Филтер
 • Обавештење о комaсацији к.о. Марђелос

  8. јун 2016.

  GRB

  Kao што је познато Општина Рума већ дужи период ради на поступку комасације к.о. Марђелос, те се у том смислу након припремних радова и активности, као и претходних радова који су обухватали утврђивање фактичког стања, израде и реализације пројекта катастарског премера подручја, утврђивање вредности земљишта, прикупљање и анализа расположиве техничке и просторно планске документације, прешло на II фазу - пројектовања и реализације.

  У том смислу од стране извођача “Еврогеоматика” д о о из Београда, у поступку комасације к.о. Марђелос, израђена је мапа путне мреже и прегледни план дугогодишњих засада и објеката.

  Комисија за комасацију к.о. Марђелос објављује јавни увид који ће трајати у периоду од 08. 06. 2016. до 23. 06. 2016. године.

  Прегледни план дугогодишњих засада и објеката као и путне мреже биће истакнут на свим видним местима у Вогњу, на згради Месне канцеларије и у просторијама Комисије за Комасацију.

  Тачан распоред дежурства комисије за време јавног увида биће истакнут на просторијама Комисије за комасацију.

  Сви учесници комасације моћи ће писмено да доставе своје предлоге и сугестије.

  Mапа путне мреже и прегледни план дугогодишњих засада и објеката

 • Одржана II седница СО Рума

  30. јун 2016.

  Sednica SO RumaЗа нешто више од три сата заседања све 32 тачке, допуњеног дневног реда, данашње седнице СО Рума су усвојене. За поједине тачке је гласало и 40 од 43 одборника у румском парламенту.

  Данас је изгласана Одлука о завршном рачуну буџета Општине Рума за 2015. годину, а челни људи локалне самоуправе оценили су да је завршни рачун показао да је буџетско пословање стабилно, да су све обавезе измирене на време, али и да је настављено инвестиционо улагање. Подршку је добио и први ребаланс буџета за 2016. годину, као и Одлука о укључивању грађана у процес доношења Одлуке о буџету и припреме Грађанског водича кроз буџет.

  Председник Општине Рума Слађан Манчић је истакао да је прошла година била успешна, а да у 2016. години има простора за напредак.

 • Преусмеравање саобраћаја за време вашара

  30. јун 2016.

  Јавно предузеће "Комуналац" обавештава грађане и привредне субјекте да ће због одржавања вашара саобраћај бити преусмерен у периоду од 1. до 3. јула.

   

   

   

 • Третман сузбијања комараца

  30. јун 2016.

  ЗапрашивањеДруштво за еколошку и санитарну заштиту "Sani Eco Vita DOO" и Завод за дезинфекцију, дезинсекцију и дератизацију "ЕКО-САН" извешће вечерас третман сузбијања комараца на територији Општине Рума, уколико се за то створе повољни метеоролошки услови. Сузбијање ће бити изведено уређајима из ваздуха у периоду од 18.00 до 22.00 сата, препаратом MOSLINK 0.8 ULV, на бази ламбда-цихалотрина.

   Моле се пчелари да предузму неопходне мере заштите пчела.

 • Стручно радно тело анализира пословање ЈП "Стамбено"

  30. јун 2016.

  StambenoРешењем председника Општине Рума образовано је радно тело за утврђивање стања и предлагање мера за побољшање рада у ЈП "Стамбено". Председник радног тела ће бити Душан Љубишић, дипл. правник, а чланови су Живан Михајловић, дипл.маш.инг., Срђан Николић, дипл.инг.тех.,Горан Сучевић, дипл.ецц., Зоран Неговановић дипл.инг.елек., Рада Маравић, дипл.ецц., Горан Дражић, дипл.маш.инг., Влада Маринковић, дипл.инг.саобр., Слободан Станић, дипл.маш.инг..

  Задатак стручног радног тела је дa утврди чињенично и стварно стање пословања ЈП "Стамбено" Рума, као и да предложи адекватне мере за побољшање рада и пословања овог јавног предузећа, а све у интересу корисника услуга овог јавног предузећа.

  Стручно радно тело је дужно да након сагледавања утврђеног стања, те предложених мера за побољшање рада ЈП "Стамбено", достави Извештај председнику Општине Рума и то у што краћем року.

 • III Општинско веће- ребаланс буџета и једнократна новчана помоћ

  29. јун 2016.

  VećeЗбог повећања планираних прихода на дневном реду данашње седнице Већа нашла се Одлука о изменама и допунама одлуке о буџету Општине Рума за 2016. годину.

  Веће је једногласно изгласало Одлуку о првом ребалансу, а током расправе шеф Одељења за финансије, привреду и пољопривреду Душан Бараћ је рекао да се планирају повећани приходи од донација и трансфера са виших нивоа власти од око 29,9 милиона динара, али и да ће доћи до повећања прихода и по основу закупа пољопривредног земљишта и по основу озакоњења објеката.

 • Изложба „Путовања 3 објектива" - четвртак, 20 часова

  29. јун 2016.

  Preuzeta fotografijaУ четвртак 30. јуна 2016. године у Завичајном музеју у Руми биће одржана изложба уметничких фотографија под називом „Путовања 3 објектива“.

  Реч је о путујућем фотографском пројекту познатих српских фотографа Томислава Петернека, Горана Кукића и Игора Мандића.

  Свечано отварање је заказано за 20 часова у легату Миловоја Николајевића.

   

 • Одличја за румске атлетичаре

  29. јун 2016.

  AK "RUMA"На појединачном првенству Србије за млађе јуниоре и јуниорке (1999 годиште и млађи), које је одржано протеклог викенда у Крушевцу, такмичари Атлетског клуба "Рума" освојили су укупно четири медаље (две сребрне и две бронзане).

  Сребрне медаље освојио је Војин Домић и то у две дисциплине: бацање кугле и бацање диска. Он је у бацању кугле освојио сребро са резултатом од 15,44м, док је друго место у бацању диска освојио остваривши резултат од 50,71м.

  Немања Стричић освојио је бронзу у бацању диска, и то резултатом од 50,06м.

  Четврта медаља, такође бронзана, припала је Соњи Бјелић, која је стазу од 400 метара истрчала за свега 59, 97 секунди.

   

 • Награђени најбољи ученици

  28. јун 2016.

  Nagradjeni uceniciОпштина Рума je наградила најбоље ученике румских основних и средњих школа.

  Укупно 111 ученика је добило награду у износу од по 5.000 динара, а свечана додела је уприличена у Културном центру Рума.

  Захвалнице и новчане награде су добили вуковци из основних и средњих школа, као и ученици који су заузели нека од прва три места на републичким такмичењима. Наставићемо са афирмативном политиком према најбољим ученицима и у будућности ћемо вредновати њихов успех“, казала је заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић.

  Ђак генерације из ОШ „Душан Јерковић“ Милица Вујић једна је од ученица којој је уручена награда.

 • Заказана III седница Општинског већа

  29. јун 2016.

  GrbIII седница Општинског већа Општине Румa одржаће се данас у Градској кући у Руми. Почетак седнице је заказан за 12 часова, а предложенје следећи дневни ред:

  1. Нацрт Одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету Општине Рума за 2016. годину.

  2. Разматрање захтева Надзорног одбора за давање сагласности на Одлуку о изменама и допунама Програма пословања ЈП " Дирекција за изградњу Руме" Рума за 2016. годину.

  3. Нацрт Одлуке о изради Стратешког плана у области социјалне политике Општине Рума и образовању Савета за социјалну политику Општине Рума.

 • Лед уништио усеве у Кленку - Општина Рума помаже пољопривредницима / Галерија

  28. јун 2016.

  Šteta na usevimaВелика елементарна непогода погодила је јуче око 17 часова Кленак. Јака киша праћена градом уништила је скоро све усеве у атару Кленка на потесима Брајлово и Шестар. Страдало је између 250 и 300 хектара засада лубеница, кукуруза, пшенице, јечма,паприка, малина и других биљних култура, укључујући и воћњаке јабука и крушака.

  Готово на свим парцелама које је невреме погодило штета је стопостотна. Председник Општине Рума Слађан Манчић обишао је данас са мештанима Кленка усеве који су страдали од леда и обећао је помоћ локалне самоуправе у санирању последица елементарне непогоде.

  "Причињена је огромна материјална штета која износи вероватно пар стотина хиљада евра. Усеви јако лоше изгледају и морамо наћи начин да помогнемо пољопривредницима који су уложили све што су имали, а многи су се и задуживали. Одвојићемо из текуће буџетске резерве један део средстава, али ћемо тражити помоћ и од Покрајинског секратаријата за пољопривреду и Министарства пољопривреде, јер је штета, понављам, изузетно велика", рекао је Манчић и додао да помоћ има за циљ да ублажи материјалне губитке, али да зараде за пољопривреднике, нажалост, неће бити.

  Први човек румске општине је најавио и формирање Комисије за процену штете.

 • "Да учимо заједно у дневном боравку"

  28. јун 2016.

  Dodela sertifikataСвечана додела сертификата за успешну реализацију Програма грантова намењених локалним самоуправама који подржавају инклузију Рума одржана је јуче у Беогаду.

  Свечаности су присуствовали председник СО Рума Стеван Ковачевић и директорица ОШ "Иво Лола Рибар" Нада Петровић, а подсетимо у оквиру пројекта "Техничка подршка Канцеларији за људска и мањинска права за спровођење Стратегије за унапређивање положаја Рома у Републици Србији", који спроводи мисија ОЕБС-а у Србији, а средствима Шведске агенције за међународни развој и сарадњу (СИДА), Општина Рума је једна од општина која је подржана у пројекту "Да заједно учимо у дневном боравку".

