишанима и поклонити им књиге.

   

 • Пријем за младе румске спортисте који су блистали на међународним такмичењима

  25. октобар 2017.

  Prijem u Gradskoj kuciРума је увек била препознатљива по великим успесима у борилачким спортовима. Славу сјајних бораца настављају нове, младе генерације које у себи носе шампионску нит.

  Нови талас младих талентованих спортиста из Руме доноси успехе и на домаћој и на међународној сцени.

  А како се успеси бележе и у олимпијским борилачким спортовима, румска спортска породица са правом очекује да би они најбољи, најталентованији, најупорнији и најпосвећенији врло брзо могли да се нађу на највећој светској сморти спортиста, Летњим олимпијским играма.

  Talentovani sportistiПредседник Општине Рума Слађан Манчић угостио је данас у Градској кући четворо младих спортиста из Руме који су недавно остварили одличне резулттате на европским и светским такмичењима. Гости председника Манчића и јединог румског олимпијца Александра Бундала, сада члана Општинског већа задуженог за спорт, били су Ана Бјелић (ЏК „Словен“), Ирис Јовић-Вујаковић, Јована Васиљевић и Драшко Јованов сви из Теквондо клуба „Змај“. Сво четворо иза себе имају прегршт медаља за које су и те како заслужни и њихови тренери Бранислав Бјелић (ЏК Словен) и Борко Крстић (ТК Змај), који су данас такође били на пријему.

  Управо су тренери председнику Манчићу предочили пут до вансеријских успеха румске деце, али проблеме са којима се клубови сусрећу у настојању да подигну ниво професионализма.

  Први човек румске општине се захвалио младим спортистима на достојном представљању Руме и код нас и у свету, уједно похваливши ентузијазам и рад два клуба. Манчић је подсетио да је Општина Рума повећала издвајања за спорт и поручио да ће локална самоуправа већ од наредне године издвојити средства, од неколико милиона динара, којим ће се суфинансирати наступи румских спортиста на међународним такмичењима.

 • Одржана XIII седница СО Рума

  25. октобар 2017.

  13. седница СО РумаЛокални румски парламент одржао је данас XIII седницу, а свих 11 тачака предложеног дневног реда су усвојене. Одлуком о максималном броју запослених на неодређено време у систему локалне самоуправе општине Рума за 2017. годину, број запослених је смањен на 693 радника. Тренутно у систему локалне самоуправе ради 698 радника, а начелник Општине Рума Душан Љубишић је поновио да постоји десетак захтева за одлазак у пензију, те да неће бити проблема да се бројка испоштује. Он је рекао и да у поређењу са децембром 2013. године сада у систему локалне самоуправе ради 161 радник мање, те да је по основу плата уштеђено скоро 100 милиона динара.

  У склопу одлуке са претходне седнице Скупштине када је установљен празник Општине Рума и градска слава, на данашњем заседању је донета значајна Одлука о додели награда и јавних признања Општине Рума.

  Председник СО Рума Стеван Ковачевић је напоменуо да је доношење ове одлуке веома значајно, јер је Рума до скора била једна од ретких општина која није додељивала јавна признања и награде.

  "Овом одлуком Општина Рума има могућност да се захвали својим најистакнутијим ствараоцима, прегаоцима, појединцима и колективима који су дали допринос за унапређење живота у нашој општини", поручио је Ковачевић.

  Овом Одлуком је предвиђена додела звања почасни грађанин Општине Рума, додела "Румске повеље", захвалница и новчаних награда. Поступак доделе признања и награда почиње и спроводи Комисија за доделу одликовања и других друштвених признања, коју именује председник општине. На свечаној седници 24. новембра биће уручена прва признања.

 • Одржана XLI седница Општинског већа

  24. октобар 2017.

  VećeДва поднета амандмана на Одлуку о уклањању снега и леда на територији Општине Рума главни су разлог за сазивање данашње седнице Општинског већа.

  Управо је Општинско веће и подносилац оба амандмана који имају за циљ побољшање Одлуке која ће се сутра наћи и пред одборницима Скупштине Општине Рума.

  Због наступања зиме у могућих скоријих временских непогода праћених снегом, Веће је прихватило амандман да се почетак примене поменуте Одлуке скрати и уместо уобичајних осам дана након објављивања у Службеном гласнику, Одлука ће ступити на снагу наредног дана од дана објављивања.

 • Чај у 8 - Ансамбл Левант

  24. октобар 2017.

  Ансамл ЛевантВелики хол Културног центра "Брана Црнчевић"
  Среда, 25. октобар, 20.00

  Ансамбл Левант (2013) се бави изучавањем и интерпретацијом ране музике на историјским инструментима. Састављен је од еминентних музичара који за собом имају деценије истраживачког и интерпретаторског рада на подручју српске и европске ране музике. Своје квалитете су исказивали оснивањем и сарадњом са различитим ансамблима, међу којима је, свакако, најзначајнији Ансамбл Ренесанс.

  Ансамбл Левант:

  • Марчела Франческо – глас
  • Драган Млађеновић – глас, диван саз
  • Жорж Грујић – кавал, фрула, двојнице, раушфајфе 
  • Дарко Карајић – персијска лаута, баглама
  • Горан Милошевић – глас, удараљке

  Више информација на сајту Културног центра.

 • Општина Рума финансира обезбеђење Бродића Паркића и Центра за социјални рад

  23. октобар 2017.

  Brodic parkicОпштина Рума ће из локалног буџета финансирати обезбеђење Бродића Паркића. Популарно дечије игралиште је често на мети вандала и локална самоуправа сматра да ће ангажовање физичког обезбеђења бити најучинковитије средство за очување дечије оазе у Великом парку у Руми.

  Обезбеђење Бродића Паркића је почело данас у 15 часова, а локална самоуправа ће финансирати дневно две смене, рекао је председник Општине Рума Слађан Манчић.

  "Физичко обезбеђење Бродића паркића ће се вршити у две смене, од 15 часова до 7 часова ујутру. Највећи проблеми су се дешавали касно увече и ноћу и мислим да нема потребе да се игралиште обезбеђује у јутарњим часовима. Од сада ће тамо бити стручна, униформисана лица из Агенције "Кобран" која ће бити задужена чувају Бродић паркић и спрече евентуалне неодговорне појединце који желе да нанесу материјалну штету, што се нажалост пречесто и дешавало", изјавио је Манчић.

  Он је подсетио и да је недавно Општина Рума уложила скоро 4 милиона динара у реконструкцију Бродића паркића и да је локална самоуправа проценила да је физичко обезбеђење боље решење од увођења видео-надзора парка.

  Председник Манчић је напоменио и да је по препоруци ресорног Министарства уведено и физичко обезбеђење у Центру за социјални рад. Општина ће из буџета финансирати једног радника који ће улити сигурност и радницима Центра, али и свим корисницима услуга.

 • Одржана XL седници Општинског већа

  23. октобар 2017.

  На XL седници Општинског већа донета је Одлука о радном времену у угоститељским, трговинском и занатским објектима. Одељење са инспекцијске послове је почело са изменама свих одлука на којима почива рад Одељења, па је тако данас донета нова одлука о радном времену усклађена са важећом законском регулативом.

  Стара одлука је донета пре 12 година, а у међувремену локална самоуправа се сусрела са бројним захтевима људи који се баве угоститељском делатношћу, казао је председник Општине Рума Слађан Манчић.

  "Сагледали смо све чињенице и одлучили да донекле изађемо у сусрет захтевима. Најважније новине су да смо након краја радног времена оставили простор од 15 минута да сви гости напусте објекат; пекарама и киосцима који се баве продајом брзе хране смо омогућили да петком и суботом раде до 2 сата. Трећа ствар је да смо објектима од преко 150 квадрата који испуњавају услове да се региструју као ноћни клуб, дозволили да петком и суботом да раде до три сата после поноћи. Код ове конкретне одлуке смо се руководили и регулативама у суседним општинама. Познато је да велики број младих из Руме викендом одлази у рецимо Сремску Митровицу где је дуже радно време и можда овом одлуком индиректно утичемо и на већу безбедност у саобраћају", изјавио је Манчић.

 • Румски клубови нижу победе

  23. октобар 2017.

  {vsig}vizurasrem{/vsig}

  Екипа ОК "Визура" Рума победила је и у другој такмичарској утакмици пред својим навијачима у Руму. У сремском дербију "Супер лиге" рутински је савладан митровачки "Срем" 3:0 (25:21, 25:11, 25:17), а популарним "ајкулицама" је ово био други тријумф у елитном рангу одбојкашког такмичења.

