img

Vesti

Opštinsko veće Rekordan budžet omogućava velika ulaganja u podizanje kvaliteta života u rumskoj opštini

img

Opštinsko veće usvojilo je na današnjoj sednici Nacrt Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu Opštine Ruma za 2022. godinu – Drugi rebalans.

Ukupno planirani prihodi i primanja budžeta Opštine Ruma za 2022. godinu iznose 3.670.993.476,00 i to: 3.651.418.468,00 dinara iz budžetskih sredstava i 19.575.008,00 dinara iz ostalih izvora budžetskih korisnika.

Predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić ocenila je da je reč o istorijskom budžetu, najvećem u nekoliko poslednjih decenija, napomenuvši da je on odgovorno planiran i pripreman, te da ga je u velikoj meri inicirao priliv kapitala od kineske kompanije "Haitian", koja će uskoro poslovati u industrijskoj zoni "Rumska petlja".

"Nastojali smo da time pokrijemo sve ono što je neophodno za zivot, normalan i bolji zivot naših građana. Time smo obuhvatili sve segmente počev od socijalnog i zdravstvenog osiguranja, socijalne i zdravstvene zaštite", kazala je predsednica Ćirić.

Novi budžet omogućiće još veća ulaganja u socijalnu zaštitu, nove radove na kompleksu "Horis" koji će još bolje biti prilagođen potrebama dece koja pohađaju hipoterapiju, ali i njihovih roditelja koji će sada imati uređen prilaz, parking  i letnjikovac, u kome će moći da  sačekaju da deca završe terapijsko jahanje. Dnevni centar/boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju biće premešten u adaptirani prostor rumskog bazena "Borkovac", gde će biti izgrađen i lift kako bi se u potpunosti udovoljilo potrebama korisnika, a i sama administracija Ustanove "Solidarnost" biće smeštena u zgradi bazena.  

Jednokratne novčane pomoći su povećane sa 12 na 14 miliona dinara, na 8 miliona dinara je povećan iznos novčane pomoći za kupovinu ogreva socijalno ugrozenim porodicama.

"Kada je reč o zdravstvenoj zaštiti naših sugrađana, odlučili smo da pomognemo našem Domu zdravlja, ne samo u subvencionisanju, odrzavanju i isplatama plata farmaceutima u apoteci već i u nabavci medicinske opreme i same opreme u Domu zdravlja. Mi ćemo okrečiti Dom zdravlja, oprati fasadu, promeniti stolice u čekaonicama, ići ćemo sukcesivno u dogovoru sa direktorom Doma zdravlja, dobili smo spisak prioritetnih potreba kako vozila tako i većih i manjih aparata i druge medicinske opreme koja nije nabavljena jako dugo. Odlučili smo da i pomognemo dodatnih 15 miliona dinara za nabavku medicinske opreme i aparata tako da u narednom periodu u Domu zdravlja ćemo dobiti niz neophodnih aparata koji nisu bili do sada, a sve u cilju što kvalitetnijeg lečenja naših sugrađana", poručila je predsednica Ćirić.

Predstoje takođe i velika ulaganja u školske objekte.

"Takođe, ovim rebalansom mi smo nastojali da obuhvatimo sva kapitalna ulaganja u našoj opštini. Ono što predstavlja novinu jeste da smo izdvojili 40 miliona dinara za rekonstrukciju svih osnovnih škola na teritoriji naše opštine. Zajedno sa svojim timom sam obilazila škole na teritoriji naše opštine i uočila kojoj školi je šta potrebno. Ove godine obuhvatićemo sa 40 miliona dinara sve školske objekte, od seoskih do gradskih, moram napomenuti izuzev OŠ "Ivo Lola Ribar" čija zgrada je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i čije renoviranje samo iziskuje 40 miliona dinara. Taj projekat ćemo ostaviti za narednu godinu. Ove godine, izuzev te jedne škole, naša deca će imati kompletno renovirane školske objekte i fiskulturne sale. Kada je reč o obrazovanju takođe smo odlučili da ove godine povećamo nagrade za Vukove diplome sa 5 na 10 hiljada i da đacima generacije,njih ima ukupno 16 na teritoriji Opštine Ruma, dodelimo još 10 hiljada na ovih postojećih 10 hiljada", istakla je predsednica Opštine Ruma.

Započinju i projekti renoviranja Kulturnog centra, Sportskog centra, Gradskog trga, pa će tako po prvi put biti renoviran i konzerviran Spomenik revolucije, popularne "Trube", za šta će biti izdvojeno 6 miliona dinara.

"Radićemo i kruzni tok kod Gerontološkog centra "Srem", a sa tim u vezi moram reći i da je u toku izrada projektno - tehničke dokumentacije za kompletnu rekonstrukciju Pavlovačke ulice i ulice Vladimira Nazora. To je veoma vazno, jer ulazak u Rumu kroz te dve ulice nije adekvatan, a reč je o prometnim ulicama, i te kako vaznim za grad", napomenula je predsednica Ćirić i dodale da je planirana i rekostrukcija ulice Vuka Karadžića kod Tehničke škole, a da se takođe, radi i projektno - tehnička dokumentacija za osvetljenje prilaza Rumi kod Iriškog druma.

Izdvojena su značajna sredstva za sportsku infrastrukturu, za igradnju malih sportskih terena, dečijih rekreativnih centara. Do kraja godine u planu je da se uradimo još četiri sportska igrališta u gradu.

"Zaista su obuhvaćeni svi segmetni zivota. Imamo odgovornost  da na pravedan i ispravan način raspoređujemo veliki novcem koji se slio u opštinski budžet. Mi nastojimo da na najbolji mogući način to iskoristimo, a sve u interesu naših sugrađana. Dobili smo podršku sa viših nivoa vlasti za mnoge vazne projekte. Pored projekata usmerenih na zaštitu zivotne sredine, sanaciju divljih deponija, pošumljavanje Borkovca, mi i iz budžeta izdvajamo značajna sredstva za uređenje Borkovca. Radićemo kanalsku mrezu od izletišta Borkovac do ulice 15. avgusta i uredićemo pešačko biciklističku stazu, pa ćemo tako dobiti još jedan pristup jezeru iz grada. Za to smo opredelili 24 miliona dinara. Pored toga obnovićemo trim stazu u Borkovcu", poručila je predsednica Ćirić i podsetila da su rumska i iriška opština počele sa izradom planskih dokumenata koji će omogućiti dalje uređenje jezera Borkovac i njegovu veću turističku afirmaciju.

donor
donor
donor
donor