Филтер
 • "Божићна улица" - "Најлепши поклон од Деда Мраза"

  26. децембар 2016.

  TamburaУ оквиру манифестације "Божићна улица" данас на Градском тргу, у 12 часова, биће одиграна представа за децу "Најлепши поклон од Деда Мраза".

  Сутра, такође у подне, у Културном центру биће организована групна анимација и осликавање деце. У среду 28. децембра са почетком у 18 часова, на Градском тргу, наступиће тамбурашки састав "Да не умре тамбура".

  Програм манифестације

   

 • Позив румским бендовима

  7. децембар 2016.

  TRGТуристичка организација Општине Рума, позива румске бендове, као и ди-џејеве који би желели да узму учешће у предстојећој манифестацији "Божићна улица"!

  Више информација на ruma.too@gmail.com; 022/470-655 или лично у просторијама улица Главна 172, Рума.

  Рок за пријаву је понедељак 12.12.2016.

  Уз добру музику, учинимо празнике лепшим!
  Манифестација "Божићна улица"
  се одржава од 23.12.2016. до 07.01.2017. године.

 • Новогодишњи коктел у Градској кући

  30. децембар 2016.

  Novogodišnji koktelПредседник Општине Рума Слађан Манчић организовао је данас у Градској кући традиционални новогодишњи коктел, на којем су присуствовали сарадници из Општинске управе, јавних предузећа и установа, привредници који послују у румској општини, представници медијских кућа, те чланови Већа и одборници локалног парламента.

  Свечаности у Градској кући је присуствовао и непалски бизнисмен Бинод Чаудри, власник глобалне светске корпорације „Chaundhary  Group“, која баш у Руми гради своју прву фабрику у Србији.

  У свом обраћању председник Манчић је истакао да су 2016. годину обележила отварања нових радних места, али да постоје оправдана очекивања да ће се тај тренд наставити и у 2017. години. Он је нагласио да је долазак реномираних светских компанија попут "Cinnovation group“, која послује у оквиру "Chaundhary Group“, најбоља могућа препорука и реклама за румску општину.

  "Изузетно ми је задовољство што је данас са нама у Градској кући господин Бинод Чаудри, који је пре три дана дошао у Србију да обиђе радове на изградњи фабрике у радној зони „Румска петља“. То је човек који ће значајно помоћи економски развој румске општине и омогућити отварање нових радних места. Ми смо захвални на уложеном трудуи господину Биноду и свим другим инвеститорима и привредницима, јер смо сви на истом задатку да створимо бољи животни стандард за наше грађене“, поручио је Манчић.

 • Конкурс за пројекте из области спорта

  30. децембар 2016.

  спортКомисија за доделу средстава за програме и пројекте из области спорта расписује Конкурс за пријаву пројеката у области спорта који се суфинансирају из буџета Општине Рума за 2017. годину.

  Пријаву на конкурс, са свом потребном документацијом, доставити у затвореној коверти, до 13.1.2017. године до 15 часова.

  Текст конкурса, Правилник о начину остваривања права на доделу средстава из буџета општине Рума и обрасце за конкурисање можете преузети на нашем сајту, тачније на страници Конкурси за пројекте.

 • Румски ликовни салон 2016.

  30. децембар 2016.

  PlakatГалерија Кулутрног центра у Руми, Велики хол

  Петак, 30. децембар у 19.00 часова
  Улаз слободан

  Конкурс је готов, примљено је укупно 46 радова од 29 уметника који су се пријавили. Петочлани жири у саставу Љиљана Војводић- академска сликарка, Маја Ћук - магистар уметности у области сценског дизајна, Драган Дебиш - сликар, Бранислав Црвенковић - академски вајар и Марко Еремић - стручни инжењер графичког инжењерства и сликарства, је донео своју одлуку а она ће бити саопштена на свечаном отварању.

 • Обавештењe ЈП "Комуналац"

  30. децембар 2016.

  Јавно предузеће "Комуналац" обавештава грађане и привредне субјекте да ће због одржавања вашара саобраћај бити преусмерен у периоду од 1. до 3. јануара. У дане државних празника смеће се неће одвозити и неће се вршити наплата паркинга. Смеће ће бити одвежено у првом наредном термину.

   

   

 • Одржана XIX седница Општинског већа

  30. децембар 2016.

  Opštinsko većeЧланови Већа су на јучерашњој седници усвојили нове предлоге Правилника за доделу средстава за програме и пројекте из области спорта и културе, као и за редовне активности и програме удружења на територији Општине Рума. У питању су усклађивања постојећих правилника са новим законским прописима.

  На седници је именована и Комисија за доделу средстава из буџета Општине Рума за програме и пројекте из области спорта од значаја за Општину Рума. Комисијом ће председавати Елвира Љубисављевић, а чланови ће бити Драган Косановић, Добрица Макуљевић, Миладин Делић и Зоран Југовић.

  Такође, одобрена је новчана помоћ у износу од 150.000 динара СУБНОР-у Општине Рума, како би се обезбедило редовно функционисање ове организације. Из истог разлога 300.000 динара је издвојено за Међуопштинску организацију слепих и слабовидих са седиштем у Руми.

 • Уручена награда "Атанасије Стојковић"

  29. децембар 2016.

  Knjizevni konkursНаграда "Атанасије Стојковић", коју истоимена Градска библиотека из Руме додељује за први необјављени роман, свечано је данас уручена овогодишњем победнику књижевног конкурса Дарку Суџуму.

  Дарко је награду добио за рукопис романа "Триптихон грозоморе", који је својеврсна хроника дешавања на овим просторима, а посебно место у њему заузима Батајница, у којој живи и сам аутор.

  Председник жирија за доделу књижевне награде "Атанасије Стојковић" Момир Васиљевић је рекао да је "Триптихон грозоморе" моћан, слојевит и надасве историчан роман. У њему аутор прати догађаје и ликове из три историјска периода, који су судбински одређивали и утицали на живот Сремаца, а нарочито становника Батајнице. То су три "грозоморе", три највеће пошасти, три куге и три понора...

  "Прва "грозомора" се односи на велику кугу, с краја 18. века, друга је страдање Срба у Срему за време усташке власти, као и новоуспостављање владавине ОЗНЕ, и искушења на која су стављени сремски домаћини, док је трећа "грозомора" страдање Сремаца и Батајничана за време НАТО агресије", казао је Васиљевић уз опаску да блага хуморност, која осенчава текст, чини га још благотворнијим и пријемчивијим.

  Роман је исписан и у славу једног дрвета, једне воћке, која је вековима украшавала сремска дворишта, шорове, друмове и окрајке сеоских атара. Реч је о дуду и његовим слатким плодовима - дудињама, рекао је члан жирија Тодор Бјелкић и додао да је дуд за Сремце свето дрво, попут липе или храста за старе Словене.

  Дарку Суџуму, по занимању авио-механичару, ово ће бити прва објављена књига.

 • Новогодишња честитка председника Општине Рума

  30. децембар 2016.

  Свим грађанима Општине Рума у новој 2017. години желим пуно здравља, личну и породичну срећу. Нека вам предстојећи новогодишњи и божићни празници буду испуњени миром, љубављу, хармонијом и разумевањем.

  Председник Oпштине Рума Слађан Манчић

   

   

   

 • Новогодишња честитка председника СО Рума

  30. децембар 2016.

  Срдачно честитам предстојеће новогодишње и божићне празнике свим грађанима Општине Рума, са жељом да их прославе у кругу својих породица и пријатеља, у миру, здрављу, срећи и благостању. Нека Нова година буде година радости и остварених снова.

  Председник СО Рума Стеван Ковачевић

   

   

 • Обавештење о нерадним данима

  29. децембар 2016.

  OrlovićevaОпштинска управа Општине Рума неће радити у понедељак 2. јануара и у уторак 3. јануара 2017. године.

  Према Закону о државним и другим празницима у Србији, Нова година је државни празник и празнује се 1. и 2. јануара.
  Сходно овом закону, ако један од датума када се празнује државни празник "падне" у недељу, не ради се првог наредног радног дана.
  С обзиром да су 1. и 2. јануар 2017. године недеља и понедељак, не ради се и у уторак, 3. јануара.
  Сагласно
  Закону, први дан Божића, 7. јануар, верски је празник и нерадни дан.
  Божић 2017. године празнује се у суботу, наведено је у саопштењу.

 • Бинод Чаудри - један од најбогатијих људи на свету посетио Руму: Wai Wai нудле из Руме ће освојити европско тржиште

  28. децембар 2016.

  Wai WaiПредседник Општине Рума Слађан Манчић угостио је данас у Градској кући власника светски реномиране компаније "Chaudhary Group", непалског мултимилијардера Бинод Чаудрија.

  Након састанка одржаног у Градској кући челни људи локалне самоуправе су са непалском делегацијом обишли радове на изградњи фабрике нудли "Cinnovation group"(послује у оквиру Chaudhary Group), прве непалске инвестиције у Европи, која се гради у радној зони "Румска петља".

