Филтер
 • Одржана IX седница Општинског већа

  30. септембар 2016.

  SednicaНа данашњој седници Општинског већа усвојено је неколико одлука које детаљније регулишу област јавног превоза у Општини Рума.

  Подршку већника су добиле следеће одлуке: Одлука о одређивању линија у јавном градском и приградском саобраћају на територији Општине Рума; Одлука о одређивању тарифа и цена возних карата за превоз на линијама у јавном градском и приградском саобраћају на територији Општине Рума; Одлука о одређивању аутобуских стајалишта на територији Општине Рума.

  Тарифе и цене возних карата нису мењане и реч је о износима који су на снази већ неколико година уназад. Одлуком о одређивању линија у јавном градском и приградском саобраћају дефинисано је седам линија у приградском и једна у градском саобраћају. Одлуком о аутобуским стајилиштима иста су усклађена са аутобуским линијама.

 • КБР Промо Фест - Други дан

  30. септембар 2016.

  Омладински савет Рума објављује да ће се у оквиру 15. Концерта румских бендова - Промо феста, у суботу, 1.10.2016. године у Дому омладине у Руми, од 21 сат одржати други дан фестивала на коме ће наступити следећа три бенда:

  PHOBOSPHOBOS (Београд)

  11 МИНУТА (Београд/Нови Сад)

  МАРКО АЛЕКСАНДАР ГАЈИЋ (Београд)

  Улаз на све концерте у оквиру фестивала је бесплатан, а подсећамо да фестивал траје од 24. септембра до 15. октобра и концерти се одржавају сваку суботе у том термину. На фестивалу ће укупно наступити 7 бендова румске општине, као и 6 најперспективнијих састава из Србије. Фестивал је суфинансирала Општина Рума.

 • Преусмеравање саобраћаја за време вашара

  30. септембар 2016.

  ОбавештењеЈавно предузеће "Комуналац" обавештава грађане и привредне субјекте да ће због одржавања вашара саобраћај бити преусмерен у периоду од 1. до 3. октобра.

   

   

 • Оглас - Посао за 100 радника

  29. септембар 2016.

  PosaoИнтернационалној компанији са седиштем у Руми потребно хитно 100 радника.

  Услови су минимум III стручне спреме и могућност путовања у иностранство ради обуке одмах по запошљавању.

  Сви заинтересовани се могу јавити:

  на телефоне 069/111.27-62 или 069/111-27-56;

  или у Службу запошљавања (биро) Рума који ће им заказати разговор са послодавцем.

 • Закуп грађевинског земљишта ради пољопривредне обраде

  29. септембар 2016.

  Председник Општине Рума донео је Одлуку о расписивању Огласа о давању у закуп на одређено време грађевинског земљишта у јавној својини општине Рума ради пољопривредне обраде.

  Оглас о јавном надметању је отворен осам дана од дана објављивања и траје од од 29.09.2016.године године до 07.10.2016. године а пријаве за учешће на јавном надметању са свим прилозима достављају се Јавном предузећу "Дирекција за изградњу Руме ", Улица 27. октобра 38/2.

  Преузмите Оглас

 • Заказана IX седница Општинског већа

  29. септембар 2016.

   

  GrbIX седница Општинског већа Општине Румa биће одржана у петак 30.09.2016. године са почетком у 09:00 часова.

  За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Предлог Одлуке о давању сагласности на Правилник о изменама и допунама Правилника о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у Општинској управи Општине Рума.

  2. Предлог Одлуке о одређивању линија у јавном градском и приградском саобраћају на територији Општине Рума.

  3. Предлог Одлуке о одређивању тарифа и цена возних карата за превоз на линијама у јавном градском и приградском саобраћају на територији Општине Рума.

  4. Предлог Решења о одређивању аутобуских стајалишта на територији Општине Рума.

 • Еминентни лекари из Србије и региона у Руми дискутују о реформи образовања здравствених радника

  29. септембар 2016.

  Panonska skolaТродневни здравствени научни скуп "Панонска школа унапређења здравља" почео је данас у Културном центру Рума. Централна тема II "Панонске школе" је Реформа образовања здравствених радника, а овогодишњи научни скуп има и интернационални карактер, јер су поред еминентних стручњака из Србије у Руми и њихове колеге из Босне и Херцеговине и Хрватске.

  Свечаном почетку рада II "Панонске школе унапређења здравља" данас су присуствовали челни људи Министарства здравља, Покрајинског секратаријата за здравство, медицинских факултета и других важних здравствених институција.

  Државни секретар у Министарству здравља Берислав Векић је истакао и да је овогодишња тема "Реформа образовања здравствених радника" за све у Министарству здравља изузетно битна и да она може допринети смањењу миграције здравствених радника, што ће резултирати да они најбољи и најквалитетнији остану да раде у Србији.

 • Туристичка организација на сајму туризма у Новом Саду

  29. септембар 2016.

  лористТуристичка организација општине Рума узеће учешће на Међународном сајму туризма у Новом Саду на штанду Туристичке организације Војводине. Сајам ће трајати три дана, од 29.09. до 01.10.2016. године. ТОО Рума ће, као и сваке године, представити туристичке потенцијале општине. Други дан Сајма, 30.09.2016. године у оквиру 24. Међународног сајма ЕКО-СВЕТ 2016 „ЛОРИСТ“, у времену од 16 до 17 часова (штанд у Мастер хали), поводом петогодишњице проглашења Заштићеног станишта „Бара Трсковача“, одржаће се презентација под називом ЗС „Бара Трсковача“ – изазови и циљеви.

 • Радови у улици 23. октобар у Кленку

  28. септембар 2016.

  Obilazak radovaУ оквиру редовног одржавања путне инфраструктуре на територији Општине Рума данас су почели радови на асфалирању улице 23. октобар у Кленку.

  Прометна улица 23. октобра је једна од главних саобраћајница у Кленку која води у центар села, а почетак радова су данас обишли председник Општине Рума Слађан Манчић, народни посланик др Александар Мартиновић и директорица "Дирекције за изградњу Руме" Владислава Стаменовић.

  Након завршених радова на приступним путевима селу и асфалтирању Мачванске улице указала се потреба да се новим слојем асфалта пресвуче и улица 23. октобар, казала је директорица "Дирекције за изградњу Руме" Владислава Стаменовић.

 • Одржана III седница СО Рума

  28. септембар 2016.

  SO RumaНа дневном реду III седнице СО Рума, која је одржана данас у Културном центру Рума, нашло се 9 тачака.

  Све тачке дневног реда су усвојене, а за неке попут Предлога Одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету Општине Рума за 2016. годину су гласали и поједини одборници из опозиције.

  У фокусу данашњег заседања управо су биле тачке које су се односиле на буџет, па је тако данас изгласан Извештај о извршењу Одлуке о буџету општине Рума за период 01.01.-30.06.2016. године и поменути ребаланс.

 • II скуп "Панонске школе унапређења здравља"

  28. септембар 2016.

  Ове године се по други пут у Културном центру "Рума" одржава "Панонска школа унапређења здравља" у организацији Дома здравља "Рума". Покровитељи су Министарство здравља Републике Србије и Покрајински секретаријат за здравство.

  Почетак је у 9.30, а на отварању манифестације и Округлом столу под називом “Реформа образовања здравствених радника”, биће присутни следећи гости и учесници: доц. др Зоран Михаиловић, помоћник Министра здравља; државни секретари проф. др Берислав Векић и доц. др Ференц Вицко; Покрајински секретар за здравство доц. др Зоран Гојковић; декани или продекани медицинских факултета Београд, Нови Сад, Ниш; председник СЛД ДЛВ проф. др Драган Данкуц; директор ИЗЈЗ Војводине проф. др Владимир Петровић; представници ИЗЈЗ “Др Милан Јовановић Батут” из Београда и Фармацеутске коморе Србије, као и гости из Републике Хрватске, проф. др Звонимир Шостар, равнатељ НЗЈЗ “Др Андрија Штампар” из Загреба, затим представници медицинских факултета из Подгорице и Бања Луке, као и др сц. мед. Весна Кораћ водитељка “II Пројекта унапређења здравства” при Министарству здравља РС.

 • 3. "Жарковачко прело"

  28. септембар 2016.

  КУД "Жарковац" организује у суботу, 1. октобра, етно манифестацију "Жарковачко прело". Изложба старих јела и ручних радова, као и дефиле учесника почиње у 17.30, а културно-уметнички програм у 18.00 часова, у Дому културе у Жарковцу. Учесници су:

  - КУД "Никола Тесла" Бачки Брестовац

  - КУД "Соко" Инђија

  - Изворна група "Кордун"

  - КУД Петефи Шандор" Шатринци

 • VIII седница Општинског већа - Партиципативно буџетирање

  27. септембар 2016.

