Филтер
 • Школе у румској општини спремне за 1. септембар

  31. август 2016.

  Aktiv direktoraСедница Актива директора основних и средњих школа Општине Рума одржана је данас у ОШ "Змај Јова Јовановић" у Руми.

  На седници се говорило о предстојећој школској години, али је дискутовано и о кадровским питањима и евентуалним технолошким вишковима.

  "Заједнички ћемо решити проблем технолошких вишкова, јер је и ове године, као и претходних остало слободних места у школским клупама у средњим школама. Међутим, скоро сам сигуран да нико стално запослен неће остати без посла и норме. Морам напоменути да смо у припреми нове школске године имали велику подршку Општине Рума и Министарства просвете, који су и ове године за социјално угружену децу обезбедили бесплатне уџбенике", изјавио је председник Актива директора основних и средњих школа Зоран Дробац.

 • Обавештење Комисије за комасацију

  31. август 2016.

  Почев од 30.8.2016. па до 6.10.2016. у просторијама Комисије за комасацију одржаваће се усмене расправе у поступку наделе земљишта у комасацији к.о. Марђелос.

  Комисија за наделу и Комисија за комасацију позивају све странке да се одазову на позиве који им буду уручени, а како би се успешно спровео поступак наделе земљишта.

 • Лицитација земљишта у К.О. Платичево, Никинци и Буђановци

  31. август 2016.

  Лицитација земљиштаПољопривредници из румске општине надметаће се данас за земљиште у катастарским општинама Платичево, Никинци и Буђановци.

  Јавно надметање за давање у закуп пољопривредног земљишта у државној својини у Општини Рума се одржава у просторијама IV Месне заједнице, Партизанска 41а у Руми.

  Почетак лицитације је заказан за 15:30 часова.

 • Полагање венаца у Стејановцима

  30. август 2016.

  Мост разменеСУБНОР Општине Рума и сродне борачке организације ће, заједно са представницима локалне самоуправе и грађанима наше општине, у петак 2. септембра положити венце на спомен плочу Вукашину Биволаревићу Волфу, на мосту размене код Стејановаца.

  Венци се полажу у знак сећања на размену заробљеника, партизана и Немаца 1943. године на стејановачком путу. Биволаревић је тада разменио 28 немачких војника, за 64 партизана. 

 • У биоскопу - Демон под рефлекторима

  30. август 2016.

  plakatМала дворана КЦ-а / од 1. до 7. септембра /20.00 и 22.00 часова
  Улазница – 200 динара

  Када се Џени, модел жељан славе, досели у Лос Анђелес, њену младост и виталност, жене опседнуте лепотом, почињу да прождиру и она се налази угрожена у свету где је све дозвољено и циљ оправдава средства.

  Сценарио и режија: Nicolas Winding Refn
  Глумци: Elle Fanning, Keanu Reeves, Christina Hendricks

 • Лицитација земљишта у К.О. Грабовци

  30. август 2016.

  земљиштеУ оквиру Јавног надметања за давање у закуп пољопривредног земљишта у државној својини у Општини Рума, данас ће се лицитирати за земљиште у катастарској општини Грабовци.

  Лицитациони корак је 1.000 динара, а пољопривредно земљиште се даје у закуп на период од годину дана.

  Почетак лицитације је заказан за 15:30 часова.

 • Ново санитетско возило у Геронтолошком центру

  29. август 2016.

  Геронтолошки центар "Срем" обновио је возни парк. За потребе ове Установе купљено је ново санитетско возило, Fiat Doblo Kombi Maxi, у вредности од 2.360.000,00, од којих је Геронтолошки центар уложио 1.360.000,00, а 1.000.000,00 динара је донирао Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова.

   

 • Одиграно 3. коло "Сремске лиге"

  29. август 2016.

  Sremska ligaПротеклог викенда победе у Сремској лиги забележили су фудбалери Словена и Борца из Кленка, док су без бодова остали румски Први мај, витојевачки Партизан, а поразе су претрпели и играчи Доњих Петроваца и Хртковаца.

  ГФК Словен је до прве победе у новој сезони Сремске лиге дошао пред својим навијачима, а савладан је Партизан из Витојеваца минималним резултатом 1:0. Фудбалери Борца из Кленка су убедљиво савладали Митрос у Сремској Митровици резултатом 3:0.

  Први мај је поражен у Голубинцима где је Јадран славио резултатом 2:1. Хртковци су изгубили 2:0 у Доњем Товарнику од екипе "Слободе", а истим резултатом завршена је утакмица у Попинцима, коју су одиграли домаћи Напредак и ФК Доњи Петровци.

 • Концерт Гимназијског вокалног састава - Завичајни музеј, уторак 30. август

  29. август 2016.

  У уторак, 30. августа, у Лапидаријуму Завичајног музеја Рума биће одржан коцерт женске певачке групе Гимназије "Стеван Пузић" из Руме, као завршна манифестација овогодишњег културног лета. Концерт ће почети у 20 часова, а тема ове године ће бити Музички времеплов. Група се зове Гимназијски вокални састав, али ове године ће имати и госте који ће бити инструментална пратња (Јелена Бошњак - клавир, Јована Теофилски - виолина, Дамир Васиљевић Тоскић - удараљке, Милан Кнежевић - укулеле, Александар Кржић - битбокс и Миња Томашевић - флаута). Овај састав делује као секција Гимназије "Стеван Пузић" у Руми, под вођством професорке Марије Ратанчић. Основан је 2012. године. Негује разносврстан репертоар, од духовних песама и класичних хорских композиција до популарних забавних мелодија. Имао је око 40 наступа у школским приредбама, на градским манифестацијама, као и на такмичењима. Освојио је прво место у категорији камерних ансамбала на такмичењу "Таленти Срема 2014" у Инђији и награду за интермедијални наступ на Ваљевском фестивалу хорова 2016.

 • Лицитација земљишта у К.О. Марђелос

  29. август 2016.

  AloЛицитацијом земљишта у катастарскoj општини Марђелос данас почиње први круг јавног надметања за давање у закуп пољопривредног земљишта у државној својини. За лицитацију у овој катарској општини стигла је једна пријава.

  Лицитација ће се одржати у просторијама IV Месне заједнице, Партизанска 41а у Руми. Почетак је заказан за 15:30 часова.

   

 • 44. Ликовна колонија „Борковац“

  26. август 2016.

  Janković i Njaradi44. Ликовна колонија „Борковац“ је почела 22. августа и трајаће до недеље, 28. августа.

  У фокусу овогодишње колоније је геометрија у сликарству, начин рада који подразумева дефинисану, геометријску форму, рекао је Драгомир Јанковић, историчар уметности и музејски саветник Завичајног музеја Рума. „Учествује укупно девет уметника: два домаћа аутора, два млада сликара из Осијека, три аутора из Новог Сада, један из Врбаса и један из Београда. Аутори из Осијека су на неки начин наставак сарадње Музеја са колегама из Хрватске. Прошле и претпрошле године смо радили историјске пројекте везане за властелинску породицу Пејачевић. Верујем да ћемо наставити сарадњу јер колеге су задовољне пријемом и условима рада. Завршна фаза оне велике заједничке државе је била у ликовном смислу обележена једном геометријском фазом у уметности. Тада је и у Руми било неколико људи и група који су се бавили геометријом. Паралелно са завршном изложбом Ликовне колоније, која ће бити крајем године, у другој просторији ћемо имати сећање на тај период и људе који су оставили неки траг у југословенском сликарству“, рекао је Јанковић.

  Најуспешнији аутор ће добити Плакету са ликом Миливоја Николајевића што ће му омогућити да следеће године или у блиској будућности наступи са самосталном изложбом пред румском публиком.

  Један од учесника, Владо Њаради, сликар из Врбаса, похвалио је организацију колоније.

 • Упис ученика у основну музичку школу ''Теодор Тоша Андрејевић''

  26. август 2016.

  Основна музичка школа ''Теодор Тоша Андрејевић'' у Руми организује пријемне испите за упис ученика у припремни први разред школске 2016/2017. године, који ће се одржати од 29. до 31. августа у времену од 9 до 13 часова.