  Овај пројекат се спроводи у ОШ "Иво Лола Рибар".

 • Одржан Видовдански Сабор Србских Витезова

  28. јун 2016.

  SaborУ Спортском Центру у Руми, у суботу 25. јуна 2016. године, одржан је трећи по реду традиционални Видовдански Сабор Србских Витезова, а учешће у манифестацији узели су представници спорта, културе, вере, витезова, војске и полиције. Организатор Сабора је била Академија Сабора Србских Витезова и Савате бокс клуб "Рума".

  У оквиру програма додељене су статуе, а за витеза су проглашени: Милош Голић, Милан Вукелић и Душан Јаковљевић.

  Витешким клубовима проглашени су: Савате бокс клуб "Рума", Кик-бокс клуб "РУ 09" Рума и Аикидо центар "Алдебаран" из Новог Сада.

 • Јавни позив за доказивање права пречег закупа пољопривредног земљишта у државној својини на територији Општине Рума за 2017. годину

  28. јун 2016.

  njivaУ складу са Законом о пољопривредном земљишту ("Службени гласник РС", бр. 62/06, 65/08 - др. закон, 41/09 и 112/2015), Комисија за израду Годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта Општине Рума, расписује јавни позив свим физичким и правним лицима, којим обавештава:

  - власнике система за наводњавање, одводњавање, рибњака, пољопривредног објекта, стакленика, пластеника и вишегодишњих засада (воћњака и винограда који су у роду) на пољопривредном земљишту у државној својини и који су уписани у Регистар пољопривредних газдинстава и налазе се у активном статусу најмање три године (у даљем тексту: инфраструктура) и

  - власнике домаћих животиња, који су и власници, односно закупци објекта за гајење тих животиња на територији јединице локалне самоуправе на којој се право пречег закупа остварује, који су уписани у Регистар пољопривредних газдинстава и налазе се у активном статусу најмање једну годину (у даљем тексту: сточарство),

  да доставе потребну документацију ради доказивања права пречег закупа на пољопривредном земљишту у државној својини на територији Општине Рума за 2017. годину, до дана 31. октобра 2016. године.

  Образац захтева може се преузети сваког радног дана од 8 до 14 часова, у просторијама Одељења за финансије, привреду и пољопривреду Општинске управе Општине Рума, улица Главна број 107, први спрат, канцеларија број 6.

 • Третман сузбијања комараца

  27. јун 2016.

  Zaprasivanje komaraca

  Друштво за еколошку и санитарну заштиту "Sani Eco Vita DOO" и Завод за дезинфекцију, дезинсекцију и дератизацију "ЕКО-САН" извешће третман сузбијања комараца на територији Општине Рума, у четвртак 30.06.2016. године уколико се за то створе повољни метеоролошки услови. Сузбијање ће бити изведено уређајима из ваздуха у периоду од 18.00 до 22.00 сата, препаратом MOSLINK 0.8 ULV, на бази ламбда-цихалотрина.

   Моле се пчелари да предузму неопходне мере заштите пчела.

   

 • Заказана II седница СО Рума

  27. јун 2016.

  GrbII седница Скупштине Општине Рума одржаће се 30.06.2016. године са почетком у 10,00 часова у конференцијској сали Културног центра у Руми.

  За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Избор сталних радних тела Скупштине Општине Рума.

  2. Предлог Одлуке о завршном рачуну буџета Општине Рума за 2015. годину.

  3. Разматрање и усвајање Годишњег извештаја о раду Општинске управе Општине Рума за 2015. годину.

  4. Предлог Одлуке о ауто-такси превозу.

  5. Предлог Одлуке о доношењу Измена и допуна Плана генералне регулације насељеног места Добринци.

 • Проширење капацитета и изградња нових фабрика у румској општини

  27. јун 2016.

  rumska petljaНа последњој седници Општинског већа усвојена су два планска документа која имају за циљ да обезбеде услове за већи економски развој у нашој општини.

  Одлуком о измени и допуни плана детаљне регулације насељеног места Добринци омогућено је проширење капацитета комплекса млина "Соле комерц" у овом селу. Изменама и допунама плана детаљне регулације насељеног места Добринци планирана је измена правила грађења и то у делу који се односи на индекс заузетости и индекс изграђености на працелама радних комплекса већим од 3.000m², односно индекс заузетости се повећава са 30% на 50%, а индекс изграђености са 0,6 на 1,0.

  Због повећаног интересовања инвеститора Веће је донело Одлуку о доношењу Плана детаљне регулације "Румска петља запад" у Руми. Ова индустријска зона се налази преко пута "Румске петље", уз пут Рума- Шабац, а према речима председника Општине Рума Слађана Манчића један озбиљан инвеститор је заинтересован за скоро целу површину од око 100 хектара.

 • Планирана искључења струје за уторак 28. јун

  27. јун 2016.

  StrujaРума: од 8 до 10:30 часова

  -Ул. Планинска.

  -ул. Борковачка.

  -ул. Иришки друм.

  -ул. Иришка од бр.11А и 20 до краја.

  -ул. 15 Августа од Орловићеве до С. Марковића.

  -ул. Орловићева од бр.6 и 3 до бр.23 и 32.

 • Одлука о ауто-такси превозу

  27. јун 2016.

  Sladjan MancicОпштинско веће Општине Рума донело је Одлуку о ауто-такси превозу путника, којом су уређени организација, начин и ближи услови за обављање ауто-такси превоза путника на територији Општине Рума.

  Новина у односу на претходну одлуку је цена услуге такси превоза која ће се убудуће утврђивати одлуком о цени такси превоза на територији Општине Рума и наплаћивати у износу који покаже таксиметар.

  "Цена мора бити јединствена на територији целе румске општине, прихватљива и за превозника и за путнике. Регистрованим таксистима Општина Рума ће на реверс издавати препознатљиве такси табле са грбом Општине Рума и јасно ће се видети ко је овлашћен да обавља такси превоз, а ко ради на "црно". Иначе, направљени су велики помаци у решавању проблема тзв. "дивљих таксиста" у Руми и ту бих одао признање нашем саобраћајном инспектору. Сматрам да ће ова Одлука увести неопходни ред и допринети уређенијем и безбеднијем превозу путника", изјавио је председник Општине Рума Слађан Манчић.

 • Почела примена ИЗИС-а у Дому здравља "Рума"

  24. јун 2016.

  ZakazivanjeИнтегрисани здравствени информациони систем Републике Србије представља централни електронски систем, у коме се чувају и обрађују сви медицински и здравствени подаци пацијената, подаци здравствених радника и сарадника, подаци здравствених установа, здравствене интервенције и услуге извршене у здравственим установама, подаци електронских упута и електронских рецепата, подаци о заказивању за специјалистичке прегледе, дијагностичке процедуре и хируршке интервенције.

  Интегрисани здравствени информациони систем обезбеђује јединство података у здравству и јединствену информационо-комуникацијску инфраструктуру за управљање збиркама података и пренос података.

  Опширније на сајту Дом здравља "Рума"

 • II Општинско веће - увођење електронских седница

  24. јун 2016.

  Dušan LjubišićНа јучерашњем заседању Општинског већа усвојен је Предлог Правилника о изменама и допунама Правилника о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у Општинској управи Општине Рума, као и Годишњи извештај о раду Општинске управе Општине Рума за 2015. годину.

  Основни разлози за измену Правилника јесу организационе природе и у вези су са довршетком процеса реогранизације Општинске управе. Новоформирана Одељења су изразила потребу за запосленима са одређеним квалификацијама. Како је на снази забрана запошљавања у јавном сектору, Општинска управа је била приморана на интерно премештање запослених између Одељења и Одсека.

  О Годишњем извештају о раду Општинске управе за 2015. годину и новинама у раду говорио је начелник Општинске управе Душан Љубишић.

 • II Општинско веће - завршни рачун и давања из буџета Општине Рума

  24. јун 2016.

  Opstinsko većeЛиквидност општинског буџета није била угрожена у 2015. години, показао је завршни рачун буџета Општине Рума, који се јуче нашао пред члановима Општинског већа. Укупно планирани приходи и примања Општине Рума за 2015. годину су остварени са 85,85% или у апсолутном износу од 1.589,425 динара, казао је шеф Одељења за финансије, привреду и пољопривреду Душан Бараћ.

  "Укупна примања буџета у 2015. години су остварена са 85,42%, а у 2014. години са 81,78%. Заједно са пренетим неутрошеним средствима из претходне године остварени су са 86,08%, а у 2014. години са 81,99%. Из наведеног закључујемо да су посматрани приходи у односу на прошлу годину евидентно повећани", рекао је Бараћ и нагласио да би приходна страна била и већа да је спроведена лицитација пољопривредног земљишта.

  Веће је усвојило и Одлуку о изменама и допунама Одлуке о плаћању доприноса за пензијско и инвалидско осигурање и доприноса за здравствено осигурање за лица која самостално обављају уметничку или другу делатност у области културе.

  Решењем председника Општине Рума хуманитарни турнир "Тројка из блока" је подржан са 50.000 динара. Подсетимо, "Тројка из блока" се одржава 2. јула, на кошаркашком терену код "Дома здравља", са почетком у 18 часова. Котизација за учешће у брзом шутирању тројки је 200 динара, а сав прикупљен новац биће намењен једној вишечланој, социјално угроженој породици са територије Општине Рума.

 • У биоскопу - Народни херој Љиљан Видић

  24. јун 2016.