  "Нама је велика част што је овако велики конгломерат одлучио да прво инвестира у нашу општину. То је највећа могућа похвала и потврда спремности локалне самоуправе да буде прави партнер инвеститорима", казао је председник Општине Рума Слађан Манчић и рекао да званично отварање фабрике нудли очекује крајем фебруара 2017. године.

  "Изузетно смо задовољни динамиком радова, завршетак изградње очекујемо крајем јануара и оно што је најбитније за Руму је да ће тада кренути и прва запошљавања. Фабрика ће запослити 409 људи у првој фази, а тај би број требао да расте до 1.200 запослених, што је свакако за респект. Још једном се захваљујем и господину Биноду и његовом сину Нирвани које не само што сматрамо за пријатеље, већ их доживљавамо и као житеље наше општине", изјавио је председник Манчић.

  "Chaudhary Group" има разноврсну лепезу делатности и планира даља пословна улагања на овом поднебљу, могло се чути на данашњем састанку у Градској кући.

  "На радном састанку смо размотрили даља улагања у нашу општину, али господин Чаудри је заинтересован и за улагање у Србију уопште. О томе ће бити више речи сутра у Влади Србије, на састанку са премијером Александром Вучићем", нагласио је Манчић.

  Фабрика нудли у Руми биће камен темељац за будуће пословање наше компаније на територији целе Европе, казао је власник "Chaudhary Group" Бинод Чаудри.

 • Балетска представа "Ко то тамо пева"

  28. децембар 2016.

  ПлакатЧетвртак, 12. јануар у 20.00 часова
  Велика дворана КЦ-а

  Цена улазнице 700 динара (купљена улаyница важи и за представу "Бела Кафа")

  Народно позориште Београд, Војислав Воки Костић
  По предлошку филма „Ко то тамо пева“ Слободана Шијана
  Кореограф и редитељ: Сташа Зуровац

  Била је срећна идеја управника Љубивоја Тадића да на репертоару Балета Народног позоришта у Београду стави као стваралачки изазов култни Шијанов “Ко то тамо пева”, по сценарију Душана Ковачевића. Чаробном руком кореографа - редитеља Сташе Зуровца та сирова грађа постала је поетична метафора тегобног балканског живовања. Воки Костић пружио је Зуровцу музику, ремек - дело које одише мешавином заноса и ироније.

 • Представа "Бела кафа"

  28. децембар 2016.

  PlakatСреда, 25. јануар у 20.00 часова
  Велика дворана КЦ-а

  Улаз уз купљену улазницу за балетску представу "Ко то тамо пева"

  Народно позориште Београд, Александар Поповић
  Режија: Милан Нешковић
  Играју: Бранко Бане Видаковић, Вања Ејдус, Олга Одановић, Нада Шаргин, Ненад Стојменовић и Павле Јеринић

  У име опстанка појединац пристаје и на оно на шта се, ако иоле морала има - не пристаје. Човек тако на одређени начин пристаје да га силује историја. Чувајући себе док гледа како страдају други, он заправо утире пут сопственом паду. Живот се распадне у раскораку од великих снова до великих разочарања. Аца Поповић у овом комаду обрађује теме кроз призму једне српске породице.

 • Новогодишњи пакетићи из Немачке обрадовали румске малишане

  27. децембар 2016.

  PaketiciСрдачна и пријатељска сарадња Општине Рума и немачког града Берзенбрика се наставља. Делегација немачког града, са којим је Рума покренула процес братимљења, допутовала је данас у наш град како би новогодишњим пакетићима обрадовала децу из румских социјално угрожених породица. Подељено је укупно 50 новогодишњих пакетића.

  По речима председника Општине Рума Слађана Манчића то је још једна потврда добре сарадње Руме и Берзенбрика, али пре свега леп гест пријатеља из Немачке.

  "Захвалио бих се градоначелнику Берзенбрика др Хорст Бајеру, али и његовом изасланику др Жељку Драгићу, одборнику у Скупштини града Берзенбрика, који је данас са нама у Градској кући. Успешна сарадња наше две локалне самоуправе би требала да се крунише братимљењем. За сада све иде по плану и морам бити искрен, то братимљење ће много више нама значити. Њиме ћемо додатно учврстити сарадњу са градом из Европске уније и то из економски најјаче европске земље, Немачке", рекао је председник Манчић.

  Представник немачке делегације др Жељко Драгић је напоменуо да су новогодишњи пекетићи мали симбол пријатељства Берзенбрика и Руме.

 • У биоскопу - 3Д и 2Д пројекције

  27. децембар 2016.

  Santa Maria Della Salute plakat“SANTA MARIA DELLA SALUTE” (2Д)
  НАЈВЕЋА СРПСКА ЉУБАВНА ПРИЧА

  Велика дворана КЦ-а

  Уторак, 27. децембар у 18.00 и 20.30 часова
  Среда, 28. децембар у 18.00 и 20.30 часова
  Четвртак, 29. децембар у 20.30 часова
  Цена улазнице 250 динара

  -ПЕВАЈМО (SING) - (3Д) синхронизовано

  Велика дворана КЦ-а

  Среда, 28. децембар у 16.00 часова

  Четвртак, 29. децембар у 16.00 и 18.00 часова

  Улазница 250 динара

 • Обавештење - артиљеријско гађање на полигону у Никинцима

  27. децембар 2016.

  НикинциЈединица Војне поште 2342-8 Никинци обавештава грађане да ће се извођење артиљеријског опитног гађања обавити 28. и 29. децембра 2016. године, на полигону у Никинцима, у времену од 09,00 до 16,00 часова.

  У реонима Буђановаца, Брестача, Доњег Товарника, Огара, Обрежа, Грабоваца, Витојеваца, Платичева и Никинаца, забрањено је кретање, задржавање и боравак људи, стоке, моторних возила и сточне запреге ради њихове личне безбедности.

  У току извођења гађања на територији војног полигона Никинци постоји могућност да ће остати неексплодираних пројектила који представљају опасност за лица која им се приближе или их дирају. Војска упозорава становништво да је најстроже забрањено свако прикупљање или дирање нераспрснутих зрна и да су при наиласку на таква зрна, дужни да о томе обавесте органе полиције или најближу команду Војске Србије.

 • Новогодишњи пакетићи за децу из Дневног боравка

  26. децембар 2016.

  PaketiciПоводом предстојећих новогодишњих и божићних празника Општина Рума је данас децу из Дневног боравка за децу и младе са сметњама у развоју обрадовала новогодишњим пакетићима.

  "По традицији прве пакетиће делимо деци из Дневног боравка. Као и увек они их обрадују и заиста је ово место које зрачи позитивном енергијом, радошћу и ведрином. Поново смо се лепо дружили, играли, певали и трудимо се да деци у Боравку омогућимо да уживају у новогодишњим празницима као и сва друга деца", рекао је председник Општине Рума Слађан Манчић.

  ВД директор Центра за социјални рад Слободан Красић се захвалио локалној самоуправи на пажњи и новогодишњим пакетићима.

  "Осмеси наших корисника довољно говоре о томе колико им значи пажња Општине Рума. Такође, морам да истакнем да нас 31. децембра чека још једно дружење овде у Боравку, када ће деци и младима са сметњама у развоју пакетиће уручити МК "Фалконс" и Општинско удружење пензионера", напоменуо је Красић.

  {vsig}paketicidnevniboravak16{/vsig}

 • Биљана Вукелић првакиња Србије у куглању

  26. децембар 2016.

  KuglasiceКуглашица ЖКК "Срем" Биљана Вукелић остварила је велики успех на појединачном Првенству Србије, одржаном у Београду протеклог викенда.

  Биљана је освојила златну медаљу у у дисциплини Спринт - појединачно, победивши у финалу репрезентативку Мају Ђукић из Новог Сада.

  На тај начин је Биљана заокружила још једну сјајну такмичарску куглашку годину ЖКК"Срем" из Руме и најавила нове успехе у 2017. години.

  На табели "Супер лиге Србија" Румљанке су трећепласирана екипа, а на завршнице паровних и појединачних такмичењаВојводине и Србије пласирале су се све румске такмичарке које су започеле квалификације, тако да се медаље тек очекују.

 • Предавање у Музеју - "Змај Огњени Вук"

  26. децембар 2016.

  Змај Огњени ВукУ уторак, 27. децембра 2016. године, Завичајни музеј Рума, у оквиру свог пројекта "Купиник - последња престоница српских деспота", организује предавање "Змај Огњени Вук", о деспоту Вуку Бранковићу (Вуку Гргуревићу), сину слепог Гргура Бранковића, а унуку деспота Ђурђа, који је владао од 1471. до 1485. године.
  Гост предавач је др Љиљана Пешикан Љуштановић, професор на Филозофском факултету у Новом Саду, аутор монографије "Змај Деспот Вук - мит, историја, песма".
  Предавање почиње у 19 часова, а улаз је слободан.

