Филтер
 • Документарни филм "Гора Преображења"

  23. јануар 2017.

  Gora PreobrazenjaВорки тим Рума и СПЦО Рума - Храм силаска Светог Духа на апостоле приказују документарни филм "Гора Преображења".

  Уторак, 24. јануар, Велики хол Културног центра Рума, у 19 часова. Гошћа: Љиљана Хабјановић – Ђуровић.

  Редитељ Хаџи Александар Ђуровић снимио је документарни филм ”Гора Преображења – Прича о Светом Сави”, по истоименој књизи. Сценариста и наратор је Љиљана Хабјановић Ђуровић. Филм је сниман на аутентичним местима везаним за живот Светог Саве – Рас, Дежево, Петрова Црква, Хиландар, Студеница, Жича, Милешева и Врачар.

  Више информација о филму можете прочитати на блогу Ворки тима.

   

 • Четири медаље за румске савате борце у Мађарској

  31. јануар 2017.

  Савате бокс клуб Рума, Будимпешта 2017.Спортисти Савате бокс клуба "Рума" су на Светском купу у саватеу, који је одржан у Будимпешти у суботу 28. јануара, освојили четири медаље, две сребрне и две бронзане:

  - Марко Видаковић је освојио сребрну медаљу у јуниорској конкуренцији у категорији до 75кг
  - Никола Ракић је освојио сребрну медаљу у кадетској конкуренцији у категорији до 65кг
  - Алекса Станишић је освојио бронзану медаљу у кадетској конкуренцији у категорији до 60кг
  - Петар Јованов је освојио бронзану медаљу у кадетској конкуренцији у категорији до 50кг

  "Ово је велики успех наших младих спортиста који су оправдали својим резултатом учешће на овом Светском купу у Мађарској и показали квалитет дугогодишњег рада Савате бокс клуба "Рума"", рекао је тренер клуба Миодраг Ракић.

 • Румским таксистима представљене законске новине које регулишу област такси превоза

  31. јануар 2017.

  Sastanak sa taksistimaПредставници инспекцијских служби Општине Рума одржали су данас, у Културном центру Рума, састанак са регистрованим такси превозницима. Тема састанка је била примена нових законских прописа, али и општинске Одлуке о ауто - такси превозу путника.

  Наиме, од 12. фебруара 2017. године на снагу у целости ступају Закон о превозу путника у друмском саобраћају и Закон о превозу терета у друмском саобраћају, а нови прописи доносе и бројне новине у области којом се регулише такси превоз.

  Инспектор за друмски саобраћај у Општини Рума Стојша Јовановић је истакао да локална самоуправа има за циљ уређење области такси превоза, што је у интересу и грађана, али и регистрованих такси превозника.

  До 12. фебруара су сви такси превозници дужни да Општинској управи, преко Писарнице(Орловићева бр. 5), упуте Захтев за преглед возила и то је први предуслов који морају испунити да би се уопште бавили том делатношћу, казао је Јовановић.

  "Такси превоз се може обављати једино путничким возилима која су фабрички произведена са 5 седишта, укључујући и возачево седиште, са најмање четворо врата и минимум Еуро 3 моторима. Када је реч о регистарским таблицама обавезно је да два последња слова буду латинична ТХ. Таксисти ће добити нове легитимације, а између осталог, потребно је и из суда приложити потврду да нису кривично кажњавани. Општина Рума ће на реверс свим таксистима издати препознатљиве такси табле, које ће бити и сигнал грађанима да је реч о регистрованим такси превозницима. Законом је прописано и да јединица локалне самоуправе пропише цене за тарифе у такси превозу што је Одлуком о ауто - такси превозу путника Општина Рума и учинила", рекао је Јовановић.

 • Подела брикета социјално угроженим становницима насеља "Вашариште"

  31. јануар 2017.

  BriketiЦентар за социјални рад Општине Рума организује у среду, 1. фебруара, у румском насељу "Вашариште" поделу огрева за најугроженије грађане.

  Угроженим породицама том приликом биће подељено укупно 3,6 тона брикета.

  Подела огрева ће почети у 10 часова.

   

 • Вечерас концерт Јадранке Јовановић у Руми

  14. фебруар 2017.

  Jadranka JovanovicПрвакиња Опере Народног позоришта у Београду Јадранка Јовановић одржаће вечерас концерт под називом "Песме љубави", у Великој дворани Културног центра у Руми.

  Репертоар ће чинити шпанске арије, филмска музика, италијанске канцоне, староградске и руске циганске песме...

  Клавирска пратња биће проф. др Никола Рацков.

  Концерт почиње у 20 часова, а цена улазнице износи 500 динара.

  Опширније на сајту Културног центра.

   

 • Одлука о додели средстава за програме и пројекте из области спорта

  31. јануар 2017.

  СпортНа основу члана 137. и 138. Закона о спорту („Службени гласник РС“, број 10/2016), члана 59. став 1. тачка 2., а у вези са чланом 15. став 1. тачка 40. Статута Општине Рума („Службени лист општина Срема“, број 6/2009 и 38/2012), члана 51. Пословника о раду Општинског већа Општине Рума („Службени лист општина Срема“, број 35/2009) и члана 15., 16. и 17. Правилника о начину и поступку остваривања права на доделу средстава из буџета Општине Рума за програме и пројекте из области спорта од значаја за општину Рума, Општинско веће Општине Рума, на седници одржаној дана 30.01.2017. године, донело је Одлуку о додели средстава из буџета Oпштине Рума за програме и пројекте из области спорта од значаја за Oпштину Рума за 2017. годину.

  Преузми Одлуку

 • Одржана XX седница Општинског већа

  30. јануар 2017.

  VećeОпштинско веће је на данашњем заседању донело Одлуку о додели средстава из буџета Oпштине Рума за програме и пројекте из области спорта од значаја за Општину Рума за 2017. годину.

  Укупан овогодишњи буџет износи 25 милиона динара, а укупно је додељено 23.535.000 динара. Остатак расположивих средстава је остављен у резерви и он ће бити накнадно распоређен, јер се очекује да три клуба на крају пролећног дела сезоне изборе пласман у виши ранг.

  Члан Општинског већа задужен за спорт Александар Бундало је нагласио да је локална самоуправа, поред 25 милиона динара за рад клубова, издвојила и 6,2 милиона за закуп термина у спортским салама и 20 милиона динара за унапређење спортске инфраструктуре.

  Већници су изгласали и Одлуку о суфинансирању пројеката из буџета Oпштине Рума ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања у 2017. години. За суфинансирање медије биће издвојено 25 милиона динара.

 • Румске куглашице одличне на појединачном првенству Србије

  30. јануар 2017.

