Филтер
 • Изложба слика "Ретроперспектива"

  13. јул 2016.

  PlakatУдружење независних уметника Новог Сада

  Галерија Културног центра у Руми
  Петак, 15. јули у 20.00 часова
  Улаз слободан

  УНУНС је основала група уметника који су имали потребу да оформе нове циљеве и тежње у ликовној уметности, независно од постојећих удружења и институција, преиспитујући околину и себе. Поред бројних изложби, самосталних и колективних, учешћа на ликовним колонијама и аукцијама, један од најзначајнијих пројеката Независних је формирање међународног легата малог формата у Новом Саду у четири дисциплине: цртеж, слика, графика и фотографија. На овој изложби представљамо радове чланова удружења, академских сликара: Угљеше Цолића, Александра Опачића и Небојше Сланкаменца.

  Изложба „Ретроперспектива“ нам открива широк спектар интересовања Независних уметника. Аутори нам се представљају портретима, пејзажима, актовима и апстрактним сликама у дисциплинама: цртеж, слика, графика и скулптура, ретроспективно приказујући сам пут настанка и развоја радова.

 • Успешна акција добровољног давања крви на Градском тргу

  12. јул 2016.

  TransfuziomobilУ току јучерашње акције добровољног давања крви у Руми је прикупљено 85 јединица драгоцене течности. На Градском тргу био је постављен трансфузиомобил Института за трансфузију крви Србије, а пријавило се укупно 104 суграђана, од чега њих 52 до сада није давало крв.

  Летњи период је увек критичан и дефицитаран за рад служби и завода за трансфузију и ово је 12. летња кампања коју Институт за трансфузију крви Србије организује у више градова широм земље. Рума је једна од општина са традиционално највећим одзивом.

  Иако је тренутно стање са залихама крви стабилно, не сме да дође до опуштања, јер ако дође до дефицита појединих крвних група одлажу се операције, поручио је Игор Бубоња из Института за трансфузију крви Србије.

  Црвени крст Општине Рума је изразио захвалност свим добровољним даваоцима, а грађани који су се јуче одазвали акцији добили су на поклон једнодневну улазницу за румски базен.

 • Пријем у Градској кући за привреднике из Русије

  29. јул 2016.

  Sastanak sa RusimaПривредно - политичка делегација из Руске Федерације посетила је данас Општину Рума.

  Госте из Русије у Градској кући су угостили и председник СО Рума Стеван Ковачевић и начелник Општинске управе Душан Љубишић.

  Састанак је протекао у радној атмосфери, а централна тема била је успостављање економске сарадње, првенствено у области пољопривреде.

  Председник СО Рума Стеван Ковачевић сматра да је посета руске делегације румској локалној самоуправи потврда да је Општина Рума на добром гласу, те да је препозната као општина са економским просперитетом и великим потенцијалима.

 • 3. коло мини кајак пионирске лиге Србије

  29. јул 2016.

  У организацији Кајакашког савеза Србије у недељу 31. јула одржаће се 3. коло мини кајак пионирске лиге Србије на Борковачком језеру. Учествује око 400 такмичара. На програму је 25 трка. Прва трка је од 10.00 часова, последња трка око 15.30.

   

   

 • Пројекција филма "Савијачи" у Завичајном музеју

  29. јул 2016.

  ПлакатУ недељу, 31. августа 2016. године, у Завичајном музеју Рума биће приказана пројекција филма "Савијачи" аутора Драгана Цакића. Филм је прича о истрајности, упорности и љубави, а инспирација је девојчица Садако Сасаки која у оригами уметности и легенди о 1000 ждралова - Сензебару налази смисао свог кратког живота, а која је умрла од последица нуклеарног бомбардовања Хирошиме и постала симбол погубности атомског оружја. Оригами инструктор води кроз цео филм три групе полазника на радионицама у Геонтолошком центру Рума, у основној школи "Змај Јова" и у Дневном боравку за децу и омладину са посебним потребама, такође у Руми.

  Пројекција ће бити одржана у Лапидаријуму музеја, са почетком у 20.20 часова.

 • Културно лето 2016 - Програм за август

  29. јул 2016.

  Kulturno letoСреда, 3. 8. у 20.30 часова, Завичајни музеј Рума - А. Ћирић, П. Одобашић – "Бранковићи"

  Четвртак, 4. 8. у 20.30 часова, Завичајни музеј Рума - Документарно играни филм "Змај Огњени Вук"

  Субота, 6. 8. у 20.00 часова, Културни центар Рума, велики хол - ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА ФОТОГРАФСКОГ КЛУБА ВОЈВОДИНА

  Субота, 6. 8. у 21.30 часова, Градски трг - Туристичка организација "РУМФЕСТ" - КОНЦЕРТ ГРУПЕ ГАРАВИ СОКАК

 • Огласи о отуђењу грађевинског земљишта ради изградње стамбених и пословних објеката

  29. јул 2016.

  Расписан је Оглас о отуђењу грађевинског земљишта у јавној својини ради изградње објекта породичног становања у складу са Генералним планом Руме у Сремској улици.

  Оглас о јавном надметању је отворен од 29.7.2016.године до 29.8.2016. године а пријаве за учешће на јавном надметању са свим прилозима достављају се Јавном предузећу "Дирекција за изградњу Руме", 27. октобар 38/2, најкасније до 29.8.2016. године до 15.00 сати.

  Преузмите Оглас

  Расписан је Оглас о отуђењу грађевинског земљишта у јавној својини ради изградње објекта породичног стамбеног објекта, стамбено-пословног објекта, пословно-стамбеног објекта и пратећих објеката уз становања у складу са Генералним планом Руме у улици Мише Убоје.

  Оглас о јавном надметању је отворен од 29.7.2016.године до 29.8.2016. године а пријаве за учешће на јавном надметању са свим прилозима достављају се Јавном предузећу "Дирекција за изградњу Руме", 27. октобар 38/2, најкасније до 29.8.2016. године до 15.00 сати.

  Преузмите Оглас

   

 • Анализа воде у језеру Борковац

  29. јул 2016.

  JezeroЗавод за јавно здравље Сремска Митровица је 20. јула 2016. године извршио комплетну (физичко-хемијску и микробиолошку) анализу површинске воде језера ''Борковац'' и испитани узорак одговара захтевима Уредбе о класификацији вода, за воде II класе, које се могу употребљавати за купање, рекреацију грађана и спортове на води.

  Препоруке за здравствено безбедно купање:

  1. Избегавати роњење, гњурање, прскање, скакање, гледање у води.

  2. Надзор над купањем мале деце (у плићаку је вода најзагађенија).

  3. Не седети на влажном песку већ на простиркама.

 • Изложба скулптура од жице "Отмена празнина"

  28. јул 2016.

  Завичајни музеј Рума приређује у петак, 29. јула 2016. године, са почетком у 20 часова, отварање изложбе скулптура од жице "Отмена празнина" Љиљане Војводић. Румска вајарка Љиљана Војводић паралелно са обликовањем готово свих класичних скулпторских материјала, бави се уметничким обликовањем жице више од две деценије. На овој изложби презентоване су хаљине, китњасте, са апликацијама, "асесоарима", шеширима, лепезама и ташницама, као и једноставне, за радни дан, без украсних додатака. Укупно је изложено 23 експоната на овој својеврсној "жичаној модној ревији". Изложба ће бити отворена у сали легата Миливоја Николајевића.

 • Најављена реконструкција дела улице Вељко Дугошевић у Руми

  28. јул 2016.

  Predsednik MančićОпштина Рума је издвојила 34 милиона динара за реконструкцију улице Вељко Дугошевић у Руми.

  Реконструисаће се део улице Вељко Дугошевић од Врдничке улице према Кудошу. Председник Општине Рума Слађан Манчић истиче да је документација припремљена и да ће тендер ускоро бити расписан.

  Локална самоуправа је прошле године из буџета издвојила 40 милиона динара за уређење улице Мише Убоје, што је допринело повећању квалитета живљена за мештане који су  деценију у овој улици живели без асфалта. Такође, приметан је и пораст интересовања за куповину плацева у овој улици, напомиње председник Општине Рума Слађан Манчић.