 • Отворена "Божићна улица"

  23. децембар 2016.

  Bozicna ulicaТрадиционална празнична манифестација Туристичке организације Општине Рума "Божићна улица“ званично је отворена данас.

  Гости свечаног отварања била су деца из УПВО "Полетарац", која су својим рецитацијама увеличали манифестацију на Градском тргу. Управо је румским малишанима и намењен већи део програма "Божићне улице".

  Манифестацију, која сво­јим дату­мом одржа­вања повезује католички и православни Божић, свечано је отворио председник Скупштине Општине Рума Стеван Ковачевић.

 • Представљање књиге "Српско срце Јоханово"

  23. децембар 2016.

  PlakatСПЦО Рума, Храм Силаска Светог Духа на апостоле организују, у недељу 25. децембра, у Великом холу Културног центра Рума, промоцију књиге "Српско срце Јоханово", аутора Веселина П. Џелетовића.

  Џелетовић је овим романом добрано загребао по болној теми трговине органима, злогласној „жутој кући" и свеукупном страдању Срба које и данас траје.

  Невероватан заплет овог дела: богати Немац, којем је пресађено срце извађено киднапованом Србину Јовану, сања манастир Грачаницу и плавооко дете, а потом долази на Косово и усваја сина човека чије је срце у њему наставило да живи - режирао је сам живот. Писац је, каже, преузео истинит догађај, али је радњу симболички, али и због могућег откривања идентитета дечака и његовог усвојитеља, пребацио у Грачаницу.

  Писац је Јохана упознао 2004. на развалинама српског гробља у једном косовском селу и тако сазнао за невероватну причу.

  Почетак књижевне вечери је заказан за 19 часова.

 • Божићна честитка председника Општине Рума

  23. децембар 2016.

  Упућујем најсрдачније честитке свим грађанима Општине Рума који предстојећи Божић прослављају по грегоријанском календару. Желим да Божић - симбол мира, толеранције и разумевања међу људима прославите у срећи, здрављу и благостању, у кругу својих породица и пријатеља. Нека Вам  празнични дани испуне домове топлином, хармонијом и радошћу.

  Председник Oпштине Рума Слађан Манчић

   

 • Божићна честитка председника СО Рума

  23. децембар 2016.

  Свим грађанима Oпштине Рума који Божић славе по грегоријанском календару, од срца честитам предстојећи празник.

  Нека прослава Божића, у духу обичаја и верске традиције, у домове унесе радост, љубав и мир, ојача пријатељство, толеранцију и јединство међу људима.

  Председник СО Рума Стеван Ковачевић

   

 • Одржан полугодишњи концерт ОМШ "Теодор -Тоша Андрејевић"

  22. децембар 2016.

  MuzickaУ организацији ОМШ "Теодор -Тоша Андрејевић" синоћ је у холу Културног центра одржан традиционални полугодишњи концерт.

  Публици су се преставили талентовани ученици румске музичке школе од оних најмлађих, полазника музичког забавишта, по до оних старијих чији су наступи испраћени громогласним аплаузима бројне публике.

   

  {vsig}muzickakoncert{/vsig}

 • Новогодишњи пакетићи за мале Витојевчане

  22. децембар 2016.

  VitojevciМЗ Витојевци је, у сарадњи са локалном самоуправом, данас новогодишњим пакетићима изненадила и обрадовала децу у Витојевцима.

  46 пакетића је подељено предшколцима и основцима подручног одељења ОШ "Миливој Петковић - Фећко" у Витојевцима, а малишани су се Деда Мразу одужили рецитацијама, игром и осмесима.

  У наредним данима биће подељено још доста новогодишњих пакетића на територији Општине Руме, а традиционално биће уприличена и додела у Дневном боравку за децу и младе са сметњама у развоју, при Центру за социјални рад Општине Рума.

 • Божићна улица - свечано отварање петак, 12 часова

  22. децембар 2016.

  Bozicna ulicaТур­ис­тичка орга­ни­зација Опш­тине Рума и ове године орга­низује „Божићну улицу“, ман­и­фестацију која сво­јим дату­мом одржа­вања повезује католички и православни Божић.

  У пери­оду од 23. децембра 2016. до 07. јан­у­ара 2017. године на Град­ском тргу предвиђена су бројна занимљива дешавања. Свечано отварање манифестације је сутра у 12 часова на Градском тргу, а у програму ће учествовати и аниматори за децу.

  Из ТОО Рума се надају да ће шарено­лики садржаји “Божићне улице”, као и претходних година, поново привући велики број посети­лаца. Наравно, већина про­грама, који ће се одви­јати у овом пери­оду, биће намењена деци. Покровитељ ман­и­фестације је Општина Рума.

  Програм манифестације

 • 28. Зимски турнир у футсалу

  22. децембар 2016.

  FutsalЗимски турнир у футсалу почео је јуче Спортском центру у Руми.
  Турнир
  ће трајати четири дана, а на њему учествује 12 екипа.

  Победнику ће припасти 100.000,00 динара, док ће другопласирана екипа добити 30.000,00 динара.

   

   

 • Рукометашице Словена треће на полусезони

  22. децембар 2016.

  Rukometašice Sloven RumaНа крају јесењег дела такмичења у ПРЛС "Север" , са учинком од 8 победа и 3 пораза, сениорке ЖРК "Словен" заузеле су треће место. На само два бода заостатка у односу на првопласирану екипу "Спартака" из Дебељаче и бод у односу на другопласирану екипу "Халас Јожеф" из Аде. Иако је ово највећи пласман у последње три године како су чланови Прве лиге "Север", Румљанке су најавиле да се на овоме неће зауставити, већ да ће наставити борбу до краја за прво место.
  Што се тиче такмичења млађих категорија, на том пољу такође су остварени одлични резултати.
  Кадеткиње(2000), пионирке(2002) и млађе пионирке(2004) кроз квалификационе турнире избориле су пласман у Супер лигу Војводине, где од фебруара наставља такмичење за пласман на државно првенство.

 • V седница СО Рума - Финансирање вантелесне оплодње

  21. децембар 2016.

  SO RumaОдборници СО Рума изгласали су на последњем заседању Одлуку о условима и начину остваривања права на накнаду трошкова за вантелесну оплодњу Општина Рума.

  Локална самоуправа ће годишње, са по 220.000 динара, финансирати десет и више брачних парова, а основни предуслов за остваривање права је да је брачни пар већ имао три безуспешна покушаја вантелесне оплодње на терет средстава обавезног здравственог осигурања, изјавио је председник Општине Рума Слађан Манчић.

  "По први пут уводимо овакав начин помоћи брачним паровима који имају проблема са стерилитетом. Наш првобитан план је да годишње финансирамо десет парова са територије наше општине и пружимо им прилику да постану родитељи и добију потомство. Међутим, тај број је промењив и уколико буде више захтева урадићемо ребаланс, повећати позицију у буџету и изаћемо у сусрет и већем броју парова него што смо планирали", поручио је Манчић.

  Право на бесплатну вантелесну оплодњу, коју ће финансирати румска локална самоуправа, имају парови старости до 44. године.

 • Отворена изложба радова са 44. ликовне колоније "Борковац"

  21. децембар 2016.

  Likovna kolonijaПобедница 44. ликовне колоније "Борковац" је уметница Босиљка Зиројевић Лечић, професорка на Академији уметности у Новом Саду.

  Њој је синоћ у Завичајном музеју Рума уручена плакета са ликом Миливоја Николајевића, а том приликом уприличена је изложба радова са 44. борковачке колоније.

  И овогодишња колонија је била тематска, а у фокусу је била геометрија у сликарству. 

  Управо геометријом у сликарству победница се бави већ две деценије, а у својим делима Босиљка трага за унутрашњим миром, успостављањем хармоније, изражене чистим ликовним језиком.

  "Основни разлог зашто сам прихватила позив за учешће јесте зато што ликовна колонија "Борковац" има јасан концепт. Ја сам одмах након завршетка имала самосталну изложбу у Руми, што ми је једна битна референца. Стога ова награда за мене представља велику част. Сама колонија је била доста занимљива и захваљујући колегама врло и инспиративна. Организатори завређују све похвале, у једном лепом амбијенту имали смо све услове за креативно изражавање", изјавила је награђена уметница.

 • Успешан први део сезоне румских одбојкашица

  21. децембар 2016.

  ZOK RumaМладе румске одбојкашице ређају победе у оквиру Друге лиге - група Север. Протеклог викенда, у Спортском центру Рума, савладана је  екипа"Елан Волеј" из Србобрана максималним резултатом 3:0.

  Од укупно десет одиграних утакмица Румљанке имају само два пораза и тренутно заузимају  високо треће место на табели, у конкуренцији 12 екипа.

  Одбојкашице у наредном колу гостују у Бачкој Паланци. У периоду између јесењег и пролећног дела првенства Румљанке очекују велики турнири, са којих су се, у прошлости, углавном враћале са признањима и трофејима.