  ZKK SremТри куглашице "Срема" пласирале су се у Топ 16 појединачног првенства Србије. У квалификацијама одржаним протеклог викенда, у Спортском центру "Вождовац", Марина Јокић је оборила 576 чуњева, што је најбољи остварени резултат. Пласман међу 16 најбољих избориле су и Биљана Вукелић (537) и Аница Радаковић (531). ЖКК "Срем" је уз ЖКК "Кристал" једина екипа са три представнице у завршници појединачног првенства Србије. То је уједно и највећи успех клуба до сада.

  ЖКК "Срем" је након 11 кола трећепласирана екипа "Супер лиге", са скором седам победа и четири пораза. Румљанке су се пласирале и у полуфинале Купа, па је реално очекивати да екипа, на крају сезоне, избори пласман у европска такмичења.

 • Заказана XX седница Општинског већа

  27. јануар 2017.

  XX седница Општинског већа Oпштине Рума ће се одржати 30.1.2017.године са почетком у 12 часова у Градској кући. За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Предлог Одлуке о избору организације која ће утврдити тржишну вредност парцеле бр. 1519/3 у к.о. Стејановци;

  2. Нацрт Одлуке о изради Плана детаљне регулације дела радне зоне у к.о. Путинци,

  3. Нацрт Одлуке о враћању утрина и пашњака селу Вогањ;

  4. Разматрање Правилника о унутрашњој организацији и систематизацији радних места у Дневном боравку за децу и младе са сметњама у развоју;

  5. Разматрање захтева за давање сагласности за давање у закуп пашњака у к.о. Буђановци;

  6. Разматрање жалби на решења Одељења за локалне јавне приходе;

  7. Предлог Одлуке о додели средстава из буџета Oпштине Рума за програме и пројекте из области спорта од значаја за општину Рума за 2017. године;

  8. Предлог Решења о изменама и допунама Решења о именовању привременог тела МЗ;

  9. Предлог Решења о образовању координационог тима за израду плана имплементације и извештавање о спровoђењу стратешких планова и њихове реализације;

  10. Предлог Одлуке о суфинансирању пројеката из буџета Oпштине Рума ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања у 2017. години;

  11. Текућа питања.

 • Обележен Савиндан у ГЦ "Срем"

  27. jануар 2017.

  GC SremДанашњи празник је обележен верским обредом који је обавио протојереј хаџи Јован Јовичић, уз сечење славског колача и извео беседу о животу великог просветитеља - Светог Саве.

  Уметнички део програма су извели чланови хора уз музичку пратњу Дарка Ђокића и чланови рецитаторске и литерарне секције. Директор Геронтолошког центра "Срем" др Зоран Славујевић, поздравио је учеснике програма и свим корисницима пожелео срећан празник.

   

   

 • Румски савате борци на Светском купу у Будимпешти

  27. јануар 2017.

  Savate klub RumaМлади спортисти Савате бокс клуба "Рума" сутра ће отпутовати у Будимпешту, где ће учествовати на Светском купу.
  Наступиће Петар Јованов до 45кг, Алекса Станишић до 60кг, Никола Ракић до 65кг и Марко Видаковић до 75кг. Нажалост Јована и Николина Касап неће наступити, као ни Крста Јанковић због измене у категоријама. Са румским борцима у Мађарску путују тренер Миодраг Ракић и члан СБК "Рума" Здравко Јованов.
  Надамо се добрим резултатима, јер не тако давно, у октобру прошле године, на међународном такмичењу у Вараждину Алекса Станишић је освојио златну, а Никола Ракић сребрну медаљу.
  Покровитељи активности Савате бокс клуба "Рума" су Општина Рума и Савез спортова Општине Рума.

 • Додељене Светосавске повеље и новчане награде најбољим ученицима

  27. јануар 2017.

  Svetosavska akademijaУ част првог српског архиепископа и просветитеља Светог Саве синоћ је у Културном центру Рума одржана свечана Светосавска академија. Као и сваке године најбољим ученицима основних и средњих школа у Руми додељене су Светосавске повеље, а Општина Рума је традиционално ђаке наградила са по 10.000 динара.

  Светосавске повеље су добили Драган Божић - ОШ "Бранко Радичевић", Никинци; Милица Матић- ОШ "VI ударна војвођанска бригада", Грабовци; Маја Јовановић- ОШ "Вељко Дугошевић", Рума; Срђан Вукојевић -ОШ "Милош Црњански", Хртковци; Жика Јовановић -ОШ "23. октобар", Кленак; Вера Цвјетићанин - ОШ "Змај Јова Јовановић", Рума; Ангелина Смиљанић - ОШ "Небојша Јерковић", Буђановци; Босиљка Маричић - ОШ "Иво Лола Рибар", Рума; Тијана Кукољ - ОШ "Миливој Петковић - Фећко", Платичево; Јана Васић -ОШ "Душан Јерковић", Рума; Александар Тркуља -ОШ "Доситеј Обрадовић", Путинци; Александар Дикић - СТШ "Миленко Брзак - Уча", Рума, Анђела Перић -Гимназија "Стеван Пузић", Рума, Душица Војновић- СППШ "Стеван Петровић - Бриле", Рума и Валентина Бозоки - ССШ "Бранко Радичевић", Рума.

 • Стручни скуп намењен румским таксистима

  30. jануар 2017.

  Taxi freeОпштина Рума позива све такси превознике и регистроване такси службе да у уторак, 31. јануара 2017. године, присуствују стручном скупу у Културном центру, који се организује у сврху представљања нових закона о друмском саобраћају.

  Тог дана биће представљени Закон о превозу путника у друмском саобраћају и Закон о превозу терета у друмском саобраћају, који у целости ступају на снагу од 12. фебруара ове године.

  Биће представљена и општинска Одлука о ауто-такси превозу путника. Такође, регистрованим таксистима ће на реверс издавати препознатљиве такси табле са грбом Општине Рума. Стручни скуп ће се одржати у Конференцијској сали Културног центра, а почетак је заказан за 10 часова.

 • Уз примену обновљивих извора енергије до веће енергетске ефикасности

  26. јануар 2017.

  Energetska efikasnostНа националном нивоу Србија је донела план енергетских уштеда, али главни посао је на локалним самоуправама да га спроведу, а улагање у енергетску ефикасност води побољшању квалитета живота грађана и индиректно доприноси локалном економском развоју.

  Тим поводом јуче је у Градској кући одржано стручно предавање посвећено обновљивим изворима енергије и бенефитима примене стандарда енергетске ефикасности. Предавању су присуствавали представници школа, јавних установа, предузећа и остали релавантни чиниоци из Општине Рума.

  Предавач др Милован Живковић, дописни члан Инжењерске академије наука Србије, је мишљења да свака локална самоуправа мора имати за циљ да смањење потрошње енергије управо кроз повећење енергетске ефикасности у зградама и јавним објектима.

 • Примена нових закона за већу безбедност у саобраћају

  25. јануар 2017.