  "На последњој седници Већа усвојили смо Одлуку о избору организације за процену вредности грађевинског земљишта, јер има заинтересованих људи који би купили парцеле у улици Мише Убоје. Посао је поверен Пореској управи-Филијала Рума и сигурно су порасту интересовања за земљиште допринели и радови које смо финансирали из општинског буџета. У делу улице Вељко Дугошевић радићемо изградњу и проширење саобраћајнице и изградњу водоводне и канализационе мреже. Определили смо 34 милиона, а након завршетка јавне набавке тачно ћемо знати вредност пројекта", изјавио је председник Манчић.

 • Одржана Фијакеријада у Путинцима/Галерија

  27. јул 2016.

  Fijakerijada PutinciВелики број Путинчана уживао је јуче на стадиону ПСК-а, где је по први пут одржана Фијакеријада. Манифестација је одржана у склопу прославе сеоске славе "Сабор Светог архангела Гаврила", а такмичилe су се запреге махом из Војводине.

  У такмичарском програму наступило је 18 запрега, а утакмицама су учествовали двопрези и четворопрези. Велики одзив ергела дао је потврду да је манифестација већ прве године оправдала сва очекивања.

  Фијакеријаду је свечано отворио председник СО Рума Стеван Ковачевић.

  "Савет МЗ Путинци већ неколико годинa своју сеоску славу везује за пригодне манифестације. Било је ту књижевних вечери, ликовних колонија, културно уметничких програма, а овог пута су се одлучили да организују Фијакеријаду. Мислим да је то добро, јер не тако давно овим шоровима и атарима јездили су лепи коњи. Људи нису гајили коње само за рад и вучу, они су били, на неки начин, статусни симбол, али и предмет љубави и обожавања. Сада када је због неминовног технолошког развоја све мање коња и коњарство полако пада у заборав. Зато је добро одржати овакву манифестацију и подсетити се, пре свега, колико су то лепе и племените животиње, али уједно можда и подстаћи младе да почну да се баве коњарством", рекао је Ковачевић и додао да би Фијакеријада могла бити и значајан адут у туристичкој понуди Срема, уз опаску да ће локална самоуправа подржати напоре ентузијаста да она заживи и постане традиција у Путинцима.

 • Пријаве за Концерт румских бендова

  27. јул 2016.

  Омладински савет Рума позива све заинтересоване бендове румске општине да се пријаве за наступ на 15. Концерту румских бендова-Промо фесту који ће се одржавати суботом у Дому омладине у Руми у периоду од 24. септембра до 15. октобра 2016. године.
  Концерт ће бити ревијалног карактера, у циљу представљања бендова широком аудиторијуму.
  На овом концерту право учешћа имају сви бендови и извођачи Општине Рума који поднесу пријаву.
  Пријаве се достављају на телефон 063/76-99-820 или на маил адресу omladinskisavetruma@yahoo.com, где треба доставити само име бенда и контакт телефон, а за све остале информације пријављени ће бити благовремено позвани од стране Омладинског савета Руме.

 • Општинско веће - постављање саобраћајне сигнализације у Руми

  27. јул 2016.

  Opstinsko veceНа последњој IV седници Општинског већа Општине Рума донето је низ Одлука које имају за циљ повећање безбедности у саобраћају у самом граду.

  Веће је подржало Закључке о постављању вертикалне и хоризонталне сигнализације у делу улице Августа Цесарца, у делу улице 15. маја(испред трговинских објеката "Идеа" и "Даст"), на паркиралишту код базена "Борковац"(улица једносмерна, а не постоји сигнализација).

  У Орловићевој улици биће постављена нова три "лежећа полицајца"(испред кућних бројева 79, 103 и 153), али и заштитна ограда(од кућног броја 143 до постојећег успоривача саобраћаја ка Борковцу) и неиспрекидана линија од ЈП "Водовод" до паркинга ресторана "Борковац".

  Саобраћај ће се "лежећим полицајцем" успорити и у улици Вељко Дугошевић код истоимене основне школе.

 • Културно лето 2016 - "Живот је лото"

  27. јул 2016.

  Zivot je loto"Живот је лото" трагикомедија говори о догађајима и низу невероватних ситуација кроз које је прошла јунакиња представе Вера, у последња 24 сата.
  Вера долази на
  железничку станицу и игром случаја, почиње да износи своју несвакидашњу причу у коју су уплетени и њен муж, љубавник, комшиница, кума, мама, тата, лото, куглице, лаптоп, хитна помоћ, спикер са железничке станице.
  У току представе се де
  шава низ занимљивих ситуација али кад Верин муж добије седмицу на Лотоу а већ у следећем тренутку сазна да га она вара, почиње њена драма.
  Публика бира крај! Да ли
  ће наша јунакиња изабрати слободу без новца или затвор, после ког ће је чекати милиони, кад изађе - зависи од одлуке публике!
  Представа је пропра
  ћена интеракцијом са публиком, обиљем музике, видео пројекцијом.
  У улози Вере: Моника Роми
  ћ
  Писац: Владимир Ђурђевић
  Двориште Завичајног музеја Рума

  28. јул 2016. године - 20:30 часова

   

 • Јавни позив за решавање стамбених питања избеглих лица на територији општине Рума кроз откуп сеоских домаћинстава

  26. јул 2016.

  Општина Рума расписује Јавни позив за решавање стамбених питања избеглих лица на територији општине Рума кроз откуп сеоских домаћинстава. Јавни позив ће трајати 30 дана, од 29. јула до 29. августа 2016. године.
  Заинтересована лица треба да доставе пријаве на писарницу општине Рума или поштом пошаљу на адресу
  ПИСАРНИЦА ОПШТИНСКЕ УПРАВЕ РУМА
  ОРЛОВИЋЕВА 5
  22400 РУМА
  Са напоменом ''за јавни позив-куповина сеоских кућа''.

  За више информација обратити се у Повереништво за избеглице и миграције, Главна 107, канцеларија број 1 или на телефон 022/478 800, локал 222.

   

 • Обавештење - артиљеријско гађање на полигону у Никинцима

  26. јул 2016.

  Gadjane ilustracijaЈединица Војне поште 2342-8 Никинци обавештава грађане да ће се извођење артиљеријског опитног гађања обавити у 28. и 29. јула 2016. године, на полигону у Никинцима, у времену од 9:30 до 14:30 часова.

  У реонима Буђановаца, Брестача, Доњег Товарника, Огара, Обрежа, Грабоваца, Витојеваца, Платичева и Никинаца, забрањено је кретање, задржавање и боравак људи, стоке, моторних возила и сточне запреге ради њихове личне безбедности.

  У току извођења гађања на територији војног полигона Никинци постоји могућност да ће остати неексплодираних пројектила који представљају опасност за лица која им се приближе или их дирају. Војска упозорава становништво да је најстроже забрањено свако прикупљање или дирање нераспрснутих зрна и да су при наиласку на таква зрна, дужни да о томе обавесте органе полиције или најближу команду Војске Србије.

 • Међународно признање за хртковачки КУД „Десанка Максимовић"

  26. јул 2016.

  Festival u BugarskojКУД „Десанка Максимовић“ из Хртковаца имало је одличан наступ на међународном фестивалу фолклора „Балкан Фолк Фест“.

  У питању је фестивал који се десету годину одржава у Бугарској, а ове године на њему учествује 269 ансамбала из 19 земаља.

  Фестивал је почео 2. јуна и трајаће до 9. септембра. Хртковачко културно уметничко друштво боравило је у Бугарској од 16. до 22. јула и за свој наступ награђено је сертификатом "The Best of the best".

  Ово је тек други пут, за деценију одржавања фестивала, да стручни жири додели овакво признање, каже председник КУД Десанка Максимовић" Горан Трлаић.

 • Улагање у спортску инфраструктуру и додатних 600.000 за клубове

  26. јул 2016.

  Predsednik MančićОдлуком о измени Одлуке о додели средстава из буџета Општине Рума за програме и пројекте из области спорта од значаја за Општину Рума за 2016. годину на јучерашњој седници Општинског већа издвојено је додатних 600.000 динара за спортске клубове у нашој Општини.

  Поједини клубови су додатно финансијски подржани захваљујући пласману у више рангове(ФК "Младост" Буђановци и ФК "Борац" Кленак), док су неки средства добили за организацију великих такмичења(ЏК "Словен" Рума, КБК "РУ-09"), остварене успехе(ТК "Змај", СТK "Рума",) или прославу јубилеја(ФК "Слога" Вогањ, ФК "Борац" Кленак и ФК "Доњи Петровци"). До краја године остало је да се распореди још око 1,4 милиона динара за спортске клубове.