  Тренер "Визуре" Дејан Десница се захвалио румској публици на подршци и позвао навијаче да помогну екипи која ове године поред домаћих такмичења наступа и у Лиги шампиона.

  "Први првенствени меч ћу памтити по доброј атмосфери са трибина, одличном навијању и активном учешћу публике у мечу. Нама спортистима је најтеже кад играмо у празној хали у позоришној атмосфери и зато нам много значи подршка навијача у Руми. Верујем да ће тако бити и у наредним мечевима. Рума ће ове сезоне гледати још много сјајних мечева", поручио је тренер српског шампиона.

  Победу су јуче оствариле и одбојкашице ЖОК "Рума". Младе Румљанке су савладале максималним резултатом 3:0(25:11, 28:26, 25:17) екипу "Паноније" из Бачке Паланке. ЖОК "Рума" је тренутно првопласирана екипа "Друге лиге група Север" са максималним учинком од две победе.

 • Успех румских савате бораца на међународној сцени

  23. октобар 2017.

  СБК РумаЧланови Савате бокс клуба "Рума" учествовали су на светском КУП-у за клубове у асу саватеу које је одржано у Спортском центру "Арена" у Вараждину, Хрватска 21.10.2017. година.

  Наступила су три српска клуба са 11 спортиста и освојили 4 златне и 5 бронзаних медаља.

  Савате бокс клуб "Рума" био је најуспешнији од клубова из Србије, а освојене су 3 медаље.

  Златне медаље освојили су:
  - јуниор Марко Видаковић до 75кг СБК "Рума"
  - јуниор Крста Јанковић до 56кг СБК "Рума"

  Бронзану медаљу освојио је:
  - кадет Петар Јованов до 50кг СБК "Рума"

  Наши спортисти показали су одличне борбе и у финалу су били без пораза. Да је ово такмичење било веома јако довољно је рећи да наш светски првак Петар Јованов није успео да се пласира у финале већ је морао да се задовољи бронзаном медаљом.

 • Заказана XL седница Општинског већа

  20. октобар 2017.

  RumaСедница ће се одржати у понедељак, 23. октобра, са почетком у 12 часова. За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Нацрт Одлуке о радном времену у угоститељским, трговинском и занатским објектима.

  2. Нацрт Одлуке о давању сагласности на условни отпис дуга по основу уступљених јавних прихода за субјекта приватизације Галеника а.д.

  3. Предлог Одлуке о избору овлашћених лица која ће вршити процену тржишне вредности земљишта.

  4. Предлог Одлуке о утврђивању годишње закупнине за издавање у закуп грађевинског земљишта у сврху пољопривредне обраде за 2017-2018. годину.

  5. Текућа питања.

   

 • Одржана XXIV седница Социјално - економског савета

  20. октобар 2017.

  SESПред сваку седницу Скупштине Општине Рума битне и важне одлуке које су уврштене на дневни ред разматра и Социјално - економски савет Општине Рума.

  У фокусу XXIV седнице СЕС-а одржане данас у Градској кући нашла се Одлука о максималном броју запослених на неодређено време у систему локалне самоуправе Општине Рума за 2017. годину.

  Одлуку је образлагао председавајући СЕС-а начелник Општинске управе Душан Љубишић. Он је нагласио да од децембра 2013. године у систему локалне самуправе ради 161 лице мање него данас, а да је по основу исплате зарада направљена уштеда од око 96 милиона динара.

 • Донација Геронтолошком центру "Срем" од породице Лубарда

  20. октобар 2017.

  {vsig}djinalazar{/vsig}

  У Геронтолошки центар "Срем" данас је стигла вредна донација и то у библиотеку ове установе. Чланови породице чувеног српског сликара Петра Лубарде, сестричина Ђина Лазар и синовац Ђуро Лубарда посетили су данас ГЦ "Срем", а кћерка Вјере Дорнер Лубарде (Петрове рођене сестре) Ђина Лазар поклонила је установи 113 књига и 80 цд-ова и касета са музиком и филмовима, који су били у власништву њене мајке.

  Породица Лубарда је тридесетих година 20. века живела у нашем граду, а неке од најчувенијих слика Петра Лубарде настале су баш у Руми попут значајне слике "Заклано јагње"(1940) која је најавила велика страдања на овим просторима. Пошто је Петров отац Ђуро био војно лице породица Лубарда често се селила, али је наш град остао најдражи у сећању његове сестре Вјере, каже њена кћерка Ђина.

  "Рума је једини град, од многих у којим је живела, који је сматрала својим. Увек је говорила моја Рума. Посебно је била дирнута прославом коју смо у овој установи организовали у знак сећања на стогодишњицу од рођења њеног брата Петра. Са овом донацијом сам на неки начин поново вратила мајку на место које је највише волела и знам да би била веома срећна због моје одлуке да се њене личне ствари поново нађу у Руми", казала је Ђина Лазар изразивши захвалност ГЦ "Срем", претходној дугогодишњој директорици Марији Сраки Станојчић, локалној самоуправи и породици Унтербергер што су помогли да књиге из Израела стигну у библиотеку установе.

 • Представа "Мој деда је аут" / Уторак 24. октобар

  20. октобар 2017.

  Moj deda je autБеоградско драмско позориште

  Душан Јанковић

  МОЈ ДЕДА ЈЕ АУТ

  - комедија -

  Уторак, 24. октобар у 20.00 часова

  Велика дворана

  Комад "Мој деда је аут" деконструише породичне односе и испитује границе искључивости и разумевања. Јунаци ове  драме откривају колико су заправо спремни да се мењају, упознају и прихвате различитост када је она део њихове породице.

 • Сремски суперлигашки одбојкашки дерби - недеља 19 часова

  19. октобар 2017.

  {youtube}EZuMUZomOq4{/youtube}

  Сви љубитељи спорта имаће прилику да предстојећег викенда у Руми уживају у суперлигашкој одбојци. Одбојкашице “Визуре” из Руме своју првенствену премијеру пред румском публиком, имаће у недељу од 19 часова. После освајања Суперкупа и победе у првом лигашком колу у Суботици, популарне “ајкулице” у свом новом дому, румској Спортској хали, дочекују екипу “Срема” из Сремске Митровице.

  Играчице "Визуре" позивају све Румљане да у недељу дођу на утакмицу и дају подршку екипи у походу на нову титулу првака Србије.

 • Представљање зборника "Сремски случајеви"

  18. октобар 2017.

  Korice knjigeУ четвртак 19. октобра биће предтављен други зборник Књижевне заједнице "Фрушка Гора" под називом "Сремски случајеви".

  Књижевно вече ће се одржати у просторијама Српске књиге М, Павловачка улица бр. 27, а почетак је заказан за 19 часова.

  Улаз је слободан, а добродошли су сви љубитељи књижевности и лепе писане речи.

   

 • Заказана XIII седница Скупштине општине Рума

  18. октобар 2017.

  XIII седница Скупштине општине Рума ће се  одржати дана 25.10.2017. године са почетком у 10.00 часова у конференцијској сали Културног центра у Руми. За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Потврђивање новог одборничког мандата.

  2. Предлог Одлуке о максималном броју запослених на неодређено време у систему локалне самоуправе општине Рума за 2017. годину

  3. Предлог Стратегије социјалне политике општине Рума

  4. Предлог Измена и допуна Акционог плана за унапређење положаја Рома

  5. Предлог Одлуке о додели награда и јавних признања општине Рума

  6. Предлог Одлуке о уклањању снега и леда на територији општине Рума

  7. Предлог Одлуке о зеленим површинама општине Рума

  8. Предлог Решења о давању сагласности на Одлуку о додели јавног уговора за реализацију пројекта јавно-приватног партнерства са елементима концесије за обављање делатности јавног превоза путника на територији општине Рума и давању сагласности на коначан нацрт Јавног уговора о поверавању обављања делатности јавног превоза путника на територији општине Рума

  9. Предлог Закључка о усвајању захтева Надзорног одбора ЈУП " ПЛАН" Рума за давање сагласности на Одлуку о одређивању цене израде урбанистичких планова, урбанистичко-техничких докумената, урбанистичких услова и осталих услуга.

 • Чај у 8 - Мајамисти трио

  18. октобар 2017.