  Participativno budzetiranjeОпштина Рума и ове године спроводи пројекат "Партиципативно буџетирање", који подразумева укључивање грађана у процес доношења Одлуке о буџету.

  За наредну 2017. годину грађани ће сами моћи да кандидују пројекте за које ће се гласати, а могуће је предложити пројекте које се тичу града или сеоских месних зејдница.

  Након прикупљања предлога биће формирана листа конкретних предлога за које ће се гласати.

  На данашњој седници Већа образован је Тим за реализацију, праћење, имплементацију и извештавање у оквиру пројекта "Партиципативно буџетирање".

 • Радови на наплатној станици Рума

  27. септембар 2016.

  Лого Путеви СрбијеЈП "Путеви Србије“ Вас обавештава да ће од 27.09.2016. године почети радови на проширењу још једног улазног коловоза на наплатној станици Рума, на државном путу I А реда број 1. Због извођења радова, обуставља се саобраћај кроз крајњу десну улазну траку, из смера Руме. Улаз на ауто-пут од наведеног периода биће омогућен само кроз један улазни канал.

  Предвиђено време трајања радова је око 30 дана.

  С обзиром на наведено, молимо учеснике у саобраћају за стрпљење и поштовање постављене саобраћајне сигнализације.

 • Одржана VIII седница Општинског већа

  27. септембар 2016.

  Opštinsko većeНа данашњем заседању чланови Општинског већа су усвојили Решење о именовању председника и чланова Привредног савета.

  За председника је именован Душко Беић (Бетекс доо), а чланови Привредног савета ће бити Војислав Ђапић (Катаго), Бранислав Заграђанин (Уни прогрес), Зоран Јовичић(Митас), Јован Кромпић (Пољопривредна стручна служба Рума), Ђуро Дрвеница (председник Општег удружења предузетника), Владимир Лалошевић (Центар нових технологија), Александар Бањац (књиговодствена агенција "Полет") и Петар Боровић ("Бореал").

  Задатак Привредног савета биће да прати доношење и промену стратегије и планова привредног развоја, спровођење планова и програма локалног економског развоја, даје иницијативе везане за економски развој и мишљење о приоритетним пројектима локалног економског развоја и плану капиталних инвестиција. Савет ће се бавити и промовисањем привредних потенцијала Општине Рума и давањем савета за унапређење рада Општинске управе, јавних предузећа, установа и служби чији је оснивач локална самоуправа.

 • Представљање књиге "Српски (ал' војвођански) без муке"

  27. септембар 2016.

  Djordje DjekicВечерас у Градској библиотеци "Атанасије Стојковић" биће представљена књига Ђорђа Ђекића "Српски (ал' војвођански) без муке". О књизи ће поред аутора говорити и Зорица Гавриловић.

  Почетак је заказан за 19 часова.

   

 • "Игровница" почиње са радом

  27. септембар 2016.

  УПВО „Полетарац“ организује "Игровницу" за децу узраста од три до пет и по година која не похађају целодневни или полудневни боравак у овој Установи. Игровница ће се реализовати као и претходних година у Монтажном објекту у улици Првомајској, једном недељно (среда) два сата од 15.30 до 17.30.

  Заинтересовани родитељи могу се јавити на следеће бројеве телефона: 474-483 или 069751861 или могу лично доћи у објекат Јаслице у Главној улици, и тражити социјалног радника Гордану Јововић.

 • Заказана VIII седница Општинског већа

  27. септембар 2016.

  GrbVIII седница Општинског већа биће одржана данас са почетком у 9 часова. За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Предлог Решења о именовању председника и чланова Привредног савета.

  2.Предлог Решења о образовању тима за реализацију, праћење, имплементацију и извештавање у оквиру пројекта " Парципативно буџетирање".

  3. Предлог Одлуке о давању сагласности на Правилник о изменама и допунама Правилника о унутрашњем уређењу и систематизацији Општинског правобранилаштва Општине Рума.

 • Планирана искључења електричне енергије за 27. септембар

  26. септембар 2016.

  StrujaРума

  Од 08:30 до 14:30 часова

  -Ул. Петра Кочића од ул. В. Роловића до ул. А. Шантић;

  -ул. Младена Стојановића од ул. В. Роловића до ул. Н. Тесла;

  -ул. Косовска од ул. И. Андрић до ул. А. Шантић;

  -ул. Мише Убоје од ул. В. Роловића до ул. А. Шантић;

  -ул. Владимира Роловића од ул. Н. Школска до ул. М. Стојановића;

 • Апел грађанима да озаконе незаконито изграђене објекте

  26. септембар 2016.

  Tanja DrobacЗакон о озакоњењу објеката је предвидео да се поступак озакоњења незаконито изграђених објеката обави до 27. новембра 2016. године.

  Одељење за урбанизам и грађење Општинске управе Општине Рума је до сада донело 265 решења о озакоњењу, а у ту бројку улазе и 69 предмета из претходних легализација.

  Из претходних легализација је остало још 2169 захтева и сви ти предмети су још активни, али се подносиоци још нису јавили у Одељење за урбанизам и грађење да по садашњем новом Закону спроведу поступак озакоњења.

  Шефица Одељења за урбанизам и грађење Тања Дробац истиче да је до сада пописано 704 објекта што је негде око 15 до 20% од укупног броја објеката које треба пописати.

 • Млади румски савате боксери најбољи у Војводини

  26. септембар 2016.

  Румски тимСпортисти Савате бокс клуба "Рума" освојили прво место на Првенству Војводине за пионире и кадете у асу саватеу, које је одржано у Спортском центру "Рума", у недељу 25.09.2016. године. Наступило је преко педесет такмичара из 11 клубова. Чланови Савате бокс клуба "Рума" освојили су 5 златних и 4 сребрне медаље и тиме освојили 23 поена, други је СК "Арена" из Иђошa са 16 поена, a трећи КБС "Нови Сад" из Новог Сада са 13 поена.
  Златне медаље освојили су:
  Никола Ракић, Јована Касап, Страхиња Јоцковић, Павле Коканов и Петар Јованов.

 • Вечерас у Културном центру - Документарни филм "Манастир"

  26. септембар 2016.

  ПлакатПонедељак 26. септембар, Велики хол КЦ-а
  Сценарио, камера и режија: Перниле Росе Гронкјар
  Улаз слободан

  Ворки тим Рума и СПЦО Рума - Храм силаска Светог Духа на апостоле, у сарадњи са Балканкулт фондацијом, приказује документарни филм "Манастир".

  Више информација о филму можете прочитати на блогу Ворки тима.

 • Велика победа куглашица - ЖКК "Срем" на деоби првог места "Супер лиге"

  26. септембар 2016.

  ZKK SremРумске куглашице су опет на стази успеха. У 4. колу "Супер лиге Србије" куглашице "Срема" су убедљиво победиле, са 6:2 и 35 чуњева разлике, главног фаворита за прво место екипу "Кристала" из Зрењанина.

  Екипа "Кристала" је савладана на њиховом терену и то победу чини још већом. Румљанке се победом налазе у кругу пет екипа са скором 3-1 и са екипом "Апатина" настављају, с ветром у леђа, трку за медаљу.

 • Планирана искључења електричне енергије за 24. и 26. септембар

  23. септембар 2016.

  strujaРума - 24. септембар од 09:00 до 14:30 часова

  -Ул. Главна од бр. 26А и 39 до бр. 116 и 87;

  -ул. Врдничка од бр. 1 до бр. 9;

  -ул. Владимира Назора од бр. 1 и 2 до бр. 5 и 6А;

  -ул. Вељка Дугошевића од бр. 81 до бр. 89.

  Рума - 26. септембар од 08:30 до 12:30 часова.

  -Ул. Главна непарна страна од ул. А.Шеноа до краја.

 • Спортски викенд

  23. септембар 2016.

  log unУтакмице 7. кола "Сремске лиге" играју се предстојећег викенда.

  У суботу ће на терен само један клуб из румске општине. Фудбалери "Партизана" из Витојеваца ће гостовати у Мачванској Митровици екипи "Подриња". У недељу играчи ГФК "Словен" путују у Љуково на мегдан првопласираној екипи лиге. "Први мај" свој меч игра такође на страни, а снаге ће одмерити са "Напретком" из Попинаца. "Хртковци" гостују у Голубинцима "Јадрану", а "Доњи Петровци" на свом терену дочекују врднички "Рудар" .

  Сви мечеви почињу у 16 часова.

  У "Другој лиги група Север" рукометаши Путинаца у суботу од 19 часова дочекују екипу "Будућности" из Алибунара. У истом рангу такмичења "Слога" из Хртковаца у недељу од 18 часова дочекује "Раднички 1958" из Шида.

 • Заказана III седница СО Рума

  23. септембар 2016.

  RumaIII седница СО Рума одржаће се у среду 28.09.2016. године са почетком у 10:00 часова, у конференцијској сали Културног центра у Руми.