  За све информације обратити се у секретаријат школе на број телефона 022/474-042 или лично на адресу ул. ЈНА бр.140.

   

 • Циклус данског филма 2 - Дан и ноћ

  26. август 2016.

  Ворки тим Рума у сарадњи са Балканкулт Фондацијом организује нови Циклус данског филма (марта месеца ове године приказан је први Циклус, са 4 филма). Током августа приказана су два данска дугометражна филма, у оквиру манифестације Kултурно лето 2016.

  Трећи филм, са којим се завршава Циклус данског филма 2 је играни филм Дан и ноћ.

  Пројекција ће бити приказана у недељу 28.августа, у 20 часова, а одржаће се у Малој дворани Културног центра Рума. Улаз је слободан.

  Филм Дан и ноћ је о онима који желе да воле и да буду вољени. То је прича о оцу, његовом малом сину, његовој невероватној супрузи, њеној тајној љубави, његовој младој љубавници, његовој усамљеној сестри. Његовој заборавној мајци, фанатичном фудбалском тренеру, трудној проститутки и анђелу прерушеном у старца. Свако тражи одговоре на исто питање: „Ако је одговор љубав – шта је питање?“

   

 • "Вече боемске поезије".

  26. август 2016.

  У оквиру манифестације ''Културно лето'' вечерас ће се у градској библиотеци "Атанасије Стојковић" у Руми одржати "Вече боемске поезије".

  Почетак програма заказан је за 20.00 часова.

   

   

 • Анализа воде у језеру Борковац

  25. август 2016.

  Завод за јавно здравље Сремска Митровица је 24. августа 2016. године извршио комплетну (физичко-хемијску и микробиолошку) анализу површинске воде језера ''Борковац'' и испитани узорак одговара захтевима Уредбе о класификацији вода, за воде II класе, које се могу употребљавати за купање, рекреацију грађана и спортове на води.

  Препоруке за здравствено безбедно купање:

  1. Избегавати роњење, гњурање, прскање, скакање, гледање у води.

  2. Надзор над купањем мале деце (у плићаку је вода најзагађенија).

  3. Не седети на влажном песку већ на простиркама.

  4. Забранити приступ домаћим животињама.

  5. Приликом уласка у воду постепено се расхладити, не улазити нагло угрејан.

  6. После јаке кише и олује не купати се 2-3 дана.

  7. После купања обавезно се истуширати чистом водом са тушева.

   

 • Обуке и курсеви у организацији Српске православне цркве

  24. август 2016.

  Добротворна фондација Српске православне цркве ''Човекољубље'' ове јесени наставља рад са маргинализованим групама, социјално угроженим становништвом и свим осталим заинтересованим грађанима на територији Општине Рума кроз обуке рада на рачунару, управљање пројектима и радионици за новинаре и водитеље, затим и курсеве страних језика почетног и средњег нивоа. Полазници се оспосовљавају уз минималне трошкове и уз асистенцију и надзор стручњака из дате области. Оно што треба истаћи јесте да део полазника обуке и курсеве похађа без новчане надокнаде.

  Све обуке и курсеви ће бити одржани у посебно специјализованој учионици у парохијском дому у народу познатој Грчкој цркви у центру Руме.

  За више информација обратити се на број телефона: 064/645-99-38.

   

 • Планирана искључења струје за 26.август

  25. август 2016.

  Због планираних радова у ел. мрежи дана 26.08.2016.године без струје ће остати потрошачи у Руми и то у следећим улицама:

  ул. В.Kараџића од бр.31 до бр.67 и ул. Војвођанска од бр.1 и 2 до бр.21 и 20 - у периоду од 08:00 – 09:30, ул. Лењинова од бр.104 и 105 до бр.122 и 127 - у периоду од 10:00 – 11:00, ул. М.Губца од бр.1 и 2 до бр.17А и 22 - у периоду од 11:15 – 13:00 и ул. Б.Гавриловића парна страна од бр.2 до бр.60 у периоду од 13:15 – 14:15 часова.

  У случају лоших временских прилика радови се одлажу.

   

 • Међународни наступи КУД ''Вогањ'' и ''Стеван Петровић Бриле''

  24. август 2016.
   
  КУД ''Вогањ'' из Вогња и КУД ''Стеван Петровић Бриле'' из Стејановаца су од 11. до 20. августа учествовали на Међународном фестивалу фолклора МОНТЕНЕГРО ФОЛК ФЕСТ у Бару, Сутомору, Петровцу и Будви.Успешно су се представили пред многобројном публиком, а захваљујући утиску који су оставили на госте из иностранства већ су добили позиве за гостовање у њиховим земљама.

  Следећи међународни наступи чланова ова два друштва биће у Немачкој, где ће од 27. августа до 5. септембра боравити у Берзенбрику и имати три наступа пред тамошњом публиком.

   

 • 12. Међународни тамбурашки фестивалу у Куманову

  24. август 2016.

  Градски тамбурашки оркестар ''Бранко Радичевић'' наступиће на 12. Међународном тамбурашком фестивалу у Куманову. Фестивал ће трајати два дана, а одржаће се на Главном тргу у Куманову. На манифестацији ће наступти преко 120 музичара из региона.

  Наступ оркестра ''Бранко Радичевић'' биће у петак, 26. августа, после самог отварања фестивала које је заказано за 20:30 часова.

   

   

 • АНИП ''Бранко Радичевић'' на интернационалном фестивалу фолклора

  23. август 2016.

  Као и сваке године у периоду летњег распуста извођачки састав АНИП-а “Бранко Радичевић” упутио се на међународни фестивал фолклора. Овог пута је у питању Интернационални фестивал фолклора на Сицилији. Фестивал под називом “Сиканиа арт фолк 2016” окупио је више фолклорних група из других земаља, те су поред АНИП-а “Бранко Радичевић” учествовале и групе из Бугарске, Пољске и Мексика, као и доста домаћих група.

  За време боравка на Сицилији румљани су имали прилику да се свако вече у другом месту представе публици. Посетили су Фавару, Ђанкаксио Јополо, Сан Анђело Муксаро, Вале Деи Темпли, Виларосу, Кастелетемпли, Сан Биађо Платани, Петралиа Сопрана и др.

 • Јавни позив за доказивање права пречег закупа пољопривредног земљишта у државној својини на територији општине Рума

  23. август 2016.

  Имајући у виду обимност документације из Јавног позива за доказивање права пречег закупа пољопривредног земљишта у државној својини на територији општине Рума за 2017.годину који је објављен на сајту општине Рума 28. јуна 2016.године, односно да је било потребно прибавити документацију од већег броја органа, ради поједностављења поступка, као и како би право пречег закупа у складу са законом остварио што већи број лица, израђена је Измена и допуна Јавног позива за остваривање права пречег закупа пољопривредног земљишта у државној својини.

  Образац захтева и изјаве могу се преузети са сајта општине Рума или у просторијама Одељења за финансије, привреду и пољопривреду Општинске управе Општине Рума, улица Главна број 107, први спрат, канцеларија број 6, сваког радног дана од 8 до 14 часова.

  Јавни позив ППЗ

  Захтев за ППЗ сточари 2017

  Захтев за ППЗ инфраструктура 2017

  Изјава ППЗ сточарство 2017

   

 • "Вече руских романси"

  22. август 2016.

  У оквиру овогодишњег културног лета Градска библиотека ''Атанасије Стојковић'' у уторак 23. августа 2016. године организује Вече руских романси. Наступиће Елена Станисављевић која ће обрадовати публику вокалном и инструменталном интерпретацијом најлепших руских романси.

  Програм ће се одржати у холу Културног центра са почетком у 20:30.

   

 • 1. мај убедљив у градском дербију

  22. август 2016.

  Протеклог викенда одиграно је 2 коло Сремске фудбалске лиге. Свакако, у центру пажње био је градски дерби у ком су се састали 1. мај и Словен. 1. мај је био више него убедљив и на крају је забележио победу резултатом 4:0. Партизан је у Витојевцима са 3:0 савладао Слободу из Доњег Товарника, а Борац је у Кленку одиграо нерешено 1:1 са екипом Љукова. Доњи Петровци и Хртковци су претрпели поразе као домаћини. Доњи Петровци од Подриња резултатом 3:1, док су у Хртковцима гости из Адашеваца славили резултатом 3:0.