  Велики хол Културног центра "Брана Црнчевић"
  Среда, 18. октобар  у 20.00 часова
  Улаз слободан

  Мајамисти трио истражује простор између џеза и класичне музике. Уметнички изражај овог трија вуче корене из ауторовог дугогодишњег искуства бављења класичном музиком као и њеним тежњама ка џезу. Повремено дозвољавају себи да изађу из оквира класичног џез трија укључујући у њега вокал, али само као инструмент, у потпуности равноправан са свима осталима. Овај састав је до сада имао прилику да наступи у оквиру програма "Чај у 8" и тај наступ је изазвао велику пажњу и дуго се о њему причало. На том програму извели су дела са свог првог албума, а сада ће поред осталих композиција извести и оне песме које се налазе на њиховом недавно снимљеном другом албуму.

  Чланови бенда су:

  • Маја Алвановић, клавир
  • Ервин Малина, контрабас
  • Чик Иштван, бубањ
 • Уручене захвалнице председнику Манчићу и начелнику Љубишићу

  17. октобар 2017.

  ZahvalnicaПредседнику Општине Рума Слађану Манчићу и начелнику Општинске управе Душану Љубишићу данас су уручене захвалнице за допринос Општине Рума очувању Косова и Метохије.

  Захвалницу Друштва српско - руског пријатељства "Косовско огњиште" и Грамату руских козака "Косовски фронт", представницима Општине Рума уручио је академик Слободан Бата Симић из Савеза проналазача Србије.

 • Милијарду динара за развој општина на територији АП Војводине

  6. октобар 2017.

   

  Milijarda dinaraПредседник Покрајинске владе Игор Мировић и директор Управе за капитална улагања АП Војводине Недељко Ковачевић уручили су јуче уговоре у вредности од око милијарду динара, представницима градова и општина који су остварили право на бесповратна средства на јавним конкурсима Управе за капитална улагања АП Војводине. Средства су додељена за финансирање и суфинансирање 21 пројекта у областима саобраћајне инфраструктуре, водоснабдевања и заштите вода, као и локалног и регионалног економског развоја, а њихова реализација ће допринети равномерном и бржем развоју Аутономне покрајине Војводине.

  Мировић је обраћајући се представницима општина, изразио наду да ће усмерена средства бити ефикасно утрошена, и нагласио да је неопходно правовремено, брзо и одговорно реаговање приликом реализације ових пројеката.

 • Представљање књиге Владимира Меденице

  17. октобар 2017.

  CitaonicaВечерас са почетком у 19 часова у читаоници Градске библиотеке ''Атанасије Стојковић'' биће представљена књига "Повратак" Владимира Меденице.

  О књизи ће говорити Драгослав Бокан, Жељко Стојановић и аутор.

   

   

 • Успех румских савате бораца

  16. октобар 2017.

  Тим РумеУ Спортсом центру Рума јуче је одржано Првенство Војводине за пионире и кадете у асу саватеу на којем су чланови Савате бокс клуба "Рума" освојили екипно друго место са освојених пет златних, пет сребрних и три бронзане медаље. Организатори овог првенства били су Савате бокс клуб "Рума" и Савате Савез војводине, а покровитељи Општина Рума и Покрајински секретаријат за спорт и омладину.

  Златне медаље освојили су:
  - до 30кг Страхиња Јоцковић
  - до 52кг Петар Јованов
  - до 56кг Крста Јанковић
  - до 60кг Никола Божић
  - до 75кг Никола Ракић

 • Октобар - месец борбе против рака дојке

  16. октобар 2017.

  Бранислава НајићУ циљу подизања свести жена о значају редовних превентивних прегледа дојки Дом здравља „Рума“ ће организовати акције на ту тему. Карцином дојке је најчешћи малигни тумор код жена, код којег је успех излечења већи ако се на време открије.

  Током ових акција указиваћемо на значај фактора ризика у настанку малигнитета дојке, обучаваћемо пацијенткиње за самопреглед дојки, а пацијенткиње животне доби од 50 до 69 година имаће могућност да закажу скрининг мамографију која се ради у Дому здравља“, изјавила је спец. др мед. Бранислава Најић – пнеумофтизиолог. Мамографија као метода скрининга рака дојке је међународно призната метода у раној детекцији патолошких промена на дојци.

  Ове активности ће се спровести у просторијама Дома здравља и то по следећем распореду:

  • 17. октобра, од 7.30 до 9.30 у Сужби здравствене заштите жена
  • 18. октобра, од 7.30 до 9.30 у Служби здравствене заштите одраслог становништва
  • 19. октобра, од 7.30 до 9.30 у Служби здравствене заштите запослених
 • Обавештење о почетку вакцинације против грипа

  16. октобар 2017.

  ВакцинаОбавештавају се становници Општине Рума да је Дом здравља „Рума“ добио 2.200 доза вакцина против грипа. Вакцина је дистрибуирана у вакциналне пунктове у Дому здравља и здравственим станицама и амбулантама, као и у Геронтолошки центар „Срем“.

  На пунктовима у којима је вакцина дистрибуирана грађани се могу јављати свом изабраном лекару и вакцинисати против грипа.

  Савет је да се и ове сезоне хронични болесници и старији од 65 година на време вакцинишу и заштите од грипа.

  Вакцинације у амбулантама у Добринцима, Стејановцима и Павловцима почеле су у петак, 13. октобра, док ће Здравственој станици у Кленку бити достављена тек у уторак 17. октобра, од када ће и мештани Кленка моћи да се вакцинишу против грипа.

 • Књижевни конкурс за најбољу бајку или причу за децу и младе

  16. септембар 2017.

  Књижевна заједница "Фрушка Гора" из Руме и I.P. "Esotheria" из Београда расписују књижевни конкурс за најбољу бајку или причу за децу и младе. Пропозиције конкурса:

  1. Конкурс је отворен од 15.10.2017. до 15.12.2017. године;

  2. Конкурисати могу сви аутори који пишу на српском језику, без обзира где живе;

  3. Радови откуцани у wordu, фонта 12, достављају се у три примерка (три бајке или приче, дужине највише до 5-6 страна), потписани шифром, а решење шифре уз радове у посебној, затвореној коверти;

  4. Радове ће оцењивати стручни жири који ће резултате саопштити до 31.1.2018. године;

  5. Аутору чија бајка или прича буде проглашена за најбољу биће у току 2018. године објављена збирка бајки;

 • XXXIX седница Већа - Одлука о додели награда и јавних признања Општине Рума и Концесија за обављање делатности јавног превоза путника

  13. октобар 2017.

  Opštinsko većeНакон Одлуке о празнику и градској слави Општине Рума, Веће је на XXXIX седници донело Одлуку о додели награда и јавних признања Општине Рума.

  Овом Одлуком је предвиђена додела звања почасни грађанин Општине Рума, додела "Румске повеље", захвалница и новчаних награда. Поступак доделе признања и награда почиње и спроводи Комисија за доделу одликовања и других друштвених признања, коју именује председник општине.

  На седници је разматран Предлог Решења о давању сагласности на Одлуку о додели јавног уговора за реализацију пројекта јавно-приватног партнерства са елементима концесије за обављање делатности јавног превоза путника на територији Општине Рума и давању сагласности на коначан нацрт Јавног уговора о поверавању обављања делатности јавног превоза путника на територији Општине Рума.

  Шеф одељења за инспекцијске послове Стојша Јовановић је напоменуо да је Општина Рума прва у Србији по новом закону приступила јавно-приватном партнерству са елементима концесије за обављање делатности јавног превоза путника на територији Општине Рума и да ће то ускоро морати да учине све остале локалне самоуправе у Србији.

 • XXXIX седница Већа - За четири године 161 запослени мање у систему локалне самоуправе

  13. октобар 2017.

  Opštinsko većeВећници су на данашњој седници усвојили и Одлуку о максималном броју запослених на неодређено време у систему локалне самоуправе Општине Рума за 2017. годину.

  Одлуком је одређен максималан број запослених од 693. Начелник Општинске управе Душан Љубишић је нагласио да од децембра 2013. године у систему локалне самуправе ради 161 лице мање него данас.

  "Ту мислим и на Општинску управу, све установе и сва јавна предузећа, дакле сви они који се финансирају из општинског буџета или је Општина Рума њихов оснивач предузећа. Изражено у новцу уштеђено је око 96 милиона динара годишње", истакао је Љубишић.

  Он је казао и да у овом моменту у систему ради 698, али да ће одлука о смањењу на 693 бити без проблема испоштована.

  "Имамо и одређене најаве за одлазак у пензију, неких десет захтева је у питању што практично значи да ћемо сигурно испоштовати овај нови број од 693 запослена који је Влада прописала, чак и испод њега ћемо отићи", закључио је Љубишић.