  Поред 25 милиона динара за спортске клубове, Општина Рума је издвојила и 16 милиона динара за унапређење спортске инфраструктуре и закуп сала за 2016. годину. Председник Општине Рума Слађан Манчић истиче да је првенствени циљ локалне самоуправе да спортску инфраструктуру подигне на виши ниво и да свим клубовима обезбеди пристојне услове за тренинге и такмичења.

  "Највише је фудбалских клубова, па ћемо на стадионима имати највише радова. Негде је потребна реконструкција свлачионица, негде трибина, а уложићемо и у инфраструктуру Атлетског клуба "Рума". Добили смо тартан(који се лепи) од Атлетског савеза Србије, а за стазе за трчање излићемо квалитетан тартан који ће деци омогућити предуслове за успешно бављење овим спортом. Што се тиче самих донација клубовима, ми покривамо трошкове котизација, судија, превоза, а за формирање играчког кадра ће клубови морати сами да се побрину и то да финансирају. Имамо случај да један фудбалски клуб игра "Сремску лигу" са истим учинком и прошле године када је буџет био око три милиона динара и ове када су од општине добили само 550.000 динара. Другим речима успех не долази са новцем, већ са енергијом људи у клубу и то се потврђује годинама уназад", изјавио је председник Манчић.

 • Фијакеријада у Путинцима

  26. јул 2016.

  Fijakerijada plakatПрва путиначка Фијакеријада биће одржана данас у најисточнијем селу наше општине. Манифестација ће се одржати у оквиру прослављања сеоске славе, и то на стадиону ПСК Путинци.
  Такмичари и учесници требало би да се окупе до 13 часова, а најуспешније очекују и новчане награде.

   

 • Одржана IV седница Општинског већа

  25. јул 2016.

  Opštinsko većeОпштинско веће Општине Рума донело је одлуку о издвајању 5.000.000 динара за исплату једнократне помоћи пољопривредницима из наше општине, којима је лед тотално уништио усеве крајем јуна.

  Такође, формирана је и Комисија за утврђивање и процену штете на пољопривредном земљишту и усевима настале од града на територији Општине Рума. Комисијом ће председавати др Јован Кромпић, а чланови су Миладин Делић и Сандра Поповић.

  Председник Општине Рума Слађан Манчић је још једном поновио да локална самоуправа једнократно помаже пољопривреднике и да није у питању надокнада штете.

  "Општина Рума нија та организација која је задужена за надокнаду штете. Зна се ко то ради, чија је то обавеза и само осигуравајуће куће тај посао могу изнети до краја, наравно под условом да су се пољопривредници осигурали. Одлука да извојимо пет милиона динара је морални гест и има за циљ да на неки начин ублажи последице елементарне непогоде. Она ће бити исплаћена само за усеве на којима је причињена 100%, тзв. тотална штета. Данас смо формирали Комисију која ће обићи терен, утврдити чињенице, а након тога ћемо једнократно помоћи пољопривреднике", рекао је Манчић.

  Усвојена је и Одлука о давању сагласности да катастарске парцеле у к.о. Рума уђу у режим Слободне зоне Шабац. Наиме, непалски инвеститор "Cinnovation group" је упутио молбу Општини Рума да његове парцеле у индустријској зони "Румска петља" уђу у режим Слободне царинске зоне Шабац.

 • Предавање у Музеју "Из прошлости Руме: Друштвено - забавни живот"

  25. јул 2016.

  МузејУ уторак, 26. јула, у Завичајном музеју Рума биће организовано предавање са пројекцијама "Из прошлости Руме: Друштвено - забавни живот" које је припремио Ђорђе Бошковић.
   
  Предавање је заказано за 20 сати и 30 минута, у лапидаријуму.
   
   
   
 • Заказана IV седница Општинског већа

  22. јул 2016.

  IV седница Општинског већа општине Рума ће се одржати у понедељак, 25.7.2016.године, са почетком у 12.00 часова у Градској кући у Руми. За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Предлог Одлуке о промени буџетске апропријације у износу од 195.000,00 динара

  2. Предлог Одлуке о промени буџетске апропријације у износу од 350.000,00 динара

  3. Предлог Решења о употреби средстава текуће буџетске резерве у износу од 5.000.000,00 динара

  4. Предлог Решења о образовању Комисија за утврђивање и процену штете на пољопривредном земљишту и усевима настале од града на територији Општине Рума

  5. Предлог Одлуке о суфинансирању противградних стрелаца

  6. Предлози Решења о употреби средстава текуће буџетске резерве у корист месних заједница ради обезбеђења недостајућих средстава за ангажовање пољочуварске службе

 • Представљен пројекат "Унапређење социјалне инклузије особа са интелектуалним и менталним сметњама"

  22. јул 2016.

  Данас је у Културном центру Рума одржана промоција пројекта "Унапређење социјалне инклузије особа са интелектуалним и менталним сметњама". Пројекат истиче као главни резултат успостављање нове услуге у Руми: Отварање Дневног центра за особе са менталним и интелектуалним сметњама старости од 26 до 40 година у циљу подршке њихове социјалне укључености и спречавању њихове институализације. Поред тога, пројектом ће се оснажити и едуковати 16 професионалаца (од којих је 6 новозапослених) који ће бити ангажовани у реализацији услуге Дневног центра.

  Промоцији су присуствовали корисници услуге Дневног центра, њихови родитељи (старатељи), представници локалне самоуправе, Центра за социјални рад општине Рума, као и представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

  Nenad IvaniševićОво је један од најбољих доказа да активне локалне самоуправе и пружаоци услуга социјалне заштите могу да добију значајан новац, рекао је Ненад Иванишевић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. „Мислим да Србија показује одличан приступ инклузији. Време је да престанемо да говоримо о људима са посебним потребама јер људи са инвалидитетом имају потпуно исте потребе као и сви ми, да воле, да раде, посете биоскоп, позориште, а на нама је да им те услове омогућимо“, изјавио је секретар Иванишевић.

  Пројекат "Унапређење социјалне инклузије особа са интелектуалним и менталним сметњама", за које Општина Рума потписала уговор са Делегацијом Европске уније у Републици Србији 20. децембра 2015. године, део је пројекта"Европска унија Подршка инклузивном друштву", који финансира ЕУ са 5,4 милиона евра, а спроводи Делегација Европске уније у Републици Србији у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Главни партнер у пројекту је Центар за социјални рад општине Рума.

 • У биоскопу - Распрскавање

  21. јул 2016.

  ПлакатОд 21. до 27. јула / Мала дворана КЦ-а / 20.00 и 22.00

  Режија: Luca Guadagnino

  Глумци: Dakota Johnson, Tilda Swinton, Ralph Fiennes

  Од редитеља филма I Am Love, номинованог за награду Оскар, стиже јединствена, провокативна и напетошћу набијена психолошка драма.

  Рок легенда Меријен Лејн (Тилда Свинтон) се опоравља на вулканском острву Пантелерија у Италији са својим партнером Полом (Матијас Шунартс) када Хери, иконокластични музички продуцент и њен некадашњи љубавник, стиже изненада са својом кћерком Пенелопи (Дакота Џонсон) и нарушава им одмор, доносећи са собом експлозију носталгије од које се не може побећи. A Bigger Splash је сензуалан портрет жудње, љубоморе и роцк’н’ролла, окупан медитеранским сунцем.

 • Отказана представа "Забрањено воће"

  21. јул 2016.

  Представа Забрањено воће се отказује због оправдане спречености глумаца да наступају. Назив и термин играња неке друге представе биће накнадно објављен.

   

   

   

 • Циклус кратког филма - Данска 3

  21. јул 2016.

  PlakatНедеља 24. јул / Мала дворана КЦ-а / 20.00
  Улаз слободан

  Ворки тим Рума у сарадњи са Балканкулт Фондацијом организује нови Циклус кратких филмова из нордијских земаља. Током јула биће приказано 10 данских кратких филмова. У оквиру треће, и завршне, филмске вечери биће приказана 4 филма, и то:

  Свет у Данској
  Мегахеви
  Гост
  Занимања

  Више о филмовима на блогу Ворки тима.

 • Предавање у Музеју - Архитектонско наслеђе - фасадна декорација

  20. јул 2016.