  PlakatОд 23. до 29. јуна / Мала дворана КЦ-а / 20.00 и 22.00
  Цена улазнице 250 динара

  Жанр: комедија
  Земља порекла: Србија/Хрватска
  Сценарио: Зоран Лазић
  Режија: Иван Горан Витез
  Улоге: Кристијан Јаић, Стјепан Перић, Тена Јеић Гајски

  Други светски рат је у току, народно ослободилачки покрет је пред распадом. Млади песник Љиљан Видић прикључује се партизанима и добија задатак да напише песму с којом ће партизански бенд покушати да победи на националном такмичењу талената. Прва награда је наступ на свечаној вечери, пред самим Хитлером, где имају прилику да га ликвидирају и приведу Други светски рат крају.

 • Општинско веће разматрало Извештаје јавних предузећа за 2015. годину

  23. јун 2016.

   

  Veće OpštisnkoБлизу три сата трајала је II седница Општинског већа Општине Рума. Пред већницима су се нашле 33 тачке дневног реда, али су највећу пажњу изазвали Извештаји о пословању јавних предузећа и установа у 2015. години.

  Председник Општине Рума Слађан Манчић сматра да су генерално гледано, јавна предузећа добро пословала, да су у многима наслеђена дуговања санирана, те да су поједина попут ЈП "Гас-Рума" наставила са трендом успешности.

  "Јасно је да је направљен велики помак у последње две године. Ту посебно мислим на ЈП "Водовод", који је имао велике наслеђене проблеме, а данас је предузеће које је скоро све своје обавезе измирило. "Водовод" размишља о будућности, ради на бушењу нових бунара, прибавља нове залихе воде и путем конкурса обезбеђује новац из републичких и покрајинских фондова. ЈУП "План" је поново узео учешће и у изради планске документације за пећиначку општину, а ангажован је и у Иригу, постоје назнаке да ће им бити поверени послови и у Инђији. ЈП "Гас-Рума" наставља са одличним пословањем, има разлога за задовољство и у "Комуналцу" и "Дирекцији за изградњу Руме". "Комуналац" је значајно обновио механизацију, са локалном самоуправом је суфинансирао реконструкцију "Градске пијаце", а већина припремних радова је извршена већ крајем прошле године", изјавио је Манчић.

  По први пут Веће је одбило један Извештај о пословању. Веће је одбило да усвоји Извештај ЈП „Стамбено“, а председник Манчић је истакао да је ово предузеће у најгорем положају у румској општини и када је реч о пословању, али и када узмемо у обзир и задовољство потрошача.

  "Не можемо више дозволити да се папиролошки из године у годину приказују одређени профити у тој фирми, а да реална слика много другачија. Наслеђени су дугогодишњи проблеми и они се вуку деценију уназад, а све се Извештајом приказује као да је идеално и то тако не може. Свакако ћемо повући одређене потезе како бисмо пронашли начин да се приближимо и потрошачима и да пословање те фирме ставимо у реалне оквире", поручио је Манчић и најавио формирање стручног тима за анализу ситуације у "Стамбеном".

 • Мере заштите животне средине у 2016. години

  24. јун 2016.

  За реализацију Програма средства буџетског Фонда за заштиту животне средине на територији наше Општине за 2016. годину, који је усвојен на последњој седници Општинског већа, планирају се средства у укупном износу од 34,25 милиона динара.

  За праћење стања животне средине (мониторинг) на територији Општине, намењено је 1,5 милиона динара, а у 2016. години, између осталог, вршиће се анализа воде језера Борковац и изворске воде, пратиће се квалитет ваздуха, ниво буке у комуналној средини, а мере ће се спроводити и у ванредним ситуацијама.

  Највећи део средстава се издваја за подстицајне, превентивне и санационе мере. Укупно 32,25 милиона динара опредељује се за сузбијање комараца и крпеља, сузбијање амброзије, санирање депонија, израду пројектне документације за трансфер станицу за комунални отпад и израду пројектне документације за депонију грађевинског отпада, одржавање зелених површина и комуналних објеката итд.

  300 хиљада динара биће распоређено на Едукативне програме и јачање свести из области животне средине. У плану је обележавање Дана планете Земље и других значајних датума, кампања сезонског сакупљања биомасе, успостављање награде за еко бизнис идеју године, извиђачке еколошке кампове итд.

  За медијску кампању је издвојено 200 хиљада динара.

  За примену Програма потребна је и сагласност Министарства пољопривреде и заштите животне средине.

 • Јавни позив за доделу средстава за програме и активности традиционалних цркава и верских заједница

  23. јун 2016.

  Расписује се јавни позив за доделу средстава из буџета Општине Рума за 2016. годину, за програме и активности традиционалних цркава и верских заједница које делују на територији Општине Рума.

  Рок за подношење пријава је од 23.6.2016. године до 7.7.2016. године.

  Пријаве се, у затвореној коверти, са назнаком подносиоца, подносе конкурсној комисији путем писарнице Општинске управе општине Рума, лично или поштом на адресу: Рума, Орловићева 5.

 • Упитник за процену задовољства грађана

  23. јун 2016.

  Општинска управа тежи ка сталном унапређењу квалитета услуга које пружа грађанима Општине Рума. Из овог разлога Општинска управа ће обављати периодично анкетирање грађана о квалитету рада својих службеника, чиме ће бити остварено праћење ефикасности рада у складу са стандардом ИСО 9001.

  Попуњене упитнике пошаљите на мејл ruma@ruma.rs или доставите на адресу Орловићева 5, 22400 Рума, до 20. јула 2016. године.

  Упитник за процену задовољства грађана (odt)

  Упитник за процену задовољства грађана (doc)

 • Заказана II седница Општинског већа

  22. јун 2016.

  GrbII седница Општинског већа биће одржана 23. јуна 2016. године у Градској кући са почетком у 9 часова.

  За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Предлог Правилника о изменама и допунама Правилника о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у Општинској управи општине Рума.

  2.  Разматрање Годишњег извештаја о раду Општинске управе општине Рума за 2015. годину.

  3. Нацрт Одлуке о завршном рачуну  буџета општине Рума за 2015. годину.

  4. Предлог Одлуке о промени буџетске апропријације у износу од 150.000,00 динара.

  5. Предлог Решења о употреби средстава текуће буџетске резерве у износу од 1,00 динар.

 • Концерт дечијих група АНИП-а "Бранко Радичевић"

  22. јун 2016.

  ПостерУ петак 24. јуна, са почетком у 19 часова, у Великој сали Културног центра у Руми одржаће се Концерт дечијих група АНИП-а "Бранко Радичевић" из Руме. Наступиће шест дечијих група, међу којима је и припремни састав који је ове године освојио Златну плакету на 55. Музичком фестивалу деце Војводине, у категорији старијег узраста. Карте се могу узети на билетарници Културног центра од четвртка 23. јуна.

  На истој сцени у петак увече ће наступити око 200 деце који похађају школе фолклора у АНИП-у "Бранко Радичевић". Ово је завршни концерт и прилика да деца покажу шта су то све научила у претходном периоду. За 47 године постојања ово друштво је изнеговало многе играче, свираче и певаче. Друштво од најранијих дана код деце негује изворност у игри и песми, а како се води рачуна о томе исто тако се води рачуна и о костиму који АНИП поседује, а неки примерци су стари и преко 100 година. Свим љубитељима добре песме и игре препоручујемо да дођу и подрже ове малишане који носе своју традицију у гласу, корацима и срцу.

 • Планирана искључења струје за 23. и 24. јун

  22. јун 2016.

  23. јун

  Никинци, од 8.30 до 13.30:

  - Гајева

  - Вука Караџића од бр. 35 и 66 до краја

  - Владимира Назора од бр. 31 и 40 до краја.

  Витојевци, од 9.00 до 14.00:

  - Подручје трафо-станица "Хртковачка драга" и "БВЗ"

 • Обавештење ЈП "Водовод"

  21. јун 2016.

  VodovodУ среду 22. јуна, у периоду од 9 до 11 часова, због радова на санацији квара на електроинсталацијама објекта „Фабрике воде“, биће отежано водоснабдевање свих потрошача у систему, са могућношћу потпуног прекида водоснабдевања за време трајања радова.

   

   

 • Одбојкашице најбоље на турниру у Новом Саду

  21. јун 2016.

  Odbojkašice RumeНа традиционалном одбојкашком "Турниру пријатељства" по први пут ове године су учествовале играчице ЖОК "Рума" и одмах су оствариле велики успех. Румљанке су добиле свих пет мечева, а до победничког пехара су стигле тријумфом у финалу над прволигашком екипом "ФОК" из Футога (2:1 у сетовима).

  Епитет најбоље играчице турнира је понела Јована Павловић, техничар румске екипе.

  На турниру, који је одигран у недељу 19. јуна, учестовало је 12 екипа.

 • Награде најбољим ученицима из Општине Рума

  21. јун 2016.

  GRBПредседник Општине Рума донео је Решење о додели новчане помоћи најбољим ученицима основних и средњих школа са територије Општине Рума у школској 2015/2016. години.

  Укупно 111 ученика је добило једнократну новчану помоћ у износу од по 5.000 динара.

  Свечана додела ће се одржати у уторак, 28. јуна 2016. године, у холу румског Културног центра са почетком у 12 часова.

  Списак награђених ученика

   

 • Дневник: Стара Пазова, Рума и Инђија војвођански примери за углед

  20. јун 2016.

  Стара Пазова, Рума, Инђија, Панчево и Кула најуспешнији су војвођански градови и општине по постигнутим резултатима у домену локалног економског развоја у последњих десет година, показало је истраживање „Капацитети за ЛЕР у Војводини“, које је спровео НАЛЕД - Национална алијанса за локални економски развој, уз подршку Покрајинског секретаријата за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу.

  Извор: www.dnevnik.rs

  Опширније на Интернет порталу новосадског листа Дневник.