  Након два одиграна кола Партизан је усамљен на првом месту са стопостотним учинком, док се на дну табеле налазе Хртковци, Словен и Доњи Петровци без иједнног освојеног бода.

   

 • Планирана искључења струје за 22. август

  19. август 2016.

  StrujaРума

  Од 08:00 до 11:00 часова:

  -ул. М. Дакића  од ул. Фрушкогорска до ул. Кудошка;

  -ул. И. Л. Рибара  од ул. Фрушкогорска до ул. Кудошка;

  -ул. 15. Мај  од ул. Фрушкогорска до ул. Кудошка;

  -ул. Фрушкогорска од ул. В.Дугошевића до ул. И. Л. Рибара;

  -ул. Кудошка од бр. 1 и 2 до бр. 19 и 26.

  Од 11:30 до 12:30 часова:

  -ул. Баштенска од ул. Првомајске до ул. Језерска;

  -ул. Сутјеска од ул. Првомајске до ул. Језерска,

  -ул. Језерска од бр.12 до бр.38;

 • Међународни турнир у боћању

  24. август 2016.

  BK Dalmatinac RumaТрадиционални тродневни међународни турнир у боћању "Жене у акцији" почиње у петак у Руми.

  Такмичење ће окупити близу 70 спортисткиња које већ сутра стижу у Руму. На турниру учествује осам женских боћарских екипа из Србије, Русије, Турске, Бугарске, Хрватске и Словеније.

  Такмичење се одржава на теренима за боћање БК "Далматинац" у румском насељу Кудош. Први мечеви почињу у петак од девет часова, док су борбе за медаље на програму у суботу и недељу.

  Организатор турнира је Боћарски клуб "Далматинац" из Руме.

 • Закуп пољопривредног земљишта - До петка рок за пријаве за учешће у лицитацији

  22. август 2016..

  NjivaПољопривредницима је на располагању укупно 457,7122 хектара земљишта које је распоређено у 17 катастарских општина.

  Рок за подношење документације за пријављивање је до 12 сати, дана 26.08.2016. године. Благовременим ће се сматрати све пријаве које стигну у писарницу Oпштинске управе Општине Рума до наведеног рока, без обзира на начин достављања. Непотпуне и неблаговремене пријаве неће се разматрати.

  Јавно надметање за давање у закуп пољопривредног земљишта одржаће се у згради 4. Месне заједнице Општине Рума, улица Партизанска   бр. 41 а, и то:

 • Јавни позив за регресирање трошкова превоза ученика средњих школа са територије Општине Рума

  22. август 2016.

  RumaНа основу члана 3. Одлуке о утврђивању категорије лица која остварују право на субвенцију у градском, приградском и међуградском превозу и висини субвенције, бр. 06-194-24/2014 од 29.12.2014. године (у даљем тексту: Одлука), и измене и допуне правилника Одељење за друштвене делатности Општинске управе Општине Рума, објављује:

  Јавни позив за регресирање трошкова превоза ученика средњих школа са територије Општине Рума у школској 2016/2017. години, који то право нису остварили по неком другом основу.

  Право на регресирање трошкова превоза ученика средњих школа са територије Општине Рума у међуградском превозу, превозу на приградским линијама и на линији Кленак-Шабац, остварује се за текућу школску годину, у складу са Одлуком о утврђивању категорије лица која остварују право на субвенцију у градском, приградском и међуградском превозу и висини субвенције.

  Ученици средњих школа имају право на регресирање трошкова превоза, уколико кумулативно испуњавају следеће услове:

 • Сјајан наступ Амадеус бенда у Руми

  19. август 2016.

  Amadeus bendЈедан од наших најпопуларнијих музичких састава Амадеус бенд одржао је синоћ, у оквиру Културног лета 2016, концерт на Градском тргу у Руми. Амадеусовци су испунили обећање и одсвирали концерт за памћење, изводећи своје и хитове других популарних бендова, а репертоар је био заиста шаролик: поп, рок, фолк, етно...

  Није изостао ни визуелно - сценски наступ, који је увеличан пиротехником.

  Ипак, концерт у Руми је имао и хуманитарни карактер. Наиме, Амадеус бенд је издвојио део свог хонорара како би помогао једну социјално угрожену породицу са територије наше општине.

  Како би обезбедили цивилизацијске услове достојне 21. века хумани чланови Амадеус бенда платили су изузетно велики рачун за електричну енергију породици Љубинковић из Буђановаца.

 • "Рума кроз историју" - ГЦ "Срем"

  19. август 2016.

  PredavanjeЗа кориснике услуга Геронтолошког центра "Срем", у оквиру летњих културних активности, одржано je предавање "Рума кроз историју".

  Предавање је одржао кустос Завичајног музеја у Руми, историчар Ђорђе Бошковић и оно је изазвало велико интересовање међу корисницима услуга ГЦ "Срем".

  Установа ће наставити са организовањем других културно - забавних дешавања, која имају за циљ да квалитетно обогате и употпуне слободно време за све оне који бораве у ГЦ "Срем".

 • "Сирена" у Завичајном музеју

  19. август 2016.

  Mala sirenaЗавичајни музеј Рума, у оквиру програма Недеља кинеског филма - Биоскоп на отвореном, вечерас у лапидаријуму Музеја приказује пројекцију филма "Сирена".

  Филм спада у категорију научно - фантастичне романтичне комедије.

  Почетак пројекције је у 20:30 часова.

   

 • Три нове котларнице за мање рачуне корисника даљинског грејања у Руми - II део

  18. август 2016.

  Stambeno konferencija o grejanjuИзградњом три нове котларнице у Тиволу, код Дома здравља и у центру града поставиће се здрави основи за финансијски опоравак ЈП "Стамбено", али и услови за повољније и ефикасније грејање корисника услуга даљинског грејања.

  Вредност изградње три нове котларнице је процењена на око 1,5 милиона евра. Председник Стручног радног тела за анализу пословања ЈП "Стамбено" Душан Љубишић сматра да би и кредитно задужење ЈП "Стамбено", уз подршку локалне самоуправе, апсолутно имало логике, јер нове котларнице дугорочно решавају проблем даљинског грејања у Руми.

  "Ефекат који ће произвести уштеда у енергентима се мери милионима и на тај начин ће се покрити добар део рате кредита. Узмимо само за пример тренутно грејање у Тиволу, где се због удаљености постојеће котларнице чак 49% енергената буквално баци и не стигне до корисника. Дакле, са новим котларницама уштеде би биле огромне. Потребно је дефинисати динамику да ли се одмах могу изградити све три котларнице или само једна или две. Веће ће разматрати Закључак Стручног радног тела и верујем да смо на овај начин близу решења и да помогнемо јавном предузећу, али и грађанима који користе услуге "Стамбеног"", изјавио је Љубишић.

  Председник СО Рума Стеван Ковачевић је нагласио да ће Општина Рума стати иза заједничких интереса потрошача и јавног предузећа, те да локална власт неће бежати од решавања горућег проблема, као што је то чињено деценијама уназад.

 • Три нове котларнице за мање рачуне корисника даљинског грејања у Руми - I део

  18. август 2016.

  Stambeno pressМогућности за успешније пословање ЈП "Стамбено" постоје и оне су и те како реалне. То је потврдио и Закључак Стручног радног тела које је формирао председник Општине Рума, а које је имало за дужност да анализира пословање предузећа које се већ деценијама налази у незавидној финансијској ситуацији и предложи адекватне мере за побољшање рада и пословања овог јавног предузећа, а све у интересу корисника услуга овог јавног предузећа.

  Стручним радним телом је председавао начелник Општинске управе Душан Љубишић који је данас сазвао конференцију за медије на којој су јавности представљене предложене мере за опоравак ЈП "Стамбено", које уједно подразумевају и квалитетније грејање по нижој цени за саме кориснике услуга даљинског грејања у Руми.