  ПозивницаУ четвртак, 21. јула, у Завичајном музеју биће организовано предавање са пројекцијама – Архитектонско наслеђе - фасадна декорација, које је припремио Драгомир Јанковић, кустос Уметничких збирки.

  Вече посвећено подсећању на, често непримећене и заборављене, декоративне елементе грађанске архитектуре махом настале на прелазу и током првих деценија 20. века. Углавном анонимни градитељи трудили су се да, по узору на помодне трендове великих градова Монархије, малом граду на периферији дају изглед по мери новопечене обогаћене класе румских трговаца и занатлија. Тада је настало неколико карактеристичних, аутентичних и препознатљивих грађевина: куће Биорац, Остојић, Ђуришић,“Хрватски дом“... На жалост, изузев ретких примера, њихов изглед и опште стање је забрињавајуће.

  Предавање је заказано за 20 сати и 30 минута, у лапидарујуму.

   

 • Планирана искључења струје за 21. јул

  20. јул 2016.

  StrujaНикинци од 08:30 до 10:30 часова

  Улице:- ЈНА, Врањска, Сремска.

  Витојевци од 11:30 до 13:30 часова

  Улице: Партизанска, Гробљанска, Д. Обрадовића од бр.146 и 93 до краја.

  Рума

  Од 12:00 до 14:00 часова

  Улица М. Убоје од Н. Тесле до В. Роловића и од Н. Тесле до А. Шантића.

 • Пројекције у великој дворани КЦ-а

  20. јул 2016.

  ПлакатиЛедено доба: Велики удар
  Субота, 23. јул, у 17.00, 19.00 И 21.00 часова
  Недеља, 24. јул, у 17.00, 19.00 часова
  Улазница 250 динара

  Легенда о Тарзану
  Недеља, 24. јул, у 21.00 час
  Улазница 250 динара

  Више информација о филмовима на сајту Културног центра Рума.

 • Унапређење социјалне инклузије особа са интелектуалним и менталним сметњама

  20. јул 2016.

  Socijalna inkluzijaМедијска промоција имплементације пројекта у оквиру ИПА програма "Подршка ЕУ инклузивном друштву" - Унапређење социјалне инклузије особа са интелектуалним и менталним сметњама, биће одржана у петак, 22. јуна, у Културном центру Рума.

  Пројекат финансира Европска унија, а спроводе га Општина Рума и Центар за социјални рад Општине Рума. Почетак је заказан за 11 часова.

  Агенда

 • Долазак моштију Свете мајке Ангелине у Руму/Галерија

  19. јул 2016.

  Litija u RumiУ част обележавања три значајна датума из живота светородне породице Бранковић, кивот са моштима Свете мајке Ангелине, српске монахиње, деспотице и светице у оквиру ходочашћа по Срему, стигао је јуче и у Руму.

  Велики број верника дочекао је јуче, на уласку у Руму из правца Жарковца, кивот са моштима Свете мајке Ангелине, а част да га у поворци понесу ка Храму Силаска Светог Духа на апостоле имали су челни људи локалне самоуправе: председник Општине Рума Слађан Манчић, његова заменица Марија Стојчевић, председник СО Рума Стеван Ковачевић и начелник Општинске управе Душан Љубишић.

 • Kњижевно вече у Градској библиотеци

  19. јул 2016.

  ČitaonicaВечерас у читаоници Градске библиотеке ''Атанасије Стојковић'' одржаће се књижевно вече са Слободаном Зубановићем. О стваралаштву Слободана Зубановића говориће књижевни критичар Милета Аћимовић Ивков.

  Почетак књижевне вечери је заказан за 20 часова.

   

 • FOAMFEST 7 - субота 23. јул

  19. јул 2016.

  Плакат Foamfest7Ове суботе, 23. јула, седму година за редом у Руми на спортским теренима Брег одржаће се једнодневни музички фестивал електронске музике и доброг провода – FOAMFEST. Ово је највећи летњи догађај на подручју Срема, чији број посетилаца је прошле године премашио бројку од 6.000 људи.
  Ове године дата је подршка домаћој електронској музичкој сцени и на бини ће се смењивати најбољи извођачи свих жанрова ове врсте музике. Посетиоци ће имати прилику да уживају у сетовима следећих извођача: Osaka Vibe, Wise D & Kobe, Илија Ђоковић, TKNO, Erick Kasell, Stereo Republic, Mad2Mad, David T Boy, Kephee, а специјалан перформанс као гост фестивала имаће Sajsi MC. Поред извођача, прави show на бини приредиће и најбољи перформери Алтернације и Fluid Girls Dance Studio.
  Такође, за разлику од претходних шест година колико фестивал постоји, читава организација ове године је подигнута на виши ниво: ECOrganization и партнерски Chameleon доносе још масовнију бину, више забавних садржаја, феноменалан ватромет, невероватне перформере као и бројне промо тимове.
  "У име свих љубитеља електронске музике и доброг провода, захваљујемо се Општини Рума која на све начине подржава овакав догађај и поможе у реализацији, као и свим грађанима Руме на разумевању и подршци", наводе из ECOrganization-а.
  Редовна цена улазница до самог фестивала износи 699 динара, док ће на улазу цена износити 999 динара. Улазнице се могу набавити путем GigsTix продајне мреже као и на званичним продајним местима у градовима у Срему, које можете пронаћи на официјелном сајту догађаја – foamfest.rs.

 • Уручено признање Општини Рума за ефикасност у издавању е-дозвола

  18. јул 2016.

  E - dozvoleПотпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић уручила је јуче у Клубу посланика, у Београду, 102 рачунара локалним самоуправама и другим органима који ће омогућити да инвеститори у још краћем року долазе до електронске грађевинске дозволе.

  Поред рачунара, министарка Михајловић је уручила и специјално признање Општини Рума за допринос ефикасној примени е-дозвола. Поред Руме признање је уручено градовима Сомбору, Ваљеву, Крушевцу, Вршцу и Смедереву, као и општинама Бечеј, Свилајнац, Велико Градиште и Апатин.

  Подсетимо, Општина Рума у првих шест месеци примене новог система има највећи проценат решених пријава у Србији, чак 95%.

  У име Општине Рума награду је примио начелник Општинске управе Душан Љубишић, који је том приликом рекао да је за нашу локалну самоуправу велика част што је у друштву најбољих у Србији.

  "Од самог почетка смо заузели прави став и у Руми је примена новог система одмах заживела. Ово признање и претходна признања за рад Канцеларије за локални економски развој и Информатор о раду су велики подстрек и мотивација за још преданији и одговорнији рад. Признања су производ једног тимског рада одговорних и стручних људи на челу са председником Општине Рума Слађаном Манчићем и она су уједно и показатељ да смо на добром путу", поручио је начелник Љубишић.

 • Планирана искључења струје за 18. и 19. јул

  18. јул 2016.

  Рума

  Од 8.00 до 10.30:

  - ул. 15. мај од бр. 67 и 70 до бр. 89 и 94

  - ул. Вељка Дугошевића од бр. 93 и 74А до бр. 139А и 90

  - ул. Главна од бр. 89 и 118 до бр. 119 и 158

  - ул. Павловачка од ул.Главна до ул. И. Л. Рибара

  - ул. Партизанска од ул. Главне до ул. Ј. Н. А

  - Зграде у ул. 27. Октобар парна страна од ул. Главна до   ул. В. Дугошевића.

 • Летовање за најугроженију децу из румсе општине

  15. јул 2016.

  Letovanje Crveni krstДруги пут овога лета Црвени крст Рума организује одлазак и опоравак деце корисника социјалних програма на десетодневно летовање у Баошић.
  Подршку програму пружило је Министарство за социјална питања Републике Србије, а
  јуче је у Црну Гору отишло 28 деце - корисника Народне кухиње и деце из хранитељских породица, а у пратњи су две стручне сараднице ангажоване на програму Народне кухиње Црвеног крста Рума.

  Деца ће имати целодневне активности, поред купања на плажи и оброка, волонтери Црвеног крста ће организовати различите забавно-едукативне радионице и вечерње програме.

  У августу ће у Баошићу летовати и 20 деце која су била изложена ризицима током мајских поплава 2014. године.

  Укупно овог лета, уз помоћ Црвеног крста, ће 66 деце из Руме ићи на летовање.

 • 600.000 динара за бољу противградну заштиту

  15. јул 2016.