 • V седница СО Рума - Усвојен буџет за 2017. годину

  20. децембар 2016.

  SO RumaЗа непуна два сата скупштинског заседања усвојено је свих 40 тачака предложеног дневног реда. Скупштинска расправа се махом односила на Одлуку о буџету Општине Рума за 2017. годину.

  Укупно планирани приходи и примања из буџета Општине Рума за 2017. годину износе 2.043.049.824,50 динара и то: 1.936.151.824,10 из буџетских средстава и 106.898.000,40 динара из осталих прихода буџетских корисника.

  Председник Општине Рума Слађан Манчић је констатовао да сама чињеница да није поднет ниједан амандман на Одлуку, указује на то да је реч о реално планираном буџету.

  "Усвојени буџет је заиста планиран на реалним основама. Он је и развојни, са великим инвестиционим улагањима, али је у њему садржана и снажна социјална компонента. Сва социјална издавања су повећана или су задржана на истом нивоу, као у 2016. години. Приходна и расходна страна су максимално избалансиране и направљене су уштеде где год је то било могуће. У прилог тој тези ћу рећи да нема повећања масе зарада, јер се људи не запошљаваљу у државном сектору већ у привредном", нагласио је Манчић и додао да готово 519 милиона динара планираних прихода долази од пореза на зараде.

 • Новогодишњи концерт Извођачког састава АНИП "Бранко Радичевић"

  20. децембар 2016.

  ПлакатУ петак 23. децембра, са почетком у 19 часова, у Великој сали Културног центра Рума одржаће се Новогодишњи концерт Извођачког састава Ансамбла народних игара и песама „Бранко Радичевић“ из Руме.

  На крају календарске године АНИП је припремио интересантан програм са новим кореографијама, песмама и музиком. Концерти су прилика да се сумира и покаже оно што су чланови Извођачког састава припремали у претходној сезони.

  Гости концерта биће Градски тамбурашки оркестар „Бранко Радичевић“ из Руме.

  Улазнице за овај догађај могу се купити на билетарници Културног центра Рума.

 • Одржана XVIII седница Општинског већа

  19. децембар 2016.

  VećeВеће је на данашњем заседању одбило амандман на предлог Одлуке о изменама и допунама Одлуке о социјалној заштити, који је поднео одборник СО Рума Борис Шикић.

  О амандману ће се изјаснити и одборници румског парламента на сутрашњем заседању.

  На седници су усвојенa два предлога о промени буџетских апропријација у износима од 50.000 динара(текуће поправке и одржавања МЗ Кленак) и 665.042,78 динара(УПВО "Полетарац" -недовољно планирана средства за остале дотације и трансфере).


 • Одржана 21. седница Социјално-економског савета

  19. децембар 2016.

  Socioekonomski savetОдлука о буџету Општине Рума за 2017. годину нашла се данас на дневном реду 21. заседања Социјално-економског савета (СЕС) Општине Рума.

  Шефица Одељења за финасије, привреду и пољопривреду Биљана Дамљановић је члановима СЕС-а презентовала Одлуку о буџету за наредну годину и том приликом је истакла да је буџет у 2017. години за 50 милиона динара већи у односу на овогодишњи.

  Она је напоменула да су у буџету издвојена значајна средства за инвестиције, пољопривреду и социјалну заштиту. По први пут у буџет је уврштено и финансирање вантелесне оплодње, а више средстава је издвојено и за заштиту животне средине, чак 30% више него у 2016. години.

  На седници се разговарало и о активностима на јачању Уније послодаваца и синдикалном удруживању у предузећима која послују на територији Општине Рума.

 • Концерт ОМШ ''Теодор Тоша Андрејевић''

  19. децембар 2016.

  MuzickaОсновна музичка школа "Теодор -Тоша Андрејевић" у Руми организује полугодишњи концерт ученика.

  Концерт ће се одржати у среду, 21. децембра у 18 часова, у холу Културног центра Рума.

  Улаз је слободан.

  Ученици румске музичке школе нижу успехе на готово свим великим такмичењима у нашој земљи.

  На 3. флаутистичком такмичењу „Славенски“ у Музичкој школи “Јосип Славенски“ у Београду, ученице флауте ОМШ “Теодор-Тоша Андрејевић“ Рума су се посебно истакле и остварени су следећи резултати.

  1.  Ена Манчић, 2.разред, класа: Тања Минов - 1. НАГРАДА

  2.  Алена Лакатош, 5.разред, класа: Марија Ивановић - 1. НАГРАДА

  3.  Ела Балаж, 5.разред, класа: Марија Ивановић - 1. НАГРАДА

 • Изложба 44. Ликовне колоније "Борковац"

  19. децембар 2016.

  BorkovacЗавичајни музеј Рума позива грађане румске општине на отварање изложбе 44. Ликовне колоније "Борковац". Отварање изложбе је у уторак 20. децембра 2016. године, са почетком у 19 часова у легату др Романа Соретића.

  У фокусу овогодишње колоније је геометрија у сликарству

   

 • РАБ Србија прославио рођендан у Руми

  19. децембар 2016.

  РАБ СрбијаУдружење радио-станица РАБ Србија обележило је 15. децембра у Хотелу Борковац у Руми свој шести рођендан.

  Председница РАБ-а Маја Раковиц је том приликом доделила захвалницу председнику Општина Рума Слађану Манчићу, јер је, како је рекла, препознао значај локалних станица, па је Рума постала пример добре праксе када је реч о издвајању новца за су суфинансирање медијских пројеката.

  Опширније на сајту РАБ Србија

   

 • Beldocs eho турнеја pо Србији 2016 - "СОНИТА"

  16. децембар 2016.

  Sonita plakatНедеља 18. децембар, Велики хол КЦ-а, 20.00 часова.
  Улаз бесплатан.

  Ворки тим Рума у сарадњи са Фестивалом BELDOCS приказује филм "СОНИТА".

  Сонита је осамнаестогодишња девојка, непријављени, илегални имигрант из Авганистана, која живи у сиромашном насељу Техерана. Она је живахна, одлучна млада жена која се бори да живи живот који жели, као уметница, певачица и музичар, упркос свим препрекама на које наилази у Ирану, и упркос својој конзервативној, патријархалној породици. У оштром контрасту са њеним циљем, јесте план њене породице – пре свега мајке – да је продају као невесту новој породици. Тренутна цена је 9.000 америчких долара.

 • Новогодишње украшавање града

  16. децембар 2016.

  JelkaДанас се завршава украшавање града пред предстојеће новогодишње празнике.

  Украси су постављени на више локација у ширем центру града. На Градском тргу је засијала јелка, на главној градској раскрсници "медуза", а украшени су и стубови за расвету.

  Новогодишња расвета постављена је и у више села наше општине.

  {vsig}ukrasinovagodina{/vsig}

   

 • Подршка румским пољопривредници приликом конкурисања за ИПАРД фондове

  16. децембар 2016.

  IPARDОпштина Рума је веома заинтересована да време док се чекају ИПАРД претприступни фондови Европске уније искористи за едукацију пољопривредника и зато је врло радо узела учешће у пројекту промоције овог Инструмента за претприступну помоћ у области руралног развоја, изјавио је председник СО Рума Стеван Ковачевић.

  Две едукативне радионице са румским пољопривредницима су одржане претходне две седмице, а јуче је у Градској кући организован састанак на институционалном нивоу, на којем су представници локалне самоуправе разговарали са представницима пољопривредних организација и Регионалним центром за развојне пројекте, који је и спроводио едукацију пољопривредника.

  "Општина Рума ће учинити све неопходно како би била на располагању и нашим пољопривредницима и Министарству пољопривреде. ИПАРД фондови омогућавају прилив великих новчаних средстава која могу знатно унапредити пољопривредну производњу. Локална самоуправа се зато и укључила у овај пројекат како би се пољопривредници на време упознали са могућностима и процедурама", изјавио је председник СО Рума Стеван Ковачевић и нагласио да ће локална самоуправа повећати издвајања за пољопривреду у наредној години.

 • Одржана презентација Плана управљања заштитом животне средине

  15. децембар 2016.

  PlanПлан управљања заштитом животне средине за пројекат појачаног одржавањa државног пута IБ реда бр. 21 деоница: Ириг – Рума презентован је данас у Културном центру Рума.

  О Плану управљања заштитом животне средине је говорио Игор Вукобратовић, пројектант и директор компаније "Адомне", једне од фирми у конзорцијуму ангажованом на пројекту.

  Пројекат финансира Светска банка и њиме се инсистира на еколошким критеријумима, пре свега заштите водних токова, али и културних споменика.

  Изградња пута би требала да буде у процедури наредне године.

 • Представа "Гозба" - 26. децембар

  23. децембар 2016.

