img

Vesti

Opština sama finansira zamenu stolarije Izdvojeno 15 miliona dinara

img

Opština Ruma izdvojila je 15 miliona dinara kojima će finansirati projekat povećanja energetske efikasnosti porodičnih kuća i stanova. Na današnjoj sednici Opštinskog veća doneta je odluka da se iz tekuće budžetske rezerve obezbedi 15 miliona dinara za povećanje energetske efikasnosti porodičnih kuća i stanova, a usvojen je i predlog Pravilnika o sufinansiranju mere, koji definiše uslove za raspodelu sredstava, procenat sufinansiranja, način i uslove prijave na javni poziv i druge kriterijume.

S obzirom na to da iz objektivnih razloga Opština Ruma nije mogla da učestvuje na konkursu Ministarstva energetike, lokalna samouprava je odlučila da sama finansira projekat i zato su izdvojena znatno veća sredstva nego što su u proseku dodeljena na konkursu resornog ministarstva, a i sama procedura u Rumi biće jednostavnija, izjavio je nakon sednice Veća predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić.

"Izlazimo u susret našim građanima i omogućavamo svim fizičkim licima, vlasnicima privatnih kuća i stanova da zajedno krenemo u realizaciju projekta poboljšanja energetske efikasnosti. Opština Ruma će sa 50% sufinansirati zamenu stare, dotrajale, drvene stolarije, a 50% sredstava obezbeđuju sami građani. Usvojili smo i Pravilnik o dodeli sredstava koji je po našem mišljenju mnogo liberalniji u odnosu na Pravilnik Ministarstva i verujemo da će procedura koju mi trazimo biti mnogo brza i jednostavnija. Trazimo samo od građana da su vlasnici tog objekta, da je objekat legalan i da su oni spremni da finansiraju 50 procenata od vrednosti radova. Nemamo ograničenja kao što je to u Pravilniku sa republičkog nivoa, pa samo da sufinansiramo do 100.000 ili do 200.000 dinara, apsolutno nemamo ograničenja u maksimalnom iznosu, jednostavno koliko god su građani spremni da učestvuju sa svojih 50 odsto mi ćemo izaći u susret", poručio je predsednik Mančić.

Na sednici je formirana i Komisija za sprovođenje mere energetske efikasnosti porodičnih kuća i stanova, kojom će predsedavati Jelena Švonja, a članovi su Dragan Kosanović i Jelena Brkljač.

"Komisija koju smo izabrali će raspisati ove nedelje javni poziv za sve proizvođače PVC stolarije. Tu smo ograničili da na konkurs mogu da se jave proizvođači samo sa teritorije naše opštine, vodimo se time da ih ima u velikom broju na teritoriji naše opštine. Ja ovim putem apelujem da se svi oni prijave, a odmah zatim idu prijave građana i građani mogu da biraju bilo koju od tih proizvodnih radnji. Zatim dolaze kod nas sa profakturom i potpisuje se trojni ugovor gde mi svojih 50 odsto isplaćujemo direkt izvođaču radova odnosno proizvođaču PVC stolarije", rekao je Mančić.

Prvi čovek rumske opštine istakao je da je Opština spremna da izdvoji i dodatna sredstva u slučaju velikog interesovanja.

Važni linkovi
  • Budžet Opštine Ruma
  • Građanski vodič kroz budžet
  • Javne nabavke
  • Konkursi za projekte
  • Energetski ugrožen kupac
  • Informator o radu
  • Statut opštine Ruma
donor
donor
donor
donor