 • Одржана трећа седница Штаба за ванредне ситуације

  20. јун 2016.

  Са седнице Штаба за венредне ситуацијеТрећа седница Штаба за ванредне ситуације Општине Рума одржана је данас у Градској кући. На дневном реду биле су следеће тачке:

  1. Усвајање записника са претходних седница Штаба за ванредне ситуације;

  2. Разматрање и усвајање Извештаја о раду Штаба за ванредне ситуације Општине Рума за 2015. годину;

  3. Разматрање и усвајање Годишњег плана рада Штаба за ванредне ситуације Општине Рума за 2016. годину;

  4. Разматрање и утврђивање Оперативног плана за одбрану од поплава на водама другог реда за 2016. годину;

  5. Припреме за надолазећи летњи период

  6. Разно.

  "У Извештају о раду за 2015. годину, који је усвојен на данашњој седници констатовано је да смо претходне године имали три заседања Штаба, два редовна и једно ванредно. Једногласно је усвојен Годишњи план рада за 2016. годину, а након тога смо усвојили и Оперативни план уз сугестије господина Предрага Владисављевића из Центра за ванредне ситуације. Скренута нам је пажња на одређене ствари које треба да урадимо у смислу процене ризика и угрожености на територији наше општине. Низ фактора треба да се усклади како би деловања Штаба било што квалитетније, од момента узбуњивања, комуникације, утврђивања надлежности и обавеза, па све до коначног обављања задатка. То је оно што је битно за овај Оперативни план", рекао је комадант Штаба за ванредне ситуације, Слађан Манчић.

 • Попуњени капацитети "Полетарца"

  17. јун 2016.

  Upis dece u vrticУПВО "Полетарац" објавио је данас спискове уписа деце у вртић. За целодневни боравак у Руми је стигло 297 пријава, од чега је у школску 2016/17. годину уписано 226 малишана, а 71 дете се налази на листи чекања.

  У циљу што већег обухвата деце групе су за 20 одсто повећане у односу на норматив.

  Сви спискови са уписаном децом су изложени у згради Управе, Главна 146, а појединачни спискови и у објектима "Полетарца".

  Комисија за упис је поступала у складу са законски регулисаним правилником о упису.

  Рок за жалбе је 25. јун, а жалбе се у писаној форми предају у згради Управе, Главна 146 Рума.

 • "Тројка из блока" у Руми 2. јула

  17. јун 2016.

  Првог викенда у јулу у Руми ће се одржати спортско-хуманитарни турнир у брзом шутирању тројки "Тројка из блока". Овај спортско-хуманитарни турнир има за циљ прикупљање средстава за помоћ вишечланим социјално угроженим породицама, а овог пута помоћ иде породицама са територије Општине Рума.

  Организатор манифестације је хуманитарна организација "Срби за Србе", а "Тројка из блока" се одржава већ пет година широм Србије, а од скора и изван граница наше земље.

  Турнир у Руми се одржава 2. јула са почетком од 18 часова, на кошаркашком терену код Дома здравља "Рума". Пријава за учешће на турниру је симболична и износи 200 динара.

  Пројекат „Тројка из блока'' је добио подршку бројних спортиста као што су: Дејан Бодирога, Дејан Томашевић, Бобан Марјановић, Новица Величковић, Бојан Јанић, Александар Атанасијевић, Драган Станковић, Никола Росић, Недељко и Љуба Јовановић, Милица и Ана Дабовић, као и бројних глумаца и медијских личности.

  Турнир у Руми ће се одржати под покровитељством Општине Рума.  прилог "Сремска ТВ"

  {youtube}Sq_kBRvGYDw{/youtube}

 • Краљице и Духовски концерт - Понедељак, 20. јун

  17. јун 2016.

  У понедељак, 20. јуна, поново ће чланице АНИП-а "Бранко Радичевић" извести краљички обичај и проћи румским сокацима. Девојке обучене у најсвечанију ношњу обићи ће домове и установе и певати за берићет, добро здравље и сваки успех.

  Увече на Градском тргу у Руми са почетком у 20 часова почеће Духовски концерт који је круна завршница и овогодишњег пројекта "Да и нашим шором Краљице крену".

   

 • Циклус кратког филма (Исланд)

  17. јун 2016.

  PlakatНедеља, 19. јун / Мала дворана КЦ-а / 20.00
  Улаз слободан

  Ворки тим Рума у сарадњи са Балканкулт Фондацијом организује Циклус кратких филмова из нордијских земаља. Други програм ће бити посвећен кратким филмовима са Исланда.

  У оквиру вечери биће приказана 4 кратка филма, и то:

  Ана и њена расположења
  Звечарке
  Срећан пут
  Гравитација

  Више информација о филмовима на блогу Ворки тима.

 • Ноћ књиге у Градској библиотеци "Атанасије Стојковић"

  16. јун 2016.

  RumaОво ће бити још једна прилика да се по најповољнијим ценама купе најновији светски хитови, књиге домаћих аутора, књиге за децу и друга издања.
  Ноћ књиге ће се одржати у 26 градова у Србији и региону, на 51 локацији.

  Ноћ књиге - 17. јун 2016. године

   

   

 • Сајам запошљавања у Руми

  16. јун 2016.

  Trziste radaУ организацији Националне службе за запошљавање(НСЗ) и локалне самоуправе данас је у Спортском центру "Рума" организован Сајам запошљавања.

  Сајам је посетио велики број грађана, а 20 компанија које послују на територији наше општине је изразило потребу за запошљавање близу 300 радника.

  У Руми је на евиденцији НСЗ тренутно 5.537 лица од чега 28% има завршену само основну школу.

  Отварањем нових фабрика у Руми је у претходном периоду направљен велики искорак у смањењу броја незапослених, а са истом инвестиционом политиком наставиће се и у будућности, казала је заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић.

 • Сарадња "Комуналца" и КПЗ-а на одржавању зелених површина

  16. јун 2016.

  Odrzavanje yelenih povrsinaЈП "Комуналац" и Ка­зне­но-по­прав­ни за­вод Срем­ска Ми­тро­ви­ца потписали су почетком јуна уговор о пословно-техничкој сарадњи. Уговор подразумева ангажовање лица, која тренутно служе казну у КПЗ-у, на одржавању зелених површина у Општини Рума.

  Због Уредбе о забрани запошљавања у јавном сектору ЈП "Комуналац" је дошао у проблем недостатка довољног броја запослених за одржавање зелених површина, јер је значајан број радника отишао у пензију. Због тога се "Комуналац" одлучио да у сезонском послу одржавања зелених површина направи сарадњу са КПЗ-ом Сремска Митровица, каже помоћник директора у ЈП "Комуналац" Жељко Дошен.

  Alimpic i Dosen"Направили смо уговор о пословно-техничкој сарадњи где имамо на располагању осам радника сваки дан из КПЗ Сремска Митровица. Они су код нас прошли обуку о заштити на раду. "Комуналац" им је обезбедио заштитна одела као и осталим радницима који су у сталном радном односу. Тренутно раде на кошењу траве, у претходном периоду су били ангажовани на садњи цвећа. За ових десет дана колико раде искуства су позитивна, они су се уклопили заједно са радницима "Комуналца" и било ко да прође не би никад рекао да су то људи који су дошли из КПЗ-а", рекао је Дошен.

  На основу уговора осуђеници из КПЗ-а су ангажовани у Сремској Митровици, Мачванској Митровици и Руми. Управник Ка­зне­но-по­прав­ног за­вода Срем­ска Ми­тро­ви­ца Алек­сан­дар Алим­пић наглашава да су на пословима ангажовани осуђеници који не издржавају казну затвора за тешка кривична дела.

 • Пројекције филмова у 3Д технологији

  16. јун 2016.

  ПлакатиКултурни центар Рума

  Четвртак, 16. јун

  У потрази за Дори, 16.00, улаз 250 динара

  Нинџа корњаче - Изван сенке, 18.00, улаз 250 динара

  Воркрафт - Почетак, 20.30, улаз 300 динара

   Петак, 17. јун

  У потрази за Дори, 16.00, улаз 250 динара

  Воркрафт - Почетак, 18.00 и 20.30, улаз 300 динара

 • I седница Већа -о безбедности у саобраћају, ЛЕД екрану и накнади за незапослене породиље

  15. јун 2016.

  Sladjan MancicНа конститутивној седници Општине Рума данас се разматрало и о тачкама везаним за безбедности у саобраћају.

  Општинско веће је на предлог Комисије за безбедност саобраћаја Општине Рума донело одлуку о постављању успоривача саобраћаја(лежећег полицајца) у улици Лењинова и то на раскрсници са улицом 27. октобра у Руми.

  Такође, анализиран је Извештај о утрошку средстава  по Програму трошења средстава од новчаних казни изречених по прописима о безбедности саобраћаја на територији Општине Рума за 2015. годину, као и Програм за ову годину.

  "У Извештају за 2015. годину види се да је приход био нешто преко 11 милиона и та средства су, у складу са Правилником о трошењу, утрошена тако да је 50 одсто отишло на путну инфраструктуру, а остатак за техничко опремање Полицијске станице, куповину аутомобила, рачунарске опреме, канцеларијског материјала. Исто намеравамо и у овој години, очекивани приход је 12 и по милиона динара и то је реална пројекција", сматра Манчић.

 • I седница Већа- набавка противградних ракета и кадровска промена

  15. јун 2016.