  Стручно радно тело дефинисало је три приоритета и три мере које је потребно имплементирати како би се унапредио рад јавног предузећа и заштитили интереси потрошача.

  "Под приоритетима подразумевамо изградњу три котларнице на природни гас са којима би имали уштеду енергије и повећање ефикасности грејања. Преласком на природни гас на повољнији енергент цене грејања би била нижа, а гас је и еколошки прихватљив енергент. Котларнице је потребно изградити у насељу Тивол, у центру града сектору "Центар Север" и у котларници "Солидарност" код Дома здравља. Старе котларнице у Центру и котларница "Солидарност" би ставили у техничку резерву. Важно је рећи да су све три локације на којима је планирана изградња котларница у власништву Општине Рума", поручио је Љубишић и додао је да је Стручно радно тело предложило и одустајење од изградње котларнице на биомасу у Тиволу(цена 1,8 милиона евра), до завршетка приоритета 1, тј. изградње котларнице на гас у поменутом насељу.

  У Закључку се наводи и да треба ревидирати постојећу Одлуку о испоруци топлотне енергије из јуна 2013. године јер садржи низ мањкавости, а као последња мера предлаже се да Стручно радно тело настави са радом и у наредном периоду прати имплементацију предложених мера.

  Цене изградње три котларнице процењена је на око 1,5 милиона евра казао је члан Стручне радне групе и председник Надзорног одбора ЈП "Стамбено" Зоран Неговановић.

 • Ревија венчаница у Завичајном музеју

  18. август 2016.

  Завичајни музеј Рума у оквиру Музејских вечери, приређује у суботу, 20. августа, модну ревију у лапидаријуму Музеја, са почетком у 20.30. Модни атеље "Дугменце" из своје колекције креација, овом приликом приказује колекцију венчаница.

   

   

 • Планирана искључења струје за 19. август

  18. август 2016.

  StrujaРума

  Од 08:00 до 10:00 часова:

  -ул. Д. Јерковића од ул. А. Стојковића до ул. Главне.

  -ул. Главна бр.66;

  -ул. ЈНА од ул. Кратка до бр.91 и 96;

  -ул. С. П. Вељка од ул. Кратка до бр.79 и 88.

  Од 10:15 до 11:30 часова:

  -ул. ЈНА од бр.1 и 2 до бр.9 и 10;

  -ул. С. Ковачевића од бр.1 и 2 до бр.37 и 30;

  -ул. Главна од бр.2 до бр.34;

  -ул. Б. Радичевића.

 • У току је подношење пријава за учешће у лицитацији за пољопривредно земљиште

  18. август 2016.

  Tanja DrobacПочетком августа у Општини Рума расписан је Оглас за јавну лицитацију за давање у закуп пољопривредног земљишта у државној својини. Укупно се даје 457,7122 хектара земљишта које је распоређено у 17 катастарских општина.

  У току претходне године није било лицитације, па је локална самоуправа била дужна да прикупи просечне цене из околних општина. На основу тих параметара одређена је просечна цена за румску општину и она износи 423.85 евра по хектару, што одговара њиви друге класе, каже шефица Одељења за урбанизам и грађење Тања Дробац.

  "Определили смо се у складу са Законом да почетну цену умањимо на 80% и да она буде 339,08 евра. Морам напоменути да имамо четири шифре надметања за воћњаке, три у Стејановцима и једну у Грабовцима. Три шифре надметања смо определили за рибњаке (две у Стејановцима и једну у Грабовцима). Те парцеле се дају на знатно дужи период на 30 или 40 година, док се сва остала земља даје у закуп на годину дана", рекла је Тања Дробац.

  Пријаве за учешће у лицитацији се подносе до 26. августа до 12 часова, на писарницу Општинске управе, улица Орловићева бр. 5. Лицитациони корак је 1.000 динара. Јавно надметање ће се одржати од 29. августа до 2. септембра 2016. године у просторијама IV месне заједнице у Руми.

 • Планирана искључења струје за 18. август

  17. август 2016.

  StrujaРума од 8:30 до 11:30 часова

  - ул. Иришки Друм од бр.1 до бр.23;

  - ул. Иришка од бр. 96 до бр.122.

  Платичево од 9:00 до 14:00 часова

  - ул. Владимира Назора од бр. 1 и 2 до бр. 131 и 110;

  - ул. Петефи Шандора;

  - ул. Ђорђа Вукадиновића;

  - ул. Вука Караџића од бр. 1 и 2 до бр. 43 и 52;

 • Недеља кинеског филма: "Нека лете меци" и "Хладни рат"

  17. август 2016.

  У оквиру програма Недеља кинеског филма - Биоскоп на отвореном, Завичајни музеј Рума вечерас у 20.30 у лапидаријуму Музеја  приказује пројекцију филма "Нека лете меци".
  Радња ове акционе, црнохуморне комедије смештена је у пределе без закона, каква је била централна провинција Сичуан око 1920. године.
  У четвртак, 18. августа, биће приказана пројекција филма "Хладни рат".
  Филм спада у категорију акционих трилера са темом полицијске корупције. Док је полицијски комесар Хонг Конга на службеном путу у иностранству, киднаповано је пет високо обучених полицајаца. У полицијским круговима Хонг Конга проглашава се вандредно стање и почиње синхронизована операција ширих размера под шифром "Хладни рат".

 • Упутство за припрему буџета општине Рума за 2017. годину

  17. август 2016.

  На основу Закона о буџетском систему, календаром буџета локалне власти, прописано је да локални орган управе надлежан за финансије издаје Упутство за припрему нацрта буџета за наредну
  годину. Директни, индиректни и остали корисници буџета општине Рума су дужни да доставе Предлоге својих финансијских планова Одељењу за финансије, привреду и пољопривреду Општинске управе општине Рума најкасније до 1. септембра.
  У прилогу је Упутство за припрему буџета, а oбрасце програмског буџета, корисници могу преузети са сајта Сталне конференције градова и општина www.skgo.org.

  Упутство за припрему буџета општине Рума за 2017. годину са пројекцијама за 2018. и 2019. годину (прелиминарно)

   

 • Б92 у Руми - Крај "Мице убице“ иза шалтера: Осмех и "Добар дан"

  17. август 2016.

  B92Једна од најчешћих замерки грађана на понашање државних службеника односи се на нељубазност, па чак и неваспитано понашање према клијентима.

  Такво понашање запослених у неколико општина у Србији је прошлост, а све захваљујући кодексу који су поједине општине усвојиле. Једна од тих општина је и Рума.

  Извор: Б92

 • Амадеус бенд најављује спектакл у Руми

  16. август 2016.

  Amadeus bendПоводом предстојећег концерта Амадеус бенда у Руми данас је у Градској кући одржана конференција за медије, на којој су говорили фронтмен и клавијатуриста популарне поп групе Александар Станимировић, певач Бојан Тасић Џаја и заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић.

  Концерт Амадеус бенда биће одржан на Градском тргу у четвртак 18. августа са почетком у 21:30 часова. Концерт је део овогодишњег програма Културно лето 2016.

  Амадеус бенд је најавио велики спектакл у четвртак, али су поручили да ће концерт у Руми имати хуманитарни карактер.

  „Одрекли смо се дела хонорара у хуманитарне сврхе. То ће бити изненађење и људи који дођу на концерт чуће о чему се ради. Спремни смо да са Румљанима доживимо једно незаборавно вече. Уз музику публика ће и визуелно уживати јер смо спремили и пиротехнику, тако да ћемо дати апсолутно свој максимум овог четвртка у Руми“, поручио је Станимировић.

 • Представа у ГЦ "Срем"

  16. август 2016.

  Predstava u GC SremПоред идеалних стамбених услова, исхране, здравствене неге и хигијене у Геронтолошком центру "Срем" се труде да корисницима пруже и оно што се зове надградња у социјалној заштити, а то је културно - забавни живот.

  И овог лета у ГЦ "Срем" одржан је прегршт културних дешавања, oд ликовних колонија до књижевних вечери и концерата.