  За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Разматрање и усвајање Извештаја о извршењу Одлуке о буџету општине Рума за период 01.01.-30.06.2016. године.

  2. Предлог Одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету општине Рума за 2016. годину.

  3. Предлог Одлуке о доношењу Плана детаљне регулације "Приобалног подручја леве обале реке Саве од ркм 120+360 к.о. Хртковци општина Рума до ркм 123+300 к.о. Јарак град Сремска Митровица".

  4. Предлог Одлуке о изради измена и допуна Плана детаљне регулације блока 4-1-6 " Културни центар" у Руми.

 • Нови дресови за кошаркашице ЖКК "Рума 92"

  23. септембар 2016.

  SlikeЖКК "Рума 92" је на конкурсу за афирмацију жена у спорту код Покрајинског секретаријата за спорт и омладину АП Војводине конкурисао за набавку нове спортске опреме.

  Секретаријат је позитивно одговорио на пријаву ЖКК "Рума 92" и одобрио им 35.000 динара за куповину нове гарнитуре дресова.

  Решењем о одобрењу средстава по Kонкурсу за финансирање пројеката са циљем афирмације жена у спорту укупно 56 клубова из Војводине је добило средства.

 • Првенство Војводине у саватеу

  23. септембар 2016.

  ПлакатУ недељу, 25. септембра, у Спортском центру Рума одржаће се Првенство Војводине за пионире и кадете у asaut саватеу. Организатори првенства су Савате бокс клуб "Рума" и Савате савез Војводине. Покровитељи су Општина Рума и Покрајиснки секретаријат за спорт и омладину. Улаз је бесплатан, а почетак је у 11 часова.

   

 • Планирана искључења електричне енергије за 23. септембар

  22. септембар 2016.

  strujaРума

  Од 08:00 до 09:00 часова.

  Повремено искључење ел. енергије ради сече гранау ел. водовима:

  -ул. Филипа Кљаића од ул. Нова до ул. С. П. Вељка;

  -ул. Атанасија Стојковића од ул. Ф. Кљаића до ул. Кратка.

  Од 09:30 до 11:30 часова.

  Повремено искључење ел. енергије ради сече гранау ел. водовима:

  -ул. Др. Предрага Вулете од бр. 1 и 2 до бр. 33 и 46.

 • Јавни позив - економско оснаживање и осамостаљивање породица интерно расељених лица

  22. септембар 2016.

  pozivНа основу члана 10, става 1, тачке 1. Правилника о условима и критеријумима за доделу помоћи, број: 401-132-2/2015-I од 20. 09. 2016. године, Комисија за избор корисника расписује:

  Јавни позив за избор корисника за доделу помоћи за економско оснаживање и осамостаљивање породица интерно расељених лица које имају пребивалиште на територији Oпштине Рума.

 • Добра сарадња Општине Рума и виших нивоа власти

  22. септембар 2016.

  Slađan MančićМинистарство привреде, је након спроведеног јавног позива, донело одлуку да са 80 милиона динара подржи 40 локалних самоуправа у припреми инфраструктурних пројеката за унапређење индустријских и пословних зона, инкубатора и кластера, обнављање браунфилд локација, као и развијање саобраћајне и комуналне инфраструктуре.

  Општина Рума је једина општина у Срему која ће добити наменска средства, а председник Општине Рума Слађан Манчић је истакао добру сарадњу са свим нивоима власти.

  "Имамо велику подршку од Министарства привреде које је и раније значајна средства издвојило за опремање "Румске петље". Такође, од Владе Србије ћемо добити 100 милиона динара за пречистач(за фабрику "Хачинсон") и ускоро ће бити расписан тендер. Из Владе АП Војводине добијамо такође добре сигнале. Управа за капитална улагања је понудила да заједно, 50:50%, кренемо у реализацију уређења централних градских улица, а тај пројекат је вредан око 150 милиона динара. Новац са виших нивоа власти олакшаће реализацију пројеката, а добар прилив у буџету омогућиће финансирање нових пројеката важних за подизање квалитета живота свих грађана наше општине", нагласио је Манчић.

 • Уређење улице Вељко Дугошевић

  22. септембар 2016.

  Radovi - arhivaНакон завршетка радова у улици Мише Убојe крајем марта ове године, улица Вељка Дугошевића биће следећи велики пројекат у оквиру реконструкције и уређења градских улица.

  Тендер је расписан и понуде се отварају у првој половини октобра. Локална самоуправа је за радове из општинског буџета издвојила 34 милиона динара.

  Реконструисаће се део улице Вељко Дугошевић од Врдничке улице према Кудошу.

  Председник Општине Рума Слађан Манчић је најавио за наредну годину реконструкцију централних градских улица и фасада.

  Пројекат уређења градског језгра је такође нешто о чему се размишља у Општини Рума, али је још рано да се говори о конретним датумима, поручио је Манчић.

 • Изложба слика Катарине Стојић

  22. септембар 2016.

  Katarina StojicГалерија Културног Центра

  Петак, 23. септембар 2016. год. у 19.00 часова

  Улаз слободан

  Катарина Стојић је рођена у Београду 1963. године. На Факултету примењених уметности и дизајна дипломирала је 1987. године и то на одсеку Зидног сликарства, а у класи проф. Миодрага Вујачића Мирског.

  Од 1992. године члан је УЛУС-а, сликарске секције. На ФПУиД радила је од 1994. до 1996. године Одсек цртања и сликања. Постдипломске студије уписује 1995. године на Академији уметности у Новом Саду, у класи проф. Милана Блануше.

 • КРБ Промо Фест - Први дан фестивала

  22. септембар 2016.

  У оквиру 15. Концерта румских бендова - Промо феста, у суботу, 24. септембра, у Дому омладине у Руми, од 21 сат одржаће се први дан фестивала на коме ће наступити следећи бендови:
  ИРВАС (Београд),
  СПРЖ (Шабац) и
  NOUS THAW(Рума).
  Улаз на све концерте у оквиру фестивала је бесплатан, а подсећамо да фестивал траје од 24. септембра до 15. октобра и концерти се одржавају сваку суботе у том термину. На фестивалу ће укупно наступити 7 бендова румске општине, као и 6 најперспективнијих састава из Србије.

 • VII седница Општинског већа - закуп земљишта у "Румској петљи" и обалоутврда у Хртковцима

  21. септембар 2016.

  Rumska petljaОпштина Рума се одлучила да, као и претходне две године, део грађевинског земљишта у радној зони "Румска петља" изда у закуп у сврху пољопривредне обраде.

  Предлог Одлуке о утврђивању почетног износа годишње закупнине за давање у закуп грађевинског земљишта у јавној својини Општине Рума ради пољопривредне обраде уз доношење препоруке, нашао се јуче и на дневном реду VII седнице Општинског већа.

  Земљиште се даје у закуп радној зони "Румска петља" и то у блоковима 5, 6 и 7. Доступно је укупно 106,8 хектара грађевинског земљишта.

  Почетна цена годишње закупнине за издавање у закуп грађевинског земљишта у сврху пољопривредне обраде за 2016-2017. годину је утврђена на бази почетне цене претходне јавне лицитације и износи 34,990 динара.

 • Сарадњом са немачким локалним заједницама до боље заштите животне средине

  21. септембар 2016.

  Slađan MančićПредседник Општине Рума Слађан Манчић представљао је румску локалну самоуправу на презентацији пилот пројекта "Комунална партнерства за одрживи развој", која је прошле седмице одржана у немачком граду Бону.

  Пројекат спороводи немачко Савезно министарство за привредну сарадњу и развој, а он се бави различитим приступима за остварење 17 глобалних циљева одрживог развоја на локалном нивоу (Добра здравствена брига, обновљива енергија, родна равноправност, смањење неједнакости итд.).

  На пројекту сарађују локалне заједнице из Немачке и земаља источне и југоисточне Европе.

  Међу 20 градова југоисточне Европе нашла се и Рума, а велике заслуге на позиву које је Савезно министарство за привредну сарадњу и развој упутило нашем граду иду и градоначелнику Берзенбрика др Хорсту Бајеру. Подсетимо, Рума и Берзенбрик су прошле године успоставили сарадњу на више нивоа, која је резултовала са неколико узвратних посета и покретањем процедуре за братимљење два града. Сарадња два гада препозната је на највишем нивоу, па је позив за учешће у пројекту "Комунална партнерства за одрживи развој" стигао и у Руму.

  Рума је на састанку у Бону презентовала Стратегију одрживог развоја Општине Рума за период 2015-2020. године и са партнерским градом из Немачке разматрала могућности са којим пројектом је најбоље аплицирати за средства.

 • Деца чувари традиције - Ђерам

  21. септембар 2016.