  Sednica u G. kuciНа данашњој седници Већа формиран је стручан тим за спровођење јавног-приватног партнерства са елементима концесије за обављање делатности од општег интереса из своје надлежности, односно поверавања обављања комуналне делатности линијског превоза путника у градско-приградском саобраћају на територије Општине Рума. Стручним тимом ће председавати Стојша Јовановић, мастер инг. саобраћаја, а чланови су: Мирослава Паунић дипл. инг саобраћаја, Биљана Дамљановић дипл. економиста, Злата Јовановић, Тања Дробац, Светлана Ивошевић, Ненад Гршић, сви дипломирани правници.

  Усвојен је и Предлог Закључка о набавци противградних ракета за потребе функционисања противградних станица на територији Општине Рума. У румској општини тренутно је активно 12 противградних станица и локална самоуправа сваке године издвоји средства за куповину додатних ракета како би се спречила штета изазвана градом. Како би поступак набавке окончао што пре, Општина Рума се одлучила за малу набавку вредну 600.000 динара, што и јесте најбржи начин да се ракете допреме у противградне странице.

  Председник Општине Рума Слађан Манчић је информисао јавност и да неће имати помоћника у новом мандату.

 • I седница Већа - буџетске апропријације и правилник за доделу средстава верским заједницама

  15. јун 2016.

  KonstitutivnaОпштинско веће Општине Рума одржало је данас конситутивну седницу. Председник Општине Рума Слађан Манчић честитао је новим већницима именовање и пожелео им успешан рад и добру сарадњу.

  Првих шест тачака дневног реда биле су везане за промену буџетских апропријација и употребу буџетске резерве, а њиховим усвајањем омогућено је нормално функционисање румског базена, УПВО "Полетарац, учешће у суфинансирању пројекта Комесаријата за избеглице - куповина кућа са окућницом, исплата по пресуди Апелационог суда на терет Градске библиотеке "Атанасије Стојковић" и изградњу бунара на Фишеру.

 • Заказана конститутивна седница Општинског већа

  14. јун 2016.

  GrbI конститутивнa седницa Oпштинског  већа Oпштине Румa одржаће се у среду 15.06.2016. године са почетком у09:00часова, у Градској кући у Руми.

  Дневни  ред:

  1. Предлог Одлуке о промени буџетске апропријације у износу од 900.000,00 динара.

  2. Предлог Одлуке о промени буџетске апропријације у износу од 1,00 динар.

  3. Предлог Одлуке о промени буџетске апропријације у износу од 611.962,12 динара.

  4. Предлог Одлуке о промени буџетске апропријације у износу од 399.000,00 динара.

  5.Предлог Одлуке о промени буџетске апропријације у износу од 1.137.000,00 динара.

 • Награде за најбоље ученике "Змајеве" школе

  14. јун 2016.

  ZmajevciОсновна школа "Змај Јова Јовановић" у Руми организовала је данас свечаност у част својих најбољих ђака. Том приликом додељене су дипломе и поклон књиге вуковцима(16), ђаку генерације, а Фонд за подршку талентованим ученицима Змајеве школе наградио је 34 ђака који су остварили запажене резултате на школским такмичењима.

  Тамара Илић, помоћница директора ОШ „Змај Јова Јовановић“ истиче да је Фонд формиран пре три године са идејом да пружи подршка вредним ученицима који се залажу у току школске године, учествују на такмичењима из разних области.

 • Одржан "Дан поља"

  14. јун 2016.

  Dan poljaТрадиционална манифестација Пољопривредне стручне службе из Руме "Дан поља стрних жита и хербицидних огледа ", одржана је данас на огледним пољима уз пут Рума - Шабац.

  Као и претходних година манифестација је изазвала велико интересовање пољопривредника, али и представника семенских и хемијских произвођача, стручњака престижних института.

  Заједнички циљ свих њих је да се кроз размену искустава и примену нових знања побољша квалитет и принос усева.

 • Признања за хуманост

  14. јун 2016.

  Dodela priznanjaСветски дан добровољних давалаца крви обележен је данас у Руми свечаном доделом признања заслужним грађанима, који су својим хуманим чином помогли лечење или спасили нечији живот.

  Свечаност је одржана у Културном центру Рума, а у току прошле године 65 добровољних даваоца крви стекло је право да добију признање Црвеног крста, од чега су неки дали крв и 75 пута.

  Додели признања је присуствовао и начелник Општинске управе Општине Рума Душан Љубишић који се захвалио добитницима и оценио да су даваоци крви хероји друштва.

 • Преписка Фјодора Достојевског

  14. јун 2016.

  Вечерас ће у читаоници Градске библиотеке "Атанасије Стојковић" бити представљено тротомно издање преписке Фјодора Достојевског. Ово издање недавно је објавила београдска издавачка кућа "Логос". На 1.500 страница сакупљена су писма великог руског писца упућена рођацима, пријатељима, сарадницима и издавачима у периоду од 1832. до његове смрти 1881. године.

  О овом капиталном подухвату говориће проф. др Тања Поповић и Вчладимир Меденица.Почетак је заказан за 19 часова.

  Више информација о овом издању можете прочитати на сајту Градске библиотеке.

 • Дамјан Марковић због повреде без медаље у Грчкој

  14. јун 2016.

  Дамјан МарковићНа Европском првенству за јуниоре, сениоре и сениорке у combat саватеу које је одржано у Врахатију (Коринт, Грчка) од 9. до 12. јуна, репрезентације Србије је наступила са 9 спортиста и освојила 8 медаља: једну сребрну и седам бронзаних.

  Наш најискуснији члан тима Дамјан Марковић, члан Савате бокс клуба "Рума", први пут се вратио без медаље због прелома руке у другој борби против хрватског представника. Он је убедљиво 3:0 победио свог противника иако је у трећој рунди поломио кост на десној подлактици. У првој борби је радио нерешено против француског репрезентативца, али повреда га је спречила да наступи у четвртфиналу у борби за медаљу. У његовој категорији сениора до 70кг било је 9 такмичара и био је фаворит за улазак у финале. Надамо се да ће Дамјан Марковић кога чека операција у Ургентном центру у Београду бити добро и наставити успешну спортску каријеру.

  Покровитељи наступа нашег тима били су Влада Републике Србије - Министарство омладине и спорта, Општина Рума и Савез Спортова Општине Рума.

 • Предавање у Музеју - "Празник Духови - обичаји и веровања"

  14. јун 2016.

  Sveta TrojicaУ среду, 15. јуна, у сали легата др Романа Соретића, биће одржано предавање "Празник Духови - обичаји и веровања". Духови, Тројице, или како се најчешће овај празник код Срба у Војводини назива "Дови", по значају је празник велики као и Васкрс и Божић и слави се такође три дана. Покретан је празник и пада у седму недељу, односно у педесети дан по Васкрсу. С друге стране, празник Духови све до савремених дана је сачувао многе паганске елементе и њихово порекло треба тражити у знатно старијим слојевима словенске религије. Почетак предавања је у 19 часова.

 • Румске рукометашице најбоље у Србији

  13. јун 2016.

  Zrk SlovenПротеклог викенда Мокрин је био домаћин завршнице Првенства Србије за најбоље рукометне екипе у конкуренцији млађих пионирки (2003 и млађе).

  Младе рукометашице ЖРК "Словен" су у два дана са четири убедљиве победе се заслужено окитиле најсјајнијом медаљом и са правом понеле епитет најбоље екипе у Србији!

  "Словен" је у својим редовима имао и најбољу играчицу првенства, Тину Паунић.

  Само годину дана након освајања наслова првака у генерацији пионирки (2000), затим овогодишњег трећег места у генерацији 2001, видно је да се у клубу улаже у рад и са надолазећим генерацијама, што је и на крају ове сезоне 2015-16 крунисала и генерација 2003. годиште.

 • Обавештење Комисије за комасацију

  13. јун 2016.

  Комисија за комасацију организује дежурство ради спровођења јавног увида у мапу путне мреже и прегледни план дугогодишњих засада и објекта у к.о. Марђелос и то:

  15.06.2016. од 17.00 часова и

  20.06.2016. од 17.00 часова.

  Дана 24.06.2016. године од 17.00 часова Комисија ће примати писмене примедбе и сугестије учесника комасације.

 • Одржано "Вече борилачких спортова"

  13. јун 2016.

  Borilacke vestineБокс клуб "Словен" из Руме организовао је у суботу 11. јуна "Вече борилачких спортова". У сали БК "Словен" промовисано је укупно пет борилачких вештина, а у програму су поред домаћина учествовали и чланови румског џудо клуба "Словен", теквондо клуба “Змај” из Руме, реалног аикидоа “Витези румски”, винг чун кунг фу клуба “Шаолин” из Руме. Румљанима се представио и београдски кунг фу клуб “Змајево гнездо”, као и кунг фу академија “Чуен” из Лондона.

  Потпредседник БК "Словен" Бранко Мандић изразио је наду да ће ова манифестација допринети популаризацији борилачких вештина код младих и да ће деца уместо на улици своје време проводити у спортским салама.

 • Отворена изложба фотографија у Завичајном музеју Рума

  13. јун 2016.

  Отварање изложбеУ петак, 10. јуна, у Завичајном музеју Рума отворена је изложба „Пут свиле – нови изглед“.

  На 60 фотографија савремених кинеских мајстора овог медија представљено је естетско виђење садашњег изгледа предела и људи на траси древног „Пута свиле“. Почетна инспирација овог уметничког пројекта била је недавна иницијатива владе НР Кине активирања ове комуникације у новим условима, успостављањем копненог и поморског економског појаса размене добара Истока и Запада. После изложбе, у другом делу вечери, у лапидаријуму Завичајног музеја изведена је презентација традиционалних кинеских борилачких вештина,  неодвојивог дела цивилизацијског и духовног наслеђа овог народа.