  Gozba plakatЗвездара театар Београд
  Филип Вујошевић

  ГОЗБА
  -комедија-

  Понедељак, 26. децембар у 20.00 часова
  Велика дворана
  Режија: Вељко Мићуновић
  Играју: Небојша Дугалић, Наташа Нинковић, Славен Дошло, Олга Одановић, Исидора Симијоновић и Тамара Крцуновић

  Комад „О пропасти српске радничке породице“ је написан 2000. године. У новој продукцији у Звездара театру, на предлог редитеља Вељка Мићуновића, изводи се под именом „Гозба“ док је поднаслов оригинални назив драме у коме је измењена једна реч: „О пропасти српске савремене породице“.

 • "Слово тврдо" пред Румљанима

  15. децембар 2016.

  ЧитаоницаГрадска библиотека ''Атанасије Стојковић'' ће у петак, 16. децембра представити књигу Миливоја Ненина"Слово тврдо".
  Слово тврдо је књига посвећена преписци Илариона Руварца са његовим знаменитим савременицима.

  Књигу је објавила Градска библиотека "Атанасије Стојковић", а представиће је  проф. др Горана Раичевић и аутор.

  Почетак је заказан за 18 часова.

   

 • Семинар о допингу у спорту

  15. децембар 2016.

  ДопингУ петак 16. децембра у 14 часова, у Конференцијској сали Културног Центра у Руми, одржаће се Семинар о допингу у спорту, који ће водити представници Антидопинг агенције Републике Србије.

  Организатори семинара су Савате Савез Србије и Савез Спортова Општине Рума. Семинар је организован за спортисте и спортске раднике Општине Рума и Савате Савеза Србије у циљу бољег упознавања са проблемима допинга у спорту, законским одредбама у вези допинга о спорту и начину спречавања ове негативне појаве у нашем друштву.

 • Састанак поводом ИПАРД програма

  14. децембар 2016.

  ИПАРДНакон две радионице намењене румским пољопривредницима, које су у протекле две седмице одржане у Руми, сутра ће се у Градској кући одржати нови састанак посвећен ИПАРД програму Европске уније. Састанак ће се одржати на институционалном нивоу и представници локалне самоуправе ће разговарати са представницима пољопривредних организација. Почетак је заказан у 17 часова.

   

 • Сеоски туризам недовољно искоришћени потенцијал Срема

  14. децембар 2016.

  Seoski turizamЕдукативна радионица "Пословање у сеоском туризму Војводине" одржана је данас у Културном центру Рума.

  Радиооница је део пројекта који је покренула Туристичка организација Војводине и који има за циљ да се на територији Војводине дефинишу правци развоја руралног туризма и подигне квалитет услуга који се нуди, као и да сва сеоска туристичка домаћинства послују легално у складу са законом.

  "Радимо на афирмицији сеоског туризма у Војводини. Ми смо надалеко чувени по руралним подручјима и желимо да пружаоцима услуга у сеоском туризму омогућимо да имају увид у важећу законску регулативу. Посебан сегмент је и финансијско пословање где интерес могу наћи и радници из локалних самоуправа који се баве туризмом", изјавила је Наташа Павловић, директорка Туристичке организације Војводине.

 • Рума добила нови колпоскоп за рано откривање рака грлића материце

  14. децембар 2016.

  Potpisivanje ugovoraСа новим колпоскопом Центар за здравље жена и Гинеколошка служба Дома здравља "Рума" биће много ефикаснији у раном откривању рака грлића материце.

  Дом здравља "Рума" и Општа болница Сремска Митровица потписали су данас уговор о пословно-техничкој сарадњи, а на основу којег је митровачка болница уступила на коришћење румском Дому здравља колпоскоп - апарат за рано откривање рака грлића материце.

  Заменик директора Опште болнице Сремска Митровица др Душко Маџић је нагласио да Гинеколошки диспанзер румског Дома здравља, у стручним (медицинским) круговима, фигурира као један од бољих.

 • Заказана V седница Скупштине општине Рума

  14. децембар 2016.

  V седница Скупштине општине Рума ће се одржати дана 20.12.2016. године са почетком у 10.00 часова у конференцијској сали Културног центра у Руми. За седницу је предложен следећи дневни ред

  1. Предлог Одлуке о буџету општине Рума за 2017. годину

  2. Предлог Одлуке о доношењу Измена и допуна Плана детаљне регулације Блока 4-1-6 " Културни центар" у Руми

  3. Предлог Одлуке о доношењу Плана детаљне регулације " Приступни путеви Излетишту Борковац са Павловачког друма" у Руми

  4. Предлог Одлуке о доношењу Плана генералне регулације насељеног места Мали Радинци

  5. Предлог Одлуке о условима и начину остваривања права на накнаду трошкова за вантелесну оплодњу

  6. Предлог Одлуке о праву на родитељски додатак за прво дете

 • Општина Рума конкурисала за видео надзор и бесплатан интернет

  14. децембар 2016.

  Video wi fiОпштина Рума учествује на Конкурсу за доделу бесповратних средстава локалним самоуправама на територији АП Војводине из области електронских комуникација и информационог друштва.

  На последњој седници Општинског већа усвојени су предлози о издвајању средстава за суфинансирање три пројекта из ове области, што је основни предуслов за учешће на конкурсима.

  Реч је о пројектима градске видео-надзорне мреже; систему видео надзора у васпитно-образовним установама ради повећања безбедности учесника и "Хотспот" локацијама које ће грађанима омогућити слободан приступ интернету.

  Покрајински секретаријат за привреду и туризам је расписао конкурс за градску видео - надзорну мрежу. Општина Рума конкурише са пројектом видео надзора на раскрсници улица Железничка и ЈНА. Вредност пројекта је 1.802.566,24 динара, а учешће локалне самоуправе ће бити 302.566,24 динара. Реализацијом пројекта се жели побољшати безбедност грађана у саобраћају.

 • Радови у Геронтолошком центру - Соларни колектори за грејање воде

  14. децембар 2016.

  У Геронтолошком центру "Срем" у Руми јуче су започети радови инсталирања соларних колектора за грејање санитарне воде.

  Вредност овог пројекта је 5.026.668,20 динара, од којих Покрајински секретаријат за енегретику инвестира 3.985.696,00 динара. Остатак износа се обезбеђује из сопствених средстава Установе.

  На годишњем нивоу процењена је уштеда у износу од 1.434.080,00 динара, а такође су значајни и еколошки ефекти: смањење емисије ЦО2 у атмосфери на годишњем нивоу износи 43.193,56 кг.

 • Одржан "Дан посне хране"

  14. децембар 2016.

  danpos2016-1Традиционална манифестација "Дан посне хране" одржана је јуче по једанаести пут у ССШ "Бранко Радичевић".

  Као и претходних година у време Божићног поста ученици ове школе заједно са својим наставницима учествују у овој манифестацији и припремају богату трпезу.

  Директор школе, Мирко Зрнић, изразио је задовољство што су ове године храну припремили ученици прве и друге године, док су им матуранти само помагали. „Ученици се веома радују овом Дану, желе да учествују и да што боље спреме храну. Имали су своје предлоге, али су зато ту наставници који их усмеравају и дају им сугестије“, рекао је директор Зрнић.

  Borislav DimkovićСуштина је да се избегну намирнице животињског порекла, а да се употребом сурогата, односно намирница које у свом саставу имају беланчевине биљног порекла направе заиста креативна, иновативна јела, објаснио је професор куварства, Борислав Димковић. „Као и сваке године и ове је био велик број различитих, креативних идеја. У питању је комбинација класичне српске кухиње и кухиња страних земаља: кинеске, индијске, мексичке, француске...“, рекао је професор Димковић.

 • Јавне консултације и презентација Плана управљања заштитом животне средине

  13. децембар 2016.

  Јавно предузеће „Путеви Србије“ позива на јавне консултације јавност, органе и организације заинтересоване за План управљања заштитом животне средине за пројекат појачаног одржавањa државног пута IБ реда бр. 21 деоница: Ириг – Рума.

  Увид у предметни План управљања заштитом животне средине може се извршити:

  - у просторијама ЈП „Путеви Србије“, сектор за инвестиције, Влајковићева 19а, Београд, први спрат, сваког радног дана од 11 до 13 часова у року од 14 дана од дана објављивања овог обавештења.

  - у Општини Рума, Одељење за урбанизам и грађење, Орловићева 5, 22400 Рума, сваког радног дана од 8 до 15 часова у року од 14 дана од дана објављивања овог обавештења.

  - на интернет страници ЈП „Путеви Србије“: www.putevi-srbije.rs

  Примедбе и мишљења у вези са Планом управљања заштитом животне средине се подносе у писаном облику и достављају на адресу ЈП „Путеви Србије“, Сектор за инвестиције, Влајковићева 19а, Београд. Примедбе се могу доставити и електронском поштом на адресу office@putevi-srbije.rs.

  Дана 15.12.2016. године, са почетком у 12.00 часова биће одржане јавне консултације и презентација предметног Плана у конференцијској сали Културног центра у Руми, Вељка Дугошевића 102, 22400 Рума.

 • Годишњи концерт "Српског певачког друштва у Руми"

  13. децембар 2016.