  Sastanak u Gradskoj kuciСастанак посвећен инспекцијском надзору у области друмског саобраћаја, одржан је данас у Градској кући у Руми. Главна тема састанка била је примена Закона о превозу путника у друмском саобраћају и Закона о превозу терета у друмском саобраћају.

  Састанку су присуствовали инспектори за друмски саобраћај из сремских општина, као и покрајински инспектор Бранислав Пажур и командир саобраћајне полиције Небојша Чергић.

  Поједине одредбе два закона су већ неко време на снази, а пуна примена закона у целости почиње 12. фебруара 2017. године.

  На састанку је углавном било речи о новинама које закони доносе, недоумицама, али и превентивном деловању инспекција. Сремски инспектори за друмски саобраћај су изнели своја досадашња искуства која се тичу такси превоза, јер се посебан део Закона о превозу путника односи баш на ту проблематику, с обзиром да се велики број нерегистрованих привредних субјеката бави превозом роба и путника.

  Покрајински инспектор Бранислав Пажур похвалио је напоре Општине Рума у решавању проблема "дивљих" таксиста.

 • Нова опрема за већи комфор корисника услуга ГЦ "Срем"

  25. јануар 2017.

  Nova opremaПо захтеву Геронтолошког центра „Срем“ за доделу додатних средстава за набавку опреме, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је финансирало набавку следеће опреме неопходне за рад Установе:
  1. опрема за домаћинство:

  - сто за пеглање са пеглом са генератором паре од 3.5l;
  - машина за тесто
  - електрични шпорет
  Вредност 329.640,00 динара;
  2. електронска опрема:

  - 22 ЛЕД телевизора у вредности од 519.576,70 динара;
  3. систем хитног позива по корисничким собама, у вредности од 573.500 динaра;
  4. пољопривредна опрема:

  - трактор косилица
  - косилица самохотка
  Вредност 526.600 динара;
  5. опрема за заштиту животне средине:

 • Хуманитарни фонд "Јасмина Милошевић" изабрао најбоље литерарне радове школске омладине

  24. јануар 2017.

  Стручна комисија Хуманитарног фонда „Јасмина Милошевић“ Рума у саставу: Мирјана Марковић - председник комисије, Драгана Ћорковић и Жаклина Неговановић – чланови комисије, je осму годину заредом изабрао најбоље литерарне радове школске омладине општине Рума за 2016. годину.
  Проглашење награђених и додела награда ће бити обављена 26. јануара 2017. године, Културни центар Рума, на Светосавској свечаности.
  Награђени су ученици:
  I) Категорија: I-IV разред основне школе
  Горан Грбић, ОШ "Вељко Дугошевић" Рума, одељење III-3
  Рад „Мој проблем“
  II) Категорија: V-VIII разред основне школе
  Босиљка Маричић, ОШ "Иво Лола Рибар" Рума, одељење VIII-2
  Рад „Како си“
  III) Категорија: I-IV разред средње школе
  Зоран Николић, ССШ "Бранко Радичевић" Рума, oдељење III–МО
  Рад „Мама“

  Награђени радови

  Награђенима припада новчана награда у износу од по 10.000.00 динара и пригодна књига, а сви награђени радови ће бити објављени у књизи Хуманитарног фонда која ће се штампати са свим осталим награђеним радова после 10 година рада фонда тј. 2020-е године.
  Сви претходно награђени радови и овогодишњи се могу прегледати и преузети са сајта Хуманитарног фонда Јасмина Милошевић на адреси: www.jaca.rs.

 • Обавештење - артиљеријско гађање на полигону у Никинцима

  24. јануар 2017.

  GasdjanjeЈединица Војне поште 2342-8 Никинци обавештава грађане да ће се извођење артиљеријског опитног гађања изводитиод 25.до 28. јануара 2017. године у времену од 9 до 16 часова.

  У реонима Буђановаца, Брестача, Доњег Товарника, Огара, Обрежа, Грабоваца, Витојеваца, Платичева и Никинаца, забрањено је кретање, задржавање и боравак људи, стоке, моторних возила и сточне запреге ради њихове личне безбедности.

  У току извођења гађања на територији војног полигона Никинци постоји могућност да ће остати неексплодираних пројектила који представљају опасност за лица која им се приближе или их дирају. Војска упозорава становништво да је најстроже забрањено свако прикупљање или дирање нераспрснутих зрна и да су при наиласку на таква зрна, дужни да о томе обавесте органе полиције или најближу команду Војске Србије.

  Свако лице које претрпи материјалну штету потребно је да достави пријаву Војној пошти 2342-8 Никинци, најкасније до 02. фебруара 2017. године. Пријаве поднете после тог рока неће се узимати у обзир.

 • Светосавска академија

  26. јануар 2017.

  Светосавска академијаУ Великој дворани Културног центра Рума вечерас, са почетком у 19 часова, одржаће се свечана Светосавска академија.

  Домаћин овогодишње Светосавске академије је ОШ "Миливој Петковић Фећко" из Платичева. Током програма најбољим ученицима из наше општине биће уручене Светосавске повеље и новчане награде у износу од 10.000 динара. Такође, Хуманитарни фонд „Јасмина Mилошевић“ доделиће награде за најбоље литерарне радове.

  Tрадиционално школска слава - Свети Сава ће се 27. јануара обележити у свим школама наше општине.

 • Конкурси Развојног фонда АПВ

  23. јануар 2017.

  RFV LogoРазвојни фонд Аутономне Покрајине Војводине је у 2017. години расписао 8 конкурса намењених првним лицима и предузетницима, регистрованим пољопривредним газдинствима и локалним самоуправама.

  Конкурси:

  За правна лица и предузетнике:

  -Конкурс за дугорочне кредите за инвестициона улагања;

  -Конкурс за дугорочне кредите за трајна обртна средства;

  -Конкурс за краткорочне кредите за обртна средства.

  За Регистрована пољопривредна газдинства:

  -Конкурс за дугорочне кредите за пољопривреду;

  -Конкурс за дугорочне кредите за куповину пољопривредног земљишта;

  -Конкурс за краткорочне кредите за обртна средства у пољопривреди.

  За локалну самоуправу:

  -Конкурс за краткорочне кредите за предфинансирање реализације пројеката суфинансираних од стране Европске Уније и билатералних донатора;

  -Конкурс за дугорочне кредите за инвестиционо опремање радних, пословних и агроиндустријских зона кроз суфинансирање са локалним самоуправама.

  Конкурси

 • Магла смањује видљивост - Опрез у вожњи

  23. јануар 2017.

  MaglaМагла смањује видљивост на путевима Србије, нарочито у северним,западним и централним крајевима и на деоницама дуж речних токова, у долинама и котлинама, саопштио је данас Ауто мото савез Србије.

  На појединим деоницама видљивост је смањена испод 200 метара, због чега је саобраћај успорен и отежан, наведено је у саопштењу.

  Због нижих температура у подручјима с маглом коловози су местимично влажни па је опасност од поледице већа. На почетку радне недеље појачан је саобраћај у градовима, али и на путевима ван градских средина. Из АМСС саветују опрез за воланом.