  "Невероватно звучи да смо у моменту преузимања власти имали буџет од 960 милиона динара и 759 радника, а данас када имамо дупло већи буџет и стремимо ка цифри од две милијарде, број запослених на неодређено је за 161 мањи него на крају 2013. године. Уштеда од близу 100 милиона динара само у платама је изузетно битна ставка у буџету, а као што сам више пута нагласио наш примарни циљ је отварање нових радних места у реалном привредном сектору и данас у Руми ради неупоредиво више људи него пре четири године", поручио је председник Општине Рума Слађан Манчић.

 • XXXIX седница Већа - Помоћ за још 17 породица чије је куће оштетио олујни ветар

  13. октобар 2017.

  Dušan LjubišićОпштина Рума је за санацију штете на стамбеним објектима проузроковану олујним ветром(17. септембар) издвојила укупно 5.480.000 динара. Након првобитних 5 милиона динара на данашњој седници Већа је употребом текуће буџетске резерве издвојено још 480.000 динара. Комисија за процену штете је усвојила данас још 17 захтева за помоћ, па је тако у коначном збиру локална самоуправа помогла укупно 83 породице које су претрпеле штету на својим стамбеним објектима, изјавио је председник Комисије за процену штете Душан Љубишић.

  "Данашњом Одлуком и доделом помоћи за још седамнаест породица, завршен је посао Комисије за процену штете и доделу помоћи оним грађанима који су били најугроженији елементарном непогодом која нас је погодила 17. септембра. Пет милиона које смо доделили на једној од претходних седница Већа било је недовољно да се помогне свим људима који су имали право на помоћ и зато смо обезбедили додатна средства", изјавио је Љубишић и додао да је на објектима ових 17 породица причињена нешто мања штета, али су социјални статуси породица утицали на одлуку да Комисија позитивно одговори и на ове захтеве.

  Председник Општине Рума Слађан Манчић је казао да нема увид у последице олујног ветра у осталим општинама у Срему, али да зна је румска локална самоуправа једина у окружењу која је издвојила средства за помоћ за санацију штете.

 • Првенство Војводине за пионире и кадете у саватеу

  13. октобар 2017.

  ПлакатПрвенство Војводине за пионире и кадете у асу саватеу биће одржано у недељу 15. октобра, у Спортском Центру у Руми,  од 11 до 18 часова. Наступиће млади спортисти Савате бокс клуба "Рума" који су државни прваци за 2017. годину. Очекујемо велики број младих такмичара у саватеу. Ово је припрема пред Светски КУП у Хрватској следеће недеље.

  Организатори Првенства су Савате бокс клуб "Рума" и Савате савез Војводине, а покровитељи Општина Рума и Покрајински секретаријат за спорт и омладину.

   

 • Отворена изложба "270 година Румског вашара (1747 - 2017)"

  13. октобар 2017.

  {vsig}rumskivasarizlozba17{/vsig}

  Изложбом "270 година Румског вашара (1747 - 2017)" Завичајни музеј Рума је заокружио прославу великог јубилеја надалеко чувеног вашара у Руми.

  Подсетимо овог месеца је у музеју одржан и стручни скуп са темом "Традиција вашара и сабора у Србији", а такође је промовисан и филм о Румском вашару у продукцији Завичајног музеја Рума и Ворки тима Рума.

  Синоћном изложбом апострофиран је значај вашара за Руму јер је он граду омогућио да добије инфраструктуру, школство, суд, здравствене установе и достигне данашњи изглед и значај у региону.

  Захваљујући вашару и свом географском положају Рума се муњевитом брзином развила од малог новоустановљеног места до значајног регионалног центра. Вашар је постао замајац привреде у Руми. Сагледавајући целокупну историју града, не постоји тако снажан фактор који је трајно и континуирано определио његов прогрес као вашар, казала је директорица Завичајног музеја Рума Снежана Јанковић.

  "Управо су ове сајамске привилегије, које су добијене од царице Марије Терезије, омогућиле развој града и пре свега захваљујући вашару Рума се развила и постала једно од централних места за трговину на самој граници два царства. Трговина је условила развој занатства, али и пољопривреде. Могућност пласмана пољопривредних и занатских производа био је један снажан замајац развоју града. Кроз векове на овим просторима много се тога мењало, али је једна ствар остајала иста а то је Румски вашар", рекла је директорица Јанковић и на крају обраћања упутила захвалност Милутину Ђуричићу и породицама Сабо и Вујанић који су за потребе изложбе уступили бројне предмете за изложбу и на тај начин помогли да се на што бољи илустративан начин презентује Румски вашар.

  О значају вашара говорила је и кустос етнолог Завичајног музеја Јелена Арсеновић.

 • Заказана XXXIX седница Општинског већа

  12. октобар 2017.

  XXXIX седница Општинског већа општине Рума ће се одржати 13.10.2017. године са почетком у 10.00 часова у Градској кући. За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Нацрт Одлуке о максималном броју запослених на неодређено време у систему локалне самоуправе општине Рума за 2017. годину

  2. Предлог Решења о употреби средстава текуће буџетске резерве

  3. Извештај Комисије за процену штете и додела помоћи

  4. Нацрт Стратегије социјалне политике општине Рума

  5. Нацрт Измена и допуна Акционог плана за унапређење положаја Рома

  6. Нацрт Одлуке о додели награда и јавних признања општине Рума

  7. Нацрт Одлуке о уклањању снега и леда на територији општине Рума

  8. Нацрт Одлуке о зеленим површинама општине Рума

 • Трка за срећније детињство

  12. октобар 2017.

  Trka satnicaТрадиционална "Трка за срећније детињство" одржаће се у петак, 13. октобра 2017. године. Као и претходних година деца ће трчати Главном улицом Руме, а почетак је заказан за 16:00 часова.
  Популарне "Уличне трке" окупиће све разреде основних и средњих школа са територије наше општине
  , а учествоваће и предшколци.

  Организатори су Црвени крст, Атлетски клуба "Рума" и Спортски савез општине Рума, док је генерални покровитељ трке Општине Рума.

   

 • Изложба "270 година Румског вашара (1747 - 2017)"

  12. октобар 2017.

  VasarИзложба "270 година Румског вашара (1747 - 2017)" биће отворена у вечерас, у 18 часова, у Завичајном музеју Рума.

  Из Завичајног музеја позивају све заинтересоване посетиоце и грађане Руме да својим присуством увеличају прославу важног јубилеја, јер Румски вашар је омогућио да Рума добије инфраструктуру, школство, суд, здравствене установе и достигне данашњи изглед и значај у региону.

   

 • Обавештење о водоснабдевању у Буђановцима

  11. октобар 2017.

  Тренутно је прекинуто водоснабдевање насеља Буђановци због оштећења транзитног цевовода.

  Екипе ЈП "Водовод" су на терену.

  Грађани Буђановаца могу очекивати нормализацију водоснабдевања у поподневним часовима.

   

 • Боље грејање за ђаке основне школе у Кленку

  11. октобар 2017.

  Deca u KlenkuУченици ОШ "23. октобар” у Кленку од данас имају боље и комфорније услове у овој образовној установи.

  Општина Рума наставља са улагањима која имају за циљ унапређење услова у свим школским објектима, па је тако овог пута финансирала радове на систему централног грејања.

  Школа ће се убудуће као енергент користити природан гас, а до сада је за грејање коришћено лож уље. На нови систем су прикључена сва три школска објекта (школа, објекат за предшколце и фискултурна сала), а директорица ОШ "23. октобар" Јасмина Поповић очекује у новој школској години далеко квалитетније, еколошки прихватљивије и енергетски ефикасније грејање.

 • ЖОК "Рума“ победник Купа Србије на територији Војводине

  11. октобар 2017.

  ZOK RumaТалентоване одбојкашице из ЖОК "Рума" настављају са одличним играма које су приказале и у припремном периоду. Румске одбојкашице су победнице овогодишњег Купа Србије на територији Војводине.

  Екипа Руме је у финалу Купа савладала је екипу ОК „Волејстарса“ из Кљајићева резултатом 3:0 (25:14,25:18,25:21) и стекла право учешћа у осмини финала Купа Србије.

  Честитке младим одбојкашицама и стручном штабу ЖОК "Рума".

 • Часопис „EKOlist“:Упознајте Заштићено станиште „Бара Трсковача

  11. октобар 2017.

  ЕКОлист Бара ТрсковачаЧасопис „EKOlist“ је објавио чланак на тему „Упознајте Заштићено станиште „Бара Трсковача““. Текст Вам преносимо у целости:

  У општини смештеној у срцу Срема постоји једна изрека која гласи да „сви путеви воде кроз Руму“. Ако се некад запутите неким од тих путева, онај према Шапцу ће Вас подсетити да скренете у село Платичево и посетите једно од три влажна подручја региона Срема, поред Обедске баре и Засавице.