  Последњи догађај у низу била је јучерашња представа по тексту Исидоре Бјелице "Скадарлијка – Монодрама са педигреом“", у извођењу Љиљане Јакшић.

 • Одржана 18. седница Социјално-економског савета

  15. август 2016.

  Sastanak SES-aУ Градској кући у Руми данас je одржана 18. седница Социјално - економског савета. На седници је изабран нови председник Савета, који ће ту дужност обављати наредних годину дана.

  Уместо представника послодаваца Душана Абаџина, Саветом ће председавати начелник Општинске управе Општине Рума Душан Љубишић. Подсетимо, на месту председника Социјално - економског савета једном годишње године се ротирају представници синдиката, послодаваца и локалне самоуправе.
  Нови председник Социјално - економског савета Душан Љубишић је истакао да се на седницама Савета редовно размењују информације које су веома значајне за локалну самоуправу.

 • Одлука о додели средстава из буџета Општине Рума за програме и активности цркава и верских заједница

  15. август 2016.

  Након спроведеног Конкурса по Јавном позиву за доделу средстава из буџета Општине Рума за 2016. годину, за програме и активности цркава и верских заједница на територији Општине Рума, те разматрања извештаја Комисије, додељују се средстава из буџета Општине Рума, у укупном износу од 4.000.000,00 динара, следећим корисницима:

  1. СПЦО Рума ''Храм силаска Светог Духа на апостоле'' - 2.000.000 динара;

  2. СПЦО Добринци - 800.000 динара;

  3. СПЦО Хртковци - 500.000 динара;

  4. СПЦО Витојевци - 500.000 динара;

  5. РКЖ ''Узвишење Светог Крижа'' из Руме - 200.000 динара.

  Преузмите Одлуку

 • Одржана VI седница Општинског већа

  15. август 2016.

  Opštinsko veće Општинско веће је дало сагласност на измену Плана јавних набавки Општинске управе Општине Рума за 2016. годину, чиме се План ускладио са првим ребалансом буџета за ову годину и са две усвојене апропријације.

  За трошкове организације Бостанијаде у Добринцима, месној заједници је одобрен захтев за финансијку помоћ у износу од 50.000 динара.

  Градски тамбурашки оркестар "Бранко Радичевић" ће учествовати на 12. Међународном фестивалу тамбурашких оркестара у Куманову 26. и 27. августа. Трошкови пута за Македонију износе 100.000 динара и њих ће финансирати Општина Рума.

 • Светоангелински сабор у Крушедолу/Галерија

  15. август 2016.

  Patrijarh IrinejСвете мошти монахиње и деспотице српске, преподобне Мајке Ангелине Бранковић, благословом Његовог Преосвештенства, епископа сремског, Господина Василија, 20. марта започеле су, из манастира Крушедол, поход кроз све градове и села, парохијске храмове и манастире Епархије сремске. Ово благодатно ходочашће за препород и спас нашег народа, трајало је готово пет месеци, од Недеље православља, па све до празника Свете мајке Ангелине, 12. августа, када су мошти враћене у своју задужбину, одакле су првобитно и кренуле. Тим чином обележена су три значајна датума у животу породице Бранковић: 530 година од доласка свете мајке Ангелине са синовима Ђорђем (потоњим владиком Максимом) и Јованом у Срем (1486. год), 500 година од упокојења владике Максима (1516. год) и 300 година од спаљивања њихових светих моштију од стране Турака у манастиру Крушедол (1716. год).

 • Заказана VI седница Општинског већа

  15. август 2016.

  VI седница Општинског већа општине Рума ће се одржати данас у 10.00 часова у Градској кући. За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Давање сагласности на измену Плана јавних набавки Општинске управе општине Рума за 2016. годину

  2. Разматрање захтева за финансијску помоћ МЗ Добринци

  3. Разматрање захтева за финансијску помоћ Градског тамбурашког оркестра " Бранко Радичевић" Рума

  4. Текућа питања.

 • Прослава дана Свете мајке Ангелине

  12. август 2016.

  Proslava Svete majke AngelineИспред манастирске капије Крушедола јуче су, с великом радошћу дочекане мошти Мајке Ангелине, које су из манастира изнете 20. марта и кренуле на ходочашће по Срему.

  Ширећи љубав и мир међу људима, ово путовање светих моштију обележило је три значајна јубилеја у животима светородне лозе Бранковића. Наиме, читавим ходочашћем и самим повратком светих моштију у своју постојбину, уз пригодан програм у манастиру Крушедол, прославља се 530 година од доласка Мајке Ангелине у Срем са својим синовима Ђорђем (владика Максим) и Јованом (1486. год), 500 година од упокојења владике Максима (1516. год) и 300 година од спаљивања њихових светих моштију од стране Турака у манастиру Крушедол (1716. год).

  Синоћњи уметнички програм у славу деспотице и светице Ангелине Бранковић, који је спрам празничног расположења и назван „Радуј се“, отворила је Љиљана Благојевић, представљајући лик мајке Ангелине, с Библијом у руци и уз звучну завесу (исон) хора Епархије сремске Свети Николај.

 • Недеља кинеског филма на отвореном 2016

  12. август 2016.

  ПлакатМанифестација културне сарадње

  Од 13. до 19. августа, 20.30, лапидаријум Завичајног музеја Рума

  Улаз бесплатан

   

   

 • Представа за децу "Заљуби се Цица у Принца"

  12. август 2016.

  Zaljubi se Cica u princaРумско културно лето 2016.
  Организација: Културни центар Рума

  Петак, 12. август, 20.00 часова
  Двориште Завичајног музеја
  Улаз слободан

  Текст и режија: Жељко Алексић
  Играју: Жељко Алексић, Марија Благојевић и Владимир Ћирковић

  У овој маштовитој, духовитој и едукативно - забавној представи клинци и клинцезе ће се упознати са принцем једног далеког краљевства, његовим верним пријатељем дворском лудом и чобаницом Цицом. Принц је заљубљен у Цицу, али пошто је уображен не зна на који начин да јој то покаже. Цица је проницљива девојка која зна да је Принц заљубљен у њу, али јој се не допада његова уображеност због чега га одбија. Једини ко Принцу може да помогне је његов пријатељ дворска луда, који прави низ забавних идеја како би принц и Цица били заједно. Представа говори о томе како човек само срцем добро види! Да ли ће се и како Цица заљубити у принца остаје Вам да сазнате!

 • Светоангелински сабор - Бесплатан превоз до Крушедола

  11. август 2016.

  PlakatНа празник Преподобне мајке Ангелине, 12. августа 2016. године, организован је бесплатан превоз из Руме до манастира Крушедол, где ће бити одржана централна прослава поводом повратка моштију Свете Мајке Ангелине са свог благодатног пута по Епархији сремској.
  Обезбеђена су два аутобуса, један ће све заинтересоване путнике чекати испред храма Сабора Српских Светитеља (новоизграђени храм у Кудошу), а други испред храма Силаска Светог Духа на апостоле (Саборни храм на центру). Полазак је у 6.30 часова.

   

 • Достављање пријава за субвенционисану стандардизацију до 20. августа

  11. август 2016.

  Нaциoнaлни цeнтaр зa oдрживи рaзвoj – НАЦОР у сaрaдњи сa Кaбинeтoм прeдсeдникa oпштинe Рума - Одсек за локални економски развој, упућује позив привредним субјектимa за достављање пријава за субвенционисану стандардизацију, што укључује:

  а) увођење система менаџмента (ИСО 9001, ИСО 14001 и ОХСАС 18001 и други) и система контроле бeзбeднoсти хрaнe (ХАЦЦП, ИСО 22000)

  б) сертификацију, надзор и ресертификацију система менаџмента (ИСО 9001, ИСО 14001 и ОХСАС 18001 и други) и система контроле бeзбeднoсти хрaнe (ХАЦЦП, ИСО 22000)

  Рок за достављање пријава је 20. август 2016.

 • "Амадеус бенд" вечерас на Градском тргу

  18. август 2016.