  Изложбу је отворио аташе за културу амбасаде НР Кине у Србији г. Ченг Каи, а у спортском програму учествовали су чланови Кунг Фу академије "Chuen" из Лондона, Кунг Фу клуба "Шаолин" из Руме и Винг Чун клуба "Змајево гнездо" из Београда. Изложба је отворена до 30. јуна 2016.

   

   

 • Медаље за борце Кик бокс клуба "Ру-09"

  13. јун 2016.

  На јуниорском првенству Србије у кик боксу, које је одржано у Руми 11. јуна, тамичари Кик бокс клуба "Ру-09" из Руме забележили су по ко зна који пут сјајне резултате. Драгана Нешковић је након сребрне медаље са претходног такмичења отишла степеник више и освојила је златну медаљу. Илија Вукотић је након златне медаље освојене на претходном првенству Србије и на Балканском првенству заустављен у финалу овог првенства Србије. Због повреде тренер је предао финални меч тако да је Илија освојио сребрну медаљу. Димитрије Вуковић који је на претходном првенству Србије освојио бронзану медаљу пред домаћом публиком био импресиван и пласирао се у финале првенства. Због такмичарског правилника по коме такмичар не може да ради више од два меча у току дана Димитрије ће свој финални меч одрадити на неком од наредних такмичења. Биланс: злато, сребро и финале. Организација такмичења у Руми била је одлична што су потврдили тренери гостујућих клубова, селектор репрезентације као и секретар Кик бокс савеза Србије.

 • Почела купалишна сезона на румском базену

  13. јун 2016.

  BazenНова купалишна сезона на румском базену "Борковац" званично је почела протеклог викенда.

  Популарне цене улазница задржане су и ове године.

  Целодневна улазница кошта 300 динара, док се после 15 часова улаз наплаћује 200 динара, колико кошта и целодневна карта за студенте и пензионере.

  Месечна улазница износи 3.000 динара, а сезонска 6.500 динара. Деца до 12 година неће плаћати улаз.

 • Промоција спортског духа и фер плеја на Румским дечијим олимпијским играма

  13. јун 2016.

  Decije olimpijske igreV Румске дечије олимпијске игре одржане су у суботу у дворишту Tехничке школе. Учествовало је близу 200 предшколаца који су се такмичили у скоку у даљ, бацању вортекса и трчању на 30 метара, а екипно су се деца такмичила у надвлачењу конопца.

  Игре је свечано отворио први румски олимпијац, учесник Олимпијских игара у Сочију у бобу двоседу, Александар Бундало, вишеструки првак државе у скоку удаљ и троскоку и од недавно члан Општинског већа задужен за спорт.

  Манифестацију су организовали УПВО "Полетарац" и Удружења спорт за све “Мост”, а и ове године одржавање дечијих олимпијских игара помогла је Општина Рума.

 • Слађан Манчић поново председник Општине Рума - Стеван Ковачевић председник СО Рума

  10. јун 2016.

  SO RumaНови сазив румског парламента конституисан је данас. Одборничку већину ће чинити коалиција окупљена око листе Српске напредне странке "Александар Вучић -Србија побеђује" и Социјалистичке партије Србије-Јединствена Србија. СНС има 26 од укупно 43 одборника у локалном парламенту, док је са листе СПС-ЈС у скупштинске клупе ушло 5 одборника. Оно што треба напоменути је да су предлог одборничке већине за избор председника СО Рума, његовог заменика, као и председника и заменика председника Општине Рума, подржали и  поједини представници других странака у СО Рума.

  Тако је укупно 37 одборника гласало да се за председника Скупштине Општине Рума изабере Стеван Ковачевић(СНС). Његов заменик ће бити Владимир Малетић(СПС), док је за секретара Скупштине поново изабрана Сандра Поповић(СНС).

 • Годишњи концерт ученика Музичке школе

  10. јун 2016.

  Основна музичка школа "Теодор Тоша Андрејевић" у Руми организује годишњи концерт ученика у понедељак, 13. јуна. Концерт ће бити одржан у великом холу Културног центра Рума, са почеком у 18.00 часова. Улаз је слободан.

   

   

 • Циклус кратког филма (Шведска)

  10. јун 2016.

  PlakatНедеља 12. јун / Мала дворана КЦ-а / 20.00 часова
  Улаз слободан

  Ворки тим Рума у сарадњи са Балканкулт Фондацијом организује Циклус кратких филмова из нордијксих земаља. Први програм ће бити посвећен кратким филмовима из Шведске. У оквиру вечери биће приказано 9 кратких филмова из Шведске и то: Нудисткиња, Љубав и рат, Подбел,
  Коса (битна ствар), Процес, Доротеа у царству мртвих, Ово је наш дом, Флешбек, Пешчани сат.

  Више информација о филмовима на блогу Ворки тима.

 • Литерарни и ликовни конкурс у ГЦ "Срем"

  9. јун 2016.

  GC SremПоводом обележавања 40 година рада Геронтолошког центра "Срем" јуче су у овој установи додељене награде ауторима најбољих радова са IX Литерарног конкурса за кориснике установа за старе и одрасле особе. На конкурс су пристигла 22 прозна и 103 поетска рада. Награђени су радови корисника из укупно 12 установа са територије Републике Србије.

  Јуче је у ГЦ "Срем" почела и XVIII Ликовна колонија која ће трајати до 11. јуна. Назив овогодишње колоније је "Слике из нашег Дома", а учествују 22 ликовна уметника из Руме, Сремске Митровице и других градова Срема.

 • Решење о додели средстава за суфинансирање пројеката ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања у 2016. години

  9. јуна 2016.

  GrbПредседник Општине Рума Слађан Манчић је донео Решење за пренос средстава из буџета Општине Рума за суфинансирање пројеката изабраних по Јавном позиву за суфинансирање пројеката из буџета Општине Рума, ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања у 2016. години.

  Решење

   

 • У биоскопу од 9. до 15. јуна

  9. јун 2016.

  PlakatiХрабри петао (синхронизовано)

  Мала дворана КЦ-а / 18.00 часова
  Цена улазнице – 200 динара

  Бурек

  Мала дворана КЦ-а / 20.00 и 22.00 часа
  Цена улазнице – 250 динара

  Више информација о филмовима на сајту Културног центра Рума.

 • Дамјан Марковић наступа на Европском првенству

  9. јун 2016.

  Репрезентација Србије у саватеу 2016Репрезентација Србије у саватеу у саставу од 16 спортиста, судија и тренера отпутовала у среду, 8.јуна на Европско првенство за јуниоре и сениоре у combat саватеу у Коринт (Грчка).
  Од чланова Савате бокс клуба "Рума" наступиће Дамјан Марковић, сениор до 70кг заједно са тренером клуба и чланом стручног штаба Миодрагом Ракићем.
  "Дамјан Марковић је задњих пет година достојно представио нашу земљу и Општину Рума и надамо се да ће и на овом првенству успети да се врати са медаљом и врхунским резултатом. Покровитељи Савате бокс клуба "Рума" су Општина Рума и Савез спортова општине Рума, док је рад Савате савеза Србије финансијски подржала Влада Републике Србије - Министарство омладине и спорта којима се захваљујемо на подршци", изјавио је Миодраг Ракић.

 • Kонститутивна седница Скупштине Општине Рума

  9. јун 2016.

  I (конститутивна) седница Скупштине Oпштине Рума одржаће се 10.06.2016. године са почетком у 10:00 часова, у конференцијској сали Културног центра у Руми, улица Вељка Дугошевића број 102.

  Дневни ред:

  1. Потврђивање мандата одборника изабраних на изборима одржаним дана 24.04.2016. године

  -избор Верификационог одбора

  -извештај Верификационог одбора

  2. Избор Председника Скупштине Општине Рума.

  3. Избор заменика председника Скупштине Општине Рума.

  4. Постављење Секретара Скупштине Општине Рума.

  5. Избор извршних органа Oпштине Рума.

  6. Потврђивање мандата нових одборника.

 • Почиње купалишна сезона на румском базену

  8. јун 2016.

  Bazen BorkovacНова сезона на румском базену "Борковац" почиње у суботу 11. јуна у 10 часова. Улаз ће у суботу бити бесплатан за све посетиоце, а из Спортског центра "Рума" најављују бројне новине у односу на прошлу годину. Ипак, оно што се није мењало, то су популарне цене улазница.

  Целодневна улазница коштаће 300 динара, док ће се после 15 часова улаз наплаћивати 200 динара, колико кошта и целодневна карта за студенте и пензионере. Месечна улазница износи 3.000 динара, а сезонска 6.500 динара. Деца до 12 година неће плаћати улаз.

  Kulpinac, Makuljevic, MaravicПоводом предстојеће купалишне сезоне данас је на базену "Борковац" одржана конференција за медије на којој су говорили директор Спортског центра "Рума" Добрица Макуљевић, маркетинг менаџер СЦ "Рума" Милош Кулпинац и представник фитнес клуба "Iron fit" Бојан Маравић.

  Директор Спортског центра "Рума", установе која управља базеном Борковац, Добрица Макљуљевић истиче да је понуда ове године далеко богатија, али и да су се након прве, експерименталне године домаћини потрудили да отклоне све пропусте.

 • Млади фудбалери из Платичева учествују на турниру у Словенији

  8. јун 2016.

  FudbalТрадиционално и ове године млади фудбалери из Платичева узеће учешће на Међународном турниру у Љубљани, који се одржава од 10. до 12. јуна. За децу из Платичева, рођене 2006. године, биће организован и одлазак на море, тј. једнодневна посета Порторожу. Покровитељи и спонзори пута су Општина Рума и словеначка компанија која послује у Платичеву, "Каблекс - С".

   

 • Рума домаћин јуниорског Првенства Србије у кик боксу

  8. јун 2016.