  Ревијална смотра фолклора ''Деца чувари традиције - Ђерам'' одржаће се у Стејановцима  у суботу, 24. септембра 2016. године, са почетком у 20 часова.

  Учествују:

  СКУД ''Јован Јовановић Змај'', Бијело Брдо (Хрватска)

  КУД ''Васо Ђурђевић'', Бршадин (Хрватска)

  КУД ''Младост'', Трпиња (Хрватска)

  КУД ''Бранко Радичевић'', Сириг

  КУД ''Вогањ'', Вогањ

  КУД ''Доситеј Обрадовић'', Гргуревци

  КУД ''Јанко Веселиновић'', Салаш Црнобарски

  КУД ''Стеван Петровић Бриле'', Стејановци

 • На помолу разрешење проблема грејања у Руми

  20. септембар 2016.

  Nacelnik LjubisicРазматрање и усвајање Закључка Стручног радног тела председника општине формираног ради анализе стања и пословања ЈП " Стамбено" Рума нашло се на дневном реду данашње VII седнице Општинског већа.

  Председник Стручног радног тела и начелник Општинске управе Душан Љубишић презентовао је резултате анализе стања даљинског грејања у Руми и конкретне мере које би требале да се предузму како би се решио проблем грејања у граду.

  Љубишић је обавестио чланове Већа да је потребно модернизовати систем даљинског грејања у Руми изградњом три нове котларнице, које би уместо досадашњег мазута, за енергент користиле природни гас. Природни гас је и финансијски исплативији енергент, али и еколошки прихватљив.

  Стручно радно тело је предложило да се прво изгради котларница на гас у насељу "Тивол", а затим у центру града сектор "Центар Север" и код постојеће котларнице "Солидарност" код Дома здравља.

  "У насељу "Тивол" имамо највише захтева за искључење. Новом котларницом на гас ми ћемо имати једну повољнију цену и шансу да све искључене потрошаче вратимо на систем даљинског грејања. Иначе, највеће губитке у испоруци топлотне енергије остварујемо баш у Тиволу, па тако цена самог енергента, без додатних трошкова, износи 131 динара, а цена коју предузеће наплаћује је 95,89 динара без ПДВ-а. Јасно вам је да предузеће у Тиволу бележи велики губитак и зато смо се одлучили да први приоритет буде котларница на "Тивол"", изјавио је Љубишић.

 • Одржана VII седница Општинског већа

  20. септембар 2016.

  Opštinsko većeИзвештај о извршењу Одлуке о буџету Општине Рума за период 01.01. до 30.06.2016. године, који се данас нашао пред члановима Већа, јасан је показатељ да се Општина Рума развија и да су бенефити новоотворених радних места у привредном сектору већ видљиви, рекао је председник Општине Рума Слађан Манчић.

  "Извештај о буџету показао је значај отварања нових радних места, јер се по основу пореза на зараде у буџет слило 14 милиона динара више у односу на претходну годину. Тај тренд ће се наставити и у наредном периоду. Постоје инвеститори са којима су преговори у завршној фази који желе да купе земљиште у радним зонама и почну са изградњом производних погона. Општина се није задуживала, све доспеле обавезе измирујемо истог дана, водимо једну стабилну буџетску политику и то се види и у полугодишњем Извештају", изјавио је председник Манчић.

  У периоду од 1. јануара до 30. јуна ове године укупно остварени приходи и примања износе 736.744.292,35 динара што је 36,34% укупно планираних прихода. Расходи износе 677.866.423,81 динара што је 33,44% укупно планираних расхода и издатака у 2016. години.

  Поред полугодишњег Извештаја чланови Већа су усвојили и Нацрт Одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету Општине Рума за 2016. годину.

 • Одлука о решавању стамбених потреба избеглица - Листа

  20. септембар 2016.

  На основу Споразума о донацији закљученог између Банке за развој Савета Европе и Републике Србије, у оквиру Регионалног стамбеног програма - Потпројекат 2и члана 1. Уговора о гранту у оквиру потпројекта 2 у оквиру Регионалног стамбеног програма, закљученим између Комесаријата за избеглице и миграције (у даљем тексту: Комесаријат), „ЈУП - Истраживање и развој” д.о.о. (у даљем тексту: ЈУП) и oпштине Рума (у даљем тексту: општина Рума), број: 401-96-3/2015-I од 26 октобра 2016. године, и члана 9. став 3. Правилника о условима и мерилима, поступку и начину рада Комисије за избор корисника за доделу помоћи за решавање стамбених потреба избеглица при куповини сеоске куће са окућницом и доделе пакета помоћи, а у вези са чланом 19. став 8. Закона о избеглицама („Службени гласник РС”, број: 18/92, „Службени лист СРЈ”, број: 42/02 - СУС и „Службени гласник РС”, број: 30/10), Комисија за избор корисника за доделу помоћи за решавање стамбених потреба избеглица при куповини сеоске куће са окућницом и доделе пакета помоћидана 20.9.2016. године доноси Одлуку о решавању стамбених потреба избеглица доделом помоћи при куповини сеоске куће са окућницом и доделом пакета помоћи листом корисника рангираних према реду првенства на основу испуњености услова и броју освојених бодова.

  Листа

 • Успешно завршен пројекат "Активне заједнице за социјалну инклузију"

  19. септембар 2016.

  Успешно завршен пројекат "Активне заједнице за социјалну инклузију"Пројекат "Активне заједнице за социјалну инклузију" који се финансира из програма Европа за грађане, успешно је завршен на последњем пројектном догађају у Вараждину и Цестици. Представници Oпштине Рума, Центра за социјални рад Oпштине Рума, Геронтолошког центра "Срем" из Руме и Међуопштинске организације слепих и слабовидих су овом приликом обишли Дом за старе у Вараждину, Дом за старе "Нови живот", Центра за одгој и образовање "Томислав Шпољар" у Вараждину и Центра "Хумана Нова" у Међимурској жупанији како би се упознали са начинима рада у горе поменутим институцијама као и са примерима добре праксе, пројектима које је у овој земљи финансирала Европска унија.

 • Заказана VII седница Општинског већа

  19. септембар 2016.

  RumaVII седница Општинског већа Општине Рума одржаће се у уторак 20. септембра са почетком у 9 часова.

  За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Разматрање Извештаја о извршењу Одлуке о буџету Општине Рума за период 01.01. до 30.06.2016. године.

  2. Нацрт Одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету Општине Рума за 2016. годину.

  3. Предлог Одлуке о утврђивању почетног износа годишње закупнине за давање у закуп грађевинског земљишта у јавној својини Општине Рума ради пољопривредне обраде уз доношење препоруке.

 • Планирана искључења струје за 20. септембар

  19. септембар 2016.

  StrujaРума

  Од 08:00 до 09:00 часова.

  Повремено искључење ел. енергије ради сече грана у ел. водовима:

  -ул. 27. Октобар од бр. 19 и 22 до бр. 35А и 36;

  -ул. И. Л. Рибара бр. 143 и 145.

  Од 09:30 до 10:30 часова.

  Повремено искључење ел.енергије ради сече грана у ел. водовима:

  -ул. И. Л. Рибара од ул. 27. Октобар до ул. Орловићева.

 • Додела грађевинског материјала

  16. септембар 2016.

  G. materijalНа основу Споразума о донацији закљученог између Банке за развој Савета Европе и Републике Србије, у оквиру Регионалног стамбеног програма - Потпројекат 2 и члана 1. Уговора о гранту у оквиру потпројекта 2 у оквиру Регионалног стамбеног програма, закљученим између Комесаријата за избеглице и миграције (у даљем тексту: Комесаријат), „ЈУП - Истраживање и развој” д.о.о. (у даљем тексту: ЈУП) и oпштине Рума (у даљем тексту: Општина), број: 401-97-3/2015-I од 26. октобра 2016. године, и члана 9. став 3. Правилника о условима и мерилима, поступку и начину рада Комисије за избор корисника за доделу помоћи за решавање стамбених потреба избеглица доделом пакета грађевинског материјала а у вези са чланом 19. став 8. Закона о избеглицама („Службени гласник РС”, број: 18/92, „Службени лист СРЈ”, број: 42/02 - СУС и „Службени гласник РС”, број: 30/10), Комисија за избор корисника за доделу помоћи за решавање стамбених потреба избеглица доделом пакета грађевинског материјала помоћи дана 15.9.2016. године доноси:

  Одлуку о решавању стамбених потреба избеглица доделом пакета грађевинског материјала са листом корисника рангираних према реду првенства на основу испуњености услова и броју освојених бодова.

  Преузмите Одлуку

 • Фудбалери успешни у "Сремској лиги" - нова победа куглашица у "Супер лиги"

  19. септембар 2016.

  loptaФудбалски клубови са територије румске општине, који се такмиче у "Сремској лиги", су имали успешан викенд.

