img

Vesti

„Muzeji za 10“ Zavičajni muzej Ruma prezentovao bogatstvo kulture, umetnosti i istorije našeg grada

img

Izlozbom Muzejski legati - Zaveštanje za budućnost, Zavičajni muzej Ruma predstavio je večeras rumskoj publici svoju dragocenu zbirku eksponata iz osam legata, koja predstavlja bogatstvo kulture, umetnosti i istorije našeg grada.

Izlozba u Velikom holu Kulturnog centra „Brana Crnčević" je započela minutom ćutanja za nevine zrtve dva masakra u Srbiji.

Čast da otvori izlozbum koja je deo programa nacionalne muzejske manifestacije „Muzeji za 10", pripala je predsednici Opštine Ruma Aleksandra Ćirić.

„Mi danas imamo priliku da se upoznamo ili prisetimo vrednih umetničkih dela naših poznatih Rumljana, a to je dokaz da je Ruma oduvek bila razvijena kulturna sredina. Samim tim što naš Zavičajni muzej u svojim zbirkama baštini osam legata i to većim delom naših Rumljana, govori o tome koliko je Ruma imala poznatih umetnika, ljudi iz sveta kulture, istorije, arheologije, medicine. Naša je duznost kao građana i potomaka da se upoznamo sa njihovim delima, da to negujemo i prenosimo budućim generacijama“, istakla je predsednica Ćirić, pohvalivši rad Zavičajnog muzeja i redovno učešće u prestiznoj manifestaciji „Muzeji za 10“.

Kada su u pitanju umetnički legati na večerašnjoj izlozbi su prikazana odabrana umetnička dela koja na karakterističan način prezentuju opus: Milivoja Nikolajevića, Dr Romana Soretića, Fedora Feđe Soretića, Branislava Makeša, Branke Kolundžić i Milana Besarabića.

Legat Dragana Tomaševića, koji pripada odeljenju arheoloških zbirki sadrzi mnoštvo eksponata od kojih su najznačajniji prikazani na izlozbi. 

Legat dr Milana Mićića pripada tehničkoj zbirci i sadrzi apotekarske posude i opremu, kao i kopije farmakopeja i naučne radove koje je dr Mićić objavio tokom svoje karijere, pa su tako na izlozbi prikazani delovi ove vredne kolekcije.

Uroš Nikolić, direktor Zavičajnog muzeja Ruma je rekao da će pored izlozbe biti organizovana i dva predavanja o legatima.

„Muzejski savetnik u penziji Dragomir Janković će govoriti o umetničkim legatima u subotu 13. maja, od  19 časova. Biće to osvrt na to kako su legati došli u Zavičajni muzej i koliki je njihov značaj. Drugo predavanje će se odrzati 19. maja, takođe, od 19 časova, u fokusu će biti apotekarski i arheološki legat. O njima govoriće Dragomir Janković i mladi kolega Lazar Marković“, kazao je Nikolić.

Izlozba Muzejski legati - Zaveštanje za budućnost, u Kulturnom centru biće otvorena za posetioce naredne dve sedmice.

donor
donor
donor
donor