 • Сарадња Руме и Берзенбрика - Немачка искуства за бољу заштиту животне средине

  20. јануар 2017.

  EU projekatПредседник Општине Рума, Слађан Манчић и шеф Одељења за локални економски развој Драган Косановић боравили су у немачком граду Гелзенкирхену, где су учествовали у радионици у оквиру пилот фазе пројекта „Партнерство одрживог развоја јединица локалне самоуправе“.

  На радионицама су учествовали повереници Европске уније и партнерства градова, као и представници преко 30 локалних самоуправа из Немачке, Србије и Босне и Херцеговине.

  Стручни семинар је организовала Сервисна служба за јединице локалне самоуправе једног света (SKEW) Ингејџмент Глобал (Engagement Global) који ради по налогу Савезног министарства за привредну сарадњу и развој Немачке.

  Битан сегмент деловања Сервисне службе за јединице локалне самоуправе су глобално одрживе јединице локалне самоуправе и њихова партнерства. Израђена је Агенда 2030 која подразумева подизање нивоа свести немачких и партнерских јединица локалне самоуправе и дефинише циљеве одрживог развоја. Циљ радионице био је да политички и административни актери из јединица локалне самоуправе препознају циљеве одрживог развоја и унапреде стратешка партнерства. Представници локалних самоуправа су присуствовали едукативним програмима како би се дефинисале потребе, одредили приоритети, разменила искуства, усавршила знања и умрежили актери из различитих локалних заједница.

 • Представа "Бела кафа"

  20. јануар 2017.

  Бела кафаСреда, 25. јануар у 20.00 часова
  Велика дворана КЦ-а

  Народно позориште Београд, Александар Поповић
  Режија: Милан Нешковић
  Играју: Бранко Бане Видаковић, Вања Ејдус, Олга Одановић, Нада Шаргин, Ненад Стојменовић и Павле Јеринић

  У име опстанка појединац пристаје и на оно на шта се, ако иоле морала има - не пристаје. Човек тако на одређени начин пристаје да га силује историја. Чувајући себе док гледа како страдају други, он заправо утире пут сопственом паду. Живот се распадне у раскораку од великих снова до великих разочарања. Аца Поповић у овом комаду обрађује теме кроз призму једне српске породице.

 • Уклањање снега са Градског трга

  20. јануар 2017.

  Uklanjanje snegaДежурне екипе зимске службе ЈП "Комуналац" ангажоване су на уклањању остатака снега и леда са најпрометнијих пешачких локација у граду. Радници ЈП "Комуналац" тренутно раде на уклању снега на Градском тргу и још неколико локација у центру града.

  Што се тиче улица саобраћај се одвија нормално и из ЈП "Комуналац" обавештавају да су све улице очишћене.

  У случају евентуалних нових падавима зимска служба ће уложити максималан напор како би се обезбедили услови за безбедно кретање грађана и возила на градским улицама, поручују из ЈП "Комуналца".

 • О чишћењу снега у Општини Рума

  19. јануар 2017.

  Sastanak u Gradskoj kuciПредседник Општине Рума Слађан Манчић одржао је данас, у Градској кући у Руми, састанак са зимским службама.

  Тема састанка је била анализа досадашњег учинка надлежних служби и смернице за ефикаснију борбу са евентуалним предстојећим снежним наносима.

  "Општина Рума је дала јасно упутство свим зимским службама да камиони, који чисте снег, морају да прођу кроз, апсолутно, сваку улицу. Не може изговор да буде да у некој улици нема саобраћаја. Можда нема саобраћаја, али и у њој живе људи и асфалт мора бити очишћен. Зна се да се у случају мећаве најпре чисте улице првог приоритета, али говорим само о ударном налету снега, након тога све улице су исте, нема првог и другог приоритета и све морају бити очишћене", поручио је Манчић.

  Током скорашњих снежних падавина у Општини Рума није евидентирана ниједна саобраћајна незгода.

   

 • Богојављенско пливање - Неговање традиције и обичаја у Руми

  19. јануар 2017.

  PlivanjeТрадиционално Богојављенско пливање за часни крст одржано је шесту годину заредом на румском језеру Борковац.

  Пошто је језеро било залеђено, ове године није било надметања ко ће први допливати до крста, већ је цела прослава Богојављења уприличена на начин како се то обележава у Русији, изјавио је протојереј Сретен Лазаревић, архијерејски намесник румски.

  "Данас ћемо на овај свети празник уприличили, по угледу на Русе, улазак у воду у просеченом леду у облику крста. Руси то називају јордани. Имамо прилику и радост да у нашој Руми обележимо на тај начин свети празник и поздравимо пливаче - јунаке и јунакиње данашњег дана. За све учеснике смо симболично као и сваке године припремили оно што данашњем дану и приличи - крст", рекао је Лазаревић.

  У Руми је у овогодишњој манифестацији учествовало 15 пливача, а част да први уђе у воду Борковца имаo је вероучитељ Коста Стјепановић.

 • Конкурс за доделу средстава за програме и пројекте из области културе

  19. јануар 2017.

  Комисија за доделу средставa за програме и пројекте из области културе расписала је почетком јануара конкурс за доделу средстава из буџета Општине Рума, у 2017. години, за програме и пројекте из области културе који су од значаја за Општину Рума.

  Конкурс се расписује за области:

  -библиотечко-информационе делатности,

  -културно-образовне делатности,

 • Конкурс за доделу средстава за редовне активности и програме удружења

  18. јануар 2017.

  Комисија за доделу средстава за програме удружења на територији Општине Рума расписала је почетком јануара Конкурс за доделу средстава из буџета Општине Рума намењених за редовне активности и програме удружења са територије Општине Рума у 2017. години. Конкурс се расписује за области:

  - људска права и развој цивилног друштва;

  - социјално-хуманитарне активности;

  - екологија, заштита животне средине и здравља грађана;

  - културна баштина и неговање историјских тековина;

 • До петка рок за потписивање уговора о студентским стипендијама

  18. jануар 2017.

  СтипендијеНа основу Решења број: 67-6/2016-I од 12.01.2017. године позивају се студенти којима је одобрена стипендија да до петка 20.01.2017. године, у времену од 11.00 - 14.30 часова, дођу у Главну 107 - канцеларија бр. 5 - Општинска управа Општине Рума - Одељење за друштвене делатности, ради потписивања уговора.

  У тренутку закључења уговора неопходно је да студент достави личну карту на увид и фотокопију текућег рачуна.

   

 • Пливање за Часни крст - Организован превоз за грађане

  17. јануар 2017.

  PlivanjeТрадиционално Богојављенско пливање за Часни крст, одржаће се у четвртак 19. јануар 2017. године, у 12 часова, на језеру Борковац.