  Пет од шест клубова је остварило победе, а једини до бодова нису могли играчи "Доњих Петроваца" који су поражени у Хртковцима, од истоимене екипе резултатом 2:0.

  "Први мај" је у Руми са 1:0 савладао "Подриње"из Мачванске Митровице, а истим резултатом и ГФК "Словен" је победио гостујући "Јадран" из Голубинаца. Одличан пред својим навијачима био је витојевачки "Партизан" који је у суботу надиграо митровачки "Митрос" резултатом 4:2.

  "Борац" из Кленка је био убедљив против лидера првенства "Граничара 1923" из Адашеваца. Меч у Кленку је завршен резултатом 3:0 за домаћине.

  На табели "Први мај" и "Борац" имају 10 освојених бодова из шест мечева и за водећим "Љуковом" заостају три бода.

 • Јавна расправа поводом израде Програма развоја спорта у АП Војводини за период 2016-2018. год и Акциони план

  19. септембар 2016.

  ЛогоПокрајински секретаријат за спорт и омладину покренуо процес израде Програма развоја спорт у АП Војводини за период 2016 – 2018. године и Акционог плана за његово спровођење, а у складу са чланом 142. Закона о спорту.
  Јавна расправа поводом сачињених предлога ових домумената одржаће се у уторак, 20. септембра 2016. године на Факултету спорта и физичког васпитања у Новом Саду са почетком у 13:30 часова.
  Текст Програма развоја спорт у АП Војводини за период 2016 – 2018. године и Акционог плана за његово спровођење можете преузети
  на сајту Покрајинског секретаријата.

  Све предлоге и сугестије можете слати на мејл адресу:sport@vojvodina.gov.rs

 • Јавни позив - једнократна финансијска помоћ за средњошколце

  16. септембар 2016.

  FondФонд за пружање помоћи избеглим прогнаним и расељеним лицима расписао је Јавни позив за доделу једнократне финансијске помоћи ученицима средњих школа на територији АП Војводине

  Право на учешће по овом позиву имају лица која имају у складу са законом статус избеглих или расељених лица са боравиштем односно пребивалиштем на територији АП Војводине на дан ступања на снагу Одлуке о оснивању Фонда (21. децембар 2006. године) и која имају дете које похађа други, трећи или четврти разред средње школе, а која се пријаве на Јавни позив од 15. септембра до 15. октобра 2016. године.

  Услови за пружање једнократне финансијске помоћи ученицима средњих школа на територији АП Војводине из избегличких и расељеничких породица са територије АП Војводине су:

  1. да је подносилац пријаве на Позив и чланови његовог породичног домаћинства имао/ла статус избеглог или расељеног лица на територији Аутономне Покрајине Војводине на дан ступања на снагу Одлуке о оснивању Фонда, односно 21. децембра 2006. године;

 • Спортски викенд

  16. септембар 2016.

  SportПредстојећег викенда играју се мечеви 6. кола "Сремске лиге".

  У суботу ће фудбалери "Првог маја" у Руми угостити играче "Подриња" из Мачванске Митровице, а истог дана, витојевачки "Партизан" дочекује митровачки "Митрос", док ће ГФК "Словен", као домаћин, снаге одмерити са "Јадраном" из Голубинаца.

  У недељу се састају "Хртковци" и "Доњи Петровци", а "Борац" из Кленка пред својим навијачима дочекује "Сремац Граничар 1924" из Адашеваца. Сви мечеви се играју од 16:30 часова.

 • Јавни позив - новчана хуманитарна помоћ

  15. септембар 2016.

  RumaНа основу члана 7. Правилника о условима за пружање новчане хуманитарне помоћи, број 011-146-1/2016-I од 15.09.2016. године, Комисијa за избор корисника за доделу новчане хуманитарне помоћи социјално угроженим породицама избеглих и интерно расељених лица која су тренутно настањена на територији Општине Рума расписује: Јавни позив за избор корисника за пружање новчане хуманитарне помоћи социјално угроженим породицама избеглих и интерно расељених лица са боравиштем на територији Oпштине Рума.

  Помоћ се одобрава као једнократна, у виду доделе новчаних средстава.

  Потребно је да подносилац захтева и чланови његовог породичног домаћинства испуњавају следеће услове:

  - да имају статус избеглог лица или интерно расељеног лица са боравиштем на територији Општине Рума;

  - породице без прихода и са приходима до висине новчане социјалне помоћи;

 • Јавни позив - огрев за најугроженија домаћинства избеглица и интерно расељених лица

  15. септембар 2016.

  Društvene delatnostiНа основу члана 12. Правилника о условима и критеријумима за доделу помоћи број 011-147-1/2016-I, од 15.09.2016. године, Комисија за избор корисника за доделу помоћи у огревном дрвету за најугроженија домаћинства избеглица и интерно расељених лица, расписује: Јавни позив за избор корисника за доделу помоћи у огревном дрвету за најугроженија домаћинства избеглица и интерно расељених лица на територији Општине Рума.

  Помоћ се одобрава као једнократно и бесповратно, у виду доделе огревног дрвета.

  Критеријуми за доделу Помоћи утврђени су Правилником о условима и критеријумима за доделу помоћи. Потребно је да подносилац захтева испуњава следеће услове:

  1. избеглички статус / регистровани као интерно расељено лице;

  2. пребивалиште на територији Општине Рума, фотокопија избегличке легитимације односно легитимације интерно расељеног лица.

 • Концерт румских бендова

  15. септембар 2016.

  KoncertОмладински савет Руме већ 15 годину за редом организује "Концерт румских бендова - Промо фест".
  Ове године фестивал се организује у периоду од 24. септембра до 15. октобра.
  На фестивалу ће бити организовани промотивни концерти како бендова румске општине, тако и најперспективнијих ауторских бендова Србије.
  Учешће на фестивалу је потврдило укупно 13 бендова.
  Што се тиче бендова из румске општине наступиће: Десети круг, Kaelinfera, Kamahameha, Nous Thaw, Парадоск, Рецесија и Шук.
  Од састава из Србије на фестивалу ће наступити: 11 минута (Београд/Нови Сад), Фанки стање ума (Београд), Ирвас (Београд), Марко Александар Гајић (Београд), Phobos (Београд) и Спрж (Шабац).
  Фестивал се одржава сваке суботе у Дому омладине Рума (адреса: Главна 196) од 21 сат у периоду од 24.9. до 15.10.2016. године.
  Улаз на све концерте је бесплатан.

 • У биоскопу - Субура

  15. септембар 2016.

  СубураСубура је италијански неоноар филм који је настао по новели Карла Бонинија и Ђанкарла де Каталда. Режирао га је Стефано Солима, редитељ познате италијанске серије о мафији, Гомора.

  Мала дворана од 15. до 21. септембра.
  Пројекције од 20.00 и 22.15 часова.
  Трајање филма – 130 минута.
  Улазница – 200 динара.

 • Упис деце у музичко забавиште

  14. септембар 2016.

  Muzicka skolaОсновна музичка школа ''Теодор Тоша Андрејевић'' у Руми организује упис деце, узраста од 3 до 6 година, у музичко забавиште.

  Пријаве на бројеве телефона: 064/013-11-90 и 022/474-042.

   

   

 • Ворки тим Рума - Циклус кратких филмова из Финске

  14. септембар 2016.

  Ciklus kratkog filmaВорки тим Рума у сарадњи са БалканКулт Фондацијом организује Циклус кратких филмова из нордијских земаља. Овог пута програм ће бити посвећен кратким филмовима из Финске. У оквиру вечери биће приказано 9 кратких филмова, и то:
  -Лили
  -Мала снежна животиња
  -Време жетве
  -Живот вредан живљења
  -Десет дана

 • Планирана искључења струје за 15. септембар

  14. септембар 2016.

  StrujaРума

  Од 08:00 до 09:00 часова.

  Повремена искључења ел. енергије ради сече ураслих грана у ел. водовима:

  -ул. Првомајска од ул. 27. Октобар до ул. Павловачка.

  -ул. Нушићева од ул. Лењинова до ул. 8. Март.

 • Одржан радни састанак са директором Развојног фонда АП Војводине

  13. септембар 2016.

  Radni sastanak sa Fondom APVУ понедељак, 12. септембра, у Градској кући у Руми одржан је радни састанак са новоименованим директором Развојног фонда Аутономне покрајине Војводине, Гораном Савићем и његовим сарадницима. У разговору су учествовали начелник Општинске управе општине Рума, Душан Љубишић и шеф канцеларије за локални економски развој, Драган Косановић.

  Директор Горан Савић представио је рад Фонда и указао на могућу сарадњу са Општином Рума у циљу развоја привреде и пољопривреде. Развојни фонд учествује у реализацији програма и пројеката заснованих на економским принципима за потребе остваривања следећих циљева на територији АПВ:

 • Оглас - Закуп грађевинског земљишта у сврху постављања монтажних објеката

  13. септембар 2016.