  Ово је најмање, само 168,15 хектара и свакако најмлађе: под заштитом је тек нешто мање од 6 година. Заштићено станиште „Бара Трсковача“ додељено је на управљање Туристичкој организацији Општине Рума 30. септембра 2011. године.

  Од тада ова непрофитна организација значајан део своје делатности посвећује управо ревитализацији и активним мерама заштите који се спроводе у овом подручју.

  Зашто ревитализација?

  Бара Трсковача, поред ове биолошке, има занимљиву историјску страну. Наиме, до седамдесетих година прошлог века, ово барско-мочварно подручје је служило мештанима села Платичева као неисцрпан извор рибе и трске.

 • Први трофеј у сезони за ОК "Визура" Рума / Галерија фотографија

  11. октобар 2017.

  {vsig}superkup1{/vsig}

 • Чај у 8 - Концерт групе Ођила

  11. октобар 2017.

  ПлакатСреда, 11. октобар у 20.00 часова

  Велики хол Културног центра "Брана Црнчевић"

  Улаз слободан

   

   

 • Одбојкашице Визуре из Руме освојиле Суперкуп Србије

  10. октобар 2017.

  {vsig}superkupvizura{/vsig}

  Одбојкашице Визуре су у свом новом дому, у Руми, пред 800 гледалаца освојиле Суперкуп пошто су за 68 минута савладалe Јединство из Старе Пазове са 3:0(25:15, 25:22, 25:14).

  Шампионке су се тако освајачицама Купа реванширале за прошлогодишњи пораз, а гошће су само у другом сету пружиле јачи отпор, али нису успеле да изједначе и учине меч узбудљивијим.У победничком тиму одскочиле су Лозо са 14, Алексић са 13 и Ерић са 10, а код Јединства само Вујновић са 10 поена.

 • Румска библиотека добила на поклон 200 књига на немачком језику

  10. октобар 2017.

  BerzenbrikГрадска библитека "Атанасије Стојковић" добила је данас из Немачке вредну донацију у књигама. У књижевни фонд Градске библиотеке биће уврштено 200 нових наслова, а донација је поклон немачког града Берзенбрика.

  Донација Градској библиотеци "Атанасије Стојковић" резултат је вишегодишње сарадње локалних самоуправа Руме и Берзенбрика, уз посредство Удружења "Градимо мостове" задуженог за сарадњу два града.

  Председница Удружења "Градимо мостове" Љиљана Мартинац је истакла да су у румску библиотеку стигле књиге разноврсних жанрова од стручне литературе до белетристике на немачком језику. "Настављамо да "Градимо мостове" пре свега међу омладином, али и у другим сферама. Ја ћу подсетити да су током септембра млади из наше општине боравили десет дана у Берзенбрику, а раније ове године смо ми били домаћини тинејџерима из Берзенбрика. Активни смо и на другим пољима и дониране књиге су подршка културној размени наша два града", рекла је Љиљана Мартинац.

  Knjige iz BerzenbrikaИ овај гест немачких пријатеља је потврда успешне сарадње Берзенбрика и Руме, која је недавно крунисана и братимљењем два града, сматра секретарка СО Рума Сандра Кукић.

  "Неколико дана након завршеног званичног братимљења наши пријатељи из Немачке су спремили овакав дар за нас као један од видова проширења наше културне сарадње и упознавање наших грађана са немачком културом и немачким језиком. Надамо се да ће умногоме помоћи нашим грађанима који желе да науче немачки језик, поготово ученицима. Трудићемо са да нашу сарадњу побољшамо нарочито у области културе", истакла је Сандра Кукић.

 • Навијај за Ајкулице!!! - Суперкуп Србије, вечерас у 18 часова

  10. октобар 2017.

  {vsig}vizuraplakati{/vsig}

 • Румски планинари остварили највећи клупски успех

  10. октобар 2017.

  Планинарски клуб Борковац РумаПротеклог викенда је трком на Делиблатској пешчари завршен овогодишњи циклус такмичења Војвођанске трекинг лиге у којој је учествовао и Планинарски клуб "Борковац из Руме". Румљани су у конкуренцији 68 планинарских, атлетских и других клубова регистрованих у овом такмичењу у коначном генералном пласману освојили друго место, док је чланица ПК "Борковац" Јелена Радосављевић освојила прво место у генералном пласману у женској конкуренцији.
  Војвођанска трекинг лига је такмичење које организује Планинарски савез Војводине на уређеним планинарским и пешачким стазама у Војводини које учесници прелазе пешачењем или трчањем. У сваком такмичарском колу постоје три дужине стазе: кратке (до 20км), средње (до 30км) и дуге (око 40км), а свака стаза носи одређен број бодова у зависности од дужине и укупне висинске разлике.

 • Месец солидарности у ГЦ "Срем"

  9. октобар 2017.

  {vsig}gcsremoktobar17{/vsig}

  Октобар је месец посвећен старим лицима и ове године је обележен бројним активностима у Геронтолошком центру "Срем". У низу креативних акција са корисницима услуга ГЦ "Срем" су се дружили предшколци, фолклорне и позоришне дружине, сликари и песници.

  И ове године уприличено је дружење са глумцем Миланом Дудићем и његовим пријатељима, уз поетску реч и песму. Установу су тим поводом посетили и представници Црвеног крста из Старе Пазове, који су донели поклоне за све кориснике. Актив пензионерки у оквиру Удружења пензионера и представници локалне самоуправе Општине Инђија традиционални су и драги гости током Месеца солидарности са старијима.

  Посетом и дружењем са најмлађима, 3. октобра је обележена Дечија недеља и Сунчана јесен живота 2017. Дружење најмлађих и најстаријих је настављено 6. октобра посетом хора и фолклора ГЦ "Срем" вртићу "Полетарац"(објекат "Коцкица").

 • Упознајте Руму - Јединствена варош разбашкарена у срцу Срема!!!

  9. октобар 2017.

  {youtube}v8M9Y2wj43g{/youtube}

 • Суперкуп Србије - Уторак, 10. октобар Спортски центар "Рума"

  9. октобар 2017.

  VizuraСпортски центар "Рума" биће у уторак 10. октобра, домаћин одбојкашког Суперкупа Србије. Актуелни државни првак ОК "Визура", од ове године нови члан румске спортске породице, ће у борби за први трофеј у сезони имати за ривала ОК "Јединство" из Старе Пазове.

  Одбојкашице "Визуре", које ће од ове сезоне своје мечеве играти у Руми, позвале су све Румљане да сутра испуне трибине и својом подршком помогну екипи да се домогну важног трофеја.

  Утакмица у румској хали се игра од 18 часова.

 • Филм Румски вашар

  9. октобар 2017.

  ПлакатПродукција Ворки тим И Завичајни музеј Рума
  Уторак 10. октобар 2017. у 18.00 часова
  Место пројекције Завичајни музеј Рума
  Улаз слободан                                                                    

  Још давне 1747. године, када је Рума, Царском повељом, уврштена у ред трговишта, па до данас, сваког трећег у месецу се одржава Румски вашар. Том приликом, у Руму долазе људи из свих крајева Србије и окружења да продају или купују, виде или буду виђени, да пазар зачине јагњећим печењем или неким другим специјалитетом који се нуди под бучним шатрама. Вашариштем тада продефилује и до 30.000 људи.

  У циљу обележавање јубилеја 270 година трајања Румског вашара Ворки тим у  копродукцији са Завичајним музејом Рума премијерно приказује  филм „Румски вашар“, у уторак, 10. октобра 2017. године, у 18 часова. Улаз слободан.

 • Јована Васиљевић кадетска шампионка Европе - И други румски спортисти успешни на европској сцени

  9. октобар 2017.

  TK ZmajЈована Васиљевић освојила је златну медаљу на Европском кадетском првенству, које је одржано у Будимпешти, од 5. до 8. октобра.
  У категорији до 41. килограма у финалу су се бориле српске теквондисткиње, а златну медаљу освојила је Јована Васиљевић, пошто је победила Андреу Бокан са 7:6.

  Обе су имале по пет борби и у великој и у великој конкуренцији су се избориле за финале.

  Честитке Јовани и њеном тренеру Бориславу Крстићу.

 • РТС у суботу и недељу поново емитује мини филм о Општини Рума

  6. октобар 2017.

  Od zlata jabukaСви они који нису стигли да погледају премијерно представљање Општине Рума у емисији "Од злата јабука", могу то учинити у репризним терминима у суботу 7. октобра од 11:30 часова (РТС1) и у недељу 8. октобра од 10:10 часова (РТС2).