  "Српско певачко друштво у Руми" организује Годишњи концерт (154 године постојања) у петак, 16. децембра, у холу Културног центра Рума. Почетак наступа је у 19.30, а улаз је слободан.

   

   

 • Мићунов угао - Историја домаћег музичког видео спота IV део

  13. децембар 2016.

  Среда 14. децембар, Завичајни музеј Рума, 19.00 часова

  Говори: Мићун Ристић, мултимедијални водитељ

  Више информација на сајту Ворки тима Рума.

   

   

 • Огласи - Закуп грађевинског земљишта у сврху постављања монтажних објеката

  13. децембар 2016.

  Донете су Одлуке о расписивању огласа за давање у закуп грађевинског земљишта јавне намена на одређено време ради постављања привремених монтажних објеката.

  Писмене пријаве се достављају на адресу Јавног предузећа "Дирекција за изградњу Руме", Улица 27.октобра 38/II поштом или преко писарнице Јавног предузећа до датума означеног у овом огласу.

  Огласи трају од 13.12.2016.године до 11.01.2017.године, а пријаве се подносе до 11.01.2017.године до 15.00 сати.

  Сва ближа обавештења и информације могу се добити у правној служби Јавног предузећа "Дирекција за изградњу Руме " Рума , Улица 27.октобра 38/2 и на тел. 478077.

  Оглас Рума - Орловићева улица

  Оглас Рума - Насеље Тивол

  Оглас Платичево

 • XVII седница Општинског већа - Усвојени програми пословања за 2017. годину

  12. децембар 2016.

  Opštinsko većeВелики део дневног реда данашње седнице Већа односио се на програме пословања јавних предузећа и установа из Општине Рума за 2017. годину.

  Сви предложени програми пословања су усвојени, а на седници се могло чути да је финансијско пословање предузећа стабилно и да се у наредној години очекују и инвестициони радови.

  ЈП "Комуналац" је у свој програм пословања уврстило и нове делатности, пошто је од 1. децембра ово комунално предузеће преузело старање о јавној расвети у нашој општини. Помоћник директора за техничке послове Жељко Дошен је напоменуо да ће предузеће у наредној години обновити механизацију, а да ће се куповином новог камиона, који ће одвозити смеће из великих села попут Кленка, Хртковаца и Путинаца, направити уштеда на утрошку горива у износу од око 5.000 евра на годишњем нивоу.

 • XVII седница Општинског већа - Општина Рума финансира вантелесну оплодњу

  12. децембар 2016.

  Sladjan MancicУсвајањем Одлуке о условима и начину остваривања права на накнаду трошкова за вантелесну оплодњу Општина Рума се придружила не тако великом броју локалних самоуправа, које на овај начин помажу брачним паровима да добију потомство.

  Основни предуслов за остваривање права је да је брачни пар већ имао три покушаја вантелесне оплодње на терет средстава обавезног здравственог осигурања, а право ће имати и парови који су одбијени од стране Републичке комисије, а према медицинском налазу вантелесна оплодња је једини начин да дођу до жељене трудноће.

  Локална самоуправа ће годишње, са по 220.000 динара, финансирати више брачних парова, казао је председник Општине Рума Слађан Манчић.

  "Покушавамо да помогнемо нашим грађанима и уједно дамо допринос повећању наталитета. Општина ће финансирати четврти покушај вантелесне оплодње, а Одлуком су прописани услови које парови морају испунити. Такође, данас смо повећали и родитељски додатак за прво рођено дете и уместо досадашњих 20.000 динара, Општина Рума ће исплаћивати 30.000 динара. Све су то одлуке којим желимо да помогнемо нашим грађанима који су засновали породице", рекао је Манчић.

 • XVII седница Општинског већа - Буџет за 2017. годину

  12. децембар 2016.

  VecceУкупно планирани приходи и примања из буџета Општине Рума за 2017. годину износе 2.043.049.824,50 динара и то: 1.936.151.824,10 из буџетских средстава и 106.898.000,40 динара из осталих прихода буџетских корисника, казала је, на данашњем заседању Општинског већа, шефица Одељења за финансије, привреду и пољопривреду Биљана Дамљановић.

  "Буџетски суфицит ју износу од 10.170.000 динара ће се искористити за отплату кредитног задужења. Морам напоменути да је на основу препоруке Министарства пољопривреде значајно повећан аграрни буџет за наредну годину. Инфраструктурно опремање месних заједница је такође значајно повећано, као и социјална издвајања. Уврштено је и неколико великих инвестиционих пројеката, попут реконструкције Главне улице у Руми(део од улице 27. октобар до Змај Јовине улице) чија је вредност 170 милиона динара", изјавила је Биљана Дамљановић и додала да се поред Главне улице планирају значајни радови и у улицама Милоша Црњанског и 7. ударне војвођанске бригаде.

  Председник Општине Рума Слађан Манчић је напоменуо да је Одлука о буџету за 2017. годину пројектована на параметрима другог овогодишњег ребаланса.

  "Веће је изгласало, по мом мишљењу, један реалан буџет, у коме су задовољене и социјалне и инвестиционе, тј. развојне компоненте. У њега је увршетно низ капиталних инвестиција, а са друге стране све позиције социјалних давања су повећане, баш као и издвајања за спорт, културу и образовање", поручио је први човек румске општине.

 • Едукација пољопривредника о ИПАРД II програму

  12. децембар 2016.

  IPARDРумски пољопривредници су у суботу присуствовали другој радионици посвећеној ИПАРД II програму Европске уније.

  ИПАРД II програм Европске уније представља Инструмент за претприступну помоћ у области руралног развоја за програмски период 2014-2020.године.

  Тема радионице је била попуњавање формулара, припрема документације и израда бизнис плана како би се пољопривредници припремили за конкурисање за бесповратна средства у оквиру ИПАРД II програма.
  "Попуњавање конкурсне документације је веома комплексан посао, коме треба приступити темељно. Важан сегмент су и бизнис планови и они морају да испуне критеријуме Европске уније, како би се инвестиција одобрила. Нама је циљ да се што више средстава повуче из ИПАРД програма и први предуслов је обука пољопривредника за правилно конкурисање", истакао је један од предавача Вук Лековић из Регионалног центра за развојне пројекте.

  Румске пољопривреднике наредне суботе очекује и последња трећа радионица посвећана ИПАРД програму.

 • Заказана XVII седница Општинског већа

  12. децембар 2016.

  GRBXVII седница Општинског већа одржаће се данас са почетком у 15:00 часова.

  За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Нацрт Одлуке о буџету Општине Рума за 2017. годину.

  2. Нацрт Одлуке о доношењу Измена и допуна Плана детаљне регулације Блока 4-1-6 " Културни центар" у Руми.

  3.Нацрт Одлуке о доношењу Плана детаљне регулације "Приступни путеви Излетишту Борковац са Павловачког друма" у Руми.

  4. Нацрт Одлуке о доношењу Плана генералне регулације насељеног места Мали Радинци.

  5. Нацрт Одлуке о условима и начину остваривања права на накнаду трошкова за вантелесну оплодњу.

 • Предавање у Музеју - "Сремски Бранковићи"

  12. децембар 2016.

  Завичајни музеј Рума, у оквиру пројекта и изложбе "Купиник - последња престоница српских деспота", у уторак, 13. децембра 2016. године, организује предавање "Сремски Бранковићи".

  Гост предавач је др Светлана Томин, професор на Одсеку за српску књижевност Филозофског факултета у Новом Саду. Светлана Томин, као врстан научник и истраживач српског средњовековља, докторирала је на истом Одсеку са темом "Владика Максим Бранковић у историји и књижевности".

  Предавање почиње у 19 часова и улаз је слободан.

 • Обавештење ЈП "Водовод"

  9. децембар 2016.

  ВодаЗбог радова на повезивању новоизграђење водоводне мреже у ул. Вељка Дугошевића потрошачи воде у Руми, у делу града између ул. Главне и ул. Милисава Дакића, од ул. Врдничка до ул. Гаврила Принципа, неће имати воде у периоду од 08.00 до 17.00 часова, у суботу 10.12.2016. године.

   

   

 • Дарко Суџум победник књижевног конкурс "Атанасије Стојковић"

  8. децембар 2016.

  Atanasije StojkovicПобедник 5. књижевног конкурса "Атанасије Стојковић" је роман са радним насловом "Триптихон грозоморе", аутора Дарка Суџума из Батајнице. Роман је својеврсна хроника дешавања на овим просторима, а посебно место у њему заузима Батајница.

  Градска библиотека "Атанасије Стојковић" ову награду додељује за рукопис романа на српском језику аутору који до сада у својој библиографији нема објављен роман. Награда се додељује у знак сећања на Атанасије Стојковића, аутора првог романа у српској књижевности, по коме Установа и носи име.