  Грађевинско земљиште јавне намене даје се у закуп на одређено време путем јавног надметања у сврху постављања привремених монтажних објеката / киосака у општини Рума и насељеном месту Платичево, на период од 5 година.

  Писмена пријава се доставља на адресу Јавног предузећа "Дирекција за изградњу Руме", улица 27. октобра 38/II поштом или преко писарнице Јавног предузећа до 12. октобра 2016. године.

  Сва ближа обавештења и информације могу се добити у правној служби Јавног предузећа "Дирекција за изградњу Руме" и на тел. 478077.

  Преузмите Оглас

 • Радови на прилазном путу ка депонији

  12. септембар 2016.

  Put ka deponijiАсфалтирање дела улице 15. августа према румској депонији почело је данас.

  Асфалтира се укупно 200 метара пута, а иницијатива за радове потекла је од самих мештана, који су се жалили на подизање прашине када прођу камиони "Комуналца" да одложе отпад на депонији, каже начелник Општинске управе Општине Рума Душан Љубишић.

  "Ради се на прилазном путу ка румској депонији. Општина Рума је добила иницијативу мештана који живе у неасфалтираном продужетку улице 15. август. Грађани су се прво жалили на одлагање смећа, тај проблем смо решили прошле године постављањем рампе, а сада је проблем прашина која се подиже на овом прилазу ка депонији. Верујемо да ће се овим асфалтирањем проблеми решити и да мештани више неће имати проблема са прашином са пута", изјавио је Љубишић.

  Извођач радова је предузеће "Катаго".

 • "Римски дани" шанса за едукативни туризам

  12. септембар 2016.

  rimski daniПротеклог викенда у Хртковцима одржана је традиционална манифестација "Римски дани".

  "Римски дани" су наставак староримског фестивала „Ludi Romani“ који је за циљ имао прославу завршетка родне године. Фестивал је слављен у добром расположењу и уз обиље лепе музике, хране и пића.

  Живко Рајаковић један од организатора „Римских дана“ је изразио задовољство јер сваке године све више људи узима учешће у манифестацији.

 • Фудбалери слаби, порази куглашких клубова

  12. септембар 2016.

  LoptaЛош викенд је иза фудбалских клубова из наше општине који се такмиче у "Сремској лиги".

  У петом колу, петог ранга такмичења, шест клубова из румске општине освојило је укупно четири бода.

  У дуелу ГФК "Словен" и фудбалера "Хртковаца" гости су славили резултатом 2:1 и ово су први бодови за Хртковчане. "Први мај" је ремизирао, без голова, у Сремској Митровици са екипом "Митроса", док су играчи витојевачког "Партизана" поражени у Љукову резулттатом 5:2.

  На гостовањима су поражени и фудбалери "Доњих Петроваца" и "Борца" из Кленка.

 • Председник Манчић у званичној посети Немачкој

  12. септембар 2016.

  Slađan MančićПредседник Општине Рума Слађан Манчић отпутовао је јуче у званичну петодневну посету Немачкој. Први човек румске општине присуствоваће у Бону презентацији пилот пројекта "Комунална партнерства за одрживи развој".

  Пројекат спороводи немачко Савезно министарства за привредну сарадњу и развој, а он се бави различитим приступима за остварење 17 глобалних циљева одрживог развоја на локалном нивоу.

  На пројекту ће сарађивати локалне заједнице из Немачке и земаља источне и југоисточне Европе.

  Такође, на позив градоначелника немачког града Берзенбрика др Хорст Бајера председник Општине Рума Слађан Манчић посетиће и овај град у немачкој покрајини Доња Саксонија.

  Мотив за посету је наставак сарадње између Руме и Берзенбрика, која је успостављена у јуну прошле године, али и покретање иницијативе за братимљење два града.

  Сарадња Руме и Берзенбрика препозната је и од стране Владе Републике Немачке, па трошкове званичне посете сноси немачко Министарство спољних послова.

 • Атеље 212 "Пијани" - субота, 1.октобар

  12. септембар 2016.

  PlakatСубота, 1. октобар у 20.00 часова - велика дворана КЦ-а
  Цена улазнице – 700 динара

  Атеље 212, Београд
  Иван Вирипаев "Пијани"
  - филозофска комедија -

  Режија: Борис Лијешевић
  Играју: Марта Бјелица, Небојша Илић, Јелена Ђокић, Исидора Минић, Бојан Жировић, Светозар Цветковић, Дара Џокић, Ненад Ћирић, Бранислав Трифуновић...

  Победник Стеријиног позорја 2016.

 • Нови бунари за квалитетније водоснабдевање

  9. септембар 2016.

  Bunar na Fišerovom salašuГрађани Општине Рума имаће и у будућности квалитетно водоснабдевање. ЈП "Водовод" је ове године, уз помоћ Општине Рума и Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, избушио два нова бунара, чији експлоатациони период може бити и преко 35 година.

  Први бунар је избушен у Јарку половином јуна, док је пре неколико дана завршен и бунар на Фишеровом салашу у близини фабрике воде.

  Председник Општине Рума Слађан Манчић је, са директором ЈП "Водовод" Слободаном Станићем и директорицом "Дирекције за изградњу Руме" Владиславом Стаменовић, данас обишао новоизбушени бунар на Фишеровом салашу.

 • Књижевно вече у ГЦ "Срем"

  9. септембар 2016.

  Knjizevno večeЧланице литерарне и рецитаторске секције Геронтолошког центра „Срем“: Зулејка Багарић, Весиљка Николић, Драгица Торбица, Љиљана Новалић, Бурчик Иванка и Босиљка Ђорђевић, заједно са радном терапеуткињом Снешком Милојевић приредиле су јуче књижевно вече посвећено Десанки Максимовић. Читању омиљених стихова није одолела ни директорка Установе, Даница Јеремић.
  У оквиру аранжираног амбијента за ово песничко вече, уз Десанку се појавио, по песничкој величини и сензибилитету, њој близак Јован Дучић (Перо Вукели
  ћ).

  Посебној атмосфери је допринела музичка пратња Јоване Вакић и Дарка Ђокића.

 • Спортски викенд

  9. септембар 2016.

  SportУ 5. колу "Сремске лиге" ГФК "Словен" пред својим навијачима дочекује "Хртковце". Фудбалери румског "Првог маја" путују у Сремску Митровицу на мегдан екипи "Митроса". Витојевачки "Партизан" гостује у Љукову, а "Доњи Петровци" у Дивошу екипи "Хајдука". "Борац" из Кленка ће у Попинцима снаге одмерити са "Напретком".

  Куглашице "Срема" из Руме у 2. колу "Супер лиге Србије" гостују у суботу у Апатину. Обе екипе су у првом колу забележиле победу.

  У "Првој војвођанској лиги" куглаши румског "Словена" дочекују у недељу екипу "13. маја" из Новог Сада.

 • "Сарадњом до знања" - унапређење квалитета наставе

  8. септембар 2016.

  Skola ZmajevaОсновна школа "Змај Јова Јовановић" се пријавила код Министарства просвете за учешће у пројекту "Сарадњом до знања".

  Реч је о пројекту чији је циљ унапређење наставне праксе и подстицање мотивације за учење кроз интеграцију садржаја из различитих предмета и рад на развоју међупредметних компетенција. На конкурс се до сада пријавила 31 основна школа, 20 средњих и 3 мешовите школе.

  Реализација пројектних активности подразумева промене у организацији рада, периодичну измену распореда часова, тимско планирање и извођење наставних садржаја и целина у кооперацији више наставника, уз активно учешће ученика.

  То у пракси значи да ће једну наставну јединицу предавати и два или више наставника из различитих предмета каже Тамара Илић помоћник директора у "Змајевој" школи.

 • Француски филмски караван: Циклус Комедије 3

  9. септембар 2016.

  ПлакатУ сарадњи са Француским институтом у Србији
  10 – 13. септембра /субота-уторак/ у 20.00 часова
  Велики хол Културног центра Рума
  Улаз слободан

  Румска публика имаће прилику да види 4 филма, новије француске продукције, и то:
  Газеле, 99′, 2014
  Викенди, 90′, 2014
  Каприс, 100′, 2015
  Краљица Монтреја, 87′, 2013

  Више информација о филмовима на блогу Ворки тима Рума.

 • "Римски дани" 10. септембра у Хртковцима

  8. септембар 2016.

  Rimski daniТрадиционална манифестација „Римски дани“ ове године се одржава у суботу 10. септембра у Хртковцима, код археолошког налазишта Гомолава.

  "Римски дани" су наставак староримског фестивала „Ludi Romani“ који је за циљ имао прославу завршетка родне године. Фестивал је слављен у добром расположењу и уз обиље лепе музике, хране и пића.