  RaketeОпштина Рума је данас уручила Министарству унутрашњих послова 16 противградних ракета. Примопредаја ракета је обављена у Радарском центру "Фрушка Гора".

  За куповину 16 противградних ракета Општина Рума је издвојила 600.000 динара са ПДВ-ом. Купљене су високо дометне ракете "TRAYAL D8", које ће МУП накнадно дистрибуирати противградним станицама у Општини Рума.

  У Општини Рума тренутно је у функцији 12 од 14 противградних станица, а локална самоуправа ће и ове године стрелце стимулисати са додатних 6.000 динара.

 • Представа "Забрањено воће" - петак, 22. јул

  15. јул 2016.

  ПлакатРенесансна комедија у Руми! Духовита и богато костимирана позоришна представа у дворишту Завичајног музеја, а у организацији Културног центра Рума!

  Петак, 22. јул у 21.00 час

  Превод и адаптација: Нена Нововић
  Режија, костим/сцена и избор музике: Борис Чакширан

  Играју: Снежана Савић, Милица Милша, Драгослав Илић, Нена Нововић, Бранислав Платиша, Миодраг Милованов, Немања Јаничић / Иван Иванов, Миодраг Ракочевић, Снезана Ковачев / Данијела Вида и Марко Гверо / Бора Ненић

  О представи

 • Мошти мајке Ангелине у Руми од 18. до 26. јула

  15. јул 2016.

  PlakatУ понедељак 18. јула у Руму ће стићи кивот са моштима Свете мајке Ангелине, српске монахиње, деспотице и светице, а у оквиру ходочашћа по Срему, у нашој општини ће боравити до 26. јула.

  Повод за ходочашће је 530 година од доласка Бранковића у Срем, пет векова од смрти Светог владике Максима и триста година од спаљивања моштију Светих Бранковића.

  Дочек моштију је на уласку у Руму, из правца Жарковца, у понедељак у 17:30 часова, а најављено је и присуство Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија.

 • Електронске дозволе - Проценат решених пријава у Руми 95%

  15. јул 2016.

  DozvoleМинистарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре објавило је званичну статистику издавања електронских дозвола за период од 1. јануара до 20 јуна 2016. године.

  Рума се налази међу пет најбољих општина у Србији по просечном проценту успешности, али и држи лидерску позицију и међу општинама и градовима када је у питању проценат решених пријава. У Општини Рума је проценат решених пријава чак 95%.

  Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић ће у недељу, 17. јула, на церемонији у Београду, Општинској управи Општине Рума уручити признање за остварене резултате у области издавања електронских аката за грађење.

 • Анализа воде у језеру Борковац

  14. јул 2016.

  BorkovacЗавод за јавно здравље Сремска Митровица је 7. јуна 2016. године извршио комплетну (физичко-хемијску и микробиолошку) анализу површинске воде језера ''Борковац'' и испитани узорак одговара захтевима Уредбе о класификацији вода, за воде II класе, које се могу употребљавати за купање, рекреацију грађана и спортове на води.

  Препоруке за здравствено безбедно купање:

  1. Избегавати роњење, гњурање, прскање, скакање, гледање у води.

  2. Надзор над купањем мале деце (у плићаку је вода најзагађенија).

  3. Не седети на влажном песку већ на простиркама.

 • Велико признање за Општинску управу - Рума лидер у издавању Е-дозвола

  14. јул 2016.

  Примена издавања електронске грађевинске дозволе отпочела је 01. јануара 2016. године увођењем функционалног система за издавање Е-дозвола (ЦЕOП).

  На основу анализе коју је спровело Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у сарадњи са НАЛЕД-ом утврђено је да је Општина Рума остварила најбоље резултате у издавању електронских аката за грађење.

  Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић ће у недељу, 17. јула, на церемонији у Београду, Општинској управи Општине Рума уручити признање за остварене резултате у области издавања електронских аката за грађење.

  Признање ће примити начелник Општинске управе Душан Љубишић и шефица Одељења за урбанизам и грађење Тања Дробац.

 • Циклус кратког филма - Данска 2

  14. јул 2016.

  Плакат

  Недеља, 17. јул, Мала дворана КЦ-а, 20.00

  Улаз слободан

  Ворки тим Рума у сарадњи са Балканкулт Фондацијом организује нови Циклус кратких филмова из нордијских земаља. Током јула румска публика ће имати прилику да погледа 10 данских кратких филмова. У оквиру друге филмске вечери биће приказана 3 филма, које су режирале жене, и то:

  Црни у срцу
  45 cm
  Глас над гласом

  Више информација о филмовима на блогу Ворки тима.

 • У биоскопу од 14. до 20. јула

  14. јул 2016.

  Čuvari OzaОд 14. до 20. јула / Мала дворана КЦ-а
  Цена улазнице 200 динара

  Чувари Оза, 18.00

  Након што се Зла вештица Запада истопила, а Дороти се вратила у свој свет, Глинда, Добра вештица Југа, се одлучује да оживи Злу вештицу и њене моћи уклони тако што ће од њих направити магичну метлу.

  Кики - Љуба је брза, 20.00 и 22.00

  Кроз пет прича, овај филм је адресиран на секс и љубав. Парови покушавају да пробуде уснулу страст, победе незадовољство, задовоље фантазије. Сви њихови страхови, проблеми и различите стране сексуалности су само покушаји да пронађу пут до љубави и страсти.

 • На помолу братимљење Руме и немачког града Берзенбрика

  13. јул 2016.

  RumaДелегација немачког града Берзенбрик дошла је у другу званичну посету Општини Рума.

  Подсетимо, представници града из немачке савезне државе Доња Саксонија били су у јуну 2015. године у тродневној посети, док је делегација наше општине у новембру прошле године узвратила посету.

  За делагацију из Немачке, коју предводи градоначелник Берзенбрика др Хорст Бајер, данас је уприличен пријем у Градској кући и састанак са председником Општине Рума Слађаном Манчићем и челним људима румске локалне самоуправе.

  Mancic i BajerСарадњу два града подржале су Владе Немачке и Србије и конкретан повод за петодневну посету Руми је покретање иницијативе за братимљење Руме и Берзенбрика, казао је градоначелник Бајер.

  "Имамо финансијску подршку немачког Министарства за економску сарадњу, да у наредних месец дана одржимо пет радних састанака у Руми и Берзенбрику на којима ћемо дефинисати области сарадње и након чега ћемо изаћи са молбом да се два града побратиме. Као и први пут срдачно смо примљени у Руми и желимо да сарадњу успоствимо на више нивоа. Једнако смо заинтересовани за економску сарадњу, културну, спортску, а посебно мислимо на младе, па тако од 25 чланова делегације, њих десеторо су тинејџери који су овде смештени у приватном смештају и упознају се са културом и начином живљења у Србији", изјавио је градоначелник др Бајер.

 • Отворен Женски едукациони центар у Руми

  14. јул 2016.

  ZEC RumaДиректорка мисије Америчке агенције за међународни развој (USAID) Аза Ел-Абд, председник СО Рума, Стеван Ковачевић и генерални директор компаније "Инсерт д.о.о." Жарко Којић јуче су свечано отворили Женски едукациони центар у Руми.
  Женски едукациони центар (ЖЕЦ) је двогодишњи програм јавно-приватног партнерства са локалним произвођачем обуће "Инсерт" и Општине Рума који има за циљ развој и едукацију радне снаге. Центар нуди незапосленим женама обуке стручног оспособљавања које су осмишљене да би задовољиле потребе обућарске, кожарске и индустрије намештаја у сремском округу. На тај начин, Центар индустријском сектору обезбеђује квалификовану радну снагу која задовољава потребе тржишта рада и доприноси локалном економском развоју.
  Према званичним подацима, у сремском округу има око 24.000 незапослених а око 5.000 њих је у Руми. Стопа незапослености је највиша међу неквалификованим радницима и радно способним женама.

  ZEC obuka"Општина Рума наставиће сарадњу са Женским едукационим центром у циљу спровођења текућих и проширивања активности Центра на остале привредне гране високог развојног потенцијала и пружиће трајну подршку у раду који се фокусира на уклањање препрека запошљавању и допринос развоју приватног сектора. Ми смо свесни да једна локална заједница уколико жели економски развој, није довољно само да инвеститорима представи инфраструктурне, комуналне и саобраћајне потенцијале, већ и образовану, стручну радну снагу, која је спремна да одговори савременим технолошким изазовима. Управо је то један од главних предуслова привредног развоја и зато смо веома срећни што у Руми имамо Женски едукациони центар" - рекао је Ковачевић.