  За све заинтересоване посетиоце биће организован превоз у 11 часова и 30 минута, у Орловићевој улици, испред старог ДДОР-а, и повратак у 12 часова и 45 минута испред новоизграђеног базена на излетишту Борковац.

  За сада је пријављено 15 пливача.

  Сви заинтересовани грађани могу се пријавити у Савезу спортова Општине Рума или у Цркви Сошествија Светог Духа (Грчка црква) у Руми.

 • Рума и Берзенбрик потписали Меморандум о разумевању

  17. јануар 2017.

  Potpisan MemorandumПредседник Општине Рума Слађан Манчић, који предводи румску делегацију на форуму пројекта “Партнерство одрживог развоја јединица локалне самоуправе", и др Хорст Бајер, градоначелник Берзенбрика, потписали су синоћ у Гелзенкирхену (Немачка) Меморандум о разумевању са руководиоцем Сервисне службе за јединице локалне самоуправе једнога света (SKEW, Engagement Global) др Штефаном Вилхелмијем.

  Меморандумом се дефинишу циљеви и сарадње обе јединице локалне самоправе у области одрживог развоја.

   

 • Све зимске службе ангажоване на чишћењу снега

  17. јануар 2017.

  SnegДва камиона ЈП "Комуналац" са снежним плуговима су тренутно на улицама и чисте улице првог и другог приоритета у Руми. Екипе "Комуналца" су синоћ посуле со по улицама, тако да је у већини улица тренутно бљузгавица. Из ЈП "Комуналац" очекују да ће улице бити очишћене данас до подне и поручују да ће спремно дочекати нови снег, који је најављен већ за сутра.

  Регионални, магистрални путеви су проходни, као и ауто-пут, а интервенције дежурне екипе "Сремпута" су у току. Из овог предузећа обавештавају грађане да за сада нема проблема и да се саобраћај одвија нормално.

  Локални путеви у надлежности предузећа "Катаго" су такође проходни.

 • Конкурс ЈКП "Паркинг и инфраструктура" за радно место контролор наплате

  16. јануар 2017.

  Јавно комунално предузеће "Паркинг и инфраструктура" Рума објављује интерни конкурс за попуну радног места - контролор наплате паркинга за четири извршилаца на неодређено време. Рок за подношење пријава је од 17.1.2017. до 31.1.2017. године.

  Адреса на коју се подноси пријава је ЈКП "Паркинг и инфраструктура" Рума, 27. октобар 38/2, 22400 Рума. Лице задужено за давање информација о интерном конкурсу је Нада Харш, 478-077, локал 16.

  Преузмите текст Конкурса и Решења

 • Представљене могућности Руме на форуму у Гелзенкирхену

  16. јануар 2017.

  Poseta NemačkojДелегација Општине Рума, на челу са председником општине Слађаном Манчићем, борави у радној посети Немачкој. Делегација наше општине учествује у Гелзенкирхену у раду форума у оквиру пројекта “Партнерство одрживог развоја јединица локалне самоуправе". У овај пројекат је наша општина укључена као партнер немачког града Берзенбрика. Осим ова два града у партнерском наступу у овом пројекту учествује још 11 упарених локалних заједница из Немачке и југоисточне Европе.
  Пројекат спороводи немачко Савезно министарство за привредну сарадњу и развој, а он се бави различитим приступима за остварење 17 глобалних циљева одрживог развоја на локалном нивоу (Добра здравствена брига, обновљива енергија, родна равноправност, смањење неједнакости итд.).

 • Делагација Општине Рума у посети Немачкој

  16. јануар 2017.

  Ruma BerzenbrikОпштина Рума и град Берзенбрик потписаће у немачком граду Гелзенкиркену Меморандум о разумевању две стране у оквиру пројекта “Партнерство одрживог развоја јединица локалне самоуправе".

  Пројекат спороводи немачко Савезно министарство за привредну сарадњу и развој, а он се бави различитим приступима за остварење 17 глобалних циљева одрживог развоја на локалном нивоу (Добра здравствена брига, обновљива енергија, родна равноправност, смањење неједнакости итд.).

  Рума и Берзенбрик ће заједно сарађивати на пројекту из области заштите животне средине.

  Подсетимо, две локалне самоуправе су прошле године успоставиле сарадњу на више нивоа, која је резултовала са неколико узвратних посета и покретањем процедуре за братимљење два града.

 • АНИП "Бранко Радичевић" - Упис нових чланова

  16. јануар 2017.

  Анамбл народних игара и песама "Бранко Радичевић" Рума врши упис у све групе школе фолклора, Извођачки састав и Народни оркестар. Ако волите да се дружите, играте, путујете придружите се Ансамблу и квалитетно потрошите своје слободно време. Упис ће трајати до краја 15. фебруара.

  Телефони за све информације: 022/431-179, 062/824-56-31, (подбински простор КЦ-а)

 • У току пријављивање за Богојављенско пливање

  16. јануар 2017.

  PlivanjeТрадиционално Богојављенско пливање за Часни крст, одржаће се у четвртак 19. јануар 2017. године, у 12 часова, на језеру Борковац.

  Сви заинтересовани грађани могу се пријавити у Савезу спортова Општине Рума или у Цркви Сошествија Светог Духа (Грчка црква) у Руми.

  Богојављење је један од петнаест највећих хришћанских празника и слави се 19. јануара. Обичај по коме је препознатљив овај празник је пливање за Часни крст. Стаза коју треба препливати је симболично дуга 33 метра колико је и Исус имао година када је разапет.

 • Српска Нова година у сликама

  14. јануар 2017.

  {vsig}nova2017{/vsig}

 • Позив студентима за потписивање уговора

  13. јануар 2016.

  На основу Решења број: 67-6/2016-I од 12.01.2017. године позивају се студенти којима је одобрена стипендија да у периоду 16.01. до 20.01.2017. године од 11.00 - 14.30 дођу у Главну 107 - канцеларија бр. 5 - Општинска управа општине Рума - Одељење за друштвене делатности, ради потписивања уговора.

  У тренутку закључења уговора неопходно је да студент достави личну карту на увид и фотокопију текућег рачуна.

   

 • Важно обавештење ЈП "Стамбено"

  13. јануар 2017.

  Зграда Д1 улаз А и Б, у насељу "Детелина", искључена је са система грејања због квара на кућној инсталацији зграде.

  Квар је угрозио систем даљинског грејања, па је ЈП "Стамбено" морало да поменуте улазе искључи са система.

  Неопходно је да Скупштина станара зграде одмах приступи отклањању квара.

  По заврпетку санације кварa ЈП "Стамбено" ће наставити испоруку топлотне енергије.

  Обавештење о квару и корацима ка успостављању нормалног снабдевања топлотном енергијом истакнуто је на поменутој згради Д1.

 • Пакетићи за децу из социјално угрожених породица

  13. јануар 2017.