  PlakatПрвенство Србије у кик боксу (дисциплина лоу кик) за јуниоре одржаће се у суботу, 11. јуна, у Спортском центру Рума.

  Ово је једно од два изборна првенства за састав јуниорске репрезентације Србије за предстојеће Првенство света које ће се одржати у Даблину. Очекује се велики број такмичара, а румски Кик бокс клуб "Ру-09" ће представљати четворо бораца: Илија Вукотић који је освојио претходно првенство Србије а затим и Балканско првенство, Драгана Нешковић вицешампионка са претходног првенства Србије као и Димитрије Вуковић и Манојло Ђурић.

  Почетак је у 11.00 часова.

   

 • Изложба фотографија "Пут свиле - нови изглед"

  10. јун 2016.

  Фотографија са изложбеЗавичајни музеј Рума приређује вечерас у 19.00 часова отварање изложбе од 60 фотографија, под називом "Пут свиле - нови изглед".
  Пре више од 2000 година, сналажљиви и храбри становници Евроазије истражили су и успоставили неколико копнених и поморских путних рута које су повезивале значајне цивилизације Азије, Европе и Африке, а које су касније генерације назвале заједничким именом "Пут свиле". НР Кина је предложила важну иницијативу заједничке изградње "Економског појаса Пута свиле" и "Поморског Пута свиле 21. века" што даје ново, савремено значење древном Путу свиле.

  Кроз објективе фотографа, ова изложба приказује нови изглед предела Кине дуж древног Пута свиле - у новој ери, као и дух хуманости локалног становништва, "инклузивности, отворености и хармоније", као потврду жеље кинеског народа да заједнички, са другим народима, граде "Појас и Пут"
  После отварања изложбе (19.30) у лапидаријуму Музеја наступиће са репрезентативним програмом традиционалних кинеских борилачких вештина кунг фу академија "Chuen" из Лондона, кунг фу клуб "Шаолин" из Руме и винг чун клуб "Змајево гнездо" из Београда.

 • Јубилеј у ГЦ "Срем"

  7. јун 2016.

  GC SremГеронтолошки центар "Срем" обележио је јуче свечаном академијом четири деценије постојања.

  Свечаности су присуствовали представници Министарства рада, запољшавања и социјална питања, Општине Рума, установа које се баве социјалном политиком и бројни пријатељи и сарадници установе.

  Програм свечане академије припремили су корисници ГЦ "Срем", а подршку хору и литералној секцији ове установе дали су ТО "Плави чуперак", АНИП "Бранко Радичевић" и стална гошћа и дугогодишња пријатељица ГЦ "Срем" Анђелка Говедаровић. Поводом 40 година постојања установе јуче је представљена и монографија "Јуче-данас-сутра", коју су припремиле Даница Јеремић и Нада Пошарац.

 • Вече ауторске музике - Далида Грмуша

  7. јун 2016.

  ПлакатСреда, 8. јун у 20.00 часова / Велики хол КЦ-а
  Улаз слободан

  О музици Далиде Грмуше...

  Музика Далиде Грмуше настаје као природни уметнички израз, из жеље да је подели и проживи са другим људима. Не настаје само као потреба изражавања у одређеном жанру, већ као музика тренутка и доживљене инспирације, тако да има карактер импровизације и слободну форму. У тренутку извођења, неке композиције имају свој коначан облик, а неке настају на лицу места као одраз тренутне атмосфере и инспирације. Музика је за Далиду највећа вредност, а кроз њу успева да, на емотивном нивоу, комуницира са својом публиком.
  Музика не познаје језике, она се осећа. Музика нема објашњења, она нас води, у неки други свет...

 • Правилно збрињавање амбалажног отпада у пољопривреди

  7. јун 2016.

  Zastita biljaУдружење произвођача средстава за заштиту биља у Србији - SECPA, у сарадњи са Пољопривредном стручном службом Рума, општинама Рума, Инђија и Ириг и оператером за збрињавање амбалажног отпада – СЕКОПАК,у периоду од 20. до 23. јуна 2016. године, у оквиру Пилот пројекта, организоваће прикупљање испраног амбалажног отпада. Прикупљаће се амбалажа која потиче од средстава за заштиту биља SECPA чланица: Adama, BASF, Bayer, DuPont, Dow AgroSciences, Syngenta i Belchim CP.

  Акција је бесплатна, а Пољопривредна стручна служба и SECPA поручују пољопривредницима да амбалажу добро исперу одмах након њеног пражњења и да је одложе на безбедно место на имању до њеног преузимања.

  Распоред преузимања амбалаже по селима

  Правилно испирање амбалаже

   

 • Награде 3. фестивала Mister Vorky

  7. јун 2016.

  ПлакатНа 3. Међународном фестивалу једноминутног филма жири у саставу Katia Rossini (Белгија), Маја Крајнц, Игор М. Тохољ (Србија), донео је следеће одлуке:

  - Гран при за најбољи филм фестивала - Woman, Adel Oberto, Италија

  - Награда за најбољи домаћи филм - Empire, Remake, Реља Мирковић, Србија

  - Награда за најбољи страни филм - Waiting, Aaron Longoria, САД

  - Награда жирија публике за најбољи филм - Most beautiful thing I've ever seen, Javier F. Espadas, Шпанија

  Међународни жири доделио је три специјална признања за следеће филмове:

  • "Je suis DaDA", Rick Niebe, Италија
  • Tropical solitude, Eduardo Matsuzaki, Бразил
  • Build up anger, Guy Shahaf, Израел
 • Унапређење пословног амбијента - јача сарадња јавног и привредног сектора

  6. јун 2016.

  Privredni savetПривредни савет Општине Рума одржао је данас у Културном центру у Руми седницу, а централна тема је билаУнапређење пословног амбијента на локалу – значај и улога Привредних савета".

  Седници је присуствовао велики број привредника из румске општине укључујући и представнике страних компанија које од недавно послују у Руми.

  У поздравној речи председник Општине Рума Слађан Манчић је изразио задовољство великим одзивом и најавио још снажнију подршку привредном сектору.

  Slađan Mančić obraćanje"Ово је једна врста проширене седнице Привредног савета јер присуствују и представници НАЛЕД-а, НАЦОР-а, Националне службе за запошљавање и Развојне агенције Србије тако да ово данашње заседање има велики значај, да чујемо све стране, државу, локалну самоуправу и привреднике и да пронађемо начин да привреду у нашој општини подигнемо на што већи ниво. У последњих неколико година у Руми је евидентно отварање нових места, упошљавање великог броја људи у реалном привредном сектору, али свакако увек може боље. Зато желимо да свима онима који намеравају да уложе капитал на територији наше општине транспаренто предочимо да је Општинска управа прави партнер инвеститорима и заиста до сада смо имали коректну сарадњу без икаквог условљавања и тако ће бити и убудуће", изјавио је председник Манчић. Први човек румске општине је казао и да су представници локалне самоурпаве данас саслушали све сугестије које су привредници изнели и да ће локална самоуправа подићи на виши ниво све оно што је у њеној моћи, јер без јаког привредног сектора нема ни развоја општине, закључио је Манчић.

 • Солистички концерт Јелене Бошњак

  6. јун 2016.

  Солистички концерт Јелене Бошњак - клавир, биће одржан у уторак 7. јуна, у великом холу Културног центра Рума. На програму су дела Баха, Моцарта и Шопена. Почетак је у 19.00 часова.

   

   

 • Румљани освојили турнир у Грчкој

  6. јун 2016.

  RK Veterani 022 na turniru u GrčkojРК "Ветерани 022" из Руме учествовали су од 3. до 5. јуна на међународном турниру ветерана у Верији у Грчкој. У конкуренцији пет екипа и у систему игре свако са сваким, Румљани су остварили три победе и један нерешен резултат што је било довољно за освајање првог места на турниру. Победе су остварене над екипама Едесе, Дикти Македонија, Килкис, а нерешено је одиграно са домаћином из Верије који су се показали као одлични домаћини и организатори. Рума је поред пехара за прво место узела и награду за најбољег стрелца (Дејан Проле) и МВП турнира (Жикица Милосављевић), а специјалну плакету добио је председник УО РСС Велимир Марјановић у знак пријатељских односа. За екипу "Ветереани 022" наступали су: Велимир Марјановић, Анђелко Грковић, Невен Рашета, Драган Вуковац, Дејан Проле, Синиша Кузмановић, Драган Видовић, Жикица Милосављевић, Драган Вагић, Драган Зурнић, Иван Ћућић, тренер Бранислав Страјнић и доктор екипе Никола Бељић.

 • 40 година Геронтолошког центра "Срем"

  6. јун 2016.

  GC SremГеронтолошки центар „Срем“ Рума обележава данас 40 година постојања. Поводом вредног јубилеја у овој установи ће бити одржана свечана академија. Почетак је заказан за 16 часова, а свечана академија ће се одржати у холу А објекта Геронтолошког центра „Срем“.

   

   

 • Први глас Срема

  3. мај 2016.

  Prvi glas Srema / arhivТрадиционално такмичење певача аматера "Први глас Срема" биће одржано предстојећег викенда у Стејановцима. Организатори манифестације су МЗ Стејановци, стејановачки КУД ”Стеван Петровић Бриле”, а покровитељ Општина Рума.

  Музичка пратња певачима аматерима биће ансамбл под управом, шефа народног оркестра Телевизије Нови Сад, Миће Јанковића.

  Програм манифестације

   

 • 3. Међународни фестивал једноминутног филма Mister Vorky

  3. јун 2016.

  Vorky festivalОд 3. до 5. јуна / Мала дворана КЦ-а

  Свечано отварање фестивала: петак, 3. јун, 20.00 часова

   

   

   

 • Пријемни испити за упис у Музичку школу

  3. јун 2016.