  Amadeus bendУ оквиру манифестације "Културно лето 2016" вечерас на Градском тргу у Руму наступиће "Амадеус бенд”. Почетак концерта је заказан за 21:30 часова, а Румљани ће имати прилику да уживају у бројним хитовима популарног српског бенда.

  Амадеус бенд је најавио музичко-сценски спектакл у нашем граду и позвао Румљане да вечерас дођу на Градски трг и уживају у доброј музици.

   

 • Планирана искључења струје за 11. август

  10. август 2016.

  strujaРума од 8 до 11 часова:

  -ул. М.Дакића  од ул. Фрушкогорска до ул. Кудошка;

  -ул. И.Л.Рибара  од ул. Фрушкогорска до ул. Кудошка;

  -ул. 15.Мај  од ул. Фрушкогорска до ул. Кудошка;

  -ул. Фрушкогорска од ул. В.Дугошевића до ул. И.Л.Рибара;

  -ул. Кудошка од бр.1 и 2 до бр. 19 и 26.

  Рума од 11:30 до 12:30 часова:

  -ул. Баштенска од ул. Првомајске до ул. Језерска;

 • До краја године посао за 166 радника у прехрамбеној индустрији

  10. август 2016.

  Slađan MančićНаредне седмице почињу радови на изградњи фабрике "Cinnovation group", која ће у радној зони "Румска петља" производити нудле, супе и друге врсте тестенина. Председник Општине Рума Слађан Манчић је прошле седмице одржао састанак са представницима ове непалске компаније на којем му је потврђено да ће ускоро кренути и прва запошљавања. Подсетимо, вредност инвестиције је процењена на 8.5 милиона евра, а у наредне три године инвестиције ће износити нешто преко 13 милиона евра. У овој фабрици радиће 409 радника.

  "Челни људи из непалске компаније за производњу тестенина су ми предочили да је почетак радова на изградњи фабрике планиран за 15. август. Без обзира што је завршетак изградње фабрике пројектован за фебруар 2017. године, ова компанија већ од септембра почиње са пријемом радника. Непалски инвеститор је обавезан уговором да до краја 2016. године запосли 166 радника и они ће то испоштовати, јер је то један од услова за добијање субвенција од Владе Србије. То је веома добра вест за све грађане наше општине, али ускоро ће се отворити и нова радна места у другим фабрикама", поручио је Манчић.

  Компанија "Хачинсон", која од ове године послује у Општини Рума, планира ускоро отварање новог производног погона у нашем граду. Пре неколико дана из компаније "Хачинсон" је нова група радника отишла у Пољску на обуку.

 • Концерт у ГЦ "Срем"

  10. август 2016.

  GC RumaАнђелка Говедаровић и Нешо Лутовац одржаће данас хуманитарни концерт у Геронтолошком центру "Срем".

  Почетак концерта је заказан за 18 часова.

  Том приликом уједно ће се прославити и рођендани за 22 корисника ГЦ "Срем".

   

 • V Општинско веће - субвенције и јавни и такси превоз

  10. август 2016.

  Opštinsko veće Општинско веће је на јучерашњем заседању усвојило Правилник о изменама и допунама Правилника о ближим условима, поступку за остваривање права, категорији лица која остварују субвенцију и висини субвенције у градском, приградском и међумесном превозу.

  Новина је да ће ученици средњих школа имати право на субвенционисани превоз ако похађају школе које нису основане на територији Општине Рума попут медицинске, уметничке и музичке школе. Субвенција цене месечне карте износи 30%. За ученике из социјално угрожених породица, породица које добијају дечији додатак и породица са троје и више деце субвенција износи 100%.

  За ученике из Кленка који похађају средње школе у Шапцу локална самоуправа ће субвенционисати 30% цене месечне карте.

  Одлуком о утврђивању цена у оквиру такси тарифе на територији Општине Рума покушано је да се направи баланс између интереса грађана и превозника. Цену за услуге такси превоза чини збир појединачних цена(старт, вожња по километру, чекање на сат, пртљаг преко 20кг), а утврђене су три тарифе. Тарифа 1 се примењује у времену од 06:00 до 22:00 часова, тарифа 2 од 22:00 до 06:00 часова, као и за вожњу изван насељеног места, док се тарифа 3 примењује у дане викенда и државних празника, као и лоших временских услова.

 • Оглас за јавну лицитацију за давање у закуп пољопривредног земљишта

  10. август 2016.

  Председник општине Рума је дана 05.08.2016. године расписао Оглас за јавну лицитацију за давање у закуп пољопривредног земљишта у државној својини.

  Право учешћа у јавном надметању за давање у закуп пољопривредног земљишта у државној својини има:

  - физичко лице - које је уписано у Регистар пољопривредних газдинстава и налази се у активном статусу најмање три године, са пребивалиштем најмање три године у катастарској општини на којој се налази земљиште које је предмет закупа и које је власник најмање 0,5 ха пољопривредног земљишта;

  - физичко лице - уписано у Регистар пољопривредних газдинстава и налази се у активном статусу најмање три године, са пребивалиштем најмање три године на територији јединице локалне самоуправе која спроводи јавно надметање, а чија се парцела граничи са земљиштем у државној својини које је предмет закупа;

  - правно лице које је уписано у Регистар пољопривредних газдинстава и налази се у активном статусу најмање три године, које је власник пољопривредног земљишта најмање 10 ха у катастарској општини у којој се налази земљиште које је предмет закупа и има седиште на територији јединице локалне самоуправе којој припада та катастарска општина.

  Увид у документацију: графички преглед катастарских парцела по катастарским општинама и списак парцела по формираним јавним надметањима (комплексима), која су предмет издавања у закуп, може се извршити у Служби за катастар непокретности Рума, сваког радног дана од 08 дo 14 часова. Контакт особе Александар Ћујић и Ђорђе Варничић, тел 022-474-230.

  Рок за подношење документације за пријављивање је до 12 сати, дана 26.08.2016.године. Благовременим ће се сматрати све пријаве које стигну у писарницу Oпштинске управе Општине Рума до наведеног рока.

 • Одржана V седница Општинског већа

  9. август 2016.

  Veće RumaЧланови Већа подржали су на данашњем заседању Одлуку о додели средстава из буџета Општине Рума за програме и активности цркава и верских заједница на територији Општине Рума.

  Ове, као и прошле године, локална самоуправа је издвојила 4.000.000 динара, а на конкурсу су средства додељена следећим црквама:

  -СПЦО Рума "Храм силаска Светог Духа на апостоле" - 2.000.000 динара

  -СПЦО Рума Добринци -800.000 динара

  -СПЦО Рума Хртковци - 500.000 динара

 • Изложба "Дигитална Графика"

  9. август 2016.

  Дигитална Графика Снежана Б. СтефановићЗавичајни музеј Рума у оквиру Музејских вечери, у среду 10. августа са почетком у 20 часова у легату др. Романа Соретића, приређује отварање изложбе Снежане Б. Стефановић "Дигитална Графика".

  Радови Снежане Богдановић су дефинисани као компјутерски надреализам, а ова изложба је преглед досадашњег рада ауторке. Посебан утицај на избор слика за ову изложбу, има искуство ауторке и афирмација на светској сцени малих форми, минијатура. На изложби се приказује 37 дигиталних графика, заступљених у девет циклуса.

 • Заказана V седница Општинског већа

  8. август 2016.

  V седница Општинског већа општине Рума ће се одржати 9.8.2016. године са почетком у 8.30 у Градској кући. За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Предлог Правилника о изменама и допунама Правилника о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у Општинској управи Општине Рума

  2. Предлог Одлуке о промени буџетске апропријације у износу од 1.400.000,00 динара

  3. Предлог Правилника о изменама и допунама Правилника о ближим условима, поступку за остваривање права, категорији лица која остварују субвенцију и висини субвенције у градском, приградском и међумесном превозу

  4. Предлог Одлуке о додели средстава из буџета Општине Рума за програме и активности цркава и верских заједница на територији општине Рума

  5. Нацрт Одлуке о додели студентских стипендија, награда и других видова помоћи студентима, ученицима и спортистима са територије општине Рума

 • Отворена изложба фотографија у КЦ-у

  8. август 2016.