  PaketićiУдружење "Дете и свет" из Сремске Митровице у сарадњи са Ротари клубом "Рума" организовали су данас, у Културном центру, поделу божићних пакетића за децу из социјално угрожених породица са територије Општине Рума.

  Пакетиће је добило око 750 малишана, а локална самоуправа је организовала бесплатан превоз и омогућила долазак родитеља и деце из свих села наше општине.

  Заменица председника Општина Рума Марија Стојчевић је истакла да локална самоуправа подржава све хуманитарне акције и име покровитеља је изразила захвалност организацији „Дете и свет“, која је и ове године обрадовала румске малишане.

  Пакетиће за румске малишане направила су, са љубављу, деца из Велике Британије, истиче Драго Пејић из удружења "Дете и свет".

 • Општина Рума уручила поклоне прворођеној беби у 2017. години

  13. јануар 2017.

  Porodica Zeravic i predsednik MancicПредседник Општине Рума Слађан Манчић посетио је данас прворођену бебу у Општини Рума и у име локалне самоуправе родитељима, мајци Теодори Мишчевић и оцу Ненаду Жеравићу уручио пригодне поклоне за новорођенче.

  Први дан у 2017. години породици Жеравић из Стејановаца на најбољи могући начин улепшало је рођење сина Дражена. Дражен је рођен у породилишту у Сремској Митровици, а сам порођај је протекао без проблема.

  Општина Рума је за малог Дражена обезбедила 50.000 динара, али и поклон пакет за новорођенче вредан 15.000 динара, док су Нина и Дарија обрадоване новогодишњим пакетићима.

  Председник Општине Рума Слађан Манчић честитао је поносним родитељима рођење трећег детета и пожелео им пуно здравља, породичне среће и успеха.

 • Концерт студената Академије уметности

  13. јануар 2017.

  Основна музичка школа "Теодор-Тоша Андрејевић" у Руми организује у недељу 15. јануара, у холу Културног центра Рума, концерт студената клавирског одсека Академије уметности у Новом Саду. Почетак је у 17.00 часова, а улаз је бесплатан.

   

   

 • Циклус исландског филма

  13. јануар 2017.

  ПлакатОд 16. до 18. јануара, Велики хол Културног центра Рума, 20.00

  Бесплатан улаз

  Организација: Ворки тим Рума и БалканКулт фондација

  Више информација о филмовима на сајту Ворки тима Рума.

   

 • Изложба фотографија у Музеју - "Кинеске приче"

  17. јануар 2017.

  Кинеске приче 2016Вечерас у Завичајном музеју Рума биће отворена изложба "Кинеске приче", а повод за изложбу је обележавање Кинеске Нове године, која по традиционалном рачунању времена почиње 28. јануара, а налази се у зодијачком знаку петла или црвеног ватреног петла. По устаљеном веровању, година у знаку петла предодређена је да буде успешна у свим сегментима.
  Поводом Кинеске Нове године, Одељење за културу Амбасаде НР Кине у Београду омогућило је презентовање изложбе фотографија "Кинеске приче 2016". Разноврсни видови живота кинеског становништва сачињеног од 56 националности које су живеле на овој својој огромној, природно богато обдареној територији са миленијумима дугим историјским наслеђем, овом изложбом фокусирани су и истражени кроз објективе бројних сниматеља.

  Изложба ће бити отворена у 19 часова у легату Миливоја Николајевића.

 • Срећна православна Нова година

  13. јануар 2017.

  Srecna Nova godinaЧелни људи румске локалне самоуправе председник Општине Рума Слађан Манчић и председник СО Рума Стеван Ковачевић упутили су честитке грађанима поводом православне Нове године.

  -Честитамо свим грађанима Општине Рума који Нову годину славе по јулијанском календару. Нека вам Нова година донесе добро здравље, успех, напредак и благостање. Желимо вам да предстојеће дане проведете радосни и спокојни у топлини породичног дома, који је највећа подршка свима нама за све животне изазове.

 • Одлука о додели студентских стипендија за академску 2016/2017. годину

  12. јануар 2017.

  StipendijeДодељује се укупно 108 студентских стипендија за академску 2016/2017 годину студенатима од прве до последње године основних академских студија првог степена и студија другог степена (мастер).

  Висина стипендије износи 8.400,00 динара месечно и исплаћује се у трајању од десет месеци.

  Одлука

   

 • У биоскопу - Име: Добрица, презиме: непознато

  12. јануар 2017.

  Plakat filmaИМЕ: ДОБРИЦА, ПРЕЗИМЕ: НЕПОЗНАТО
  Мала дворана
  Од 12. до 18. јануара у 19.00 и 21.00 часова
  Улазница 250 динара
  ИМЕ: ДОБРИЦА, ПРЕЗИМЕ: НЕПОЗНАТО
  Ово је прича, у ствари бајка за одрасле, о томе како би живот могао да буде леп када човек не би био човеку вук.
  Дужина трајања филма: 100 мин
  Држава/година: СРБ/2016
  Глумци: Славко Штимац, Хана Селимовић, Мирјана Јоковић, Хелена Јаковљевић, Богдан Диклић, Бојан Димитријевић, Марко Баћовић, Гордана Ђурђевић, Рада Ђуричин, Бранислав Лечић, Милан Цаци Михајловић, Владислава Милосављевић, Миодраг Радовановић
  Режисер: Срђа Пенезић
  Дистрибутер: ФИЛМСТАР д.о.о.

 • Конкурс за пројекте из области спорта - рок за пријаве истиче сутра

  12. јануар 2017.

  SportКомисија за доделу средстава за програме и пројекте из области спорта расписује Конкурс за пријаву пројеката у области спорта који се суфинансирају из буџета Општине Рума за 2017. годину.

  Пријаву на конкурс, са свом потребном документацијом, доставити у затвореној коверти, до 13.1.2017. године до 15 часова.

  Текст конкурса, Правилник о начину остваривања права на доделу средстава из буџета општине Рума и обрасце за конкурисање можете преузети на нашем сајту, тачније на страници Конкурси за пројекте.

 • Балетска представа "Ко то тамо пева"

  11. јануар 2017.

  Ko to tamo pevaЧетвртак, 12. јануар у 20.00 часова
  Велика дворана КЦ-а

  Цена улазнице 700 динара (купљена улазница важи и за представу "Бела Кафа")

  Народно позориште Београд, Војислав Воки Костић
  По предлошку филма „Ко то тамо пева“ Слободана Шијана
  Кореограф и редитељ: Сташа Зуровац

  Била је срећна идеја управника Љубивоја Тадића да на репертоару Балета Народног позоришта у Београду стави као стваралачки изазов култни Шијанов “Ко то тамо пева”, по сценарију Душана Ковачевића. Чаробном руком кореографа - редитеља Сташе Зуровца та сирова грађа постала је поетична метафора тегобног балканског живовања. Воки Костић пружио је Зуровцу музику, ремек - дело које одише мешавином заноса и ироније.