  Данас организатори фестивала, у први план истичу лепоту шароликости народа који живе на овим просторима, са жељом да једнога дана Гомолава, која нам је остављена од давнина и која је једно од најстаријих налазишта праисторијске археологије, засија у свом пуном сјају.

  Манифестација ће почети у 13 часова дефилом учесника и гостију од почетка улице Вука Караџића до археолошког парка Гомолава.

  Организатори манифестације, Удружење “Римски дани” Хртковци, позивају све људе добре воље да дођу и проведу један пријатан и разнолик дан у њиховом месту.

  Порковитељ манифестације је Општина Рума.

 • У биоскопу - Света љубав

  8. септембар 2016.

  Мала дворана
  Од 8. до 14. септембра / 20.00 и 22.00 часа
  Цена улазнице 200 динара

  Оригинални наслов: Saint Amour
  Жанр: комедија
  Глумци: Gérard Depardieu, Benoît Poelvoorde, Vincent Lacoste, Céline Sallette, Gustave Kervern
  Режисер: Benoît Delépine, Gustave Kervern

  Сваке године, Бруно, обесхрабрени узгајивач стоке, посећује сајам агрикултуре у Паризу. Ове године његов отац Жан му се придружује, јер жели да коначно победе на такмичењу са њиховим биком Набукодоносором и убеди Бруна да преузме породични посао на фарми. Али он не зна да Бруно сваке године никад не залази на сајам, већ покушава да заврши руту винског пута по земљи, што никад до сада није успео. Жан схвата колико је то битно његовом сину и предлаже да заједно заврше руту и у пратњи Мајка, младог и чудног таксисте, почињу своју авантуру по винским пределима Француске. Не само да откривају различите винске руте, већ проналазе и пут који их води назад до љубави.

 • Саопштење ЈП "Путеви Србије" - реконструкција пружног прелаза у Платичеву

  7. септембар 2016.

  LogoНа државном путу I Б реда број 21, деоница Рума – Шабац, ће од 12.09.2016. до 14.09.2016. године, доћи до измене режима саобраћаја у оба правца, због извођења радова на реконструкцији пружног прелаза „Платичево“.
  За време трајања радова, возила ће бити преусмерена на коришћење локалне путне мреже
  Општине Рума, односно пут Хртковци – Никинци – Платичево. Предвиђено је преусмеравање кроз следеће улице:
  -У Хртковцима на улицу Живојина Мишића;
  -У Никинцима на улицу Железничку,Трг Бранка Радичевића,Лењинову;
  -У Платичеву на улицу Славка Адамовића, Владимира Назора и Вука Караџића.
  Радови ће бити обезбеђени адекватном привременом саобраћајном сигнализацијом и опремом.
  Молимо све учеснике у саобраћају да поштују постав
  љену привремену саобраћајну сигнализацију и да прилагоде брзину кретања условима на путу.

  Извођач радова је "Сремпут".

 • Песничко вече у ГЦ "Срем"

  7. септембар 2016.

  GC SremУдружење песника “Фрушка гора” је јуче приредило песничко вече у Геронтолошком центру “Срем”.

  Неки од песника су гостовали по први пут, а многи су већ стари и драги пријатељи Установе. Јаника Печи из Руме, Божидар Маринковић из Сурчина, Радивој Прокопљевић – Прока из Петровчића, Ружица Огњановић из Јаска, Бранислава Младеновић из Јаска, Слободан Радојчић из Врдника и Весиљка Николић, корисница ГЦ Срем, своје стихове су поделили и подстакли слушаоце да буду учесници овог незаборавног дружења.

 • Планирана искључења струје за 8. септембар

  7. септембар 2016.

  StrujaРума

  Повремена искључења ел.енергије  ради сече грана и растиња у ел.водовима од 08:00 до 10:30 часова.

  -ул. 22. Децембар;

  -ул. Лењинова бр. 2А и 2Б.

  Повремена искључења ел.енергије  ради сече грана и растиња у ел.водовима од 11:00 до 12:30 часова.

  -ул. Орловићева од бр. 87 и 100 до бр. 99 и 114.

 • Партиципативно буџетирање - радови на трим стази и теретани на отвореном

  7. септембар 2016.

  TeretanaУ Руми је почела реализација два пројекта која су на предлог грађана Општине Руме уврштена у пројекцију буџета за ову годину.

  По узору на многе развијене локалне заједнице, од прошле године кроз пројекат партиципативног буџетирања, грађани Општине Рума имају могућност да утичу на трошење новца из буџета своје општине.

  Oд седам понуђених предлога Општина Рума се одлучила да ове године финансира три која су добила највише гласова грађана.

  Тренутно се изводе радови на постављању теретане на отвореном у парку поред ОШ "Вељко Дугошевић" у Руми и реконструкцији трим стазе и мобилијара у излетишту "Борковац", а поред ова два пројекта у плану је и реализација трећег, који подразумева санирање објекта јаслице УПВО "Полетарац" у Руми.

  Три пројекта су вредна око 3,8 милиона динара и у целости их финансира локална самоуправа.

 • Покрајински секретар у Руми - сарадњом до ЕУ фондова

  6. септембар 2016.

  Pokrajinski sekretarijatПокрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић посетио је данас Руму. Покрајинског секретара Бјелића у Градској кући у Руми угостио је председник Општине Рума Слађан Манчић, а састанку је присуствовао и шеф Канцеларије за локални економски развој Општине Рума Драган Косановић.

  На састанку је било речи о страним инвестицијама, локалном економском развоју, али је централна тема била израда пројеката из области привреде, пословне и комуналне инфраструктуре за чију ће израду Секретаријат пружити помоћ и посредовати приликом аплицирања код европских фондова.

 • Фолклораши гостовали у Немачкој

  6. септембар 2016.

  Чланови КУД ''Вогањ'' и КУД ''Стеван Петровић Бриле'' вратили су се из Берзенбрика (Немачка), где су боравили десет дана. Боравак чланова ова наша два друштва у Немачкој део је програма упознавања и зближавања младих Руме и Берзенбрика. Чланови два културно-уметничка друштва имали су прилику да се упознају са својим вршњацима из Немачке, али и да на неколико успешних наступа представе нашу културну и фолклорну традицију.
  Гостовањем у Немачкој се не затвара овогодишњи међунарoдни календар два друштва. Следе током јесени наступи у Бијелом Брду (Хрватска), Угљевику (Република Српска) и Будимпешти (Мађарска), а наша публика ће моћи да их види већ 24. септембра у Стејановцима на манифестацији ''Деца чувари традиције – Ђерам''.

 • Планирана искључења струје за 7. септембар

  6. септембар 2016.

  StrujaРума

  Од 08:00 до 09:00 часова.

  -Ул. Баштенска од ул. Првомајска до ул. Језерска;

  -ул.Језерска од бр. 26 до бр. 38.

  Од 10:00 до 12:00 часова.

  -Ул. Првомајска од ул. Карађорђева до ул. Врдничка;

  -ул. Врдничка од ул. Првомајска до ул. Лењинова.

 • Завршен први круг лицитације

  6. септембар 2016.

  NjivaПрошле седмице завршен је први круг лицитације за давање у закуп пољопривредног земљишта у државној својини у Општини Рума.

  У првом кругу је излицитирано 86.7045 хектара, а у другом кругу ће у понуди бити још 371.0077 хектара.

  Припреме за други круг лицитације су у току, а након прибављања сагласности ресорног министарства биће расписан и јавни оглас.

   

 • Нова тартан стаза за квалитетнији тренинг румских атлетичара

  6. септембар 2016.

  RumaОпштина Рума је, у односу на претходне године, издвојила знатно већа средства за улагање у спорт.

  Новина је да је, поред средстава за рад клубова и средстава за финансирање термина за тренинге, локална самоуправа  обезбедила значајна финансијска улагања у унапређење спортске инфраструктуре.

  Реализација пројеката из домена унапређења спортске инфраструктуре је почела, а боље услове за тренинг од ове седмице имаће спортисти Атлетског клуба "Рума".

  Наиме, Општина Рума је издвојила је 600.000 динара за изливање тартан стазе у дворишту Техничке и Пољопривредне школе, где Атлетски клуб "Рума" одржава своје тренинге.

 • Поклони за прваке у Грабовцима

  5. септембар 2016.

  slikeЗаменица председника Општине Рума Марија Стојчевић посетила је данас ђаке прваке у Грабовцима. Основну школу "Шеста ударна војвођанска бригада" похађа 10 ђака првака, а укупно у овој школи се образује близу 100 ученика.

  Заменица председника Општине Рума пожелела је данас првацима срећан полазак у школу и свечано им уручила поклон пакете са школским прибором.

  "Свим првацима од срца честитам почетак школовања. Желим им да буду вредни и што је још битније да се друже, јер је пред њима један од најлепших периода у животу. Посебно је ми задовољство да дођем овде и посетим колеге и ђаке, јер сам и ја радила у овој школи", казала је Марија Стојчевић.

