img

Vesti

Obeležen Dan borca

img

Predstavnici Opštine Ruma, opštinskog SUBNOR-a i srodnih boračkih organizacija polozili su danas vence na Gradskom groblju u Rumi, na spomenik zrtvama iz Drugog svetskog rata.

Mi smo i danas na ovom mestu sećanja odali počast zrtvama fašizma povodom 4. jula dana kada je 1941. godine doneta odluka da se pristupi organizovanom oruzanom otporu okupatoru, rekao je predsednik Skupštine opštine Ruma, Stevan Kovačević.

"Vazno je što smo se danas okupili na ovom mestu da bismo podsetili na veličinu zrtve koju je naš narod platio za mir i slobodu, ali vazno je i zbog toga da bismo podsetili da je mir potrošan, a da je sloboda krhka, da moramo stalno podsećati na stradanja i cenu koju je  naš narod platio za mir i slobodu jer ukoliko mi to ne učinimo sile zla koje nikad ne bivaju porazene, samo bivaju privremeno povučene, vraćaju se na istorijsku pozornicu. Nazalost mi smo danas svedoci da neki barjaci protiv kojih smo se borili od 1941. do 1945. godine, za koje smo smatrali da su zauvek otišli u prošlosti i danas na pojedinim ratištima su znamenje za koje stupaju neke vojske. Upravo zbog toga je doprinos ovakvih manifestacija negovanje sećanja na tradiciju i opomena šta nam se moze dogoditi ukoliko zaboravimo na svoje slobodarske ideje i slobodarsku tradiciju naših predaka. Naša je obaveza da mlađe generacije podsećamo na sve zrtve i cenu koja je plaćena za slobodu", izjavio je Kovačević.

Prisutnima se obratio i predsednik opštinskog SUBNOR-a Tomislav Milić.

"Poklonimo se senima  naših boraca antifašista koji su ugradili svoje zivote u temelje slobode u kojoj danas uzivamo. Na istorijskoj sednici Politbiroa CK KPJ u Beogradu doneta je odluka o podizanju ustanka naroda Jugoslavije protiv fašističkih zavojevača. Kapitulacijom Kraljevine Jugoslavije 17. aprila 1941. naša drzava je rasparčana u nekoliko okupacionih zona. Već 7. jula u Beloj Crkvi pukla je prva puška. Srpski narod je prvi ustao u porobljenoj Evropi protiv fašizma koji je pretio da porobi ceo svet", rekao je Milić.

donor
donor
donor
donor