 • Чишћење снега са коловоза и тротоара у Општини Рума

  11. јануар 2017.

  OrlovicevaСве зимске службе у Општини Рума од јуче су на терену и ангажоване су на чишћењу снега са коловоза.

  ЈП "Комуналац" је искористио нешто повољније временске прилике, у односу на претходни дан, да путеве првог приоритета у граду поспе са сољу. У току ноћи бачено је 22 тоне соли, али због ниских температура њено дејство није ефикасно као на температурама изнад -5 степени целзијуса.

  Из ЈП "Комуналац" поручују да ће ускоро на градске улице изаћи и камиони за чишћење снега, али и да је количина нападалог снега још увек мала како би ножеви на камионима уклонили снег у потпуности.

  ЈП "Комуналац" почиње и са чишћењем тротоара и простора на Градском тргу.

 • "All Star" кошаркашке утакмице у Руми

  10. јануар 2017.

  PlakatТрадиционална спортска манифестација „6. ALL STAR млађих категорија ОКС Срем 2016/17“ биће одржана у Руми, у недељу 15. јануара 2017. године.

  Целодневни спортски програм у Спортском центру Рума почиње у 9 часова, а организатори манифестације су Окружни кошаркашки савез Срем, ЖКК "Рума 92", КК "Ру-Кош" и Савез спортова Општине Рума.

  Манифестација се одржава шесту годину за редом, а биће одиграно пет утакмица у различитим узрасним категоријама. У организацији Удружења тренера ОКС Срем, одржаће се и едукативно предавање за кошаркашке тренере. Показни тренинг и предавање за тренере одржаће наш познати стручњак Влада Вукоичић на тему „Обука и усавршавање технике код млађих категорија“.
  Програм и сатница:

 • Зимске службе у Општини Рума на висини задатка

  10. јануар 2017.

  Председник МанчићЗимске службе у Општини Рума располажу са исправном механизацијом, довољним количинама соли и ризле и расположивог људства како би се правовремено реаговало и омогућило безбедно одвијање саобраћаја у зимским условима.

  -На енормно ниске температуре и евентуалне падавине не можемо да утичемо, али зато водимо рачуна да све оно што је до нас буде на одговарајућем нивоу, поручује председник Општине Рума и комадант Штаба за ванредне ситуације Општине Рума Слађан Манчић.

  "Зимске службе су константно у приправности и ангажују се чим се укаже потреба. Електроенергетски систем је доста добар. Када је у питању испорука топлотне енергије из ЈП "Стамбено" су ме обавестили да све функционише без проблема. Грејање је продужено иЈП "Стамбено" топлотну енергију испоручује у времену од 4 до 22 часа. За сада у Геронтолошком центру нема збринутих лица. Ми смо спремни да одговоримо на позиве грађане на адекватан начин и надам се да ни у предстојећим хладним данима, уколико буде падавина, неће бити проблема", поручио је Манчић.

 • Путеви проходни - Зимски услови захтевају повећан опрез у вожњи

  10. јануар 2017.

  RumaСви путеви у Општини Рума су проходни и поред изузетно ниских температура и снежног покривача који је јуче захватио целу Србију.

  Све надлежне зимске службе су од јуче на терену и ангажоване су на чишћењу снега.

  Поледица је донекле успорила саобраћај у самом граду. Из ЈП "Комуналац" обавештавају да посипање соли има ефекта на температури до -5 степени целзијуса, а пошто је температура ишла и до -13°C, а снега је било мало да би се чистио ножевима, дошло је до стварања поледице па се возачима саветује опрез у вожњи.

  Дежурне екипе "Комуналца" ће поново у току дана изаћи на градске улице да поспу со, чим то дозволе временски услови.

  Сви локални путеви и прилази селима румске општине о којима се стара зимска служба фирме "Катаго" су проходни, а дежурне екипе су почеле са чишћењем снега јуче око 15 часова.

 • Тропико бенд уручио помоћ породици Шипош из Хртковаца

  9. jануар 2017.

  TropikoЧланови популарне српске музичке групе Тропико бенд посетили су данас породицу Шипош из Хртковаца и уручили им помоћ у грађевинском материјалу, у вредности од 160.000 динара.

  Наиме, српски популарни састав је део свог хонорара, од концерта који ће се одржати 13. јануара у Руми, искористио да помогне решавање стамбеног питања за породицу Шипош, па ће мама и тата, Ивана и Ладислав са својим кћеркама Јаном(4) и Леном (5), од сада живети у много адекватнијим стамбеним условима.

  Донација Тропико бенда се састоји од материјала за спољашњу и унутрашњу изолацију, ламината за подове, плочица, ригипса и другог грађевинског материјала.

  Фронтмен популарне групе Александар Цветковић Сале је нагласио да су хуманитарне акције саставни део рада Тропико бенда и да му је драго што су сада у прилици да помогну породици Шипош.

 • Прослава српске Нове године - Концерт Тропико бенда на Градском тргу

  9. јануар 2017.

  Tropiko bend konferencijaУз звуке Тропико бенда, једног од тренутно најпопуларнијих музичких састава у нашој земљи, Румљани ће дочекати православну Нову годину.

  Тим поводом данас је у Градској кући у Руми одржана и конференција за медије на којој су говорили председник Општине Рума Слађан Манчић, певач Тропико бенда Александар Цветковић Сале и директорица Културног центра Рума Тања Слепчевић.

  "Обећавамо Румљанима и свим људима из Срема, који дођу у петак на Градски трг, незабораван дочек српске Нове године. Од колега смо чули да је претходних година била одлична атмосфера на Градском тргу и планирамо да тако буде и овог пута. Уосталом добра свирка и позитивна атмосфера су заштитни знакови наших концерата и зато дођите да се у то лично уверите и да заједно прославимо долазак православне Нове године", поручио је фронтмен Тропико бенда Сале.

 • Дочек српске Нове године - На Градском тргу уз Тропико бенд

  13. јануар 2017.

  Plakat Румљани, а и драги гости нашег града имаће прилику вечерас да и ову православну Нову годину дочекају на Градском тргу уз богат музички програм. Наступаће Александра Падров у пратњи Градског тамбурашког оркестра "Бранко Радичевић" из Руме, Боца Бенд и један од најбољих бендова у региону Тропико бенд.

  Програм почиње у 21.00 час, a уз неизоставан ватромет у поноћ ће се одржати и молебан, након чега ће се наставити музички програм.

  Организатори овом приликом обавештавају грађане да ће, због њихове безбедности и потпунијег угођаја за време концерта, употреба петарди и осталих пиротехничких средстава бити забрањена.

   

 • Срећно Бадње вече

  6. јануар 2017.

  LiturgijaПравославни верници славе Бадње вече, припремајући се за Божић, дан рођења Исуса Христа. Велики број грађана Руме окупио се вечерас у Цркви Сошествија Светог Духа тзв. „Грчкој цркви“ у центру града где је, у складу са традицијом, уз богослужење, организовано паљење бадњака.