  Општина Рума је и ове школске године свим ученицима који су кренули у први разред поклонила пакетиће са школским прибором, у којима се налазе свеске, оловке, бојице, перетоница и словарица.

 • АCT IN брошура

  5. септембар 2016.

  EuОпштина Рума је успешно узела учешће у пројекту ACT IN - ACTive Communities for Social INclusion. Пројекат се реализовао у оквиру позива Европске уније Европа за грађане.

  Општи циљ пројекта је да се повећа укљученост цивилног сектора у имплементирању мера и политика ЕУ у вези са инклузијом особа са сметњама у развоју и остарелих лица. 

  Носилац пројекта је била Општина Цестица из Хрватске, а поред Руме, партнери на пројекту ће бити Хеининген, Немачка; Циркулане, Словенија; Вараждин, Хрватска; Чаковец, Хрватска.

  Вредност пројекта је износила 82.500,00 евра, при чему је Рума добила 20.000,00 евра за реализацију пројектних активности.

  ACT IN брошура

 • Одржан Сајам меда

  5. септембар 2016.

  Sajam medaТродневни Сајам меда "Рума 2016" завршен је јуче. Од петка до недеље грађани Руме имали су могућност да се ближе упознају са лековитим својствима пчелињих производа, а као и ранијих година у Културном центру организовано је и регионално саветовање пчелара.

  Регионално саветовање је изазвало велико интересовање пчелара, а еминентни предавачи из Савеза пчелара Србије су овог пута говорили о пчелињим пашама.

  Централни догађај овогодишњег сајма било је братимљење четири пчеларска друштва на Градском тргу. У питању су Друштво пчелара "Никола Милеуснић" из Руме, Удружење пчелара "Шабац" из Шапца, УП "Нуклеус" из Ваљева и УП "Матица" из дистрикта Брчко. Том приликом прочитана је и песма о братимљењу, а председник ДП "Никола Милеуснић" Станимир Јаворац одржао је за ову свечану прилику и здравицу.

  Манифестацију је свечано отворио председник СО Рума Стеван Ковачевић који је апострофирао богату традицију пчеларства у Руми.

 • Сећање на Вукашина Биволаревића Волфа и антифашистичку борбу

  2. септембар 2016.

  Stevan KovačevićУ знак сећања на размену заробљеника, партизана и Немаца 1943. године на стејановачком путу СУБНОР Општине Рума и сродне борачке организације су данас, заједно са челним људима локалне самоуправе и грађанима наше општине, положили венце на спомен плочу Вукашину Биволаревићу Волфу заменику командира Фрушкогорског партизанског одреда, који је и извршио размену.

  Биволаревић је тада разменио 28 немачких војника, за 64 партизана. 

  Венце у име локалне самоуправе положио је председник СО Рума Стеван Ковачевић.

 • Почео Сајам меда "Рума 2016"

  2. септембар 2016.

  Sajam meda12. Сајам меда са регионалним саветовањем пчелара почео је данас и трајаће до недеље 4. септебра.

  У питању је традиционална манифестација коју организује Друштво пчелара "Никола Милеуснић" из Руме.

  Поред изложбе пчелињих производа на Градском тргу, која се одржава сваке године у нашем граду још од 1986. године, биће уприличено и братимљење четири пчеларска друштва из Руме, Шапца, Ваљева и Брчког.

  За суботу је заказано свечано отварање у 10 часова, док је регионално саветовање на тему "Пчелиње паше" у 12 часова у Културном центру Рума. Еминентни предавачи су Рајко Пејановић и Драгорад Ковачевић.

  Станимир Јаворац председник Друштва пчелара "Никола Милеуснић" сматра да је едукативни карактер Сајма меда један од највећих бенефита манифестације.

 • "Сремски бећарац" у Добринцима

  2. септембар 2016.

  BecaracУ недељу 4. септембра у Добринцима по други пут одржаће се кулинарско-гастрономска манифестација "Сремски бећарац".

  Поред такмичења у кувању бећар-паприкаша припремљен је и пригодан културно уметнички програм. До сада се пријавило 14 такмичарских екипа, а очекује се преко 150 учесника из Срема и целе Србије.

  Најбоље екипе очекују пехари, медаље и повеље, а манифестација се одржава у центру села. Почетак је заказан за 12 часова.

 • "Разгледнице" у Руми

  2. септембар 2016.

  Razglednice RTVНаш град биће данас домаћин емисије "Разгледнице", коју реализује Радио телевизија Војводина у сарадњи са са својим дописништвом за Срем – Сремском телевизијом.
  Једносатни програм уживо биће на централном градском платоу, а међу гостима биће и председник Општине Рума Слађан Манчић.

  У музичком делу програма очекује се наступ групе Врело, као и Анђеле Николић. Почетак је у 18 часова.

 • Пројекције у 2Д и 3Д формату

  2. септембар 2016.

  PlakatВелика дворана Културног центра

  Субота, 3. септембар

  17.00 Тајне авантуре кућних љубимаца 3Д

  19.00 Ледено доба - Велики удар 3Д

  21.00 Бен Хур 2Д

  Недеља, 4. септембар

  17.00 Ледено доба - Велики удар 3Д

  19.00 Тајне авантуре кућних љубимаца 3Д

  21.00 Бен Хур 2Д

   

 • Лицитација - К.О. Добринци и Рума

  2. септембар 2016.

  licitacijaДанас се завршава први круг лицитације за давање у закуп пољопривредног земљишта у државној својини у Општини Рума.

  Лицитираће се за земљиште у К.О. Добринци и Рума.

  Јавно надметање за давање у закуп пољопривредног земљишта у државној својини у Општини Рума се одржава у просторијама IV Месне заједнице, Партизанска 41а у Руми.

  Почетак лицитације је заказан за 15:30 часова.

 • Промоција меда у Руми

  1. септембар 2016.

  Sajam meda/arhivaСајам меда "Рума 2016" почиње у петак 2. септембра(10 часова) и трајаће до недеље 4. септембрa.

  Посетиоци ће на Градском тргу у Руми имати могућност да уживају у пчеларским производима, али и да се упознају са модерном опремом и стручним аспектaмa производње меда и лековима за пчеле.

  Као и претходних година у оквиру Сајма меда биће одржано и регионално саветовање пчелара. Саветовање се одржава у Културном центру Рума, у суботу 3. септембра, са почетком у 12:00 часова.

  Организатор је румско Друштво пчелара "Никола Милеуснић", а покровитељ је Општина Рума.

 • АНИП "Бранко Радичевић" - Упис нових чланова

  1. септембар 2016.

  АНИП "Бранко Радичевић" РумаАнамбл народних игара и песама "Бранко Радичевић" Рума врши упис у све групе школе фолклора, Извођачки састав и Народни оркестар. Ако волите да се дружите, играте, путујете придружите се Ансамблу и квалитетно потрошите своје слободно време. Упис ће трајати до краја септембра.

  Телефони за све информације: 022/431 179, 062 824 56 31 (подбински простор КЦ-а)

 • Први круг лицитације пољопривредног земљишта

  1. септембар 2016.

  LicitacijaУ просторијама IV Месне заједнице у Руми јуче је одржан трећи дан јавног надметања за давање у закуп пољопривредног земљишта у државној својини у Општини Рума. Интересовање за земљиште у К.О Платичево, Никинци и Буђановци било је веће у односу на претходна два дана лицитације, када се надметало за земљиште у К.О. Марђелос, Вогањ, Павловци, Стејановци, Кленак, Витојевци и Грабовци.

  Високе почетне цене и уситњеност парцела једни су од главних узорака за смањено интересовање пољопривредника у првом кругу, сматра заменица председника Комисије за доделу државног пољопривредног земљишта у закуп Тања Дробац.

  "Далеко је мање понуда у односу на претходне године. Укупно имамо 52 понуде за све оне шифре надметања. Почетна цена је висока и она је на неки начин наметнута од стране ресорног министарства и то је уз уситњеност парцела разлог смањеном интересовању пољопривредника. Поједине парцеле износе 700 квадрата и нема заинтересованих пољопривредника за тако мале обрадиве површине, док су скоро све веће парцеле излицитиране", рекла је Тања Дробац.

  Током јучерашње лицитације за земљиште у К.О. Платичево, Никинци и Буђановци само у једној шифри се у правном смислу одвијало надметање (у К.О Буђановци се од почетне цене 33.090 динара јавним надметањем стигло до цене од 44.090 динара), све остало земљиште је отишло по почетној цени.

 • Преусмеравање саобраћаја за време вашара

  1. септембар 2016.

  Јавно предузеће "Комуналац" обавештава грађане и привредне субјекте да ће због одржавања вашара саобраћај бити преусмерен у периоду од 1. до 3. септембра.

   

   

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001