  "Од злата јабука" је прича о Србији, колажна емисија која се на натполитички начин бави националном баштином и културно-духовним вредностима, симболима и брендовима, градовима и пределима, идејама и феноменима, нашим креативним људима и њиховим делима.

  "Од злата јабука" је путовање Србијом сликом и речју, да се упозна њено лепо лице.
  Упознати Србију је претпоставка за заволети, а заволети за бринути и неговати.

 • Дан отворених врата - Прваци и предшколци посетили Градску кућу

  6. октобар 2017.

  {vsig}decijanedelja17{/vsig}

  И ове године у оквиру "Дечије недеље" Општина Рума је организовала Дан отворених врата и у Градској кући угостила ђаке прваке и прешколце из наше општине.

  Уз пригодно послужење, са малишанима су се дружили заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић и начелник Одељења за друштвене делатности Светислав Дамјанчук.

  "Иако сада то још увек можда не схватате, школско доба је најлепши период живота. Верујем да ћете уз ваше родитеље, учитеље и васпитаче имати срећно детињство проткано љубављу и бројним пријатељствима, која ћете неговати целог живота. Дружите се, играјте се, будите деца. Али морате бити и вредни и марљиви, јер рад и труд прате сваки успех у животу", рекла је Марија Стојчевић.

 • Конкурс намењен регистрованим пољопривредним газдинствима

  6. октобар 2017.

  Надзорни одбор Развојног фонда дана 28.09.2017. године усвојио нови конкурс намењен регистрованим пољопривредним газдинствима, Конкурс за дугорочне кредите за набавку нове пољопривредне механизације.

  Посебно издвајамо следеће услове:
  1. Подношење захтева без накнаде за обраду
  2. Каматна стопа 1,5 % на годишњем нивоу
  3. Могућност ручне залоге на новокупљену погонску механизацију
  4. Без учешћа код куповине прикључних пољопривредних машина
  5. Рок отплате 5 година у који је урачунат грејс период од 6 месеци
  6. Отплата у полугодишњим ануитетима

  Развојни фонд и даље има отворене конкурсе за правна лица и предузетнике и за регистрована пољопривредна газдинства.
  Све додатне информације могу се добити лично на адреси Булевар Цара Лазара 7а, Нови Сад, у Сектору за кредите, електронским путем:kreditno@rfapv.rs или телефонским путем на број: 021/454-334.

 • Манчић: Непалска компанија ће запослити више радника него што је првобитно планирано

  6. октобар 2017.

  Wai WaiКомпанија "Cinnovation group Corp global" из Непала, која у свом саставу има 122 компаније и 76 брендова, отворила је јуче свој први погон у Европи, у Руми. У модерној радној зони "Румска петља", где се новоотворена фабрика налази, производиће се нудле којима ће се снабдевати целокупно европско тржиште.

  Непалска компанија у Руми биће снажан подстицај сремским пољопривредницима јер ће се за производњу нудли користити домаће сировине.

  Погон у Руми се простире на 9,5 хектара и отприлике 6.000 квадратних метара ограђеног простора у коме се налази најсавременија опрема за производњу инстант нудли у вредности од око 9 милиона евра.

  План је да до краја следеће године посао добије више од 400 радника. Председник Општине Рума Слађан Манчић сматра да ће та бројка радника бити далеко надмашена.

  "Једноставно све компаније које смо отворили у Руми, за првих годину дана рада, су дупло надмашиле или утростручиле планирани број радника. Овде се људи запошљавају. То нас радује и треба да се запошљавају, јер само то доводи до повећања цене рада. Ја сам рекао и господину Биноду да ће овде добар радник морати адекватно да се плати. Људи из менаџмента "Cinnovation Group-a"су се сложили са тим и немају примедбе. Пожелео бих пуно успеха компанији "CG Foods Europe" и њеним радницима", рекао је Манчић и напоменуо да ће нудле из Руме бити на тржишту целе Европе. Први шлепери већ овог месеца крећу пут Велике Британије.

 • 16. Концерт румских бендова - Промо фест 2017.

  6. октобар 2017.

  slike/16.KRB-PROMOFEST2017.jpgОмладински савет Руме у суботу, 7.10.2017. године организује четврти дан фестивала "16. КОНЦЕРТ РУМСКИХ БЕНДОВА - ПРОМО ФЕСТ 2017." који је суфинансиран средствима Општине Рума из средстава намењених за културне активности удружења грађана у овој години.

  У суботу у Дому омладине у Руми (Главна 196) са почетком од 21 сат наступиће два румска и два гостујућа бенда који промовишу своја ауторска дела. Редослед наступа је следећи:

  ФРЕКВЕНЦИЈЕ - рок/метал бенд из Руме
  ZEHN FUR ZEHN- алтернативни бенд из Врбаса
  KAELINFERA- хард рок бенд из Руме и
  GLOOM BELT SPIRIT- алтернативни рок бенд из Руме, Суботице и Новог Сада.

  Улаз на концерт је бесплатан.

  Подсећамо да је фестивал "КОНЦЕРТ РУМСКИХ БЕНДОВА - ПРОМО ФЕСТ" намењен неафирмисаним и мање афирмисаним бендовима, првенствено из Руме, али и из осталих делова Србије, као примера добре праксе.

 • Отворена фабрика нудли у Руми - Врпцу пресекли председник Србије Александар Вучић и власник компаније "CG Corp Global" Бинод Чаудри

  5. октобар 2017.

  {vsig}vucicnudle{/vsig}

  Компанија "Cinnovation Group Corp Global" из Непала отворила је у Руми свој први погон у Европи "CG Foods Europe", где ће производити нудле светски познатог бренда "Wai Wai".

  Врпцу на свечаном отварању заједно су пресекли председник Србије Александар Вучић и власник компаније "CG Corp Global" Бинод Чаудри.

  Председник Вучић је изразио задовољство чињеницом да ће се наши производи продавати у целом свету и што у фабрици тренутно ради 93 радника, a биће запослено још 313 људи.

  "Уговором је предвиђено да буде запослено 406 људи. Дали смо финансијска средства од 3.950.000 евра", рекао је председник Вучић након отварања фабрике.

  Он је додао да је то четврта фабрика коју је отворио у Руми, да је та општина некада била у минусу 500 милиона динара, а да је сада бар 200 милиона у плусу.

  "Стопа незапослености је 11,8 одсто, а циљ је да незапосленост спустимо на 10 одсто што је европски просек", додао је председник.

  Председник Вучић се захвалио непалским пријатељима што су дошли у Србију, за које каже да су постали милијардери јер брину о сваком раднику, сваком утрошеном динару, а да је у фабрици видео насмејане и задовољне људе.

  Данашњем свечаном отварању фабрике присуствовали су и високи републички и покрајински званичници, између осталих и министар пољопривреде Бранислав Недимовић, министар привреде Горан Кнежевић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, као и амбасадорка Индије Нариндер Чохан и председник Општине Рума Слађан Манчић.

  "Драго ми је што су бизнисмени светског ранга, попут господина Бинода, препознали да је Србија и Рума право место за улагање. Стално истичем да Општина Рума максимално излази у сусрет свим инвеститорима и ценимо сваки динар, евро који они намеравају да уложе у развој наше општине и обезбеде нова радна места", рекао је председник Општине Рума Слађан Манчић. Он је истакао и одличну сарадњу Општине Рума са највишим државним органима и велику подршку Владе и председника Републике Србије Александра Вучића усмерену ка економском просперитету румске општине.

 • Изложба слика Споменке Алечковић

  5. септембар 2017.

  ПлакатВелики хол КЦ-а

  Петак, 6. октобар 2017. год. у 19.00 часова

  Улаз слободан

  Изложба траје до 1. новембра 2017. год.

  Радно време Галерије: сваки дан од 10 до 12 и од 18 до 21 час, недељом само од 18 до 21 час

  Више информација на сајту Културног центра "Брана Црнчевић".

 • Одлука о изменама и допунама Одлуке о буџету општине Рума - II Ребаланс

  5. октобар 2017.

  На последњој, 12. седници, Скупштине општине Рума, која је одржана 2. октобра усвојена је Одлука о изменама и допунама Одлуке о буџету општине Рума за 2017. годину - II Ребаланс. Одлука је објављена у "Сл. листу општина Срема" број 30/2017 од 02.10.2017. године, а ступила је на снагу дана 3.10.2017. године.

  Одлуку можете преузети овде.

   

 • "Партиципативно буџетирање" - Грађани одабрали пројекте које ће Општина Рума финансирати у 2018. години

  4. октобар 2017.