 • Планирана искључења струје за 14. јул

  13. јул 2016.

  strujaРума

  Од 08:00 до 10:30 часова

  -Ул. 15 Мај од бр. 67 и 70 до бр. 89 и 94;

  -ул. Вељка Дугошевића од бр. 93 и 74А до бр. 139А и 90;

  -ул. Главна од бр. 89 и 118 до бр. 119 и 158;

  -ул. Павловачка од ул. Главна до ул. И. Л. Рибара;

  -ул. Партизанска од ул. Главне до ул. Ј. Н. А;

  -Зграде у ул. 27.Октобар парна страна од ул. Главна до ул. В. Дугошевића.

  Од 11:00 до 13:30 часова

  -Ул. Вељка Дугошевића непарна страна од бр. 145 до бр. 165;

 • АНИП "Бранко Радичевић" учествовао на међународном фестивалу фолклора у Бугарској

  13. јул 2016.

  Балкан Фолк Фест 2016Дечије групе Ансамбла народних игара и песама „Бранко Радичевић“ из Руме ових дана су боравиле у бугарском летовалишту Златни Пјасци. Повод за одлазак је био међународни фестивал фолклора „Балкан Фолк Фест“ који се одржава већ десету годину за редом. Група од око 50-ак деце је боравила у Хотелу „Зора“, а својим наступима је одушевљавала бугарску публику. Представили су се влашким играма, играма Пчиње и сплетом војвођанских песама. Поред наше групе гостовале су и групе из Пољске, Бугарске итд. Бројна познанства, склопљена пријатељства, незаборавна дружења после наступа и прегршт успомена понели су Румљани са још једног путовања.

 • Румљани на спортском кампу у саватеу

  13. јул 2016.

  Камп у ВрдникуУ организацији Савате савеза Србије и под покровитељством Министарства омладине и спорта, од 1. до 11. јула у хотелу "Термал" у Врднику, одржан је спортски камп у саватеу за перспективне младе спортисте. Тренинге су водили селектор Мирослав Оџић из Новог Сада и чланови стручног штаба Слободан Попов и Ивана Попадић из Зрењанина. Кампу је присуствовало 20 спортиста освајача медаља на првенствима Србије међу којима је било и троје спортиста из Савате бокс клуба "Рума" из Руме: Никола Ракић, Алекса Станишић и Петар Јованов. У оквиру кампа 10 спортиста је тестирано 7. јула 2016. од стране Завода за спорт и медицину спорта: здравствени преглед, психологија и моторика, а међу њима и наши спортисти из Руме од којих се најбоље показао на тесту издржљивости Никола Ракић из Руме и Никола Радосављевић из Ужица. Младим спортистима у оквиру кампа био је организован и семинар за полагања за техничка звања у саватеу тако да су 8. и 9. јула за обојене рукавице положили и наши спортисти: Никола Ракић за црвену и белу рукавицу и Алекса Станишић и Петар Јованов за црвену рукавицу. У комисији за полагање били су председник комисије: Миодраг Ракић из Руме и Слободан Попов и Ивана Попадић из Зрењанина. Учесници кампа били су старији пионири и кадети и они су тренирали два пута дневно.

 • Културно лето 2016 - Предавање Ратка Рацковића и изложба Димитрија Вујадиновића у Завичајном музеју

  12. јул 2016.

  Вечерас ће у Завичајном музеју Рума бити одржано предавање Ратка Рацковића - "Из прошлости Руме: породица Хранисављевић". Почетак је у 20.30.

  У среду, 13. јула, у сали легата Романа Соретића биће отворена изложба Димитрија Вујадиновића која носи назив "Прича о млину". Отварање је заказано за 20.00 часова.

 • USAID отвара Женски едукациони центар у Руми

  12. јул 2016.

  LogoUSAID ће сутра у Руми званично отворити Женски едукациони центар (ЖЕЦ), основан у партнерству са компанијом "Инсерт д.о.о.", у оквиру пројекта који се реализује у сарадњи са Општином Рума.
  Циљ Женског едукационог центра је промоција запошљавања и економског просперитета у Руми и сремском округу путем унапређења знања и запошљивости локалног радно способног становништва.

  Центар обезбеђује приступ стручном оспособљавању и тиме доприноси смањењу разлика између потреба приватног сектора и вештина доступне радне снаге.
  Обуке за радно способне незапослене жене су бесплатне, секторски фокусиране и усклађене са потребама приватног сектора у области производње и прераде обуће, коже и намештаја.

 • Књижевно вече о Мати Ангелини

  12. јул 2016.

  Plakat crkvaУ суботу 16. јула у Храму Силаска Светог Духа на апостоле у Руми биће одржано књижевно вече посвећено Мати Ангелини.

  На књижевној вечери ће говорити популарна српска списатељица Љиљана Хабјановић Ђуровић.

  Почетак је заказан за 18 часова, након вечерње службе.

   

 • Јавни увиди у планове детаљне и генералне регулације

  11. јул 2016.

  Јавни увид у Нацрт Плана детаљне регулације ”Приобалног подручја леве обале реке Саве од РКМ 120+360 к.о. Хртковци Општина Рума до РКМ 123 + 300 к.о. Јарак Град Сремска Митровица (у даљем тексту: План детаљне регулације) трајаће 30 дана и то од 7. јула 2016. године до 5. августа 2016. године.

  План детаљне регулације биће изложен на јавни увид сваког радног дана од 8,00 часова до 13,00 часова у просторијама Јавног урбанистичког предузећа “План” Рума, ул. 27 октобра бр. 7А у Руми.

  Примедбе на План детаљне регулације заинтересована лица могу доставити у писаном облику Одељењу за урбанизам и грађење Општинске управе Општине Рума ул. Орловићева бр. 5 Рума, закључно са 5. августом 2016. године.

  Комисија за планове ће након истека рока за јавни увид размотрити примедбе које су достављене у току јавног увида.

  Датум , место и време заседања Комисије за планове Општине Рума биће накнадно објављен у средствима јавног информисања.

  Преузмите Оглас

 • Ходочашће моштију мајке Ангелине у Руми од 18. до 24. јула

  11. јул 2016.

  Rumsko sveštvenstvoУ част обележавања три значајна датума из живота светородне породице Бранковић, кивот са моштима Свете мајке Ангелине, српске монахиње, деспотице и светице ће у оквиру ходочашћа по Срему, боравити и у румској општини од 18. до 24. јула.

  Повод за ходочашће је 530 година од доласка Бранковића у Срем, пет векова од смрти Светог владике Максима и триста година од спаљивања моштију Светих Бранковића.

  "Имаћемо част и радост да 18. јула у 17:30 часова на улазу у Руму, код вашаришта, дочекамо мошти преподобне мајке Ангелине. Са нама ће, ако Бог да, бити и Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије. Мошти мајке Ангелине ће у Руми боравити у сва четири храма, а обићи ће и скоро сва села у нашој општини. Детаљни распоред богослужења биће истакнут на црквама, али и на нашем сајту spcruma.rs и на сајту Општине Рума ruma.rs", казао је протојереј Сретен Лазаревић, архијерејски намесник румски.

  Протојереј Лазаревић је позвао вернике да заједно са својим свештенством 18. јула дочекају мошти светице, али и да присуствују богослужењима.

 • Планирана искључења струје за 12. и 13. јул

  11. јул 2016.

  StrujaНикинци - 12 јул

  Од 08:30 до 13:30 часова

  -Ул. И. Л. Рибара од бр. 37 и 44 до краја улице.

  Рума - 13. јул

  Од 08:00 до 10:30 часова

  -Ул. Главна од бр. 41 и 26А до бр. 85 и 116;

  -ул. Врдничка од ул. Главна до ул. В.Дугошевића;

  -ул. Вељка Дугошевића од бр. 81 и 93;

  -ул. Владимира Назора од ул. Главна до ул. Ј.Н.А.

 • I ребаланс за 2016. годину

  11. јул 2016.

  budzetЗаконски основ за доношење Одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету Општине Рума за 2016. годину је садржан у члану 63 тачка 1 Закона о буџетском систему ("Сл. гласник РС", бр. 54/2009, 73/2010, 101/2010, 101/2011, 93/2012, 62/2013, 63/2013-испр., 108/2013, 142/2014, 68/2015 - др. закон и 103/2015).