  Жири за доделу књижевне награде ''Атанасије Стојковић'', састављен од књижевника  Момира Васиљевића, Тодора Бјелкића и Ђоке  Филиповића, донео је једногласно одлуку о додели овогодишње награде ''Атанасије Стојковић'', казао је директор Градске библиотеке Жељко Стојановић.

 • Савремен воћњак Пољопривредне школе ученичких руку дело

  8. децембар 2016.

  VocnjakОве седмице ученици Средње пољопривредно - прехрамбене школе "Стеван Петровић Бриле" подижу засад јабука, у новом воћњаку једине пољопривредне школе у Срему.

  Засад се подиже на парцели у дворишту школе, на површини од пола хектара, где је ове године постављена и противградна мрежа.

  Садњу обављају ученици друге и треће године СППШ "Стеван Петровић Бриле" - смер пољопривредни техничар. Ученици треће године су прошли садњу и већ су верзирани и они су сада контролори садње ученицима друге године. Старији ученици усмеравају млађе и воде рачуна о томе да ли се цео посао обавља правилно.

 • ФОТКАЈ- ПОШАЉИ- ОСВОЈИ! - Фото конкурс Туристичке организације Општине Рума

  8. децембар 2016.

  Konkurs fotoПозивамо све заинтересоване, да у оквиру манифестације "Божићна улица", учествују у фото конкурсу "Рума у срцу #selfie"!

  Драги суграђани, драги гости наше општине, сликајте се, сами, заједно са својим пријатељима, породицом....на значајним, или по вама атрактивним местима у нашем граду, општини и пошаљите на ruma.too@gmail.com или у инбокс фејсбук странице Туристичке организације Општине Рума!

  Рок за слање фотографија је 23.12.2016.године!

  Слика говори више од речи....Најбоље очекују награде! Више информација на тел:470-655 или лично у просторијама ТОО Рума, Главна 172.

 • Позив на радионицу за ИПАРД II програм

  9. децембар 2016.

  IPARDПозивамо Вас да присуствујете РАДИОНИЦИ за ИПАРД II програм Европске уније која ће се одржати у суботу, 10. децембра 2016. године, са почетком у 14 часова, у Конференцијској сали Културног центра у Руми.
  ИПАРД II програм Европске уније представља Инструмент за претприступну помоћ у области руралног развоја за програмски период 2014-2020.год., па ће се на овој радионици пољопривредницима представити могућности и поступак аплицирања.
  Тема радионице ће бити попуњавање формулара, припрема документације и израда бизнис плана како би се припремили за конкурисање за бесповратна средства у оквиру ИПАРД II програма Европске уније.
  Поред тога, пољопривредницима ће се представити републички и покрајински потенцијални извори финансирања и начини добијања средстава за различите намене.

 • Едукативна радионица "Пословање у сеоском туризму Војводине"

  12. децембар 2016.

  Туристичка организација Војводине организује едукативну радионицу са темом: "Пословање у сеоском туризму Војводине". Едукација се одржава 14.12.2016. године у Руми, у Културном центру-Конференцијска сала са почетком у 10.00.
  Едукативна радиооница је део пројекта који је покренула Туристичка организација Војводине, а као извршилац ангажована је компанија Футуризам доо из Новог Сада. Едукација се реализује на основу приручника за рурални туризам који је издат од стране ТОВ-е, са циљем подизања квалитета услуга које се нуде у руралном туризму Војводине.
  Циљ едукације је да се на територији Војводине дефинишу правци развоја руралног туризма и подигне кавлитет услуга који се нуди, као и да сва сеоска туристичка домаћинства послују легално у складу са законом.

 • Књижевно вече са Ласлом Блашковићем

  9. децембар 2016.

  CitaonicaУ читаоници Градске библиотеке ''Атанасије Стојковић''вечерас ће се одржати књижевно вече са Ласлом Блашковићем.
  Ласло Блашковић је истакнути српски песник и романописац, аутор десетина збирки песама и романа. За свој књижевни рад награђиван је најпрестижнијим  књижевним наградама.
  Рођен је у Новом Саду а тренутно је управник Народне библиотеке Србије.

  Почетак књижевне вечери је заказан за 19 часова.

 • Састанак са председницима Савета месних заједница

  6. децембар 2016.

  Sastanak sa MZПредседник Општине Рума Слађан Манчић и шефица Одељења за финансије, привреду и пољопривреду Биљана Дамљановић одржали су данас, у Градској кући, састанак са председницима месних заједница у Општини Рума.

  Повод за састанак је израда Одлуке о буџету Општине Рума за 2017. годину, а локална самоуправа је још једном хтела да сагледа потребе градских и сеоских месних заједница, како би се у коначну верзију буџета уврстили сви приоритетни пројекти.

  "Поред редовних послова одржавања и пројеката које смо ми већ планирали у буџету, желели смо да чујемо и нове предлоге представника месних заједница. Морам рећи да није реч о капиталним пројектима, јер је заиста у протеклом периоду много средстава уложено, посебно у сеоске месне заједнице. Већина проблема је решена, остало је да се у појединим селима реновирају домови култура, асфалтира понека улица или тротоар. Изнете предлоге смо уважили и биће направљене позиције у буџету са којих ће се то финансирати", изјавио је председник Општине Рума Слађан Манчић.

 • Изложба цртежа и монотипија у КЦ-у

  9. децембар 2016.

  MunižabaМирослав Мунижаба - Изложба цртежа и монотипија

  -мали формат-

  Галерија Културног центра у Руми
  Велики хол
  Петак, 9. децембар у 19.00 часова
  Улаз слободан

  У сусрет овогодишњем румском ликовном салону,
  Културни центар ће организовати изложбу Мирослава Мунижабе, победника прошлогодишњег салона.
  Мирослав долази из Сремске Митровице, по занимању је електоринжењер и о
  н је одавно познат румској ликовној публици, јер је учествовао и претходних година на румском ликовном салону, где је добијао награде и похвале.

 • У Руми одржана Скупштина Савате савеза Србије

  6. децембар 2016.

  SavateНа Скупштини, која је одржана протеклог викенда у Румиу, су изабрани нови органи и радна тела Савеза и усвојен нови статут Савеза:

  -председнк Савеза Миодраг Ракић, Рума

  -генерални секретар Милош Вијук, Рума

  -подпредседник УО Нада Миладинов, Иђош

  -члан УО Јован Дојчиновић, Београд

  -члан УО Илија Стојановић, Београд

  -члан УО Милан Савановић, Рума

  Надзорни одбор: Биљана Нинчић, Биљана Ђуричић и Ненад Ђорић, Рума

  Селектор Мирослав Оџић, Нови Сад

  Пред.судијске комисије Маја Оџић, Нови Сад

  Пред. такмичарске комисије Иван Јегоровић, Обреновац

  Ово је велико признање за чланове нашег Савате бокс клуба "Рума" чији су чланови једногласно изабрани у органе и радна тела Савате савеза Србије у наредном мандату од 4 године.

  Усвојена је Одлука о организацији Балканског првенства у саватеу у Спортском Центру у Руми од 5. до 7. маја 2017. године.

 • Куглашице са европским амбицијама

  5. децембар 2016.

  ZKK SremЖенски куглашки клуб "Срем" је остварио пласман у полуфинале Купа Србије, победивши јуче у Врбасу, са 100 чуњева разлике, београдску екипу "Сингидунум", резултатом 7:1.

  Најбољи резултат утакмице остварила је куглашица Биљана Вукелић са изванредних 559 оборених чуњева. Просек румске екипе је такође фантастичан за куглану у Врбасу - 528 чуњева.
  У полуфиналу
  , које се игра крајем фебруара, су још: "Кристал" из Зрењанина, "Алимента" из Новог Сада и "ЕДБ" из Београда.

 • Европска унија са 142.500 евра финансира пројекат Општине Рума

  2. децембар 2016.

  EU pressОпштини Рума је ове седмице стигло велико признање из Европске уније. Наиме, Општина Рума је је учествовала у позиву Програма Европске уније - Европа за грађане, Мере 2.2 Мреже градова и изабрана је као једини носилац пројекта из Србије.

  У оквиру пројекта "Европа за грађане и грађанке" за меру Мреже градова, поднето је укупно 178 пројеката из чак 28 држава учесница програма ЕФЦ, а за финансирање је одабрано само њих 13.

  Општини Рума као носиоцу пројекта су одобрена бесповратна средства у износу од 142.500 евра.

  Рума ће реализовати пројекат "Умрежавање градова и укључивање грађана за заштиту водних ресурса у Европи - H20 WR", овај велики пројекат укључује и партнерске градове из Мађарске, Хрватске, Чешке, Словеније, Бугарске.

  Тим поводом данас је у Градској кући у Руми организована конференција за медије на којој је говорио начелник Општинске управе Душан Љубишић и представници Канцеларије за локални економски развој, која је и аплицирала са пројектом.

  Начелник Општинске управе Душан Љубишић је истакао да је локална самоуправа почаствована тиме што јој је поверено да буде носилац једног ЕУ пројекта и нагласио да је то још једна потврда да Канцеларија за локални економски развој(ускоро Одељење за локални економски развој) добро ради и да је кадровски изузетно добро оспособљена.