  RezultatiДва градска и три сеоска пројектна предлога са највећим бројем гласова биће уврштени у Одлуку о буџету Општине Рума за 2018. годину.

  На данашњој конференцији за медије Тим за Партиципативно буџетирање упознао је јавност да ће локална самоуправа у наредној години у граду финансирати: Изградњу лифта за инвалидна и друга болесна лица у Дому здравља Рума и набавку ормарића за ђаке у основним школама: "Иво Лола Рибар", "Душан Јерковић" и "Змај Јова Јовановић", док ће се у селима реализовати пројекти: Мобилијар за децу у Буђановцима, Доњим Петровцима, Кленку, Никинцима и Малим Радинцима; Уређење центра села Платичево и Изградња парка у центру села Вогањ.

  Шефица Одељења за финансију, привреду и пољопривреду и чланица Тима за Партиципативно буџетирање Биљана Дамљановић је потврдила да ће поменутих пет предлога ући у буџет за наредну годину, али и да прелиминарне процене указују да ће се за реализацију пројеката издвојити око 20 милиона динара.

  О самим пројектима говорио је координатор Тима за Партиципативно буџетирање Драган Косановић.

  1. Мобилијар за децу у Буђановцима, Доњим Петровцима, Кленку, Никинцима и Мaлим Радинцима - 1641 гласова

  -Можда смо и очекивали да овај пројекат добије највише гласова, пре свега јер повезује више сеоских месних заједница. Били смо на терену у свим овим селима са мобилном гласачком кутијом, али можда је занимљиво и истаћи да се велики број грађана у ових пет села одлучио за модел гласања где се заокружују два сеоска предлога и један градски. Стога и не чуди да су сва три сеоска предлога добила појединачно преко 1.000 гласова и да улазе у буџет за 2018. годину.

  2. Изградња лифта за инвалидна и друга болесна лица у Дому здравља Рума - 1634 гласова

  -Занимљив предлог у коме је можда и понајвише наглашена међусобна пажња и разумевање међу суграђанима и брига о локалној заједници са једног вишег аспекта. Наиме, овај предлог је наишао на разумевање код оних старијих суграђана, што смо и очекивали, али у значајном броју пројектну идеју су подржали млади људи, што је за сваку похвалу.

  3. Уређење центра села Платичево - 1318 гласова

 • "Партиципативно буџетирање" - Пет пројектних идеја са највећим бројем гласова улази у буџет за 2018. годину

  4. октобар 2017.

  Konferencija za medijeУз упућену захвалност грађанима Општине Рума који су узели учешће у пројекту "Партиципативно буџетирање" и медијима који су о овом значајном пројекту Општине Рума извештавали, Тим за Партиципативно буџетирање је данас у Градској кући обелоданио резултате гласања.

  Координатор Тима Драган Косановић сматра да је овогодишње укључивање грађана у креирање буџета за 2018. годину, кроз пројекат "Партиципативно буџетирање" надмашило прошлогодишњи пројекат, што је добро јер се пројекат из године у годину подиже на виши ниво.

  Иако је ове године рок за гласање био нешто краћи(од 20. до 30. септембра) у односу на претходну годину када је гласање трајало пуне две седмице, гласало је чак 3068 грађана, што је за око 500 више у односу на лане, нагласио је Косановић.

  "Већ три године заједно са грађанима и медијима радимо на афирмацији овог пројекта, чији је главни циљ укључивање грађана у креирање општинског буџета и њихово упознавање са буџетским процесом. Чињеница да је ове године још већи број грађана узео учешће у предлагању пројектних идеја, а касније и у самом гласању за најбоље нас све веома радује. Посебно нам је драго јер смо се на терену уверили колико су грађани упознати са Партиципативним буџетирањем и да несебично желе да дају свој допринос једном добром пројекту, али и да га унапреде саветима, које ћемо ми као Тим свакако применити у наредним годинама", истакао је Косановић.

  Rezultati glasanjaОд 3.068 грађана колико их је гласало у кутије је убачено 3.039 важећих гласачких листића и 29 неважећих листића. На 3.039 важећих листића, пребројано је 9.117 гласова(да би листић био важећи било је потребно заокружити по три предлога), а Општина Рума ће у буџет за наредну годину уврстити пет са највише гласова.

  Куриозитет је да су свих пет победничких пројеката добили појединачно преко 1.000 гласова.

  Листа предлога и број гласова:

 • Једнократна финансијска помоћ за ученике средњих школа из избегличких и расељеничких породица

  4. октобар 2017.

  Фонд за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима расписује Јавни позив за пружање једнократне финансијске помоћи ученицима средњих школа из избегличких и расељеничких породица на територији АП Војводине.

  Јавни позив траје од 1.10.2017. до 1.11.2017. године.

  Пријаве на Јавни позив могу се подносити непосредно Фонду или путем поште препорученом пошиљком на адресу:

  • Фонд за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима
  • Булевар Михајла Пупина 25
  • 21 000 Нови Сад

  Формулари и садржај Јавног позива се могу преузети на сајту Фонда.

  Све додатне информације се могу добити на телефон 021/475-4295. 

 • Циклус италијанског филма 2

  4. октобар 2017.

  Plakat8-10. октобра, велики хол Културног центра, 20.00 часова
  Улаз слободан

  Недеља 8. октобар - Салво
  Понедељак 9. октобар - Зоран, мој откачени нећак
  Уторак 10. октобар - Улица у Палерму

  Организација: Ворки тим Рума у сарадњи са Италијанским институтом за културу у Београду
  Техничка подршка: Кутурни центар "Брана Црнчевић"

  Више информација о филмовима на сајту Ворки тима Рума.

 • Обележавање јубилеја 270 година Румског вашара у Завичајном музеју Рума

  4. октобар 2017.

  Стручни скуп у МузејуЗавичајни музеј Рума обележавање јубилеја 270 година Румског вашара започео је 2. октобра као домаћин стручног скупа Етнолошке секције Музејског друштва Србије, са темом "Традиција вашара и сабора у Србији", затим изложбом о Румском вашару чије је отварање предвиђено за 12. октобар, и трећом активношћу, промоцијом филма о Румском вашару у продукцији Завичајног музеја Рума.

   

 • Донирана три возила Дому здравља "Рума"

  3. октобар 2017.

  {vsig}kombidz17{/vsig}

  Возни парк Дома здравља "Рума" од данас је богатији за три нова возила. Општина Рума је за набавку новог комбија Opel Vivaro издвојила 3,5 милиона динара, а акцији помоћи румском Дому здравља у обнови возног парка укључили су се и ЈП "Гас Рума" и румски Ротари клуб. Јавно предузеће "Гас-Рума" је донирало добро очувани аутомобил Yugo, док су румски ротаријанци поклонили, такође добро очуван аутомобил Fiat Panda.

  Кључеве од комбија, чија ће првенствена мисија бити превоз пацијената на дијализу, директорици Дома здравља "Рума" Јелена Стојанац Мрачевић уручио је председник Општине Рума Слађан Манчић.

  "Куповином овог возила хоћемо да покажемо да желимо да помогнемо функционисање ове важне установе, јер су они у служби грађана као и ми, они брину о здравственој заштити и брину о животима наших грађана. Дом здравља "Рума" има подршку локалне самоуправе, ми ћемо дати подршку новој директорици и целом колективу, надамо се да ће ситуација у здравству бити поправљена. Желим им да имају што мање посла, али знамо да пуно раде и да су им возила преко потребна, поготово комби за превоз пацијената на дијализу", изјавио је Манчић и том приликом се захвалио на донацијама и јавном предузећу "Гас-Рума" и румском Ротари клубу, који у сарадњи са Привредним саветом, донирао аутомобил за патронажну службу.

 • НИС модернизовао бензинску станицу у Руми

  3. октобар 2017.

  {vsig}NISSTANICA{/vsig}

  Најновији малопродајни објекат компаније НИС свечано је отворен данас у Руми. Реч је о модернизованом малопродајном објекту који је компанија НИС под својим препознатљивим триколорним брендом НИС Петрол реконструисана на месту постојеће бензинске станице у складу са најсавременијим светским техничким и еколошким стандардима.

  Свечаном отварању су присуствовали представници компаније НИС и градски званичници.

  Свечану врпцу на модернизованој бензинској станици пресекли су директор Дирекције за малопродају Бранко Радујко и председник СО Рума Стеван Ковачевић.

  Директор Дирекције за малопродају Бранко Радујко казао је да ће грађанима Руме 24 сата дневно бити доступна горива врхунског квалитета, али и широк спектар допунског асортимана.