  Основна музичка школа "Теодор Тоша Андрејевић" у Руми организује пријемне испите за упис ученика у припремни и први разред школске 2016/2017. године.

  Испити ће се одржавати од 6. до 9. јуна, од 9. до 13. часова.

  За све остале информације обратити се секретаријату школе, улица ЈНА број 140 или на телефон 474-042.

 • "Пажљивко" учио румске ђаке прваке о безбедности у саобраћају

  3. јун 2016.

  Pazljivko u RumiАгенција за безбедност у саобраћају, у сарадњи са Општином Рума, организовала je јуче у ОШ "Душан Јерковић" саобраћајно-образовни час намењен ђацима првацима из све четири основне школе у Руми.

  Ученици су имали прилику да од маскоте Агенције за безбедност саобраћаја „Пажљивканауче како да се понашају на путу од куће до школе, како правилно да прелазе улицу, користе семафор и тумаче саобраћајне знакове.

  Циљ кампање је промоција поштовања саобраћајних прописа и саобраћајне културе, као и повећање безбедности деце у саобраћају, каже Јовица Васиљевић помоћник директора Агенције за безбедност у саобраћају.

 • Представа "Случајна смрт једног анархисте" - субота, 18. јун

  2. јун 2016.

  PlakatСубота, 18. јун у 20.00 часова / Велика дворана КЦ-а
  Цена улазнице – 700 динара

  Продаја карата почиње у петак, 3. јуна од 19.00 часова

  Дарио Фо - Случајна смрт једног анархисте
  - комедија -

  Режија: Маја Малетковић
  Играју: Никола Ђуричко, Бојан Димитријевић, Никола Ракочевић, Милош Самолов, Марта Бјелица и Јоаким Тасић

  Као циркуски играч на трапезу, лудак усред полицијске станице виси над понором – у заплету, који прети да се заковитла у урнебесну комедију забуне. Ансамбл, предвођен Николом Ђуричком, раскринкаће све нелогичности везане за смрт једног анархисте јер иза маске комедије вреба свет организованог криминала, државне корупције, политичких убистава, верске нетрпељивости, тероризма...

 • V Румске дечије олимпијске игре

  10. јун 2016.

  V Румске дечије олимпијске игре ће се одржати у суботу, 11. јуна, у 10.00 часова, у дворишту Tехничке школе.
  Циљ ове манифестације је промоција спорта и спортског духа,  дружење и лепе успомене на вртић. Организатори су вртић "Полетарац" и Удружење спорт за све "Мост". "Жеља нам је да укључимо што већи број деце, да свако од њих добије подједнаку шансу за игру и победу, да кроз васпитне и хумане вредности спорта развијемо код њих правилан однос према победи и поразу. С обзиром да се у сваком спорту подстиче фер плеј, желимо да истакнемо да ће свако дете, само својим учешћем већ бити победник. Први пут ове године, обележавајући мали јубилеј ове манифестације, у госте смо позвали и вртиће из сремских општина са циљем да ова манифестација не буде више локалног карактера него окружног, тако да нам у госте долазе другари из вртића из Пећинаца,  Старе Пазове и Ирига", поручују организатори.
  Деца ће се такмичити у 3 спортске дисциплине појединачно (трчање на 30м, скок у даљ, бацање вортекса), а у једној дисциплини екипно (надвлачење конопца).

 • Оглас о давању пословног простора у закуп

  2. јун 2016.

  Општина Рума даје у закуп путем јавног надметања пословни простор у Витојевцима, улица Партизанска број 2. Оглас о јавном надметању је отворен од 2.6.2016. године до 16.6.2016.године, а пријаве за учешће на јавном надметању са свим прилозима достављају се Јавном предузећу "Дирекција за изградњу Руме", на писарницу предузећа и поштом.

  За све потребне информације и увид у документацију у вези предмета овог огласа заинтересовани се могу обратити Јавном предузећу "Дирекција за изградњу Руме" , улица 27. октобра 38/2 или на телефон број 478077.

  Преузмите Оглас

 • Наставак пројекта партиципативног буџетирања у Општини Рума

  1. јун 2016.

  Participativno budzetiranjeОпштина Рума је у сарадњи са организацијама БИРН Србија и НАЛЕД пре годину и по дана ушла у реализацију пилот пројекта "Партиципативног буџетирања", који је имао за циљ активније укључивање грађана у буџетски процес.

  Увођењем праксе учешћа грађана у процес доношења одлуке о локалним буџетима, овај пројекат за циљ има да ојача улогу коју медији, цивилни сектор, представници локалних бизниса и грађани имају у демократским процесима на локалу и да ојача кредибилитет одлука јавне администрације.

  Данас је тим поводом одржана конференција и радионица у Културном центру Рума, а догађају су присуствовали представници румских организација цивилног друштва и грађани који су желели да се укључе у буџетски процес за 2017. годину.

 • Дом здравља "Рума"- Уведен Интегрисани здравствени информациони систем

  1. јун 2016.

  Konferencija za medijeМинистарство здравља и Европска банка за развој реализују пројекат "ИЗИС"- Интегрисани здравствени информациони систем по коме ће све здравстене установе у Републици Србији бити у једном информационом систему умрежене, тако да пацијенти лако остварују не само прегледе код изабраног лекара и специјалиста у матичној установи, већ и ван матичне установе. Тим поводом данас је у румском Дому здравља одржана конференција за медије на којој су говориле директорица др Снежана Бојанић Стојић и др Татјана Панић.

  "ИЗИС подразумева да су у информациони систем смештени сви лекари на свим нивоима, сви апарати, врсте услуга које се раде тако да лекар који тражи неки дијагностички преглед може у свом компјутеру да закаже пацијенту тај преглед. Пацијент ће знати свој термин, неће морати да иде ни у матичну установу да заказује, нити ће морати да иде у опште болнице. Надам се да ће се поштовати време заказивања како би пацијент имао један комплетан комфор. За Војводину је био датум кад се пушта у рад ИЗИС 25. мај. У периоду од 23. до 30. маја морали смо све податке о докторима и апаратима да доставимо. 31. мај је био званични старт. Ми смо кренули од службе опште медицине јер је највећа. Мали број наших пацијената ће користити online заказивање, већина се фокусира на телефон. Добили смо обећање да ће хронични пацијенти моћи своје рецепте и лекове да реализују директно у апотеци тако да ће се смањити гужве и број пацијената који чекају", казала је директорица др Бојанић Стојић.

 • Kонститутивна седница СО Рума померена за 10. јун

  1. јун 2016.

  GrbI (конститутивна) седница Скупштине Општине Рума неће бити одржана дана 03.06.2016. године као што је најављено, већ ће бити одложена за седам дана, те је заседање заказано за 10.06.2016. године у 10 часова.

  Дневни ред се није мењао и пред одборницима ће се наћи:

  1. Потврђивање мандата одборника изабраних на изборима одржаним дана 24.04.2016. године

  - избор Верификационог одбора

  - извештај Верификационог одбора

  2. Избор Председника Скупштине Општине Рума

  3. Избор заменика председника Скупштине Општине Рума

  4. Постављење Секретара Скупштине Општине Рума

  5. Избор извршних органа Oпштине Рума

  6. Потврђивање мандата нових одборника.

 • Одржано Општинско и Покрајинско такмичење у пружању прве помоћи

  1. јун 2016.

  Fotografija preuzeta sa https://www.facebook.com/crvenikrstrumaОпштинско такмичење у пружању прве помоћи одржано је крајем маја у Геронтолошком центру "Срем". Организатор такмичења био је Црвени крст Рума, а учешће је узело седам екипа: четири екипе подмлатка и три екипе у категорији омладине. Екипа ОШ "Душан Јерковић" заузела је прво место у категорији подмлатка, а Омладинска теренска јединица Црвеног крста Рума освојила је прво место у категорији омладине. Ове екипе, као и трочлана екипа реалистичког приказа повреда, обољења и стања, представљале су Општину Рума на Покрајинском такмичењу које је одржано 28. маја у Суботици. Учествовало је укупно 16 војвођанских општина и градова са 14 екипа подмлатка, 14 екипа омладине у области прве помоћи и 7 екипа у реалистичком приказивању повреда, обољења и стања.

  Пласман екипа Црвеног крста Рума на Покрајинском такмичењу:
  - Омладина 2. место
  - Подмладак 10. место
  - РППОС 2. место

 • Састанак начелника сремских градских и општинских управа

  1. јун 2016.

  Sastanak u Gradskoj kućiНачелници градских и општинских управа у Срему састали су се данас у Градској кући у Руми, а централна тема састанка била је примена одредаба Закона о општем управном поступку, које ступају на снагу од 8. јуна.

  Начелник Општинске управе Општине Рума Душан Љубишић истиче да је састанак сазван са циљем да све локалне самоуправе у Срему спремно дочекају нову законску регулативу.

  "Настављамо са добром праксом одржавања заједничких састанака. Сада је ред дошао и на Руму да буде домаћин. Заинтересовани смо да разменимо искуства на локалном нивоу, поделимо једни другима савете и сугестије не би ли у Срему та примена закона била што боља и квалитетнија. Законска регулатива која ступа на снагу 8. јуна предвиђа да грађани неће више морати да прибављају, за остваривање својих права, било какву документацију него ће органи по службеној дужности достављати другим органима потребну документацију. То су на пример: извод из матичне књиге рођених, уверење о држављанству, уверење о некажњавању итд. Вероватно ће бити одређених проблема у почетку, као и увек кад се уводи нешто ново и сврха овог састанка је да се ти проблеми предвиде и превазиђу", изјавио је Љубишић.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001