  Отварање изложбе ФКВИзложба Фотографског клуба Војводина је отворена у суботу, 6. августа, у великом холу Културног центра Рума.

  Изложбу је отворила сликарка и историчарка уметности Милијана Јуца Јовановић. „Преовлађују црно-беле фотографије које дају дивне контрасте и нагињу цртежу. Учесници су различитог опредељења. Можете видети портрете, ентеријере, пејзаже, фигуре, а негде фотографи одлазе и у надреалне сфере. Мотиви су различити, што је веома позитивно, нико се није повео за неким него је свако фотографисао оно што годи његовој души“, рекла је Милијана.

  Клуб је члан Фото савеза Србије и тренутно је најактивнији фотографски клуб у Србији, изјавио је председник ФКВ Милован Улићевић. „Фотографски клуб Војводина је основан 2010. године са намером да се подигне фотографска култура у Новом Саду, али и шире. Чланови су из ближе и даље околине. Мото од самог почетка је „Научите да видите свет другачијим очима“. Од самог почетка Клуб поседује и свој сајт који не окупља само чланове већ и друге фотографе који су заинтересовани да се упознају са активностима, да дају или добију неки коментар итд. Било би нам драго ако би се и Румљани укључили, а ФКВ ће радо помоћи и развоју клуба у Руми “, рекао је Милован Улићевић.

  Изложба је отворена до 4. септембра.

 • Патријарх Иринеј служи у Крушедолу Свету Архијерејску Литургију поводом завршетка ходочашћа моштију мајке Ангелине

  8. август 2016.

  Mati AngelinaMошти монахиње и деспотице српске, преподобне мати Ангелине Бранковић, 11. августа завршавају своје петомесечно ходочашће по Срему и враћају се у фрушкогорски манастир Крушедол, из којих су изнете 20. марта, први пут након пет векова. Овим благодатним ходочашћем обележена су три значајна датума у животу породице Бранковић: 530 година од доласка свете мајке Ангелине са синовима Ђорђем (потоњим владиком Максимом) и Јованом у Срем (1486. год), 500 година од упокојења владике Максима (1516. год) и 300 година од спаљивања њихових светих моштију од стране Турака у манастиру Крушедол (1716. год).

  У част ових великих јубилеја, 11. августа у манастиру Крушедол, организована је централна прослава поводом које је уприличен следећи програм:

 • Конкурс за директора Градске библиотеке "Aтанасије Стојковић"

  8. август 2016.

  BibliotekaНа основу члана 35. Закона о култури (“Службени гласник РС“, бр.72/09, 13/16 и 30/16 – ИСПР.), члана 17. Закона о библиотечко- информационој делатности (“Службени гласник РС“, бр.52/11) и члана 17. Статута Установе Градска библиотека "Атанасије Стојковић" Рума, Управни одбор Установе Градска библиотека "Атанасије Стојковић" Рума дана 29.07.2016.год. доноси:

  ОДЛУКУ о расписивању ЈАВНОГ КОНКУРСА за именовање директора установе Градска библиотека Атанасије Стојковић"Рума на мандатни период од четири године.

  Конкурс је објављен у листу "Политика" 7. августа 2016. године.

  Конкурс

 • Румфест у сликама

  8. август 2016.

  У суботу, 6. августа, на Градском тргу је одржан шести по реду Румфест који је због временских услова био најслабије посећен до сада. Фестивал сремских вина и гастрономских специјалитета и прерађевина званично су увече отворили председник Скупштине општине Рума, Стеван Ковачевић, удружење Европски вински витезови "Свети Георгије" и представници манифестације “Римски дани“. Румљани су уживали у наступу тамбурашког оркестра „Да не умре тамбура“, а фестивал је својим наступом увеличао Гарави сокак.

   

  {vsig}rumfest2016{/vsig}

 • Шаховски турнир у Геронтолошком центру

  5. август 2016.

  У Геронтолошком центру "Срем" у Руми јуче је одигран шаховски турнир - симултанка између шаховског велемајстора Дражић Синише и 20 чланова спортске секције ГЦ Срем, шаховских клубова из Руме, Удружења пензионера, Савеза слепих општине Рума и Шаховског клуба Платичево.
  Симултанка је завршена резултатом: 6 ремија и 14 победа велемајстора.

   

 • Престолонаследник Александар и принцеза Катарина Карађорђевић посетили Руму

  5. август 2016.

  Predsednik Mančić sa kraljevskim parom, princom Aleksandrom i princezom KatarinomЊихова краљевска височанства, престолонаследник Александар и принцеза Катарина Карађорђевић посетили су данас Градску кућу у Руми. Повод је хуманитарна акција принцезе Катарине која је овом приликом донирала пакете за децу десет социјално угрожених породица са територије наше општине.

  Председник општине Рума, Слађан Манчић, изразио је задовољство што је краљевска породица посетила Руму. „Желим да захвалим њиховом височанству, престолонаследнику Александру и принцези Катарини што су данас посетили наш град. Повод је хуманитарна акција принцезе Катарине и ја им од свег срца захваљујем на томе, на хуманитарном раду којим показују да и краљевска породица мисли о грађанима Србије, превасходно о социјално угроженим породицама. Десет породица са територије наше општине ће добити ове пакете која ће им у овим тешким временима свакако добро доћи. У сваком моменту краљевска породица је добродошла и ми ћемо се трудити да се осећају као код своје куће и да будемо добри домаћини. Хвала им за све што чине за наш народ. Захваљујем се и Европској комисији која кроз канцеларију за смањење сиромаштва послује и на територији наше општине и такође помаже помаже породицама“, рекао је председник Манчић.

  Његово височанство, престолонаследник Александар Карађорђевић, захвалио се за топлу добродошлицу. „Моја супруга и ја желимо да помогнемо нашем народу. Организујемо добротворне пријеме у иностранству. Били смо у Чикагу, Торонту, Њујорку, ускоро ћемо у Детроит. У питању је фондација Lifeline у иностранству и фондација принцезе Катарине у Србији. Врло је важно да наша дијаспора не заборави отаџбину и да зна каква је ситуација у нашој земљи. Дошли смо данас у Руму, врло важан град, да донесемо неколико поклона за децу“, рекао је престолонаследник Александар.

 • Румфест - концерт групе Гарави сокак

  5. август 2016.

  Субота, 6. август / Градски трг Рума

  Туристичка организација Општине Рума, под покровитељством румске општине и Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство и ове године организује "Румфест", фестивал сремских вина и гастрономских прерађевина и специјалитета.

  Свечано отварање манифестације је у 20.00 часова.

  Почетак концерта групе "Гарави сокак" заказан је за 21.30.

   

 • Изложба Фотографског клуба Војводина

  4. август 2016.

  PlakatСубота 6. август, 20.00, Галерија КЦ-а
  Улаз слободан

  Фотографски клуб Војводина (ФКВ) је непрофитно удружење основано 9. јула 2010. године у Новом Саду и окупља фотографе, аматере и професионалце, који се баве креативном фотографијом. До сада се у клуб учланило око сто фотографа аматера и професионалаца. Фотографски клуб Војводина је у овом тернутку највеће и најактивније удружење која негује креативну фотографију у Новом Саду и један је од најактивнијих фото клубова у Србији. Клуб је члан Фото савеза Србије. Активности и задаци клуба у шест година постојања су биле да представља значајне фотографе, организује изложбе, предавања о фотографији, фото-излете, фото-школу, фото-радионице и фото-курсеве како за своје чланове тако и за грађанство.

 • Пројекције у великој дворани КЦ-а

  4. август 2016.

  Недеља, 7. август

  17.00 часова, Тајне авантуре кућних љубимаца (синхронизовано)

  19.00 часова, Ледено доба - Велики удар (3Д, синхорнизовано)

  21.00 часова, Одред отписаних

   

  Понедељак, 8. август

  17.00 часова, Тајне авантуре кућних љубимаца (синхронизовано)

  19.00 часова, Истеривачи духова

  21.00 часова, Џејсон Борн

  Више информација о филмовима на сајту Културног центра Рума.