  Чину налагања бадњака на ватру присуствовали су и представници локалне самоуправе предвођенипредседником СО Рума Стеваном Ковачевићем,а након свечаности, благосиљане гранчице бадњака дељене су окупљеним грађанима, који су освештане гране однели својим домовима.

 • Прослава Бадњег дана

  6. јануар 2017.

  БадњакУ склопу обележавања Бадњег дана и предстојећег Божића у православним храмовима широм Општине Рума биће одржана вечерња богослужења и паљење бадњака.

  Представници локалне самоуправе присуствоваће традионалном уношењу бадњака, вечерњој служби и паљењу бадњака у Цркви Сошествија Светог Духа (Грчка црква у центру Руме).

  Служба почиње у 17 часова.

 • Конкурс за доделу средстава за програме и пројекте из области културе

  6. јануар 2017.

  Конкурс култураКомисија за доделу средставa за програме и пројекте из области културе расписује конкурс за доделу средстава из буџета Општине Рума, у 2017. години, за програме и пројекте из области културе који су од значаја за Општину Рума.

  Конкурс се расписује за области:

  -библиотечко-информационе делатности,

  -културно-образовне делатности,

  -заштите културних добара,

  -музичког стваралаштва,

  -аматерског стваралаштва,

  -сценског стваралаштва,

  -визуелне уметности,

  -кинематографије и аудио-визуелног стваралаштва.

  Конкурс је отворен у периоду од 06.01.2017. до 27.01.2017. године.

  Текст конкурса, Правилник о начину остваривања права на доделу средстава из буџета општине Рума и обрасце за конкурисање можете преузети на нашем сајту, тачније на страници Конкурси за пројекте.

 • Конкурс за доделу средстава за редовне активности и програме удружења

  6. јануар 2017.

  КонкурсКомисија за доделу средстава за програме удружења на тероторији Општине Рума расписује Конкурс за доделу средстава из буџета Општине Рума намењених за редовне активности и програме удружења са територије Општине Рума у 2017. години. Конкурс се расписује за области:

  - људска права и развој цивилног друштва;

  - социјално-хуманитарне активности;

  - екологија, заштита животне средине и здравља грађана;

  - културна баштина и неговање историјских тековина;

  - омладински активизам и аматеризам;

  - заштита бораца, ратних војних и цивилних инвалида;

  - заштита и помоћ лицима са инвалидитетом;

  - активности пензионерских организација; као и

  - други садржаји који доприносе афирмацији грађанске иницијативе.

  Пријаве на конкурс се подносе Комисији у периоду од 6.1.2017. године до 27.1.2017. године, на посебном обрасцу, који је саставни део конкурсне документације.

  Текст конкурса, Правилник о начину остваривања права на доделу средстава из буџета општине Рума и обрасце за конкурисање можете преузети на нашем сајту, тачније на страници Конкурси за пројекте.

 • Божићна честитка председника Општине Рума

  5. јануар 2017.

  Bozicna cestitkaГрађанима Општине Рума који Божић, један од највећих хришћанских празника, прослављају по јулијанском календару упућујем искрене честитке, уз жељу да празничне дане проведу у миру, здрављу, окружени породицом и љубављу драгих људи.

  Мир Божији, Христос се роди!

  Председник Општине Рума Слађан Манчић

 • Божићна честитка председника СО Рума

  5. јануар 2017.

  BozicСвим грађанима православне вероисповести честитам предстојећи Бадњи дан и Божић. Желим вам да празничне дане проведете у кругу својих породицa и пријатеља, у срећи, миру, радости, духовном благостању и добром расположењу.

  Мир Божији, Христос се роди!

  Председник СО Рума Стеван Ковачевић

 • Божићна улица - Хор ОШ "Душан Јерковић"

  5. јануар 2017.

  Bozicna ulicaУ оквиру манифестације "Божићна улица" данас на Градском тргу, у 12 часова, наступиће хор ученика ОШ "Душан Јерковић".

  Манифестација се завршава сутра традиционалним обележавањем православне Бадње вечери на Градском тргу. Почетак је заказан за 19 часова.

   

 • Проходни путеви у Општини Рума

  5. јануар 2017.

  Prohodni putevi u RumiПрви овогодишњи снег није изненадио зимске службе у Општини Рума.

  Сви локални, регионални и магистрални путеви су проходни, саобраћај се одвија нормално, а зимске службе, поред одговарајуће механизације, имају на располагању довољне количине соли и ризле.

  Из Штаба за ванредне ситуације Општине Рума позивају возаче да прилагоде брзину возила условима на путу, а грађанима и привредним субјектима је упућен апел да очисте снег испред својих кућа и објеката.

   

 • Нови комби за безбеднији превоз деце

  4. јануар 2017.

  Sladjan MancicОпштина Рума ће у 2017. години обављати превоз деце, удружења и спортских клубова на још безбеднији, сигурнији и комфорнији начин, а пре свега захваљујући куповини новог комбија.

  Општина Рума у свом возном парку већ поседује два комбија и њимa се превозе превасходно деца која користе услуге Дневног боравка за децу и младе са сметњама у развоју, али и бројна удружења и спортски клубови са територије румске општине.

  Међутим, један од два комбија Општине Рума је у лошем возном стању и из безбедносних разлога Општинска управа је одлучила да издвоји средства за куповину новог комбија.

 • У току пријављивање за Богојављенско пливање

  9. јануар 2017.

  PlivanjeТрадиционално Богојављенско пливање за Часни крст, одржаће се у четвртак 19. јануар 2017. године, у 12 часова, на језеру Борковац.

  Сви заинтересовани грађани могу се пријавити у Савезу спортова Општине Рума или у Цркви Сошествија Светог Духа (Грчка црква) у Руми.

  Богојављење је један од петнаест највећих хришћанских празника и слави се 19. јануара. Обичај по коме је препознатљив овај празник је пливање за Часни крст. Стаза коју треба препливати је симболично дуга 33 метра колико је и Исус имао година када је разапет.

 • 18. Румски ликовни салон

  4. јануар 2017.

  likovni salonНа 18. Румском ликовном салону учестовало је 29 уметника, а на конкурс је пристигло укупно 46 радова. Петочлани жири у саставу Љиљана Војводић- академска сликарка, Маја Ћук - магистар уметности у области сценског дизајна, Драган Дебиш - сликар, Бранислав Црвенковић - академски вајар и Марко Еремић - стручни инжењер графичког инжењерства и сликарства, је прво место доделио Јадранки Димитријевић за слике "Брза пролазност".

  Друго место: Јелена Инђић "Крнуле 49".
  Треће место: Драгољуб Бата Чавић "Без назива".
  Похвале: Душан Чавић "Без назива", Ђорђе Потребић "Magenta Ghost".

  Изложба у Културном центру је отворена до 22. јануара.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001