  "Одлука компаније НИС да инвестирају у модернизацију овог продајног објекта је потврда да они сматрају да је Рума просперитетна средина у којој се може успешно пословати. Компанија НИС је показала и да је друштвено одговорна компанија и упутио бих им овом приликом захвалност на вредној донацији од близу 1,5 милиона динара, које су издвојили за уређење дечијег мобилијара у вртићу "Полетарац"", нагласио је председник СО Рума Стеван Ковачевић.

 • Представа Градског позоришта Рума "ИСТИ а рАзЛиЧиТи"

  3. септембар 2017.

  Представа "ИСТИ а рАзЛиЧиТиУ среду, 4. октобра, у 12.00 часова, на великој сцени Културног центра "Брана Црнчевић" биће изведена представа "ИСТИ а рАзЛиЧиТи", Градског позоришта Рума – Дечија сцена за децу настала по мотивима драмског текста ”Пингвин Срета” Зоре Миочиновић, а у адаптапацији и режији Золтана Фридмана.

  Позоришни пројекат је настао у сарадњи са удружењем за МНРО - Ментално недовољно развијене особе у Руми и корисницима Дневног боравка за децу и омладину ометену у развоју. Процес стварања позоришне представе од идеје до премијере, а у сарадњи са стручним сарадницима и родитељима подржан на општинском конкурсу за културу.
  Представа је намењена деци у вртићу и ученицима од 1. до 6. разреда и на веома занимљив и деци пријемчив начин се бави темом различитости и толеранције. Кроз више животних ситуација од рођења па до поласка у школу пратимо животни пут једног пингвина – Пингвина Срете, који се рађа без руку и који због овог физичког недостатка наилази на многе препреке и неразумевање околине. 
  Трајање представе је око 40 минута. Цена улазнице је 150 динара.

 • Градска библиотека богатија за 560 нових чланова

  2. октобар 2017.

  Tri prasetaТрадиционачно учлањење предшколаца наше општине у Градску библиотеку "Атанасије Стојковић" одржано је данас у Великој дворани Културног центра "Брана Црнчевић".

  Тим поводом за најмлађе чланове одиграна је и представа "Три прасета", у извођењу београдског Пан театра.

  Представа је играна у два термина, а поред предшколаца у Културни центар су дошли и ђаци прваци, те је "Три прасета" погледало око 1.000 малишана.

  У име локалне самоуправе децу је поздравила заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић и изразила уверење да ће малишани већ од данас заволети библиотеку, јер ће уз помоћ ње и разноврсне понуде Дечијег одељења, лако упознати са чаробним светом књиге.

 • XII седница СО Рума - Стабилан буџет, празник Општине Рума и именовање новог вд директора "ЈП Комуналац"

  2. октобар 2017.

  SO RumaСкупштина Општине Рума донела је на данашњем заседању Одлуку о изменама и допунама Одлуке о буџету Општине Рума за 2017. годину.

  Током скупштинске расправе могло се чути и да је Општина Рума једна од ретких општина која нема проблема у буџетирању, уз констатацију да Рума има стабилне изворе прихода и на рачуну сваког дана преко 150 милиона динара.

  "Чињеница је да се сасвим сигурно ближимо оној граници од две милијарде динара у буџету општине. Немамо никаквих проблема са финансирањем, дневно смо ликвидни, остварујемо значајније приходе него што смо планирали и сразмерно том повећању ми улажемо и у расходе. Рума је једна од ретких општина која нема проблема у буџетирању, имамо стабилне изворе прихода и на рачуну сваког дана преко 150 милиона динара. Нас учекују капитална улагања у наредној години, а сразмерно расту буџета повећаваћемо и наше инвестиционе планове", поручио је председник СО Рума Стеван Ковачевић.

  Одборници су изгласали и Одлуку о празнику и градској слави Општине Рума. За Празник Општине Рума је изабран 24. новембар, у знак сећања на Велики народни збор који је одржан 24. новембра 1918. године у нашем граду на коме је затражено стварање јединствене државе Срба, Хрвата и Словенаца и донета одлука о присаједињењу Срема Краљевини Србији, у случају цепања те државе.

  Градска слава биће Свети краљ Стефан Дечански, која ће се пригодно обележавати истог дана 24. новембра.

  Скупштина је за вршиоца директора ЈП "Комуналац" поставила Драгана Панића, јер је досадашњем директору Бранку Јовичићу истекао мандат.

 • Од злата јабука (РТС) - Представљање Општине Рума

  2. октобар 2017.

  Od zlata jabukaУ оквиру програмске шеме РТС-а у емисији "Од злата јабука" биће приказан мини филм о Општини Рума.

  Премијерно емитовање је у уторак (3. октобар) од 14.00 часова, а репризни термин је у недељу од 10.30 часова.

  "Од злата јабука" је прича о Србији, колажна емисија која се на натполитички начин бави националном баштином и културно-духовним вредностима, симболима и брендовима, градовима и пределима, идејама и феноменима, нашим креативним људима и њиховим делима.

  "Од злата јабука" је путовање Србијом сликом и речју, да се упозна њено лепо лице.
  Упознати Србију је претпоставка за заволети, а заволети за бринути и неговати.

 • Партиципативно буџетирање - Завршено гласање

  2. октобар 2017.

  {vsig}participativnopijaca2017{/vsig}

  У суботу 30. септембра завршено је гласање у оквиру пројекта "Партиципативно буџетирање". Гласање је трајало десет дана, а гласачка кутија је поред града била доступна и мештанима седам села наше општине. Све време је било омогућено гласање и електронским путем и то су искористили грађани из свих месних заједница румске општине.

  Тим за "Партиципативно буџетирање" се захваљује свим грађанима који су узели учешће у предлагању пројеката и самом гласању, а предлози са највише гласова уврстиће се у Одлуку о буџету Општине Рума за 2018. године.

  Резултати гласања биће познати врло брзо и грађани ће бити информисани које су то пројектне идеје добиле највећу подршку и нашле се у буџету за наредну годину.

 • РТС о непалској инвестицији у Руми

  2. октобар 2017.

  RTS-У Руми је прорадила још једна фабрика и то за производњу нудли. Инвеститор је непалски билионер Бинод Чаудри који је међу 50 првих на Форбсовој листи најбогатијих људи у свету. То је прва непалска инвестиција у Европи и план им је да из Руме снадбевају цео стари континент. У Србији планирају нова улагања у другим областима јер поред хране производе и челик, цигарете, техничке уређаје, струју, баве се грађевинарством и хотелијерством.

  Непалске нудле одавно су познате у Азији и Африци, биће и у Европи али са ознаком произведно у Србији.

  У фабрику у Руми Непалци су уложили девет милиона евра. Тренутно је 100 запослених, а до краја наредне године биће их 407 и радиће у четири смене.

  Прилог Радио - телевизије Србије

 • ЖКК "Срем"

  2. септембар 2017.

  У четвртом колу Супер-лиге Србије за куглашице екипа ЖКК "Срем" остварила је и трећу победу у Зрењанину над екипом "Банат" резултатом 5,5:2,5 и с 3 чуња више од противника јер је била неизвесна утакмица до задњих хитаца!
  Овом новом победом Румљанке остају у врху табеле и борби за највиши пласман.
  Можда је неизвесност унела и окренутост Румљанки ка предстојећем наступу на НБЦ-купу Европе у Минхену за који крећу 3. октобра и надају се успешном наступу, првом европском од свог постојања!

 • Трофеј за ајкулице - Сјајна увертира пред финале Суперкупа у Руми

  1. октобар 2017.

  Sara LozoНајбољи српски одбојкашки клуб ОК „Визура“ Рума освојио је овогодишњи, шести по реду,суботички Меморијални турнир „Јосип Марковић“.

  „Визура“ је заслужено одбранила трофеј, а на турниру су учествовали и домаћи „Спартак“, „Црвена звезда“ и „Јединство“.

  Државне шампионке су тријумфовале у сва три мечаи најавиле успешну сезону. За најбољу играчицу турнира је проглашена Сара Лозо из „Визуре“.

  Квалитетни турнир у Суботици одличан је тест за одбојкашице „Визуре“ пред прву велику утакмицу у сезони финале Суперкупа, која се игра у Спортском центру „Рума“,10. октобра, са почетком у 18 часова.

  Играчице актуелног државног првака позвале су Румљане да дођу у спортску халу и са трибина дају своју подршку „Визури“, прво у борби за трофеј Суперкупа, а затим и на утакмицама домаћег првенства и Лиге шампиона.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001