  "Ја ћу подсетити да смо ми и једина локална самоуправа која је прошле године реализовала три пројекта у области социјалне заштите. Европска унија је осталим општинама, које су прошле на конкурсу, финансирала по један пројекат, једино смо ми имали чак три. Наша Канцеларија за локални економски развој је прошле године проглашена од стране НАЛЕД-а за једну од три најуспешније у Војводини. Кроз све пројекте ми продубљујемо наш грађански и демократски капацитет и стварамо имиџ модерне и успешне локалне самоуправе, што је важно за предстојеће конкурсе ЕУ", изјавио је Љубишић, уједно и честитавши запосленима у Канцеларији за локални економски развој.

  Уз централну тему заштите водних ресурса, важне пратеће активности пројекта су и смањење евроскептицизма кроз промовисање Европске уније, њеног културног и историјског наслеђа и демократичности, казао је шеф Канцеларије за локални еконоски развој Драган Косановић.

 • Упознавање румских пољопривредника са претприступним фондовима ЕУ

  5. децембар 2016.

  IPARDОпштина Рума је протеклог викенда у сарадњи са Регионалним центром за развојне пројекте румским пољопривредницима презентовала ИПАРД програм Европске уније (Инструмент за претприступну помоћ у области руралног развоја за програмски период 2014-2020).

  Циљ програма је информисање и едукација пољопривредних произвођача, прерађивача и релевантних јавних институција о ИПАРД II програму и фондовима, као алтернативном извору финансирања и програму унапређења пољопривредног развоја, достизању европских стандарда и подизању конкурентности.

  ИПАРД фондови нуде велике могућности за развој пољопривреде, али је сам процес аплицирања сложен и зато је потребно што боље упознати пољопривреднике са свим аспектима ове претприступне помоћи, сматра Вук Лековић из Регионалног центра за развојне пројекте.

  "Аплицирање за ИПАРД фондове је сложен поступак и зато смо ту да помогнемо обичним пољопривредницима. Поред основног упознавања са могућностима за аплицирање, пољопривреднике ћемо едуковати за попуњавање формулара за аплицирање и израду бизнис плана. Одржаћемо у Руми још две једнодневне радионице у Културном центру 10. и 17. децембра са почетком у 14 часова. Наш циљ је да пољопривредници искористе ИПАРД фондове, повуку што је могуће више средстава и на тај начин унапреде своју пољопривредну производњу од чега ће и Србија имати користи", нагласио је Лековић.

 • Завршен други круг лицитације пољопривредног земљишта

  2. децембар 2016.

  ЊиваДруги круг јавног надметања за доделу државног земљишта у закуп завршен је ове седмице. Пољопривредницима је било доступно 373 хектара обрадиве површине, цене су овог пута биле за 20% ниже у односу на први круг лицитације, а укупно је стигло 29 понуда.

  Највише почетне цене земљиште биле су у катастарским општинама Рума и Путинци 34.429, док је цена једне шифре надметања у Грабовцима износила само 3.513 динара.

  У закуп је дато укупно 173,2352 хектара земљишта и велики део је излицитиран по почетним ценама. У другом кругу су дате у закуп све шифре надметања намењене за воћњаке. У Грабовцима је једна шифра надметања, површине 25 хектара, је излицитирана по цени од 51.634 динара, што је 26.000 виша цена у односу на почетну.

 • Бесплатно дружење за децу у Монтажном вртићу

  2. децембар 2016.

  VrticУПВО „Полетарац“ организује "Игровницу" за децу узраста од три до пет и по година која не похађају целодневни или полудневни боравак у овој Установи. Игровница ће се реализовати као и претходних година у Монтажном објекту у улици Првомајској, једном недељно (УТОРАК) два сата од 15.30 до 17.30 часова.

  Заинтересовани родитељи могу се јавити на следеће бројеве телефона: 474-483 или 069/751-861 или могу лично доћи у објекат Јаслице у Главној улици, и тражити социјалног радника Гордану Јововић.

  Програм се реализује бесплатно.

  Малишани дођите на дружење!

 • Рума једини представник Србије у групи од 13 европских градова

  1. децембар 2016.

  EU На основу резултата селекције објављених на званичном сајту ЕАCЕА, Програма Европске уније - Европа за грађане, Мере 2.2 Мреже градова, Општини Рума као носиоцу пројекта су одобрена бесповратна средства у износу од 142.500 евра.
  Комплетан износ пројекта се финансира из средстава Европске уније.
  У оквиру пројекта "Европа за грађане и грађанке" за меру Мреже градова, поднето је укупно 178 пројеката из чак 28 држава учесница програма ЕФЦ, а за финансирање је одабрано само њих 13.

  Са поносом обавештавамо грађане да је Општина Рума једини носилац из Србије којем је одобрен пројекат.

  Рума ће реализовати пројекат "Умрежавање градова и укључивање грађана за заштиту водних ресурса у Европи - H20 WR", овај велики пројекат укључује и партнерске градове из Мађарске, Хрватске, Чешке, Словеније, Бугарске.

 • Програм едукације и промоције ИПАРД-а / субота, 14 часова

  1. децембар 2016.

  IPARDОпштина Рума у сарадњи са Регионалним центром за развојне пројекте организује програм едукације за ИПАРД програм Европске уније (Инструмент за претприступну помоћ у области руралног развоја за програмски период 2014-2020)пољопривредницима,локалним удружењима пољопривредника и јавним институцијама које су кључне за област пољопривреде. Циљ програма је информисање и едукација пољопривредних произвођача, прерађивача и релевантних јавних институција о ИПАРД II програму и фондовима, као алтернативном извору финансирања и програму унапређења пољопривредног развоја, достизању европских стандарда и подизању конкурентности.

  Презентација ИПАРД програма ће се одржати у суботу 3.12.2016. са почетком у 14 часова у Културном центру у Руми.  Након тога ће се одржати две једнодневне радионице на истом месту 10.12. и 17.12. са почетком у 14 часова, како би се присутни едуковали за попуњавање формулара за аплицирање и израду бизнис плана. Предавачи ће бити начелник Одељења за рурални развој у оквиру Министарства пољопривреде и заштите животне средине и менаџер пројекта у Канцеларији за ЕУ интеграције.

 • Развојни фонд АПВ презентовао Румљанима своје конкурсе

  1. децембар 2016.

  PrezentacijaРазвојни фонд Аутономне Покрајине Војводине презентовао је данас румским привредницима и пољопривредницима, у Културном центру у Руми, актуелне конкурсе Фонда.

  Развојни фонд АПВ тренутно има отворених 11 конкурса, од којих је 5 намењено правним лицима и предузетницима са територије Војводине, 5 је намењено носиоцима регистрованих пољопривредних газдинстава, док је 1 намењен за предфинансирање пројеката ЕУ и билатералних донатора.
  Представниц
  е Развојног фонда Јелена Тренкић и Олга Радун су присутне упознале са Конкурсима, прописаним условима, неопходном документацијом и одговарале су на питања везана за добијање кредита код ове институције.

 • Преусмеравање саобраћаја за време вашара

  1. децембар 2016.

  Јавно предузеће "Комуналац" обавештава грађане и привредне субјекте да ће због одржавања вашара саобраћај бити преусмерен у периоду од 1. до 3. децембра.

   

   

 • "Триптих за генија" у Градској библитеци

  1. децембар 2016.

  MedenicaГрадска библиотека "Атанасије Стојковић" ће у петак, 2. децембра представити књигу "Триптих за генија" Владимира Меденице.

  Владимир Меденица се у књизи „Триптих за генија“ бави тројицом најзначајнијих представника тзв. Сребрног века у руској књижевности и уметности, Данилом Хармсом, Андрејем Белим и Велимиром Хлебњиковом, као и „претечама“ тог, по његовом мишљењу, последњег ренесансног периода у светској култури уопште, писцем Леонидом Андрејевом, сликаром Михаилом Врубељем и музичаром Александром Скрјабином, на један сасвим посебан и несвакидашњи начин.

  О књизи ће поред аутора говорити и редитељ и писац Драгослав Бокан.

  Почетак је заказан за 19 часова.

 • До понедељка отворен Јавни позив за регресирање трошкова превоза студената

  1. децембар 2016.

  RumaКомисија за регресирање трошкова превоза студената у међумесном саобраћају објавила је 21. новембра Јавни позив за регресирање трошкова превоза студената у  међумесном саобраћају у академској 2016/2017. години.

  Право на регресирање трошкова превоза имају студенти високошколских установа, који кумулативно испуњавају следеће услове:

  1. имају пребивалиште на територији Општине Рума;

  2. свакодневно путују до високошколских установа које похађају, на једној од наведених релација: Рума-Београд, Рума-Нови Сад, Рума-Сремска Митровица, или на релацији од места пребивалишта до Шапца.;

  3. школују се на терет буџета;

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001