  Одредбама овог члана је дефинисано да скупштина локалне власти врши се усклађивање прихода и примања и расхода и издата ка буџета на нижем, вишем или истом нивоу. У овом случају приходи и примања се усклађују са расходима и издацима на вишем нивоу.

  Одлука о изменама и допунама Одлуке о буџету општине Рума за 2016. годину - I Ребаланс

 • Радови на новом бунару

  8. јул 2016.

  Radovi JP VodovodПрви пут после 12 година, у румској општини је избушен нови бунар.

  На изворишту "Сава 1" у Јарку у периоду од 15.06.2016. до 26.06.2016. године избушен је нови бунар ЕБЈ-11, намењен за водоснабдевање становника општина Рума и Ириг. 

  На поменутом изворишту тренутно постоји девет бунара, од којих је осам у раду. Бунари су бушени у периоду од 1984. до 2004. године.

  Са изворишта се до сада захватало око 170 л/с воде, која иде на прераду на фабрику воде "Фишеров салаш". Новим бунаром добијено је још додатних 50 л/с воде.

 • Третман сузбијања комараца у Доњим Петровцима

  8. јул 2016.

  KomarciДруштво за еколошку и санитарну заштиту "Sani Eco Vita DOO" и Завод за дезинфекцију, дезинсекцију и дератизацију "ЕКО-САН" извешће третман сузбијања комараца на територији Општине Рума - насељено место Доњи Петровци 9. јула 2016. године, уколико се за то створе повољни метеоролошки услови.

  Сузбијање ће бити изведено уређајима са земље у периоду од 19.00 до 22.00 сата, препаратом Aqva K-Othrine, на бази делтаметрина.

   Моле се пчелари да предузму неопходне мере заштите пчела.

 • Планирана искључења за 8. јул

  7. јул 2016.

  strujaРума

  Од 8:00 до 11:00 часова

  Повремена искључења ради сече грана у водовима.

  -Ул. Фрање Клуза.

  Од 11:30 до 14:00 часова

  Повремена искључења ради сече грана у водовима.

  ул. Б. Гавриловића.

  Кленак

  Од 8:30 до 10:30 часова
  - ул. Партизански пут.

  Од 11:00 до 13:30 часова

 • Планирана искључења струје за 7. јул

  6. јул 2016.

  StrujaРума

  Од 08:00 до10:30 часова

  - Ул. Главна од бр.227 и 240 до бр.277 и 298;

  - Школска установа  "И. Л. Рибара" ;

  - ул. Иришка од бр.1 и 2А до бр.11 и 18;

  - ул. Матије Гупца;

  - ул. Светозара Марковића;

  - ул. А. Цесарца од бр.1 и 2 до бр.27 и 30;

  - ул. 15. Август од бр.77 и 82А до бр.94 и 167;

  - ул. А. Шеноа од бр.19 и 24 до бр.47 и 58;

  - ул. К. Милоша од бр.34 и 35 до бр.62 и 65;

  - ул. Јеленачка од бр.31 до 61.

  Од 11:00 до 13.30 часова

 • ФорматМали® - Србија 2016.

  6. јул 2016.

  Музејске вечери 2016 - 10. поставка, 10. јубиларне путујуће изложбе "ФорматМали® - Србија 2016."

  Завичајни музеј Рума, 7. јул, сала легата др Романа Соретића, у 20 часова
  Изложба траје до 7. августа 2016

  АртЦЕНТАР организује међународну путујућу изложбу ФорматМали® по заштићеном пројекту са Радетом Марковићем, аутором концепта и знака изложбе. У јубиларној, 10. години Међународне путујуће изложбе ФорматМали®-2016, изложба обилази рекордан број градова уз учешће преко 30 стваралаца из Србије и иностранства.

 • Позив привредним субјектима за достављање пријава за субвенционисану стандардизацију

  6. јул 2016.

  Нaциoнaлни цeнтaр зa oдрживи рaзвoj – НАЦОР у сaрaдњи сa Кaбинeтoм прeдсeдникa oпштинe Рума - Одсек за локални економски развој, упућује позив привредним субјектимa за достављање пријава за субвенционисану стандардизацију, што укључује:

  а) увођење система менаџмента (ИСО 9001, ИСО 14001 и ОХСАС 18001 и други) и система контроле бeзбeднoсти хрaнe (ХАЦЦП, ИСО 22000)

  б) сертификацију, надзор и ресертификацију система менаџмента (ИСО 9001, ИСО 14001 и ОХСАС 18001 и други) и система контроле бeзбeднoсти хрaнe (ХАЦЦП, ИСО 22000)

  Рок за достављање пријава је 20. август 2016.

 • Представа "Догвил" - недеља, 10. јул

  6. јул 2016.

  Недеља, 10. јул, 21.00 час
  Камерна сцена Културног центра

  Најтраженија представа у Србији је у децембру обележила годину дана играња, а за то време, Догвил је одигран четрдесет пута у позориштима, културним центрима, на отвореним сценама, без изузетка испуњених места, што је редак феномен у Србији, нарочито за практично независну продукцију.

  Представа је носилац чак три награде на фестивалу Нови Тврђава театар (1-8. јул 2015. године, Чортановци, Србија):

  • Награда за најбољу мушку улогу – Бранислав Трифуновић
  • Награда за најбољу режију – Кокан Младеновић
  • Награда за најбољу представу

   

 • Акција добровољног давања крви на Градском тргу

  6. јул 2016.

  Davanje krviЕко организација у сарадњи са Институтом за трансфузију крви Србије и Црвеним крстом Рума организује акцију добровољног давања крви у Руми.

  Организатори позивају суграђане да се укључе у тзв. Летњу кампању и дају крв, у понедељак, 11. јула 2016.године, на Градском тргу у Руми, у периоду од 11 до 17 часова, где их очекује Трансфузиомобил Института за трансфузију крви Србије и волонтери Црвеног крста Рума.

  Подсећамо, ово је 12. летња кампања, организује се широм земље, а Рума је једна од општина са традиционално највећим одзивом.Прошле године је у овој акцији прикупљено чак 105 јединица крви, док се пријавило 138 суграђана.

 • Планирана искључења за 6. јул

  5. јул 2016.

  StrujaРума

  Од 8:30 до 14 часова.

  -Ул. Нушићева од Лењинове до 8. Марта;

  -ул. Првомајска од 27. Октобра до Павловачке.

  Од 11:00 до 13:30 часова.

  -Ул. Пинкијева од ул. Пролетерске до ул. Дрварске;

  -ул. Гробљанска од ул. А. Стојковића до бр.34 и 39B.

  У случају лоших временских прилика радови се одлажу.

 • Културно лето 2016 - Програм за јул

  5. јул 2016.

  Четвртак, 7. јул у 20.00 часова, Завичајни музеј рума - Мали формат – изложба слика

  Недеља, 10. јул у 21.00 час, камерна сцена Културног центра - Представа "Догвил"

  Четвртак, 14. јул у 20.00 часова, Градска библиотека "Атанасије Стојковић" Рума - Промоција књиге "Сигурна кућа"

  Петак, 15. јул у 20.00 часова, велики хол Културног центра - Ретроспективна изложба Удружења независих уметника Нови Сад

  Недеља, 17. јул у 20.00 часова, мала дворана Културног центра - програм ће бити накнадно утврђен, организатор Ворки тим Рума

  Петак, 22. јул у 21.00 часова, двориште Завичајног музеја - Представа "Забрањено воће", организатор Културни центар Рума

  Субота, 23. јул у 21.00 час, Завичајни музеј Рума - Вече латино музике, организатор Градска библиотека "Атанасије Стојковић" Рума

  Недеља, 24. јул у 20.00 часова, мала дворана Културног центра - програм ће бити накнадно утврђен, организатор Ворки тим Рума

  Петак, 29. јул у 20.00 часова, Завичајни музеј Рума - "Љиља Војводић – уметничка инсталација"

  Недеља, 31. јул у 20.30 часова, Завичајни музеј Рума - Ворки тим - Савијачи: прича о ждраловима

   

 • Рефундација ПДВ-а за куповину хране и опреме за бебе

  5. јул 2016.