 • Председник Општине Рума угостио рукометну кадетску репрезентацију

  3. август 2016.

  Председник Општине Рума, Слађан Манчић, угостио је данас у Градској кући мушку рукометну кадетску репрезентацију Србије која се протеклих неколико дана припремала у Руми за предстојеће Европско првенство.

  Председник се овом приликом захвалио Рукометном савезу Србије што је изабрао Руму за припреме своје репрезентације. „Драго ми је што су препознали потенцијале и услове које пружа наш град. Надам се да су део својих припрема које су обавили у Руми одрадили на најбољи могући начин и надам се да ће се то показати и у резултатима на такмичењу које им предстоји. Драго нам је што имамо добру сарадњу са Рукометним савезом и убудуће ћемо излазити у сусрет свима онима који нам се обрате за помоћ или изразе жељу да део припрема или такмичарских утакмица одраде на територији наше општине“, изјавио је председник Манчић и пожелео свима много успеха на такмичењу и у даљем раду.

  Владица Спасојевић, координатор свих мушких селекција Рукометног савеза Србије, захвалио се председнику Манчићу и Општини Рума на подршци у претходном периоду.

   

 • Анализа воде у језеру Борковац

  3. август 2016.

  Завод за јавно здравље Сремска Митровица је 27. јула 2016. године извршио комплетну (физичко-хемијску и микробиолошку) анализу површинске воде језера ''Борковац'' и испитани узорак одговара захтевима Уредбе о класификацији вода, за воде II класе, које се могу употребљавати за купање, рекреацију грађана и спортове на води.

  Препоруке за здравствено безбедно купање:

  1. Избегавати роњење, гњурање, прскање, скакање, гледање у води.

  2. Надзор над купањем мале деце (у плићаку је вода најзагађенија).

  3. Не седети на влажном песку већ на простиркама.

  4. Забранити приступ домаћим животињама.

  5. Приликом уласка у воду постепено се расхладити, не улазити нагло угрејан.

  6. После јаке кише и олује не купати се 2-3 дана.

  7. После купања обавезно се истуширати чистом водом са тушева.

  Извештај

 • Представа "Свлачење" - 11. август, Завичајни музеј Рума

  3. август 2016.

  PlakatРумско културно лето 2016.
  Организација: Културни центар Рума

  Двориште Завичајног музеја
  Четвртак, 11. август, 21.00 час
  Улаз слободан

  Мирјана Бобић Мојсиловић
  Свлачење - комедија

  Играју: Катарина Жутић и Јелица Сретеновић

  Свлачење је савремена комедија, чија се радња догађа у једном модном салону. Средовечна жена долази код познате модне стилисткиње – на преображај имиџа, како би је стилисткиња учинила млађом, привлачнијом и модернијом за њеног мужа, који је, такође, жртва терора младости, виткости, физичког изгледа и трке за успехом. Комад се бави и браком, истинама, лажима и општим местима наше стварности.
  У овој комедији наших нарави, подсмеху се излажу и многи савремени концепти “модерности”, али се такође одвија и једна драма између две жене које се први пут срећу. Овде се ради о облачењу, пресвлачењу и свлачењу, у буквалном али и у преносном смислу. Ко ће бити обучен, ко свучен, а ко пресвучен, остаје публлици да одлучи.

 • Музејске вечери посвећене породици Бранковић

  2. август 2016.

  У оквиру Музејских вечери, 3. августа са почетком у 20.30 часова, у лапидаријуму Завичајног музеја Рума, одржаће се предавање на тему "Сремски Бранковићи" предавача: Перица Одобашић и Александра Ћирић. Тема предавања је деспотска породица Бранковић, као последња средњовековна владарска кућа, која је након пада Смедерева (1459. године), наставила очување српске државности и духовности на територији данашњег Срема, у који се досилила већина српског народа након поменутог пада.

  4. августа са почетком у 20.30, у лапидаријуму Завичајног музеја Рума, у организацији Аганције за развој општине Пећинци и Завичајног музеја Рума, одржаће се пројекција документарно-играног филма "Змај Огњени Вук", који представља наставак приче од претходне вечери.

  Ове две манифестације су повезане са обележавањем три јубилеја везаних за сремске Бранковиће (530 година од доласка у Срем, 500 година од смрти владике Максима Бранковића и 300 година од спаљивања моштију породице Бранковић и њихове задужбине манастира Крушедол).

 • Кадети Србије се у Руми припремају за Европско првенство

  1. август 2016.

  Kadeti u RumiМушка рукометна кадетска репрезентација Србије почела је у петак 29. јула припреме за предстојеће Европско првенство, које се одржава у Хрватској, од 11. до 21. августа.

  Први део припрема најбољи млади играчи, рођени 1998. године, одрађују у Руми и биће у нашем граду до 3. августа.

  Тренери Ненад Максић и Александар Савић су се определили за 18 играча од којих ће 17 путовати на Европско првенство. На списку репрезентације је и један рукометаш из наше општине, Марко Дошен члан шабачке "Металопластике" и дојучерашњи играч хртковачке "Слоге".

  Припреме кадетске репрезентације Србије финансијски је подржала и Општина Рума. Из општинског буџета издвојено је 100.000 динара за суфинансирање боравка у Руми.

  Тренер Србије и бивши прослављени репрезентативац Ненад Максић сматра да би и друге локалне самоуправе требале да следе пример Општине Руме и помогну млађе селекције.

 • Промоција кајака на Борковцу

  1. август 2016.

  Borkovac kajakТреће, претпоследње коло Мини кајак лиге Србије одржано је јуче на језеру Борковац у Руми. Веслано је укупно 27 трка, а учествовало је преко 200 деце. У Руми су се такмичила деца рођена од 2002. до 2006. године. Дечаци и девојчице су се такмичили у категоријама кану једноклек, једносед, двосед и четворосед.

  Милан Ђенадић, савезни тренер у Кајакашком савезу Србије и тренер у Кајак клубу "Зорка" Шабац сматра да постоје реалне шансе и за отварање клуба у Руми, а КССрбије је вољан да за почетак поклони два чамца.

 • Представа за децу "Заљуби се Цица у Принца"

  1. август 2016.

  PlakatРумско културно лето 2016.
  Организација: Културни центар Рума

  Петак, 12. август, 20.00 часова
  Двориште Завичајног музеја
  Улаз слободан

  Текст и режија: Жељко Алексић
  Играју: Жељко Алексић, Марија Благојевић и Владимир Ћирковић

  У овој маштовитој, духовитој и едукативно - забавној представи клинци и клинцезе ће се упознати са принцем једног далеког краљевства, његовим верним пријатељем дворском лудом и чобаницом Цицом. Принц је заљубљен у Цицу, али пошто је уображен не зна на који начин да јој то покаже. Цица је проницљива девојка која зна да је Принц заљубљен у њу, али јој се не допада његова уображеност због чега га одбија. Једини ко Принцу може да помогне је његов пријатељ дворска луда, који прави низ забавних идеја како би принц и Цица били заједно. Представа говори о томе како човек само срцем добро види! Да ли ће се и како Цица заљубити у принца остаје Вам да сазнате!

 • АНИП "Бранко Радичевић" учествује на Интернационалном фестивалу на Сицилији

  1. август 2016.

  Извођачки састав АНИП-а “Бранко Радичевић” креће на Интернационални фестивал на Сицилију. Тамо ће боравити од 3. до 16. августа. Поред нашег и домаћег ансамбла на фестивалу учествоваће групе иа Пољске, Бугарске, Мексика и др.

  Румљани ће бити смештени у малом месту на самом југу Сицилије - Сан Бијађо Платани (Агриђенто) где и започиње прво вече фестивала. Припремљен је врло богат програм којим ће се представити - игре Срема, Баната, Топлице, Гњилана и Крајишта, као и мноштво сплетова народних мелодија које изводи Народни оркестар.

 • Преусмеравање саобраћаја за време вашара

  1. август 2016.

  Јавно предузеће "Комуналац" обавештава грађане и привредне субјекте да ће због одржавања вашара саобраћај бити преусмерен у периоду од 1. до 3. августа.

   

   

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001