img

Vesti

Festival "Mister Vorky" Gran pri za jednominutni film "Prevod", najbolji kratki film "Dajla: bioskop i zaborav"

img

Uručenjem nagrada i projekcijama najboljih filmova sinoć je u Kulturnom centru završen 9. Međunarodni festival jednominutnog i kratkog filma "Mister Vorky".

Rumska publika imala je priliku da pogleda stotinak filmova, čiji je kvalitet vrednovao regionalni ziri u sastavu: Ivana Marinić Kragić, rediteljka i producentkinja iz Zagreba, Peter Cerovšek, filmski autor i direktor festivala FeKK iz Ljubljane, Petar Mitrić, filmski kustos i producent iz Subotice (konkurencija jednominutnih filmova); Jurij Meden, kustos Austrijskog filmskog muzeja u Beču (konkurencija kratkih filmova).

Gran-pri u konkurenciji jednominutnih filmova dobilo je tursko ostvarenje "Prevod", rezisera Omera Faruka Barana iz 2022. godine.

Specijalne nagrade su dobili filmovi:

"TKO" - Olivera Smita (SAD, 2021, eksperimentalni film); "Samo šou", (Alzir 2021, animirani film) Mustafe Bengernauta, i Boukefa Mohameda Taher Šavkija; "Pitaj super 8 magičnu kuglu" (SAD, 2022, animirani film), Džonatana Rajlija.

Najbolji strani film je "Prihvatiti sebe", (Uzbekistan, 2021, animirani film) Tatjane Tajo, dok je najbolji srpski film delo Lazara Bačkonje - "Maramice" (Srbija, 2022, animirani film).

Žiri publike je za najbolji jednominutni film izabrao litvansko ostvarenje "Polen" (2020., igrani film), autora Veisa Majevskog.

Kada je reč o konkurenciji kratkih filmovima najbolji je "Dajla: bioskop i zaborav",(Španija, 2022, dokumentarni film) Artura Duenjasa Herera.

Specijalnu nagradu za kratki film dobilo je domaće ostvarenje "Kontrafaza" (Srbija, 2021, dokumentarni film), Igora M. Toholja.

Nagrađeni reziser Arturo Duenjas Herera, autor filma koji govori o zaboravljenom izbegličkom kampu u Alziru koji naseljavaju izbeglice ostale nakon španskog povlačenja iz Afrike, kao poslednje tamošnje kolonije, ističe da je duboko uveren da film ima snagu da menja stvari na bolje. 

"Pokušao sam ovim filmom da prikazem tezak zivot zaboravljenih izbeglica u tom kampu, jer smatram da film ima snagu da promeni neke stvari. U Srbiju sam došao namenski zbog festivala, boravio sam neko vreme i u Beogradu sa zeljom da upoznam vašu zemlju i zaista sam oduševljen i srdačnošću ljudi, ukazanim gostroprimstvom, ali i kvalitetom i organizacijom samog festivala", rekao je Duenjas.

Marko Kostić, umetnički direktor Festivala i selektor jednominutnih filmova (filmski reditelj i kritičar, Beograd) izrazio je zadovoljstvo što je zanr jednominutnog filma zaziveo u Srbiji.

"Pre devet godina na prvom izdanju festivala domaćih ostvarenja gotovo da nije bilo, a sada je najveći broj najkraćih filmova na svetu, njih deset, stigao upravo iz Srbije. Što se tiče opšteg utiska o filmovima, osećanje globalne krize u kojem ekološke, zdravstvene, ekonomske i političke neprilike kao da prate jedna drugu, izgleda da je formiralo svojevrsnu distancu autora prema svetu koji ih okruzuje. Opisi teskobnih društvenih stanja i melanholičnih poetskih osećanja pokazuju odsustvo političkog pragmatizma u angazovanom karakteru njihovog dela. Stiče se utisak da ovi filmovi nude motiv za javnu diskusiju i teorijsku analizu čak i više od praktičnog smisla vlastite proizvodnje. Stoga imajući u vidu činjenicu da je montazersko-rediteljski metod profesora Slavka Vorkapića sluzio kao inspiracija mnogim filmskim teoretičarima, kao i našu zelju da festival bude što adekvatnije teorijski ispraćen novo izdanje festivala posvećujemo pisanim i usmenim tumačenjima sedme umetnosti, kako na filmu, tako i oko filma", rekao je Kostić.   

Završnicu festivala sinoć su uveličali i članovi gimnazijskog benda "Pogrešno skretanje" svirajući poznatu filmsku muziku.

 
donor
donor
donor
donor