  бебиДо 15. јула могу се поднети захтеви за рефундацију ПДВ-а за куповину хране и опреме за бебе. Право на рефундацију имају родитељи, односно старатељи бебе, чији укупан нето приход у години која претходи години у којој се подноси захтев износи мање од 1.012.766 динара.
  Други услов је да је укупна имовина родитеља или старатеља, на коју се плаћа одговарајући порез, мања од 24,68 милиона динара.
  Право на рефундацију ПДВ-а за куповину хране и опреме за бебе може да се оствари до укупног износа од 73.847 динара за бебу старости до две године.

 • Седница Штаба за ванредне ситуације - помоћ за пољопривреднике

  4. јула 2016.

  Stab za vanredne situacijeШтаб за ванредне ситуације Општине Рума упутио је са данашње седнице Закључак Општинском већу којим се предаже једнократна новчана помоћ за домаћинства на територији Општине Рума, која су претрпела 100% штету на усевима.

  Подсетимо, елементарна непогода у виду града погодила је јужни део Општине Рума 27. јуна 2016. године.

  Комадант Штаба и председник Општине Рума Слађан Манчић је нагласио да је реч о једнократној новчаној помоћи, а не о надокнади штете.

  Komadant Staba"Саосећамо са пољопривредницима и једнократна новчана помоћ је један и морални гест и показатељ да мислимо о нашим грађанима. Међутим, ми нисмо осигуравајућа кућа, нити локална самоуправа има капацитета, нити је то наша надлежност, да санира целокупну штету. Наша морална обавеза је да колико је у нашој моћи помогнемо да се донекле ублаже последице леда који је погодио, пре свега, катастарске општине Брајково и Шестар у атару Кленка. Нажалост, лед је однео сваку могућност пољопривредницима за зараду и ми на овај начин желимо да им помогнемо да тај финансијски ударац донекле, лакше поднесу", изјавио је Манчић и најавио формирање комисије за процену штете и издвајање средстава из текуће буџетске резерве.

  "Тренутно смо у могућности да издвојимо пет милиона динара. На Већу ћемо формирати стручну Комисију која ће проценити штету и прописати критеријуме. Помоћ ће добити само они пољопривредници на чијим је парцелама причињена тотална штета. Део људи се осигурао и они ће се обратити осигуравајућим кућама. Осигурани неће имати право на помоћ из текуће буџетске резерве и сигурно ће боље финансијски проћи него људи који се нису осигурали", поручио је Манчић и додао да ће се са након процене штете Општина Рума обратити за помоћ и Покрајинском секретаријату за пољопривреду и Министарству пољопривреде.

 • "Тројка из блока" - Рума оборила све рекорде! /Галерија

  4. јул 2016.

  Trojka iz RumeХуманитарно - спортски турнир "Тројка из блока", који је протеклог викенда одржан на теренима код Дома здравља, оборио је све рекорде.

  Прикупљено је преко 300.000 динара што је до сада највећи износ, а у протеклих пет година организовано је преко 60 турнира.

  На турниру је тројке шутирало 206 такмичара, што је такође рекордна бројка.

  Основни мотив за одржавање турнира у Руми је био прикупљање помоћи за вишечлану породицу Јеремић из Руме. Горан Јеремић се захвалио организаторима и Румљанима који су се у великом броју одазвали и подржали пројекат "Тројка из блока".

  "Дирнут сам пажњом коју су нам Румљани поклонили. Данас нажалост није лако подизати петоро деце, али се трудимо да живимо часно, поштено и да се боримо. Супруга је запослена, ја до прихода долазим приватним радом. Надам се да ћемо следећи турнир у Руми ми бити у ситуацији да дамо новчани прилог и помогнемо суграђанима", поручио је Горан.

 • Мали концерт духовне музике

  7. јул 2016.

  "Српско певачко друштво у Руми" приређује вечерас Мали концерт духовне музике. Концерт ће бити одржан у Храму силаска Светог Духа на апостоле са почетком у 19 сати.

   

   

 • Обележен Дан борца

  4. јул 2016.

  Dan borcaПолагањем венаца на Градском гробљу у Руми данас је обележен Дан борца. Венце су као и претходних година положили представници локалне самоуправе, СУБНОР-а Општине Рума и сродних борачких удружења, политичких партија и грађани.

  Секретар СУБНОР-а Општине Рума Предраг Вукмирић подсетио је да се Дан борца обележава на годишњицу седнице политбироа централног комитета Комунистичке партије Југославије, одржане 4. јула 1941. године у Београду, на којој је донесена одлука о подизању оружаног устанка против фашистичког окупатора.

  "Шта би други дали да имају такве датуме и да се њима диче? Морамо рећи да је Србија од свих бивших југословенских република дала највећи допринос у ослобођењу земље од фашизма, а српски народ је поднео највеће жртве. Стога смо дужни да се данас сетимо свих бораца и антифашиста, те да се поклонимо њиховим сенима и одамо им дужну пошту. Нека им је вечна слава и хвала", рекао је Вукмирић.

  Заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић је нагласила да је наша земља међу првима стала у ред оних земаља који су се бориле за слободу, демократију, будућност и бољи живот свих наредних генерација.

 • Обавештење Комисије за комасацију

  4. јул 2016.

  GrbКомисија за комасацију организује трибину и јавни увид путне мреже у к.о. Марђелос у просторијама Месне заједнице Вогањ и то дана 05.07.2016. године, у 18 часова.

  Позивају се сви мештани Вогња који имају парцеле у к.о. Марђелос да дођу на јавни увид.

   

 • "Путовања 3 објектива" у Завичајном музеју

  1. јул 2016.

  3 objektivaИзложба уметничких фотографија под називом „Путовања 3 објектива свечано је отворена синоћ у Завичајном музеју у Руми. Отварању су присуствовали аутори путујућег фотографског пројекта, легендарни српски фотограф Томислав Петернек и признати уметници Горан Кукић и Игор Мандић.

  Пројекат Путовања 3 објектива" представља изложбу 66 фотографија које су настале на путовањима и израз су различитих, оригиналних и личних стилских опредељења.

  Фотографије Томислава Петернека, настале у периоду од више деценија, бележе занимљиве и неочекиване ситуације из свакодневног живота.

 • Вече евергрина и шлагера

  1. јул 2016.

  Evergrin i šlageriВечерас у дворишту Завичајног музеја у Руми биће одржано „Вече евергрина и шлагера“.

  У програму ће учестовати Александра Падров и Марко Алексић. Почетак је заказан за 20:30 часова.

   

 • Сви на „Тројку из блока“

  1. јул 2016.

  Trojka iz blokaСпортско-хуманитарни турнир у брзом шутирању тројки "Тројка из блока" одржаће се сутра у Руми. Организатор манифестације је хуманитарна организација "Срби за Србе", а "Тројка из блока" се одржава већ пет година широм Србије.

  Овај спортско-хуманитарни турнир има за циљ прикупљање средстава за помоћ вишечланим, социјално угроженим породицама, а овог пута помоћ иде седмочланој породици Јеремић из Руме.

  Румљани ће тројке шутирати на кошаркашким терену код Дома здравља "Рума“, а почетак је заказан за 18 часова. Пријава за учешће на турниру је симболична и износи 200 динара.

 • Поклон тренерке за децу и младе из Дневног боравка

  1. јул 2016.

  Trenerke za Dnevno boravakЦрвени крст Општине Рума је спровео још једну хуманитарну акцију. Овог пута обрадовани су корисници услуга Дневног боравка за децу и младе са сметњама у развоју - Центра за социјални рад Општине Рума, који су добили на поклон нове тренерке.

  Такође, Дневни боравак у сарадњи са Црвеним крстом за понедељак, 4. јул, планира једнодневни излет у Малу Ремету и посету кампу за хипотерапију.Остатак дана корисници Дневног боравка, заједно са волонтерима Црвеног крста,родитељима и запосленима у Дневном боравку, ће провести у дружењу на Фрушкој гори.

 • Ворки тим - Циклус кратког филма Данска 1

  1. јул 2016.

  Danski kratki filmoviВорки тим Рума у сарадњи са Балканкулт Фондацијом организује нови Циклус кратких филмова из нордијских земаља. Током јула Ворки тим ће приказати 10 данских кратких филмова. У оквиру прве филмске вечери, у недељу 3. јула, биће приказана 3 филма и то:
  Тренер
  Из љубави
  Један дан
  Укупна дужина: 93 минута.

  Улаз је бесплатан.

  Опширније на сајту Vorky team

   

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001